2023

2023
           

23-09-18 Berganders tredjeplats räckte till guld i Xtreme
SM-guldet i Crosskart Xtreme tog Jimmy Bergander med sig hem till Haninge. I mål som trea i Arbogas finalrace, när de framför bara gjorde inhopp.
– Det viktiga var att hålla Elias Nilsson bakom mig och det gjorde jag ju, konstaterar Bergander.

SM i Crosskart avgjordes på Kägleborgsbanan hos SMK Arboga. Nilsson hade maximala 30 poäng från de tre kvalomgångarna. Östmarks lovande 17-åring tog därmed plats i första startled i finalen tillsammans med RallyX Nordic-förarna Elias Svensson och Sebastian Enholm. De två SM-inhopparna vann också sina tre kvalheat.

33-årige Bergander i andra startled, efter en seger och två andraplatser i kvalet.
Startrakan i Arboga är rätt lång, och sluttar nedför. Det gör att en start längre bak kan ge mycket bra utdelning i första sväng. 19-årige Elias Svensson, från Östmark, förvaltade allt på bästa sätt; tog starten och ledde till målflagg. Endast jagad av Sebastian Enholm, Fjugesta. Enholm vann RallyX Nordic, Svensson trea.

De två stod i en klass för sig. Å andra sidan hade Jimmy Bergander nio poäng tillgodo innan start och enda hotet i guldstriden var Elias Nilsson, Likenäs. Som han var tvungen att hålla bakom sig.
– Fick inte riktigt till starten. Där märks det att jag inte har samma rutin, suckar Nilsson som låg fyra genom finalen.
Som ändå hade tur i Arboga, precis som han hade i Västerås.
– I hårnålen stannade karten! Men den bakom mig körde på mig lite lätt och då hoppade motorn igång igen. Samma sak hände i ett kval i Västerås, så nu måste vi leta reda på vad felet kan vara, säger Nilsson.
– Lite surt förstås. Vi hade hoppats på mer när kvalet gick så bra, säger pappa Gunde.
Bergander var å andra sidan lycklig:
– Fantastiskt roligt! Motståndet är grymt i den här klassen och att då bli svensk mästare är stort.

Störst chans på brons hade Finspångs Martin Stigh. Men när han bara tog sig till B-final, efter tre andraplatser i kvalet, såg det mörkt ut. Inte blev det ljusare av att han slutade fyra där (elva totalt i Arboga) och huvudkonkurrenten Jonathan ”Jonte” Rådström, från Likenäs, redan var i A-final. Nästa man att utmana om bronset, Tomelillas Niklas Buhre, tog sista startspåret genom att bli tvåa i B-finalen.
– Det var helt enkelt inte min dag. Inte min tur, sade Stigh.

Ibland är det gott att ha fel. För Rådström fick en törn redan i startböjen och blev stående ute i gräset. Buhre tog målflagg, men som sjätte man och det räckte inte – brons till Martin Stigh.
– Helt otroligt! Det trodde jag aldrig när säsongen drog igång, helt enkelt helt otroligt!
Femma i finalen blev Fredrik ”Fidde” Avelin, Kolbäck och MSK Hammaren. Forne rallycrossmästaren gör inhopp då och då och den här gången gick det över förväntan.
– Vi ställde om karten lite. Då fick jag bättre fäste och kan jag bara lära mig att köra den här ordentligt kan det bli riktigt bra, säger Avelin.

Till final tog sig även Marcus Agerheim, men Haninges forne mästare tvingades styra in på innerplan efter ett par varv. Då hade karten fått nog.
Bättre då för klubbkompisen Hampus Strand, sjua i mål.

SM-guld: Jimmy Bergander, Haninge MK
SM-silver: Elias Nilsson, Likenäs MK
SM-brons: Martin Stigh, Finspångs MS

SM 650cc.
Motorbyggaren i Arvika, Fredrik Eriksson, har egentligen fullt upp med det. Men när säsongen började med en seger ville han fortsätta. Efter ytterligare två toppade han inför finalen med maximala 110 poäng.
– Ja, det har gått väldigt bra så här långt. Men allt kan hända i finalen!
Inte var han kvalbäst, utan det var värste konkurrenten Erik Andersson från Östmarks MFF med två segrar och en andraplats. Hans namne, men med licens för Karlstad MC-Bil, var näst bäst med sviten trea och två kvalsegrar. Först till tredje startspår i första led rullade Fredrik Eriksson ut till A-final. Dit tog han sig genom att vinna sitt tredje kval, en ynka hårsmån före Erik från Östmark.
Så höll det på att gå galet direkt när rödljusen slocknade. Fredrik berättar:
– Jag var nära att köra in i en gul stolpe vid starten, den som markerar mitt spår. Hade jag träffat den hade det varit kört!
Istället fick han släppa av på takten och styra undan. Ut som fyra efter Anderssonarna och Jimmy Wicksell. Den senare var han ifatt uppe vid hårnålen och kunde lirka sig förbi. Så höll sig ställningen i mål, seger till Erik Andersson, Östmark, tvåa Erik Andersson, Karlstad, trea Fredrik Eriksson och fyra Jimmy Wicksell, Uppsala men tävlande för Västerås MS.
En dag att fortast möjligt glömma hade Julius Nilsson, Tomelilla MK. Idel problem gjorde att han inte tog sig till final, och därmed tappade han ner till fjärde plats totalt.

SM-guld: Fredrik Eriksson, MK Team Westom
SM-silver: Erik Andersson, Östmarks MFF
SM-brons: Erik Andersson, Karlstad MC-Bil

SM Klass 3. I forna 250cc, numera öppen även för fyrtaktare på 400cc, har Sebastian Ainerfors, Västerås haft ett stadigt grepp om guldmedaljen under hela säsongen. Han ledde även i Arboga, då klubbkompisen Justus MacFie rullade våldsamt och finalen rödflaggades.
I omstarten var Pontus Eklund, även han Västerås MS, snabbast av startplattan och i hårnålen smet Ainerfors upp på andraplats då Oskar Nord-Jansson gled ut. Men innan målflaggan plockades fram hade Ainerfors kart tappat fart och han slutade på tredje plats. Nord-Jansson hade hittat desto mera tempo och vann finalen före Eklund, som klarade silvret med en poängs marginal.

SM-guld: Sebastian Ainerfors, Västerås MS
SM-silver: Pontus Eklund, Västerås MS
SM-brons: Oskar Nord-Jansson, Västerås MS

JSM Klass 2.
Den här gången hade regerande mästaren Eivind Walfridsson Dahl, Torsby, jämt sjå med att freda sig. ”Bara” en heatvinst i kvalet efter två andraplatser. Norrmannen Patrick Ruud och Vilgot Wetter, Askersund, grejade två segrar. Den sjätte tog Maximus Joge, Finspång, hand om.
Ruud och Wetter hade chans att klättra i medaljstriden. Förutsatt att de var före Walfridsson Dahl och att han inte riktigt fick till det.
Men Walfridsson-Dahl darrade inte på gasfoten utan drog iväg från startplattan som ett skott, följd av Ruud. Som attackerade hårt det första varvet.
– Någon knuffade lite lätt på mig i chikanen och jag hörde motorljudet. Men sedan kunde jag dra ifrån, säger Walfridsson-Dahl.
Helt ohotad tog han målflagg och sitt andra raka JSM-guld. Tvåa i mål var Patrick Ruud, som därmed bröt Vilgot Wetters facit med idel andraplatser. Nu blev Wetter trea, vilket ändå räckte till silver.

JSM-guld: Eivind Walfridsson-Dahl, MK Ratten
JSM-silver: Vilgot Wetter, MK Ran
JSM-brons: Patrick Ruud, NMK Gardemoen, Norge

JRM Xtreme Junior.
Slaget skulle stå mellan Hampus Hagström, Likenäs MK och Tomelillas Viktor Kristensson. Team Skåab, som Kristensson tillhör, gjorde allt som stod i dess makt, men karten ville inte. Mekanikerna slet, och inför B-finalen bytte de motor. Inte ens det hjälpte, utan Kristensson var den som sist körde (puttrade!) över mållinjen. Vid det laget hade han förstått att hoppet om en medalj i riksmästerskapet för juniorer gått upp i rök.
Hagström kunde däremot sätta på sig guldhatten efter målgång. Visserligen hade han Joakim Lund Olander (MK Team Westom) före sig, men det räckte inte hela vägen upp till guld. Däremot passerade Lund Olander Kristensson och knep välförtjänt RM-silvret. Lund Olander var den ende i fältet som vann samtliga sina tre kvalheat, Hagström två liksom Charlie Rosmalm-Sebom, Haninge. Loke Pettersson, Haninge, och Arvid Carlsson, Arvika vann varsitt. Båda tog sig också till A-final, trots att Loke voltade rejält i sista kvalomgången. Segern i B-final flyttade upp honom och han slutade sexa i A.
För Arvid Carlsson var det hans andra RM-deltävling av endast en handfull tävlingar totalt. Inte illa att direkt ta sig till A-final och andra startspår. Slutade femma, till pappa Daniels glädje (en gång framstående rallyförare från Säffle).
Trea i mål Alfred Eriksson, SMK Köping, som gjorde ett inhopp efter att ha kört RallyX Nordic.

JRM-guld: Hampus Hagström, Likenäs MK
JRM-silver: Joakim Lund Olander, MK Team Westom
JRM-brons: Viktor Kristensson, Tomelilla MK

50+.
De lite ärrade veteranerna var denna gång tio till start. Förutsättningen var att västeråsaren Lars-Åke ”Kudden” Wallin måste vara sämst fyra om Haninges Mats Sebom skulle segra igen, vilket han gjorde i Bollnäs. Så någon omöjlighet var inte det. Tvärtom.
Bara ett poäng mindre än Sebom lurade Hans-Erik Sjöberg, Charlottenberg och nykomlingen Patrick Arvidsson, Gotland, hade också medaljhäng.
Favorit till delsegern var Mats ”Z” Zetterström. Eskilstunaföraren var tidigare vass i rallycross och när han gjorde crosskart-comeback i Västerås var han grymt överlägsen. Riktigt så före var han inte denna gång, även om det blev full pott både i kval och final. Ledning från start till mål.
Wallin då? Jodå, han inledde med kvalvinst, följde upp med en andra- och en tredjeplats. Kvaltrea på det efter Patrick Arvidsson.
Zetterström tog som sagt starten, följd av Wallin och Arvidsson. Tidigt gick Wallin upp på två hjul uppe vid skogen och Arvidsson smet förbi. När Wallin några varv senare tog alternativspåret kom han ut som femma. Det blev också hans slutresultat, vilket räckte med råge till cupseger då Sebom slutade på fjärde plats. Upp på pallen klev Zetterström, Arvidsson och Anders Martinsson, Arvika.
– Det började rätt så bra, sedan halvmotigt. Tack och lov blev det ändå bra på slutet, säger Wallin.

Cup-vinnare: Lars-Åke Wallin, Västerås MS
Tvåa: Mats Sebom, Haninge MK
Trea: Patrick Arvidsson, Gotlands MF

Klass 1.
Förare i åldern 9 till 13 år har egen egen cup. Kartarna får inte göra mer än 80 km/h och motorerna är antingen 2-takt på 85cc eller fyrtakt på max 150cc. Alltid störst klass deltagarmässigt. Till finalen i Arboga kom 25 förare, varav fem tjejer.
Ledande Håkon Jakobsen Lund från Hamar i Norge tog täten i kvalet, med två segrar och en andraplats. Ytterligare fyra killar tog två kvalvinster: Emil H Larsson, Askersund, Alvin Brøderud, Kongsvinger Norge, Liam Hägg, SMK Hälsinge samt Liam Eriksson, Gullabo RC. En tiopoängare hade Olle Strömberg, Askersund och Ivan Edman, Sandviken.
Emil H Larsson var först av startplattan i finalen och de andra följde som ett pärlband. Den ende som fick problem var tabellettan Jakobsen Lund, för i hårnålen snurrade han och blev stående med fronten in i räcket. Slutåkt för hans del.
Övriga fältet dundrade vidare sina sex varv, med Larsson i täten. Han hade dock 20 poäng upp till norrmannen och kunde inte utmana om cupsegern. Det kunde däremot Ivan Edman, men finalen gick inte hans väg och han slutade på sjätte plats. Vilket innebar att med 35 nya friska poäng till Emil H Larsson för säsongens sista seger gick han upp på silverplats. Edman halkade ner till brons.

Cup-vinnare: Håkon Jakobsen Lund, NMK Hamar Norge
Tvåa: Emil H Larsson, MK Ran Askersund
Trea: Ivan Edman, Sandvikens M

Mini.
De allra flesta förare går över till Klass 1 det år de fyller nio år, alltså består Mini i första hand av barn mellan 6 och 8 år. Ett härligt gäng som uppvisningskör på en något förkortad bana. I Arboga var det 16 förare med och alla får pris, för alla är vinnare. Oavsett fart på banan. Se och lär är hela grejen.
Under säsongen har Mini varit med på fyra av de fem tävlingshelgerna (ej premiären i Tomelilla) och av totalt 25 startande har sexton av dem kör minst tre deltävlingar.
23-09-11 Rutinerad mot ung när Xtreme avgörs
Kägleborgsbanan utanför Arboga är platsen där Crosskart-SM i helgen avgörs. En ny seger och Haninges Jimmy Bergander tar sitt första guld.

Xtreme.
Året började med en rullning. Dessbättre under första deltävlingen i Supercupen. Nu väntar SM-finalen i Arboga och Jimmy Bergander vill gärna knyta ihop säcken och ta sitt första SM-guld i kungaklassen Xtreme.
Inför start leder han med nio poäng. Då har han räknat bort premiären i Tomelilla, där han ”bara” var fyra. Summerar istället en andraplats och två segrar så här långt.
– Arboga är lite typ vartannat år för mig… ibland går det bra, ibland dåligt, säger Bergander.
Förra året var han tvåa i mål i A-finalen, och sämre än fyra får han inte vara i år om guldet med säkerhet ska följa med hem till Haninge. För om Elias Nilsson kliver högst upp på pallen, går guldet till Torsby där Likenäsföraren har sin hemvist.
– Det är vinst som gäller, och så får jag hoppas att Jimmy gör ett sämre resultat, säger Nilsson.
Åldersmässigt skiljer det 16 år mellan de två guldkandidaterna. Vilket visade sig senast i Västerås där Elias Nilsson kom iväg sist från startplattan i finalen. Trots att han stod i första startled.
– Det började regna och jag har ringa rutin på det. Innan hade jag klockrena starter, säger 17-åringen, som började med Xtreme förra året och då slutade femma. Till i år har han köpt ny kart.
– Den passar min körstil bättre. Inte så brutal som den jag hade förut, utan mer linjer. Som en gokart.
Bergander kör också en speedcar, som han mekar med själv. Även motormässigt.
– Den är i ordning och det går att åka fort överallt på Kägleborgsbanan, det gillar jag! Så jag är på tå inför helgen, säger Bergander.
Tredje man som kan nå guldet är Martin Stigh, Finspång.
– Hoppas stanna på bronsplats! Inte halka ner i alla fall, så det är en ganska viktig tävling, säger Stigh.
Han kör sin Smog Bravo i första hand för att det är roligt. Med målet att nå topp fem.
– Det har gått över förväntan i år! Lite surt att handbromsen låste ihop sig i B-finalen i Västerås, fortsätter Stigh.
En tävling får räknas bort i slutresultatet, och för Stighs del stryks Västerås då kommande finaltävling räknas oavsett. Skulle Martin Stigh ta sin första delseger i Västerås och Bergander/Nilsson misslyckas totalt kan han siffermässigt nå guldet. Men det är inte troligt.
Het aspirant på segern är istället inhoppande Sebastian Enholm, Fjugesta. Den forne mästaren har i år satsat på stenhårda mästerskapet RallyX Nordic, som han vann totalt (med en ynka poäng). Nu gör han en SM-start i lånad kart.
– Syrran (Frida Enholm) ska köra min, för hennes är såld. Så jag lånar Jonatan Hoffmans, en kopia på min egen. I princip är det bara att kliva in och köra, men vi ska göra ett test innan, säger Enholm.
Sebastian har hunnit fylla 20 år och en sak är säker: Han vann på Kägleborg förra året och ingenting annat än seger nu också räknas!

650cc.
Fredrik Eriksson, Arvika, har guldläge. Efter att ha räknat bort tredjeplatsen i Bollnäs har han maximala 110 poäng inför finalen. Men i och med att Arboga måste räknas in i slutresultatet sitter han inte säkert.
– Det vore roligt med en guldmedalj i SM, jag har ju hållit på i några år… men materialet kan ge vika och man står där frustrerad när dagen är slut. Men jag hoppas på det bästa, säger Eriksson.
Karten han kör köpte han 2018 och skruvar så klart själv, motorbyggare som han är till professionen. Nu senast har hans andra kart dammats av, för Finnskogas Isac Egonsson ska hyra den till Arboga.
Skulle Eriksson bli trea eller sämre bland de 11 som anmält sig, kniper 16 år yngre Erik Andersson från Östmark guldet. Förutsatt att han vinner. Inför start är Andersson sex poäng efter Eriksson. Erik Andersson vann i Bollnäs, och räknar bort niondeplatsen från Tomelilla.
– Det är bara att ladda på och köra! Arboga är en rolig bana, snabb. Fast Fredrik vann förra året. Jag får skylla på att det var mitt första år då i 650cc, säger Erik Andersson som siktar uppåt.
Om bronset är det tightare. Tomelillas Julius Nilsson ligger bäst till, men bara två poäng bakom gasar Karlstads Erik Andersson efter medalj. Tar Christian Eklund sin första pallplats för året kan det räcka till medalj, men han måste förlita sig på att andra gör misstag.
Elva anmälda till denna SM-klass för förare 16 år och äldre.

Klass 3.
Endast fyra till start finalhelgen, antingen med 255cc 2-taktsmotorer eller helt standard 450cc 4-takt. Fri trimning gäller för 2-taktarna.
Regerande mästaren Sebastian Ainerfors såg ut att stensäkert ta en ny SM-medalj. Men så rullade han hemma i Västerås och fick inte till fortsättning utan linkade i mål som näst sista man. Varpå han bjöd in sina klubbkompisar Pontus Eklund och Oskar Nord-Jansson till medaljfight. Men. Ainerfors har tolv poäng mer än Eklund och bör ta hem det.
Vem som tar silver respektive brons av Eklund och Nord-Jansson avgörs i helgen.

Klass 2.
JSM lockar elva förare i åldern 12 till 16 år. Regerande mästaren Eivind Walfridsson Dahl har maximala 110 poäng sedan han räknat bort fjärdeplatsen i premiären. Stabil, jämn och i regel med god marginal när han skär mållinjen.
Den som hotar Torsbyföraren är Vilgot Wetter, Askersund. Han har radat upp fyra andraplatser, även han med fri sikt bakåt. Självfallet längtar han efter en avslutande seger, och medalj av ädlaste slag. Men det krävs att Walfridsson Dahl har en dålig dag på banan.
Fingrarna på bronspengen har norrmannen Patrick Ruud, Gardemoen, med tre tredjeplatser så långt. Vilket ger tio poäng mer än fjärdeplacerade Hannes Jonsson, Woxnadalen. Han har i sin tur att se upp med Maximus Joge. Finspångsföraren behöver bara ta in tre poäng för att klättra, och skulle några hamna på samma poäng är det bäst resultat i finalen som räknas.

Tävlingarna startar 9.00 på lördagen med fri träning, 1 x 3 varv. Direkt efter det påbörjas den första av två kvalomgångar.
Första start söndag är 9.00, med tredje och sista kvalomgång. Finalkörningar efter lunch.
Startordning: Mini, Klass 1, Xtreme Junior, Klass 2, Klass 3, 650cc, 50+ Veteran och sist huvudklassen Xtreme.

Barnen i Mini kör en avkortad banslinga i 3 varv. Övriga klasser 4 varv i kval och 6 varv i final.

Totalt 119 förare anmälda till finalhelgen.
23-09-11 69 cup-förare gör upp i Arboga
De allra yngsta och de äldsta tävlar även de under SM-helgerna i Crosskart, fast i egna cuper. Kommande helg är det finaldags i Arboga.

Mini.
Allra yngst är de 17 till start, de flesta mellan 6 och 9 år för sedan går de oftast vidare till Klass 1. Ingen tävlingshets i Mini med tidtagning, utan det är uppvisning som gäller och pokal till alla. En mycket populär start på livet som crosskartförare! Under året har närmare 30 förare deltagit, varav en handfull från vårt grannland Norge.

Klass 1 (85cc).
Åldersgruppen 9-13 år har sin egen cup, och till finalen på Kägleborgsbanan innehåller startlistan 28 namn. I topp tronar Håkon Jakobsen Lund från Hamar i Norge. Han började med crosskart förra året, helt utan att familjen tidigare sysslat med bilsport. De har lärt sig snabbt och Håkon har helt klart talang för spårval. Två segrar så här långt och en andraplats. I Östmark hamnade han precis utanför pallen, så det resultatet stryks då alla har rätt att räkna bort sin sämsta placering. Samtidigt som kommande finalhelg måste räknas.

Skulle det innebära att Håkon får tunga materiella problem och Sandvikens Ivan Edman tar sin första seger kan han nå guldet. Hittills räknar han en andraplats och två tredje.

Det skiljer tio poäng mellan Håkon Jakobsen Lund och Ivan Edman. Åtta poäng bakom den duon håller Olle Strömberg, från Askersund, bronsplatsen. Han har två pallplatser så här långt, och en seger kan flytta upp honom i topp. Om huvudkonkurrenterna har en mindre lyckad dag. För vinnaren kammar hem hela 30 poäng.

Endast en poäng bakom Olle återfinns hans klubbkompis Emil H Larsson. Han inledde säsongen med placeringarna nio och tio, men tog sedan full pott när han vann i Östmark. Senast i Västerås var han fyra. En kille som definitivt kan hota bakifrån.

Klättra vill så klart även Liam Eriksson, Gullabo, och Ebbe Strömberg (Olles tvillingbror). Femma och sexa inför finalen, endast fem poäng bakom Emil H Larsson.

Xtreme Junior.
Tämligen ny klass för 12- till 16-åringar, i samma typ av kart av huvudklassens Xtreme. Men fyrtaktsmotorn på 600cc är strypt till ett varvtal på max 9300 rpm.
Med två delsegrar och en tredjeplats är det Hampus Hagström som leder. Pappa Niklas har två SM-guld i Rallycross från 2006 och 2007, så äpplet har fallit rakt ner från trädet. Likenäs MK står det på tävlingslicensen.

Skåningen Viktor Kristianssen, Tomelilla MK, bjuder på hårt motstånd. Inför deltävlingen i Västerås låg han i topp, men så vann Hampus och Viktor körde in som fyra. Inför upplösningen är det tre poäng som skiljer.

Nio poäng mindre har Joakim Lund Olander, från Säffle men tävlande för Arvika. Han inledde med två andraplatser, men har sedan inte riktigt fått till det i finalerna. Ändrar han på det i helgen finns chans att klättra.

Upp på medaljplats vill Gustav Atteblad, som vann hemma i Östmark. I skrivande stund fem poäng bakom Joakim. Charlie Rosmalm-Sebom skuggar, och med andraplatsen senast i Västerås verkar han vara på gång.

Klassens enda tjej, Josefin Holmkvist, ligger sexa. Slår hon till med säsongsbästa i finalen kan även hon ta sig upp något pinnhål. Förutsatt att konkurrenterna har mindre lyckade dagar.
Tretton anmälda.

50+ (veteran).
En samling erfarna herrar över 50 år i kartar med 4-taktsmotorer upp till 660 cc. Tio till start och stentufft. Olika segrare i varje tävling så här långt, och den som glänste senast var Eskilstunas Mats Zetterström i sin comeback. Överlägsen och favorit till segern på Kägleborgsbanan. Men cupsegern når han inte.

Om den slåss i första hand Lars Åke ”Kudden” Wallin, Mats Sebom och Hans-Erik Sjöberg. SMK Edas Sjöberg är den ende utan seger så här långt i år. En nu och han är silvermedaljör. För upp till Sebom är det bara en poäng.

Å andra sidan är Haninges luttrade veteran sugen på revansch efter Västeråstävlingen, där han slutade som sista man i A-finalen (nia). En riktigt bra dag och Sebom kan nå guldet.
Troligt är dock att Kudden återigen håller sig på eller i direkt anslutning till pallen, och med den åtta poängs ledning han har är första totala cupsegern inom räckhåll för västeråsaren.
Fler förare kan blanda sig i leken, men då krävs att andra gör ordentligt bort sig eller får tekniska problem.

Tävlingarna startar 9.00 på lördagen med fri träning, 1 x 3 varv. Direkt efter det påbörjas den första av två kvalomgångar.
Första start söndag är 9.00, med tredje och sista kvalomgång. Finalkörningar efter lunch.
Startordning: Mini, Klass 1, Xtreme Junior, Klass 2, Klass 3, 650cc, 50+ Veteran och sist huvudklassen Xtreme.
Barnen i Mini kör en avkortad banslinga i 3 varv. Övriga klasser 4 varv i kval och 6 varv i final.
Totalt 119 förare anmälda till finalhelgen.

Länk till SM-tabeller: https://www.sbf.se/download/18.3d1831f018a5051acf3a6d7e/1694034673285/Slutresultat%20Crosskart-SM%20e%20V%C3%A4ster%C3%A5s%20230820_2.pdf

Länk till anmälningslista:
https://www.raceoffice.se/Home/Detaljer/SMK_Arboga-Svenskt_Masterskap_i_Crosskart_Final-2023

23-09-03 RallyX-säsongen blev en utmaning för Erik Andersson
I helgen kördes finalen i RallyX där Karlstadsonen Erik Andersson trots bra fart missade semifinalkörning efter en långt ifrån problemfri helg.
– Det har varit en tuff men lärorik helg. I andra omgången hoppade en strömbrytare av i landningen, i tredje omgången gick stötdämparen sönder och i sista omgången fick jag en smäll i starten, säger Erik.

Erik Andersson som tävlar för Karlstad MC Bil fanns på startlinjen när finalen av RallyX kördes i Höljes i helgen där en del strul tyvärr satte stopp för hans framfart. I andra omgången tog han starten i sitt heat och såg ut att gå mot segern när hans crosscar fick stopp på sista varvet.
– Strömbrytaren hoppade av i landningen och bilen stannade, säger Erik.

Han lyckades få igång den och tog sig i mål men med en alldeles för dålig tid. För att ha chans att ta sig till semifinal behövde han två bra avslutande omgångar.
– I tredje omgången gick stötdämparen sönder men jag lyckades trots det knipa en heatseger och i fjärde heatet fick jag en smäll i starten, säger Erik.

Därmed missade han semifinal och finalkörning den här gången.
– Det har varit en tuff men lärorik helg. Vi hade bra varvtider hela tävlingen med bra starter. Jag var först i tre av mina fyra starter, berättar Erik.

Erik körde bara fem av seriens åtta deltävlingar med sin Xtreme och slutar på 18e plats av 44 startande i mästerskapet.
– Säsongen i RallyX har varit en utmaning. Med ny bil och begränsad testning av den så får man anpassa förväntningarna. Vi har lärt oss mycket som team och förare. Tyvärr har inte slutresultaten speglat potentialen i bilen eller av mig som förare, säger Erik.

Säsongens bästa tävling var Tierp för Eriks del.
– Där gjorde jag kanonstarter och slutade fyra. Vi tar med oss hela den tävlingen, avslutar han.

Nästa tävling för Eriks del är SM-finalen 16-17 september i Arboga där Erik ligger trea i mästerskapet och är med och slåss om SM-guldet i 650cc-klassen.

Resultat deltävling 8
2. Thomas Eek Murstad (Nor)
3. Elias Svensson (Swe)
4. Riku Huuka (Fin)
5. Alexander Heum (Nor)
-
23. Erik Andersson (Swe)

Komplett resultatlista: https://www.chronomoto.com/rallyx/
» SM-tabellen

23-08-21 Ny Xtreme-seger för Bergander
Haninges Jimmy Bergander kom till Västerås med målet att behålla SM-ledningen i crosskartens huvudklass Xtreme. Hem åkte han med en ny seger i bagaget.

Bergander fick inte riktigt kvalet att stämma, etta-tvåa-trea och en plats i andra startled i A-finalen. Där tog kompisen Marcus Agerheim kommandot, före Bergander och inhoppande Noel Eliasson. Arbogaföraren prioriterar RallyXNordic-serien.
– Där har jag inte fått till det, så vi är här för att få körträning utan någon press, sa Eliasson innan start. Varpå han var den ende som vann alla sina tre kvalheat.

En annan inhoppare var forne rallycrossmästaren Fredrik ”Fidde” Avelin, MSK Hammaren. Han inledde med tekniska bekymmer och fick åka till Laxå på lördagskvällen för att hämta reservdelar. Men från vinst i B-final var han redo för A, och smart nog tog han alternativspåret direkt.

För lagom till finalpasset började ett stilla regn flöda över banan och många fick bekymmer. Det gjorde att den luttrade Avelin avancerade och slutade trea. Då hade Agerheim blivit både omkörd och snurrat. Fick bryta finalen innan allt var klart. Tomelillas Niklas Buhre tuschade någon konkurrent och diskades.
Bergander såg ut att gå mot en solklar seger i blötan, när karten plötsligt stannade - i målböjen!
– Jag bromsade fast den, men fick tursamt nog igång den igen, säger Bergander.
I sista sekund. För Noel Eliasson kom som skjuten ur en kanon när han insåg att chansen uppenbarade sig och det var med bara en kartlängd som Bergander var före över mållinjen. En prestation utöver det vanliga, då hans pappa gick ur tiden bara några dagar innan start. Därför var det en rörd vinnare, som dessutom utökade sin SM-ledning i Xtreme med sex poäng, Totalt 130 mot Elias Nilssons 117. Likenäsföraren körde in som fyra före Frida Enholm, Finspång, Jonathan Rådström, Likenäs och sjua Mattias Andersson, Kopparberg.

Övriga klasser i korthet:
SM Klass 3 (250cc). Hemmaföraren Sebastian Ainerfors hade inte sin dag. Inte alls. Körde dåligt i första kvalet, rullade i andra och i tredje gick styrstaget sönder och han fick bryta. Segern tog gästande Jens-Christian Hald, från danska Kolding hand om. Tvåa Oskar Nord-Jansson och trea Justus MacFie, båda Västerås MS.

JSM Klass 2 (125cc). Full pott i kvalet och seger i A-finalen för regerande mästaren Eivind Walfridsson Dahl, Torsby. Visserligen förlorade han starten och låg tvåa efter Vilgot Wetter, Askersund, i några varv.
– Men jag vann! Det är det viktiga, säger Walfridsson Dahl.
Trea norrmannen Patrick Ruud och så är också ställningen i JSM.

SM 650cc. Erik Andersson, Karlstad och Jimmy Wicksell, Uppsala (licens för Västerås MS), kvalade bäst. Wicksell började helt nyligen med crosskart, sedan han skadat sig i motocross. Med en åttondeplats i Bollnäs och en fjärde i Östmark lev han nu fyra igen. För segern tog Fredrik Eriksson, Arvika hand om. Hans tredje för året.
– Jodå, det ser bra ut. Men finalen återstår och den måste vi räkna in i resultaten, säger Eriksson.
Tvåa i mål Erik Andersson, Östmark, och trea Erik Andersson, Karlstad.

50+ Veteran. Efter flera års uppehåll var Mats Zetterström, Eskilstuna, tillbaka och det tog inte många sekunder förrän rattrosten var bortblåst. Full pott och överlägsen seger före Hans-Erik Sjöberg, Eda, och Anders Martinsson, Arvika. Västeråsaren Lars-Åke ”Kudden” Wallin, vann sista kvalheatet trots att han tjuvstartade och tvingades köra två varv i alternativspåret. Men i finalen kom han inte av startplattan i tid. Hjulen bara spann medan konkurrenterna försvann i fjärran.

Klass 1 (85cc-cup). 12-årige Håkon Jakobsen Lund, från Hamar i Norge, debuterade förra året. Köpte sin kart i höstas och kör som tåget. Full pott i kvalet och ledning från start och mål i finalen. Två Olle Strömberg, Askersund och trea Ivan Edman, Sandviken.

Xtreme Junior. I knallhårda ungdomsklassen tog Likenäs Hampus Hagström revansch, med Charlie Rosmalm-Sebom närmast efter sig följd av Loke Pettersson, båda Haninge MK. För Pettersson, silverman förra året, var detta årets första pallplats. Fyra serieledaren Viktor Kristensson, Tomelilla.
Mini. De allra yngsta visar ”bara” upp sig, men får pris och applåder efter avslutade körningar. Av totalt 114 startande i Västerås var 18 stycken i åldern 6 till 11 år.

Tyst minut. Arrangerande Västerås MS samlade alla förare och mekaniker på startplattan till en tyst minut för att hedra minnet av den rallyförare som omkom under lördagens SM-tävling i Hässleholm. En känslosam stund, som tömde depån på folk.
23-08-15 Hårda SM-fighter väntas i Västerås
Näst sista deltävlingen i Crosskart-SM körs i helgen i Västerås. Några förare har chans att nå guld trots att finalhelgen återstår och måste räknas.

Västerås har flera gånger stått värd för Crosskart-SM och gör så återigen.
– Det är en rolig bana, och självklart ska vi försöka hålla i det här, säger Jimmy Bergander.
Haningeföraren leder tyngsta klassen, Xtreme. Farkoster som liknar ettriga bålgetingar och går värre än värstingarna i Rallycross. Bergander har som sämst en fjärdeplats att räkna bort. För finalen hemma på Högstabanan i Haninge måste han, precis som alla andra, ha med i slutresultatet. Seger senast i Östmark och han drygar ut ytterligare.
Men. Som ett plåster där bak finns Elias Nilsson, Likenäs, både poäng- och körmässigt. Endast sex poäng efter. Går helgens som han hoppas är det ultrajämt inför avslutningen. På bronsplats Martin Stigh, Finspång.

Bättre marginal har Fredrik Eriksson, Arvika. Med tretton poängs övertag toppar han 650cc. Två segrar och en tredjeplats så här långt. En ny seger och Erik Andersson, Östmark, får nöja sig med silver. För han hade en riktigt dålig premiär och siktar på att räkna bort de ”futtiga” 15 poäng han körde till sig då. Skulle Andersson segra i de två tävlingar som återstår, ja då går guldet till Östmark.

Västeråsaren Sebastian Ainerfors har två delsegrar så här långt. Regerande mästare, som han är och med hemmabana, är oddsen låga på att han vinner i helgen. Då behöver han ”bara” en hyfsad avslutning i Haninge för att återigen vinna Klass 3, 250cc.

I JSM har Torsbys Eivind Walfridsson Dahl samma utgångsläge: två segrar så här långt. Askersunds Vilgot Wetter skuggar med tre andraplatser.

Veteranerna bjuder alltid på show, och här har Lars-Åke ”Kudden” Wallin vind i seglen. Leder cupen och nu väntar hemmabanan på Lillhärads fartfantom.

Ett är säkert: Det blir hårda fighter i helgen på den snabba, tuffa banan nordost om Västerås. Mycket står på spel i jakten på maximala SM-poäng.

Tävlingen sänds i sin helhet på www.svenskbilsporttv.se, med start 8.50 på lördag. Finalerna körs efter lunch på söndagen.

Aktuell SM-ställning (klar 15/8): https://www.sbf.se/download/18.4563d293188e982a99f6664c/1687844063818/Crosskart-SM%202023%20e%20Bollnäs%20230618.pdf

Anmälningslista och liveresultat: https://www.raceoffice.se/Home/Detaljer/Vasteras_MS-Svenskt_Masterskap_i_Crosskart_Delt._4-2023
23-08-08 Bergander vassast i Xtreme i Östmark
Full pott! Efter den tredje tävlingshelgen i Östmark har Haninges Jimmy Bergander ett litet övertag i Crosskart-SM för tyngsta klassen Xtreme.

Redan i kvalen visade Jimmy Bergander att han hade en bra helg i huvudklassen. Full pott i samtliga tre och förste man in i A-finalen. Visserligen var det dött lopp så långt mellan Bergander och Likenäs talang Elias Nilsson, som också vann sina tre kvalheat. Utgångsläget var också det att en ynka poäng skilde dessa två åt efter de inledande två deltävlingarna.
– Östmarks bana är rolig, men svår! Det är trångt och tekniskt men den här gången hade jag en riktigt bra dag, säger Bergander, som nu drygat ut sin SM-ledning till sex poäng före Nilsson.
Tvåa i Östmark var Jonathan Rådström, före Elias Nilsson, inhoppande Isac Egonsson och Martin Stigh. Finspångs förare Stigh låg på bronsplats innan start och den positionen behåller han. Innan start hade Charlie Agerheim lika många SM-poäng, men både han och brorsan Marcus hade en dålig helg och tappade mark.
Fortsatt grepp om silverpengen har Elias Nilsson, och upp till fjärde plats klättrade Tomelillas Nicklas Buhre efter att ha tagit målflagg som sjua.
För en rejäl överraskning svarade 19-årige Hampus Strand. Han debuterade som motorsportare förra året, och missade den här gången jokern i sitt sista kvalheat.
– Vi började lasta för att åka hem när en kompis sa att vi skulle få köra C-final, berättar Strand.
Av med grejerna igen och iväg till startplattan för att bli tvåa i C och avancera till B. Samma resultat där och Strand var utan att hinna tänka i sin första A-final.
– Jag blev rejält trött i huvudet, men är i alla fall hyfsat nöjd med resultatet.
Sexa slutade han och klev från 19:e plats upp till tionde i tabellen. Då stod han ändå över premiären i Tomelilla.

650cc. Inför Östmark toppade Arvikas Fredrik Eriksson klassen med tio poäng mer än hemmaåkaren Erik Andersson. Samma ordning nu också, fast Fredrik drygade ut med ytterligare tre poäng.
– Jag låg allt jämt i ”röva” på honom, men kom inte om, säger Andersson, som trots allt är nöjd med utgången.
– Växellådan rök i tredje kvalheatet så jag tvingades bryta. Efter det fick vi byta till reservmotorn.
Trea i mål var Julius Nilsson, Tomelilla. Det ligger han också i tabellen sedan Karlstads Erik Andersson körde in först som sexa.

Klass 3 (250cc). Gästande norrmannen Simen Rønning Billingsø var den som kvalade bäst, men när de fem i A-finalen flaggades av var Sebastian Ainerfors återigen först. Västeråsaren har ett stadigt tag om guldmedaljen med klubbkompisarna Pontus Eklund och Oskar Nord-Jansson på medaljplats bakom sig.

Klass 2 (JSM 125cc). Regerande mästaren Eivind Walfridsson Dahl och utmanaren Vilgot Wetter toppade igen, först med att vinna sina kvalheat och sedan genom att bli etta och tvåa. Vilket betyder att Dahl passerade Wetter i tabellen, och leder nu med två poäng.
Bronsplatsen håller norrmannen Patrick Ruud, tio poäng efter. En av totalt fem deltävlingar får räknas bort, så ännu kan mycket hända men trion Dahl-Wetter-Ruud har redan lagt ribban något högre än motståndarna.
Fyra i JSM ligger Alfred Åhlander, Haninge, femma Maximus Joge, Finspång och sexa Hannes Jonsson, Woxnadalen.

Xtreme Junior. 13-årige Gustav Atteblad har klättrat från Mini genom klasserna utan att riktigt få till det. Förrän nu. Hemma i Östmark var han 1-2-1 i kvalheaten och tvåa in i A-final. Full pott hade Hampus Hagström, Likenäs, som toppade tabellen på lika många poäng (65) som Viktor Kristianssen, Tomelilla.
– Gustav har mognat och tar bra beslut. Förut var han lite för snäll mot de andra, säger Henrik Spets, Atteblads pappa och mekaniker.
I sin tredje A-final, efter klassbytet förra året till Xtreme Junior, tog Atteblad starten. Hagström fick en dålig sådan och satsade lite för våldsamt, tyckte domarna, i sin jakt på framförvarande. Svart flagg och placerad sist i finalen. Allt medan Atteblad susade fram till sin allra första seger. Tvåa Viktor Kristenssen och trea en ”nykomling”, Pontus Oskarsson, Finnskoga. I vanliga fall kör han RallyXNordic, där han delar tält med Atteblad. Nu fick de honom att göra ett inhopp och det blev pallplats direkt.
Kristenssen utökade sin tabelledning till tolv poäng. Silverplatsen delar Hagström och Joacim Lund Olander med Gustav Atteblad bara två poäng bakom.

Klass 1 (85cc). Efter att ha varit tia och nia slog Emil H Larsson till med seger i tredje deltävlingen i cupen för tävlingsdeltagare i åldern 9 till 13 år. Av de 32 till start var han den ende som vann samtliga sina tre kvalheat. Följde sedan upp med seger även i A-finalen före dansken Sigurd Stubberup Frederichsen och trea Ivan Edman, Sandviken. Emil tävlar för MK Ran i Askersund.
Norrmannen Håkon Jakobsen Lund drygade ut sin ledning trots att han ”bara” var fyra i mål, efter att ha vunnit B-finalen. Tabelltvåan Ebbe Strömberg, Askersund, tvingades bryta finalen och tappade därmed viktiga poäng. På bronsplats Ivan Edman.

50+ (veteran). Banan i Östmark passar Lars-Åke ”Kudden” Wallin och 2023-års upplaga blev inget undantag. Seger för västeråsaren före Hans-Erik Sjöberg, Eda, och gästande norrmannen Jan Terje Samuelsen. Det betyder att cupen för de ärrande veteranerna toppas av Wallin, som jagar sin första inteckning i trofén.

Mini. Klassen för de allra yngsta, de flesta är bara 6-7 år, lockade 18 deltagare. Ingen tävlar på riktigt, utan det är uppvisning och uppmuntran i form av poäng och pris till samtliga. Namnkunniga i publiken kunde notera att en av småttingarna var Colin Kristoffersson, son till VM-kungen Johan Kristoffersson med fem guld i rallycrossens huvudklass och så här långt överlägsen i årets mästerskap.

Regnet drabbade Östmark på lördagen, men lördagen bjöd på lagom värme och uppehåll.
– Trots att det ösregnade en hel dag blev inte banan sönderkörd, och på söndagsmorgonen såg den ut som ny. Klubben där uppe gör ett kanonjobb och nya tävlingsledaren och biträdande var jätteduktiga, säger Håkan Persson, Svensk Bilsports observatör på plats.

Kompletta resultat från Östmark:
https://www.raceoffice.se/Home/Detaljer/Ostmarks_MFF-Svenskt_Masterskap_i_Crosskart_Delt._3-2023

SM-tabell: https://www.sbf.se/sportgrenar/crosskart/resultat

Nästa deltävling, den fjärde av totalt fem i SM, körs redan om två veckor (19-20/8) i Västerås.
Anmälningslista till Västerås: https://www.raceoffice.se/Tavlingar/Inbjudan/211
23-08-01 137 crosskartförare till SM i Östmark
Ungefär ett gruskorn skiljer mellan ledaren och tvåan i Xtreme när det är dags för SM-deltävling tre i Crosskart. Östmarks MFF är arrangör och totalt är 137 förare anmälda.

Samma utgångsläge är det i Klass 2, JSM, som traditionellt är störst deltagarmässigt. 35 förare i åldern 12-16 år och i tabelltoppen ligger Vilgot Wetter, Askersund. En ynka poäng före regerande mästaren Eivind Walfridsson Dahl, Torsby. Vilgot var före i premiären, med omvänt resultat i Bollnäs. Norrmännen har nära till Östmark och av de fem som anmält sig till JSM kör Patrick Ruud hela serien. Trea i dagsläget, åtta poäng efter Vilgot Wetter. Hemmahopp är Wiktor Wallin, som gått upp från Klass 1 till den här säsongen. I Tomelilla kammade han noll, men i Bollnäs blev han sexa! Fortsätter han så blir det jubel på läktarna.

Tyngsta klassen Xtreme är ett getingbo. Ett gruskorn i form av en poäng mellan ledaren Jimmy Bergander och tvåan Elias Nilsson. Elias kör för Likenäs MK, medan Jimmy tillhör Haningeligan. I Bollnäs dominerade Haninge MK och tog hand om samtliga pallplatser, plus att klubben hade ytterligare två förare i final. Då vann Marcus Agerheim, men tvåan Bergander toppar SM-listan då Marcus hade en tekniskt bedrövlig dag nere i Tomelilla.
Utmanare finns det gott om: Martin Stigh (bronsman i dagsläget), Charlie Agerheim, Rasmus Brunnkvist, Nicklas Buhre, Erik Eriksson, Frida Enholm och förstås hemmaföraren Elias Svensson för att nämna några.

Östmarks Erik Andersson gick som tåget genom tävlingen i Bollnäs. Vinst i samtliga tre kval och ledning från start till mål i finalen. Fadäsen i Tomelilla då han snurrade bort segern gör att Fredrik Eriksson, Arvika, toppar med tio poäng mer än Erik. Bakom jagar Karlstads Erik Anderson och västeråsaren Christian Eklund, båda har fem poäng upp till Erik Andersson från Östmark.

Under helgen tävlar även Klass 1, Klass 3, Xtreme Junior, veteranerna i 50+ samt att de kommande stjärnorna i åldern 6-11 år visar upp sig (Mini). Totalt 137 anmälda.

Den populära grilltallriken med tillhörande musikquiz är tillbaka efter pandemin. Ett arrangemang i intilliggande Östmarksparken på lördagskvällen. Under många år har Crosskartutskottet genomfört alkoholtester under SM-deltävlingarna, och varken förare, funktionärer eller domare undantas. Dessa stickprover visar att det mycket väl går att ha roligt i goda vänners lag utan starka drycker.

SM-deltävlingen från Motorbanan i Östmark visas i sin helhet på www.svenskbilsporttv.se med start lördag 8.50.

Startlista: https://app.box.com/s/4ctwlprme2hfrph5yvir1ewon9jreacg

Aktuell poängställning: https://www.sbf.se/download/18.4563d293188e982a99f6664c/1687844063818/Crosskart-SM%202023%20e%20Bollnäs%20230618.pdf

Resultat live: www.raceoffice.se

Finalerna beräknas starta efter lunch på söndagen.
23-06-20 Team Agerheim värst i Bollnäs

Bollnäs MK stod värd för den andra SM-deltävlingen i Crosskart och team Agerheim gjorde succé. Haningeförarna fyllde pallen i huvudklassen Xtreme med Marcus Agerheim överst.

Xtreme, SM. Prick 20 startande "värstingar" och av de nio till B-final gick det allra bäst för Stefan Agerheim, Haninge.
- Måste vinna! Annars hade de tjatat på mig hela vägen hem om att det finns annat vi gamlingar kan hålla på med; schack, boule och sånt, säger Stefan.
De andra är förstås sönerna Marcus och Charlie, plus att Jimmy Bergander står under samma tältduk som en av fyra tävlande i team Agerheim.

Frida Enholm var den som följde Stefan Agerheim från B till A-final. Dessvärre blev hon stående i startböjen tillsammans med Rasmus Roos. En annan med bekymmer var Elias Nilsson, vinnaren i Tomelilla. Med 27 poäng från kvalet var han trea in i A-finalen, efter fullpoängarna Marcus Agerheim och Jimmy Bergander. Elias var jämsides med Bergander över startrakan, men fick ge sig genom vänstersvängen där Jimmy hade innerspår. Smet förbi gjorde också Marcus. Med nästan hela finalen bakom sig tvingades sedan Elias bryta.
De andra stormade mot mål. När Bergander tog jokern efter tre varv gick Marcus upp i spets. En position han lyckades behålla då han lite senare tog alternativet.

Som om inte detta var nog tog Charlie Agerheim hand om tredjeplatsen! Den som trängde sig in i högen var Martin Stigh, fyra före Stefan Agerheim som slutade femma.

Sist i finalen placerades Rasmus Brunnkvist efter att han blivit diskvalificerad.
Haninges Jimmy Bergander leder SM, en poäng före Elias Nilsson medan Charlie Agerheim och Martin Stigh delar bronsplatsen.

50+. Den som dominerade var Mats Sebom. Redan i kvalet slog han till med tre fullpoängare och det kunde ingen matcha. Lars-Åke "Kudden" Wallin vann ett, Johan Eklund ett i andra omgången och Anders Martinsson ett i sista. Närmare än så kom ingen.
Med solen gassande och hjälmen på satt Mats i sin kart och såg ut att sova innan lineup. En vinnande taktik. Visserligen tog Peter Nyman starten och höll de andra bakom sig i några varv. Sedan blev det Mats Sebom show.

Men Peter Nyman visade verkligen upp sig. Förra året var han som bäst femma hemma i Västerås och i Tomelilla nyss var han åtta. Nu tog han målflagg som tvåa före gotlänningen Patrick Arvidsson, som gjorde sin tredje start.
- Det här var skitkul, jag är mycket nöjd med resultatet och att det är så roligt. Vilken sammanhållning det är i crosskart, säger Patrick.
Tio startande och toppar cupen gör Sebom före lika rutinerade rävarna Johan Eklund och Lars-Åke Wallin.

650cc, SM. Erik Andersson från Östmark ledde finalen i Tomelilla, förivrade sig och snurrade.
- Nu siktar vi på revansch, sa han innan start (han siktar annars en hel del på det mindre viltet i skogarna. Har köpt en egen tax för ändamålet).
Den här gången höll det hela vägen för 17-åringen. Han tog kommandot redan i första sväng och varv för varv ökade han sitt försprång. Inte ens under jokerslingan tog de övriga in nämnvärt på honom. Tvåa Elias Jonsson, som hoppade över premiären, och trea vinnaren från Tomelilla - "åldermannen" Fredrik Eriksson, Arvika. Det gör att Fredrik toppar SM-tabellen med hela tio poäng mer än Erik Andersson från Östmark. Med reservation för eventuell felräkning ser Erik Andersson från Karlstad ut att hålla bronsplatsen, sjua som han var i Bollnäs.

Klass 3, SM. Fyra startande, samtliga från Västerås MS, och när först Oskar Nord-Jansson fick kasta in handduken i finalen och därefter Justus MacFie, blev det hela en munsbit för Sebastian Ainerfors. Visserligen gjorde han ett rejält lappkast i jokern, så damm och sten yrde och karten studsade. Då hade Oskar ett kort tag ledningen, men snurrade bort sig bakom huvudposteringen.
I mål var Sebastian låååångt före Pontus Eklund och det betyder att han leder SM med 67 poäng före Pontus som samlat 62 så här långt.

Klass 2, JSM. I Tomelilla var regerande mästaren Eivind Walfridsson Dahl fyra. Nu gick han obesegrad genom helgen och kunde defilera i mål i A-finalen. Vilket han inte direkt gjorde utan det var full rulle fram till målflagg, medan tvåan Vilgot Wetter fick koncentrera sig till hundra procent på att hålla norrmannen Patrick Ruud bakom sig. Vilgot grejade andraplatsen, mycket tack vare bättre körning än Ruud genom alternativet. Ruud var ändå nöjd med dagen:
- Kul bana! Snabb och hård.
Elva förare i åldern 12-16 a?r till start och JSM-tabellen toppar Vilgot med sina 64 poäng. Tätt bakom återfinns Eivind, 63 poäng och trea Patrick med 56 poäng.

Xtreme junior, JRM. Det låg i luften att det skulle bli en tuff fight mellan Likenäs Hampus Hagström och Arvikas Joakim Lund Olander. 27 respektive 23 poäng efter fina kvalkörningar.
Hårt blev det. Den som utmanade var Viktor Kristensson, tvåa förra året i Danmark och sexa så här långt i RallyXNordic i sin andra säsong. Viktor tog alternativet direkt och kom ut som åtta. När allt sedan skulle avgöras var han hack i häl på Joakim Lund Olander, som denna gång inte rådde på Hampus Hagström.
- Det vara bara att puscha! Vi låg lika i starten, men jag tog mig om sista metrarna, säger Hampus som kom ut bakom Joakim efter sitt jokervarv. Men då hade Westomföraren den extra svängen kvar att ta och då var saken klar.

Totalt 12 startande i klassen och tufft är det i JRM-tabellen, där Hampus och Viktor båda har 65 poäng. Joakim skuggar med 64 inför Östmark.

Klass 1. A-finalen rödflaggades när en förare fick stopp i alternativet och en konkurrent tvingats stanna bakom. Ingen annan skulle kunna komma förbi.
Omstart med alla på gridden och täten tog 12-årige Håkon Jakobsen Lund. Ivan Edman hängde på bäst, medan kvalettan Liam Eriksson hade en mindre lyckad joker i dammet. Slutade femma.
Emil H Larsson Askersund hade verkligen otur. I målsvängen stannade karten, och han tappade raskt från tredje till nionde plats.

Norrmannen Håkon hade vid det laget ett ordentligt försprång och kunde ta sin första seger efter andraplatsen i Tomelilla. Stolt klev han upp på prispallen med norska flaggan högt över huvudet. Tvåa Ivan Edman och trea Olle Strömberg, följd av brorsan Ebbe.
Totalt 17 startande och för Elis Rippe var det ingen bra dag på banan. Två brutna kvalheat och fyra den enda gång han tog målflagg. MK Rans förare kunde ändå åka hem med ett leende på läpparna över att med lottens hjälp vunnit två framdäck till kommande tävlingar.

Mini för de yngsta, 6-11 a?r. Dussinet jämnt deltagarmässigt och som vanligt visade de yngsta upp sig på en något kortare bana än övriga. Ingen tidtagning och alla fick pris. Den här gången en häftig ryggsäck som gick att fylla med vatten och med spruta väta ned kompisarna. Passande nog, för värmen höll verkligen i sig under tävlingarna på Eriknäsbo. Lite damm, men arrangerande Bollnäs MK vara ofta ute med tankbilen för att fukta det torra.

Östmark nästa. Den tredje av totalt fem deltävlingar i SM för Crosskart körs den 5-6/8 i Östmark


23-06-07 Nilsson leder Xtreme efter seger i Tomelilla
Tomelilla blev kanon för Elias Nilsson. Likenäsförare leder Xtreme inför andra SM-deltävlingen i Crosskart i Bollnäs om knappt två veckor.

Förra säsongen var lite motig för Elias Nilsson. Med hyr kart var mycket nytt för honom och pappa Gunde när de styrde mot Tomelilla. Dock inte själva karten som är fem år.
– Det blev en kanonhelg och karten fungerade felfritt, säger Nilsson.

Enda misstaget kom i tredje kvalet då han kom lite för långt ut i en sväng och nästan snurrade. Där rök ledningen, så han fick nöja sig med en fjärdeplats. Var ändå kvalbäst, enda föraren med två delsegrar.

Från pole position tog Elias Nilsson starten och ledde sedan hela vägen till målflagg.
– Det är ett helsike att stå bredvid och det var väldigt tight, säger pappa Gunde.
Tvåa var länge regerande mästaren Algot Hammarkvist, men han slog i däcktraven på väg nedför ”Sjöbobacken” och blev stående. Istället tog Rasmus Brunnkvist hand om andraplatsen och trea slutade Nicklas Buhre.
Om knappa två veckor är det dags för Sm-deltävling igen, då i Bollnäs. Senast Elias Nilsson var där vann han 85 cc (Klass 1).

Klass 1 (85cc): Melvin Lennartsson från arrangörsklubben vann B-finalen och var den som tillsammans med tvillingarna Olle och Ebbe Strömberg (kvaletta med maximala 30 poäng) utmanade sex norrmän i finalen. Där blev det rödflagg sedan Peder Johansen rullat och i fallet fått med sig just Melvin. Även Olle fick en törn, men kom ut till omstart med stukad bakvagn. Det bar sig inte bättre än att han snurrade och blev påkörd av Ebbe, som tappade en placering och slutade trea efter två norrmän.

Klass 2 (JSM 125cc): MK Rans Vilgot Wetter tog full pott med sig från kvalet in i finalen, men där fick han ge sig för norrmannen Jonas Sørlie. Trea Hannes Jonsson och regerande mästaren Eivind Walfridsson Dahl fyra.

Klass 3 (SM 250cc): Norskt överst på pallen även i Klass 3 genom Eirik Steinsholt. Endast tre av fem tog målflagg och bakom Steinsholt tog västeråsarna Sebastian Ainerfors och Pontus Eklund hand om pallplatserna.

Xtreme Junior: Rödflagg i A-finalen och varken norrmannen Theo Johansen eller Arvid Carlsson fanns med vid omstarten. Det gjorde hemmaåkaren Viktor Kristensson, som fick med sig Joakim Lund Olander och Hampus Hagström upp på pallen.

650 cc: Här var det fight mellan Erik Andersson, kvalettan Mats Samuelsen Iislevand och Fredrik Eriksson.
– Med lite tur så gick det bra, säger Eriksson.
För när norrmannen tog alternativet gick Eriksson om. Framför sig hade han då Andersson och de tog samtidigt alternativet.
– Sedan låg jag och jagade, säger Eriksson. Varpå Andersson överkörde, snurrade och blev passerad av hela finalfältet.
– Nu måste karossen omplåstras inför Bollnäs, för med den här starten är jag laddad, avrundar Eriksson.
Tvåa Iislevand och trea Erik Stigsson, Arvika.

50+. Som väntat tufft bland åldermännen då ingen av de nio till start vann ens mer än ett kvalheat. Johan Eklund var nära, men i näst sista gjorde han en för vid sväng och blev genast omkörd. I sista blev han stående med trasig bärarm, men linkade i mål på sista varvet. Dock utan att få poäng.
Kvalbäst blev istället Hans-Erik Sjöberg med en fullpoängare, en andra och en fjärdeplats.

Tack vare en bra start kom Eklund som en kanon från andra led och kom ut som tvåa.
– Jag var nöjd med det, men så gick svingbulten av för Sjöberg och då kunde jag köra om när bara 40-50 meter återstod, säger segrande Eklund. Så här långt har han varit på pallen i samtliga tävlingar i år.
– Riktigt nöjd och självklart siktar vi på att fortsätta så i Bollnäs!

Mini: För många är det långt ner till Svampabanan vilket gjorde att endast sju unga förare uppvisningskörde.

Redan om knappa två veckor (17-18/6) fortsätter SM i Crosskart med en deltävling på Eriksnäsbo Motorstadion i Bollnäs. Senast de tävlande samlades där var för fem år sedan och då behagade vädergudarna vräka ner regn över banan. Tufft för både arrangerande Bollnäs MK och de tävlande. Den här gången blir det garanterat bättre väder.

Resultat:
Xtreme (20 st): 1) Elias Nilsson, Likenäs MK, 2) Rasmus Brunnkvist, Västerås MS, 3) Nicklas Buhre.
125cc (12 st): 1) Jonas Sørlie, KNA Indre Ytre Østfold, 2) Vilgot Wetter, MK Ran, 3) Hannes Jonsson, Woxnadalens MK.
250cc (5 st): 1) Eirik Steinsholt, NMK Grenland, 2) Sebastian Ainerfors, Västerås MS, 3) Pontus Eklund, Västerås MS.
650cc (12 st): 1) Fredrik Erisson, MK Team Westom, 2) Mats Samuelsson Iislevand, NMK Konsmo, 3) Erik Stigsson, MK Team Westom.
50+ (9 st): 1) Johan Eklund, Västerås MS, 2) Lars-Åke Wallin, Västerås MS, 3) Johan Andersson, SMK Trollhättan.
85cc (37 st): 1) Jørgen Sørlie, NMK Aremark, 2) Håkon Jakobsen Lund, NMK Hamar, 3) Ebbe Strömberg, MK Ran.
23-05-31 SM premiär i Crosskart på Svampabanan i Tomelilla

Tomelilla Motorklubb och Svampabanan står återigen som värd för en premiär av ett Svenska mästerskap. Denna gång är det Crosskart SM kombinerat med Nordiska mästerskapet som körs helgen den 4-5 Juni på Svampabanan i Tomelilla.

Det är hektiska veckor på Svampabanan i Tomelilla. Så sent som för 2 veckor sedan genomfördes SM premiären i Bilcross med 2 st. deltävlingar. Kommande helg kör man först en kvällstävling i Folkrace på fredag den 2:e juni och följer sedan upp detta med SM premiären i Crosskart kombinerat med nordiska mästerskapet den 4–5 juni.
- Ja, det har blivit lite tätt med tävlingar nu ett tag. Men, det är bara roligt när det är aktivitet på Svampabanan och vi får möjlighet att genomföra SM premiärer i 2 så pass stora breddklasser inom svensk motorsport, säger Miche Andersson, tävlingsledare för helgens Crosskart SM.

Crosskart SM på Svampbanan lockar ett riktigt stort startfält. Inte mindre än 125 förare från 5 olika Nationer är anmälda till tävlingarna, vilket bådar för mycket bra tävlingar i samtliga klasser. Det kommer förare från Sverige, Danmark, Norge, Finland samt även en deltagare från Estland.

Glädjande är också det stora antalet av lokal förare i helgens tävling. Hela 8 förare från Sydöstra Skåne är anmälda. Störst vinstchans och kanske rent ut av en av favoriterna till att vinna den prestigefulla 650cc klassen är Julius Nilsson, Tomelilla MK. Julius har vunnit de senaste 8 tävlingarna han ställt upp i och har därmed seglat upp som en klar favorit till att inte bara vinna på söndag på Svampabanan, utan kanske också till att ta hem hela SM serien i 650 cc klassen 2023.
Tävlingarna inleds på söndag den 4:e med träning och kvalkörning för att sen avslutas med sista kvalomgången och finalerna på måndag den 5:e.

Lokala förare i Crosskart SM på Svampabanan:
Klass 1, 85 cc Junior:
Seth Andersson, Tomelilla MK
Caspian Nilsson, Tomelilla MK
Melvin Lennartsson, Tomelilla MK

650 CC:
Julius Nilsson, Tomelilla MK

Junior Extrem:
Anton Söderholm, Simrishamns MK
Viktor Kristensson, Tomelilla MK

Extrem:
Patrik Mogensson, Tomelilla MK
Niklas Buhre, Tomelilla MK

23-05-29 Crosskart inleder SM/RM med 108 förare i Tomelilla
108 startande i Tomelilla när SM i Crosskart inleds i helgen. Tävlingen på Svampabanan ingår även i det nordeuropeiska mästerskapet, NEZ.

Just där riksväg 11 möter 19 står kampen, och bland de 17 som anmält sig i tyngsta Xtreme får Algot Hammarqvist bära favoritskapet som regerande mästare. Åtvidabergaren kan vänta hårt motstånd, killar som Haninges Marcus Agerheim och Jimmy Bergander har medaljer sedan tidigare. Dessutom vill ”åldermannen” Erik Eriksson, Toarp, gärna tvåla till de yngre motståndarna. Fyra totalt i fjol.

Att tävlingen ingår i NEZ betyder större antal utländska förare än normalt. Premiären i det mästerskapet kördes nyligen i Norge, och då vann Patrick Ruud från Gardermoen Klass 2. Precis som förra året har han aviserat att han kör hela SM. Då blev det JSM-silver efter Eivind Walfridsson Dahl, Torsby, och före Vilgot Wetter, Askersund. Samtliga tre till start i helgen.
Klass 1 för förare i ålderns 9 till 13 år, är som vanligt störst i antal anmälda: 31 stycken. En utmärkt instegsklass där de allra flesta startar. Trots avsaknad av SM-status. Tvillingarna Ebbe och Olle Strömberg, Askersund, har varit med i några år och ambition att ta topplatser i år. Liksom Liam Eriksson. Gullabos talang började förra året med en medelmåttig placering. Lärde sig snabbt och vann finalen, vilket tog honom raka vägen upp till bronsplats 2022.

Senast, då Svenska Cupen körde sin andra deltävling, höll sig Arvikas Leo Pettersson framme och vann. En seger som antyder att mer kan komma.

Som vanligt totalt sju klasser, varav fyra med SM-status och en med RM , plus de allra yngsta 6-11 år) som visar upp sig i Mini. I anmälningslistan finns förare från främst Sverige och Norge, men också Danmark, Finland och Estland. Tävlingarna startar på söndag och avslutas klämdagen den 5 juni.
Svenskt Mästerskap i Crosskart omfattar fem deltävlingar: 4-5/6 Tomelilla, 17-18/6 Bollnäs, 5-6/8 Östmark, 19-20/8 Västerås samt final 16-17/9 Arboga.

Samtliga delar av SM sänds på https://www.svenskbilsporttv.se.
23-05-25 SvenskaCupen gästar publikvänliga Hagmyren i Hudiksvall
Under helgen kommer SvenskaCupen i Crosskart att gästa mycket publikvänliga Arena Hagmyren i Hudiksvall, knappa 60 förare i 8 klasser kommer under Lördagen att tävla i traditionell Crosskart med start 10.00 och på Söndagen i Sprint med start 09.00.

Mini
Är en uppvisningsklass med förare mellan 6-9 år där maxhastigheten är 60km/h, 12st gasglada killar o tjejer kommer till start i denna klass där det kan bjudas på riktigt spektakulär körning.

Klass 1
19 förare till start där förarna är mellan 9 och 12 år och maxhastigheten är 80km/h.
Här kommer det att bjudas på riktigt jämna och hårda fighter, där Olle Strömberg från MK Ran i form av mästerskapsledare får bära det stora favorittrycket, men motstånd lär inte saknas då det finns mängder av revanschsugna förare som inte lyckades vinna i Östmark, Liam Hägg från hemmaklubben SMK Hälsinge får ses som ett av dom allra största hoten mot Olle, men ingen skulle bli förvånad heller om någon av följande förare kniper segern, Ebbe Strömberg Liam Eriksson Emil H Larsson Alvin Bröderud Ivan Edman. Det kommer bli en stenhård kamp om podiumplatserna.

Xtreme Jun
3st otroligt duktiga förare till start, här kan det vara så att hemmaplansfördel fäller avgörandet och Hannes Hägg SMK Hälsinge står överst på prispallen, men säkerligen kommer Josefin Holmkvist Gestrike RT att göra precis allt för att det inte skall ske, även Arvid Carlsson MK Team Westom utmanar om segern.

Klass 2
Klassen som bjuder på dom absolut hårdaste och tuffaste körningarna, dom är i helgen 8st till antalet. I mästerskapsledning Vilgot Wetter MK Ran Askersund och han vill säkerligen behålla den även efter Hudiksvall men det saknas inte utmanare och allra tuffast blir nog från MK Rattens Eivind Walfridsson Dahl även Alfred Åhlander Melanie Lunde och Hannes Jonsson kommer att vara med och utmana om pallplatser.

Klass 3
4 förare till start och det skall nog mycket till för att någon skall ro på fjolårets segrare Västerås MS Sebastian Ainerfors, 3 klubbkamrater utmanar Pontus Eklund Justus Macfie och Oscar Nord-Jansson

650
3st förare, här läggs favoritskapet på Woxnadalens Elias Jonsson men Felicia Grundtman och Christian Eklund vill nog göra allt för att sätta käppar i hjulet för Elias.

50+
4st förare, Lars-Åke Wallin får nog bära favoritskapet i kvartetten, främst utmanad av Johan Eklund Daniel Ernstedt och Peter Nyman.

Xtreme
Här hittar vi nog tävlingens allra största favorit tidigare SvenskaMästaren i Rallycrossens Supernationella klass, Jimmy Holmkvist från Gestrike RT som efter litet uppehåll gör comeback utmanas i första hand av Rikard Linde Johan Birgersson och Patrik Jonsson.

Tävlingen livesänds Lördag från 0950 på svenskbilsporttv.se
Resultat och heatindelningar finns på raceoffice.se


23-05-25 Summering första deltävlingen SvenskaCupen
Summering av 1:a deltävling i Östmark där hela 97 förare deltog i tävlingen som avgjordes i fina förhållanden på den underbara banan i Östmark.

Miniklassen
Uppvisningsklassen för barn mellan 6-9 år, där dom 11 förarna för dagenigenom bjöd på mycket fina körningar, dom nya förarna för året visade verkligen upp riktigt fin fart och framtiden ser ljus ut för Crosskarten med den återväxten.

Klass1. 9-12 år
Här var det hela 28 förare till start, och här bjöds det på spännande och rafflande heat hela lördagen och tillslut så var det en av förhandsfavoriterna som gick segrande ur striden, Olle Strömberg från MK Ran Askersund med sig på prispallen hade han 2st Norrmän Håkon Jakobsen Lund och Vetle Kildal Bakken.

Klass2 12-15år
Tävlingens hårdaste klass med helt råa körningar. Även här gick segern till MK Ran Askersund som genom Vilgot Wetter triumferade med sig på prispallen fick han från MK Ratten Eivind Walfridsson Dahl och Haninges Alfred Åhlander .

Xtreme JR 12-15 år
Mycket fina körningar även i denna klass där storfavoriten Hampus Hagström från Likenäs MK motsvarade förväntningarna och gick segrande ur striden före hemmaklubbens Gustav Atteblad och från Norge Colin Gundersen.

Klass3 Från 15 år
Endast 2 förare till start där regerande Svenska mästaren Sebastian Ainerfors Västerås MS återigen visade vilken duktig förare han är och vann klart före klubbkompisen Justus Macfie.

650
Här kom tävlingens lilla överraskning då hemmaföraren och favoriten Erik Andersson tvingades bryta A-finalen i ett tidigt skede. Segern gick istället till en mycket fort åkande Julius Nilsson Tomelilla MK, men Julius är ingen nykomling i sporten, han har sedan tidigare ett antal medaljer i olika klasser från dom Danska crosskartmästerskapen. Övriga pallplatser i 650 togs av MK Team Westoms Erik Stigsson och Fredrik Eriksson.

50+
En tät o hård klass genom hela dagen där tillslut Hans-Erik Sjöberg SMK Eda segrade före Västerås MS Johan Eklund och MK Team Westoms Peter Brunzell.

Xtreme
Där fick vi se en debutant i klassen segra Jonathan Rådström Likenäs MK, han är dock ingen nykomling i Crosskart han har bla tidigare tagit SM-Guld i Klass2 och flertalet andra framstående placeringar, på 2 platsen från Västerås MS Rasmus Brunnkvist som bjöd upp på en rejäl kamp finalen igenom och 3a från Norge Martin Hagen.

Tävlingen går att se i efterhand på Svenskbilsporttv.se
Resultat finns på Raceoffice.se
23-05-11 Crosskartpremiär - 89 anmälda till Svenska-Cupen i Östmark

Äntligen dags för 2023-års crosskartpremiär! På lördag smäller det med hela 89 anmälda till Östmarks Svenska-Cuppremiär. T ävlingen kommer att sändas på SvenskbilsportTV med start 09:20. Det kommer att tävlas i sju klasser och som vanligt är Mini med som uppvisningsklass. Vi kör en liten snabbgenomgång av klasserna.

Uppvisningsklass
Mini. 11st Startande. Ålder 6-9 år.
Här hittar vi framtidens stjärnor en härlig klass att titta på, det kan i princip hända vad som helst i denna klass. tre av förarna var och värmde upp i Norska Flisa gångna helgen och visade upp riktigt härligt tempo. Linus Eriksson Gullabo RC Texas Randström och Viktor Forsberg bägge MK Team Westom. Ny i klassen för året är från MK Team Westom Colin Kristoffersson och där finns ju nått att brås på då pappa Johan är flerfaldig Världsmästare i rallycross bla. Annars är det Pontus Karlsson från Karlstad MC Bil som är värd att hålla ett öga på, otroligt talangfull förare.

Tävlingsklasser:
Klass 1: 27 Startande Ålder 9-12 år.
Tävlingens största klass med 27 Startande och säkerligen den med allra flest segerkandidater. Här finns säkerligen tio förare som har en god chans att stå överst på prispallen från MK Ran Askersund hittar vi tre vindsnabba förare i form av fjolårssegraren i Svenskacupen Emil H Larsson och tvillingarna Olle och Ebbe Strömberg. Övriga heta segerkandidaterna från Gullabo RC Liam Eriksson, SMK Hälsinges Liam Hägg, Sandvikens MKs Ivan Edman, Västerås MS Ludvig Fransson, Smk Arbogas Felix Lundgren, fyra tjejer till start och där är det nog SMK Gävles Wilma Berglund som kommer bjuda killarna på stenhårt motstånd. Även sex norrmän till start och därifrån får nog Håkon Jakobsen Lund och Alvin Bröderud räknas in i favoritskapet.

Extreme Jun: 7st Ålder 12-15år.
Sju stycken 600cc illvrålande Suzuki motorer är på plats på Östmarks Motorbana, här får vi nog lägga favoritskapet på Likenäs MKs Hampus Hagström som redan under säsongen har hunnit med två tävlingshelger i RallyX Nordic och senast i Tierp resulterade med en 5e plats i A-finalen, hårdast motstånd här kan nog räknas från Gestrike RTs Josefine Holmkvist och SMK Hälsinges Hannes Hägg.

Klass2: 13st startande Ålder 12-15år.
Det kommer säkerligen att bli tävlingens mest underhållande åkning i denna klass, då det inte spars på någonting i denna klass, det är åkning på allra högsta nivå här, och dom allra tuffaste duellerna kommer stå mellan Vilgot Wetter MK Ran Askersund, Patrik Ruud Nmk Gardermoen och Eivind Walfridsson Dahl MK Ratten, men skulle något hända den trion så vill nog Alfred Åhlander och Pär Ekström och Timian Johan T Hansen vara med och segerstrida.

Klass3: 3st Startande Ålder från 15år.
Tyvärr endast tre till start i denna klass, men det brukar ändå bjudas på riktig action här, segeruppgörelsen kommer säkerligen att stå mellan Simen Billingsö och Västerås MS Sebastian Ainerfors.
50+ 10st Startande.

Klassen för dom äldre gentlemännen brukar alltid bjuda på riktigt härlig körning med deras välljudande 650 maskiner, finns en handfull heta segerkandidater, Anders Martinsson Mk Team Westom, Johan Eklund Västerås MS, Lars-Åke Wallin Västerås MS, Hans-Erik Sjöberg SMK Eda och Patrick Arvidsson Gotlands MF.

650cc. 10st Startande
Här får vi se hemmaklubbens Östmarks MFF stora segerhopp under helgen Erik Andersson som var i Norska Flisa och NEZ premiären och körde hem en andraplats ett litet litet misstag kostade honom segern där, men på hemmaplan tror vi inte det blir nå såna. Hårdast motstånd kommer troligen bjudas från MK Team Westoms Fredrik Eriksson och Erik Stigsson även Felicia Grundtman vill nog ge grabbarna en rejäl match.

Xtreme: 8st Startande
Det kommer att bli en knallhård kamp där nog favoritskapet får läggas på Rasmus Brunnkvist som redan gjort dubbla tävlingshelger i RallyX Nordic, likaså Kalle Göthesson har kört bägge RallyX helgerna, men det finns även två unga Värmlandskillar från Likenäs MK som vill vara med och segerstrida och ingen skulle bli förvånad om Elias Nilsson eller Jonathan Rådström skulle stå överst på prispallen på Lördagseftermiddagen.

Prel tidsschema:
Q1 09:30
Q2 11:00
Q3 12:30
Finaler 14:45
23-05-09 Erik Andersson bäste svensk i RallyX Nordics tredje deltävling i Tierp
Erik Andersson slutade fyra och var bäste svensk när den tredje deltävlingen av RallyX Nordic kördes på Tierps Arena under lördagen. Söndagen blev tuffare då ett elfel stoppade honom i semifinalen.
– Årets första final och min första finalkörning på två år. Det här resultatet är mtt personbästa i crosscar, så jag är verkligen nöjd, säger Erik.

I helgen kördes deltävling tre och fyra i det nordiska crosscarmästerskapet RallyX Nordic och 18-årige Erik Andersson från Karlstad höll upp tempot rejält under lördagens tredje deltävling. Från sista led i semifinalen var han snabb i starten och la sig tvåa. Han behöll andraplatsen och var därmed klar för årets första final.
– Vi började lite långsamt med 21a tid i Q1. Vi jobbade på och fick starta på en femteplats i vår semifinal. Där fick jag en bra start och körde upp mig till en andraplats och höll den i mål, säger Erik.

Han kvalade därmed in i sista spår i finalen där han än en gång körde upp sig och slutade på fjärdeplats.
– Årets första final och min första finalkörning på två år. Det här resultatet är mtt personbästa i crosscar, så jag är verkligen nöjd, säger Erik.

Under söndagen kördes den fjärde deltävlingen som blev tyngre för Eriks del. Han startade i sista spår i semifinalen, där han tyvärr tvingades bryta.
– Runda fyra gick tungt då vi saknade fart och jag gjorde lite för många misstag. I min semifinal startade jag i sjättespår men det var omöjligt att ta sig förbi i första böj. Och på tredje varvet satte ett elfel stopp för vidare körning, säger Erik.

Han tvingades bryta och slutade på artonde plats.

Nästa deltävling körs 27-28 maj i Kouvola, Finland.

Resultat deltävling 3
1. Robin Grana (Nor)
2. Alexander Heum (Nor)
3. Martin Juga (Est)
4. Erik Andersson (Swe)
5. Elias Svensson (Swe)

Resultat deltävling 4
1. Elias Svensson (Swe)
2. Ronald Baldins (Lva)
3. Thomas Eek Murstad (Nor)
4. Robin Grana (Nor)
5. Alexander Heum (Nor)
-
18. Erik Andersson (Swe)

Komplett resultatlista: https://www.chronomoto.com/rallyx/
23-04-23 Erik Andersson nöjd med säsongspremiären i RallyX Nordic
18-åriga Karlstadsonen Erik Andersson ligger elva i crosscarklassen i RallyX Nordic efter premiärhelgen i Danmark som inleddes med en dubbeltävling.
– Helgen har varit bra. Till en början var vi inte så snabba som vi ville vara, men idag fick vi upp farten och tog två heatsegrar, säger Erik Andersson.


I helgen inleddes tävlingssäsongen och två deltävlingar av det nordiska Mästerskapet RallyX Nordic gick av stapeln på den danska Nysumbanan. Erik Andersson som tävlar för Karlstad MC Bil fanns även i år på startlinjen i klassen crosscar.

Klassen har vuxit sedan i fjol och det var inte mindre än 32 startande crosscarbilar på startlinjen med nordens bästa förare. Under lördagens inledande deltävling tog Erik hem en heatseger och slutade på sextonde plats.

Under söndagens andra deltävling vann han två heatsegrar vilket gav honom elfte plats i tävlingen och lägger honom på elfte plats i mästerskapstabellen.
– Helgen har varit bra. Vi är här för att lära oss och det har vi gjort. Till en början var vi inte så snabba som vi ville vara, men idag fick vi upp farten och tog två heatsegrar. Konkurrensen är stenhård i år och dagen tog slut i semifinalen med en stark fjärdeplats. Vi tar med oss starterna då de varit kanon under helgen, säger Erik.

Nästa tävling är en ny dubbeltävling som körs i Tierp 6-7 maj.

Komplett resultatlista: https://www.chronomoto.com/rallyx/
23-04-21 Elias Nilsson tredje föraren i teamet - Siktet är inställt på SM-pallen
Årets SM-premiär för Crosskart är ännu ett antal veckor bort, men vi kan redan nu avslöja att det är Elias Nilsson som blir teamets tredje förare. Nilsson kommer trots unga åldern in i teamet med mångårig rutin från Crosskart och har en rad segrar bakom sig i 85cc och 125 cc.

Elias Nilsson från nordvärmländska Ambjörby och Likenäs MK spänner i år bågen och siktar högt. Fjolårets Rookiesäsong i den tuffa SM-serien för Xtreme gav mersmak efter idel A-finaler och en total femteplats i serien. Hedströms Motorsport var redan ifjol med och backade Elias, till i år blir det ännu mer backning och han kommer till start i SM med en Speedcar Extreme-kart från Hedströms Motorsport.
- Jag gillar Elias både som person och förare, lugn med fötterna på jorden på jorden bredvid banan och kör fantastiskt fint på banan, jag kände jag vill verkligen backa upp Elias på ett bra sätt i år, säger Peter Hedström.
I vinter har Elias pappa Gunde gått igenom karten minutiöst och det väntas test nu till helgen.
- Det här var enastående fint gjort, hade det inte varit för Peter så hade vi nog inte kommit till start i år, säger Gunde Nilsson.

Uppladdningen inför årets SM blir via tester, men även någon tävling ska hinnas med innan SM i Crosskart brummar igång på Tomelilla Motorstadion den 4-5 juni.
- Vi kommer börja med ett test i Arvika nu i helgen och kommer sen även köra Svenska Cupen i Östmark som uppvärmning, berättar Elias.

Förra säsongen var Elias första som seniorförare i den brutalt hårda Xtreme-klassen, men han visade direkt i sitt elddop att han kommer bli en att räkna med i toppstriden. Efter inledande Arboga så plockade han enbart A-finalplatser och landade på en fin femteplats. Till i år är siktet högre.
- Jag ska försöka hålla en jämn stabil nivå genom kvalen hela säsongen, siktar på pallplatser och en SM-medalj, avslutar Elias Nilsson.

Tryck här för mer info!