<< Till startsidan2003
           

 


HÄR HITTAR DU RESULTAT FRÅN TÄVLINGAR


03-08-31 Mats Huldén en vinnare igen i Crosskart-SM
Mats Huldén är en vinnare igen. I helgens tredje deltävling i Crosskart-SM visade han de gamla mästartakterna igen. Detta efter en tuff come back i Crosskartens Formel 1-klass 500cc.
-Det satt långt inne, men när det väl händer så känns det än bättre, menade en strålande glad Huldén efter SM-triumfen på Falköpings Motorstadion. Kanske det äntligen börjar släppa nu för SM-guldmedaljören från 1998. För Munkfors Motorclub:s Mats Huldén har återinträdet i Crosskartens värstingklass varit allt annat än lätt efter två års frånvaro.
-Det har varit mycket strul med småsaker, motorn har krånglat och chassit har varit under utveckling, berättar Mts. På Falköpingsbanan visade sig inte något krånglet, vare sig med motor eller chassi. Huldén tog två övertygande heatsegrar och en andraplats. Detta förde upp Mats i Pole Position i A-finalen. En raketstart i finalen bäddade sen för en bekväm färd mot den första segern efter comebacken i år. - Kanon!, utbrast Mats spontant om segern.
Mycket strul och endast en åttonde och en tionde placering tidigare i SM i år verkar inte bädda för något nytt SM-guld.
-Jag har tappat alldeles för mycket poäng i de två första tävlingarna, så jag får nog sikta in mig på medaljplats, tror Mats. Men helgens tävling öppnade en om än liten, så ändå en möjlighet till SM-guld för Mats. De två ledande förarna i årets SM, Peter Andersson, Falköping och Jocke Cedergren, Strängnäs, krokade ihop i finalen och fick näst sista respektive sista plats i finalen. Nu krävs det att Mats tar in sex poäng på toppduon under de två sista tävlingarna. Ytterligare två segrar så går guldet till Huldén med andra ord.
-Å tusan, det innebär att jag kan köra till mig guldet, funderade Huldén efter tabellgranskningen.
Om det gick lätt för Huldén i 500cc-klassen, så gick det desto tyngre för Degerforsaren Torbjörn Widmark.
-Det blir att åka B-final, och det är jag inte nöjd med, suckade Torbjörn uppgivet efter ett struligt kval. Via seger i B-finalen blev det A-finalkörning för Torbjörn trots allt. Detta gav till slut en femte plats med hem till plåtverkstan i Degerfors.
Syskonen Björn och Jenny Stålhammar, tävlande för Storfors MK, för stod för showen i B-finalen i 250cc-klassen. Lillasyster Jenny var länge uppe på andra plats men till slut lurade sig storebrorsan Björn förbi och fick vidare transport till A-final via andraplatsen. Från sista led gjorde Björn där en strålande uppkörning och slutade som sexa 250cc-klassen.
MK Rattens Robin Olsson tog en meriterande tredje plats i Bilsportförbundets Juniorcup, ett "JSM" i crosskart. - Det här känns bra, tycker Robin om tredjeplatsen som för honom upp på ensam andraplats i Cupen. En placering bättre, på en andraplats i Falköping, ångade SMK Eda:s Pontus Tiderman in. Alexander Cruse, Kil MK, hade en strulig lördag och lyckades inte kvala in till final. Cruse trillar några placeringar i Cupen, från andra till femte plats.
Crosskart, Sprinttävling, söndag 030831 Huldén tvåa på säkerhet
Skapligt. Så summerar Mats Huldén sin insats i söndags sprinttävling i Crosskart på Falköpingsbanan.
-Jag ville inte riskera bilen och tog inga chanser, meddelar Mats. Anledningen till återhållsamheten är nästa SM-deltävling i Borås som körs redan nästa helg.
En andraplats får väl ändå anses som mer än godkänt i första sprinttävlingen i den nya bilen för Mats. Vann 500cc-klassen gjorde Laxåföraren Patrick Ydrefalk som dominerat årets sprintcup i crosskart. Femma i 250cc-klassen slutade Mattias Olsson, Fryksdalens MK.
Robin Olsson, MK Ratten, tog hem andraplatsen i finalen i sprintcupen. Silvermedaljen i junior-sprintcupen totalt går därmed till Robin från Lysvik. Kils MK:s crosskartjunior Alexander Cruse fick revansch från lördagens krångel i crosskarttävlingen. Cruse och slutade trea i sprinttävlingen och tog hem bronset i året sprintcup för juniorer. Segrare i finalen och cupen totalt gjorde Kalle Andersson, Laxå.
Anders Ekström

03-08-04 Crosskarthelg i Storfors
I lördags stod Storfors MK som arrangör för den femte deltävlingen i svenska cupen i crosskart. I 500cc fick Mats Huldén pole position i A-finalen efter övertygande körningar under dagen. När starten gick tog han kommandot direkt och såg ut att gå mot en klar seger. Men, efter några varv gick något sönder i framvagnen och karten började doppa nosen i gruset. Mats fortsatte köra men till sist tog det tvärstopp mot en vall som bildats i idealspår och han tvingades bryta. Segrade gjorde istället Jocke Cedergren följd av Mattias Thorin och Kim Lövstrand, Degerfors. Huldén slutade nia.
Efter tävlingen gjordes ett bränsletest och man tror sig ha hittat otillåtet bränsle i en kart. Detta bränsleprov har skickats iväg för noggrannare analys och 500-klassens resultatlista är därför preliminär.
Santosh Berggren hade pole i 250-klassens A-final. I samma startled stod Peter Gillberg och Daniel Jansson. Segrande ur striden gick Peter följd av Santosh och Daniel. I andra kurvan efter start krokade två kartar ihop. Däribland Andreas Thornadtsson som lyckades komma loss och köra in som åtta. Hemmaåkaren Björn Stålhammar körde in som femma och syster Jenny som nia. Jennys sambo Erik Olsson slutade på tionde plats.
I juniorernas A-final tog Sofia Ydrefalk starten. Hon blev dock hårt uppvaktad och halkade efter hand ner till sjätte plats. Längsta strået drog Robin Olsson från Torsby. Mikael Öberg och Philip Andersson passerade målflaggan som tvåa respektive trea. Hemmaåkaren Robin Kuhlin kunde inte delta eftersom hans topplock blivit stulet vid ett inbrott dagen före.
På söndagen kördes fjärde deltävlingen i svenska sprintcupen. Segrade i 500cc gjorde Patrik Ydrefalk, 250cc Peter Gillberg och 125cc Kalle Andersson.
Björn Stålhammar

03-06-15 Peter och Santosh nordiska mästare!
På en stundtals torr, stundtals våt bana i Laxå avgjordes i lördags årets NM i crosskart. Samtliga klasser var av sådant antal att B-final kördes. Det var många starka viljor ute på banan och den avslutande A-finalen i 500cc stod för mest dramatik med tre rullningar.
Peter Andersson tog starten följd av regerande mästaren Jocke Cedergren och Patrik Ydrefalk. Det blev snabbt luckor mellan de tre i toppen och ställningen höll sig in i mål. Det hände desto mer längre ner i fältet. Bl.a. krokade Mats Huldén och Torbjörn Widmark ihop och Mats fick stopp.
I A-final 250cc gjorde Santosh Berggren en kanonstart före Daniel Jansson och Henning Hagen, Norge. Daniel jagade Santosh ända in i mål men kunde inte pressa sig förbi.
I 125cc tog hemmaåkaren Kalle Andersson starten men körde sedan i en vall och trillade ned till femte. Vann gjorde istället Robin Olsson följd av Alexander Cruse och Philip Andersson.
Björn Stålhammar

03-05-25 Anna Aldén överraskade i Crosskart-SM
På lördagen kördes andra SM-deltävlingen i crosskart i Sala. 500-klassen lockade flest förare till start och man fick köra B-final. Segrade där gjorde forne svenske mästaren Mats Huldén följd av Mikael Stark. Mikael Stark, som tidigare åkt rallycross i supernationella klassen, har till i år sadlat om till crosskart. I B-finaler tillämpas så kallad runner up, där ettan och tvåan bjuds plats i A-finalen.
I A-finalens första led stod Peter Andersson, Jocke Cedergren och Patrik Ydrefalk. Patrik tog täten redan efter start tätt följd av Jocke och Peter. Jocke jagade ett tag men Patrik drog sedan till sig en lucka och behöll ledningen in i mål.
Hemmaföraren Anna Aldén som överraskat under dagen med fina körningar fick välja startspår som fyra efter en heatseger och en andraplats. I finalen slutade hon sexa. De båda nämnda B-finalisterna tvingades båda bryta med tekniska problem. Bäste värmlänning blev Torbjörn Widmark, Degerfors på en femte.
I 250-klassens A-final stod Santosh Berggren i pole position med tre heatsegrar i bagaget. Bredvid sig hade han Andreas Thornadtsson och Jonas Skoglund. Finalen inleddes med en tjuvstart av Andreas och förarna återkallades till plattan.
Omstarten tog Santosh och ryckte till sig en betryggande ledning. Men efter några varv laddade han för hårt i en vänsterböj, stötte till järnräcket med höger framhjul och snurrade. Han fick vänta tills fyra förare passerat innan han kunde vända sig rätt och fortsätta. Peter Gillberg övertog då ledningen och behöll denna in i mål följd av Andreas och Jonas. Santosh slutade femma och bäste värmlänning i 250 blev Erik Olsson, Väse, på 13:e.
Syskonen Jenny och Björn Stålhammar, Väse hade en mörk dag då båda tvingades bryta med motorproblem.
Juniorernas A-final drabbades även den av en tjuvstart. Starten tog sedan Kalle Andersson och behöll den placeringen in i mål. Tvåa blev Robin Olsson, Torsby, och trea Sofia Ydrefalk. Alexander Cruse, Kil slutade femma och Robin Kuhlin, Storfors, nia.
Nästa deltävling är det nordiska mästerskapet som avgörs i Laxå den 14 juni.

03-05-25 Tufft att göra comeback i Crosskart
Det är tufft att göra comeback i Crosskart. Detta har Mats Huldén, Munkfors MC, fått erfara. Mats var Svensk Mästare i grenen från 1998.
- Vi börjar få bra fart i grejorna nu, men jag är lite rattrostig, konstaterar Mats efter helgens andra SM-deltävling i Sala.
Till start i årets SM-säsong kom både Huldén och Torbjörn Widmark, Degerfors i helt nya och oprovade Kartar. Widmark med Yamahamotor och Huldén sitt Husaberg troget. Torbjörn lyckades bäst av de båda i Sala trots problem med Crosskarten.
- Jag har för dåligt vridmoment i motorn, jag tappar ut ur svängarna, berättar Torbjörn.
Torbjörn slutade på femte plats och ligger efter den andra SM-deltävlingen på tredje plats i SM-tabellen för den tuffa 500cc-klassen. Fullt 500 kubikcentimetrar mäter dock inte Torbjörns Yamahamotor, det fattas en halv kaffekopp.
- Jag ska bygga om och öka volymen för att få mer vridmoment, avslöjar Torbjörn.
Målet är givet. SM-guld förstås, och då behövs varje centiliter motorvolym för Widmark. Huldéns rattrostighet sken igenom efter två sabbatsår från sporten.
- Jag bromsa stopp i ett kvalheat och kom till B-final.
Mats vann B-finalen och tabbade sig på nytt i A-finalen och slutade som tionde man.
-Det känns som jag har bra tryck i grejorna och bara jag får ordning på körningen så ska det nog bli bra, tror Huldén.
I juniorernas 125cc-klass blev det Laxåseger genom Kalle Andersson, som skuggades i mål av MK Rattens Robin Olsson. Robin ligger trea i Cup-sammandraget efter de två första tävlingarna. Alexander Cruse, Kils MK är tvåa i sammandraget efter helgens tävling där han var femma i mål.

Anders Ekström

03-05-19 Svenska Cupen i crosskart inleddes i Arboga
I söndags kördes första deltävlingen i Svenska Cupen i Crosskart. Arrangör var SMK Arboga. Solen sken över Kägleborgsbanan och de nära 50 deltagarna var nog överens om att detta var bättre än den tidigare SM-tävlingens eviga regnande.
Starten i 125cc klassens A-final togs av Tomas Ekberg, Botkyrka MK, men han snurrade och egen Robin Olsson, MK Ratten, tog ledningen. Detta höll tyvärr endast 1 varv då han fick problem och tvingades bryta. I stället tog Philip Andersson, Tomelilla, en överlägsen seger. Falköpings Jimmy Ungh knep andra platsen, 3:a blen Kim Borgedahl, Falköpings MK.
250cc finalen leddes helt igenom av hemmaföraren Peter Gillberg, följd av Daniel Jansson, SMK Sala och Andreas Thornadtsson, MSK Hammaren. 6:a blev Mattias Olsson, Fryksdalens MK. Storforsförarna Erik Olsson och Jenny Stålhammar blev 8:a respektive 9:a i tävlingen.
Dramatisk blev 500cc finalen med dess startsmäll. Av de 12 startande blev sex stycken stående efter en smäll i samband med tjuvstart, då förarna inte uppmärksammade flaggan på grund av att det dammade. Av dessa inblandade kom endast två till omstart.
Laxås Patrik Ydrefalk tog hem segern i årets första cuptävling. 2:a blev Tobias Pettersson, Falköpings MK och 3:a Mats Zetterström, Strängnäs AMS.

03-05-05 2 x Peter i Crosskartens SM-premiär
Premiären i Crosskart-SM i lördags på Förlandabanan utanför Kungsbacka började i ösregn på såphal banan men slutade i solsken och torrt underlag. De som bemästrade detta underlaget bäst blev Peter Andersson, Falköpings MK, som vann 500-klassen och Peter Gillberg, SMK Arboga, som tog hem 250-klassen.
Peter Andersson hade lite problem med starterna i inledningen av kvalheaten och stod först i andra startledet när det var dags för A-finalen. Bäst under kvalen körde de båda Strängnäsförarna Jocke Cedergren och Mats Zetterström som därmed tog de två bästa startrutorna i A-finalen. Tredje föraren i första ledet var Torbjörn Widmark, Degerfors.
Men när grönljuset tändes fick Peter till en kanonstart och kunde ta sig förbi Jocke och Torbjörn och upp i täten när man gick in i första kurvan. Där blev det trångt och Peter fick en knuff i sidan, gled ut, och tappade ledningen då både Jocke och Torbjörn smet för. Men redan på nästa varvet satte Peter först in en attack på Jocke och gick förbi. Någon kurva senare fick även Torbjörn ge sig för Peters framfart.
När Peter sedan var i ledningen körde han hem en klar seger följd av Jocke och Torbjörn.
Dagens överraskning var Kvarnvingarnas rallyförare Pierre Andersson som knep fjärdeplatsen i sitt första SM-race i Crosskart. Västerviks Mikael Stark hade tekniska problem och kom inte till någon final då han tvingades bryta två av de tre kvalheaten.
SMK Arbogas Peter Gillberg hade byggt en ny bil till årets säsong och var tillsammans med fjolårsmästaren Daniel Jansson favoriter till segern i 250-klassen. Båda infriade detta under kvalet och stod i första ledet när det var dags för A-finalen. Peter var snabbast av plattan och fram till första kurvan följd av Daniel. Daniel jagade sedan Peter ända in i mål och följdes av Bärkes Jonas Skoglund på tredje plats.
Två av de unga debutanterna i klassen Santosh Berggren och Mattias Olsson, som var med längst fram, blev indragna i en startsmäll och båda rullade och tvingades bryta.
SBF-Junior Cup, 125 cc klassen, lockade hela 19 unga förare i åldern 12-16 år. Där var Alexander Cruse, Kil, bäst i kvalen med tre heatseger och into pole position i finalen. När starten gick var det Kalle Andersson, Laxå, som var snabbast av kopplingen och tog ledningen genom första kurvan. Tredjeplatsen tog något överraskande stockholmaren Tomas Ekberg följd av Tomelillas Philip Andersson. Även här blev det en krasch i andra kurvan bland de som startade i de sista leden. De tre som blev kvar och fick se finalen från åskådarplats var nybörjare i klassen.
Morgan Björk
Resultat Crosskart-SM, delt. 1 av 5,
Klass 500 cc:
1) Peter Andersson, Falköpings MK, 15 SM-poäng, 2) Jocke Cedergren, Strängnäs AMS, 12, 3) Torbjörn Widmark, Degerfors RC, 10, 4) Pierre Andersson, MSK Kvarnvingarna, 9, 5) Mats Zetterström, Strängnäs AMS, 8, 6) Peter Nilsson, MK Team Westom, 7.
Klass 250 cc: 1) Peter Gillberg, SMK Arboga, 15, 2) Daniel Jansson, SMK Sala, 12, 3) Jonas Skoglund, Bjärke MK, 10, 4) Björn Stålhammar, Storfors MK, 9, 5) Morgan Gustavsson, Laxå MK, 8, 6) Fredrik Dahlberg, Strängnäs AMS, 7.
SBF Junior Cup, 125 cc: 1) Kalle Andersson, Laxå MK, 15, 2) Alexander Cruse, Kils MK-Bil, 12, 3) Tomas Ekberg, Botkyrka MK, 10, 4) Philip Andersson, Tomelilla MK, 9, 5) Robin Olsson, MK Ratten, 8, 6) Robin Jonsson, Ydre MK, 7.

03-04-25 Tuff start för Mikael Stark i Crosskart-SM
Lördagen den 3 maj drar SM-serien i Crosskart i gång på Förlandabanan utanför Kungsbacka. Cirka 60 förare har anmält sig i de tre klasserna, 19 startande i 125 cc, 17 i 250 cc och 23 i 500 cc. Detta innebär att det kommer att bli många tuffa och täta fighter innan segrarna koras.
Allra tuffast lär det bli i 500-klassen där det finns ett stort antal förare som vill vara med och fightas om segern. Då främst killarna från SM-toppen i fjol Jocke Cedergren, Strängnäs, Peter Andersson, Falköping, Patrik Ydrefalk, Laxå, Erik Aldén, Sala, Håkan Lindh, Laxå, Christer Grahn och Mats Zetterström, båda Strängnäs, som siktar på en seger.
Sedan är frågan vad "utmanarna" i klassen Torbjörn Widmark, Degerfors, och f.d. Svenske Mästaren i Crosskart Mats Huldén, Munkfors, som gör come back, liksom rallycross- och rallyförarna Mikael Stark, Västervik och Pierre Andersson och Niclas Sjögren, båda Kvarnvingarna, kan göra åt den etablerade SM-eliten.
Som startlistan ser ut kommer det att bli en tuff inledningen för dessa "utmanarna" och bara ta sig till den avslutande A-finalen kan bli svårt.
250-klassen har fått ett tillskott unga hungriga förare från 125-klassen, Andreas Tornadtsson, Köping, Santosh Berggren, Falköping, Gustav Carlsson, Arboga, och Mattias Olsson, Fryksdalen, som vill ta upp kampen med fjolårets två dominanter i klassen Daniel Jansson, Sala, och Peter Gillberg, Arboga. Så i år finns det även här nu 6-8 förare som kommer att slåss om platserna på pallen.
SBF Junior Cup
Bland ungdomarna, 12-16 år i 125-klassen som tävlar om SBF Junior Cup, har det fyllt på med många nya förare. Detta gör att i inledningen kan det bli lite ojämna kvalheat. Men när dessa väl fått några lopp i kroppen kan klassen bli mycket intressant. Det såg vi i fjol då det bjöds på många spännande fighter.
I inledningen lär väl Kalle Andersson, Laxå, tillsammans med Robin Olsson, Torsby, och Alexander Cruse, Kil, dominera. Det finns sedan många utmanare så som Mikael Öberg, Hammaren, Sofia Ydrefalk, Laxå, Jimmy Ungh, Falköping, Tomas Ekberg, Botkyrka och Philip Andersson, Tomelilla, som vill vara med och fightas om de viktigaste poängen.

03-03-12 Mikael och Pierre satsar på Crosskart
2003 års SM-upplaga av Crosskarten kommer att bli mycket intressant då nya rutinerade förare såsom Mikael Stark, Pierre Andersson och Mats Huldén kommer att satsa på SM-serien.
Rallycrossföraren Mikael Stark, Team Västerviks RRC, som vann SM-guld 2000 i Nationella klassen och blev svensk-Norsk Mästare 2001, har sålt sin RC-bil Volvo S40 till Norge. I höstas köpte han Leif Widmarks Crosskart med en Yamaha 456:a och kommer i år att satsa på SM-serien och det Nordiska Mästerskapet som körs i Laxå.
Mikael har redan testat grejorna. Men eftersom grenen är ny för Mikael är hans målsättning inte så hög. Men som alla tävlingsförare vill han säkert vara med när det drar ihop sig till A-finaler och slåss om de viktiga SM-poäng.
Rallyföraren Pierre Andersson, MSK Kvarningarna har sålt sin Mitsubishi Lancer Evo 4 till Stefan Nilsson i Munkfors. I stället köpte Pierre en vinnarkart från Munkfors, nämligen 500-mästaren Per Bergströms bil och siktar på SM och NM. Även han har testat en del och första tävlingen blir nu en Sprintrace den 12 april i Falköping.
F.d Svenske Mästaren, 1998, Mats Huldén, Munkfors, gör come back och kommer till årets säsong med en nybyggd Crosskart och skall åter ta upp kampen om SM-titel. Lika så gör ett par toppförare från 250-klassen Torbjörn Widmark och Jimmy Kopp en satsning att nå toppen i 500-klassen
Förutom dessa kommer nio av de tio bästa från fjolårets SM-serie att köra och detta gör att kampen om SM-guldet i 500-klassen kommer att bli mycket tufft.
Nya unga förare
I 250-klassen kommer några nya unga förare från 125-klassen att bjuda upp till en kamp om SM-medaljerna. Här får de etablerade förarna och medaljörerna från 2002 se upp för Santosh Berggren, Falköping, Andreas Thornadtsson, Köping, Gustav Carlsson, Arboga och Mattias Olsson, Fryksdalen.
Dessa ungdomar kanske kan se till att Daniel Jansson och Peter Gillberg inte blir lika överlägsna som de var under 2002.
SBF:s satsning på juniorklassen under 2002 har givet resultat redan under första året. Hela 17 nya unga förare i ålderna 12-15 år har skaffat sig bilar. Detta gör att dryga 30 förare kommer att tävla under året i SBF Junior Cup. Kampen om medaljerna blir intressant då sex av de tio bästa fick kliva av klassen på grund av åldersskäl.

Crosskart - Tävlingskalender 2003
April:
12 Falköpings MK Förarkurs o. Sprintcupen
Maj:
3 Kungsbacka MA/Fjärås MK SM
18 SMK Arboga Sv. Cupen
24 SMK Sala SM
Juni:
14 Laxå MK NM o. Sv. Cupen
15 Laxå MK Sprintcupen
28 MSK Hammaren Sv. Cupen
29 MSK Hammaren Sprintcupen
Juli:
27 Borlänge MK Sv. Cupen
Augusti:
2 Storfors MK Sv. Cupen
3 Storfors MK Sprintcupen
16 SMK Hedemora Sv. Cupen
17 SMK Hedemora Sprintcupen - Femkamp
23 SMK Gävle Sv. Cupen och Speedway
30 Falköpings MK SM
31 Falköpings MK Sprintcupen Final
September:
6 Borås MK SM
20 Strängnäs AMS SM

www.motorsportivarmland.nu