Besök officiella hemsidan
2023

Rally-SM 2023

Traditionella Rally-SM 2023 Asfalt-SM 2023
4
febr Rally Lima Lima MS
18-20
maj South Swedish SSR
16-17
juni Skilling 500 Skillingaryds MK
18-19
aug Snapphanerallyt Hässleholms MK
15-16
sept Rally Arvika MK Team Westom
www.rallysm.se
16
april Bil Månsson RS SMK Hörby
22*
april Rollso Cityrace Älvbygdens MK
27
maj Asfaltsknixen Gullabo RC
1
juli Sturupsprinten Svedala MK
5
aug EMC-sprinten Enköpings MK
www.rallysm.se * Ej fastställt datum
   
Grus-SM 2023  
29
april Timmerhultsprinten Laholms MK
3
juni Hovdalasprinten Hässleholms MK
29
juli Mästarmötet Älmhults MK
27
aug Hårdingen Vara MK
23
sept Dackefejden GS Wäxjö MS
www.rallysm.se  

 


23-03-20 Två dumma vänstersvängar kan avgöra SMK Hörbys SM-premiär
I fjol bjöd Fredrik Nilsson Hörbys kommunalråd tillika gammal skolkamrat, Cecilia Bladh in Zito på en minst sagt uppskattad åktur som ”VIP-bil” i ”Bilmånsson Rallysprint”. I år kommer detta inte att upprepas då Fredrik istället axlat rollen som banchef i årets första deltävling i Asfalt SM den 16 april.
- Spännande på olika sätt, att köra själv är alltid kul men också intressant att försöka bjuda på en optimal SM-tävling, menar Fredrik.

På Industriområdet är det planerat för en bana som med tre varv och lika många heat ger en sammanlagd längd på knappt 20 kilometer. En bana som i det mesta är samma sedan första året den kördes 2018. Lite förändringar finns dock berättar Fredrik.
- Tävlingsområdet är inte statiskt och när vi använder en del inom företagsområden sker där förändringar. En container ställs till exempel upp eller flyttas från där vi tänkt köra, men till 90 procent kommer de förare att känna igen sig som kört hos oss tidigare.

En körtid per heat på strax under fem minuter visar att det bjuds på en knixig bana utan inslag av vrålsnabba partier.
- Är väl egentligen bara de sista hundra meterna mot mål som kan klassas som snabbt, menar Fredrik och fortsätter.
- Detta uppvägs av flera partier där det verkligen gäller att köra med insidan om man vill ha sekunderna med sig. Tänker speciellt kort efter start när vi korsar en tomt där det även finns lite grus som underlag...

En av publiken uppskattad del är den uppmärkta publikplatsen vid Mekonomen/ Hörby Bil. Här samlas alltid mycket folk då här även finns toaletter, korvgrillning och andra aktiviteter som bilutställning från Bilmånsson. Inte bara detta som drar publik utan här är även ett av banans viktigaste moment.
- Även om jag inte är någon asfaltåkare så vet jag att just här är det extra viktigt att ha perfekta linjer genom två ”dumma” vänstersvängar om inte sekunderna ska sticka iväg, förklarar Fredrik.

Banchef Nilsson får frågan vad han känner vara största utmaningen med att köra ”rally mitt i byn”, tar en stund innan han svarar.
- Det är nog att göra allting så säkert det bara går för såväl tävlande som publik. Det är därför oerhört viktigt att publiken lyder funktionärerna och inte minst de speciella publikvakterna samt respekterar våra uppsatta förbudsskyltar och avspärrningar, avslutar Fredrik.
23-03-07 Arvika byter datum
Årets finaltävling i Rally-SM byter datum från 8-9 september till 15-16 september.
– Dessvärre har det visat sig att tävlingen skulle krocka med ett annat stort evenemang i Arvika under den tilltänkta helgen, och att vi på den anledningen sett redan nu att hotellen i staden är fullbokade. Vi ser det som ytterst viktigt att kunna erbjuda de bästa tänkbara förutsättningarna för ett arrangemang av den här kalibern och då är möjlig hotellövernattning en viktig del i det hela, berättar tävlingsledningen i Rally Arvika och fortsätter:
– Det är beklagligt att den här ändringen kommer till efter att SM-kalendern har publicerats, men som arrangör behöver vi ta ett ansvar gentemot våra tävlande, sponsorer och samarbetspartners och då ser vi att den här ändringen är det enda rätta att göra. Vi hälsar er hjärtligt välkomna och ser fram emot att mötas vid Rally Arvika den 15-16 september.

Rally-SM
4 februari, Rally Lima, Lima MS
18 – 20 maj, South Swedish Rally, SSR
16 – 17 juni, Skilling 500, Skillingaryds MK
18 – 19 augusti, Snapphanerallyt, Hässleholms MK
15 – 16 september, Rally Arvika, MK Team Westom

Rally-SM Asfaltsprint
16 april, Bil Månsson Rally Sprint, SMK Hörby
13 maj, Rollsbo City Race, Älvbygdens MK
27 maj, Asfaltsknixen, Gullabo RC
1 juli, Sturupsprinten, Svedala MK
5 augusti, EMC-sprinten, Enköpings MK

Rally-SM Grussprint
29 april, Timmerhultsprinten, Laholms MK
3 juni, Hovdalasprinten, Hässleholms MK
29 juli, Mästarmötet, Älmhults MK
27 augusti, Hårdingen, Vara MK
23 september, Dackefejden Grus Sprint, Wäxjö MS

Biljettpris – se Rally-SM 2023 live via Rally Live och vår playkanal på rallysm.se
Samtliga sändningar 695 kronor
Alla tävlingar i Rally-SM 395 kronor
Alla tävlingar i Rally-SM Asfaltsprint 395 kronor
Alla tävlingar i Rally-SM Grussprint 395 kronor
Biljett för enskild tävling 99 kronor
23-03-01 Rutinerad tjejduo ansvarar för SM-premiären i Hörby
Om drygt sju veckor är det dags för comeback för SMK Hörby som SM- arrangör när klubben den 16 april inleder ”Asfalt SM” med ”Bilmånsson Rallysprint”. Senast det kördes en SM-tävling i Hörby var 1996 och då var årets tävlingsledare Mia Nilsson chef på en av specialsträckorna innan hon året efter debuterade som biträdande tävlingsledare. Detta för att några år senare bli tävlingsledare. Uppgifter som hon i helgen fick ta emot Södra Bilsportförbundet utmärkelse” Lennart Nilssons Hedersris”.
- Minns hur nervös jag var första gången men efter mer än 25 år med samma uppdrag känns det inte längre lika pirrigt, berättar Mia med ett skratt.

Vid sin sida har hon Eva-Marie Hasslöf eller ”Majsan” som är hennes mer kända namn i klubben och som Mia sedan några år lockat in i tävlingsledningen. Hon och Majsan alternerar som tävlingsledare eller biträdande tävlingsledare och nu är det Majsan som är biträdande.
- Känns väldigt tryggt för mig som är relativt ny i rollen att ha en så rutinerade kraft som Mia vid min sida dessutom kompletterar vi varandra väldigt bra, menar Majsan.
- Medan Mia är väldigt tydlig och klar med vad hon vill och också kan förmedla ut detta, så är jag bättre på att organisera upp saker vilket säkert hör ihop med mitt jobb som administratör på Bjuvs kommun, förklarar Majsan och Mia instämmer om än lite betänksamt.
- Kanske jag är lite väl tydlig ibland, men vi vill alla sjävklart bjuda på bästa möjliga tävling och med lite stresspåslag kan då tydlighet tyvärr misstolkas...

Att SMK Hörby accepterade SM-status på sin årliga RS-tävling som är den officiella beteckningen på ”Blmånsson Rallysprint”, var ingen självklarhet berättar Mia.
- Framförallt var det ökade kostnader för oss som arrangör som oroade men även en hel del praktiska frågor diskuterades. Till slut blev det ändå den spännande utmaningen att kunna bjuda på SM i Hörby som övervägde.

En sak som föll bort var att den tidigare omtyckta serviceplatsen i direkt anslutning till banan på Industriområdet, inte skulle fungera med SM.
-Lokalerna var både för små och knappast ändamålsenliga vilket gjorde att vi istället fastnade för Lågehallarna och använda parkeringen där precis som vid fjolårets TV-Svängen, förklarar Mia.

Beslutet väckte en del kritik då man tyckte att närheten mellan serviceplatsen och banan absolut borde behållas.
- Vi provade en del olika lösningar inom området men inga gick att genomföra. Dessutom har vi mätt sträckan från Lågehallarna till banan och det är cirka 800 meter, snudd på exakt samma avstånd som vid SM- finalen 2022 i Kristianstad och då var där ingen som upplevde detta som något problem.

Mycket nya saker att ta hänsyn till den 16 april som man normalt sett inte behöver tänka på, bland annat måste klubben skaka fram fler funktionärer menar Majsan.
- Framförallt behövs fler ”Publikvärdar” då vi förväntar oss en riktig folkfest och på de speciellt utmärkta publikplatserna fordras att där finns funktionärer som ser till att säkerheten upprätthålls.

Att hitta frivilliga krafter är hos SMK Hörby en lika stor utmaning som över allt annars i föreningslivet konstaterar hon.
- Det känns som att det efter pandemin blivit ännu svårare att få folk att jobba ideellt vilket så klart är jätte tråkigt, sådant engagemang ger mycket positivt tillbaka!

Anmälan till tävlingen har precis öppnat och att klubbens egen dubbla SM-vinnare Joacim Kristiansson/Maya Ragntoft hängde på låset var knappast förvånade. Att sia om hur många som gör paret sällskap den 16 april för att jaga inteckning i ”Glentons Vandringspris” är svårt att säga.
- Vi hoppas på runt 60 startande och bland dessa så klart även fjolårsvinnaren Rolf Grybb från Hässleholm. Han slutade två i SM:s 4WD-klass i fjol och har absolut kapacitet för guld och där första avstampet kan bli hos oss, hoppas Mia och Majsan.

SM-promotorn ser också gärna att tävlingarna blir ett event och för den sakens skull har SMK Hörby bildat en speciellt grupp.
- Tanken är att vi på lördagen före tävlingen ska använda Hörbys båda torg för bilutställning och lite annat som kan locka folk, men än är inte allt på plats så till detta får vi återkomma, berättar Mia.
- En sak är dock säker, ingen ska missa att det körs SM i Hörby!

23-02-07 DRIVE VXO Motorsport fyra i Teammästerskapet efter Rally-SM premiären
DRIVE VXO Motorsport fick en premiär med blandade resultat i Rally-SM i Lima den gångna helgen. Kalle Ingesson och Emma Fransson blev bästa poängplockare och tillsammans med Tomas Bergman och Ida Lidebjer Granberg samlade de poäng för att säkra en fjärdeplats i Teammästerskapet. Tyvärr tvingades Robin Adolfsson och Roger Dahlberg bryta tävlingen på grund av tekniska problem.

Kalle och Emma var nöjda med sin prestation. Med högt startnummer fick de utmanande vägar med djupa spår i de hårdfrusna vägarna..
- Trots tuffa vägar fick vi en jämn och hyfsat problemfri tävling och vi stolta över att sluta på femte plats bland standardbilarna", säger Kalle, tretton mil specialsträcka på vinterväg är tufft men samtidigt väldigt lärorikt.

Kalle och Emma ligger på sjunde plats i JSM efter premiären.
Tomas och Ida, slutade, trots utmaningar med sin nya Citroen R5, på trettonde plats i klassen för R5-bilar, internationella 4WD.
- Vägarna var fantastiska och vi är mycket nöjda med vårt samarbete i bilen", säger Tomas, vi får vara nöjda med vårt resultat med tanke på hur lite vi tävlat och testat med bilen, nu ser vi fram emot nästa tävling som är redan imorgon då vi åker till Falköping och kör Sprint SM.

Robin och Roger var mycket besvikna över att ha tvingats dra sig ur tävlingen.
- Vi har lagt mycket kraft på att förbereda oss inför den här tävlingen och årets SM-säsong och såg verkligen fram emot att tävla. Det är olyckligt att vi tvingades bryta på grund av tekniska problem", säger Robin, men vi kommer att fortsätta jobba hårt och se till att vi är redo för nästa tävling.
- Som Teamchef är jag stolt över Kalles, Emmas, Tomas och Idas insatser och resultat, säger Hans Bååth, detta är ingen enkel tävling. Att bara ta sig i mål är en prestation i sig. Att leverera så här bra resultat är verkligen starkt.
- Jag beklagar att Robin och Roger inte fick chansen att visa sin kapacitet. Jag tvivlar inte på att de skulle ha kunnat tävla om en stark placering i det tuffa startfältet.

Nästa tävling i mästerskapet i Rally-SM 2023 är South Swedish Rally, som körs på teamets hemmaplan i Småland. Med start och mål i Älmhult kommer South Swedish Rally att hållas 20-22 maj.
- Då är vi tillbaka på välbekanta vägar och hoppas kunna bygga vidare på framgångarna från Lima. Vi ligger fyra i teammästerskapet och med Robin och ordinarie co-driver Nicklas Jidflo tillbaka ska vi plocka ännu mer poäng i Älmhult avslutar Hans.

DRIVE VXO Motorsport
Förare: Robin Adolfsson
Codriver: Nicklas Jidflo / Roger Dahlberg
Bil: Ford Fiesta R5
Tävlingsklass: Internationella 4WD

Förare: Kalle Ingesson
Codriver: Emma Fransson
Bil: BMW 320i
Tävlingsklass: Standard

Förare: Tomas Bergman
Codriver: Ida Lidebjer Granberg
Bil: Citroen R5
Tävlingsklass: Internationella 4WD

Förare: Hans Bååth
Codriver: Andreas Sigfridsson
Bil: TBA
Tävlingsklass: Nationella 2WD

Förare: Emrik Smedberg
Codriver: Emil Devell
Bil: Citroen R3T
Tävlingsklass: Internationella 2WD

Förare: Tomas Söderberg
Codriver: Roger Dahlberg
Bil: Skoda R5
Tävlingsklass: Internationella 4WD

Förare: Lukas Hägg
Codriver: Daniel Borgqvist
Bil: Ford Fiesta Rally4
Tävlingsklass: Internationella 2WD

Mer information: www.drivevxo.se & www.facebook.com/drivevxomotorsport
Rally.SM: www.rallysm.se
23-02-06 Patrik Sandell och Staffan Parmander säkrade ett SM brons under SM-veckan i Skövde
Efter en stark körning lyckades Patrik och Staffan köra till en sig en bronsmedalj i årets vinter sprintrally SM under SM-veckan i Skövde. Men det var ingen lätt match för arrangören då den tilltänka vintertävlingen på Falköpings motorstadion i stället blev en sommartävling. Plusgraderna veckorna innan gjorde att arrangören fick tänka om, den arrangerad klubben gjorde dock ett fantastiskt jobb och lyckade få till en bra tävling där vinterdäcken fick bytas ut mot sommardäck och is och snö mot grus och lera.

Vi såg fram emot en härlig vintertävling men det blev en rolig och annorlunda sommartävling i stället, körning stämde bitvis riktig bra och lika så bilen, men tyvärr räckte det inte hela vägen till segern denna gång, säger ändå en nöjd Patrik Sandell.

Superkul var det att vara tillbaka i rallybilen, vi hittade ett bra flyt i både noter och körning och jag ser med tillförsikt fram emot sommarn och fler tävlingar tillsammans med Patrik, säger Staffan Parmander.

Resultat Rally SM, SM-veckan vinter 2023:
1a: Pontus Tidermand, SMK Eda Julia Thulin, SMK Hörby.
2a: Patrik Flodin, Ilsbo MK Göran Bergsten, Forshaga MC.
3a: Patrik Sandell, Jämtland MK Staffan Parmander, Jämtland MK.
23-02-05 Reiersen overcomes adversity to dominate Swedish Championship opener at Rally Lima
19-year-old Isak Reiersen and the JC Raceteknik team overcame adversity on the eve of the Swedish Rally Championship opener, Rally Lima, to drive to a dominant win.

Following a strong performance at Rally Elverum in Norway recently, Reiersen entered the snow and ice opener of the Swedish Rally series with good confidence, but on the eve of the rally, on Friday afternoon, ran into technical problems.

Fortunately, the team was able to borrow a similar Ford Fiesta Rally4 from fellow competitor Isac Nordstrom and Reiersen and co-driver Lucas Karlsson headed into the 138.02 km event with work to do.

30th fastest overall in the highly-competitive field on SS1, Hisavagen, critically Reiersen and Karlsson were fastest of both the International 2WD category runners, and the coveted Swedish Junior Rally Championship series.

Thereafter, for the remaining five stages, the JC Raceteknik crew were fastest in each but one encounter of both the International 2WD and Junior Rally series competitors throughout the day, setting fantastic pace, climbing to 23rd overall by the finish of the event.

Such was the quality of the performance that Reiersen and Karlsson won the International 2WD class by over 2 minutes, while second to fourth were separated by less than 30 seconds. In the Swedish Junior Championship, the victory margin was a staggering 2 minutes 17 seconds, with second to fourth covered by just 15 seconds.

Joel Christoffersson, JC Raceteknik Team Principal:
“It wasn’t the perfect start to the event for Iask, but he really showed his maturity by not letting things affect him at all, and once in the car on the way to the first stage, his focus was fantastic. His performance was very strong all day and in the end it was almost the perfect start to his Swedish season once out on the stages. We will build on this first result, and look ahead to the next round at the South Swedish Rally in May.”

Isak Reiersen (SWE):
"It was a good and consistent day. We were able to get a safe lead after two stages and managed the pace for the rest of the rally. Before the power stage, we wanted full points, so we increased the pace a little and it worked. This was a win by the mechanics. After the engine in my car broke on the way to scrutineering Friday, we had to get hold of another car to rent at the last moment. It was a lot of work to swap everything over and make it as similar to mine as possible, which required the guys to work all night. This victory is for the team. Many thanks also to Isac Nordström for being able to rent his car at such short notice, to my sponsors and of course Lucus, who was great this weekend.”

23-02-05 Flodin och Bergsten knep SM-silvret under SM-veckan i Falköping
Patrik Flodin och Göran Bergsten knep SM-silvret under SM-veckan i Falköping idag och gav därmed GK Door Team Sweden sin första SM-medalj. Trots att de förbättrade sin tid i andra åket, missade de SM-guldet med snöpliga 0,8 sekunder. 
– Det är jättekul att få ge GK Door Team Sweden sin första medalj, men samtidigt ska jag inte sticka under stol med att jag är lite besviken över att vi missade guldet.  Men jag hade några småmissar och det har man inte råd med i den här konkurrensen, säger Patrik.

Patrik Flodin, Ilsbo MK, och Göran Bergsten, Forshaga MC, slutade tvåa i Rally-SM i Lima igår och begav sig efter målgången raka vägen ner till Falköping för Vinterrally-sprinten under SM-veckan.

Rallysprinten bestod av två kvalåk där bästa tiden räknades och de åtta bästa ekipagen i den fyrhjulsdrivna klassen gick vidare till final. I finalen kördes två åk där tiderna räknades samman. 

Patrik och Göran kvalade in som andra ekipage till finalen, men där lyckades de inte riktigt hela vägen fram. De förbättrade sin tid med 2,5 sekunder i andra åket där de även hade snabbaste tid. 
– Jag måste lära mig att åka cleanare. Det sitter i de små detaljerna som vi måste finjustera. I första åket hade jag tre små missar och i det andra gjorde vi ett litet misstag. I den här konkurrensen har man inte råd med det. Vi gjorde vad vi kunde, men det räckte inte hela vägen idag. Men ett SM-silver är ju inte fy skam, säger Patrik med ett skratt.

Göran håller med om att ett SM-silver är en bra prestation i comebacken i den trimmade fyrhjulsdrivna klassen.
– Man vill ha tiondelarna på sin sida, men det gick inte idag. Vi kan inte påverka vad andra gör, bara kontrollera vad vi själva kan förbättra. Vi är inte så vana vid att åka rallysprint, det här är något helt annat än att nöta på i skogen. Här gäller det att ligga i och sätta varenda sväng under cirka tre minuter, säger Göran.

Nästa tävling för Patrik och Görans del är den andra SM-deltävlingen South Swedish Rally som körs 18-20 maj.
– Dit ska vi komma väl förberedda och vara med slåss om segern, säger Patrik. 

Rally-SM Vintersprint
1. Pontus Tidemand/Julia Thulin
2. Patrik Flodin/Göran Bergsten
3. Patrik Sandell/Staffan Parmander

Komplett Resultat:
 https://raceconsulting.com/rally/resultat/tavling.jsp?competition=1443
Mer info hittar du på www.patrikflodin.com där vi som vanligt följt rallyt sträcka för sträcka. 
23-02-05 Norsk rallyseger i SM-premiären
Norrmannen Ole Christian Vejby vann Rally Lima med nästan en minut sedan PG Andersson fått stopp emot ett träd. Tvåa blev istället Patrik Flodin.

Internationella 4WD. En kvartett stod ut redan innan start i huvudklassen: VM-meriterade Ole Christian Veiby, KNA Kongsvinger, tillsammans med Torstein Eriksen, flerfaldige svenske mästaren PG Andersson/Anders Fredriksson samt återvändande Patrik Flodin/Göran Bergsten och Fredrik Åhlin/Joakim Sjöberg.

Vejby tog täten direkt, tätt följd av PG. Varpå svensken bestämde sig för att gå all in, for ut i snön och in i ett träd. Dessbättre inte värre än att han kunde ta sig till servicen, få bilen reparerad och starta om. Då han han fått avstå två sträckor och straffats med tio minuters tillägg. Därmed var hans dag förstörd.

Flodin försökte hänga på, och var den som tog andraplatsen. Åhlin, som inte tävlat på fyra år slutade trea.
– Vi var så nära en rullning på sista! Men får vi lite mer tid i den här bilen ska vi allt bjuda ännu större motstånd nästa gång, säger Åhlin.

PG körde strålande under andra etappen, slutade nia och vann prestigemötet på power stage och fick därmed fem extra SM-poäng.
, mötte svenska eliten när Rally-SM gjorde premiär i Rally Lima under lördagen. Med en totaltid, efter närmare 14 mil specialsträcka, på 1.09.37 var norske duon 57 sekunder före tävlingens totaltvå Patrik Flodin/Göran Bergsten.

Nationella 4WD. Efter endast en vecka med nya bilen, en Mitsubishi tog Robert Andersson, Eskilstuna MK, och Jesper Samuelsson, Storfors MK, hand segern.
– Jag trivs redan bättre i den här än jag någonsin gjort en en tvåhjulsdriven bil. Otroligt kul, säger Andersson.
45 sekunder bakom körde irländske duon William Crieghton och Liam Regan in på andra plats. För dem ett viktigt genrep inför Rally Sweden kommande helg.

Nationella 2WD. Snabbast var Oskar Sundell, Sandvikens MK och Joakim Söderqvist, AMF Årsunda i sin Nissan Sunny. ”Jocke” har runt tjoget SM-delsegrar förut i högerstolen bredvid sin bror Tobias, men för Sundell var det den första.
– Det trodde jag aldrig! En bra dag kanske vi skulle nå topp tre. Nu vann vi i stenhård konkurrens och det känns väldigt bra, säger Sundell.
Han var 52 sekunder före hemmaföraren Andreas Levin och Therese Levin, också de i en Nissan Sunny. Trea friskt gasande Emil Karlsson, som med sin stora Volvo bemästrade snön och spåren på bästa sätt.

Internationella 2WD. Forne crosskartföraren Isak Reiersen, Östmarks MFF höll för favoritskapet och vann tillsammans med Lucas Karlsson, SMK Nyköping. De råkade ut för motorhaveri dagen innan start och ringde genast Isak Nordström, som tvingats lämna återbud. Den forne konkurrenten i crosskart var inte sen att hyra ut sin bil. Med vilken Reiersen alltså vann.
– Så otroligt tacksam över att jag fick ta bilen och att det gick riktigt bra, för i morgon ska Nordström köra den under SM-veckan i Falköping, säger Reiersen.
Två minuter längre tid behövde tvåan Stefan Olsson och Eira Solberg, Lima MS, för att ta hand om andraplatsen.

Standard. När förarna själva fick namnge sina värsta konkurrenter ett par dagar innan start svarade samtliga tillfråga – direkt – Martin Lundqvist! Ingen dum gissning, för fagerstaföraren inte bara vann klassen, utan slutade på en imponerande 43:e plats totalt. I högerstolen, som alltid, Christian Segerström. De kom till Rally Lima med helt nybyggd Volvo S40. De hade visserligen testat lite, men då hamnat bredvid vägen.
– Det var lite spänt i morse. Det är första tävlingen i bilen och första sträckan var längre än vad vi hunnit testat med bilen… Vi är jättenöjda och planen är att fortsätta SM-säsongen, säger en nöjd Martin Lundqvist.

Topp tre Rally Lima
Internationella 4WD
Ole Christian Veiby/Torstein Eriksen 1.09.34.7
Patrik Flodin/Göran Bergsten 1.10.32.2
Fredrik Åhlin/Joakim Sjöberg 1.10.45.0

Nationella 4WD
Robert Andersson/Jesper Samuelsson 1.1717.9
William Creighton/Liam Regan 1.18.03.6
Robert Persson/Per Larsson 1.19.24.2

Internationella 2WD
Isak Reiersen/Lucas Karlsson 1.23.09.7
Stefan Olsson/Eira Solberg 1.25.15.5
Liam Berg/Theo Bergsten 1.25.34.0

Nationella 2WD
Oskar Sundell/Joakim Söderqvist 1.20.21.8
Andreas Levin/Therese Levin 1.21.14.6
Emil Karlsson/Jessica Larsson 1.21.34.5

Standard
Martin Lundqvist/Christian Segerström 1.26.23.0
Niklas Ledin/Jonna Olsson 1.28.52.5
Jan Johansson/Christian Olsson 1.28.53.3

Junior-SM
1. Isak Reiersen/Lucas Karlsson
2. Jacob Johannesson/Danny Holgersson
3. Liam Berg/Theo Bergsten
23-02-05 Levin och Olsson tvåa i sina respektive klasser
Allt medan norrmannen Ole Christian Vejby stormade fram i huvudklassen och till totalseger i Rally Lima knep arrangerande Lima MS två andraplatser. Andreas Levin tvåa i Nationella 2wd och Stefan Olsson i Internationella 2wd.

Lima Motorsällskap har för första gången stått värd för en komplett SM-deltävling i rally. Inget mindre än välkända, och av förarna älskade LBC-Ruschen, hade klivit upp i status. 118 förare kom till slut till start och innan dagen var över hade 45 ekipage fått ge upp tanken på vidare färd. Även en av huvudfavoriterna, PG Andersson från Årjäng, fick problem redan på stäcka 2. Han tappade fästet i lössnön, snurrade och åkte in i ett träd. Dessbättre kunde han ta sig till service och starta om till SS4.

Han vann sedan power stage och slutade femma i klassen när norrmannen Ole Christian Vejby segrade totalt med en VW Polo GTI R5. Marginalen skrevs till 55 sekunder före Patrik Flodin, Hudiksvall och trea Fredrik Åhlin, Karlstad.

Förutom allt beröm som förarna öste över Lima MS och banan som mätte över 12 mil fick klubben också sportsliga framgångar. I klassen för trimmade tvåhjulsdrivna bilar var Andreas Levin, tillsammans med lillasyster Therese, inte långt ifrån segern i sin Nissan Sunny.
– Det har varit en tuff dag och vi tävlar sällan, så vi är väldigt nöjda med andraplatsen, sa Andreas vid prisutdelningen.
Klassen vann Oscar Sundell, Sandviken. Även han i en Nissan Sunny.

Ytterligare en andraplats blev det för Stefan Olsson i klassen för internationellt klassade bilar med tvåhjulsdrift. TIllsammans med Eira Solberg nådde han inte riktigt upp till segrande Isak Reiersen, Östmark, tempo, men väl en andraplats blev det på hemmavägarna.
23-02-04 Lyckad SM-comeback för Dennis Rådström och Johan Johansson
Rallyföraren Dennis Rådström från Torsby tog en fjärdeplats i premiären av Rally-SM under lördagen i Lima i Dalarna. Tillsammans med sin kartläsaren Johan Johansson från Valdemarsvik hade de en stabil comeback i den högsta klassen, Internationella fyrhjulsdrivna, med sin Volkswagen Polo R5 med flera topptider i den tuffa konkurrensen.
– Det har vart grymt kul att vara tillbaka. En lång utmanande tävling med både ups and downs, och helt fantastiskt fina vägar. Vi gjorde två riktigt bra och konkurrenskraftiga tider, varvat med bromsproblem, säger Dennis.

Tävlingen var Dennis första bakom ratten efter ett och ett halvt år borta från sporten, och med ett bra resultat i premiären ser man framåt mot fortsättningen.
– Vi slutar på en stabil fjärdeplats. Finns en del att jobba på, både hos ekipage och bil. Nu ser vi framemot sommarkörningen och gruset. Stort tack till alla som gjorde vinterkörningen möjlig, avslutar Dennis.

Vann klassen och tävlingen totalt gjorde norske Ole Christian Veiby, som körde tävlingen som uppladdning inför nästa veckas VM-rally i Umeå. Tvåa blev Patrik Flodin före Fredrik Åhlin. Nästa deltävling i Rally-SM körs på grus i Älmhult i mitten av maj.
23-02-04 Veiby dansade fram till seger
Ole Christian Veiby och Torstein Eriksen fick ett perfekt genrep inför Rally Sweden. I SM-premiären i Lima blev det klar seger för Kristoffersson Motorsport-ekipaget efter en briljant uppvisning i dalaskogarna.
- Alltid gott att vinna. Det ger en bra feeling för fortsättningen, säger en nöjd Veiby.

Rally Lima bjöd på ett riktigt starkt startfält där Ole Christian fick tampas mot namn som P-G Andersson, Fredrik Åhlin och Patrik Flodin. En rejäl värdemätare för norrmannen, som ändå lyckades vinna med hela 57,5 sekunder ner till tvåan Flodin.
- Någon spännande fight blev det väl inte. Det gick helt enligt planen kan man säga, konstaterar Veiby som ju redan på förhand hade lovat att sätta alla de blågula på plats med den KMS-preparerade Volkswagen Polo GTI R5:an.

Veiby och nye co-drivern Torstein Eriksen satte tonen redan på första sträckan, där de var drygt fyra sekunder snabbare än tvåan P-G Andersson.
- Det började bra. Jag tror nog P-G var lite förvånad att vi var före där.

Samarbetet med Eriksen fungerade prickfritt direkt.
- Perfekt från första metern! Torstein har stålkoll på allt.

På SS2 utökade Veiby ledningen rejält, så långt drygt 40 sekunder före nya tvåan Patrik Flodin.
På tredje sträckan var inte KMS-duon snabbast, men det hade sin förklaring.
- Vi fick problem med värmen och imma på rutan, så vi såg inte så mycket.

Trots den klara segern var det inte ett problemfritt rally. Teamet fick jobba för lönen denna lördag.
- Det här visade att det är viktigt att ha bra folk med sig. Utan deras jobb hade vi inte klarat det här idag.

Två ytterligare sträcksegrar gjorde att avståndet neråt var betryggande inför avslutningen på SS6, där Veiby kunde kontrollera hem segern med en andratid.

Allt som allt var det en njutningsfylld dag på idealiska vintervägar.
- Helt rått och kul att få köra först på vägen. Det var bara till att dansa fram genom fantastiska vinterförhållanden. Det gick väldigt fort på en del sträckor och det finns en del såna vägar även i Umeå, så det var perfekt.

Teamchefen i Kristoffersson Motorsport, Tommy Kristoffersson, kunde konstatera att Rally Lima blev en perfekt uppladdning inför Rally Sweden.
- Det var inte helt smärtfritt, men problemen löstes på ett professionellt sätt, ett bra genrep för vårt crew och en nyttig genomkörare för hela teamet.

Efter stillsamt segerfirande och nattvila i Dalarna drar Kristoffersson Motorsport under söndagen upp till Umeå för att börja uppladdningen inför Rally Sweden, där Veiby/Eriksen kommer till start med stora segerförhoppningar.

23-02-04 P-G och Anders tvingades bryta – Efter lyckad omstart ligger de femma i Rally-SM
P-G Andersson och codriver Anders Fredriksson ligger femma i Rally-SM trots att de tvingades bryta några kurvor in på Rally Limas andra sträck.
– Mekanikerna i Team SKÅAB räddade oss verkligen. Stort tack till teamet som fixade bilen. Det är tur att jag kör för ett så bra team som fick till bilen så fort och sen bad mig gå ut och köra fullt igen, säger P-G.

Regerande svenska mästarna i den internationella fyrhjulsdrivna klassen, Per-Gunnar "P-G" Andersson,och Anders Fredriksson (båda Årjängs MK) kom till start i SM-premiären i Lima i Team SKÅABs splitter nya Ford Fiesta R2 från M-sport med målet att försvara sitt SM-guld.

De inledde rallyt med näst snabbaste tid efter norske VM-föraren Ole Christian Veiby, men bara fyra kurvor in på andra sträckan tog deras framfart abrupt stopp.
– Tyvärr föll jag på eget grepp på andra sträckan med lite för hård attack. Jag visste att det var spårigt och snöigt i början av den sträckan och blir lite irriterad på mig själv för att jag tog i för hårt. Det släppte i lössnön, vi snurrade och jag åkte in i ett träd. Som tur var slog vi inte sönder något som började läcka. Så vi kunde ta oss till service, säger P-G. 

Mekanikerna gjorde ett kanonjobb och på sträcka fyra stod de åter på startlinjen.Trots att de körde två sträckor mindre än konkurrenterna och fick över 10 minuter i tidstillägg, slutade de nia i rallyt. Och tack vara segern på rallyts sista sträcka plockade de hem fem extra SM-poäng. Det lägger dem på femteplats i SM-tabellen.
– Mekanikerna i Team SKÅAB räddade oss verkligen idag. Stort tack till teamet som fixade bilen. Det är tur att jag kör för ett så bra team som både fick till bilen så fort och sen bad mig gå ut och köra fullt igen.

Det såg mörkt ut när vi stod i skogen, men vi tappade ändå inte så mycket i SM-tabellen i slutändan. De sträckor jag fick köra idag har egentligen gått riktigt bra, säger P-G.

SM-tabellen 2023
1. Ole Christian Veiby , 29 p
2 Patrik Flodin Ilsbo MK 25 p
3 Fredrik Åhlin, 22 p
4 Dennis Rådström, 19 p
5 P-G Andersson, 18 p 

Rally Lima
1. Ole Christian Veiby 1:09:34,7 
2. Patrik Flodin 1:10:32,2 +57,7
3. Fredrik Åhlin 1:10:45,0 +1:10,3
4. Dennis Rådström 1:11:53,8 +2:19,1
5. Albin Nordh 1:12:06,2 +2:31,5
6. Thomas Thunström 1:13:01,5 +3:26,8
-
9. P-G Andersson, 1:19:39,2 +10:04,5 
Komplett resultat: https://raceconsulting.com/rally/resultat/tavling.jsp?competition=1437

Mer info på www.pgandersson.se där vi följt rallyt sträcka för sträcka.
23-02-04 Flodin och Bergsten tvåa i SM-comebacken i högsta klassen i Rally-SM
Regerande svenska mästarna med den röda Volvo Grupp H-bilen gör i år comeback i den högsta klassen i Rally-SM, den internationella fyrhjulsdrivna. Där slutade de idag tvåa i GK Door Team Sweden VW Polo R5.
– Det här har verkligen varit superkul och jag är verkligen jättenöjd med rallyt. säger Patrik.

Vi är vana att se Patrik Flodin, Ilsbo MK, och Göran Bergsten, Forshaga MC, hålla upp tempot rejält i en röd Volvo Grupp H, där de också är regerande svenska mästare (i den trimmade tvåhjulsdrivna klassen).

Men idag var det dags för comeback i den internationella fyrhjulsdrivna klassen i rally-SM tillsammans med det nybildade GK Door Team Sweden.
– Det här har verkligen varit superkul, säger Patrik.

SM-premiären Rally Lima gick av stapeln idag och 118 ekipage stod på startlinjen för att göra upp om årets första SM-poäng. Patrik och Göran slutade tvåa i rallyt efter norske VM-föraren Ole Christian Veiby. De lyckades även knipa en sträckseger och fick tre extra poäng efter en tredjeplats på den avslutande powerstagen.
– Jag är verkligen jättenöjd med rallyt. Det här är lite av en läroprocess för oss där vi kommer lära oss allteftersom säsongen fortgår. Vi måste hitta 110% rätt i både inställningar och körning, innan kan vara med och matcha Ole Christian Veiby och P-G Anderssons tempo. På sista sträckan fick vi till inställningarna betydligt bättre och då växer självförtroendet direkt, säger Patrik.

Redan i morgon är det tävlingsdags för Patrik, Göran och GK Door Team Sweden. Då körs nämligen SM-veckan sin rallysprint i Skövde och där startar dem i den fyrhjulsdrivna klassen.

TV tablå, SM Veckan Skövde - rallysprint:
10:25 - 16:30 SM-Veckan Rallysprint på SVT Play
11:45 - 13:30 SM-Veckan Rallysprint på SVT1
14:30 - 16:30 SM-Veckan Rallysprint på SVT1

Mer info hittar du på www.patrikflodin.com där vi som vanligt följt rallyt sträcka för sträcka.

SM-tabellen 2023
1. Ole Christian Veiby , 29 p
2 Patrik Flodin Ilsbo MK 25 p
3 Fredrik Åhlin, 22 p
4 Dennis Rådström, 19 p
5 P-G Andersson, 18 p 

Rally Lima
1. Ole Christian Veiby 1:09:34,7
2. Patrik Flodin 1:10:32,2 +57,7
3. Fredrik Åhlin 1:10:45,0 +1:10,3
4. Dennis Rådström 1:11:53,8 +2:19,1
5. Albin Nordh 1:12:06,2 +2:31,5
6. Thomas Thunström 1:13:01,5 +3:26,8
Komplett resultat: https://raceconsulting.com/rally/resultat/tavling.jsp?competition=1437


Mer info hittar du på www.patrikflodin.com där vi som vanligt följt rallyt sträcka för sträcka. 
23-02-03 Siktet inställt på tredje raka under SM-veckan för Nordström/Borhammar!
Återigen dags för SM-Veckan och rallysprint. På söndag på Falköpings motorstadion går årets vintersprint. Denna gången kör Isac Nordström och Karl-Johan Borhammar vintersprinten på sommardäck.
- Vintern inte är så vintrig här nere numera. Det kommer att bli lika spännande och intressanta tävlingar som vanligt, det är ju lika för alla. Det gäller att vara på hugget direkt i denna disciplin. - Vi ska göra vad vi kan för att fortsätta vara med och slåss om de allra ädlaste medaljerna. Det ska bli kul att tävla igen då vi inte suttit i bilen sedan SM-finalen i Trollhättan i september, säger han, säger Isac.

De har gjort ett försök att få ihop ekonomi för att deltaga uppe i Lima och sedan direkt ner till Falköping.
- Men vi valde att avstå Lima då vi inte har de ekonomiska förutsättningarna. Vi önskar alla där uppe stort lycka till med tävlandet i helgen, säger Isac.

Följ dem via SVT på Söndag om ni inte kommer till Falköping.
- Och är ni i Falköping, kom gärna och säg hej!, avslutar han.

TV tablå, SM Veckan Skövde - rallysprint:
10:25 - 16:30 SM-Veckan Rallysprint på SVT Play
11:45 - 13:30 SM-Veckan Rallysprint på SVT1
14:30 - 16:30 SM-Veckan Rallysprint på SVT1
23-02-03 På söndag avgörs rallysprinten i SM-veckan – se det live i SVT
På söndag ”smäller det i kiosken” som SVT:s expertkommentator Kruse brukar säga.
Då avgörs rallysprinten i SM-veckan på Falköpings motorstadion.
Hela rallytävlingen den 5 februari kan ses live på SVT.
Här finns alla tider och information om SVT.s sändningar från SM-veckan: https://www.svt.se/sport/sm-veckan/sm-veckan-vinter-2023-sandningstider-och-alla-idrotter

Sedan tidigare har det presenterats intressanta namn i startlistan. Precis som i somras faller favoritskapet i 4wd på Pontus Tidemand även om namn som Sandell och Flodin kommer göra sitt för att Tidemand inte ska få göra som i Linköping i somras. Stå överst på pallen.

Men lagom till anmälningsdörren stängdes skrevs ett, för många i sammanhanget, ovanligt namn in sig i startlistan. Filip Martinsson. SM-guldmedaljören från 2150-klassen i rallycross och Back-SM sätter sig nu i en Skoda 4wd för att köra rally i SM-veckan.
– Rally påminner lite om backe och där har det gått bra. Men det här är mest en kul grej att prova, säger Filip Martinsson som kommer till start med stöd och stor support från Orust Schakt, säger Filip Martinsson och fortsätter.
– Jag har väl en mil i kroppen med bilen, men det här är ett kul format och jag har väl lobbat lite för att testa på rally med den här bilen, så jag ska ha så kul jag kan i helgen, avslutar Martinsson.

En som kört 4wd både nationellt och internationellt är Mattias Adielsson. Han vann SM-guldet i SM-veckan när det avgjordes i Skellefteå 2018. Men till säsongen 2023 är dock siktet inställt på SM-guld i 2wd-klassen där han kommer till start i en nybyggd Toyota Corolla.
– Bytte klass gjorde vi för att de kräver enorma ekonomiska resurser att driva runt en Rally 2 bil idag och i min livssituation som jag har nu som nybliven far och verksamhet som växer så hinner jag inte lägga de heltidsarbetet som krävs för att sy ihop sådana satsningar. Då passar detta jättebra, att få åka på lika hög nivå men med en annan bil och tillbaka till 2 hjulsdrivet, säger Mattias Adielsson.

Engagemanget som krävs för att ta ett SM guld är lika högt osom förr för Adielsson som är motiverad att starta upp säsongen.
– Allt detta tär verkligen tack vare Benny ”Pitan” Erixon som kom med en idé och där är vi nu, säger Adielsson och fortsätter.
– Just SM-sprinten ligger självklart varmt om hjärtat då vi har bra mediabevakningen, spännande fighter och intensiva sträckor. Jag har en del meriter från SM-veckan och hade svårt att släppa att köra den även om det nu blev samma helg som säsongens SM-start. Det blir som förr. Man åker rally på lördag och sen nästa tävling på söndag och vi kör för inget annat än guld, avslutar Mattias Adielsson.

Rallysprinten i SM-veckan körs söndag 5 februari på Falköpings motorstadion. Tävlingen sänds live i SVT.

Förutom tävlingarna på Falköpings motorbana avgörs finalen av SM Esport Touring Car i Arena Skövde under lördagen. I Arena Skövde kommer samtliga finalister tävla mot varandra i tolv uppställda simulatorer.

SVT är sändande bolag från SM-veckan och kommer sända live både från Rally-sprinten och E-sporten.

Mer information om rallysprinten finns här på arrangörens hemsida: https://falkopingsmk.nu/allt-om-sm-veckan-2023/
Mer information om SM-veckan finns här. www.smveckan.se
23-02-03 Nya utmaningar i Rally-SM för Mattias Adielsson
Nu är det dags för Rally-SM 2023 att köra premiärtävling. I år kommer göteborgaren Mattias Adielsson till start med ny bil, i en ny klass, men med en nygammal kartläsare. Nu är det en Toyota Corolla i den nationella 2 WD klassen som gäller för Adielsson och nygamle kartläsaren Bosse Holmstrand.
- Möjligheten att komma till start i Rally-SM med en ny bil dök upp under hösten och det kändes helt rätt. På något sätt kände jag att tiden inte riktigt finns för att driva en satsning med en Rally2 bil just nu, men det här ska bli riktigt roligt och det är en fantastisk bil vi ska köra. Roligt att Bosse Holmstrand vill vara med i år, vi har ju fina minnen från 2014 då vi tillsammans vann ett SM-Guld, säger Mattias Adielsson.

Rally Lima som har sin bas i det lilla samhället Lima utefter riksväg 56 på vägen mot Sälen. 13,5 mil uppdelat på sex specialsträckor skall köras under lördagen. Det blir en riktigt tuff inledning då de två första specialsträckorna är ca 3 mil styck. Avslutande powerstagen är också en utmaning där extra poäng delas ut, 18 kilometer häftig sträcka sent på eftermiddagen under lördagen. Tävlingens målgång beräknas till ca 16,00.
- Vi kommer att få det tufft, i den här klassen får man ingenting gratis. Det kommer krävas att vi presterar på topp för att kunna slåss om segern bland alla dessa snabba chaufförer. Det känns lite som att starta om karriären allt är lite enklare med en sådan här bil, nu kommer vi dock inte bara var med utan det är ett SM-guld i nationella 2WD som vi siktar på, avslutar Mattias Adielsson.
23-02-02 Patrik Sandell och Staffan Parmander redo att ta sig an den svenska rallyeliten
Efter många års tävlande utomlands gör Patrik Sandell Sverige comeback. Patrik och Staffan har siktet inställt på seger i rallysprinten i samband med SM-veckan i Skövde till helgen. Duon kommer till start i teamets Skoda Fabia R5, både i helgens tävling och i SM-veckan sommar i Umeå. Utöver dessa tävlingar kommer teamet köra utvalda tävlingar i SM serien under sommaren.

Det skall bli riktigt roligt att köra rally igen på hemmaplan, rallysporten kommer alltid ligga närmast mitt hjärta även fast jag körde rallycross under många år av den senare delen av min internationella karriär, säger Patrik Sandell.

Jag åkte med Patrik för några år sedan när jag gjorde en liten comeback, så det skall bli jätteroligt att sätta sig i högerstolen igen tillsammans med Patrik. Jag har haft många framgångar internationellt tillsammans med Kenneth Eriksson men jag har inget SM guld, så det är siktet inställt på den här säsongen, säger Staffan Parmander.

Jag tror våra chanser till att knipa ett SM guld i år är stora, jag lärde mig mycket under åren i rallycrossen som har gjort mig till en mer komplett förare, så med den kunskapen färskt i minnet är siktet självklart inställt på SM guld, avslutar Patrik.

Förutom de tävlingar som teamet har planerat att köra kommer bilen att synas i andra roliga sammanhang under året, mer info om det kommer längre fram.

TV tablå, SM Veckan Skövde - rallysprint:
» 10:25 - 16:30: SM-Veckan Rallysprint, (SVT Play)
» 11:45 - 13:30: SM-Veckan Rallysprint, (SVT1)
» 14:30 - 16:30: SM-Veckan Rallysprint, (SVT1)
23-02-02 P-G Andersson har testat Team Skåabs nya Ford Fiesta Rally2 från M-sport inför SM-premiären
P-G Andersson och codriver Anders Fredriksson har premiärkört Team Skåabs nylevererade Ford Fiesta Rally2 från M-sport under ett tvådagarstest. De kommer att ha bilen till sitt förfogande under årets Rally-SM där de kör för att försvara de senaste tre årens SM-guld.
– Testet gick förjävligt bra, rent ut sagt. Jag hade en bra känsla direkt i den nya bilen. Självklart är målet att köra för fjärde raka SM-guldet, säger P-G.

Regerande svenska mästarna i den internationella fyrhjulsdrivna klassen, Per-Gunnar "P-G" Andersson,och Anders Fredriksson (båda Årjängs MK) funderade på att trappa ner sin rallysatsning i år. Istället kommer de till start i en splitter ny Ford Fiesta Rally2 från M-sport tillsammans med Team Skåab.
– Jag är otroligt tacksam för den här chansen Stefan Kristensson ger oss och Team Skåabs otroliga engagemang. Det är länge sen jag var så här taggad inför en säsong. Självklart är målet att köra för fjärde raka SM-guldet, säger P-G.

P-G och Anders har tillsammans med Team Skåab genomfört ett tvådagarstest uppe i Anttila och åker nu mot Lima för att rekognosera sträckorna i morgon inför Rally Lima.
– Vi hann nog med drygt 12 mil första dagen och det gick förjävligt bra, rent ut sagt. Micke Gustafsson hade ställt in bilen innan testet och fått till riktigt bra inställningar, så jag hade en bra känsla direkt i den nya bilen. Under andra dagen gjorde vi bara lite finjusteringar av både bil och körning, säger P-G

På lördag samlas 124 ekipage för att göra upp på det 138,02 km långa rallyt som är uppdelat på sex sträckor. Räknar vi in transporterna är Limas populära vinterrally 260,66 km.

Den Internationella fyrhjulsdrivna klassen lockar inte mindre än 22 ekipage vilket bäddar för fina fighter. Bland de anmälda hittar vi Ole Christian Veiby, Fredrik Åhlin och Patrik Flodin.
– Jag kände mig riktigt snabb under testet, så nu ser jag verkligen fram emot helgens rallyåka, säger P-G.

Tidsschema Rally Lima 4 februari 
08:00 Start Folkets Park 
08:11 SS1 Comfort Simonssons Rör 29,53 km
09:21 Service
10:14 SS2 BSR Transport AB 31,85 km
10:57 SS3 R&SS 16,85 km
12:02 Service 
12:17 SS4 COOB 17,75 km
12:47 SS5 CUBIC 24,54 km
14:37 Service 
10:46 SS6 Lecab Lastbilar 18,00 km
15:25 Mål Folkets Park

Anmälda Internationella 4 WD 
1. P-G Andersson Årjängs MK 
2. Jonas Åkesson Karlskrona AK 
3. Jari Liiten Sandvikens MK 
4. Ole Christian Veiby KNA Kongsvinger 
5. William Binach Kolsva MS 
6. Thomas Thunström Ludvika MS 
7. Jonas Kruse Karlsta MC Bil 
8. Martin Jakobsson Kolsva MS 
9. Robert Blomberg SMK Trollhättan 
10. Robin Adolfsson Wäxjö MS 
11. Fredrik Åhlin Karlstad MC Bil 
12. Patrik Flodin Ilsbo MK 
13. Dennis Rådström Kak Motorsport 
14. Albin Nordh Ydre MK 
15. Jari Saarinen MSK Kvarnvingarna 
16. Tomas Bergman SMK Hälsinge 
17. Fredrik Grahn SMK Örebro 
18. Christer Hedlund Lycksele MK 
19. Martin Enlund Västerås MS 
21. Arvid Johansson Lessebo MK 
22. Kent Andersson Västerås MS 
24. Johan Ackesten Kolsva MS 
Startlista: https://www.rallysm.se/tavlingar/rally-lima/

Mer info hittar du på www.pgandersson.se där vi kommer att följa rallyt sträcka för sträcka.

23-02-02 Så följer du Rally Lima via Rallyradion
Äntligen är det dags för Rally-SM 2023 att dra igång med Rally Lima i Dalarna. En mycket spännande och utmanande tävling väntar under lördagen, och givetvis är Rally Live på plats och bevakar hela tävlingen i Rallyradion®.
SM-säsongen 2023 är också den tionde raka som Rally Live ansvarar för sändningarna från det Svenska Mästerskapet i Rally.

Sändningarna inleds redan på fredagen med radiosändning direkt från shakedown, det sista fullfartsprovet innan tävlingen. Sändningen startar 16.00 på fredagen. I studion hittar vi Sebastian Bourghardt och målreporter är Erik Telehagen.

Under lördagen blir det en heldag med rallyradion, som startar 08.0 från huvudstarten i Lima. Sedan väntar 6 sträckor under dagen, där vi bevakar all action i radion med Per Johansson och Erik Telehagen i målen.
Avslutande sträckan, powerstage, tv-sänds med start 14:45

Sändningarna hittas via Streamify på: https://rallysm.streamify.io/play/collections/upcoming
23-02-02 Dennis Rådström och Johan Johansson laddade för rallycomebacken
Rallyföraren Dennis Rådström från Torsby gör i helgen comeback i rallysporten, ett och ett halvt år efter sin hårda krasch i SM-deltävlingen i Älmhult, när han och kartläsaren Johan Johansson från Valdemarsvik i helgen kör årets SM-premiär i Lima i Dalarna. Tillsammans med teamet Hedström Motorsport från Torsby kommer man till start i högsta klassen i en Volkswagen Polo R5.
– Det känns riktigt bra, det ser ut att vara fantastiska förhållanden i Lima. Nu är livet på topp, säger Dennis. Jag har haft en jättebra period under pausen, och det har nog vart en viktig period både för mig i livet och i rallykarriären att ta det här breaket. Jag tror vi kommer komma tillbaka mycket starkare och bättre på många sätt och vis.

Intresset för SM är stort i år, där Dennis och Johan har segrar och medaljer i Junior-VM sedan tidigare, och nu matchas mot regerande mästaren PG Andersson, VM-medaljören Patrik Flodin, Fredrik Åhlin och VM-aktuelle norrmannen Ole Christian Veiby för att nämna några.
– Jag tycker Rally-SM har en spännande utveckling med statusen på mästerskapet. Det är ett riktigt getingbo, som det ska vara. Det kommer bli riktigt kul och utvecklande.

Trots att Dennis och Johan tidigare utmanat på högsta nationella och internationella nivå, så är man ödmjuka inför sin comeback.
– Det gäller att vara ödmjuka. Vi får se hur snabbt känslan kommer tillbaka. Jag tvivlar inte på att vi kommer göra ett bra jobb i helgen, men vi ligger kanske lite efter jämfört med de andra. Men det tar vi igen fram till sommaren. Det ska bli kul att komma igång och möta detta startfältet, avslutar Dennis.

Rally Lima inleds på fredagen 3/2 med en shakedown, ett sista fullfartstest inför tävlingen. På lördag 4/2 startar rallyt klockan 08:00 från Folkets park i Lima. Sex sträckor på totalt 13 mil ska köras under lördagen. Dennis och Johan tävlar i den högsta klassen, Internationella 4WD, i konkurrens med 19 andra ekipage.

Följ tävlingen via radio och live-tv här: www.rallyradion.se
Följ resultat här: www.raceconsulting.com

23-02-02 Veiby utmanar de blågula i SM
Ole Christian Veiby gör sin tredje rallystart för säsongen i Rally Lima. Där ställs han mot Sverige-eliten i årets första SM-deltävling.
- Det skulle vara kul att sätta dit svenskarna, säger en hoppfull Veiby.

Ole Christian kommer som vanligt till start i Kristoffersson Motorsports Volkswagen Polo GTI R5 och han får ensam hålla den norska fanan högt i ett annars blågult startfält i R5-klassen.
- Jag har nog knappt kört någon SM-tävling i rally tidigare, men det är alltid hög nivå när det handlar om ett nationellt mästerskap.

Bland konkurrenterna finns kända namn som P-G Andersson, Patrik Flodin, Jonas Åkesson och Fredrik Åhlin.
- Det är förare som inte ställer upp i en tävling för att komma tvåa, men det gör inte jag heller.

En utmaning för Veiby är att det handlar om idel okända vägar för honom.
- Jag saknar en del lokalkunskap förstås. Allt blir nytt, men det är nog så för många av de andra också skulle jag tro.

Efter Rally Elverum har han genomfört ett gediget test i norska Vinstra.
- Det var ett test mest riktat mot vårt slutmål - Rally Sweden. Mycket bra dagar!

Till helgens tävling i Lima kommer Kongsvinger-föraren med en ny co-driver: Torstein Eriksen, som har en gedigen bakgrund tillsammans med framför allt Andreas Mikkelsen. Eriksen kommer också att ackompanjera Veiby i Rally Sweden.
- Vi har tävlat mot varandra många gånger, men har aldrig suttit i samma bil, säger Ole Christian, som inte tror på några inkörningsproblem:
- Torstein är så rutinerad att han sätter det här direkt. Han har stålkontroll på allt, även sådant som händer runt omkring tävlingen. Dessutom använder vi samma notsystem som Andreas, så det finns ingen anledning att det inte ska fungera.

Rally Lima är alltså generalrepetition inför rallysäsongens stora mål, Rally Sweden, dit Veiby och Eriksen åker direkt efter helgens tävling.
- Det är viktigt att få en bra sista genomgång inför VM-rallyt och vi ska förstås försöka vinna också.

Förberedelserna hos Kristoffersson Motorsport har varit minutiösa:
- Det har varit bråda dagar i garaget. Vi har verkligen gjort allt vi kan för att preparera bästa tänkbara bil till Lima med målet att göra ett bra genrep, säger KMS-chefen Tommy Kristoffersson.
23-02-01 Flodin och Bergsten växlar upp - klara med förberedelserna inför SM-premiären i Rally
Patrik Flodin och Göran blev svenska mästare i den trimmade tvåhulsdrivna klassen efter fyra raka segrar i fjol. I år får de genom GK Door Team Sweden chansen att än en gång klättra upp och köra i den högsta klassen, Internationell fyrhjulsdriven.
– Jag är otroligt tacksam att GK Door Team Sweden ger den här chansen. Konkurrensen kommer verkligen bli tuff i klassen, men jag ska göra vad jag kan för att bjuda upp till fight, säger Patrik. 

Patrik Flodin, Ilsbo MK, och Göran Bergsten, Forshaga MC, är regerande svenska mästare i den nationella tvåhjulsdrivna klassen. I år är de tillbaka i högsta klassen i Rally-SM tillsammans med GK Door Team Sweden i teamets VW Polo R5. Senast de körde R5-bil var 2019 och då knep de SM-guldet före Johan Kristoffersson. På lördag är det dags för SM-premiär i Lima.
– Jag känner mig bra förberedd inför rallyt. Vi har varit föråkare i Hälsingerallyt och haft bra testdagar i veckan, säger Patrik.

Patrik och Göran ställde om fort från Volvo Grupp H till R5 och nu ser de fram emot starten i helgen. 
– Det här ska bli jättekul! Jag och P-G har länge pratat om att få tävla mot varandra och jag vet att det kommer bli ett tufft motstånd av flera förare. Ole Christian Veiby, Fredrik Åhlin, Dennis Rådström och Jonas Åkesson kommer bland annat också garantarat vilja ha ett finger med i spelet. Men säsongen består av fem tävlingar och det gäller att plocka så många poäng som möjligt i varje tävling, säger Patrik. 

Det är 124 startande i Rally Lima och av dem är det 22 ekipage i den internationella fyrhjulsdrivna klassen. Rallyt består av sex sträckor som tillsammans mäter 138,02 km och med transporterna inräknat är rallyt som körs på isiga och fina vägar 260,66 km.

Tidsschema Rally Lima 4 februari 
08:00 Start Folkets Park 
08:11 SS1 Comfort Simonssons Rör 29,53 km
09:21 Service
10:14 SS2 BSR Transport AB 31,85 km
10:57 SS3 R&SS 16,85 km
12:02 Service 
12:17 SS4 COOB 17,75 km
12:47 SS5 CUBIC 24,54 km
14:37 Service 
10:46 SS6 Lecab Lastbilar 18,00 km
15:25 Mål Folkets Park

Anmälda Internationella 4 WD 
1. P-G Andersson Årjängs MK 
2. Jonas Åkesson Karlskrona AK 
3. Jari Liiten Sandvikens MK 
4. Ole Christian Veiby KNA Kongsvinger 
5. William Binach Kolsva MS 
6. Thomas Thunström Ludvika MS 
7. Jonas Kruse Karlsta MC Bil 
8. Martin Jakobsson Kolsva MS 
9. Robert Blomberg SMK Trollhättan 
10. Robin Adolfsson Wäxjö MS 
11. Fredrik Åhlin Karlstad MC Bil 
12. Patrik Flodin Ilsbo MK 
13. Dennis Rådström Kak Motorsport 
14. Albin Nordh Ydre MK 
15. Jari Saarinen MSK Kvarnvingarna 
16. Tomas Bergman SMK Hälsinge 
17. Fredrik Grahn SMK Örebro 
18. Christer Hedlund Lycksele MK 
19. Martin Enlund Västerås MS 
21. Arvid Johansson Lessebo MK 
22. Kent Andersson Västerås MS 
24. Johan Ackesten Kolsva MS 

Mer info hittar du på www.patrikflodin.com där vi som vanligt kommer följa rallyt sträcka för sträcka. 
23-02-01 Fyra storfavoriter till segern i Lima
Vem vinner? Vem står för största motståndet? På lördag startar SM med Rally Lima. Några förare har fått svara på konkurrens och egen styrka.

Spänningen stiger och det är länge sedan Rally-SM startade med ett så starkt fält. Lördagens Rally Lima, tidigare LBC-Ruschen under 44 säsonger, lockar med fina vintervägar.
Några snabba förare ur de fem SM-klasserna har fått svara på följande frågor:

Vilka är dina tre vassaste konkurrenter?
Och egna segervapnet är…?

INTERNATIONELLA 4WD, huvudklass, 22 anmälda
P-G Andersson: ”Flodin, Vejby och Åhlin.”
Segervapen: Åker generellt fort på vintern, har vinnarinstinkten… fast det har ju fler. Jag tror ingen av oss kommer att vara hästlängder före någon annan.”

Patrik Flodin: ”PG, Åhlin och Vejby.”
Segervapen: ”Vunnit förut med R5:a, men vågar inte fundera på resultat den här gången. Får bli som det blir.”

Fredrik Åhlin: ”Vejby, Flodin och PG”
Segervapen: ”Inga just nu… har vilat mig i form under fyra år! Men är åksugen som bara den, och finns det lite tempo kvar från för fem år sedan så…”

Jonas Åkesson: ”Vejby, Flodin, Åhlin, PG - vem ska bort? Herregud!”
Segervapen: Åhlin har kommit in i teamet, tillfört mycket tips och trix som känns väldigt bra. Jag saknar rutin på snö och is, men viljan finns!”

NATIONELLA 4WD, 26 anmälda
Michael Wikström: ”Friberg, Jonna har höjt tempot och Jirvelius.”
Segervapen: ”Styrkan är att jag är född med snö, kan och gillar vinter. Men vi har gjort ett bilbyte, och hinner inte mer än ställa in nya motorn i gamla Focusen. Vi sliter för att komma till start för jag har hört så mycket bra om Lima.”

Albert ”Abbe” Friberg: ”Wikström, givetvis… Jirvelius och Robert Andersson.”
Segervapen: ”Ingen aning om hur jag står mig vintertid. En enda SM-start förut, i Östersund 2014. Fyra då, i 4WD-premiären.”

Jan-Erik Folkesson: ”Friberg, Wikström… och någon Mirageåkare. Har tävlat så lite mot dem att jag inte vet…”
Segervapen: ”Försöka tappert ska vi, men vi har hållit upp för länge. Topp fem gör mig lycklig.”

Robert Andersson: ”Wikström och Friberg. Inte så bekant med klassen att jag vet, men det blir tufft med Miragen…”
Segervapen: Min jämnhet och rutin. Men lätt blir det inte, har ju bara haft bilen i en vecka!”
Jonna Eson Brådhe: ”Wikström, Friberg… sen blir det svårare… Folkesson.”
Segervapen: ”God känsla i kroppen, kommer från Tyskland där jag lärde mig mycket och vann. Mer jävla anamma nu från början!”

INTERNATIONELLA 2WD, 10 anmälda
Patrik Hallberg: ”Reiersen och Nordström (forna konkurrenter i crosskart). Har ganska dålig koll på de andra…”
Segervapen: ”Ingen större erfarenhet av vare sig bil eller rally. Men vi kommer väl förberedda och ska ta chansen!”

Isak Reiersen: ”Nordström och Hallberg kommer att vara på g. Kan för lite om övriga."
Segervapen: ”Vi har kört så pass mycket nu, och fått till bra tester och notträning. Borde vara fullt förberedda. Tror det är en viktig del.”

Isac Nordström: ”Reiersen, Hallberg och Lukas Willman.”
Segervapen: ”Har allt iordning, utom det ekonomiska. Tveksamt om jag kommer till start, satsar nog på den billigare sprinten.”

Stefan Olsson: ”Hallberg, Nordström och Reiersen”
Segervapen: "Brukar åka konstant lika, lugnt och fint. SM-premiär nu. Jag har bott i Lima hela livet så lite hittar jag…”

Lucas Willman: ”Nordström, Reiersen och Hallberg.”
Segervapen: ”Lite strul med bilen, men nu verkar det lösa upp sig. Bekant med snö, testat här hemma. Men inte kört något söderöver än.”

NATIONELLA 2WD, 57 anmälda
Oskar Sundell: ”Levin, Dybeck och Hägg.”
”Segervapen: ”Tror inte jag vinner, hoppas på topp fem. Funkar allt svinbra kanske jag kan vara topp tre, med stolpe in.”

Victor Karlsson: ”Levin, Sundell och… Hägg är snabb på vintern.”
Segervapen: ”Blir tufft att vinna, ingen speciell vinteråkare, utan ödmjuk uppgiften. Vi vill gärna utmana och har kört test som kändes bra.”

Mattias Adielsson: "Levin, Dybeck och Hampus Jakobsson.”
Segervapen: ”En bra bil, vi har bra tempo i kroppen och jag känner mig tillfreds med allting. Aldrig åkt gr H, utan R2. Det här ska bli jäkligt skoj.”

Hampus Jakobsson: ”Levin, Dybeck och Sundell…”
Segervapen: ”Får se. Ingen hög målsättning… gå felfritt och komma i mål. Pallplats väldigt trevligt, men det kommer att hända mycket däruppe.”

Niklas Hägg: ”Adielsson, Levin och Emil Karlsson.”
Segervapen: ”Vi har bytt motorblock, nya motorn är ihopsatt på en vecka. Nu är allt som nytt och på lördag vänder oturen jag haft på sista tiden!”

Andreas Levin: ”Oj… Adielsson, Sundell… Hägg kanske…"
Segervapen: ”En bra dag körmässigt, där allt stämmer.”

Patrik Dybeck: ”Levin är farlig, Sundell, Israelsson. Så vet man inte hur Adielsson står sig. Så många bra!”
Segervapen: ”Brukar åka fort på alla sträckor, högt och jämt tempo. Brukar inte känna mig för på första utan åker fullt direkt.”

STANDARD, 11 anmälda
Martin Lundqvist: ”Oj… vet inte vilka som är med! Jan-Jan Johansson och Ledin är de enda jag känner till.”
Segervapen: ”Gammal rutin att plocka fram, men bara testat en mil och då åkte vi av. Ingen optimal uppladdning och mycket jobb i garaget. Tack Ledin som hjälpt oss rikta!”

Jan(-Jan) Johansson: ”Lundqvist, Sjöström och Ledin.”
Segervapen: ”Väl förberedd, testat mycket och provat en hel del däck. Måste köra Volvo 850, Sunnyns papper är inte klara.”

Oscar Karlsson: ”Lundqvist, och Jan Johansson de stora favoriterna.”
Segervapen: ”Ju fortare ju bättre, gillar snabba sträckor! Fast jag är helt ny på snö och i bilen som jag lånar.”

Erik Sjöström: ”Lundqvist, Jan-Jan och Reine Nyberg.”
Segervapen: "Utan att jag tänker på det själv så är jag väldigt van vid vinter, kör 10-15 tävlingar per säsong.”

Niklas Ledin: ”Lundqvist kommer ingen av oss att rå på, Jan-Jan och så tror jag Christer Holm slår ur underläge.”
Segervapen: ”Tycker om vinter, alltid bra på det!”

Norrmannen Ole Christian Vejby är den som först lämnar startrampen vid Folkets Park i Limedsforsen klockan 8.00 på lördagen. Tio minuter senare är han framme vid SS1 Comfort Erik Simonssons Rör Brännkölsvägen med sin fyrhjulsdrivna VW Polo GTI R5.
Om allt går enligt plan beräknas han nå slutmålet 15.25. Även det vid Folkets Park.
23-01-31 Klassisk serpentin avslutar Rally Lima
”Serpentinvägen” ned för Husomberget är en klassiker i LBC-Ruschen. Nu som Rally Lima är den specialsträcka 6 och power stage.

Förra året var PG Andersson snabbast. Då mätte sträckan 2,2 mil och inledde LBC-Ruschen. Den här gången startar den på samma ställe som SS1, från Limedsforsen och öster ut över Hisåsvägen och runt i krokar ner mot Husom. Något längre, 2,64 mil.
– Vi har bott här sedan 1998 och under de åren har sträckan varit med i alla fall, säger Gunnar Lundgren i den före detta skolan, ett stenkast från de två högerkurvorna precis innan målgång.

Några få gånger har serpentinvägen körts åt motsatt håll, milen upp till Husomberget.
– En gång var det en V4 som vippa så snart föraren fick i tvåans växel. Kom väl 20 meter innan han hamnade i diket, fortsätter Lundgren.
Men nu är det länge sedan sträckan gick uppför. Dagens däck sliter helt enkelt för mycket på underlaget. Utför är skonsammare mot istäcket.

Det är gott om ekvidistanser från mål och upp till Husomberget. Ekvidistansen är strecken på kartan som visar höjdskillnaden, och mellan varje linje är det fem meter. Alltså runt 75 meter på bara några hundra meter. För att underlätta för publiken – snövallarna kommer att vara höga! – har klubben tryckt skoterspår upp på höjden. Ett rejält motionspass för den som önskar gå upp till det kurvigaste partiet.
I år avslutas Rally Lima med serpentinvägen, som power stage. Det betyder att snabbaste ekipage i varje klass får fem extra SM-poäng, tvåan fyra och så vidare, vilket gör att farten vrids upp ytterligare.

För att kunna rymma all publik som väntas är varje ledig fläck runt målet upplogad. För det är många förare genom året som skottat där uppe. Ett snöskottande åskådarna gärna tar del av.
– Sträckan har skördat många offer! Förra året åkte Fredric Nordh, Albins pappa, av i en 99:a turbo, säger Lundgren.
Fru Christin Lundgren, administrativ chef för rallyt, vet att det även finns andra kvalitéer runt serpentinvägen:
– Vi brukar plocka hjortron där uppe!
23-01-30 21 tjejer ska läsa noter i Rally Lima
Två kvinnliga förare och så många som 21 kvinnliga kartläsare av de 126 ekipage som väntas till start i Rally Lima på lördag.

I kommande helgs SM-premiär ska kartläsaren leverera noter till sin förare, alltså korta kommandon som beskriver hur specialsträckan ser ut. Från nu och framåt. Ett evigt rabblande.
En syssla som historiskt sett varit starkt mansdominerad. Något som ändrats med tiden och till Rally Lima är det så många som 21 kvinnliga ”co-drivers”, viket är den korrekta benämningen när noter ska berättas i strid ström. Allra bäst representerat är Ludvika Motorsällskap med tre tjejer på co-driver-plats i högerstolen.

På förarsidan finns det ”bara” två kvinnor: Jonna Eson Brådhe och Hannah Jakobsson. Båda kör fyrhjulsdrivet, i den nationellt trimmade klassen. Brådhe en Mitsubishi Mirage och Jakobsson en Mitsubishi Lancer Evo VII. Nyligen var Brådhe på Bilsportgalan och hämtade ett välförtjänt SM-silver i rallysprint.
Både Brådhe och Jakobsson kommer till start den 4 februari med manlig kartläsare.
Totalt är det över 120 förare till start.

De kvinnliga kartläsarna är:
Emma Fransson Wäxjö MS
Jonna Olsson Katrineholms MK
Anette Johansson Idkerbergets MK
Emma Perttu NMS Boden
Emmy Flink Ludvika MS
Jessica Larsson Rasbo MK
Therese Levin Lima MS
Caroline Gassner MK Team Westom (Arvika)
Erika Ledin SMK Hörby
Eira Solberg SMK Eda
Rebecca Friberg Ludvika MS
Jonna Nyström Ludvika MS
Lotta Strand SMK Valdemarsvik
Amelie Jakobsson Kolsva MS
Monica Israelsson Borlänge MK
Elina Svensson Strängnäs AMS
Annette Åhman Almunge MK
Nellie Karlsson Skillingaryds MK
Madelene Buskas Gotlands MF Bil
Ida Lidebjer Granberg Asarums MS
Maja Bengtsson Älmhults MK

De två kvinnliga förarna med co-driver:
Jonna E-son Brådhe / Nicklas Edvardsson SMK Nyköping
Hannah Jakobsson / Niklas Solenö Kolsva MS/Katrineholms MK

23-01-30 SSR:s ledning har kickat igång
Banan är klar, ansökan till Länsstyrelsen inskickad. I helgen hade SSR:s organisation kick-off för att riktigt gå igenom allting.

Den 18-20 maj är det dags för South Swedish Rally, andra deltävlingen i 2023 års Rally-SM. ”Som vanligt” under Kristi Himmelsfärdshelgen och denna gång med Millebygden som nav.
Under den gångna helgen samlades tävlingsledningen för att gå igenom hela upplägget och få en rad stenar på plats.
– Vi har gjort så här förut och konstaterat att det är det ultimata, för alla är samlade på ett ställe och ingen kan lämna skeppet, konstaterar Kjell-Åke Jönsson, event- och sponsoransvarig tillsammans med Anders Martinsson.

Platsen för konferensen var färjan Nils Holgersson, som går mellan Trelleborg och Travemünde. Tio personer var med ombord sedan ett par tvingats lämna återbud på grund av sjukdom. Konferens under hela lördagen och framtida idéer diskuterades även kvällstid.
– Vi älskar ju alla rally och vill gärna fortsätta arrangera. Samtidigt önskar vi att publiken börjar inse att det måste få kosta att se och följa en SM-deltävling, säger Fredrik ”Fritte” Johansson, ny tävlingsledare för året.

Banan till SSR 2023 börjar traditionsenligt med shake down på torsdagen den 18 maj, fortsätter med ett par sträckor på fredagskvällen och ytterligare sju SS på lördagen. Ansökan till Länsstyrelsen är skickad.
23-01-30 Rally-SM i Lima – tack vare Sune
Tio år som tävlingsledare och Sune Rickardsson var den i Lima MS som ville satsa på SM istället för LBC-Ruschen. I helgen är det dags.

Många förare klassar rallytävlingen i Lima som vinterns bästa. Promotorn som driver SM i Rally ville gärna ha ett ja. Men det behövdes flera möten där de styrande i klubben diskuterade om framtiden var att fortsätta som förut… eller skulle man våga sig på SM?
– Till sist fick jag med mig de andra som sa okey, vi åker SM en gång så får vi se, säger Sune Rickardsson.
Vägar lämpliga för rally finns det gott om runt Lima. Liksom arbetsvilliga och kunniga medlemmar.
– Ja, det var rätt beslut att ta. Visst är det mycket jobb, men det får gå, fortsätter Rickardsson.

Själv körde han rally från 1990 till 2012. Då kraschade han illa med en folkracebil, spräckte en nackkota och doktorn satte stopp för vidare framfart.
Däremot kunde han fortsätta köra timmerbil i det åkeri han tog över efter sin far, tillsammans med sin bror. När sedan Per-Arne ”PA” Oskarsson hoppade av som tävlingsledare i Lima MS vändes blickarna mot Sune Rickardsson.
– Jag kände mig nästan handplockad. När ingen annan riktigt ville så blev det så.
Med stor erfarenhet från JSM och SM som förare, visste han hur allt fungerade. Vad förarna vill ha och vad han själv förväntade sig när han kom på tävling.
– Bara att överföra!

Sedan dess har det gått tio år. Åren då han vann sina tre första tävlingar med en Ascona A och kunde klassa upp sig till A-förare efter endast tio tävlingar, ligger en bit tillbaka i tiden. Men i garagen står förutom en handfull timmerbilar, grusbil, lastmaskin och grävmaskin också två rallybilar. Dels impulsköpet som bonussonen Linus Lindh ska köra, och dels en VW Polo under byggnation.
– Jag sålde en Nissan Sunny och då stod Linus utan rallybil. Han blev ledsen, jag ångrade mig och överraskade med att köpa en Corolla!
Polon står halvfärdig. Grejerna finns hemma, det som saknas är tid att montera.
– Den ska jag pröva i någon tävling, fast jag inte får!
Men är det så klokt?
– Ja jätteklokt! Som äldre har jag förstånd, så det kan inte hända mer nu.

Med kärlek till rallyvägarna är det Rickardsson som sköter dessa inför SM-premiären. Att det töar får honom att jubla, för det bygger is i botten på vägarna. Att det snöar ger fina plogvallar och när de vältar ner snön växer isen.
– Vi är en handfull som plogar och trampar vägarna, och jag är väldigt nöjd med banan! De tävlande kommer att få vara på hugget, inte slappna av.
– Olyckan förra året testade organisationen, vem som stressade upp sig och så. Det gäller att tänka ett steg till, vad händer om vi gör si. Eller så?
— Nu ska vi snart köra igen och se var vi landar med SM här i Lima. Det kanske blir fiasko…???

Succé är nog mera troligt. För SM i Lima har förarna önskat sig länge.

23-01-29 DRIVE VXO Motorsport till SM-premiären i Lima med två bilar i R5 och en i GrF
DRIVE VXO Motorsport kommer till Lima för Rally-SM premiären den 3-4 februari. Tävlar gör Robin Adolfsson och Roger Dahlberg i Ford Fiesta R5, Tomas Bergman och Ida Lidebjer Granberg i Citroen R5 och Kalle Ingesson och Emma Fransson i BMW 320 GrF.
- Vi laddar upp oss genom att testa i Antilla under torsdagen och vi känner oss väl förberedda i övrigt," säger Rabin. Trots att vi inte har kört något under vintern hittills hoppas vi få en stabil tävling som god grund inför kommande tävlingar i SM-säsongen.

Tomas Bergman, som precis har genomfört första testet med sin nyinköpta Citroen R5, säger: - Testet kördes i tävlingen Gestrikekannan och gav en bra genomkörning och vi har blottat några viktiga detaljer som vi ska förbättra inför Lima.

Kalle Ingesson, som körde Lima förra året, hoppas på en minst lika bra tävling i år.
- Fjolårets tävling var utmanande med tufft snöväder och många avåkta konkurrenter men vi kom i mål med många nyttiga mil som vi kommer ha nytta av i årets tävling. säger Kalle som tillsammans med Emma ser fram emot en SM-säsong som bygger vidare på duons fina fina utvecklingskurva från fjolåret.
- Vi lärde oss mycket under förra året och vi jobbar vidare på detta tillsammans säger Emma.

DRIVE VXOs Teamkoordinator Andreas Sigfridsson betonar:
- Vi åker till Lima som ett team där vi jobbar för att ge våra tävlande den bästa möjliga supporten.En vintertävling kan vara tuff och då är ett team med stabil markservice extra värdefullt.

Teamchefen Hans Bååth avslutar:
- Vi jobbar långsiktigt och värderar teamkänslan högt. Att tävla, stötta varandra och utvecklas tillsammans för att långsiktigt kunna göra det vi älskar är hög prioritet för oss, Särskilt i nuläget när omvärlden är skakig och den ekonomiska utvecklingen är svårförutsägbar är det viktigt att jobba för goda förutsättningar för våra tävlande, våra partners och rallysporten i sig.

Andreas och Hans avstår tävlingen i Lima då den nya bilen ännu inte är klar. Teamets övriga medlemmar Tomas Söderberg, Nicklas Jidflo, Emrik Smedberg/Emil Devell och Lukas Hägg/Daniel Borgqvist står också över tävlingen i Lima.

DRIVE VXO Motorsport
Förare: Robin Adolfsson
Codriver: Nicklas Jidflo / Roger Dahlberg
Bil: Ford Fiesta R5
Tävlingsklass: Internationella 4WD

Förare: Kalle Ingesson
Codriver: Emma Fransson
Bil: BMW 320i
Tävlingsklass: Standard

Förare: Tomas Bergman
Codriver: Ida Lidebjer Granberg
Bil: Citroen R5
Tävlingsklass: Internationella 4WD

Förare: Hans Bååth
Codriver: Andreas Sigfridsson
Bil: TBA
Tävlingsklass: Nationella 2WD

Förare: Emrik Smedberg
Codriver: Emil Devell
Bil: Citroen R3T
Tävlingsklass: Internationella 2WD

Förare: Tomas Söderberg
Codriver: Roger Dahlberg
Bil: Skoda R5
Tävlingsklass: Internationella 4WD

Förare: Lukas Hägg
Codriver: Daniel Borgqvist
Bil: Ford Fiesta Rally4
Tävlingsklass: Internationella 2WD

Mer information: www.drivevxo.se & www.facebook.com/drivevxomotorsport
Rally.SM: www.rallysm.se
23-01-29 Fyra timmar shakedown
En kort bit från Limedsforsen, väster om Västerdalälven, finns fredagens shakedown. Öppen mellan 16.00 och 20.00.

Shakedown tar sin början en bit in från starten på SS4 COOB/Mosätra. Rekognoseringen pågår fram till 18.00 så det kan vara många bilar i omlopp när shake down öppnar 16.00. Publiken uppmanas att se upp så allt flyter smidigt. INGEN parkering vid infarten till shakedown.

Arrangören lämnar det fritt för de tävlande att köra shake down så många gånger de vill och hinner fram till 20.00. Det är också fritt var gäller däck. Tidtagning kommer att ske.

Sträckan letar sig norrut och mäter drygt tre kilometer. Målgång utefter slutet på transporten från SS5 Cubic/Börberget. Där finns det parkering för publik utefter vägen tillbaka ner mot Ärnäs. Det går också att parkera på publikparkeringen vid starten på SS4, och få en ljuvlig vinterpromenad på ett par kilometer upp till shake down.

Sponsor till shakedown är Bolist Handelsgruppen, som bland annat finns i Sälen, Malung och Vansbro.
23-01-26 Limas stjärna Levin är ödmjuk inför SM
Ett antal klassegrar i LBC-Ruschen, det har Limas rallystjärna Andreas Levin. En tävling han aldrig missat och nu med SM är målet topp tre.

Han beskrivs som ”lite försiktig”. Vilket absolut inte gäller bakom ratten i en Nissan Sunny. Då är han en furie i tvåhjulsdrivet. Särskilt på snö och is.
– Vinterföre är favoriten! Och visst är jag bekväm med vägkaraktären i Lima. Lite utmanande är vad man får för startnummer, och om fästet är bra eller om det är två spår, funderar Levin och fortsätter:
– Sedan är det lite nya sträckbitar, som jag inte kört. Det blir också utmanande!

Pappa Jan Levin tävlade framgångsrikt på sin tid, och som bäst blev han svensk mästare1992, med Andreas mamma Birgitta i högerstolen.
– Jag får ofta höra att de minsann har ett SM-guld och inte jag. Men SM har alltid kolliderat med mitt jobb, så jag har aldrig satsat helhjärtat på det.
Men nu blir han med. Sedan 18-årsdagen och körkort har han alltid kört hemmatävlingen. Oftast med klassvinst. Förra året tvingades de bryta i ledning, med tekniska problem.
– Mamma åkte med mig när jag körde utbildningsrally, sen blev syrran sugen och hon har åkt med sedan dess.

Sin första Nissan Sunny köpte han 2014. Nu är han inne på sin andra, för en krasch i Arvika fem år senare krävde kostymbyte. Annars är det ytterst sällan Andreas Levin åker av i någon av det tiotal tävlingar han kör per år.
– Peppar, peppar… och det brukar gå hyfsat. Fast den här gången är hela Sverigeeliten med. Många bra! Men om allt funkar, håller och jag håller mig på vägen ska det inte vara några problem. Topp tre, så är jag rätt nöjd.
– Det behövs alltid lite stolpe in, det kommer man aldrig ifrån!

Det Levinska garaget finns i Malung. Morfar hade åkeri, och även om en vägg idag delar på privat- och rallybil är det gott om utrymme. Andreas har alltid tävlat för Lima MS och med minst 15 starter i LBC-Ruschen känner han till vägarna väl.
Det gör att tävlingsledare Sune Rickardsson har sin åsikt klar inför SM-premiären:
– I nationella klassen 2wd tror jag de andra får svårt med Andreas Levin. Får han inga tekniska problem är han snabbast.
Lite färgat kanske, för Rickardsson är kusin med Levins mamma Birgitta.
23-01-25 Dubbel mästare ska jaga i Lima
Mästaren i rallycross älskar snö och is, och rallytävlingen i Lima.
– Den känns som min hemmatävling, säger Andreas Israelsson.

Israelsson började med rally för 20 år sedan, och har gästat Lima åtminstone ett tiotal gånger. Efter fyra SM-guld i backe slog han förra året knock på allt motstånd och körde hem guld i både backe och rallycross.
– En magisk säsong som slår allt. Nu ska jag ge Andreas Levin (Limas egen storåkare) en riktig match. Målet är att slå honom, för då blir det också en bra placering, fortsätter Israelsson.
Garaget har han på tomten hemma i Nordanåker, strax utanför Dala-Järna. En bit på dryga åtta mil från Lima. Det, i kombination med att han älskar snö och is, bäddar för att bilsportaren Andreas Israelsson drar till SM-upptakten Rally Lima den 4 februari.
– Det är min favorittävling! Och den ligger närmast, inte geografiskt men närmast mitt hjärta.

Genom åren har Israelsson kört det mesta som driver på två hjul: Corolla, Golf, Volvo, Seat… Till Rally Lima kommer han i en nyinköpt och noga genomgången Nissan Sunny. Premiär med en sådan.
– Jag vill ha samma förutsättningar som Levin och jag tror ”Nissan-familjen” blir farlig!
Den tredje till start i en Sunny är Oskar Sundell, Sandviken.
– Synd att Patrik Flodin har bytt klass. Det hade varit roligt att mäta sig med honom.
Senast de möttes var under SM i Östersund 2018. Då gjorde Israelsson ett inhopp och var före Flodin på några sträckor. Slutade trea i nationella 2wd, Flodin fick bryta.
– Ännu så länge har jag inte kört en meter med bilen, men ska testa här hemma i skogen.
När det sedan är dags för start har han två ivriga påhejare med i form av döttrarna Holley och Nickey, drygt sju respektive fem år.
– En stor anledning till att jag gick över till rallycross var att det inte går att ha en bebis med ute i rallyskogen, speciellt inte när min sambo Angelica satt i högerstolen. Men nu är tjejerna stora nog att vara med på serviceplatsen och vi ska åtminstone ta en topp fem-placering i Rally Lima, avrundar Andreas Israelsson, regerande svensk mästare i backe och rallycross som i Rally Lima har Björn ”BJ” Johnsson i högerstolen.
23-01-24 Asfalt-SM inleder 2023 i Hörby
I år väljer SMK Hörby att sätta guldkant på sin traditionella asfalttävling ”Bilmånsson Rallysprint” genom att ha den som deltävling i ”Asfalt SM”. Ett förtroende som ordförande Lars Servin är både glad och stolt över.
- Absolut är det så och för klubben blir detta första SM-arrangemanget sedan 1996, fast då var det TV-Svängen det handlade om.

I år är det tredje året som SM-serien körs med sina fem deltävlingar där SMK Hörby är först ut söndagen den 16 april. Efter detta är det tävling i Kungälv och Gullabo innan serien återvänder till Skåne och då med Svedala MK som arrangör. Finalen körs i Enköping den 5 augusti.

I Hörby blir det som vanligt Industriområdet som kommer att användas under söndagen, med i stort sett samma upplägg som de senaste åren. I fjol var det en riktig publikmagnet när klubbens internationella stjärna Tom Kristensson visade upp sig själv och sitt polska team Kowax 2BRally. Servin som även är ”Event-ansvarig” tror stenhårt på att succén upprepas den 16 april.
- Vi kommer att använda Hörbys båda torg under lördagen för att skapa SM-stämning. Ännu är inga beslut tagna om vad som kommer att hända där men en sak är säker, ingen lär missa att det är SM-rally byn!

Extra bonus är att klubbens egen Joacim Kristiansson och Maya Ragntoft har vunnit 2WD-klassen de två första åren av Asfalt SM. Att man är sugna på att försvara de dubbla SM-gulden är självklart, men det kommer inte att bli enkelt, menar Servin.
- I fjol slutade ”Jocke” på samma poäng som Eslövs Mats Andersson och nu är den f.d ”Asfaltkungen” sugen på revansch. Det lär bli en tuff fajt mellan de här båda men sedan kommer där även till några nya spännande namn...

Även om SMK Hörby har rutin från över 20 år som arrangör av RS-tävlingar som är den officiella benämningen på ”Bilmånsson Rallysprint”, är där ändå stor skillnad nu när tävlingen har SM-status.
- Visst är det så men inga nya krav som vi menar är omöjliga, menar tävlingsledare Mia Nilsson som har Eva-Marie Hasslöf vid sin sida som biträdande tävlingsledare.
- Att det är en stor utmaning med att köra en SM-tävling istället för DM är självklart, men vi känner oss ändå trygga med all rutin och kunskap som finns i vår klubb!

En sak som skiljer från tidigare år är att tävlingens HQ och serviceplats blir på Lågehallen och parkeringen utanför.
- Det slog så väl ut i fjol på TV-Svängen så vi väljer att hålla kvar vid detta koncept även för Bilmånsson Rallysprint. Enda nackdelen är att det blir lite transportsträcka
för de tävlande mellan sina tre körningar på Industriområdet, men fördelarna uppväger detta, konstaterar Mia.

En som är mycket nöjd över att SMK Hörby nappade på att bli SM-arrangör är promotorn Svenska Rallymästerskapens VD Patrik Persson.
- Vi har försökt få med Hörby ända sedan vi drog i gång med SM på asfalt 2021, förklarar Patrik.
- För oss i SRM har det hela tiden varit nästan självklart att en av landets bästa tävlingar måste ingå i SM och nu blir det så, klart att vi är glada en dröm går i uppfyllelse!

SM-drömmen förverkligas på Industriområdet i Hörby den 16 april och då förhoppningsvis i ett strålande vårväder.
23-01-23 130 anmälda till Rally Lima
Anmälan till Rally Lima har stängt. Startlistan innehåller 130 ekipage fördelat på fem SM-klasser.
För nästan tjugo år sedan var antalet anmälda till LBC-Ruschen i Lima uppe i 239. Sedan dess har vi haft en pandemi och förra året var det som mest 89 startande i en av de fem SM-deltävlingarna. Till årets SM-premiär har kostnaderna skjutit i höjden.
När Lima Motorsällskap nu för första gången har SM-status på sin vintertävling har 130 förare anmält sig. Förutom svenska förare finns också representanter för Österrike, Norge och Irland i listan.

Huvudklassen har aldrig tidigare skådat så många likvärdiga bilar, så kallade R5:or, i händerna på de bästa förare Sverige kan ställa upp till start. 23 startande i Internationella 4WD.
Några fler, 28 förare, ska ge sig in i kampen om SM-medaljerna i Nationell 4WD.

Av de tre klasserna i tvåhjulsdrivet är som vanligt nationellt trimmade (Nationell 2WD) störst av alla. 57 bilar och en blandning av både etablerade fortåkare och yngre utmanare, från norr till söder.
Klasserna Standard och Internationell 2WD lockar båda elva förare till start.
Förare som fyller 24 år eller mindre i år och kör tvåhjulsdriven bil tävlar också om ett JSM-tecken, oavsett motorvolym.

Anmälningslista (förare som hunnit bli kontrollerade):
https://raceconsulting.com/rally/anmalan/listor/lista.jsp?tavling=1437&urval=granskaddeltar

Anmälningslista (ännu en kontrollerade): https://raceconsulting.com/rally/anmalan/listor/lista.jsp?tavling=1437&urval=ejgranskaddeltar
23-01-20 Folkets Park Limedsforsen - navet i Rally Lima
Nav i Rally Lima är Folkets Park i Limedsforsen, några kilometer söder om Lima. Inne vid dansbanan finns servering och infodisk, utanför staketet ligger serviceplatsen.

Förutom stora entrén finns en ingång från "baksidan", vid västra änden av fotbollsplan.

Den administrativa incheckningen ("anmälan") görs inne i Folkets park. Öppettiderna är torsdag kväll, 16.00 till 21.00 samt fredag 06.00 till 10.00.

Infodisk finns på dansbanan, öppen fredag från 12:00 och lördag från 06.00 på lördagen till tävlingens slut. Där kan du köpa karta&program och få svar på frågor om Rally Lima och omgivningarna.
Press/media hänvisas till infodisken.

Programmet släpps så snart startlistan är klar. Förutom vid infodisken säljs dessa även på Coop i Limedsforsen, Frendo Malung samt GA-Macken i Likenäs. Pris 100 kronor inklusive karta.

Servering finns, med allt från godis, fikabröd och smörgåsar till rallykorv, gulaschsoppa och Karelius pyttipanna (Karelius är Limas lokala charkuteri med pytt i världsklass).

Kiosk finns även längst norr ut på serviceplatsen. Där säljs rallykorv, hamburgare och dricka. Ännu en "korvkiosk" hittar du på lördagen vid målet på SS6, i Husom.

Toaletter och omklädningsrum finns inne i Folkets Park.

Startrampen står uppställd inne på parkområdet.

Serviceplatsen upptar alla tillgängliga ytor utanför Folkets Park.

Prisutdelningen sker efter tävlingen på scenen intill dansgolvet.

Fri entré till Folkets Park och serviceområdet.

Fri entré även till specialsträckorna. Lima MS vädjar dock till alla om ett frivilligt bidrag som lätt kan Swishas, för det kostar stora summor att ploga vägar och parkeringar. Även skoterspår finns "upptrampade" så publiken kan passera obehindrat förbi tidtagningsutrustningen vid start och mål på sträckorna.
Skoterspår finns också upp till Serpentinvägen, målet SS6 Lecab Lastbilar (power stage). Ett nätt motionspass för hugade rallyfans!

Förarvärdar: Johan "Lima-Johan" Eriksson och Johan Holmudd

Limas klubbhus är HQ, där tävlingsledning, domare, säkerhet och tidtagningspersonal kan jobba ostört. Utanför den skaran ska särskilda skäl finnas för att du släpps in.

Logi. Saknar du någonstans att sova över? Lista på uthyrare finns på limams.com
23-01-17 Målet för Thunström är en ny topplacering
Fjolårets segrare, Thomas Thunström från Ludvika, beskriver kommande startfält i Rally Lima som enastående. En topplacering är målet, trots ny bil och kartläsare.

Den fyrhjulsdrivna Skoda Fabia han ska köra har precis rullat ut ur garaget i Ludvika. Nybyggd och med de allra senaste uppdateringarna. Samma modell som den han hade förut, men sålde till en hugad spekulant. Därav blev den gångna SM-säsongen rumphuggen för Ludvika-föraren.
Men populära vintertävlingen LBC-Ruschen vann Thunström totalt då den kördes i mars. Kommande upplaga inleder SM i februari och har bytt namn till Rally Lima.
– Redan nu är anmälningslistan enastående! Och det blir garanterat publikrekord i skogarna, säger Thomas Thunström och fortsätter:
– Hoppas media tar tillvara på tillfället och skriver, för startfältet är nog det bästa någonsin. Rally Lima blir spännande!

Under nästan hela SM-karriären har Jörgen Lindahl levererat noterna från högerstolen. Men han har hoppat av och ny kartläsare till Thunström är Kevin Athley från Växjö.
– Det är Jörgens förtjänst, för han sammanförde oss och det fungerade så bra med Kevin att vi fortsätter, säger Thunström.
Årets upplaga av Rally Lima innehåller sex specialsträckor, mot fjolårets fyra.
– Då kom det en decimeter nysnö medan vi väntade på att få starta på sista sträckan och det vräkte ner medan vi körde de tre milen. Något svårare har jag aldrig upplevt som rallyförare!

Nu med SM startar huvudklassen först. Därmed får Thunström och alla andra med fyrhjulsdrivna bilar gå ut på nyplogade vägar.
– Det kan inte bli värre än förra året och hinner vi bara få de mil vi behöver i test innan tävlingen drar igång, är målet helt klart en topp fem-placering, avrundar Thunström.

23-01-15 Rallycrossmästaren Martin Jonsson kör rally-SM i Lima
Martin Jonsson, Woxnadalens MK, är regerande svensk mästare i rallycross. I fjol vinter tog han rallylicens och dagen efter debuterade han i rally med Mattias Svedberg, Bollnäs MK, i högerstolen under Supercupens tävling Hälsingerallyt. De slutade elva bland A, B och C-förarna i klassen. Det gav honom blodad tand och nu kommer han tillsammans med med co-driver Mattias till start i SM-premiären i Lima.
– Vi är redo för race! Efter rallydebuten i supercupen förra säsongen så gör jag och Mattias inhopp i en betydligt vassare och modernare VW Golf, säger Martin.

Efter rallypremiären körde Martin RallyX Nordic i klassen Supercar Lites där han slutade femma, vann SM-guld i samma klass. Under hösten körde han Svenska Sprintserien, Back-SM och Hälsingeserien vilket resulterade i tre segrar, en andraplats och en sjätteplats.

Han och Mattias kommer till start i den nationella tvåhjulsdrivna klassen som har 43 anmälda.
– Vi börjar med ett inledande test och påbörjar förberedelserna att möta Sverigeeliten i rally. Målet är att samla så mycket erfarenhet vi kan och lära oss så mycket som möjligt. Vi är bådär riktigt taggade inför den här nya och spännande satsningen, säger Martin.
23-01-14 Inför Rally Lima - kanonstartfält med tre veckor kvar till start ”Vi är helnöjda med startfältet”
Tre veckor kvar till Rally Lima, SM-premiären den 4 februari. Promotorn (SRM) är redan helnöjd med startfältet i huvudklassen.

Troligtvis har det aldrig tidigare varit ett så tufft startfält i huvudklassen. Klart är att regerande mästaren, Per-Gunnar ”PG” Andersson, siktar på att ta sin fjärde raka SM-titel med hem till Årjäng. Med ny bil och för nytt team. Regerande mästaren i Nationellt tvåhjulsdrivet, Patrik Flodin Hudiksvall, byter klass efter att ha varit outstanding under några år med sin Volvo. Nu ska han ratta en fyrhjulsdriven bil igen. Senast han gjorde det var 2019, då med SM-guld som resultat. Kan bli ett nytt i år.
Norges Ole Christian Vejby kör den VW Polo GTI R5 som världsmästarteamet Kristofferssons i Arvika förfogar över. Vilket mycket väl kan leda till att segern går till vårt grannland.

Comeback gör värmlänningarna Fredrik Åhlin och Dennis Rådström. Åhlin har tidigare flera delsegrar i SM, men också några års uppehåll. Rådström tappade suget efter sin ruggiga krasch i South Swedish Rally 2021, men före det var han framgångsrik i Junior-VM och utsedd till årets rookie. Nu är frågan hur mycket rattrost de två har att nöta bort?
Av de erfarna finns naturligtvis fjolårets segrare anmäld, Thomas Thunström från Ludvika.

Sandvikens Jari Liiten var nyligen uttagen att representera Sverige i FIA Motorsport Games i Frankrike i höstas och är det något talangen vill är det att etablera sig i medaljjakten i SM. En annan talang som inte räds de mer rutinerade är Albin Nordh, när han nu tar steget upp i huvudklassen.
Där har Jonas Åkesson redan sin givna plats och med stegrat tempo är siktet medalj av hög valör.
SvT:s expertkommentator Jonas Kruse är tillbaka, i ett nybildat team, och unge Martin Enlund – framgångsrik i både crosskart och rallycross – ska nu bevisa att andraplatsen totalt i rallyt Rikspokalen inte var någon tillfällighet. Inte heller fjärdeplatsen i SM-sprinten eller att han var trea totalt i Marknadsnatta. Vid sin sida i högerstolen har Martin co-drivern Christer Carlsson, som redan för 20 år sedan skötte samma uppgift åt Martins pappa Roger Enlund.

De nordliga rallyskogarna representeras i den fyrhjulsdrivna huvudklassen av Jan-Olov Renberg och Christer Hedlund, Piteå respektive Lycksele. Killar som garanterat är vana vid snö och is under dubbhjulen!
Totalt är det i skrivande stund 22 anmälda med Internationellt klassade fyrhjulsdrivna bilar. När hade svensk bilsport så många startande senast i huvudklassen?
— Det är en bra fråga! Det är väldigt länge sedan, om vi ens någonsin haft så många. Vi är helnöjda med startfältet, säger Patrik Persson, VD för Svenska Rallymästerskapen AB (SRM) som driver SM.
Omöjligt är det inte att ytterligare några förare kommer till start, för anmälningstiden går ut först den 22 januari klockan 18.00.

Sträcksponsor SS1: Comfort Simonssons Rör 
SS2: BSR Transport AB 
SS3: Rental & Sales Sverige AB
SS4: COOB
SS5: Cubic AB
SS6: Lecab Lastbilar
Shake down: Sveden Trä Bolist 

Anmälningslistan på ekipage som ännu inte betalt startavgiften till Rally Lima hittar du här:
https://raceconsulting.com/rally/anmalan/listor/lista.jsp?tavling=1437&urval=ejgranskaddeltar
Komplett anmälningslista finns här: https://raceconsulting.com/rally/anmalan/listor/lista.jsp?tavling=1437&urval=granskaddeltar
Inbjudan till Rally Lima finns här: https://media.rallysm.se/2022/11/Inbjudan-RALLY-SM-2023-221129.pdf
23-01-05 Pontus Tidemand blir en del av GN Motorsport
Med flera mästerskapsvinster på hög nivå i WRC2 2017, JWRC 2013, hela vägen ner till APRC 2015 välkomnar vi Pontus Tidemand till GN Motorsport som mentor till våra tävlande och juniorer.

Med sitt aktivt tävlande på hög nivå vet Pontus vad som behövs för att nå toppen, dit vi på GN Motorsport vill. Därav ser vi tillsammans detta som ett långsiktigt samarbete där vi kan ha användning av varandras kunskap.
– Det är alltid kul att kunna vara med och hjälpa juniorer som vill framåt. Där är många val som ska göras och ibland krävs det erfarenhet bakom för att kunna göra dessa val. Med mina erfarenheter ifrån mitt tävlande på hög nivå och på olika underlag tror jag att jag kan stötta deras val och hjälpa dom framåt mot deras mål, berättar Pontus.

Utöver Pontus mentorskap kommer han själv tävla tillsammans med GN Motorsport, första tävlingen kommer bli SM-veckan i Skövde redan nu i vinter.
23-01-03 Missa inte anmäla till SM-veckan – vinterns nationella tävlingsfest
SM-veckan vinter avgörs i Skövde från första till femte februari och för bilsporten även i Falköping där såväl rallycross och crosskart som rally kommer köras under veckan.

Nu finns anmälan ute till samtliga tävlingar som ska genomföras på Falköpings Motorstadion.

På motorklubbens anläggning utanför Falköping kommer rallycross och crosskart köras på torsdagen 2 februari och rallysprinten körs söndag 5 februari.
– Det här är en stor sak som vi inte gjort förut. När det ingår i SM-veckan är det så mycket mer än när vi kör vanliga tävlingar, men det ska bli riktigt roligt och jag tror det kan komma att bli ett jättelyft, både för oss i klubben, men även för kommunen, säger Jonas Sandgren, ordförande i Falköpings motorklubbs bilsektion.

Rallycrossen och crosskarten körs på den bana som finns på motorklubbens mark. Även rallysprinten genomförs innanför klubbens grindar. På området som klubben äger finns en fin kurvig och kuperad rallyslinga i ett skogsparti på cirka tre kilometer som erbjuder ett flertal olika alternativ som rallysprint.

SM-veckan kan ses i SVT som kommer sända från både rallycross och crosskart på torsdagen och rallyt på söndagen. SVT har varit på plats för att reka inför sändningarna och för bilsporten och rallyt specifikt kommer det bli den produktion med flest kameror som producerats hittills på en rallytävling i en SM-vecka.

Förutom tävlingarna på Falköpings motorbana avgörs finalen av SM Esport Touring Car i Arena Skövde under lördagen med sändning i SVT Play. I Arena Skövde kommer samtliga finalister tävla mot varandra i tolv uppställda simulatorer.

Anmälan till rallysprint finns här: https://www.raceconsulting.se/tavlingar/5-2-23-rallysprint-sm-veckan-vinter/
Anmälan till Rallycross och Crosskart finns här: https://www.raceconsulting.se/tavlingar/2-2-crosskart-rallycross-sm-veckan/

Mer information om SM-veckan vinter finns här på arrangörens hemsida: https://falkopingsmk.nu/

Tryck här för mer info!