Besök officiella hemsidan
2022

Rally-SM 2022
       

Traditionella Rally-SM 2022 Asfalt-SM 2022
7-8
jan North Rally MS Boden
26-28
maj South Swedish SSR
10-11
juni Rally Arvika MK Team Westom
12-13
aug Nattkröken Fagersta MK
2-3
sept Västrallyt SMK Trollhättan
www.rallysm.se
1
maj Hässleholms GP Hässleholms MK
14
maj Uddevalla Cityrace BMK Uddevalla
18
juni Seffle City Motor Säffle MC
24
juli Rally Kristianstad Kristianstads MK
www.rallysm.se  
   
Grus-SM 2022  
30
juli Skilling 5 Skillingaryds MK
6
aug Hagforssprinten Hagfors MK
27
aug Falerumsbacken Åtvidabergs MK
10
sept YRC-sprinten Vallentuna MK
24
sept Karlskronasprinten Karlskrona AK
8
okt Rally Xplosion Västerås MS
www.rallysm.se  
Traditionella Rally-SM 2023 Asfalt-SM 2023
4
febr Rally Lima Lima MS
18-20
maj South Swedish SSR
16-7
juni Skilling 500 Skillingaryds MK
18-19
aug Snapphanerallyt Hässleholms MK
5-9
sept Rally Arvika MK Team Westom
www.rallysm.se
16
april Bil Månsson RS SMK Hörby
22*
april Rollso Cityrace Älvbygdens MK
27
maj Asfaltsknixen Gullabo RC
1
juli Sturupsprinten Svedala MK
5
aug EMC-sprinten Enköpings MK
www.rallysm.se * Ej fastställt datum
   
Grus-SM 2023  
29
april Timmerhultsprinten Laholms MK
3
juni Hovdalasprinten Hässleholms MK
29
juli Mästarmötet Älmhults MK
26
aug Hårdingen Vara MK
23
sept Dackefejden GS Wäxjö MS
www.rallysm.se  

 


22-12-20 Daglig plogning av rallysträckor
Specialsträckorna där förarna i Rally Lima ska fara fram behöver daglig tillsyn. Det ska plogas och vältas, ofta flera timmar per dag.

Totalt mäter SM-upptakten Rally Lima 25 mil. Av dessa kommer nästan 13,5 att vara avlysta specialsträckor där de tävlande ska köra så fort de kan mellan snövallarna.
– Just nu ser det ovanligt bra ut för att vara så tidigt på vintern. Men när förare ringer och undrar hur långt utstick de ska ha på dubben, ja då är jag svarslös. Hur det ser ut om fem veckor är omöjligt att veta, säger tävlingsledare Sune Rickardsson.

Lima MS har egen lastbil och lastmaskin. Dessutom kan Rickardsson själv komplettera från sitt åkeri. Bland annat byggdes i hans garage nyligen en ny, bred vält, för att kunna ”trampa” ner blötsnö till fin isbotten.
– Väderprognosen sa regn i förra veckan, men det tog inget på skogen. Nu får vi se om det kommer något i helgen. Det vore perfekt!

Snödjupet närmar sig halvmetern. Riktigt uppe på höjderna kom nyligen flera decimeter och klubbens lastbil orkade inte ploga bort allt. Lastmaskinen fick ersätta.
– Vi är ute varje dag och plogar. Var det även på julafton. Ibland blir de bara någon timme, ibland hela dagarna, fortsätter Rickardsson.

Totalt är en handfull personer engagerade med banprepareringen. Myrar trycks till för att skapa parkeringar. Broar har vattnas för att bli isiga överfarter. De vindlande grusvägar där det ska gå riktigt fort den 4 februari plogas kontinuerligt.
– Vi måste göra så för att det ska bli fin och hållbar isbotten. Lima MS är kända för att ha bra vintervägar och det ska vi definitivt ha nu när det blir SM!
22-12-22 Rådström kör Rally-SM - tillsammans med Hedströms Motorsport i en VW Polo R5
Det är Silly Season i Rallycross, men trots det spinns det på hos Hedströms Motorsport. Fler intressanta grejer är på gång i rallycrossen. Men just nu när stora delar av Värmland står i vinterskrud, blickar teamet mot Rally-SM och Dennis Rådströms nysatsning tillsammans med Hedströms Motorsport.

Som Hedströms Motorsport tidigare kommunicerat så kommer teamet under 2023 att drifta en VW Polo R5, den bil som Peter körde i Marknadsbacken i Årjäng 2022 och där endast var slagen av VM-meriterade Tidemand och Andersson. 
Flera förare har visat intresse att köra bilen, men när Dennis Rådström som nästan bor granne med Peter, ringde upp för att snacka R5-Polo, föll bitarna på plats.
- Direkt Dennis ringde så kände jag att det här kommer bli helt rätt, det känns kul att kunna vara med och hjälpa en sån här stor lokal talang, vi kommer att komma väl förberedda till SM-premiären, berättar Peter Hedström. 

För att komma i form igen kommer det bli en rejäl genomkörare uppe i Hedströms Motorsports testparadis Antilla. Där finns alla förutsättningar finns för en lyckad prolog innan SM-premiären i Lima den 4 februari.
- Det kan ju egentligen inte bli bättre än så här, att kunna göra detta lokalt här uppe i Torsby tillsammans med Hedströms Motorsport och med alla deras förutsättningar med testvägar uppe i skogarna runt Antilla, säger Dennis Rådström.
Med sig i nysatsningen är forne vapendragaren Johan Johansson, som på nytt kliver in i codriversätet bredvid Dennis. Efter deras gemensamma vådliga vurpa i South Swedish Rally förra året, så har emellertid Johan hunnit skaffa sig ännu mer rutin, tillsammans med både lokale hypersnabbe junioren Isac Reisersen och den mångårigt VM-meriterade Mads Östberg.
- Johan är riktigt i form, det känns skönt att ha honom med, han kommer lyfta upp mig i rätt nivå snabbt, fortsätter Rådström.

Bilen, en värsta sortens VW Polo R5, är i stort sett identisk med den som Dennis och Johan tävlade med under 2021.
- Vi ska testa en lite annan setup på den, men i stort sett är den lika, en frän bil som låter gött och är snabb, myser Dennis.

Än så länge är det tester i Antilla och tävling i första SM som är klart, men Dennis sticker inte under stolen med att en fortsättning är att vänta.
- Det är kul att få en lösning med ett lokalt team, vi börjar med Lima, men ambitionen är att köra hela säsongen. Vi jobbar hårt för att göra det möjligt, avslutar Dennis.

Mer är på gång och Peter väntar att inom kort kunna presentera ytterligare en chaufför i teamet.
- Några få pusselbitar är kvar att lägga, men kan säga så mycket som att ännu en internationellt känd förare är på gång för en större tävling.

Fortsättning följer i takt med att rallysnön faller över norra Värmland!
22-12-22 Första föraren att presenteras för 2023 satsning hos GN Motorsport är Adam Grahn
Med sin unga ålder och tävlande i Sverige ungdomsklass så känner han och co-driver Marcus Sundh sig redo för nya utmaningar.
- Det ska bli otrolig kul att få ha med GN Motorsport på denna resa framåt i min karriär då det finns stor erfarenhet och kunskap i teamet som både jag och Marcus har användning utav. För att kunna ta ett steg som detta så underlättar det om man har ett starkt team som GN Motorsport bakom sig, säger Adam.

- För mig känns det spännande att för första gången få tävla i ett så stort team som GN Motorsport. Tidigare har jag och Adam kört i egen regi, säger Marcus.

Under 2023 kommer ni se duon tävla utvalda tävlingar internationellt och detta kommer göras i en Ford Fiesta Rally4. Detta är ett stort steg uppåt för både Adam och Marcus.

- Det är alltid extra roligt att kunna få in en satsande och framåtinriktad junior som Adam. Vi kommer stötta och vara en support för besättningen innan, mellan och under tävling för att hjälpa deras utveckling, säger Staffan teamchef.

GN Motorsport ser fram emot att kunna hjälpa denna besättning att utvecklas i vårt team och för att kunna nå deras framtida mål.

Håll ögonen öppna på vår sida då det händer mycket spännande saker i GN Motorsport.
22-12-22 Rallymästaren Patrik Flodin klar för GK Door Team Sweden i Rally-SM 2023!
Allt fler internationellt meriterade rallyförare aviserar sitt deltagande i Rally-SM 2023. Allra senast är det Patrik Flodin, Ilsbo, rysk och flerfaldig svensk mästare samt tvåfaldig VM-tvåa i grupp N, som nu tillkännager sitt deltagande.

Det innebär att Patrik Flodin kommer att tävla i en VW Polo i värstingklassen R5 för nybildade GK Door Team Sweden i Rally-SM 2023.

”Jag är grymt motiverad”, säger 38-åring som är regerande svensk mästare i den tvåhjulsdrivna internationella klassen och svensk mästare så sent som 2019 i R5-klassen, klassen som han nu återvänder till.

Mycket talar för att Rally-SM 2023 blir det mest spännande mästerskapet på flera år. Sedan tidigare är det klart att Jonas Kruse kommer att tävla för GK Door Team Sweden, såväl Per-Gunnar ”PG” Andersson som Fredrik Åhlin är också klara för mästerskapet och R5-klassen. Fortfarande finns det ett antal toppförare som ännu inte offentliggjort sina satsningar och tävlingsprogram för nästa år.

” Nu är det allvar, den som tar SM-titeln 2023 kommer inte att få den serverad på något silverfat, utan det kommer att bli en kamp till sista specialsträckan”, förklarar Patrik Flodin och fortsätter:

”Som en del av GK Door Team Sweden kommer vi, jag och min kartläsare Göran Bergsten, att få mycket bra förutsättningar”.

Den svenska nationalsporten rally står inför ett intressant år med inte bara ett högkvalitativt Rally-SM, utan även WRC-deltävlingen (VM) i Umeå i februari samt ett helt nytt ERC-rally (EM) i Värmland i juli.

SM-premiären är förlagd till Lima 4 februari.

Med Patrik Flodin offentliggjord är GK Door Team Swedens förar-line-up komplett. Sedan tidigare är Jonas Kruse, Christer Hedlund, Micael Jakobsson, Patrik Hallberg, Tim Liljegren samt Kristoffer ”Chribbe” Haglund presenterade.
22-12-22 Flodin/Bergsten växlar upp - kör R5 tillsammans med GK Door Team Sweden
Regerande svenska mästarna i den tvåhjulsdrivna internationella klassen växlar upp och kör R5 tillsammans med det nybildade rallyteamet GK Door Team Sweden.
– Jag är otroligt tacksam för att få den här chansen. Konkurrensen kommer verkligen bli tuff i klassen, men jag ska göra vad jag kan för att bjuda upp till fight, säger Patrik.

Patrik Flodin, Ilsbo MK, och Göran Bergsten, Forshaga MC, blev i år svenska mästare i den trimmade tvåhjulsdrivna klassen med sin röda Volvo Grupp H. Men nästa år växlar de upp till högsta klassen. Det nybildade rallyteamet GK Door Team Sweden ger dem nämligen chansen att ratta en av teamets R5-bilar under hela Rally-SM.
– Det här är en chans som är för bra att tacka nej till. Jag känner att jag behöver den här utmaningen och det kommer att bli ett riktigt getingbo uppe i R5-klassen. Att sladda med Volvon har en speciell plats i hjärtat, men suget efter en ny utmaning var lite starkare under rally-SM nästa säsong. Jag förstår att många Volvofans kommer att bli besvikna - men var inte oroliga, Volvon finns kvar och vi kommer lufta den under andra tävlingar istället, säger Patrik. 

Patrik och Göran har kört i R5-klassen en gång tidigare (2019) och då räckte det hela vägen till SM-guld.
– Konkurrensen kommer verkligen bli tuff i klassen, men jag ska göra vad jag kan för att bjuda upp till fight. Jag ser verkligen fram emot det här, säger Patrik.

GK Door Team Sweden ägs av SMK Nyköpings Christoffer ”Chribbe” Haglund och det är hans VW Polo R5 som Patrik och Göran har till sitt förfogande under Rally-SM 2023. 
– Det ska bli otroligt kul att få ha en så bra chaufför i vårat team. Teamet ska ge Patrik och Göran alla förutsättningar för att lyckas säsongen 2023, säger Chribbe. 

Mer info hittar du på www.patrikflodin.com.

Teaminfo GK Door team Sweden
Ägare: Christoffer ”Chribbe” Haglund
22-12-21 GN Motorsport är glada att kunna välkomna Julia Thulin
Många känner säkert redan igen henne då hon tävlar på hög nivå som co-driver både nationellt och internationellt. Nu har GN Motorsport fått möjligheten att få med henne i sitt team, där hon kommer fylla en viktig position som Teamkoordinator.

Julias vardagliga arbetsuppgifter kommer bestå av att koordinera våra rallyäventyr och vara support för tävlande inom teamet.
– GN Motorsport är ett väletablerat svenskt team med stora framtidsplaner. Att jag får möjligheten att kombinera denna tjänst parallellt med mitt eget tävlande betyder mycket. Jag är tacksam för denna möjlighet och ser detta som en utmaning som jag är mer än redo att anta, säger Julia Thulin, team koordinator.

– Det är med glädje att kunna få med Julia som en del i teamet. Jag ser henne som en tillgång att kunna ge support för framtida förare men även för GN Motorsports utveckling. Med hennes erfarenheter och bakgrund inom rallyt ser jag att vi kan komma lång tillsammans, säger Staffan Andersson, teamchef.
22-12-21 Åksugen Jonas Kruse tar plats i nybildade GK Door Team Sweden
Efter en tuff höst med en tumör i näsan och behandling av den samt brytning med Team Nybe, aviserar Jonas Kruse sin återkomst i rallysporten på elitnivå.

Säsongen 2023 kommer han inte bara kommentera bilsport åt SVT Sport, utan även köra en VW Polo i den fyrhjulsdrivna värstingklassen R5 i Rally-SM för nybildade GK Door Team Sweden.

Siktet är ställt högt för Jonas vidkommande i nationalsporten rally nu när det är klart med en full SM-säsong för ett nytt team.
”Jag är snart fit for fight både fysiskt och psykiskt, dessutom är jag åksugen, riktigt motiverad med det nya teamet och upplägget i en konkurrenskraftig bil”, förklarar den 56-årige värmlänningen som tog sin senaste mästerskapstriumf 2002 när han körde hem norska mästerskapet i stora grupp N. Sista säsongen som han officiellt tävlade på elitnivå.

Sedan dess har det blivit ett antal inhopp, gästspel, under åren fram tills i fjol då han dök upp i Rally-SM i en Skoda i R5-klassen. Tanken var en full säsong med siktet inställt på åtminstone att vara topp-fem.
”Jag hängde med bra, låg totaltvåa i South Swedish Rally efter första etappen och kom sexa. Medan i Rally Arvika blev det en sjundeplats. Men så kom problemen med näsan, vi var inte heller överens inom teamet. Plötsligt rann allt ut i sanden, egentligen utan att jag vet varför”, berättar Jonas.

Med Jonas Kruse som offentliggjord, och sedan tidigare Kristoffer ”Chribbe” Haglund, Tim Liljegren, Patrik Hallberg, Micael Jakobsson och Christer Hedlund, är sex av sju förare i line-up för hårdsatsande GK Door Team Sweden tillkännagivna.

Kruse kommer, precis som i år, att tävla i klassiska Rally-SM med säsongspremiär i Lima 4 februari. Han delar bilen och kartläsaren, småländskan Nellie Karlsson, men sörmlänningen Micael Jakobsson som satsar på Sprint-SM.

”Det riktigt roliga med teamet är satsningen på junioren Patrik Hallberg som tar steget från crosskart till rally. Han är en ”coming man” som redan uppmärksammats i större sammanhang av det internationella bilsportförbundet FIA”, tillägger Jonas Kruse.

Precis som Kruse kommer Patrik Hallberg köra hela Rally-SM för GK Door Team Sweden.

Inom kort kommer teamet att presentera sin sjunde och sista förare säsongen 2023.

Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=M0o9alCzXZs
22-12-20 Rally Lima inleder JSM med endast en klass
Rally Lima inleder en ny era vad gäller Junior-SM. Förare – 24 år eller yngre – tävlar om ett enda guld med 2-hjulsdriven bil.

Tidigare har två juniormästare korats, men nu slås alla 2-hjulsdrivna bilar ihop till en klass utifrån totalplaceringen i tävlingen och endast ett JSM-guld ska delas ut. Oavsett vilken motor det sitter i den 2-hjulsdrivna bil junioren kör.
– Bakgrunden är att Riksidrottsförbundet (RF) vill höja statusen på SM och JSM generellt inom alla landets sporter. RF önskar minst tio startande i varje klass för att få ett värdigt SM, och det har svensk bilsports förbundsstyrelse tagit till sig, säger Benny Cronert i Rallyutskottet.

Mästerskapet drar igång med Rally Lima den 4 februari. Snabbaste junior över de 13,4 milen får 25 poäng, tvåan 22, trean 20 och fyran 18. Sedan är det fallande skala ned till en poäng.– Tidigare var differensen mellan första och andra plats större. Nu blir det mer värt att komma i mål för du kan ta viktiga poäng även om du får en punka mot slutet och ändå väljer att traggla dig i mål, fortsätta Cronert.
– Dessutom får vi fler startande med en hopslagen klass.

En som satsar på full JSM-säsong är Patrik Hallberg, Haninge. Trots sina 18 år har han två JSM-guld i crosskart och ett JSM-brons den gångna säsongen i rally, klass Nationell 2wd. Under SM-veckan vinter körde han crosskart Xtreme och tog hem ett nytt guld.
– För mig spelar det ingen roll egentligt om klasserna slås samman till ett JSM-tecken. För det är kul med mer konkurrens, med fler förare, säger Hallberg.
I Rally Lima ska han köra en Ford Fiesta Rally4 för att i första hand bygga erfarenhet.
– Jag har aldrig tävlat i rally på is, så även om jag gärna vill vinna har det inte högsta prio den här gången, fortsätter Hallberg.

Förare som fyller 24 år eller mindre under 2023 räknas som juniorer och kör de en fram- eller bakhjulsdriven bil tävlar de om JSM, oavsett motorstorlek.
– Tidigare togs ett beslut om att sänka juniortaket ytterligare, men det mötte så mycket kritik att maxåldern 24 år blir kvar, avrundar Benny Cronert.
22-12-14 Christer Hedlund och GK Door står bakom jättesatsning på rally
När GK Door Team Sweden presenterar sin femte, av totalt sju förare, är det inte helt oväntat företagaren och rallyentusiasten Christer Hedlund, Lycksele MK, som träder fram både på ”line-up” och som teamets namnsponsor.
”Det är ett oerhört seriöst projekt där huvudsyftet är att matcha fram en ny svensk rallyjunior på elitnivå, Patrik Hallberg. Detta samtidigt som vi som står bakom både ska ha roligt, tävla, och dela med oss av all erfarenhet som vi har”, säger Christer Hedlund.

Christer Hedlund är en känd norrländsk profil både som rallyförare och driven företagare. I rally debuterade han 1994 i breddklassen Volvo Original Cup för att sedan tävla sig upp i klasserna och resultatlistorna innan familjelivet kom i första hand.

2019 gjorde han comeback i historisk rallysport. 2022 segrade han i Rally Sweden Historic med en Ford Escort inspirerad av Björn Waldegårds VM-vinnarbil 1979.

Rallysäsongen 2023 är det både historiskt och modernt som gäller för Christer och hans nya kartläsare Madelene Buskas, Gotlands MF, i nationalsporten.

I historiskt ska han försvara segern i Rally Sweden Historic med sin Ford Escort, medan i Rally-SM kommer han att köra en av GK Door Team Swedens VW Polo i kungaklassen R5.

”Det ska bli riktigt kul, det är en riktigt kick för mig! Dessutom är det härlig, goo, stämning i teamet”, säger han.

Som nämnt, Christer Hedlund är en man med många strängar på sin lyra. Ett av hans många företagsengagemang inom framför allt byggmaterial, är GK Door som gett namn till teamet. Företaget som ligger i Glommersträsk i Arvidsjaurs kommun, Norrbotten, är en ledande tillverkare av innerdörrar i massivt trä, såväl måttanpassade som av standardmått. Nu ska varumärke byggas och kundbasen vidgas med rallysport.

”Vi säljer direkt genom kundorder eller via vår webbshop. Därför blir denna satsning ett viktigt steg för att göra vårt varumärke mer känt utanför de inarbetade kanalerna”, förklarar Christer Hedlund som utsågs 2019 till Årets företagare i hemkommunen Lycksele.

Första tävlingen för Christer Hedlund och hans nya kartläsare, Madelene Buskas, blir Rally-SM i Lima 4 februari samt ett föregående fullfartstest.
22-12-14 Gör din anmälan komplett – betala tävlingsavgiften
Betala tävlingsavgiften om du vill vara säker på en plats i Rally Lima! Mer än en månad återstår av anmälningstiden, och redan vill 109 åka.

Enligt reglerna ska gallring ske om ”antalet anmälda överstiger maximalt antal tillåtna startande”, vilket i Rally Lima är satt till 150 stycken. Förare med SM-poäng från 2022 har företräde och kommer inte att gallras bort.
Nu är det vida känt att vintertävlingen i Lima lockar väldigt många andra än SM-åkarna. Både etablerade och nya rallyförare. Därför har många redan anmält sig. Men det räcker inte! För att anses som anmäld (kontrollerad) måste också tävlings- och rekognoseringsavgift betalas in. 
Tävlingsavgiften är 7500 kronor för seniorer och 6500 kronor för juniorer (till och med det kalenderår föraren fyller 24 år). För att slippa arrangörsreklam på bilen är tävlingsavgiften det dubbla.
Rekognoseringsavgiften, inklusive arrangörsnoter av Patrik Barth, kostar 850 kronor.

För att vara så säker det bara går på att få vara med i startfältet den 4 februari bör du genast betala in tävlings- och rekognoseringsavgift! Bankgironummer 268-1138 eller Swish 123 471 78 07.
Skulle vädret makter ställa till så att inte Rally Lima kan genomföras som planerat, återbetalas 50 procent. Men den risken är minimal, för ambitionen är hög för att SM-premiären ska kunna genomföras på finfina vintervägar väster och öster om Lima.

OM du betalar in och sedan måste avanmälan dig gäller följande:
- Om återtagande av anmälan sker i skriftlig form (mail) före anmälningstidens utgång 2023-01-22 kl. 18.00 återbetalas 100 procent av erlagd tävlingsavgift.
- Arrangören förbehåller sig rätten att ta en administrativ avgift på 1000 kr för återbud mellan 2023-01-22 kl. 18.00 och 2023-02-01 kl.18.00. Därefter ingen återbetalning av tävlingsavgiften. 
- Avgift för rekognosering och arrangörsnoter återbetalas inte oavsett återbudstid.
- Skulle du bli bortgallrad, eller om din anmälan inte godtas, återbetalas hela tävlingsavgiften.
22-12-12 Kommunalt rallystöd med 200 000 kronor
Malung-Sälens kommun och Lima MS har i många år haft ett framgångsrikt samarbete. Inför Rally Lima får klubben ekonomiskt stöd med 200 000 kronor.

Frågan om att inleda Rally-SM i Lima har klubben fått många gånger, men alltid tackat nej. LBC-Ruschen har fått vara som den alltid varit, och uppe vid motorstadion körs folkrace, motocross och snöskoter.
– Vi har stöttat Lima MS i flera år, för vi tycker det är viktigt. Alla sådana här arrangemang är viktiga för våra näringar och det sätter oss på kartan, säger Hans Unander, socialdemokratiskt kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsen.

Under senare år har klubben fått ekonomisk hjälp med att dra upp riktig el dieselverket har tystnat) och fiber till motorstadion i Torgås.
– Förhoppningen var att få rädda kvar Svenska Rallyt i Mellansverige och att LMS skulle vara en del av det. Jättetråkigt att inte VM-tävlingen kom till oss här i Malung-Sälen, fortsätter Unander.

När klubben då ställde frågan om att få ekonomiskt stöd till en SM-tävling den 4 februari, med namnet Rally Lima, sköt kommunen till 200 000 kronor.
– LBC-Ruschen är vida känd runt om i landet och drar besökare till vår kommun på ett bra och effektivt sätt. Klubben är välskött och har många ungdomar engagerade. Då vill också vi stötta, fortsätter Unander.

Tävlingsledare Sune Rickardsson är förstås glad och stolt över samarbetet med kommunen.
– Det är otroligt mycket jobb med att arrangera en SM-deltävling och det drar med sig stora kostnader. Att vi då har kommunen med oss som stöttande partner är livsviktigt för en mindre klubb i en så liten ort som Lima, säger Rickardsson.
Ett annat arbete som pågår är ett markbyte uppe vid motorstadion. Idag ligger en del på ett område som ägs av ett större skogsbolag. Målet är att få hela anläggningen på kommunal mark. Även där har klubben stor hjälp av kommunen.
22-12-06 Rally Lima halvfyllt efter en dryg vecka
Halva startfältet är redan fyllt till Rally Lima! Efter dryga åtta dagar. Extra spännande är ett nybildat team med fem förare.

För att säkra upp sina platser har nybildade GK Door Team Sweden bokat upp fem platser till sina förare. Tre i huvudklassen Internationella 4WD, en i motsvarande tvåhjulsdrivet och en i deltagarmässigt största klassen, Nationella 2WD.
– Mäktigt kommer det att bli! Vi ska ha kul och se till att ha rätt förutsättningar för att lyckas, säger Christoffer Haglund, en av förarna i teamet.
De tre VW Polo som teamet förfogar över byggs fortfarande, den första strajpas idag. Därefter följer tester och att det som idag står som ”presenteras senare” i anmälningslistan ska fyllas med namn och klubbadress.
Kan vi räkna med toppåkare i teamet?
– Ja, ja ja! Vi ska släppa namnen pö om pö innan årsskiftet, och även slåss om poäng i Teammästerskapet, fortsätter Haglund.

Något fler än 75 förare är redan anmälda till Rally Lima. Halva startfältet. Och anmälningstiden går ut först den 22 januari. Majoriteten är ännu så länge lokala förare och de som brukar åka LBC-Ruschen men inte hela SM-serien. 
– De vill inte riskera att bli gallrade. Ännu så länge saknar vi en del förare i toppskiktet, som vi vet kommer, säger Sune Rickardsson, tävlingsledare.
– Att ett helt nytt team satsar hårt på SM är glädjande! Både för oss som arrangör, för mästerskapet i sin helhet och för publiken, fortsätter Rickardsson.
GK Door Team Sweden har flera partners, där det norrländska företaget som bygger innerdörrar är den största. Ägaren, Christer Hedlund Lycksele, vann tillsammans med kartläsaren Ida Lidebjer Granberg, Asarums, Svenska Rallyts historiska del 2022 i en Ford Escort RS 1800. Hedlund blir inte med i startuppställningen i Lima. Däremot B-föraren Tim Liljegren, Karlskrona AK, i en Volvo 240.
– Detta kommer bli så otroligt häftigt!, konstaterar han på Facebook.
22-12-04 MAS och Rally Live fortsätter sitt långa samarbete
Inför SM-säsongen 2016 ingick Rally Live för första gången ett avtal med MAS om rallyradio. Sedan dess har man haft ett långt och uppskattat samarbete där Rally Live sänt den populära rallyradion från både Rally-SM, och sedan 2021 MAS Rallycup. 2023 fortsätter samarbetet för 8:e året i obruten följd. 
– Vi ser mycket fram att få fortsätta jobba med MAS även under 2023 och sända rallyradio från MAS Rallycup. Vi har de senaste två säsongerna sett ett stort intresse för att följa serien, som återigen bjuder på en mycket spännande kalender som vi hoppas ska locka fina startfält, säger Sebastian Bourghardt från Rally Live.

Redan den 14 januari drar sändningarna igång från Reaxerrallyt i Östersund, följt av klassiska Vinterpokalen i Sandviken den 18 februari. Med Snapphanerallyt, East Sweden Rally och JR Motorsportpokalen som avslutar hösten.

Sändningarna kommer vara gratis och hittas via svenskbilsporttv.se, i appen Svensk Bilsport TV samt via rallyradion.se masrally.se. Detaljerna kring samsändningen med SM-rallyt i Hässleholm meddelas vid ett senare tillfälle.
22-12-02 Tre ivriga förare inför Rally Lima
Inte bara en, utan tre förare hängde på låset när anmälan öppnade till Rally Lima: Hampus Karlsson, Woxna bruk, Hans Bååth, Växjö och Hannah Jakobsson, Kolsva.

När klockan passerat anmälningstidens början med två minuter hade så många som tre förare dykt upp på listan till SM-premiären den 4/2 2023. Ska man vara petig – och varför inte? – var Hannah Jakobsson från Kolsva MS några sekunder före sina manliga kollegor.
– Vi ser oss gärna slagna av snabba tjejer! säger Hans Bååth, Wäxjö MS.
Som teamchef i Drive VXO gör han sig beredd inför sin femte SM-säsong. Den skönsjungande BMW:n är till salu och nytt är på gång i garaget.
– Hinner vi inte färdigt blir det BMW:n, och blir den såld blir det något annat för till Lima ska Andreas (Sigfridsson) och jag!

Hannah Jakobsson är yngst i trion, bara 19 år. Hon startade förra året i Lima, men gör nu sitt första framträdande i en Mitsubishi Evo VII.
– Jag har varit med både pappa (Ronnie) och brorsan (Martin) i Lima, så jag kan karaktären hyfsat. Nu ska vi testa och se hur det är med 4WD på snö och is, säger Jakobsson, som inte har riktigt klart än med kartläsare.
– Förhoppningen är att snabbt komma in i det tempo vi hade i höstas!

För Hampus Karlsson, Woxnadalens MK, blev det brons i Back-SM och totalseger i Hälsingeserien. Redan under sitt andra år som rallyförare. Nu klassar 22-åringen upp sig till A-licens och siktar på SM.
– Det ska bli j-t kul med Lima! Körde där förra vintern och då gick det bra de första två sträckorna. Sedan blev det för mycket snö. Fina och roliga vägar var det, säger Karlsson.
För att få upp farten är planen att köra i både Järbo, Hassela och Östersund innan han och Edvin Söder drar den fabriksbyggda Corollan till Lima.
22-12-01 Anmälan öppnar till Rally Lima
I kväll öppnar anmälan till Rally Lima. Maxgränsen är satt till 150 ekipage så de förare som vill åka bör snabba på!

Klockan 18.00 öppnar anmälan till Rally Lima, den tävling som i alla tidigare upplagor hetat LBC-Ruschen och lockat stora delar av eliten till Sälen-området.
När Lima MS nu för första gången bjuder in till SM för både seniorer och juniorer väntas ”alla” komma. Plus lokala förmågor. Plus de förare som ogärna missar den välarrangerade vintertävlingen.

Rally Lima är öppet för SM-klasserna Internationella 2 WD, Nationella 2 WD, Internationella 4 WD, Nationella 4 WD samt Standard. Förare äger rätt att tävla om JSM till och med kalenderåret hen fyller 23 år och tävlar i klasserna Internationella 2 WD samt Nationella 2 WD.

Anmälan stänger den 22 januari 2023, klockan 18.00. Ingen efteranmälan.

Några röster om vintertävlingen i Lima:
Mats Jonsson, Forshaga MC
– Tror jag har 3 vandringspriser från Lima, så det är en favorittävling. Ett fint vinterrally! 1982 åkte jag första gången med Opel-chefen/sponsorn Jan-Olov Warnestad som kartläsare. En bra början med att skjutsa runt honom och vinna tävlingen. Det var premiäråret i en Ascona B, som Warnestad köpt.
 
Nicklas Edvardsson, SMK Nyköping
– Absolut häftigaste/bästa vintervägarna; snabba, breda och väldigt varierande med kuperande karaktär. Även omgivningen och naturen runt sträckorna uppe på fjället är värt att nämna. Det är helt klart häftig bilåkning!
Åkt massor av gånger. Två totalvinster, dels med (Daniel) Röjsel Ford R5 2017 och med Chribbe (Christoffer Haglund) Ford R5 2020. Även ett par klassvinster med Röjsel.

Niklas Hägg, SMK Hälsinge
– Världens bästa tävling! Brukar alltid åka där, för det är långa sträckor och snabbt. 2007 var vi trea-fyra någonting med Celican i ett jättestartfält, häftigt med den gamla bilen så högt upp. Förra året hade vi tur, för SS2 stoppades efter att jag startat så vi hade kanonväder hela tiden och blev tvåa totalt!
Nästa år blir tufft, men jag hoppas ha en fördel mot (Patrik) Flodin för han har aldrig åkt i Lima!
Johan Green, Hässleholms MK
– Nog har jag väl kört de 70 milen upp till Lima en fem-sex gånger? Alltid fina, bra vägar och en kompakt tävling. Nästa år ska jag köra Lima och SSR, och sedan utvärdera.

Patrik Åkerman, Ljusdals MK
– Vinterns bästa tävling! Snudd på årets höjdpunkt… ofta riktigt, riktigt bra vägar som brukar klara däcken bra. De gånger jag inte kört själv har jag varit där som publik. Trea som bäst, i en Mitsu 2018 och i Golfen förra året. Planen är att köra Golf igen, även om båda dem jag har är till salu.

Jari Liiten, Sandvikens MK
– Planen är Lima. Problemet är att jag ska bli pappa 3 dagar innan! Gillar vägarna, karaktären. Snörikt och fint! I vintras bröt vi i snökaoset, men på första sträckan var vi bara tio sekunder efter PG (Andersson) trots ett motorstopp. Så jag hoppas bebisen har bråttom så jag kan åka Lima!
22-11-30 P-G Andersson försvarar sitt SM-guld tillsammans med Team Skåab 2023
P-G Andersson hade planer på att trappa ner rallysatsningen till hobbynivå nästa år. Istället får vi se honom i en helt ny satsning med en splitter ny Ford Fiesta R5 från M-sport tillsammans med Team Skåab.
– Jag är otroligt tacksam för den här chansen och Team Skåabs otroliga engagemang. Det är länge sen jag var så här taggad inför en säsong. Självklart är målet att köra för fjärde raka SM-guldet 2023, säger P-G.
 
Per-Gunnar "P-G" Andersson, Årjängs MK, tog i år sitt tredje raka SM-guld i den fyrhjulsdrivna trimmade klassen i rally tillsammans med co-drivern Anders Fredriksson, Årjängs MK. Nästa år hade P-G planer på att trappa ner rallysatsningen och eventuellt bara köra lite på hobbynivå. Men de planerna ändrade rallycrossföraren Stefan Kristensson.
– Vi hade helt enkelt jäkligt kul ihop när vi körde Back-SM i Minnesberga i höstas. Där och då föddes idén om en rallysatsning, säger Stefan Kristensson. 

Vellinges Stefan Kristensson, som äger Team Skåab, införskaffade en ny Ford Fiesta R5 från M-sport med de senaste specifikationerna. Och i den kommer han att sätta P-G i förarsätet under hela Rally-SM 2023. I högerstolen kommer som vanligt Anders Fredriksson att ta plats.
– Jag är otroligt tacksam för den här chansen och Team Skåabs otroliga engagemang. Istället för att lägga av eller börja köra på hobbynivå gav de mig den här chansen från ingenstans. Nu är det All-in som gäller på rally-SM 2023. Det är länge sen jag var så här taggad inför en säsong, säger P-G. 

Mer info på www.pgandersson.se.
22-11-30 Inbjudan klar till Rally Lima
En tidig julpresent till alla rallyälskare är att inbjudan till Rally Lima är nära publicering.

Rally-SM 2023 inleds med forna LBC-Ruschen, som i sin 45:e upplaga den 4 februari byter namn till Rally Lima. Några fler specialsträckor än normalt, men publiken kan också vänta sig gamla klassiker. Bland annat avslutas tävlingen med serpentinvägen ner mot Husom, där målgång är runt ladan som vanligt.

Serviceplatsen är förlagd till ytorna runt Folkets Park i Limedsforsen, där det inomhus blir servering och efter lördagens slut prisutdelning.

Tävlingsledningen kommer att jobba ostört i klubblokalen intill.

Inbjudan ska godkännas av domarna innan den blir offentlig. Så snart det är grönt ljus återfinns inbjudan på www.rallysm.se, varifrån den också länkas till bland annat raceconsulting.se.
22-11-22 MAS arrangör räddar Rally SM
Snapphanerallyt kommer ingå i stora SM och MAS Rallycup. Detta blev den bästa lösningen för både Hässleholm och dem aktiva för det är dom vi värnar om. MAS har aldrig varit ute efter att konkurrera med Rally SM utan velat vara ett komplement för dem som vill börja träna på att skriva egna noter och reka. Klasserna är snarlika varandra. Det är i standardklassen där det kommer bjudas in i en egen klass efter SM fältet för voc och ekonomi som går direkt efter grupp F. Samt att R2 och grupp N kommer få en egen resultatlista i MAS tävlingen/tabellen. Så MAS kalendern är samma som innan gårdagens besked det som blir är att Snapphanerallyt även får SM status. 

Vi hoppas det flesta blir nöjda med detta och att 2023 kommer bli ett bra år för alla aktiva som väljer att åka MAS rallycup. Arbetet med att få in ett finare prisbord än 2022 är igång samt att kunna hålla högklassiga tävlingar till en vettig startavgift. Så hoppas vi ses i skogarna 2023.
22-11-18 Klargörande gällande Nattkröken Rally-SM 2023
Fagersta Motorklubb har inte ansökt om att få arrangera Rally-SM 2023 av följande anledning.

Vi backar bandet till Nattkröken, – Rally-SM 2022, som succéartat kunde genomföras på tröskeln till det drastiskt försämrade världsläge som Sverige och motorsporten i dagsläget befinner sig i.

Redan omgående erbjöds FMK av Svenska Rally Mästerskapen AB (promotorn som med Svenska Bilsportförbundet avtalat att på, delvis kommersiella grunder, driva SM-serien under tre år) en möjlighet att arrangera rallyt även 2023, som vi då naturligtvis kände som ett kvitto på det lyckade arrangemang föreningen just genomfört – erbjudandet noterades.

Vid klubbens summeringsmöte i september behandlades ärendet, men styrelsens majoritet enades om att avvakta med beslut till ett senare tillfälle. Vad som i första hand påverkade osäkerheten var det allmänna världsläget, det vill säga, kommande lågkonjunktur, höjda räntor, miljöaspekten, krigssituationen och stigande bränslepriser.

Sedan septembermötet har läget bara försämrats och något beslut om att arrangera SM 2023 har naturligvis inte kunnat tas.

Varefter tiden gått har det visat sig att andra tilltänkta, redan klara, arrangörer har dragit sig ur med liknande motivering. Läget för SM-promotorn, med sitt treåriga avtal med Bilsportförbundet att arrangera serien även 2023 har försämrats.

Pressen på FMK ökar … att då för enskilda medlemmar med starkt hjärta för motorsporten, och med ett lyckat resultat från 2022 i ryggen, att falla för pressen att anmäla klubben som SM-arrangör 2023, måste anses fullt normalt. En ideell förening styrs ju heller inte som ett AB där VD ytterst är ansvarig för besluten.

Glädjeruset för promotorn att i sista stund kunna presentera SM-serien 2023, som måste innehålla minst fem deltävlingar, får antas vara en lättnad och den formella hanteringen med klubbens styrelse läggs obetänkt helt åt sidan.

Med detta försök att förklara den uppkomna situationen hoppas vi på förståelse.

Vi kommer igen starkare!

Fagersta MK
22-10-09 Mattias och Maja avslutar säsongen med SM-brons
Med sin M-sport supporterade Ford Fiesta Rally2 blev det till slut en bronsmedalj för Mattias Adielsson och Maja Bengtsson i den serien som heter Rally-SM Grussprint 2022. Chansen på guld fanns men en bihåleinflammation satte stopp för det.
- Jag var verkligen inte frisk under dagen, jag kände mig hyfsat bra på morgonen men ju längre dagen gick så steg febern och jag kände mig inte på topp. Vi tog då beslutet att bryta, man ska inte köra en sådan här bil i de här farterna om man inte känner sig riktigt bra, säger Mattias Adielsson.
- Om vi ska försöka summera den här säsongen så finns det mycket som har varit bra och saker som inte blivit som vi hade tänkt oss. De gånger vi har haft problem har alla ställt upp på ett fantastiskt sätt, det har även varit även skönt att haft M-sport i ryggen med all stöttning som de har gett de gångerna när bilen inte fungerat som den ska. Höjdpunkten är deltävlingen i Rally-SM som gick i Fagersta, där vi vann tävlingen och var snabbast på powerstagen. Samarbetet i bilen har fungerat mycket bra mellan Maja och mig, vi har otroligt roligt när vi är ute på tävlingar, vilket är det viktiga för då kommer resultaten. Stort tack till alla som varit med i år och bidragit på sina sätt, utan er är inte det här möjligt, avslutar Mattias Adielsson.

Det finns tre olika serier som korar svenska mästare i rally. En serie med korta asfaltstävlingar, en serie med korta grustävlingar och sedan den vanliga serien med längre tävlingar oftast över två dagar.

Tabell Rally-SM Grussprint (6/6 deltävlingar)
1. Jonas Åkesson Karlskrona 93
2. Jonna Eson Brådhe Nyköping 79
3. Mattias Adielsson Göteborg 63

22-10-07 Mattias Adielsson och Maja Bengtsson i guldstrid
På lördag är det dags för finaltävling i den serie som heter Rally-SM Grussprint 2022. Mattias Adielsson och Maja Bengtsson kommer till start med deras M-sport supporterade Ford Fiesta Rally2 för att försöka vinna serien.
- Vi hade från början ingen plan på att köra den här serien, utan började med några tävlingar för att få upp tempot efter vårt uppehåll under våren. Nu när vi har chans på en medalj känner vi att vi vill ta den möjligheten, säger Mattias Adielsson.

Sprinten, som heter Rally Xplosion, kommer att avgöras på Västerås Motorstadion och den korta sprintsträckan körs fyra gånger. Underlaget kommer att vara blandat grus och asfalt vilket kan bli en utmaning för de tävlande.
- Vi kommer givetvis göra vad vi kan för att vinna tävlingen och guldmedaljen. Det kommer inte bli lätt för det är ett riktigt bra startfält. Jag tror den här korta och explosiva sträckan passar oss ganska bra så vi kommer till Västerås med stora förväntningar, avslutar Mattias Adielsson.

Det finns tre olika serier som korar svenska mästare i rally. En serie med korta asfaltstävlingar, en serie med korta grustävlingar och sedan den vanliga serien med längre tävlingar oftast över två dagar.

Tidsplan Lördag 8 oktober
Start 09,00
Målgång 14,00

Tabell (5/6 deltävlingar)
1. Jonas Åkesson Karlskrona 68
2. Mattias Adielsson Göteborg 63
3. Jonna Eson Brådhe Nyköping 61

22-09-26 13,2 mil specialsträckor i Rally Lima 4/2 2023
Mer mil specialsträckor än transport i Rally Lima
45:e upplagan och Lima MS fyller 50 år. Det ska firas med hela 13,2 mil specialsträckor när otroligt populära rallytävlingen LBC-Ruschen blir SM som Rally Lima 2023.

Lima bildades sitt Motorsällskap 1973 och tre år senare kördes första LBC-Ruschen. Nästa år genomförs den 45:e upplagan den 4 februari, som premiär på traditionella Rally-SM. Samtidigt som klubben firar 50 år.
Banan är klar till jubileumstävlingen Rally Lima och innehåller sex specialsträckor, fyra väster om byn och två österut. Totalt får de tävlande gasa av sig på 13,2 mil. För att binda ihop bansträckningen blir det 11,8 mil transport.
– Vi är helnöjda med att ha mindre transport än SS-mil. En transport mäter fyra mil, i övrigt är banan väldigt kompakt, säger tävlingsledare Sune Rickardsson, tillika banchef.

Specialsträckorna går över både välkända vägar och nya delar, som inte varit med sedan 1990-talet.
– Allt det nya ligger västerut och är runt 4,5 mil totalt, fortsätter Rickardsson.
Självklart är sjätte och sista sträckan en så kallad power stage, där de snabbaste förarna tävlar om extra SM-poäng.
– Den sträckan mäter 28 km och ligger österut.
Lima MS erbjuder också en så kallad shake down, en sträcka utanför tävlingen. Där kan de tävlande testa sina rallybilar dagen innan tävlingen, alltså fredag 3 februari. Sedan är det ”flat out” som gäller under lördagen.
22-09-05 Rally-SM drar igång hos Lima 4 februari
Precis när dammet lagt sig efter årets SM i rally är det klart att nästa säsong drar igång den 4 februari. Hos Lima Motorsällskap.

Populära LBC-Ruschen, på fina vintervägar runt Lima, får för första gången SM-status. I och med det byter tävlingen namn till Lima Rallyt.
– Det är ärofullt att få arrangera SM. Vi har fått frågan tidigare, men då tackat nej. Nu vill vi ge det en chans, säger tävlingsledare Sune Rickardsson.

Lima Rallyt inleder 2023-års säsong i ”traditionella” SM för två- och fyrhjulsdrivna bilar, både internationellt klassade och nationellt. Liksom Standard. Tävlingsdag är satt till 4 februari.
– Vårt rekord är 238 startande. Det får vi nog inte nu, men målet är över 150 i alla fall, fortsätter Rickardsson.

Motorsällskapet i Lima bildades 1973 och tre år senare kördes första LBC-Ruschen. Två gånger har tävlingen varit inställd, dels på grund av töväder och dels för pandemin.
Därför blir det 45:e gången rallyt genomförs nästa år och klubben firar då också 50 år,
– Får vi bara en fin vinter kan förutsättningarna inte bli bättre. Det blir kul att få inleda Rally-SM här i Lima!
Årets säsong av Rally-SM avslutades den gångna helgen i Trollhättan med den femte deltävlingen i mästerskapet.
22-09-04 Tom Kristensson tillbaka i vinnarspåret i SM-deltävlingen Västrallyt
Två starter i år i SM och två vinster är facit för Tom Kristensson och Andreas Johansson när de vann den femte och sista deltävlingen i årets SM i rally, Västrallyt i Trollhättan. Den första kom i South Swedish Rally i slutet av maj. Segern innebar även en fjärde plats i SM i klassen Internationella 4 WD på två tävlingar.

Segermarginalen blev 13,5 sekunder till tidigare VM-föraren Per Gunnar, P-G, Andersson, Årjängs MK, och 31,5 sekunder till trean Jonas Åkesson från Karlskrona AK. Tom och Andreas vann totalt sju av tävlingens tio specialsträckor. Genom placeringarna tog P-G Andersson SM-guldet, tredje året i rad, och Jonas Åkesson silvret.

Tom och Andreas öppnade starkt och vann den knappt 5 km långa första sträckan före P-G Andersson. På andra sträckan fick de köra ca 11 km i dammet efter en medtävlare som fått punktering och stannat och bytt hjul. Här förlorade man runt 20 sekunder och tappade ledningen.
- Bitvis låg dammet så tätt, vi tvingades i stort sett stanna vid 3 tillfällen, säger Tom.
- Jag var tämligen frusterad vid sträckmålet, men där gällde det att skaka det av sig och fokusera på resten av tävlingen.
- Det var ju mycket kvar, och vi lyckades vi bevisligen med och vann direkt nästa sträcka, den välkända Kabelvägen.
- Vi höll vårt tempo, helt utan tillbud och missöden förutom ett genomslag i en inner på slutet av sträcka sju, men det var service efter så där kunde vi kolla upp det.
- Verkligen kul att vinna på hemmaplan, speciellt att få göra det för mina fantastiska partners och supporters och att ge teamet en seger till i Sverige, säger en glad Tom vid slutmålet på lördagskvällen
- Det är intensivt nu, nästa helg är det tävling igen, då i Polen, Rajd Slaska, drygt 11 mil specialsträckor på asfalt. Där skall vi försöka försvara vår totala ledning i det Polska Mästerskapet och även ledningen för Kowax 2BRally i teammästerskapet.
- Det är knappt jag hinner andas just nu, det blir tredje helgen i rad med tävling, men vad gör det när jag kan hålla på med det roligaste jag vet, avslutar Tom.

22-09-04 Ett motigt Västrally för Mattias Adielsson
Rally-SM och Västrallyt i Trollhättan slutade med en bruten tävling för Mattias Adielsson och Maja Bengtsson. Efter den sjunde specialsträckan gav hjulupphängningen upp på deras M-Sport supportade Ford Fiesta Rally2 och det fanns inga möjligheter att reparera.
- Hela den här tävlingen har varit motig för oss. Direkt på den andra specialsträckan fick vi punktering och var tvungna att stanna och byta hjul. Vi tappade där tre minuter så dagen var förstörd, när vi sedan fick en till punktering på nästföljande sträcka går ju även luften ur oss. Vi tog oss till servicen där vi kunde se över bilen och få på fyra däck med luft i. Sedan tog det slut på den sjunde specialsträckan när vi gled ut lite i en sväng och slog i något med framhjulet, vi försökte att ta oss till service men det gick inte så vi fick bryta, säger en besviken Mattias Adielsson.
- Den här SM-säsongen har gått lite upp och ner. Vi har dock visat att när allt fungerar har vi farten för att vara med i toppen och slås om segrarna. Segern i Fagersta och några sträckor i Rally Arvika är det som vi tar med oss från det här året och bygger vidare på. Ett stort tack till alla som finns runt den här satsningen ni är helt fantastiska och utan er skulle jag aldrig orka fortsätta på den här nivån, avslutar Mattias Adielsson.

22-09-03 Klara mästarna Flodin och Bergsten obesegrade i årets rally-SM
Patrik Flodin och Göran Bergsten var redan inför dagens finaltävling klara svenska mästare i den 2 wd nationella-klassen efter fyra raka segrar. De kom till start i Västrallyt idag för att bärga även den segern. Men den här gången fick de kämpa.
– Det var jäkla skönt att kunna hämta hem även den här segern. Vi har fått slagit i underläge och jag har verkligen saknat den här adrenalinkicken, säger Patrik.

Patrik Flodin, Ilsbo MK, och Göran Bergsten, Forshaga MC, säkrade sitt SM-guld redan under näst sista deltävlingen av årets rally-SM. De vann de fyra första deltävlingarna med dryga minuten och målet i dagens finaltävling var att kamma hem även femte segern.

De vann de två första sträckorna och det såg ut att gå mot en ny överlägsen seger, men på tredje sträckan fick de problem.
– Jag snurrade i första sväng och fastnade nästan. Vi fick backa, mixtra och ha oss, säger Patrik.

De tappade tid och ramlar ner till tredje plats i rallyt. De upptar jakgen mot förstaplatsen, men på sjunde sträckan får de en rejäl punktering och tappar över en halv minut.

Med tre sträckor kvar ser det onekligen tufft ut. De ligger 32 sekunder bakom ledaren, men bestämmer sig för att ge allt på den åttonde sträckan.
– Det var en längre sträcka som vi kört en gång och nu gällde det. Det fick bära eller brista, säger Patrik.

En enastående körning gjorde att de tog in 26,8 sekunder på rallyts åttonde sträckan. De höll upp tempot vann även den näst sista sträckan (SS9) och övertog ledningen. Sista sträckan avslutade de med en ny sträckseger och vann rallyt med 22,1 sekunder. Därmed är de obesegrade i den nationella tvåhjulsdrivnaklassen i år.
– Vi har verkligen haft roligt. Det var länge sen vi gjorde en sån här urladdning som på åttonde sträckan, säger Göran.

Och Patrik håller med sin co-driver:
– Jag har verkligen saknat den adrenalinkicken som det blev när vi körde på speciellt åttonde sträckan. Otroligt roligt rally att avsluta säsongen så här och så skönt att vi fick knyta ihop säcken och vinna allt i år, avslutar Patrik med ett skratt.

Västrallyt, SM-finalen
2 wd nationellaklassen
1. Patrik Flodin 50:58,1
2. Linus Harling 51:20,2 +22,1
3. Kristian Johansson 51:24,6 +26,5
4. Marcus Persson 51:38,5 +40,4
5. Viktor Johansson 51:39,4 +41,3

Mer info hittar du på www.patrikflodin.com där vi som vanligt följt rallyt sträcka för sträcka.
22-09-03 Rallyhattrick för P-G och Anders – Svenska mästare för tredje året i rad!
P-G Andersson och Anders Fredriksson lyckades idag med uppdraget att säkra sitt tredje raka SM-guld i den högsta klassen i rally tillsammans med teamet GN Motorsport.
– Vi klarade vår målsättning med råge. Men det var ett svårt rally. Det var riktigt tufft att gå ut först den här gången och trots att vi skulle köra på säkerhet hade jag väldigt många dikeshäng. Men det är otroligt skönt att knyta ihop säcken och ta hem guldet igen, säger P-G.

Per-Gunnar "P-G" Andersson och co-driver Anders Fredriksson, båda Årjängs MK, körde även i år hela rally-SM tillsammans med det skånska teamet GN Motorsport. Inför finaltävlingen Västrallyt i Trollhättan fattades det bara två poäng för att göra rallyhattrick – säkra tredje raka SM-guldet i den internationella fyrhjulsdrivna klassen. Målet var att köra lite på säkerhet för att inte göra ödesdrigra misstag och trots en kostsam punktering slutade de tvåa i rallyt.
– Punkteringen var ren otur. Jag kom aningen för nära en lecasten som skar upp däcket. I rallyt är det verkligen små marginaler ibland, säger P-G.

De slutade tvåa i rallyt och vann powerstagen. Därmed vann ner de årets rally-SM med 36 poäng före tvåa Jonas Åkesson och 53 poäng före trean Jari Liiten.
– Vi klarade vår målsättning med råge. Även om jag kanske inte är helt nöjd med att bli tvåa, var det en avvägning vi gjorde. Det var ett riktigt svårt rally. Det var riktigt tufft att gå ut först den här gången och trots att vi skulle köra på säkerhet hade jag väldigt många dikeshäng. Men det är otroligt skönt att knyta ihop säcken och ta hem guldet igen, säger P-G.

Co-driver Anders Fredriksson håller med:
– Så jäkla gött!

Västrallyt internationell 4wd
1. Tom Kristensson 47:31,2
2. P-G Andersson 47:44,7 +13,5
3. Jonas Åkesson 48:02,5 + 31,3
4. Jerker Axelsson 48:13,1 +41,9
5. Sebastian Johansson 48:50,7 +1:19,5

Rally-SM internationell 4 wd
1. P-G Andersson 112 p
2. Jonas Åkesson 76 p
3. Jari Liiten 59 p
4. Tom Kristiansson 56 p
5. Pontus Tidemand 45 p<

Mer info på www.pgandersson.se där vi kommer att följt rallyt sträcka för sträcka.

22-08-31 Mattias Adielsson segerviss inför finalen av Rally-SM
På lördag dags för den sista deltävlingen av årets Rally-SM. Mattias Adielsson och Maja Bengtsson kommer till start med sin M-Sport supportade Ford Fiesta Rally2. Västrallyt, som har huvudort Trollhättan, står på programmet.
- Det här ska bli roligt, de senaste tävlingarna har vi hittat rätt med bilen och det har äntligen visats sig i resultaten, säger Mattias Adielsson.

Västrallyt avgörs över tio specialsträckor på lördag. Starten sker vid klockan 08,00 och målgången är beräknad till klockan 17. Under den tiden skall tre etapper köras med service mellan. Västrallyt har tidigare varit med i Rally-SM och brukar alltid leverera bra arrangemang och utmanande vägar.
- Vi går för seger, det kommer bli tufft i det här startfältet men vi ska göra ett riktigt försök. Möjligheten finns att vi kan vinna en medalj om det går riktigt bra, men då behöver vi ha lite andra resultat med oss. Det ska bli roligt att få köra på hemmaplan, det här är nog det närmsta en deltävling i Rally-SM kommer Göteborg så vi får kalla det hemmaplan. Jag hoppas det kommer mycket folk till skogen och även kommer förbi oss på serviceplatsen och snackar lite rally, säger Mattias Adielsson.

22-08-30 Klara svenska mästarna Flodin och Bergsten kör för femte raka SM-segern i Trollhättan
Patrik Flodin och Göran Bergsten är klara svenska mästare i den 2 wd nationella-klassen efter fyra raka segrar. På lördag körs finaltävlingen Västrallyt där duon går för seger.
–  Självklart kör vi för att nypa även den här segern, säger Patrik. 

Patrik Flodin, Ilsbo MK, och Göran Bergsten, Forshaga MC, är regerande svenska mästare efter att mer eller mindre ohotat ha vunnit de fyra första SM-deltävlingarna. På lördag är det dags för 2022-års final i Trollhättan där tio specialsträckor avslutar årets säsong.
– Det kommer bli ett avslappnat rally utan press för vår del. Vi kommer köra bara för att det är kul och försöka bjuda på lite sladd i skogen. Men självklart kör vi för att nypa även den här segern, säger Patrik. 

Rallyt är en endagarstävling med 74 startande, varav 34 ekipage kör i Patrik och Görans klass (2wd nationell).

Tidsschema Västrallyt 3 september
08:00 Start Trollhättan 
08:30 SS1 4,82 km
09:00 SS2 14,72 km
09:43 SS3 8,84 km
10:18 Service A 
12:06 SS4 2,81 km
12:23 SS5 4,40 km
12:45 SS6 10,35 km
13:10 SS7 4,66 km
14:05 10,49 km
14:45 Service B 
15:23 SS8 14,72 km
16:05 SS9 6,30 km
17:00 SS10 8,84 km
17:40 Målgång Trollhättan 

Nationella 2 wd
Henrik Oscarsson MSK Hammaren 
Tomas Sjöberg Sotenäs MK 
Stefan Axelsson Säffle MC 
Daniel Hellstadius Kullings MS 
Pontus Berglund SMK Hörby 
Emil Carlsson Katrineholms MK 
Mats Moberg Östergyllen RC 
Victor Bergsander Kullings MS 
Anders Johansson Kullings MS 
Jon Johansson Idkebergets MK 
Mikael Ericsson SMK Trollhättan 
Patrik Flodin Ilsbo MK 
Thomas Norqvist SMK Trollhättan 
Emil Karlsson Hällefors MK 
Nicklas Karlsson MK Team Westom 
Kristian Johansson Borås MK 
Gustav Hartzell Norrköpings MK 
Peter Westin NMS Boden 
Robert Andersson Eskilstuna MK 
Robin Bäckström Falköpings MK 
Mats Ollakka SMK Trollhättan 
Joel Norqvist SMK Trollhättan 
Kai-Ove Andersson Kullings MS 
Filip Ekenved Göteborgs MF 
Mathias Savela Stockholms BK 
Stefan Grönberg Dals MK 
Patrik Hallberg Haninge MK 
Isak Arvidsson Gullabo RC 
Oscar Arvidsson Gullabo RC 
Marcus Persson Dals MK 
Viktor Johansson Vara MK 
Pontus Ollakka Persson SMK Trollhättan 
Morgan Larsson Dals MK 
Martin Adolfsson Säffle MC
Anmälda: https://raceconsulting.com/rally/anmalan/listor/lista.jsp?tavling=1337&urval=granskaddeltar 

Mer info hittar du på www.patrikflodin.com där vi som vanligt kommer att följa rallyt sträcka för sträcka.
22-08-29 P-G Andersson och Anders Fredriksson kör för SM-guld i rallyfinalen i Trollhättan
P-G Andersson och Anders Fredriksson kommer till start i SM-finalen i rally med målsättningen att ta sitt  tredje raka SM-guld. De behöver bara ta två poäng på lördag för att säkra det.
– Jag kommer ju inte att fisköra iallafall, men samtidigt är det viktigaste i helgen att säkra guldet, säger P-G. 
 
Per-Gunnar "P-G" Andersson och co-driver Anders Fredriksson, båda Årjängs MK, kör även i år hela rally-SM tillsammans med GN Motorsport. Målet från start var att ta sitt tredje raka SM-guld i den högsta klassen, internationella 4wd-klassen. Inför Västrallyt, som är finaltävling i 2022-års rally-SM, leder de klassen med 29 poäng före Jonas Åkesson och 30 poäng före Jari Liiten.
– Vi får se på första sträckan hur fort de andra tänker köra. Det enda som inte får hända för vår del, är att vi kör sönder. Jag kommer ju inte att fisköra iallafall, men samtidigt är det viktigaste i helgen att säkra guldet, säger P-G. 

SMK Trollhättans tävling Västrallyt är en endagarstävling och består av 10 specialsträckor som tillsammans är 80,46 km. Det är totalt 68 ekipage anmälda och av dem startar 12 i samma klass som P-G och Anders.
– Det är jäkligt fina vägar även under det här SM-rallyt. Svenska rallyn håller  generellt väldigt hög standard, säger P-G.

Tidsschema Västrallyt 3 september
08:00 Start Trollhättan 
08:30 SS1 4,82 km
09:00 SS2 14,72 km
09:43 SS3 8,84 km
10:18 Service A 
12:06 SS4 2,81 km
12:23 SS5 4,40 km
12:45 SS6 10,35 km
13:10 SS7 4,66 km
14:05 10,49 km
14:45 Service B 
15:23 SS8 14,72 km
16:05 SS9 6,30 km
17:00 SS10 8,84 km
17:40 Målgång Trollhättan 

Anmälda Internationella 4 WD
Glenn Ström Dals MK 
Tom Kristensson SMK Hörby 
Lars Stugemo Gotlands MF BK 
Mattias Adielsson Göteborgs MF 
Jonas Åkesson Karlskrona AK 
Johan Rudengren Eskilstuna MK 
Mattis Olsson Älmhults MK 
Martin Jakobsson Kolsva MS 
Jari Liiten Sandvikens MK 
P-G Andersson Årjängs MK 
Sebastian Johansson Gotlands MF BK 
Kent Andersson Västerås MS 

Anmälda: https://raceconsulting.com/rally/anmalan/listor/lista.jsp?tavling=1337&urval=granskaddeltar

Mer info på www.pgandersson.se där vi kommer att följa rallyt sträcka för sträcka.

Tidsschema Västrallyt 3 september
08:00 Start Trollhättan
08:30 SS1 4,82 km
09:00 SS2 14,72 km
09:43 SS3 8,84 km
10:18 Service A
12:06 SS4 2,81 km
12:23 SS5 4,40 km
12:45 SS6 10,35 km
13:10 SS7 4,66 km
14:05 10,49 km
14:45 Service B
15:23 SS8 14,72 km
16:05 SS9 6,30 km
17:00 SS10 8,84 km
17:40 Målgång Trollhättan

Anmälda Internationella 4 WD
Glenn Ström Dals MK
Tom Kristensson SMK Hörby
Lars Stugemo Gotlands MF BK
Mattias Adielsson Göteborgs MF
Jonas Åkesson Karlskrona AK
Johan Rudengren Eskilstuna MK
Mattis Olsson Älmhults MK
Martin Jakobsson Kolsva MS
Jari Liiten Sandvikens MK
P-G Andersson Årjängs MK
Sebastian Johansson Gotlands MF BK
Kent Andersson Västerås MS

Anmälda: https://raceconsulting.com/rally/anmalan/listor/lista.jsp?tavling=1337&urval=granskaddeltar
22-08-28 Andra plats för Mattias Adielsson i Karlskronapokalen
Deltävling tre i den SM-serie som kallas Grussprint avgjordes under lördagen i Karlskrona. En specialsträcka på sju kilometer skulle köras tre gånger centralt i Karlskrona. Det blev en tät fight mellan Mattias Adielsson och hemmaföraren Jonas Åkesson. Denna slutade Mattias Adielsson tillsammans med sin kartläsare Maja Bengtsson på andra plats endast 1,4 sekunder från segern.
- Vi är nöjda, det mesta har fungerat perfekt under dagen. Lite fel strategi under andra åket men vi lärde oss då bra saker som vi tar med till Trollhättan. Det är inte lätt att slå Åkesson på sin hemmaplan men jag tycker att vi gjorde ett bra försök. Vi vann sista sträckan och i mål skiljde det bara 1,4 sekunder. Det här var en perfekt uppladdning inför Västrallyt i Trollhättan nästa helg, säger Mattias Adielsson.

När tre av fem deltävlingar i Rally-SM Grussprint är körda leder Mattias och Maja mycket jämna serien.

Resultat Karlskronapokalen
1. Jonas Åkesson Karlskrona 13,08.8
2. Mattias Adielsson Göteborg +1,4s
3. Albin Nordh Kisa +16,7s
22-08-25 Adielsson och Bengtsson kör för seger i Karlskrona
På lördag kommer Mattias Adielsson och Maja Bengtsson köra den tredje deltävling i den SM-serie som avgörs med tävlingar av sprintkaraktär på grusunderlag. Deras M-sport supporterade Ford Fiesta Rally2 har presterat på topp de senaste tävlingarna och de kommer att köra för segern
- Vi har ett bra flyt nu och jag tror det är helt rätt att försöka köra många tävlingar. Det här är helt annat än en vanlig deltävling i Rally-SM. Det här är kort och intensivt, finns inget utrymme för misstag, säger Mattias Adielsson.

Tävlingen på lördag avgörs på en 7 km lång specialsträcka som körs tre gånger. Tävlingens serviceplats och högkvarter är vid NKT Arena i Karlskrona. Specialsträckan går i omgivningarna på gångavstånd från serviceplatsen.
- Vi kommer att gå för segern, men självklart är nästa helg med Västrallyt i Trollhättan det viktiga. Vi fortsätter med den här serien och jag har märkt att det är bra för tempot med så här korta och intensiva tävlingar, det finns även bra möjligheter att experimentera med olika inställningar på bilen, avslutar Mattias Adielsson.

Det finns tre olika serier som korar svenska mästare i rally. En serie med korta asfaltstävlingar, en serie med korta grustävlingar och sedan den vanliga serien med längre tävlingar oftast över två dagar.

Tidsplan Lördag 27 augusti
Start 11,00
Målgång 14,00
22-08-18 Rallypubliken bidrar till cancerforskningen
Nattkröken, årets fjärde deltävling i rally-SM, med Fagersta Motorklubb som arrangör blev en succé.
Vägar som fick förarna att bli helt lyriska i sina kommentarer. Strålande sol och högsommarvärme. Och på det en sekundstrid om segern i den tyngsta SM-klassen där Mattias Adielsson var 2,2 sekunder före P-G Andersson vid lördagens målgång.

Många passade på att följa dramatiken direkt i skogen på de tio specialsträckorna. Fagersta MK testade med frivillig entré via Swish. Varför inte betala en slant för att se Sveriges bästa rallyförare. Den idén nappade en hel del åskådare på.

Det tackar Fagersta MK för. Nu har klubben bestämt att skänka en summa motsvarande vad 100 personer betalde i frivillig entré till SM-föraren Lars Stugemos projekt FkkCancer. Vi vet att många drabbas av sjukdomen, men att många också räddas tack vare att forskningen hela tiden går framåt.

För Fagersta MK känns det självklart att bidra till cancerforskningen. Och kanske kan vi inspirera andra rallyarrangörer att göra något liknande.

För mer information om FkkCancer: https://www.facebook.com/sunnysideexperience/
20-08-17 SM-debuterande Patrik Hallberg imponerade i Nattkröken
Haninge MKs Patrik Hallberg debuterade i Rally-SM i Nattkröken i helgen, där han imponerade stort och vann nationella JSM-klassen och blev femma i den stora Nationella 2WD-klassen med 35 startande.

Patrik Hallberg är vi mer vana vid att se på crosskartbanan, där han bland annat har tre SM-guld, två SM-silver i RallyX Nordic och ett NEZ-brons sin meritlistan. I år har han även debuterat i rally och SM-deltävlingen i Fagersta var hans sjätte tävling totalt. Med sig i högerstolen hade han Mikael Ståhl, även han Haninge MK:
– Vi åkte till Fagersta utan några som helst förväntningar eftersom det var min första SM-tävling och vi visste inte riktigt vart vi låg i tempo mot de andra. Tempot visade sig vara hyfsat bra och vi åkte på utan problem. Under natten till lördag gick funderingarna på vad vi kunde förbättra och vi ökade lite till under lördagen och hängde på helt okej, säger Patrik.

Halvägs in på SS9 fick de problem och tappade bakbromsarna och problemet följde dem hela vägen i mål på SS10 (som var sista sträckan).
– Tråkigt när vi var påväg mot en riktigt fin placering bland seniorerna också. Men allt som allt så är vi mycket nöjda med debuten och kommer tillbaka starkare i SM-finalen i Trollhättan, säger Patrik.

De vann vann Nationella JSM-klassen där de var de enda av klassens sex startande ekipage som kom imål. I och med segern ligger de totalt fyra i mästerskapet i nationella JSM. I stora Nationella 2 wd-klassen slutade de på en mycket hedervärd femteplats.

Nationella JSM
1. Patrik Hallberg

Nationella 2 wd
1. Patrik Flodin,
2. Victor Bergsander
3. Pontus Berglund
4. Jon Johansson
5. Patrik Hallberg

Mästerskapstabell JSM Nationella 2WD
1. Mathias Savela, 66 p
2. Linus Harling, 46 p
3. Gustav Hartzell, 39 p
4. Patrik Hallberg, 30 p

22-08-13 Sekundstrid när Nattkröken avgjordes
Andra dagen av SM-deltävlingen Nattkröken i Fagersta utvecklades till en sekundstrid mellan två förare; P-G Andersson, Årjängs MK, i Ford och Mattias Adielsson, Göteborgs MF, även han i en Ford. Andersson var i ledningen efter fredagens fyra specialsträckor. Men fick problem redan på lördagens första, av sex sträckor, och tappade totalledningen.

Andersson gav sig dock inte utan det blev en härlig duell dem emellan. Och inför den sista specialsträckan var Adielsson i ledningen med 0,8 sekunder. En ledning som utökades och segermarginalen blev till slut 2,2 sekunder. Efter drygt 55 minuters körtid.

Sammantaget bjöd Fagersta Motorklubb på en intensiv SM-helg med strålande väder med roliga och utslagsgivande vägar. Vägar som verkligen uppskattades av förarna.

Mer info finns på Fagersta Motorklubbs hemsida https://www.laget.se/FagerstaMK/ och på mästerskapets egen hemsida https://www.rallysm.se

Alla resultat finns på https://www.raceconsulting.com/rally/resultat/tavling.jsp?competition=1336
22-08-13 Mattias Adielsson vinner deltävling i Rally-SM
Nu visade den M-sport supportade Ford Fiesta Rally2 sin fulla potential för första gången. Mattias Adielsson tillsammans med sin kartläsare Maja Bengtsson segrade i den fjärde deltävlingen av årets Rally-SM. Under lördagen kom segern i tävlingen Nattkröken som avgjordes i skogarna runt Fagersta.
- Så otroligt härligt, min första seger i en grustävling i Rally-SM, tidigare har jag bara vunnit på vintern. När vi fick motorstopp i starten på första sträckan igår trodde man ju inte att vi skulle stå som segrare idag. Vi kände redan under gårdagen att vi hade en mycket bättre fart och bilen är nu helt fantastisk att köra. Den beter sig precis som jag vill ha den. De senaste justeringarna var verkligen bra. Något som också betyder mycket är Majas sätt att läsa noterna, det är
klockrent och vi har så kul i bilen, säger Mattias Adielsson.

Efter den första etappen som kördes i fredags låg de på en fjärde plats, men redan under lördagsmorgonen visade de vilka som idag var bäst. tre raka sträcksegrar gjorde att de gick upp i ledning vilken de behöll hela tävlingen.
- Dagens morgonloop var riktigt bra, vi hade ett högt tempo utan att behöva ta de där sista riskerna. Jag är riktigt glad över segern men det är inte bara min förtjänst. Hela teamet har hjälpt till sedan vi hade vår tunga vinter och nu börjar bitarna falla på plats. Att ha alla dessa positiva människorna runt sig när det går tungt är helt underbart. Den här segern är allas förtjänst och nu har vi något riktigt bra att bygga vidare på, avslutar Mattias Adielsson.

Resultat Nattkröken:
1, Mattias Adielsson Göteborg 55,53,5
2, PG Andersson Årjäng +2,2s
3, Eyvind Brynildsen Norge +34,4s

22-08-13 P-G Andersson och Anders Fredriksson två poäng från mästerskapstiteln efter Nattkröken
P-G Andersson och Anders Fredrikssons bjöd upp norrmännen till dans i helgen rally-SM. Men största motståndet bjöd istället Mattias Adielsson på. P-G och Anders fick se sig slagna i en rafflande sekundstrid.
– Det är bara att lyfta på hatten. Mattias har imponerat och han och Maja har gjort ett kanonjobb i helgen, säger P-G.

Per-Gunnar "P-G" Andersson och co-driver Anders Fredriksson, båda Årjängs MK, kom till start tillsammans med GN Motorsport för att köra hem så många SM-poäng som möjligt i årets svenska mästerskap i den fyrhjulsdrivna internationella klassen.


Efter fredagens inledande sträckor ledde de rallyt, men 600 meter in på lördagens första sträcka (ss5) snurrade de.
– Jag gjorde en miss och snurrade i en snabb höger som gjorde att jag fick backa, säger P-G.

De förlorade 15-20 sekunder och tappade ner till fjärde plats i resultatlistan. Under dagen körde de sedan successivt upp sig och inför sista och avgörande sträckan skiljde det bara 0,8 sekunder upp till ledande Mattias Adielsson.

De tog i på sista sträckan men det räckte inte hela vägen fram och så fick den här gången nöja sig med en andraplats, 2,2 sekunder bakom Mattias Adielsson och Maja Bengtsson.
– Det är bara att lyfta på hatten. Mattias har imponerat och han och Maja har gjort ett kanonjobb i helgen, säger P-G.

P-G och Anders är inte allt för besvikna. Målet var att plocka så många SM-poäng som möjligt och i finalen i Västrallyt den 2-3 september räcker det med att de plockar två poäng för att ta hem 2022-års SM-guld.
–Jag släppte inte spärrarna helt idag. Vi har kört hårt, men inte över gränsen. Vi har ju även hela mästerskapet att tänka på, säger P-G.

P-G och Anders vill passa på att hylla tävlingen.
– Det har varit en fantastiskt tävling. Stort tack till arrangören som gav oss två minuter så det blev en rättvis tävling. Det hör ju inte till vanligheten att det är trettio grader i augusti. De har gjort ett fantastiskt jobb att få till ett rally på de här kanonvägarna, säger P-G

Och Anders håller med och tillägger:
– Mycket häftig fight och en otroligt kul helg på fina vägar.

Resultat Nattkröken
1. Mattias Adielsson 55:53,5
2. P-G Andersson 55:55,7 +2,2
3. Eyvind Brynildsen 56:27,9 +34,4
4. Frank Tore Larsen 56:35,9 +42,4
5. Jari Liiten 56:41,9 +48,4

Rally-SM efter deltävling 4
1. P-G Andersson 89 p
2. Jonas Åkesson 60 p
3. Jari Liiten 59 p
4. Pontus Tidemand 45 p
5. Mattias Adielsson 43 p
22-08-13 Flodin och Bergsten klara svenska mästare i rally
Patrik Flodin och Göran Bergsten vann rallytävlingen Nattkröken med över minuten idag och tar hem full pott i SM-deltävlingen. Därmed är de ointagliga i årets mästerskapstabell och kan med en deltävling kvar titulera sig Svenska Mästare.
– Fantastiskt kul. Det har varit ett halvspänt och nervöst rally. Jag hade fjolårets scenario i huvudet - vad som helst kan hända i rally och det är inte över förrän man är över mållinjen. Men vi höll ihop hela vägen och det känns fantastiskt kul att vara klara svenska mästare med en deltävling kvar, säger Patrik.

Patrik Flodin, Ilsbo MK, och Göran Bergsten, Forshaga MC, missade SM-guldet i fjol efter ett motorhaveri och kom till start rejält revanschsugna i årets mästerskap.

De vann de tre inledande deltävlingarna och toppade SM-tabellen i den tvåhjulsdrivna nationella klassen med 30 poäng före Emil Karlsson. Emil var den enda som kunde hota dem i mästerskapet och tog de sig bara i mål före honom idag, skulle SM-guldet vara säkrat.
– När Emil fick problem blev det verkligen ett halvspänt och nervöst rally. Jag hade fjolårets scenario i huvudet - att vad som helst kan hända i rally och det är inte över förrän man är över mållinjen. Men vi har haft ett problemfritt rally och har inte behövt spänna bågen utan bara kört för att överleva. Men vi höll ihop hela vägen och det känns fantastiskt kul att vara klara svenska mästare med en deltävling kvar, säger Patrik.

Patrik och Göran vann rallyt med över minuten (1:06,7) och tar även full poäng på powerstage.
– Vi hade en plan som vi höll hela vägen. Vi kan inte påverka andra, vi behöver bara göra vårt bästa. Vi har en bra rutin och får till riktigt bra noter och har makalöst kul i bilen. Det här var jäkligt kul, säger Göran.

Patrik och Göran vill även tacka alla som är med och stöttar:
– Ett stort tack till våra sponsorer - utan er skulle inte det här gå. Och ett stort tack till familj, vänner och Fancluben. Vi har ett fantastiskt gäng som är med ut och stöttar oss i skogen. När man ser alla flaggor och allt folk som hejjar på, blir man skitglad och ger verkligen det där lilla extra. Så ett jäkligt stort tack till er alla, säger Patrik.

Resultat Nattkröken
1. Patrik Flodin 59:08,6
2. Victor Bergsander +1:06,7
3. Pontus Berglund +2:12,2
4. Patrik Hallberg +2:39,3
5. Jon Johansson +2:34,2
» Komplett resultat

Mer info hittar du på www.patrikflodin.com där vi som vanligt följt rallyt sträcka för sträcka.

SM-tabellen 2022, Nat. 2WD efter delt 4
1. Patrik Flodin 115p
2. Emil Karlsson 57 p
3. Victor Bergsander 35 p
4. Niklas Hägg 31 p
5. Jon Johansson 29 p
» Komplett tabell

22-08-12 Sekundstrid på första SM-dagen i Fagersta
Nattkröken, den fjärde deltävlingen i årets rally-SM, inleddes på fredagskvällen i trakterna av Fagersta. Förarna hade fyra specialsträckor att avverka.

Snabbast var SM-ledande PG Andersson, Årjängs MK, i en Ford Fiesta. Andersson skuggas av norrmannen Eyvind Brynildsen, Skoda, som bara är 4,9 sekunder efter. På tredje plats ligger Jari Liiten, Sandvikens MK, i en Skoda. Han är 9,3 sekunder efter Andersson.

Nattkröken fortsätter på lördagen med resterande sex specialsträckor. Första bil beräknas komma till målet på Brinelltorget cirka klockan 15:30 på lördagen.

Mer info finns på Fagersta Motorklubbs hemsida https://www.laget.se/FagerstaMK/ och på mästerskapets egen hemsida https://www.rallysm.se
22-08-11 Nu drar Nattkröken igång
Sent på fredagseftermiddagen startar Nattkröken, årets fjärde deltävling i rally-SM. Som lite uppvärmning inför tävlingen intervjuades några av förarna på Brinelltorget i Fagersta på torsdagskvällen. Med hjälp av Hampus Juteryd fick publiken en hel del intressant information.

Bland annat då att ingen av toppförarna i klassen, Internationella 4 wd, någonsin har tävlat i Fagersta tidigare. Det bäddar för två spännande tävlingsdagar på samma villkor. Klassledaren P-G Andersson med Anders Fredrikson, i högerstolen, fick de flesta segertipsen, men där också de norska förarna Eyvind Brynildsen och Frank Tore Larsen allmänt troddes ha en bra chans.

Nattkröken omfattar tio specialsträckor, fyra körs på fredagen och resterande på lördagen. Drygt 70 förare är anmälda. Första bil beräknas komma till målet på Brinelltorget cirka klockan 15:30 på lördagen. Mer info finns på Fagersta Motorklubbs hemsida https://www.laget.se/FagerstaMK/ och på mästerskapets egen hemsida https://www.rallysm.se
22-08-11 Flodin och Bergsten taggade efter sommaruppehållet i rally-SM
SM-ledarna Patrik Flodin och Göran Bergsten är taggade inför rally-SM som körs i Fagersta i helgen. Där går de för sin fjärde raka seger i mästerskapet i år.
– Det ska bli kul att köra igen efter uppehållet på nästan två månader. Och jag ser fram emot de fina vägarna där det finns plats att sladda på, säger Patrik.

Patrik Flodin, Ilsbo MK, och Göran Bergsten, Forshaga MC, leder rally-SM med 30 poäng inför den fjärde och näst sista deltävlingen Nattkröken som drar igång på fredag.
– Bilen är servad och det ska bli kul att köra igen efter uppehållet på nästan två månader. Det ska bli riktigt kul att få ratta Volvon igen, säger Patrik.

Tävlingen består av tio sträckor som tillsammans är 84,38 km. Det är 77 förare anmälda och i Patrik och Görans klass (nationella 2wd) är det 35 ekipage som är med och slåss om SM-poängen.
– Det var länge sedan jag körde i de här trakterna, men jag har hört att det ska vara fina sträckor och jag ser fram emot de fina vägarna där det finns plats att sladda på, säger Patrik.

Rallyt startar klockan 18:00 på fredagkväll då fyra sträckor körs. De övriga sex körs under lördagen.

Tidsschema Nattkröken 12-13 aug
Fredag 12 augusti
18:00 Start
18:16 SS1 Synsam 3,22 km
18:38 SS2 Motor Forum 8,08 km
19:07 SS3 Bilkompaniet 5,61 km
19:24 SS4 BilCity 2,65 km
19:37 Service

Lördag 13 aug
07:55 Service
08:27 SS5 Afg 1 10,49 km
09:43 SS6 Carfix 1 21,21 km
10:46 SS7 Westlunds Entpr 2 10,49 km
11:44 Service
13:01 SS8 Afg 2 10,49 km
14:17 SS9 Carfix 2 21,21 km
15:20 SS10 Westlunds Entpr 2 10:49 km
16:30 Målgång

Nationella 2 wd
Johannes Joons MK Tierp
Tommy Vestlund Borlänge MK
Charles Andersson Borlänge MK
Pontus Berglund SMK Hörby
Henrik Oscarsson MSK Hammaren
Jon Johansson Idkebergets MK
Mats Bäck SMK Hedemora
Patrik Flodin Ilsbo MK
Robert Andersson Eskilstuna MK
Nicklas Karlsson MK Team Westom
Kristian Johansson Borås MK
Rickard Gustafsson SMK Södermanland
Linus Harling MK Team Westom
Stefan Hanhela Eskilstuna MK
Victor Bergsander Kullings MS
Thomas Lahti NMS Boden
Mikael Wisti Fagersta MK
Tomas Pettersson Fagrersta MK
Emil Karlsson Hällefors MK
Tommy Eliasson Storfors MK
Peter Westin NMS Boden
Gustav Hartzell Norrköpings MK
Oskar Sundell Sandvikens MK
Oscar Jansson SMK Eda
Rasmus Pettersson Flens MS
Robert "morfar" Johansson Hofors MS
Mathias Savela Stockholms BK
Joel Nordqvist SMK Trollhättan
Roger Eriksson Ludvika MS
Hans Bååth Wäxjö MS
Lucas Widenmark SMK Sala
Patrik Hallberg Haninge MK
Thomas Archrén Norgergs MC
Mattias Hansén NMS Boden
Robin Gustafsson MK Team Westom

Mer info hittar du på www.patrikflodin.com där vi som vanligt kommer att följa rallyt sträcka för sträcka.

22-08-10 P-G och Anders ser fram mot norsk utmaning i Rally-SM 
P-G Andersson och Anders Fredrikssons ser båda fram emot SM-deltävlingen Nattkröken som drar igång på fredag.
– Min ambition inför helgen var att säkra poäng och ta det lite lugnt. Men vi får se hur det går med den saken nu när norrmännen är anmälda. Jag vill ju samtidigt vara med och ge dem en match, säger P-G.
 
Per-Gunnar "P-G" Andersson och co-driver Anders Fredriksson, båda Årjängs MK, kör även den här säsongen Rally-SM tillsammans med GN Motorsport i den högsta klassen (fyrhjulsdrivna indernationella) i teamets Ford Fiesta R5.

I helgen är det dags för näst sista deltävlingen och 18 ekipage är anmälda till den internationella fyrhjlulsdrivna klassen till Nattkröken som arrangeras av Fagersta MK. I anmälningslistan hittar vi bland annat två norska toppnamn; Eyvind Brynildsen och Frank Tore Larsen. 
– Min ambition inför helgen var att säkra poäng och ta det lite lugnt. Men vi får se hur det går med den saken nu när norrmännen är anmälda. Jag vill ju samtidigt vara med och ge dem en match. Det kommer att märkas när tävlingen drar igång, om vi kör för fullt eller försöker vara lite smartare och köra med eftertanke. Nån fiskörning kommer det inte iallafall inte bli, säger P-G.

Anders ser också fram emot helgens tävling och det norska motståndet. Han var Eyvind Brynildsens co-driver under åren 2013-2017.
– Det här ska bli skitfränt. Jag har hört att det ska vara jäkligt fina vägar. Och det ska bli kul att få köra mot Eyvind. Vi har haft fantastiskt kul tillsammans under årens lopp. Men nu får han ta med dansskorna, för vi ska bjuda upp till dans, säger Anders med ett skratt.

Rallyt startar 18:00 på fredagkvällen och då körs fyra sträckor. De sex avslutande sträckorna körs på lördag. Rallyt är 84,38 km långt och med transporter inräknat  är det 381,62 km. 

Mer info hittar du på www.pgandersson.se där vi kommer följa rallyt sträcka för sträcka.

Tidsschema Nattkröken 12-13 aug
Fredag 12 augusti 
18:00 Start 
18:16 SS1 Synsam 3,22 km
18:38 SS2 Motor Forum 8,08 km
19:07 SS3 Bilkompaniet 5,61 km
19:24 SS4 BilCity 2,65 km
19:37 Service 

Lördag 13 aug 
07:55 Service 
08:27 SS5 Afg 1 10,49 km
09:43 SS6 Carfix 1 21,21 km
10:46 SS7 Westlunds Entpr 2 10,49 km
11:44 Service 
13:01 SS8 Afg 2 10,49 km
14:17 SS9 Carfix 2,21
15:20 SS10 Westlunds Entpr 2 10,49 km
16:30 Målgång 

Startlista 4 wd internationella klassen
P-G Andersson Årjängs MK 
Lars Stugemo Gotlands MF BK 
Stig Andervang MK Rimo 
Kent Andersson Västerås MS 
Frank Tore Larsen NMK Modum & SIgdal 
William Binach Kolsva MS 
Mattias Adielsson Göteborgs MF 
Jari Liiten Sandvikens MK 
Micael Jakobsson SMK Nyköping 
Eyvind Brynildsen KNA Varna 
Jonas Åkesson Karlskrona AK 
Robin Adolfsson Wäxjö MS 
Martin Jacobsson Kolsva MS 
Christoffer Haglund SMK Nyköping 
Johan Ackesten Kolsva MS 
Sebastian Johansson Gotlands MF BK 
Mattis Olsson Älmhults MK 
Fredrik Grahn TUA 
22-08-10 Rally-SM startar om efter sommaruppehåll
Till helgen är det dags för Rally-SM att gå in i en intensiv period där mästerskapets två sista deltävlingar avgörs inom en tre veckors period. Först ut är helgens tävling i Fagersta. Mattias Adielsson och Maja Bengtsson har, efter sina två nollpoängare i tidigare deltävlingar, ingen chans att vinna mästerskapet. Till start kommer de som vanligt i sin mycket potenta M-Sport supportade Ford Fiesta Rally2.
- Vi kör för att få en riktigt bra placering i tävlingen då mästerskapet är kört för vår del. En pallplats är det vi siktar på. Det känns bra inför tävlingen. Vi har åkt tre korta tävlingar under sommaren och hittat lite saker vi har förbättrat på bilen, så nu ser vi fram mot att få tävla igen. Vi har ett bra go och en bra känsla i kupén, säger Mattias Adielsson.

1972 var senaste gången Nattkröken ingick i Rally-SM och nu efter 50 år är det dags för Rally-SM att göra ett stopp i bruksorten Fagersta. En bana som mäter ca 10 mil specialsträckor fördelat över två dagar. Under fredagen kör de fyra specialsträckor och lördagen har sex specialsträckor där målgången sker vid klockan 15,30.
- Det är ett riktigt bra startfält med internationella inslag så vi kommer inte få något gratis utan här gäller det att prestera på topp. Vi har lite nya uppdateringar på bilen som vi kommer att testa under tävlingen och jag hoppas att de kommer fungera bra. Det blir spännande att komma till en ny ort som inte jag har varit med om haft Rally-SM tidigare. Vi kommer gå för fullt så får vi se hur långt det räcker, avslutar Mattias Adielsson.

22-08-04 Jonas Kruse missar SM-rallyt Nattkröken i Fagersta 12-13 augusti för Team Nybe
SVT Sports bilsportexpert, rallyföraren Jonas Kruse har fått en tumör, utväxt, i näsan. Efter ett par dagars medicinsk utredning är det beslutat att den 56-årige värmlänningen kommer att opereras i förebyggande syfte eftersom tumören kan vara cancerogen. Operationen kommer att ske på Universitetssjukhuset i Örebro, USÖ, nästa torsdag.

”Jag har haft problem med näsblod och en rinnande näsa under en tid. Men när jag väl gick till läkaren så har det gått undan. De senaste dagarna har jag varit på USÖ för utredning, och operationen ska ske i slutet av nästa vecka varefter jag kommer att vara i konvalescens i några dagar”, berättar Jonas Kruse.

Han kommer som planerat att kommentera helgens sändningar i SVT från WRC Rally Finland.
22-08-01 Stark andra plats för Mattias Adielsson i Skilling 5
Den andra deltävlingen, i den serie som heter Rally-SM Grussprint, avgjordes under lördagen i Hestra. Mattias Adielsson och Maja Bengtsson kom på en stark andra plats. Tävlingen var en sprinttävling som ingår i Rally-SMs serie för sprinttävlingar på grus. Kort och intensiv tävling där arrangemanget var perfekt. En riktigt bra specialsträcka på 6 km skulle köras tre gånger. De visade dock till slut att deras M-sport supporterade Ford Fiesta Rally2 fungerar riktigt bra och de vann sista sträckan.
- Vi är mycket nöjd med dagen, en stor eloge till arrangören för en så bra tävling, allt fungerade perfekt för oss tävlande. Jag tycker att vi är på rätt väg och att farten som vi har är bra. Idag räckte det inte till seger men vi var snabbast på sista vändan och det är det vi tar med oss till Fagersta, säger Mattias Adielsson och fortsätter.
- Nu har vi en trygghet i bilen och det känns mycket bra. Vi har kört utan att ta några större risker idag och med lite finjusteringar på bilen kommer det här bli mycket bra, avslutar Mattias Adielsson.

Resultat
1. Jonas Åkesson Karlskrona 9,50,6
2. Mattias Adielsson Göteborg +2,9s
3. Mattis Olsson Älmhult +20.5s

22-07-28 Segerviss Adielsson till start i Skilling 5
På lördag kommer Mattias Adielsson och Maja Bengtsson köra den andra deltävling i den SM-serie som avgörs med tävlingar av sprintkaraktär på grusunderlag. Ett bra tillfälle att testa lite uppdateringar på deras M-sport supporterade Ford Fiesta Rally2.
- Vi kör för seger, det är dock ett starkt startfält så det kommer inte bli lätt. Vi kommer även prova lite nya saker på bilen som vi hoppas ska fungera bra., säger Mattias Adielsson.

Tävlingen på lördag avgörs på en 6 km lång specialsträcka som körs tre gånger. Tävlingens serviceplats och högkvarter är i Hestra och specialsträckan finns strax väster om Hestra.
- Kort och intensivt så det finns inte utrymme för några misstag. Vi var ju med i den första deltävling i den här serien men där fick vi en punktering direkt i början, vi lyckades ändå med en andra plats. Det känns bra att köra en så intensiv tävling där vi måste gå för fullt från första meter. En perfekt uppladdning inför nästa deltävling i Rally-SM som avgörs i mitten av augusti, avslutar Mattias Adielsson.

Det finns tre olika serier som korar svenska mästare i rally. En serie med korta asfaltstävlingar, en serie med korta grustävlingar och sedan den vanliga serien med längre tävlingar oftast över två dagar.

Tidsplan Lördag 30 Juli
Start 11,00
Målgång 15,00
22-07-25 Uppdaterad presentation av Nattkröken! Rally i Fagersta! Rally-SM 2022
Välkomna till Fagersta och Nattkröken den 12-13/8!

Just nu riktas alla rallyblickar mot Fagersta MK och Nattkröken som ingår i ”stora” Rally-SM. Vi hoppas kunna uppfylla alla förväntningar på att arrangera en spännande och väl genomförd deltävling, som kröner en värdig vinnare innan lördag kväll. Året var 1972 när vi senast genomförde en SM-tävling, så det är hög tid för klubben att återigen visa vad vi går för.

Årets tävling är uppdelad i tre etapper. En kortare fredagsetapp med intensiva sträckor av känd karaktär närliggande Fagersta. Den sista s.k. publiksträckan används av oss i klubben och en del hitresta förare som träningsväg. Den avslutas med några vinklar på asfalt, för att omgående hamna på serviceplatsen där nattuppehållet sker.

Etapp två och tre har en utdragen sträckning, detta för att få mer utslagsgivande sträckor
den mest kända tidigare användes i VM-sammanhang. Vi kan med säkerhet säga att den som står som vinnare av Nattkröken 2022 är absolut den mest värdige och kanske även den som stoltserar som totalvinnare av hela SM-serien.

Än en gång välkomna till Nattkröken 2022, här kan du få maxtid!

Ett särskilt tack också till våra grannklubbar; MSK Hammaren, Ludvika MS och
Hedemora MK som med en positiv inställning hjälper oss med genomförandet.
Utan funktionärer stannar rallysverige!

Följ oss gärna på hemsidan: https://www.laget.se/FAGERSTAMK

Anmälan öppen och i nuläget är 48 st ekipage anmälda.

Lägger lite nyttiga länkar nedan:
https://www.rallysm.se/tavlingar/nattkroken-12-13-8/
https://www.raceconsulting.se/
https://rallysm.streamify.io/play/broadcast/GPE8SQK6tGN
22-07-25 Rally-SM avgjordes i Kristianstad
Det blev tätt i toppen i Klass 2wd i Rally Kristianstad då skåningarna Mats Andersson och Joacim Kristiansson hamnade på samma totalpoäng i SM-slutställningen medan Stefan Kristensson körde suveränt och segrade totalt i tävlingen.

Stefan Kristensson, Tomelilla MK och kartläsaren Rickard Nilsson, Simrishamns MK, inledde Rally Kristianstad med att vara tredje snabbast på den första av de tre specialsträckorna. Men redan på andra sträckan hittade han gasen och var hela 4,1 sekunder snabbare än tvåan och gick upp i ledningen. Kristensson var även snabbast på den avslutande sträckan och hade 5,6 sekunder tillgodo till tvåan Mattias Olsson,
- Jag är gammal rallycrossåkare och behövde lära mig banan för att skruva upp farten, kommenterade Kristensson efter tävlingen.

Rally Kristianstad var fjärde och sista deltävlingen i Rally-SM i asfaltssprint och det var upplagt för en ordenlig strid i de olika klasserna. I klass 2wd låg Mats Andersson, Eslövs MK före Joachim Kristiansson innan tävlingen men i Kristianstad var det Kristianssons dag och körde snabbare än Andersson. Efter tävlingen låg båda på samma poäng och fick särskiljas och det var Kristianssons seger i första deltävlingen som avgjorde.

I övriga klasser kämpades det också om placeringarna. Rolf Grybb, Hässleholms MK som låg tvåa i Klass 4wd tabellen, slog till med en vinst på första sträckan. SM-ledande Mattias Olsson, Stenungsunds MS kontrade med att vara snabbare än Grybb både på andra sträckan och tredje sträckan. Därmed säkrade Olsson SM-titeln.

I standard RM ledde Peter Vestlund, Hässleholms MK och han tog även hem seger i klassen i Rally Kristianstad. Kampen kom istället att stå om silverpengen. Efter en snabb och säker körning plockade Thomas Brolin, Vara MK, hem andraplatsen före Joakim Strömberg, Bengtsfors MC.

Mer information hittar du på: https://idrottonline.se/KristianstadsMK-Bilsport/ och https://www.facebook.com/Kristianstads-MK-Rally

Preliminär slutställning Rally Kristianstad:
1 Stefan Kristensson, Tomelilla MK, Ford Fiesta WRC. 12.13,4
2 Mattias Olsson, Stenungsunds MS, Skoda Fabia, +5,6 sekunder
3 Rolf Grybb, Hässleholms MK, Citroën DS3, +7,4 sekunder

Preliminär slutställning i Rally SM i asfaltssprint 2022
Klass 2wd
1 Joacim Kristainsson, SMK Hörby, Opel Corsa B, 86 poäng
2 Mats Andersson, Eslövs MK, Opel Astra, 86 p
3 Tobias Pettersson, Gränna MK, VW Golf III, 47 p

Klass 4wd
1 Mattias Olsson, Stenungsunds MS, Skoda Fabia, 56 p
2 Rolf Grybb, Hässleholms MK, Citroën DS3, 47
3 Dan Johannesson, Dals MK, 45p

Klass Standard RM
1 Peter Vestlund, Häössleholms MK, BMW 320 83 p
2 Thomas Brolin, Vara MK, Alfa Romeo 156, 51 p
3 Joakim Strömberg, Bengtsfors MC, Renault Megane, 48 p
22-07-19 Presentation av Nattkröken! Rally i Fagersta! Rally-SM 2022
Välkomna till Fagersta och Nattkröken den 12-13/8!
Just nu riktas alla rallyblickar mot Fagersta MK och Nattkröken som ingår i ”stora” Rally-SM. Vi hoppas kunna uppfylla alla förväntningar på att arrangera en spännande och väl genomförd deltävling, som kröner en värdig vinnare innan lördag kväll. Året var 1972 när vi senast genomförde en SM-tävling, så det är hög tid för klubben att återigen visa vad vi går för.

Årets tävling är uppdelad i tre etapper. En kortare fredagsetapp med intensiva sträckor av känd karaktär närliggande Fagersta. Den sista s.k. publiksträckan används av oss i klubben och en del hitresta förare som träningsväg. Den avslutas med några vinklar på asfalt, för att omgående hamna på serviceplatsen där nattuppehållet sker.

Etapp två och tre har en utdragen sträckning, detta för att få mer utslagsgivande sträckor där den mest kända tidigare användes i VM-sammanhang.

Vi kan med säkerhet säga att den som står som vinnare av Nattkröken 2022 är absolut den mest värdige och kanske även den som stoltserar som totalvinnare av hela SM-serien.

Än en gång välkomna till Nattkröken 2022, här kan du få maxtid!

Vill här dessutom rikta ett stort tack till våra samarbetspartners:
Fagersta Kommun, Heat Energi, TopCell Isolering, Bilcity, Bilkompaniet, Motorforum, CTEK,
Synsam, Westlunds entreprenad samt LW Husvagnar, för ert starka stöd till Fagersta MK.

Ett särskilt tack också till våra grannklubbar; MSK Hammaren, Ludvika MS och
Hamre MK som med en positiv inställning hjälper oss med genomförandet.
Utan funktionärer stannar rallysverige!

Följ oss gärna på hemsidan: https://www.laget.se/FAGERSTAMK

Lägger lite nyttiga länkar nedan:
Inbjudan: https://www.rallysm.se/tavlingar/nattkroken-12-13-8/
Rallyradion: https://rallysm.streamify.io/play/broadcast/GPE8SQK6tGN
22-07-18 Rally-SM avgörs i Kristianstad
På söndag, 24 juli, körs sista deltävlingen i asfaltssprint i Kristianstad. Det är jämnt i toppen och i flera klasser kommer tävlingen avgöra vem som vinner hela SM. Räkna med högt tempo på sträckorna i Norra Åsum.

Rally Kristianstad är den fjärde och sista deltävlingen i Rally-SM i asfaltssprint och just nu är det så jämt i toppen att flera förare har chansen till mästerskapstiteln.

I klassen 4wd leder just nu Dan Johanneson, Dals MK, före Mattias Olsson, Stenungsunds MK, och Rolf Grybb, Hässleholms MK. Johanneson kommer inte att köra och därför har både Olsson och Grybb chans att plocka hem segern.

Det är dubbelt skånskt i topp i 2wd där Mats Andersson, Eslövs MK leder före Joachim Kristiansson, SMK Hörby. Det skiljer enbart några få poäng och båda har mycket goda chanser att plocka hem guldmedaljen i SM.
I standard RM leder Peter Vestlund, Hässleholms MK, betryggande serien och kampen kommer istället att stå om silvermedaljen då Tomas Brolin, Vara MK och Joakim Strömberg Bengtsfors MC har lika poäng inför den sista och avgörande tävlingen.

Räkna med att det blir ett högt tempo och spännande körningar när de totalt 56 ekipagen gör upp om medaljerna på sträckorna. Tävlingen körs på en publikvänlig del på det gamla A3-området i Norra Åsum, strax utanför Kristianstad. Start, mål och serviceplats kommer att vara på närliggande Kristianstad Kartingklubbs anläggning Åsum Ring.

Mer information hittar du på: https://idrottonline.se/KristianstadsMK-Bilsport/ och https://www.facebook.com/Kristianstads-MK-Rally

Information om tävlingen: Tävlingen består av en slinga om 2 km/varv och som körs tre varv per omgång. Varje omgång körs tre gånger. Alla omgångar räknas i slutresultatet. Tävlingen är öppen för svenska förare med antingen nationell A-, B-, C-, ungdoms licens eller internationell licens samt förare med utländsk nationell eller internationell licens, med starttillstånd från sitt ASN.

22-07-10 Millimetrar från succé för Adielsson i BILAM Mästarmöte
Under lördagen deltog Mattias Adielsson och Maja Bengtsson i BILAM Mästarmöte i Älmhult och kom på andra plats. En sprinttävling som ingår i Rally-SMs serie för sprinttävlingar på grus. Kort och intensiv tävling där marginalerna var små. De visade dock till slut att deras M-sport supporterade Ford Fiesta Rally2 fungerar riktigt bra och vann sista sträckan.
- I första rundan var vi lite för tajta i en sväng där en liten betongkant stack ut och vi la hjulet några millimetrar för nära den så däcket punkterades, luften gick ur direkt så vi kom i mål på fälgen i stort sätt. Tidsförlusten blev stor, dock inte mer än ca 20 sekunder men i dessa sprinttävlingar räknas tiondelar. I andra åket var vi lite för övertaggade och åkte lite vårdslöst på vissa partier, för mycket sladdar som tog tid, säger Mattias Adielsson och fortsätter.
- Vi samlade oss inför sista omgången och gjorde där en riktigt bra sträcka. Det är den känslan vi tar med oss till kommande tävlingar, avslutar Mattias Adielsson.

Resultat
1. Albin Nordh Kisa 11,11,3
2. Mattias Adielsson Göteborg +14,3s
3. Mattis Olsson Älmhult +45,2s
22-07-07 Adielsson kör för seger i Älmhult
På lördag kommer Mattias Adielsson och Maja Bengtsson köra en deltävling i den SM-serie som avgörs med tävlingar av sprintkaraktär på grusunderlag. Teamet kommer stärkta från rallysprinten i SM-veckan där de med sin M-sport supporterade Ford Fiesta Rally2 vann en bronsmedalj.
- Alltid viktigt att få tävlingstillfällen, test är test och tävling är tävling. Jag tror det här kan passa oss väldigt bra, kort och intensivt där det gäller att vara på hugget direkt. Vi gjorde det riktigt bra i Linköping och det känns som vi har hittat rätt i bilen, 0,3 sekunder efter världsstjärnan Pontus Tidemand i sista finalåket är jag riktigt nöjd med, säger Mattias Adielsson.

Upplägget på tävlingen är väldigt likt rallysprinten i SM-veckan. En specialsträcka kommer att köras tre gånger och tiderna från de tre åken räknas ihop som på ett vanligt rally. Området och vägarna runt Millebygden har använts många gånger vid olika tävlingar, så Adielsson är väl bekant med karaktären på sträckan.
- Kul att få tävla på hemmaplan. Vi har gott självförtroende efter SM-veckan där vi vann en bronsmedalj. I Linköping fungerade allt perfekt så vi ser fram mot den här tävlingen och har stora förhoppningar på ett bra resultat. Millebygden, där tävlingen avgörs är ett väldigt bra ställe för publik, det finns stora chanser att se bilarna länge och även se oss flera gånger. Jag hoppas det kommer mycket publik som även tittar förbi i servicen och snackar lite rally med oss, säger Maja Bengtsson.

Det finns tre olika serier som korar svenska mästare i rally. En serie med korta asfaltstävlingar, en serie med korta grustävlingar och sedan den vanliga serien med längre tävlingar oftast över två dagar.

Tidsplan
Åk 1 - 14,00
Åk 2 - 15,00
Åk 3 - 16,00
22-07-04 SM-rally i Fagersta, Nattkröken 2022 den 12-13/8
Här kommer lite information gällande den fjärde deltävlingen i Rally-SM med Fagersta MK som arrangör. Anmälan öppnade den 1/7 kl. 18.00 inför tävlingen som avgörs den 12-13/8 i trakterna kring Fagersta.
Vi har lagt ut en nyhet om detta och tänkte att det skulle vara roligt för lokal-/motorsportpressen att få lite information löpande om detta.

Lägger länk till vår hemsida: https://www.laget.se/FagerstaMK där vi kommer att uppdatera kontinuerligt.

Lägger även länk nedan till nyheten om att anmälan öppnar ikväll nedan: https://www.laget.se/FagerstaMK/News/7025475/Idag-oppnar-anmalan-till-Nattkroken-Rally-i-Fagersta
22-06-30 Första SM-medaljen för Adielsson och Bengtsson
Under onsdagen har rallysprint avgjorts under årets sommar SM-Vecka. Mattias
Adielsson och Maja Bengtsson vann sin första SM-medalj tillsammans. Efter en hård kamp över de två finalåken var bronsmedaljen klar endast 1,7 sekunder från guldet. Deras Ford Fiesta Rally2 från M-Sport har fungerat perfekt under dagen.
- Det här är jag verkligen nöjd med. Allting har fungerat utmärkt under dagen, klart lite små missar här och var men det händer alla. Vi visar att vi har börjat komma rätt med bilen också, jag kör nu med ett helt annat självförtroende än jag gjort tidigare under året. Nu är vi med och krigar på riktigt mot en världsstjärna som Pontus Tidemand. Vi fortsatte även med konceptet vi hade i Arvika att hela tiden bara ha roligt och njuta av varje meter, det gav fint resultat.
- Vi är många som har trott på det här trots det motflyt vi har haft tidigare och att få ta vår första medalj tillsammans Maja och jag, är något som hela teamet ska känna sig stolta och delaktiga i, säger Mattias Adielsson.

Resultat SM-veckan sommar 2022
1. Pontus Tidemand SMK Eda Skoda Fabia 4:29,6
2. Jonas Åkesson Karlskrona AK Skoda Fabia +0,8s
3. Mattias Adielsson Göteborgs MF Ford Fiesta +1,7s
22-06-30 Tidemand svensk mästare i rallysprint
nder onsdagen avgjordes SM-veckans rallysprint i Linköping och den tidigare sprintmästaren Pontus Tidemand var laddad för att ta tillbaka titeln. Sagt och gjort - trots hårt motstånd och en jämn kamp segrade han och säkrade guldet. "Man är med för att vinna, men man kan aldrig känna sig trygg. En vinst och en mästartitel satt bra" säger Pontus.

SM-veckan arrangeras två gånger om året, sommar och vinter, och samlar en mängd olika sporter och grenar på samma plats. När det gäller rally är tävlingsformen sprint. Formatet består av en 3 kilometer lång sprintsträcka med underlag av både grus och asfalt som körs i två kvalomgångar och två finaler. Samtliga tävlande kör kvalomgångarna och de bästa tiderna går vidare till finalerna, där den sammanlagda körtiden från båda finalerna blir det slutliga resultatet.

Pontus och kartläsaren Morten Erik Abrahamsen var snabbast från första kvalomgång och även om det var små marginaler och en jämn kamp, lyckades de sätta den bästa tiden i samtliga omgångar, inklusive finalerna. Därmed höll de för favorittrycket och kunde koras till svenska mästare i rallysprint.
- Man är med för att vinna såklart, men man kan aldrig känna sig trygg, särskilt inte när de andra är så snabba och det inte ens handlar om sekunder som skiljer oss åt. Men det är så det ska vara när det är som bäst och idag hade vi en bra dag och gjorde bra åk. Det var lite lurigt när det var blandat grus och asfalt och att göra rätt däckval, men det gick vår väg. En vinst och en mästartitel satt bra, säger Pontus.

Men segern smakade inte bara gott, den resulterade också i att en hunger efter mer gjorde sig påmind:
- Det har varit obeskrivligt kul och teamet och min kartläsare har presterat på topp. Ett riktigt bra arrangemang och jag har fått en påminnelse om hur mycket jag älskar att tävla. Det har varit mer komplicerat på sistone, men nu känner jag verkligen suget att komma tillbaka på riktigt. Jag hoppas vi kan vara med och utmana framöver, och härnäst inte bara vinna sprint utan också SM-tävlingar, avslutar Pontus.

Resultat SM-veckans rallysprint 29 juni 2022
1. Pontus Tidemand 4:29.6
2. Jonas Åkesson +0,8
3. Mattias Adielsson +1,7
4. Albin Nordh +4,3
5. Michael Wikström +4,9
6. Kalle Gustafsson +5,2
7. William Binbach +6,2
8. Christoffer Haglund +9,5
22-06-27 Medaljjakt för Adielsson och Bengtsson i SM-Veckans Rallysprint
Rallysprinten i SM-Veckan på onsdag blir Mattias Adielsson och Maja Bengtsson andra framträdande på kort tid tillsammans i deras M-sport supporterade Ford Fiesta Rally2. För två veckor sedan körde de Rally Arvika som var årets tredje deltävling i Rally-SM och kom på en fin fjärde plats. Tävlingen avgörs på blandat underlag i Linköping på Sviestads motorbana.
- Vi siktar på medalj. Vägen dit kommer inte bli lätt men vi ska göra ett försök. Motståndet är tufft och allt måste fungera perfekt. Bara att ta sig till final är en utmaning i det här startfältet, säger Mattias Adielsson.

Två kvalomgångar vid lunchtid att ta sig igenom innan finalen avgörs sent på eftermiddagen. Specialsträckan mäter endast 3 kilometer så det kommer inte finnas utrymme för minsta misstag. Det kommer även bli en blandning av grus och asfalt vilket gör det hela ännu mer knepigt. Under de två kvalomgångarna är det den bästa tiden som gäller medan båda finalåkens tider slås ihop för att utse segraren.
- Konceptet vi hade i Rally Arvika att bara gå in för att ha så roligt som möjligt bygger vi vidare på i Linköping. Jag tycker att vi har hittat rätt i bilen men vi har en bit kvar tills vi kan utnyttja den fullt ut. Alltid roligt med de här TV-sända sprintarna, det är ett perfekt sätt att profilera sporten för de som normalt sätt inte är ute i skogen och tittar, avslutar Mattias Adielsson.

Tidsplan Onsdag 29 juni
Alla omgångar sänds i SVTPlay / SVT
11,00 – 12,15 Kval 1
14,30 – 15,45 Kval 2
18,00 – 18,15 Final 1
19,10 – 19,25 Final 2

22-06-14 Svensk Bilsport bjuder in till en öppen träff gällande framtiden för Rally-SM
Tidigare under året fick de nytillträdda sportgrenskoordinatorerna i uppdrag att se över antalet SM i respektive sportgren. Så även i Rally. Därtill finns frågan om hur Rally-SM mår, hur SM ser ut och hur vill medlemmarna i Svensk Bilsport att det ska se ut?
– Det är stora frågor för Rally som jag jobbat med under våren. Jag har haft samtal med kloka människor, tagit del i möten, läst på och besökt arrangemang där jag haft flera möten och bra samtal. Pratat med team, tävlande och tävlingsledning samt besök sträckor där jag träffat många funktionärer och framför allt publik, säger Lars Jonsson, Svensk Bilsports sportgrenskoordinator för rally och fortsätter.
– Jag arbetar ganska tajt med SRM, SM:s promotor som har ett avtal som sträcker sig fram till slutet av 2023 och med Rallyutskottet. Både SRM och utskottet gör ett gediget arbete som jag verkligen vill ge en eloge till. Men både sporten och samhället förändras och nu behöver vi tillsammans titta i kristallkulan för Rally-SM, säger Lars Jonsson,

För att få mer input samt komplettera den information som redan framkommit bjuder Svensk Bilsport in till en öppen träff den tredje juli i Linköping gällande framtiden för Rally-SM.
– Under senare tid har jag ofta fått frågan vad Svensk Bilsport vill med Rally-SM? Så för att verkligen komplettera mitt arbete om framtiden för Rally-SM så vill jag träffa så många som möjligt med intresse i Rally-SM. På mötet kommer det att finnas en agenda av diskussionsämnen att bocka av, säger Jonsson som kommer leda mötet.
– Jag kommer leda det, men absolut mest vara lyssnande och intagande.
Mötet kommer inte vara beslutande på något sätt men rådgivande. Målet för mötet är att sätta riktningen framåt för framtida Rally-SM, förklarar Lars Jonsson.

Inbjudan till öppen träff gällande framtiden för Rally-SM
Träffen är öppen för alla, i synnerhet ni som på något sätt finns eller kommer att finnas i och kring Rally-SM.

Plats: Scandic City Linköping
Datum: söndagen 3 juli
Tid: Kl 10.00 – tills vi är färdiga
Anmälan: Obligatorisk via mail till lars.jonsson@sbf.se senast 26 juni.

– Några ord som jag tror vi kommer att hitta på agendan är eventen, klasser, FIA, antal SM-tecken, däck, antal tävlingar, sommar-vinter, enhetsdäck, underlag, JSM, press m.m…, ja listan kan bli lång, men jag hoppas att så många som möjligt har tid att komma på träffen, avslutar Lars Jonsson, Svensk Bilsports sportgrenskoordinator för rally.
22-06-13 Sträckseger och en fjärdeplats för Mattias Adielsson i Rally Arvika
Mattias Adielsson med kartläsaren Maja Bengtsson kom på fjärde plats i den tredje deltävlingen av årets Rally-SM. En stabil insats i comebacken med en sträckseger och en andra plats på en sträcka, resulterade i fjärde plats i tävlingen.
- Det känns riktigt bra. Vi har åkt på i vårt tempo och haft så himla kul. En sträckseger på SS8 och en andra tid på SS6 visar att vi hänger med de bästa och att bilen är riktigt bra. Hela teamet har jobbat hårt efter den tunga vintersäsongen vi hade, så vi är många som är glada idag och inte minst känna sig delaktiga i det vi gör.

Samarbetet i bilen fungerar också mycket bra och jag är imponerad av Majas notläsning, hon är en riktig talang, säger Mattias Adielsson.
- Nästa tävling blir rallysprinten under SM-Veckan i Linköping. Det ska bli roligt och utmanande. Sprint är något helt annat än vanliga rallyn, där gäller det att vara på hugget direkt. Vi kommer dit med gott självförtroende och inställningen kommer åter vara att ha så roligt som möjligt för då vet vi att tiderna blir bra, avslutar Mattias Adielsson.

Resultat Rally Arvika
1. Per-Gunnar Andersson Årjängs MK Ford Fiesta 44:28,6
2. Pontus Tidemand SMK Eda Skoda Fabia +23,5s
3. Jonas Åkesson Karlskrona AK Skoda Fabia +38,5s
4. Mattias Adielsson Göteborgs MF Ford Fiesta +46,7s
5. Jari Liiten Sandvikens MK Skoda Fabia +53,2s

22-06-13 Tidemand knep andraplatsen i Rally Arvika
Med hög fart på de värmländska vägarna, körde Pontus Tidemand till sig en andraplats i sin andra SM-deltävling för säsongen, även nu i en Skoda Fabia Evo för EKS. - Det är alltid kul att vara tillbaka och det här har varit en fantastisk tävling. Vi gjorde vårt bästa, säger Pontus.

Med solsken från en klarblå himmel gjorde Rally Arvika intåg i SM-serien för första gången. Som ett av landets främsta rallylandskap, bestod tävlingen av sträckor som lika gärna hade kunnat vara VM-vägar. För Pontus var det mer eller mindre rally på hemmaplan och han njöt av stämningen:
- Det är alltid kul att vara tillbaka i rallysvängen och det här har varit en fantastisk tävling. Bra tempo i startfältet, perfekt variation på sträckorna och härlig atmosfär från start till mål - det märks att rallykulturen är stark i Värmland och det gör mig stolt. Otroligt bra arrangerat av alla inblandade!

SM-ledaren PG Andersson gick upp i ledning direkt på fredagskvällen och lyckades hålla sin position genom hela tävlingen. Pontus laddade på bra under lördagens etapp, och var snabbast på sträckan han tidigare benämnt som "världens roligaste att köra" och som han själv testkört på förr. Trots det fick han se sig besegrad med strax över 20 sekunder, men är som helhet väldigt nöjd med både körning och resultat.
- Jag har inte suttit i en rallybil på nästan ett halvår och det var oundvikligt att inte känna av rattrostigheten i början. Känslan med bilen och rytmen blev bättre och bättre längre fram på lördagen och vi gav full attack på eftermiddagen. Tyvärr räckte det inte och det är bara att konstatera att det behövs mer tid bakom ratten, vilket jag hoppas att det blir framöver. Men jag känner att vi gjorde vad vi kunde och höll inte tillbaka, och det är det viktigaste. PG har verkligen hittat rätt och har något riktigt imponerande på gång, det är bara att gratulera, säger Pontus.
22-06-09 Plattan i mattan för Tidemand i hemmatävlingen Rally Arvika
Det är äntligen dags för Värmland att stå värd för rally igen när den tredje deltävlingen i Rally-SM avgörs på klassiska vägar med basen i Arvika. Pontus Tidemand kommer återigen till start i en EKS Skoda Fabia Evo och planerar att bjuda hemmapubliken på en hejdundrande show i rallyskogarna.

Rally Arvika är ett välkommet inslag i årets Rally-SM. På vägar av typisk Rally Sweden-karaktär med allt från svåra krön och trixiga svängar till ruskigt snabba sektioner, är det upplagt för en tuff kamp mellan Sveriges främsta rallyelit.
- Jag ser verkligen fram emot helgen, säger Pontus. Det är alltid lika speciellt att få köra på hemmaplan med familj, vänner, sponsorer och supportrar på plats. De senaste tio åren har det oftast bara blivit en gång om året, under Rally Sweden, så det blir kul att få göra det i lite varmare väder och ännu närmare min hemstad Charlottenberg.

På programmet står nio specialsträckor som sammanlagt uppmäter dryga åtta fullfartsmil som ska köras under fredag och lördag. Tävlingen startar med två sträckor på fredagskvällen, varav en är en publiksträcka på Westombanan där man lätt kan följa ekipagen på nära håll. På lördagen väntar något längre sträckor i värmlandsskogarna och även om Pontus är obekant med merparten av Rally Arvikas sträckor, finns det en av lördagssträckorna han är extra taggad för.
- Hammarshöjden, SS 5, det blir en riktig hemmasträcka för mig. Den första delen av den har jag tidigare använt som teststräcka och jag kan lova att det är en av världens roligaste vägar att köra! Det är också min motorklubb SMK Eda som ansvarar för den.

Start och mål är centralt beläget på torget i Arvika och där får man chansen att ta del av förar- och teampresentationer i samband med starten. Serviceplatsen är även den lättillgänglig i Folkets Park, inte långt från centrumkärnan.
- Jag har inte tävlat sen SM-premiären i Boden i januari, men jag hoppas att snabbt komma in i det ändå. Det blir nog lite av en folkfest i Arvika när rallyt kommer till stan och det är peppande bara det. Vi är många som är beredda att slåss om segern så i bästa fall kan vi bjuda publiken på en jämn fight hela vägen fram till mål, säger Pontus, som också denna gång har sällskap av rutinerade kartläsaren Morten Erik Abrahamsen i högerstolen.
22-06-06 Seffle City Motor Challenge förlänger anmälningstiden
Tävlingsledningen för Seffle City Motor Challenge beslutade i går att förlänga anmälningstiden för tävlingen till söndagen den 12/6 kl 18:00!

"Vi hoppas verkligen att fler tar chansen och anmäler sig till tävlingen som kommer att bli en höjdare. Vi hade 45 anmälda i går vid stängning, men vill ju att fler kommer och åker och tar del av festligheterna." säger tävlingsledaren
22-06-08 Flodin och Bergsten går för seger i Rally Arvika
Patrik Flodin och Göran Bergsten kommer till start i Rally Arvika med målsättningen att vinna sin tredje raka SM-seger i år.
– Vi kör självklart med målet att vinna, men samtidigt kanske vi måste vara lite smarta och tänka på SM-tabellen också, säger Patrik. 

Patrik Flodin, Ilsbo MK, och Göran Bergsten, Forshaga MC, håller upp farten rejält på sin Volvo Grupp H. De  vann SM-premiären i Boden med dryga minuten och för två veckor sedan vann de andra deltävlingen, South Swedish Rally, med drygt en och en halv minut.
– Det är bra med en tävling så här tätt inpå så man slipper rattrosten, säger Patrik. 

Rally Arvika är 248,86 km långt, uppdelat på nio sträckor. Två av dem körs under fredagkvällen och de övriga sju under lördagen. Det är totalt 81 anmälda till rallyt och av dem kör 39 i Patrik och Görans klass (2wd nationell).
– Jag har aldrig kört i Arvika förut, så det ska bli kul att få köra på ett helt nytt ställe, säger Patrik. 

Mer info hittar du på www.patrikflodin.com där vi följt rallyt sträcka för sträcka.
22-06-08 P-G och Anders revanschsugna inför Rally Arvika
P-G Andersson och Anders Fredrikssons ser fram emot tredje SM-deltävlingen i Arvika som startar på fredag.
– Jag är riktigt revanschsugen inför helgen. Tidemand kommer nog att bli tuff på hemmaplan, men vi ska göra vad vi kan, säger P-G.
 

Per-Gunnar "P-G" Andersson och co-driver Anders Fredriksson, båda Årjängs MK, kör rally-SM tillsammans med GN Motorsport i teamets Ford Fiesta R5 i den fyrhjulsdrivna internationella klassen. De vann SM-premiären i Boden i vintras men tvingades göra en omstart med 20 minuters tidstillägg då den nya remskivan sprack under förra SM-deltävlingen. Trots en trettondeplats lyckades de behålla sin SM-ledning.
– Jag är riktigt revanschsugen inför helgen. Tidemand kommer nog att bli tuff på hemmaplan, men vi ska göra vad vi kan. Samtidigt måste jag ju vara lite taktiskt när det blev som det blev sist. Självklart vill jag vinna, men samtidigt är målet att behålla SM-ledningen även efter Arvika, säger P-G. 

Rally Arvika arrangeras av MK Team Westom och rallyt består av nio sträckor som tillsammans är 78,80 km. Två sträckor körs  under fredagkvällen och de övriga sju under lördagen. Det är totalt 81 startande och i P-G och Anders klass är 17 ekipage med och slåss om SM-poängen.
– Det är ju inte riktigt hemmatävling, men det ska bli riktigt kul att få tävla för hemmapublik, avslutar P-G. 

Mer info hittar du på www.pgandersson.se där vi kommer följa rallyt sträcka för sträcka.

22-06-08 Rally Arvika i helgen för Mattias Adielsson och Maja Bengtsson
Efter ett litet uppehåll är det nu dags för Mattias Adielsson och Maja Bengtsson att kliva in i Rally-SM igen. I helgen är det dags för Rally Arvika som avgörs över två dagar. Deras M-Sport supportade Ford Fiesta Rally2 är startklar efter ett lyckat test i veckan.
- Vi ska ha så roligt som vi någonsin kan. Vägarna i Värmland brukar vara riktigt bra och utmanande så det här kommer att bli häftigt. Det viktiga är att hitta känslan och att bygga farten sträcka för sträcka. Vi får se hur långt det räcker men allt känns bra inför tävlingen. Motståndet är otroligt bra och vi såg i South Swedish Rally att alla åker riktigt fort, säger Mattias Adielsson.

Rally Arvika startar på fredag med två specialsträckor för att sedan under lördagen fortsätta med de resterande sju specialsträckorna. Tävlingen kommer att köras på några av svenska rallyts klassiska specialsträckor som förr var med i VM tävlingen. Målgången på lördag beräknas till klockan 17.
- Det ska bli roligt att äntligen få åka tävling med Mattias igen. Vi åkte ett test i början på veckan och allt kändes mycket bra. Jag blir väldigt imponerad av vår Fiesta, den är riktigt behaglig att åka i även när det går fort på en liten skogsväg. Vårt mål är att ha så kul som möjligt och har vi det kommer tiderna bli bra, säger Maja Bengtsson.
22-06-06 City Motor Challeng förlänger anmälningstiden
Tävlingsledningen för Seffle City Motor Challenge beslutade i går att förlänga anmälningstiden för tävlingen till söndagen den 12/6 kl 18:00!

"Vi hoppas verkligen att fler tar chansen och anmäler sig till tävlingen som kommer att bli en höjdare. Vi hade 45 anmälda i går vid stängning, men vill ju att fler kommer och åker och tar del av festligheterna." säger tävlingsledaren Fredrik Erixon., säger Fredrik Erixon.

"Nu finns möjligheten att vänta ut SM-tävlingen i Arvika och se om bilen är hel, och sedan anmäla sig till vår tävling. Vi gör även så att anmälningsavgiften inte behöver betalas förrän efter den 12/6" fortsätter Erixon.

"Vi vill också förtydliga att de två inbjudningsklasserna åker på dm-reglementet, vilket ju innebär att det inte är krav på FIA-godkända underkläder i de klasserna och att kartläsaren kan åka på PR-licens. Så in och anmäl er nu till årets rallyfest på kanske Sveriges häftigaste rallysträcka. Och, vi har tagit rallyt till publiken!" avslutar Fredrik.
22-05-30 Anmälan till finaltävlingen har öppnat
Nu har anmälan till Rally Kristianstad öppnat, finaltävlingen i årets Rally-SM i asfaltssprint som körs den 24 juli.

Tävlingen körs på en publikvänlig del på det gamla A3-området i Norra Åsum, strax utanför Kristianstad. Serviceplatsen blir på närliggande Kristianstad Kartingklubbs anläggning Åsum Ring Rally Kristianstad är den fjärde och sista deltävlingen i Rally-SM i asfaltssprint. Totalt körs 23 kilometer fördelat på tre omgångar, vilka alla räknas in i slutresultatet.

För närvarande har det körts två deltävlingar och det är jämt i alla de tre stora klasserna. I 4WD leder Dan Johannesson, Dals MK med sju poäng före Mattias Olsson, Stenungssunds MK. Lite jämnare är det i klassen Standard RM där Peter Vestlund, Hässleholms MK leder med fyra poäng före Thomas Brolin, Vara MK. I den hårdaste klassen, 2WD, är det riktigt jämt. Där ligger Mats Andersson, Eslövs MK, och Joacim Kristiansson, SMK Hörby lika med samma poäng.

Den tredje deltävlingen körs den 18 juni i Säffle, men redan nu kan man ana att det kommer att bli en mycket spännande final i Kristianstad den 24 juli.

Anmälan stänger den 9 juni.

Mer information hittar du på: https://idrottonline.se/KristianstadsMK-Bilsport/ och https://www.facebook.com/Kristianstads-MK-Rally

Information om tävlingen: Tävlingen består av en slinga om 2 km/varv och som körs tre varv per omgång. Varje omgång körs tre gånger. Alla omgångar räknas i slutresultatet.
Tävlingen är öppen för svenska förare med antingen nationell A-, B-, C-, ungdoms licens eller internationell licens samt förare med utländsk nationell eller internationell licens, med starttillstånd från sitt ASN


22-05-30 Historisk seger för Tom Kristensson i South Swedish Rally
SMK Hörbys Tom med co-driver Andreas Johansson tävlande för Eskilstuna MK tog en historisk seger i den 46:e upplagan av South Swedish Rally genom att bli den förste skåning att totalsegra i tävlingen.
- Det hade jag faktiskt ingen aning om, säger Tom med ett leende, men det känns stort, jag var ju inte ens född vid de 16 första tävlingarna!

Tävlingen har det senaste åren haft sin bas i Älmhult, men har sitt ursprung i Skåne och de två första sträckorna på fredagskvällen gick på skånsk mark. Samma två sträckor kördes en gång till på lördagsmorgonen, medan resterande sträckor på lördagen avverkades väster och norr om Älmhult, totalt drygt 10 mil specialsträckor.
Tom och Andreas körde samma Hyundai i20 R5 för det polska teamet KoWax/2BRally som de kört tre tävlingar med tidigare i år, och bl.a. vann första deltävlingen med i det polska grusmästerskapet för 14 dagar sedan.
Redan på den första 15 km långa sträckan vid Lönsboda ryckte Tom till sig en ledning på drygt 10 sekunder före Jonas Åkesson Karlskrona AK.
- En kul sträcka som innehöll allt, från snabba partier till smalare och tekniska, men det flöt på bra, säger Tom.
En av tävlingens stora segeraspiranter, VM-rutinerade och förra årets svenske mästare, P-G Andersson från Årjängs MK, drabbades här av motorproblem och tvingades bryta för dagen. Han kunde starta om på lördagen, men med tidstillägg var han borta från segerchanserna.

Tom släppte sedan aldrig ledningen, och vann till slut med dryga minuten före Jari Liiten Sandvikens MK, Skoda Fabia R5 och Thomas Thunström, Ludvika MS, Skoda Fabia R5.
- En stabil tävling utan missöden eller "moments", endast några mindre misstag med bromspunkter, och ett klockrent samarbete med Andreas, säger Tom vid intervjun på målrampen.
- Känns även oerhört bra att få ytterligare mil och värdefullt lärande med den här bilen, och tack till ett fantastiskt team, som efter senaste tävlingen i Polen, gått igenom bilen i minsta detalj, och levereade en perfekt fungerande bil,
Det var även ett glatt och nöjt team med teamchefen Rafal Cebula i spetsen som fullständigt blötte ner Tom och Andreas med bubbelvatten vid målgången.
- Jag vill även rikta ett stort tack till mina partners och supporters för all stöd och hjälp, och att även för dem ta den här segern på hemmaplan. Utan dem hade jag inte kunnat hålla på med det roligaste jag vet, avslutar Tom

Det blir inte någon längre tid att njuta av segern för Tom och Andreas. Redan om 14 dagar är det dags med en stor utmaning, då man skall köra den polska deltävlingen i årets EM, Rally Poland.
22-05-28 P-G:s remskiva sprack - då vann Kristensson
Segrare i South Swedish Rally 2022 blev Hörbys Tom Kristensson. Tillsammans med Andreas Johansson var han minuten snabbare än tvåan Jari Liiten, efter 105 km körning.

Storfavoriten P-G Andersson vann åtta av de sista sträckorna. Men när remskivan gick av redan på första sträckan under fredagskvällen dog motorn i hans Flesta R5. Efter en strong insats av mekanikerna i GN Motorsport kunde han starta om på lördagen. Med ett tidstillägg på tjugo minuter.
Vid det laget hade Tom Kristensson ett ointagligt försprång. Visserligen jagades SMK Hörbys stjärnförare av både Jonas Åkesson, Karlskrona och William Binbach, Kolsva. I första hand.

När sedan Åkesson tappat mark, bland annat på grund av en snurrning, och SVT expertkommentator Jonas Kruse dalat från andra till sjätte plats i huvudklassen, gick Binbach upp i rygg på Kristensson.
– Det tog en liten stund innan vi hittade rätt känsla i bilen, och det finns mer att hämta innan vi är helt framme. Ändå har det gått väldigt bra i helgen, säger Kristensson.
För en tid sedan gick han över till att köra en Hyundai i20 för ett polsk team och Andreas Johansson tog plats i högerstolen. Helgen innan SSR vann de en tävling totalt i Polen. Nu kan han lägga ytterligare en totalseger till meritlistan, deras första i SSR, landets största grustävling som arrangerades för 46:e gången.
– Fantastiskt roligt! Det är stort att ta plats i den raden av duktiga förarnamn.

På näst sista sträckan gjorde unge William Binbach ett litet misstag och ytterligare sekunder flög iväg när han inte fick i backväxeln. Vips var han nere på femte plats.
Sandvikens Jari Liiten avancerade och förvaltade andraplatsen väl tillsammans med John Stigh.
– Vi låg sjua när vi började köra i morse, så vi är verkligen nöjda med slutresultatet, säger Liiten.
Trea, för andra året i rad, blev Ludvikas Thomas Thunström i en Skoda Fabia R5 Evo.
– Vi har åkt stabilt hela tiden, utan några intermezzon. Kanske lite för sakta, säger Thunström.

På den tolfte och sista sträckan får de fem snabbaste alltid extra SM-poäng: Fem till P-G Andersson, fyra till William Binbach, tre till Tom Kristensson, två till Jonas Åkesson och en poäng till Thomas Thunström.
Trots att P-G Andersson vann åtta av lördagens tolv sträckor slutade han på trettonde och sista plats i huvudklassen. Fem ekipage bröt. Men med de fem extra poängen, plus tre för sin placering, toppar P-G Andersson och Anders Fredriksson SM-tabellen inför fortsättningen i Arvika den 10-11 juni.

Resultat
Internationella 4 wd (18 startande)
1 Tom Kristensson/Andreas Johansson, SMK Hörby/Eskilstuna MK, Hyundai i20, 56.55,2
2 Jari Liiten/John Stiga, Sandvikens MK/VÖMK, Skoda Fabia R5, +1.06,,8
3 Thomas Thunström/Jörgen Lindahl, Ludvika MS/Wäxjö MS, Skoda Fabia R5, +13,6

Nationella 4 wd (17 startande)
1 Michael Wikström/Lennart Nilsson, NMS Boden, Ford Fiesta WRC, 59.37,2
2 Albert Friberg/Erik Gustavsson, SMK Motala Bil/SMK Linde, Mitsubishi Lancer Evo IX, +57,1
3 Mats Jonsson/Jon Magnusson, Forshaga MC/SMK Linde, Skoda Octavia WRC, +1.12,3

SM/JSM Internationella 2 wd (9 startande)
1 Toni Herranen/Sebastian Virtanen, Finland, Ford Fiesta Rally4, 1:01.19,7
2 Isak Reiersen/Johan Johansson, Östmarks MFF/KAK Motorsport, Ford Fiesta, +4,5
3 Albin Nordh/Christoffer Bäck, Ydre MK/Borlänge MK, Ford Fiesta, +35,2

SM Nationella 2 wd (37 startande)
1 Patrik Flodin/Göran Bergsten, Ilsbo MK/Forshaga MC, 1:00.38,3
2 Emil Karlsson/Jessica Larsson, Hällefors MK/Rasbo MK, Volvo 940, +1.30,1
3 Niklas Hägg/Toni Sundqvist, SMK Hälsinge/SMK Motala Bil, Toyota Corolla, +10,6

SM Standard (8 startande)
1 Johan Holm/Christer Holm, SMK Trollhättan, Volvo 940, 1:06.47,9
2 Stefan Håkansson/Markus Forsell, Älmhults MK, Volvo 940, +52,7
3 Erik Sjöström/Eric Lennartsson, Vännäs MK, Opel Astra G, +8,8

JSM Nationella 2wd (8 startande)
1 Mathias Savela/Emil Eklund, Stockholms BK/Sandvikens MK, Volvo 940, 1:04.38,8
2 Martin Broberg/Erika Lindgren, Värmdö MK/Haninge MK, Volvo 940, +3.01,8
3 Lucas Widnemark/Anton Persson, SMK Sala/Strängnäs AMS, Volvo 940, +30,3

För kompletta resultat se:
https://raceconsulting.com/rally/resultat/tavling.jsp?competition=1334
22-05-28 SVT Sportens expertkommentator, Jonas Kruse, totalsexa i South Swedish Rally
SVT Sportens bilsportexpert, värmlänningen Jonas Kruse, fortsätter att leverera i rallysvängen. På lördagen körde han i mål som sexa totalt i Rally-SM:s första barmarksrally – South Swedish Rally med start och mål i Älmhult. Totalsegern i South Swedish Rally gick till skåningen Tom Kristensson som denna säsong kör en Hyundai i värstingklassen R5, samma klass som Jonas Kruse.

Totalsegern i South Swedish Rally var Kristenssons andra mästerskapsseger på mindre än en vecka – förra söndagen vann han en deltävling i polska mästerskapet. I mål var han hela 1.06 före tvåan, gästrikeföraren Jari Liiten och ytterligare 32 sekunder före Jonas Kruse.

Inför rallyt förklarade 56-årige Kruse, som i årets SM kör en fyrhjulsdriven R5-Skoda för Team Nybe, att någonstans mellan femte och åttonde plats, skulle vara ett realistiskt resultat vid ett nästan felfritt – det blev en snurrning på sjunde specialsträckan – rally från hans sida. Nu blev det en sjätteplats samtidigt som han var uppe och nosade på en pallplats under lördagens inledande och kortare specialsträckor. Snurrningen gjorde att han tappade tempo.
– Men det känns väldigt bra, jag har tempo, samspelet med Nellie fungerar utmärkt, bilen och teamet är konkurrenskraftigt. Det är sådant som ger resultat, säger Jonas vid målgången i Älmhult vid 18-tiden på lördagen.

South Swedish Rally var andra SM-rallyt med småländskan Nellie Karlsson, 26, som co-driver åt Jonas Kruse. Även hon är nöjd med sin insats.
– Inga problem, vi har inte haft några direkta ”moments” om vi bortser från snurrningen, utan det har gått bra. Jonas är, som bekant perfektionist, och lämnar inget åt slumpen. Det ställer också sina krav på mig, förklarar Nellie Karlsson.

Nästa rallytävling för Jonas Kruse är redan nästa helg – då ska vara expertkommentator i SVT Sports WRC-sändning från Rally Italia Sardenga.
22-05-28 P-G och Anders tvingades bryta South Swedish Rally – Omstarten räddade SM-ledningen
P-G Andersson och Anders Fredriksson tvingades kasta in handuken redan på första sträckan i South Swedish Rally och det såg becksvart ut för duon i rally-SM.
– Fy fan vad bra. Det är nästan lite ofattbart att vi trots att vi slutar på trettonde plats kan behålla vår SM-ledning, säger P-G.

 
Per-Gunnar "P-G" Andersson  och co-driver Anders Fredriksson, båda Årjängs MK, kör rally-SM tillsammans med GN Motorsport i teamets Ford Fiesta R5. I helgen kom de till start för att försvara sin SM-ledning efter seger i premiären i Boden i vintras i den internationella fyrhjulsdrivna klassen.
Men det hela såg ut att ta slut redan innan de hann i mål på första sträckan igår. Halvvägs in dog bilen och en lampa larmade på displayen. Teamet trodde det var  ett motorhaveri och därmed  Gam over.
– Det var remskivan som orsakade problemet, troligtvis ett fabrikationsfel, säger P-G.

Problemet kunde åtgärdas och P-G och Anders kunde starta om idag med 20 minuter i tidstillägg.
– Jag visste att vi inte skulle kunna köra upp oss av egen kraft. Men målet idag var att köra hem de fem extrapoängen som man får för seger på sista sträckan, säger P-G.

De vann åtta av dagens tio sträckor och slutade på en trettonde plats. Men viktigast av allt - de vann  sista sträckan och fick de viktiga fem extra SM-poängen. I och med det ligger de kvar i SM-ledning:
– Fy fan vad bra. Det är nästan lite ofattbart att vi trots att vi slutar på trettonde plats kan behålla vår SM-ledning. Det kändes verkligen tufft igår, men jag har ju varit med så pass länge att jag vet att vad som helst kan hända. Det här blev verkligen ett positivt slut på en mörk inledning av rallyt, säger P-G.

Nästa SM-deltävling körs i Arvika 10-11 juni.
– Nu ser vi verkligen fram emot tävlingen i Arvika, säger P-G.

South Swedish Rally
1. Tom Kristensson 56:55,2 
2. Jari Liiten 58:02,0 +1:06,8
3. Thomas Thunström 58:15,6 +1:20,4
4. Jonas Åkesson 58:16,0 +1:20,8
5. William Binach 58:19,0 +1:23,8
6. Jonas Kruse 58:33,7 +1:38,5
7. Christoffer Haglund 58:59,3 +2:04,1
8. Sebastian Johansson 59:09,7 +2:14,5
9. Mattis Olsson 59:16,4 +2:21,2
10. Stig Andervang 59:34,1 +2:38,9 ,
-
13. P-G Andersson 1:16:27,8 +19:32,6 

Mer info hittar du på www.pgandersson.se där vi följt rallyt sträcka för sträcka.

22-05-28 Överlägsen seger för Flodin och Bergsten i andra deltävlingen av rally-SM
Patrik Flodin och Göran Bergsten kammade hem andra raka SM-segern i år och vann South Swedish rallyt med över en och en halv minut. Det var även deras fjärde raka seger under rally-SM i småländska Älmhult.
– South Swedish Rally är en av mina favorittävlingar och det har verkligen gått kanonbra för oss, säger Patrik.

Patrik Flodin, Ilsbo MK, och Göran Bergsten, Forshaga MC, vann den inledande SM-deltävlingen i Boden och kom till start i South Swedish Rally för att försvara sin ledning i den största klassen, nationell 2wd med 37 startande.
– South Swedish Rally är en av mina favorittävlingar och det har verkligen gått kanonbra för oss. Vi hade våra favoritsträckor, SS1 och SS3, där vi tog i lite extra och skapade en lucka ner till dem bakom, säger Patrik.

De vann tio av rallyts tolv sträckor och kunde därmed köra utan att ha kniven på strupen. De vann rallyt med drygt en och en halv minut före tvåan Emil Karlsson.
– Vi gjorde vår grej och åkte och hade kul. Det var lite dåligt i kanterna bitvis, så vi använde vår erfarenhet för att inte göra några misstag. Det har varit ett jäkligt fint rally, säger Göran.

De kammade hem sista sträckan, vilket gav fem extra SM-poäng och leder därmed den tvåhjulsdrivna nationella klassen med 13 poäng.

Det här var deras fjärde raka seger under rally-SM i South Swedish Rally. 2018 vann de med BMW, 2019 med Skoda och 2021 och 2022 med sin Volvo GrH.

Mer info om rally-SM: https://www.rallysm.se/resultat/

South Swedish Rally
1. Patrik Flodin 1:00:38,3
2. Emil Karlsson 1:02:08,4 +1:30,1
3. Niklas Hägg 1:02:19,0 +1:40,7
4. Victor Bergsander 1:02:20,0 +1:41,7
5. Robert Andersson 1:02:23,4 +1:45,1
6. Hampus Jakobsson 1:02:45,8 +2:07,5
7 Juho Koski-Lammi 1:03:06,4 +2:28,1
8. Tommy Eliasson 1:04:12,1 +3:3,,8
9. Pontus Berglund 1:04:25,9 +3:47,6
10. Peter Westin 1:04:31,2 +3:52,9

Mer info på www.patrikflodin.com där vi följt rallyt sträcka för sträcka.
22-05-27 Kristensson leder South Swedish Rally
Hörbys Tom Kristensson leder South Swedish Rally (SSR) efter fredagens inledande sträckor. Detta sedan storfavoriten P-G Anderssons bil stannat redan på SS1.

Med en nyvunnen seger i Polen var Tom Kristensson ett hett utmanarnamn redan från början. Samtidigt som misstanker fanns om att den Ford Fiesta R5 Årjängsföraren P-G Andersson rattar inte var riktigt kry. Motorn ville inte fullt ut på torsdagens shakedown, och på SS1 var det slutåkt. Bilen stannade och vägrade gå igång. Duon startar dock om igen i morgon.

Desto piggare var Kristenssons Hyundai i20. En bil han inte kört många meter, och co-driver Andreas Johansson är ny i högerstolen.
– Körglädjen är tillbaka, liksom självförtroendet. Så självklart är vi nöjda med starten på SSR. Ändå är vi inte riktigt framme i den rätta känslan, så det finns mycket att göra i morgon, säger Kristensson.

Han inledde med att vara 10,8 sekunder snabbare än Karlkronas Jonas Åkesson på SS1 Hägghult, 14950 meter. Kvällen andra och sista sträcka tog Åkesson hand om, en sekund före Kolsvas William Binbach. Kristensson behövde ytterligare 1,5 sekunder över de 6460 metrarna. Det gör att Åkesson håller andraplatsen och Binbach tredje.
I den tvåhjulsdrivna internationella klassen överraskade Toni Herranen från Finland. Den blott 18-årige förare debuterar i SSR och leder klassen.

Den 46:e upplagan av South Swedish Rally fortsätter i morgon med andra och tredje etappen. Under förmiddagen ska ytterligare fem sträckor köras innan lunchuppehållet i Älmhult. Den andra deltävlingen av fem i Rally-SM avslutade sedan med fem sträckor till. Första bil väntas i mål runt 17.00.
– Vi har haft enormt mycket publik ute och tror på minst lika mycket i morgon, säger tävlingsledare Kjell-Åke Jönsson och fortsätter:
– Det är oerhört viktigt att alla respekterar avspärrningar och följer funktionärernas anvisningar. Säkerheten är av största vikt.

Resultat efter 2 av 12 sträckor:
Internationella 4 wd
1 Tom Kristensson/Andreas Johansson, SMK Hörby/Eskilstuna MK, Hyundai i20, 12.15,2
2 Jonas Åkesson/Martin Holmdahl, Karlskrona AK/KNA Kongsvinger, Skoda Fabia R5, +8,3
3 William Binbach/Morten Erik Abrahamsen, Kolsva MS/NMK Larvik, Hyundai i20, +4,1

Nationella 4 wd
1 Albert Friberg/Erik Gustavsson, SMK Motala Bil/SMK Linde, Mitsubishi Lancer Evo IX, 12.56,8
2 Michael Wikström/Lennart Nilsson, NMS Boden, Ford Fiesta WRC, +4,3
3 Mats Jonsson/Jon Magnusson, Forshaga MC/SMK Linde, Skoda Octavia WRC, +22,9

Internationella 2 wd
1 Toni Herranen/Sebastian Virtanen, Finland, Ford Fiesta Rally4, 13.18,9
2 Isak Reiersen/Johan Johansson, Östmarks MFF/KAK Motorsport, Ford Fiesta, +1,8
3 Albin Nordh/Christoffer Bäck, Ydre MK/Borlänge MK, Ford Fiesta, +2,3

Nationella 2 wd
1 Patrik Flodin/Göran Bergsten, Ilsbo MK/Forshaga MC, 12.56,7
2 Patrik Dybeck/David Arhusiander, SMK Gävle/Jämtlands MK, Toyota Corolla, +14,8
3 Isak Arvidsson/Viktor Svensson, Gullabo RC/Ryds MK, Volvo 940, +1,5

Standard
1 Johan Holm/Christer Holm, SMK Trollhättan, Volvo 940, 14.12,9
2 Karljohan Ingesson/Emma Fransson, SMK Hörby/Wäxjö MS, BMW E46, +16
3 Erik Sjöström/Eric Lennartsson, Vännäs MK, Opel Astra G, +6,0
22-05-26 SVT Sportens Jonas Kruse matchar fram ny ung kvinnlig co-drivertalang i Rally-SM
SVT Sports bilsportexpert, Jonas Kruse, lever verkligen som han lär. Direkt efter att ha kommenterat Portugals WRC-rally tillsammans med Johan Ejeborg gör den 56-årige Grumsbon sig klar för start i helgens SM-rally, South Swedish Rally, i en av Team Nybes fyrhjulsdrivna R5-Skodor. Precis som tidigare assisteras han av en ung, kvinnlig co-drivertalang. Denna gång Nellie Karlsson från Gnosjö som ersatt Maja Bengtsson, Eneryda.

Inför säsongen stod det klart att 18-åriga Maja Bengtsson tagit ännu ett steg i sin co-driverkarriär genom att ta steget upp till att assistera Mattias Adielsson i Rally-SM.

I jakten på en ersättare till Maja fastnade Team Nybes stallchef, Mattias Bengtsson, för en annan småländska – 26-åriga Nellie Karlson och till vardags legitimerad sjuksköterska.
– Jag fick förfrågan i höstas om att åka med Jonas, att ta över efter bästa Maja Bengtsson. Det känns fantastiskt, och det är en enormt stor chans jag fått, jag är evigt tacksam till Team Nybe, förklarar Nellie Karlsson och tillägger att hennes mål är att bli en så duktig, rutinerad och etablerad co-driver som möjligt.

Nellie har ett genuint motorsportintresse sedan barnsben, men att sitta i kartläsarstolen i nationalsporten rally är tämligen nytt – den första tävlingen åkte hon 2015.
– Jag har genom min korta karriär haft förmånen att åka med otroligt duktiga och etablerade chaufförer. Att få åka med Jonas, som har så stor och mångårig rutin, ger mig möjlighet till mycket erfarenhet och kunskap. Jag är väldigt nyfiken och vill lära mig mycket mer om bilarna och inställningar och där är Jonas fantastiskt bra på att förklara och delge sin kunskap, berättar Nellie och fortsätter:
– Vårt samarbete fungerar bra. Det känns så roligt att de timmar vi lagt ner på notskrivning och träning i vintras nu i vår har gett resultat. Jonas är fostrad i den gamla skolan, vilket innebär att han åker efter beskrivande och inte siffernoter, så det har varit en omställning för mig helt klart, men det funkar kanon nu tycker vi båda. Dessutom, både i och utanför bilen har vi väldigt roligt tillsammans, vilket är viktigt!

Jonas Kruse är ”småhet” i värstingklassen R5 inför det sydsvenska SM-rallyt med start i Älmhult på fredagskvällen. Han är det efter att ha tagit två totalsegrar. Dels i stortävlingen och gruspremiären Rally Gotland, dels i vinterrallyt Kärleksstigen.
– Ska jag vara realistisk, handlar det någonstans mellan femte och åttonde plats i totalen om allt funkar för mig i South Swedish Rally, säger han.

Jämte Tom Kristensson är Per-Gunnar ”P-G ”Andersson storfavorit i South Swedish Rally. Även ”P-G” uppfostrad i nationalsporten av Jonas Kruse. 2003 trädde Kruse åt sidan som förare för Renault Team Sweden till P-G:s och SVT Sportens förmån. Resten är svensk bilsporthistoria med bland annat två JVM-titlar och fabrikskontrakt i WRC för P-G:s vidkommande samtidigt som SVT Sport fick en av sina allra mest respekterade expertkommentatorer.

22-05-26 Presskonferens inför SSR live på Facebook
När: Idag torsdag kl 18.00
På plats: SM-ledarna och utmanarna

Idag torsdag klockan 18.00 håller representanter för Svenska Rallymästerskapen (SRM) en presskonferens där pulsen tas på förarna innan starten på SSR. Plats är Aktivitetshuset.
Hör vad SM-ledarna i alla klasser har att säga. Samt flera andra toppkandidater i varje klass eller vad sägs som Tom Kristensson, Jonas Åkesson, Thomas Thunström, Jonas Kruse och Jari Liiten, som ska utmana SM-ledande PG Andersson i huvudklassen, internationella 4wd.
I nationella 4wd ska Mats Jonsson, Jocke Carlström och Tomas Bergman försöka ta ikapp poäng på Michael ”Micke" Wikström. Wikström som har 140 mil från hemmet i Boden ner till Älmhult.

I internationella 2wd får media träffa Isak Reiersen och Isac Nordström, som jagar SM-ledande Albin Nordh.

Nationella 2wd presenterar Emil Karlsson, Victor Karlsson, Robert Andersson och ett par namn till som ska ge Patrik Flodin en match.

Så missa inte detta live på Rally SMs Facebook sida klockan 18.00.
22-05-25 Ingen start i South Swedish Rally för Mattias Adielsson
Det blir ingen start för Mattias Adielsson och kartläsaren Maja Bengtsson i årets South Swedish Rally kommande helg. Mattias förklarar varför.
- I måndags eftermiddag kom äntligen Colin, mitt och Nathalies första barn. En fin liten kille på 51 cm och 3,6 kg. Förlossningen var lång och inte helt okomplicerad så det hela slutade med ett kejsarsnitt. Nu mår vi efter omständigheterna bra och jag är så imponerad av Nathalies kämparanda. Just nu är mitt fokus på min familj så en start i South Swedish Rally är inte att tänka på. Ni som känner mig vet att jag alltid försöker hitta lösningar och se möjligheter för att kunna få ihop allt, men den här gången prioriterar jag familjen. Jag tror heller inte mitt fokus på rally hade varit det rätta under helgen därför bromsar vi innan, men vi kommer snart igen och då mycket starkare, säger Mattias Adielsson.
22-05-24 Rekordfält jagar segern i South Swedish Rally
Drygt 90 startande när Rally-SM i helgen gästar Älmhult och South Swedish Rally. Folkfesten startar på torsdag kväll med shake down och därefter tävling fredag-lördag.

Förväntningarna är högt ställda när nu SSR kan köra fullt ut utan restriktioner.
– Att det fanns ett stort sug från de aktiva, det visste vi. Men över 90 startande är mer än vi vågade hoppas på. Att vi sedan har 21 av de hetaste bilarna i händerna på de bästa förarna gör det hela ultraspännande, säger tävlingsledare Kjell-Åke Jönsson.
Segertippad är PG Andersson, Årjäng. Han jagar sitt tredje raka guld i huvudklassen Internationella 4 wd. När mästerskapet drog igång i vintras uppe i Boden tog han hem segern tillsammans med sin co-driver Anders Fredriksson.
– Vi ska förstås göra vad vi kan i SSR, men det är sannerligen ett tufft startfält, säger PG Andersson.

Huvudklassen, med rakt igenom likvärdiga R5-bilar, mönstrar 21 deltagare. Vilket är rekord.
– Fantastiskt roligt, inte minst för publiken, fortsätter Jönsson.
Karlskronas Jonas Åkesson förväntas utmana PG Andersson, liksom Jari Liiten, Sandviken, Tom Kristensson, Hörby och SVT:s expertkommentator Jonas Kruse, som nyligen totalvann stortävlingen Rally Gotland.
– I SM höjs farten en nivå till. Kanske att jag kan slå dem andra på någon sträcka i alla fall, säger Kruse.
Älmhults egen toppåkare, Mattis Olsson, vill vara med i toppen, framförallt före norrmannen Lars Martin Stensbøl som snuvade honom på segern i genrepet i Ljungby.
– Det blir spännande! Mattis Olsson vill säkert ha revansch och troligen kör han ännu fortare när han har hemmavägar, säger Stensbøl.
Ytterligare sex utländska förare kommer, då SSR ingår i serierna FIA European Rally Trophy och Nordic Rally Champion.

Övriga klasser är Internationella 2 wd, Nationella 4 wd, Nationella 2 wd samt Standard. Banan innehåller sex specialsträckor, som ska köras två gånger. Första start 17.00 på fredagen och då ger sig startfältet ut till två sträckor. Därefter nattvila och omstart tidigt lördag morgon för att hinna med nästan elva mil specialsträckor, fördelade runt om Älmhult. Nav i tävlingen är Aktivitetshuset där servicen samt start- och målramp finns.

Fakta SSR 2022
Upplaga: 46:e
Tävlingsdatum: 27-28 maj
Frivillig shake down: 26 maj
Huvudort: Aktivitetshuset Älmhult
Bana: 12 specialsträckor på nästan 11 mil totalt
Första start: 17.00 27/5, omstart lördag 07.30
Målgång: 17.00 lördag
2021 vann: Per-Gunnar ”PG” Andersson, Årjängs MK
Tävlingsledare: Kjell-Åke Jönsson
22-05-17 Förberedelserna inför Seffle City Motor Challenge i full gång
Med lite drygt en månad kvar så pågår förberedelserna för fullt inför Seffle City Motor Challenge.

Inbjudan till tävlingen ligger ute sedan ett tag tillbaka och anmälningarna börjar så sakteliga rulla in. Vi kommer att utöver SM-klasserna köra två stycken inbjudningsklasser för att kunna erbjuda både publik och tävlande en så späckad och spännande dag som vi bara kan!

Inbjudningsklasserna är standard 1-wd, alltså Std grupp F, VOC Mekonomen och Grupp E, och App K, vilket innebär klassiska rallyveteraner. Dessa två klasser kommer att köra efter distriktstävlingsregler och inte efter SM-reglementet.

Sträckan som kommer att användas är cirka 2,5 km lång och körs tre gånger. Den innehåller mestadels asfalt, men ungefär 500 meter är grus. Vi är mycket nöjda med karaktären som sträckan kommer att ha. Det kommer att finnas det mesta som man kan önska sig av en sträcka. Trånga passager, breda uppställ, möjligheter att låta bilen gå på varvstoppet, tekniska moment och massor av publik. Det hela avslutas med ett varv i rondellen vid stadshuset och målgång strax innan broarna i Säffle centrum

För att kunna upprätthålla en så hög säkerhet som bara är möjligt kommer det att finnas fyra stycken utmärkta och uppmärkta publikområden och vi räknar med att använda ett hundratal ideellt arbetande funktionärer för att få dagen att flyta på.

I anslutning till Stortorget i Säffle blir det olika event för hela familjen och möjlighet att se tävlingsbilarna uppställda en stund innan de ger sig ut på nästa varv.

Säffles handlare är också med på banan och kommer att ha öppet extra länge för att bidra till rallyfesten.
Och när tävlingen är slut så startar nästa fest! Powerstage Rally Festival ordnas av Galna Tuppen med livemusik, mat och dryck. Allt som en riktig festival behöver!

För mer information och att för att följa med vad som händer: Seffle City Motor Challenge på Facebook eller www.sefflecitymotorchallenge.se
22-05-11 På lördag är det dags för rallyfest i centrala Uddevalla
Mitt i centrala Uddevalla kommer andra deltävlingen Rally-SM Asfaltsprint arrangeras.
– Vi kommer att köra i centrala delar av Uddevalla. Det finns möjlighet att se rallybilarna vid startrampen och serviceplatsen på Kampenhof samt att uppleva rallyatmosfären på anvisade platser runt banan. Viktigt ur säkerhetssynpunkt att publiken respekterar våra hänvisade platser, hälsar tävlingsledningen för Uddevalla City Race.

Fler aktiviteter är på gång runt omkring rallyfesten där man bland annat har aktivitetsområde vid Museiparken med barnaktiviteter och uppträde. Försvarsutbildarna, sjöräddningen och kustbevakningen kommer att vara på plats för att visa vad de jobbar med. Runt serviceplatsen och Museiparken finns restaurangtält, kioskförsäljning och en storbildskärm där man kan följa tävlingen.

Första start är klockan 11.00 och tävlingen beräknas pågå till klockan 16.00. Start på specialsträckan sker med 30 sekunders mellanrum och när klassbyte sker är det tre minuters mellanrum. Tävlingen består av en specialsträcka som mäter ungefär tre kilometer som körs max fyra gånger, alla omgångar räknas i slutresultatet. Prisutdelning sker på Kungstorget direkt efter avslutad tävling meddelar tävlingsledningen för Uddevalla City Race.

I klassen standard finns sex ekipage på startlinjen på lördag. Peter Vestlund från Hässleholm knep segern i Hässleholm men Johan Holm från SMK Trollhättan är revanschsugen.

Nationella klassen 2WD är störst även i andra deltävlingen och här finns 19 deltagare anmälda. Skånske Joacim Kristiansson och Mats Andersson är specialister på underlaget men kan Jonas Olsson och Tobias Pettersson utmana?

I internationella klassen 2WD är det enbart tre anmälda och Simon Andersson kan bli klassnabbast även i andra deltävling, men håller bilen måttet utmed de snabba klippartierna i Uddevalla för att bli totalsnabbast av samtliga 2WD? Svaret får vi på lördag eftermiddag.

Nationella 4WD undrar vi om Dan Johannesson och brodern Joakim Johannesson kan göra repris av sin tidigare insats under premiärtävlingen i sin Mitsubishi Mirage. Internationella klassen 4WD står två R5:or på startlinjen, Mattias Olsson och Rolf Grybb. Snabba herrar i snabba bilar.

Fram till tävlingsdagen kommer några artiklar att delges på rallysm.se där vi känner några förare på pulsen inför lördagens andra deltävling i Rally-SM Asfaltsprint som är Uddevalla City Race. Mer info om tävlingen under "tävlingar" på rallysm.se

Rally-SM Asfaltsprint
1 maj, Hässleholms GP
14 maj, Uddevalla City Race
18 juni, Seffle City Motor Challenge
24 juli, Rally Kristianstad

Rally Live sänder radio och tv
Samtliga sändningar under 2022, biljett gäller 1 januari – 31 december, 595 kronor.
Alla tävlingar i Rally-SM 295 kronor.
Alla tävlingar i Rally-SM Asfaltsprint 295 kronor.
Alla tävlingar i Rally-SM Grussprint 295 kronor.
Biljett för enstaka tävling 99 kronor.

Där det produceras tv ingår denna sändning i respektive biljett.

Beställ här
Biljetten går att betala med kort eller swish

Samtliga 2021:års sändningar finns under playkanalen på rallysm.se utan kostnad
22-05-09 Rekordartat startfält till South Swedish Rally
Så många som 94 anmälda till South Swedish Rally (SSR), SM-deltävlingen i Älmhult under Kristi Himmelsfärdshelgen.
- Vi är oerhört nöjda! Vi förstod att det fanns ett sug efter att få tävla, men 94 ekipage på anmälningslistan är mer än vi hoppades på, säger tävlingsledare Kjell-Åke Jönsson.
Huvudklassen, som består av fyrhjulsdrivna, moderna så kallade R5:or, innehåller 20 namn där ett helt knippe tänker ge storfavoriten PG (Per-Gunnar) Andersson en match om totalsegern.
- SSR är en kul tävling och helt klart ska vi göra vad vi kan för att vinna. Men det blir tufft, det blir det, säger P-G Andersson.

Bland annat kommer norrmannen Lars Martin Stensbøl till start i en Ford Fiesta R5, samma typ av bil som P-G Andersson. 26-årige Stensbøj har redan tränat på de småländska vägarna, då han den gångna helgen vann rallytävlingen Midsommardansen i Ljungby. Hård konkurrens var det, för inför sista sträckan ledde Älmhults eget ess, Mattis Olsson med 0,5 sekund. Ny drabbning är att vänta i den 46:e upplagan av SSR, för även Olsson är anmäld. Samt alltså ytterligare 18 man i tyngsta klassen.
- Det var länge sedan vi hade ett sådant startfält! Det ska bli enormt roligt, fortsätter tävlingsledare Jönsson.

South Swedish Rally inleder SM-säsongen på grus under torsdagen den 26 maj med en testväg. Där har de tävlande möjlighet att finslipa det allra sista på bilens inställningar. Tävlingen drar sedan igång under fredagskvällen med två fartsträckor.
Efter nattvilan körs samma två sträckor igen, plus ytterligare åtta innan det är dags för målgång vid Aktivitetshuset i Älmhult runt 17-tiden.
Förare med äldre, klassiska rallybilar har en egen tävling ute på Millebygden Arena, strax utanför Älmhult, redan under torsdagseftermiddagen. Lokala förare har också chansen att mäta sig med eliten i det som heter Sydrallyt. En tävling som drar igång direkt efter att sista SM-förare har rullat av startrampen och där förarna kör sex fartsträckor.
22-04-27 Rallyfest i Älmhult om en månad
Om en månad drar södra Sveriges största rallyfest igång: South Swedish Rally med bas i Älmhult. Både SM-status, en tävling för historiska bilar och landets enda i Nordic Rally Championship.

Det hela drar igång torsdagen den 26 maj med nyinstiftade South Swedish Rally Historic på Millebygden Arena. Kvällen avrundas med traditionell ”shake down” för de förare som vill testa sina bilar på småländsk grusväg, innan allvaret tar vid med jakt på SM-poäng.

Fredagen ägnas åt rekognosering av specialsträckorna. Detta görs i vanliga personbilar och inte fortare än gällande hastighetsbegränsningar. Antingen kontrollerar besättningen de beskrivningar arrangören har av sträckorna, eller också skriver de egna noter. Allt för största möjliga säkerhet när tempot höjs.
Först klockan 16.30 är det ceremoniell start vid Aktivitetshuset i Älmhult och 17.00 är bil med startnummer 1 redo att åka fort på första specialsträckan.

Efter 21,5 km på fredagskvällen fortsätter South Swedish Rally på lördagen med ytterligare nästan åtta mil specialsträckor.
– Delar av banan har varit med tidigare på SM-sprinten, men vi har också helt nya sträckor. De har i alla fall inte varit med i nutid, säger banchefen Fredrik ”Fritte” Johansson.

Enda bekymret är att rallyfolket alltid varit sena med att skicka in sin anmälan. Vilket ska vara gjort senast den 8 maj för SM-delen, en vecka senare för SSR Historic.
I dagsläget är endast 17 ekipage anmälda till SM, åtta till Historic.
– Efter den 1 maj börjar våra utgifter för framtagning av program och annat material att ticka rejält. Har vi inte kostnadstäckning då måste vi fundera på att ställa in, säger tävlingsledare Kjell-Åke Jönsson.
Hur många anmälda behöver det vara till månadsskiftet?
– Runt 20 i Historic och 55 i vanliga SSR.

Årets upplaga, den 46:e i ordningen, ingår också i Nordic Rally Championship (NRC). Ett mästerskap som startar med SSR och sedan följs av en deltävling i Danmark och en i Finland.
– De tävlande i SSR ingår med automatik i NRC och vill de sedan köra resterande deltävlingar behövs ingen internationell licens, fortsätter Kjell-Åke Jönsson.

Det utländska intresset har hittills sträckt sig till en del förfrågningar, inga anmälningar.
– Det vore så klart väldigt kul om några kommer! Danskarna har ju nära hit om inte annat, och de tävlar bara på asfalt där nere.

South Swedish Rally Historic hoppas kunna locka förare i gamla klassiska rallybilar. De som tar sig an den tävlingen kan sedan fortsätta fredag och lördag med SM-deltävlingen, fast då som deltagare i NRC.
– Vi erbjuder verkligen en riktig rallyweekend för de historiska bilarna! Målet är att ha ett 40-tal till start, avrundas Kjell-Åke Jönsson.

För ställa in, nej det vill han inte om han inte tvingas till det av ekonomiska skäl.

Mer info hittar du på rallysm.se, southswedishrally.se samt SSR på Facebook.
22-04-12 Information beträffande balaklava för taningspersonalen i South Swedish Rally/Sydrallyt
Eftersom det uppkommit ett antal frågor beträffande användadet av balaklava till taningspersonalen har tävlingsledningen beslutat följande:

För de tävlande som anmält sig till South Swedish Rally gäller följande:
Texten som står i inbjudan, se Art. 12.9.2, innebär att balaklava är obligatorisk för taningspersonalen.

För de tävlande som enbart anmält sig till Sydrallyt gäller följande:
Texten som står i inbjudan, se punkt 22, innebär att balaklava är frivillig för tankningspersonalen.
22-03-26 Isac Nordström Motorsport vann SM-Guld!
sac Nordström och Karl-Johan Borhammar med team drog upp till Piteå och Morjärv för att tävla i SM-Veckan.

Det var många turer fram och tillbaka med upplägget på tävlingen pga det milda vädret. Tävlingen skulle köras i Piteå men flyttades till Morjärv och skulle köras på en sjöis.

Tävlingen delades in i kvalkörning och sedan final. I första kvalkörningen körde vi på en banmarkering som resulterade i 5 sekunders tillägg. Åkmässigt var vi näst snabbast, men med + 5 sekunder så var vår tid utanför topp åtta.
I andra kvalåket lyckas vi vara snabbast och med den tiden tar vi oss in i eftermiddagens finalkörning.

Finalkörningen bestod av två åk på sträckan som räknades ihop.
Första körningen i finalen och vi lyckas återigen köra snabbast. 0,5 sekunder före tvåan och 1,5 ner till trean.
Nervösa som tusan inför sista åket lyckas vi med smart körning i de svåra förhållandena köra snabbast igen, delad snabbast tid med Gustav Johansson som var 0,5 sekunder efter i första åket.
Vi vinner SM-Guld i Rallysprint Vinter i SM-veckan 2022!

Det här guldet är till alla som hjälper och stöttar oss!
22-03-25 Sjätteplats för Mattias och Maja i SM-veckan
Rallysprinten i SM-Veckan avgjordes under fredag i riktigt tuffa förhållande. Plusgrader i luften gjorde att det blev stora mängder vatten på isen där banan gick och det var mycket svårkört. Mattias Adielsson och Maja Bengtsson blev till slut sexa i deras M-sport supporterade Ford Fiesta Rally2.
- Det var otroligt svårt, minsta misstag kostade otroligt mycket tid och det blev några små misstag. Vi var inte tillräckligt bra idag helt enkelt, säger Mattias Adielsson och fortsätter.
- Nu får vi lägga den här vintern bakom oss och se fram mot sommaren. Vi ska analysera den här vintern mycket noggrant och dra lärdomar. Allt för att vi ska komma starkare tillbaka till fortsättningen av Rally-SM. Vi har ett otroligt härligt team runt oss som alltid ställer upp och i vinter är det många som har fått arbeta hårt. Vinterns höjdpunkt är Rally Sweden och det bra som vi ändå åstadkom där, hela teamet jobbade där som ett lag och vi puschade varandra framåt fast vi hade en tung tävling. Alla visade där att Adielsson Motorsport aldrig ger upp. Det är efter sådana insatser även jag orkar jobba lite hårdare för att skapa en bra säsong med rätt förutsättningar, avslutar Mattias Adielsson.

Resultat Rallysprint SM-Veckan 2022
1 Jari Liiten 3,13,3
2 Michel Wikström + 0,9
3 Jonas Åkesson + 2,4
-
6 Mattias Adielsson + 4,0
22-03-24 Medaljjakt för Adielsson och Bengtsson i SM-Veckans rallysprint
Rallysprinten i SM-Veckan på fredag blir Mattias Adielsson och Maja Bengtsson andra framträdande tillsammans i deras M-sport supporterade Ford Fiesta Rally2. Tävlingen avgörs på snö och is i Morjärv ca 12 mil norr om Piteå där de resterande delarna av SM-Veckan avgörs.
- Alltid roligt att få komma till SM-Veckan och tävla om medaljer. Det här blir något helt annat än Rally Sweden som var en lång tävling över tre dagar, nu ska allt avgöras på en kort sprintsträcka. Det blir häftigt och utmanande. Motståndet är tufft, så det gäller att gå för fullt direkt, säger Mattias Adielsson.

Två kvalomgångar vid lunchtid ska man ta sig igenom, innan final avgörs på eftermiddagen. Specialsträckan mäter endast 2 kilometer så det kommer inte finnas utrymme för minsta misstag. Under de två kvalomgångarna är det den bästa tiden som gäller medan båda finalåkens tider slås ihop för att utse segraren.
- Allt sänds på SVTPlay eller i SVT så alla kan följa oss på ett enkelt sätt under dagen. Vi siktar på seger och känslan är mycket bra. Jag har kopplat bort rally under en liten tid efter Rally Sweden då allt blev väldigt intensivt, men nu börjar suget att komma tillbaka igen. Det ska bli riktigt roligt att få in Maja i bilen igen, vi pushar och sporrar varandra på ett mycket bra sätt och inte minst har vi väldigt roligt, avslutar Mattias Adielsson.

Tidsplan Fredag 25 mars
12,10 – 13,00 Kval 1
14,10 – 15,00 Kval 2
15,50 – 16,20 Final 1
17,20 – 17,50 Final 2

22-03-23 Gustav Johansson tävlar i SM-veckan i Piteå
SM veckan i Piteå är i fullgång, på fredag avgörs SM i Rally, i sprintformat. Där kommer värmlandsekipaget Gustav Johansson, Fryksdalens MK med co-driver Jesper Samuelsson, Storfors MK till start i den trimmade tvåhjulsdrivna klassen i en VW golf.

Den rekordvarma vår-vintern har ställt till det för arrangören som har tvingats flytta tävlingarna ifrån Piteå till isracing-banan i Morjärv, och banan läggs där helt på sjöis.

Det kan passa mig bra säger Gustav som har tävlat flitigt under vintersäsongen.
- Jag har testat en hel del på sjöisarna här hemma i Värmland, och känner mig väl förberedd inför den långa resan norr ut.

Ett gästinhopp i högerstolen gör Jesper Samuelsson.
- Jesper och jag har åkt ihop förut så de samarbetet fungerar bra, vår målsättning inför tävlingen är att försöka få med en SM-medalj hem till Värmland, bilen är i toppskick och hela teamet är laddade, säger Gustav.

Tävlingarna går av stapeln på fredagen och finalåken sänds i SVT1 från 15:30. Kvalåken som startar efter lunch ses på SVT-Play.

22-03-18 Klart med flytt till Morjärv för bilsporten i SM-veckan
Bilsportens tre sportgrenar som ska avgöras 25 mars i SM-veckan körs i Morjärv. Det står klart efter att styrgruppen för SM-veckan under fredagen tog beslutet om flytt från Piteå.

Sedan det för några dagar sedan blev ett faktum att det inte skulle gå att genomföra en tävling på och runt motorstadion i Piteå har det arbetats intensivt för att hitta en lösning. Morjärv blev alternativet. När det även bekräftades att SVT kan genomföra en sändning från de tre sportgrenarna, Rally, Rallycross och Crosskart togs beslutet av SM-veckans styrgrupp att fastställa en flytt.

Redan är arbetet i gång i anslutning till Morjärvs isracingbana där en ny bana och en ny rallysträcka håller på att färdigställas.
– Vi är naturligtvis mycket glada att vi nu får till den här tävlingen i SM-veckan. Det har verkligen varit ett hårt arbete, men där vi gjort det tillsammans. Alla parter, vi som förening, SVT, kommunen och Riksidrottsförbundet har hela tiden varit fullt fokuserade på att hitta en lösning och det känns verkligen skönt att vi lyckats, säger Per-Åke Nilsson, koordinator för Piteå MS.

Flytten är beslutad. Nu väntar arbetet med att slutföra planeringen för tävlingen den 25 mars.
– Vi kommer närmast att sätta oss ner och se över hela tidsschemat för tävlingen. Allt från öppettider på besiktningen i Piteå till själva genomförandet av tävlingen. Men där ber vi att få återkomma med mer information efter helgen, avslutar Nilsson.

22-03-16 Morjärv planeras ersätta Piteå för bilsporten i SM-veckan
Det mildra vädret i Piteå ställer till det för genomförandet av Rally, Rallycross och Crosskart i SM-veckan. Tävlingen planeras nu med nya banor i anslutning till Morjärvs isracingbana.

Efter att arrangören helt tvingats utesluta alternativet att köra tävlingen som planerat på och i anslutning till Piteå Motorstadion, har tävlingsledningen tillsammans med förbundet sonderat möjligheterna till en flytt. Valet föll på Morjärv.

– Där står vi nu. Morjärv har tagit emot oss med öppna armar för att vi ska kunna lösa den här situationen som uppkommit och vi arbetar för en lösning, säger Per Åke Nilsson, koordinator för Piteå MS.

Nya sträckor planeras när Piteå flyttar till Morjärv – besiktning och boende kvarstår i Piteå
Morjärv är kända för sina fina tävlingar i isracing och det är även i anslutning till den banan som SM-veckans tävling kommer förläggas. Men på helt nyplogade banor som ska efterlikna Piteå.
– Ja det kommer bli en helt ny rallysträcka som ska påminna om den rallysträcka vi har runt anläggningen i Piteå. Likaså blir det en ny bana som kommer anpassas för rallycross och crosskart.

Men fortsatt kvarstår besiktningen och boendet i Piteå.
– Vi kommer ha kvar besiktningen i Piteå då vi har alla faciliteter där för att kunna genomföra det på bästa sätt. Precis som vi kommer ha kvar möjligheten att ha sitt boende i Piteå, säger Nilsson.

Beslut på fredag
Att flytta en tävling i SM-veckan så nära inpå tävlingsdagen är ett pussel att lösa. Styrgruppen för SM-veckan med representanter för kommunen, Riksidrottsförbundet och SVT som är sändande TV-bolag, är positiva till den lösning som lagts fram. Men fortsatt kvarstår en del saker att lösa.

– Det är en del logistik som tillkommer nu som behöver lösas när vi inte längre kommer vara i Piteå. Det handlar även om teknik på plats för att kunna genomföra sändningen från tävlingen, säger Jörgen Ekwall, Svensk Bilsports projektledare för SM-veckan.

Styrgruppen för SM-veckan kommer under närmaste dagarna snabbutreda den uppkomna situationen. Ett beslut ska tas under fredagen.
– Vi arbetar helt utifrån att vi kommer köra en SM-tävling som planerat för Rally, Rallycross och Crosskart den 25 mars, avslutar Per Åke Nilsso
22-03-10 Ingen asfaltspremiär i Hedemora
Första deltävlingen i Rally-SM Asfaltssprint i Hedemora ställs in. Tillstånd från berörda myndigheter saknas och tävlingen har ställts in i samråd med
domarordförande. Ingen ersättningstävling är utsedd

Uppdaterad tävlingskalender Rally-SM Asfaltssprint
1 maj Hässleholms GP Hässleholms MK
14 maj Uddevalla City Race BMK Uddevalla
18 juni Seffle City Motor Challenge Säffle MC
24 juli Rally Kristianstad Kristianstad MK
22-03-09 Tolv fartsträckor på totalt tio mil i SSR
South Swedish Rally den 26-28 maj har banan klar. Sex specialsträckor ska köras två gånger, vilket sammanlagt ger drygt tio mil i högsta fart.

Efter torsdagens frivilliga shake down i utkanten av centralorten Älmhult drar SM-deltävlingen igång på fredagskvällen med två sträckor.

Lördagen startar sedan med samma specialsträckor en andra gång, följt av ytterligare fyra som också går en vända till under eftermiddagen.
Då har de tävlande kört cirka 10 mil i högsta fart och rört sig i ett område från sydost om Älmhult, ut mot Ljungby, Traryd och Liatorp.
– Delar av banan har varit med tidigare på SM-sprinten, men vi har också helt nya sträckor. De har i alla fall inte varit med i nutid, säger banchefen Fredrik ”Fritte” Johansson.

Den tolfte och sista sträckan är också power stage, vilket betyder att de fem snabbaste ekipagen i respektive klass får extra SM-poäng.
– Den sträckan har vi använt förut, men den går nu åt andra hållet. Tanken är att power stage ska TV-sändas, fortsätter Johansson.
Som alltid när det handlar om rally i de småländska skogarna är vägkaraktären blandad. Snabbare partier övergår till krokigt och lurigt.
– Generellt kan sägas att när det är snabbt är det snabbt, och där det är krokigt är det riktigt krokigt!

Under lördagen får publiken även möjlighet att följa mer lokalt tävlande, då Sydrallyt tillkommer direkt efter SM-eliten.
– Det finns ett stort, uppdämt behov av att både tävla och för att titta på rally, så vi hoppas på en riktig folkfest under Kristi Himmelsfärdshelgen. Att vi har en utslagsgivande bana törs jag lova, avrundar banchef Fredrik Johansson.

Totalt ska alltså tolv specialsträckor köras på sammanlagt drygt 10 mil.
22-02-23 SSR flyttar sitt centrum till IKEA Aktivitetshus
Älmhult är återigen nav i stortävlingen South Swedish Rally, då Rally-SM drar igång grussäsongen den 26-28 maj. Men nytt centrum blir IKEA Aktivitetshus.

Under flera år har South Swedish Rally (SSR) haft sin tävlingsledning inhyst hos IKEA Hotell, med de tävlandes serviceyta precis utanför på parkeringen.
Efter en flytt på cirka 300 meter blir IKEA Aktivitetshus nytt centrum för SM-deltävlingen.
– Det kommer att lyfta tävlingen ytterligare! Vi får tillgång till ett större område där mekanikerna bygger serviceplatser för att kunna se över tävlingsbilarna under de uppehåll som finns inlagda i tidsschemat, säger Kjell-Åke Jönsson, tävlingsledare.

Den 46:e upplagan av SSR ingår både i SM och i nyinstiftade Nordiskt Mästerskap.
– Ja, vi steppar upp och går ut på den internationella scenen, fortsätter Jönsson.
Som vanligt startar det hela med en frivillig ”shake down” under torsdagen, där de tävlande får prova sin tävlingsbil under realistiska förhållanden.
En tuff tävlingsetapp tar sedan vid på fredagskvällen med två fartsträckor. Samma sträckor körs en andra gång på lördag morgon och innan målgång vid IKEA Aktivitetshus har de tävlande kört 100 km i högsta fart. Då är det eftermiddag.
– När nu sanktionerna har släppt ser vi fram emot ett härligt rallyevent under Kristi Himmelsfärdshelgen, avslutar Jönsson.
22-02-22 Ännu ett SM-rally till Hässleholms MK och Hässleholms Kommun!
Hässleholms GP 30/4-1/5.
Till årets tävling har Hässleholms MK även fått SM värdighet på detta arrangemang.

Sedan tidigare har man 20 SM titlar på EC Snapphanerally, 2 Sprint-SM (Halmstad och Helsingborg), 2 Back-SM (Dragonloppet), 2 Bil-O SM, 2 Nordiska Mästerskap samt 1 Junior-SM. Se vidare "SM-eran med kuriosa"!

Årets tävling som ingår i "Svenskt Mästerskap Rally-Sprint Asfalt", genomförs den 30/4-1/5 med "icke" SM klasser på lördag em och alla SM/RM klasserna på söndagen.
Då det är ett "öppet" SM, hoppas arrangören på att det "som vanligt" kommer många tävlande från både Danmark och Norge för att mäta sig med SM-eliten.

Fjolårets segrare Marco Gersager från Danmark, kommer att deltaga för att försvara segern från i fjol, trots att det i Danmark körs en mästerskapstävling på lördagen.


85-88-89-90-91-92-93-94-95-96-97-98-99-01-03-04-05-06-08-09-11-12-13-14-15-16-18-20-21-22

Vad står dessa årtalen för ??? JO, för varje år så är det ett SM, RM, DM, NM eller SC för Hässleholms MK.
SM=Svenska Mästerskapen, RM=Riksmästerskapen, DM=Danska Mästerskapen, NM=Nordiska Mästerskapen, SC=Super Cupen

1985 Back-SM DRAGONLOPPET
1988 Rally-SM Kong-Christians SNAPPHANERALLY
1989 Back-SM DRAGONLOPPET
1990 Rally-JSM Kong-Christians SNAPPHANERALLY
1991 Rally-SM SNAPPHANERALLYT
1992 Rally-SM SNAPPHANERALLYT
1993 Rally-SM Uno X-Castrol Snapphanerally Final
1994 Bil-O-NM STATOIL Svängen
1995 Rally-SM Uno X-Castrol Snapphanerally Final
1996 VOC-NM SNAPPHANERALLYT Final
1997 Rally-SM SNAPPHANERALLYT Final
1998 Bil-O SM HLMK-Svängen
1999 Rally-SM Länsförs. Göinge Snapphanerally
2001 Rally-SM/DM ÖRESUNDSRALLY
2003 Rally-SM/DM SNAPPHANERALLYT
2004 Rally-SC AM-TRYCK Snapphanerally
2005 Rally-SC AM-TRYCK Snapphanerally
2006 Rally-SM AM-TRYCK Snapphanerally
2008 Rally-SM+SC AM-TRYCK Snapphanerally
2009 Rally-SM AM-TRYCK Snapphanerally
2011 Rally-SM AM Snapphanerally
2012 Bil-O SM HLMK-Svängen
2013 Rally-SM AM Snapphanerally
Rally-SM Sprint Sommarsprinten i Halmstad
2014 Rally-SM AM Snapphanerally
2015 Rally-SM AM Snapphanerally
2016 Rally-SM AM Snapphanerally
2018 Rally-SM EC Snapphanerally
Rally-SM Sprint Sommarsprinten i Helsingborg
2020 Rally-SM EC Snapphanerally (Trots pandemi)
2021 Rally-SM EC Snapphanerally (Trots pandemi)
2022 Sprint-SM Asfalt Hässleholms GP
22-02-16 Hässleholms GP öppnar anmälan
Den 1 mars öppnar anmälan till Hässleholms GP, som i år körs för 59:e året.
Första tävlingen kördes 1964 och hette då "Lille Mats Special" och kördes med 9-12 specialprov på asfalt runt Hässleholm. From 1991 döptes den om till "Lille Mats Rallysprint" eftersom man från det året körde den som varvlopp på fd T4 under 3 år och därefter på industriområdet i Hässleholm tom 2000. Året efter flyttade man ut till fd P2 garnisonsområde, söder om Hässleholm, där man varit sedan dess.
2014 bytte tävlingen återigen namn, nu till Hässleholms GP, då den utvecklades till att bli det största rallyvarvloppet i Norden, både deltagar- som publikmässigt, med många deltagare från även Danmark och Norge. From 2008 har det varit runt 120 startande varje år, med en topp 2011, med 137 startande. Flest segrar under alla åren har Leif Nilsson och Joakim Grahn med 5 segrar vardera. Brian Madsen och L-G Liljenberg (på -70 talet) har vardera 4 segrar.

Till årets tävling har Hässleholms MK även fått SM värdighet på detta arrangemang, då man ju sedan tidigare har 20 SM titlar på EC Snapphanerally. Årets tävling genomförs den 30/4-1/5 med "icke" SM klasser på lördag em och alla SM-klasserna på söndagen. Då det är ett "öppet" SM, hoppas arrangören på att det "som vanligt" kommer många tävlande från både Danmark och Norge för att mäta sig med SM-eliten.

Fjolårets segrare Marco Gersager från Danmark, kommer att deltaga för att försvara segern från i fjol, trots att det i Danmark körs en mästerskapstävling på lördagen.

Antalet anmälda är maximerat till 130 st.
22-01-11 North Rally Boden – succén och oturen
Tillsammans med teamet drog Isac Nordström och Karl-Johan Borhammar iväg på ett ordentligt äventyr. Årets säsong bjöd på en otroligt tidig premiär i Rally-SM. Tävlingen North Rally i Boden. Inte bara avståndet upp till Boden blev ett äventyr, man fick uppleva rally i bitande kyla.

Efter intensiva veckor i verkstaden så lyckade teamet få bilen startklar på söndagen innan tävling. Måndag morgon lastades rallybilen och äventyret startade. Tävlingen bjöd på ordentlig vinter och riktigt fina vintervägar. – Reken gick bra och vi kom in i "rallykänslan" snabbt. Tävlingen startade på fredagskvällen och vilken start i nya bilen, säger Isac Nordström.

De inledde med ett högt tempo:
– På första sträcksn som var 11km klämde vi till med en sträckseger direkt. Likadant på ss2 och lördagsmorgonens första sträcka, tre sträcksegrar i rad i nya bilen. Resultatlistan visar att vi efter tre sträckor leder med 5,3 sekunder före snabba Albin Nordh. Vi och Albin är även snabbast och näst snabbast totalt med 2wd i detta läget, säger Isac.
– Med en fantastisk känsla startar vi ss4, dock så går växellådan sönder ca. 2km in på 25km långa sträckan. Ingen treans växel. Albin går om och går upp i ledning i klassen. Vi är trots bekymmren tvåa på sträckan och fortsatt tvåa i klassen, berättar Isac.

Lite service och man bestämmer sig för att försöka behålla andraplatsen även utan treans växel. Tyvärr så hakar vänster framhjul i snövallen och suger ner bilen i snön.

Isac och Karl-Johan skottar fram och loss bilen. Nu ska vi bara ta oss till mål och få med poängen hem inför fortsättningen i Rally-SM.
– Återigen drabbas vi oturligt nog av tekniska bekymmer. En bromsskiva exploderar, så nu fick vi tyvärr ge upp. Teamet tar med sig känslan ifrån första delen av rallyt och ser fram emot barmarkssäsongen. Grus är ju underlaget vi kan. Grattis Albin och Alexander till segern i helgen, avslutar Isac.

Teamet riktar även ett stort tack till arrangörerna för en fantastisk tävling.
– Och tack för er imponerande insats i den bitande kylan, imponerande
22-01-08 Mycket gott samarbete i ett alldeles för kort rally för Adielsson och Bengtsson
Mattias Adielsson med kartläsare Maja Bengtsson bröt North Rally i Boden på lördags-morgonen. Efter att ha börjat bra på fredagen och lika bra på lördagens första sträcka drabbades de av ett tekniskt fel på sin M-sport supporterade Ford Fiesta Rally2, de låg då på en total tredjeplats.
- Alltid tråkigt att behöva bryta på grund av tekniskt fel, speciellt idag när det hade börjat så bra, säger Mattias Adielsson och fortsätter.
- Det här var vår första start i Rally-SM och jag är riktigt nöjd med hur det har fungerat i bilen. Vi fick till riktigt bra noter på reken och de passade sedan perfekt när vi kom i tävlingsfart. Trots att vi bröt relativt tidigt den här tävlingen har vi fått många testmil tillsammans innan, så allt är inte bortkastat. Nu ser vi framåt och kommer tillbaka ännu starkare, avslutar Mattias Adielsson.
22-01-08 Tidemand tvåa i SM-premiären North Rally Boden
Under helgens SM-premiär sparkade Pontus Tidemand och kartläsaren Morten Erik Abrahamsen igång säsongen i ett djupfryst Boden. Trots ett inte helt problemfritt rally slutade de tvåa och har lagt en lovande grund för en fortsättning. - Med tanke på utmaningen den här helgen är jag nöjd med en andraplats men jag hoppas utmana om segern i nästa tävling, kommenterar Pontus.

För första gången på 38 år fick Norrbotten stå värd för ett SM-rally och omkring 50-talet bilar kom till start i den 30-gradiga kylan. De två första sträckorna, en lite längre och en publiksträcka, kördes redan under fredagskvällen och de tuffa förutsättningarna gjorde sig direkt påminda.
- Snöröken var för mig det största problemet tävlingen igenom, förklarar Pontus. Vi gick ut som femte bil från början, men i det avseendet spelade startpositionen mindre roll eftersom alla efter första bilen hade samma svårighet. Med en sådan kyla står snöröken som virvlar upp mer eller mindre still i luften. Trots startintervallet hann den inte lägga sig, så det var bokstavligen som att köra in i en vit vägg på första sträckan.

Efter en start i motvind bestämde sig Pontus för att attackera rejält på publiksträckan och satte en imponerande snabb tid - 7,7 sekunder före ledande P-G Andersson på en 4,20 km kort och teknisk sträcka.

På lördagen orsakade snöröken fortfarande trubbel, även om utökat startintervall och dagsljus förbättrade situationen något.
- Det var riktigt svårt att se bromspunkter och ingång i svängarna så det gick inte att få till flytet som jag hade velat. På den sjätte sträckan körde vi dessutom in i en snövall vid ett vägbyte och fyllde luftboxen med snö, vilket gjorde att vi tappade effekt på mer eller mindre hela sträckan, säger Pontus.

På rallyts näst sista sträcka var turen äntligen på Pontus sida. Allt klaffade och han kunde ta i och vara snabbast på såväl den näst sista som den sista Powerstage-sträckan och plockar därmed viktiga poäng för mästerskapet utöver den säkrade andraplatsen.
- En kul start på säsongen med fantastiska vintervägar. Det är väldigt skönt att vara med i gamet och jag är tacksam för både min kartläsare och teamets hårda jobb. Med tanke på utmaningen den här helgen är jag absolut nöjd med en andraplats, men med det sagt hoppas jag förstås kunna utmana om segern i nästa tävling. Vi satsar på en helsäsong i SM så går planen i lås har vi ett roligt år att se fram emot, säger Pontus.

Resultat North Rally Boden Internationella 4WD topp 5
1. P-G Andersson 1:07:19,9
2. Pontus Tidemand +1:17,7
3. Jonas Åkesson +2:00,1
4. Jari Liiten +2:49,1
5. Thomas Thunström +3:10,0
22-01-08 Isak Reiersen och Johan Johansson tvåa i SM-debuten
18-årige Isak Reiersen imponerade stort i Boden under sin debut i rally-SM. Tävlingen slutade med både sträckseger och en andraplats i Rally4-klassen.
– En andraplats för mig och Johan. Det trodde jag inte, men oj vad bra det känns, säger Reiersen.

Det blev en stark inledning på säsongen för JC Raceteknik i R4-klassen och JSM. Under helgen kördes den första deltävlingen av rally-SM i Boden, och med minus trettio på termometern blev det en utmanande vintertävling.

Regerande RallyX Nordic-mästaren Isak Reiersen, Torsby, och tidigare JVM-vinnaren Johan Johansson, Söderköping, gjorde under helgen sin första tävling tillsammans. För 18-årige Reiersen, som endast kört åtta deltävlingar i ungdomsrally tidigare, var det första rallytävlingen med noter.

Duon inledde med tredjetider på SS1-SS4, följt av en andratid på SS5. På SS6 kunde de köra hem Reiersens första sträckseger, följt av två andratider på tävlingens sista sträckor. Prestationen räckte till en andraplats i tävlingen, och teamet tar med sig fina poäng till nästa deltävling: South Swedish Rally, 26-28 maj.

Joel Christoffersson, teamchef JC Raceteknik:
”Det har varit en kanonhelg för vår del, som slutade i en andraplats. Jag är grymt imponerad och stolt över Isaks prestation. Han har kunnat följa planen vi hade, hanterat nervositeten och även kunnat fightas i toppen – och tog till och med en sträckseger. Samarbetet med Johan har fungerat klockrent och jag ser fram emot framtiden med dem. Fortsätter Isak att utvecklas såhär under året kommer det bli riktigt spännande.

Det har inte varit ett lätt första rally, och Isak har minst sagt fått testa på allt i helgen. Första sträckan var det mycket utmanande snörök som resulterade i några misstag, han har kört ikapp bilar, snurrat en gång och fått backa i ett vägbyte. Men han har också visat att han kan hantera allt det, vilket är viktigt för att samla erfarenheter att ta lärdom av. Han kom i mål som tvåa med en hel bil, och är nöjd med resultatet. Jag tror inte att han hade kunnat göra en bättre rallydebut, inte minst med SM som första tävling. Det är grymt bra jobbat och grabbarna ska vara stolta.

Jag vill också skicka ett stort tack till arrangören och alla funktionärer som stått ute i minus trettio, och levererat ett riktigt fint rally.”

Isak Reiersen, förare:
”En andraplats för mig och Johan. Det trodde jag inte, men oj vad bra det känns! Jag har haft riktigt, riktigt kul den här helgen, och det har också gått riktigt bra. Målet var att åka till Boden för att skaffa rutin och komma in i noterna, och allt kring det. Men det klaffade verkligen direkt mellan mig, Johan och bilen. Jag kände också att jag kom in i noterna snabbt, och resultatet blev helt klart över förväntan.

Tävlingen började tufft. Snöröken gjorde att det var som att köra med en vit vägg framför sig. Dessutom med första sträckan på egenskrivna noter… Det blev en utmaning som heter duga, och trots att jag bromsade på mig i ett vägbyte och fick backa tog vi oss igenom sträckan. Det blev en liknande historia på SS3, efter att vi kommit ikapp en bil framför oss. Så inför SS4 sa Johan åt mig att vi skulle göra en helt clean sträcka, och han bromsade mig bra genom den. Det gjorde att jag kunde bygga upp ett bra grundtempo, som följde med till resten av sträckorna. Att därefter ta min första sträckseger visade att jag började hitta rätt. Nu har vi sett hur vi står oss mot de andra förarna, och med lite mer träning inför nästa SM-deltävling tror jag faktiskt att det kan bli riktigt bra.

Tack till alla som gjorde den här tävlingen möjlig, hela upplevelsen är någonting speciellt som kommer följa med mig resten av livet. Tack Johan som gjorde ett väldigt bra jobb genom tävlingen, och tack till hela hela teamet som kämpade i kylan under de här dagarna. Det var ett väldigt fint och roligt arrangemang, som inte liknade någonting jag kört förut. Nu ser fram vi fram emot fler tävlingar.”

Johan Johansson, kartläsare:
”Det här bättre än förväntat. Inför tävlingen hade jag ingen aning om vad jag gett mig in på, med en 18-åring som inte alls kört speciellt mycket rally tidigare. Så därför är jag extra imponerad över Isak. Det är aldrig lätt med en debut, och som en taggad junior är det ofta svårt att hitta rätt bromspunkter. Men han har varit väldigt proffsigt genom hela tävlingen och jag ser stor förbättringspotential inför framtiden.

Planen i helgen har varit att inte överköra, få milen i kroppen och ta med sig hel bil hem. Så vi bockar av det, och att dessutom ta med oss en sträckseger och en andraplats i tävlingen är en stor bonus. Vi har hittat ett bra flow i bilen, och fått se att fart finns för att både hänga med och vinna sträckor.

Tack till Isak och teamet för en rolig helg, och tack till arrangörerna som anordnat ett helt fantastiskt vinterrally. Vi har haft riktigt roligt, och jag tar med mig en god känsla inför de kommande tävlingarna.”
22-01-08 Patrik Flodin och Göran Bergsten vann SM-premiären med över minuten
Patrik Flodin och Göran Bergsten kammade hem segern med över minuten när rally-SM inleddes i ett kylslaget North Rally i Boden idag.
– Förutom den lite jobbiga inledningen när framrutan isade igen, har vi haft riktigt kul i bilen. Jäkligt skön inledning på säsongen, säger Patrik. 

Patrik Flodin, Ilsbo MK, och Göran Bergsten, Forshaga MC, kom till start rejält revanschsugna efter fjolårets missade SM-guld. Efter en lite trevande inledning höll de upp ett rejält tempo och vann klassen nationella 2 wd med över minuten.
– Det var lite skakigt inledningsvis. Vi hade problem med strömbrytaren som tinar vindrutan och på väg ut till andra sträckan igår kväll såg vi ens vägen. Vi var tvungna att stanna och försöka smälta isen med våra bara handflator, säger Patrik.

När man väl lokaliserade den trasiga kontakten var problemet snabbt ur världen. 

Patrik och Göran låg inför dagens sex avgörande sträckor på fjärdeplats. De inledde med sträckseger och redan efter dagens andra sträcka, SS4, övertog de ledningen.
– Förutom den lite jobbiga inledningen med framrutan har vi haft riktigt kul i bilen. Det var extra kul att få gå ut och jaga. Både jag och Göran fick anstränga oss och hugga lite bakifrån. Sånna segrar känns lite extra kul. Kul också att få vara med och ge Yokohamas nya vinterdäck en framgång, avslutar Patrik.

De vann klassen, 1:02,0 minuter före Emil Karlsson och 1:21,3 minuter före Oskar Sundell.

Mer info hittar du på www.patrikflodin.com där vi kommer följa rallyt sträcka för sträcka.

North Rally nationell 2wd
1. Patrik Flodin 1:16:42,7 
2. Emil Karlsson 1:17:44,7 +1:02,0
3. Oskar Sundell 1:18:04,0 +1:21,3
4. Niklas Hägg 1:19:24,3 +2:41,6
5. Peter Westin 1:21:16,7 +4:34,0

22-01-08 Överlägsen seger för P-G Andersson och Anders Fredriksson i SM-premiären i rally
Regerande svenska mästarna i rally, P-G Andersson och Anders Fredriksson, inledde jakten på sitt tredje raka SM-guld med en överlägsen seger i premiären North Rally som kördes i Boden i helgen.
– Det här satt jäkligt gött. En fantastisk skön start på säsongen, säger P-G.

Per-Gunnar "P-G" Andersson  och co-driver Anders Fredriksson, båda Årjängs MK, startar i årets rally-SM för att försvara sitt SM-guld och försöka ta tredje raka guldet.
– Jag har känt mig tveksam inför säsongen och varit osäker på om jag ens skulle köra. Jag bestämde mig väldigt sent, vilket var tur. För suget kom tillbaka så fort vi startade på första sträckan, säger P-G med ett skratt.

De vann första sträckan och har sedan behållit ledningen ända över mållinjen där de vann rallyt med drygt 1 minut och 17 sekunder före tvåan Pontus Tidemand.
– Vi gjorde en riktigt bra insats i helgen. Förmiddagen är jag väldigt nöjd med. Då utnyttjade vi fästet på sträckorna perfekt och på femte sträckan tog vi i lite extra. Det gjorde att vi fick en bra lucka ner till de andra till lunchuppehållet. Vi hade skitkul i bilen helt enkelt , säger P-G.

De vann sex av helgens åtta sträcksegrar och får med sig fyra extra poäng från powerstage.
– Det här satt jäkligt gött. Måste tacka Pirellidäcken som funkade kanon på underlaget och start tack även till GN Motorsport och Micke Gustavsson på Tech Pro för ett bra jobb i helgen. Det här var en fantastisk skön start på säsongen, säger P-G.

Mer info hittar du på www.pgandersson.se där vi följt rallyt sträcka för sträcka.

Resultat North Rally, Internationellt 4 wd
1. P-G Andersson 1:07:19,9 
2. Pontus Tidemand 1:08:37,6 +1:17,7
3. Jonas Åkesson 1:09:20,0 +2:00,1
4. Jari Liiten 1:10:09,0 +2:49,1
5. Thomas Thunström 1:10:29,9 +3:10,0
6. Jörgen Jonasson 1:12:19,1 +4:59,2
7. Sebastian Johansson 1:13:02,1 +5:42,2
8. Stig Andervang 1:13:02,7 +5:42,8
9. Lars Stugemo 1:14:26,0 +7:06,1 

Mer info om rally-SM https://www.rallysm.se/tavlingar/north-rally-7-8-1/
22-01-05 Tidig premiär i Rally-SM för Mattias Adielsson och Maja Bengtsson
I år är premiärtävlingen av Rally-SM redan i början av januari. Med Boden som centralort och tävlingen North Rally startar säsongen på kvällen fredagen den 7 januari. Mattias Adielsson och Maja Bengtsson kommer då köra sin första tävling ihop med sin M-sport supporterade Ford Fiesta Rally2.
- Äntligen dags för rally igen. Det ska bli skönt att sparka igång den här säsongen. Jag har en känsla av att det här året kommer att bli mycket roligt, säger Mattias Adielsson.

Årets första deltävling kommer att avgöras över 12 mil specialsträckor där de första två sträckorna börjar på fredagen. Under lördagen avgörs sedan de resterande sex specialsträckorna innan målgången sker vid klockan 15. Mörkerkörning kommer att vara dominerande under tävlingen då dagarna är väldigt korta i Boden så här års.
- Förra året slutade med ett silver i Rally-SM, jag kan inte säga att jag är helt nöjd med det. Förväntningarna var högre ställda men efter hur säsongen startade får vi vara lite nöjda ändå. Det fanns mycket positiva saker som vi tar med oss in i årets säsong. Årets startfält ser minst lika starkt ut så det är bara att gratulera publiken till att så många av de bästa förarna kommer till start. Vi är mycket laddade och kommer att ge allt från första metern, avslutar Mattias Adielsson.
22-01-05 Patrik Flodin och Göran Bergsten rejält revanschsugna inför premiären av rally-SM
Patrik Flodin och Göran Bergsten imponerade i fjol med sitt höga tempo i sin Volvo Grupp H under rally-SM och såg länge ut att oslagna gå mot fjärde raka SM-guldet. Men ett motorhaveri tvingade dem att kasta in handduken och de fick se mästerskapstiteln segla iväg. I år är de tillbaka rejält revanschsugna:
– Jag är riktigt taggad efter besvikelsen ifjol. Men vi fick ett sånt otroligt stöd av publiken, så det var länge sedan jag var så här taggad inför en säsong. Vi har testat och både bilen, motorn och körningen känns riktigt bra, säger Patrik.

Patrik Flodin, Ilsbo MK, och Göran Bergsten, Forshaga MC, är tillbaka i årets rally-SM och rejält revanschsugna. De kör även i år i klassen nationella 2 wd med den potenta Volvo Grupp H-bilen. Efter motorhaveriet i fjol var stödet stort för duon. Bland annat startades en spontan Facebook-insamling för den nya motor som nu sitter i:
– Vi är riktigt sugna och redo för att bjuda tillbaka till alla som hjälpte oss till start i SM-finalen i fjol. Nu kör vi för dem igen, säger Göran.

North Rally inleder SM-säsongen i Boden, 7-8 januari, med 53 startande i rallyt och i Nationella 2 wd-klassen där Patrik och Göran kör är det 21 ekipage anmälda. Rallyt består av åtta sträckor som tillsammans är 123,03 km. Med transporterna inräknade är SM-premiären totalt 355,00 km.
– Det var länge sen jag körde på snö, men jag gillar det verkligen. Jag är riktigt sugen på ett vinterrally nu och är rejält revanschsugen, säger Patrik.

Starten på rallyt är 18:00 på fredag då två sträckor körs under kvällen. På lördagen körs övriga sträckor med målgång ca 15.00.

Mer info hittar du på www.patrikflodin.com där vi kommer följa rallyt sträcka för sträcka.

Tidsschema North Rally 7-8 januari
Fredag 7 januari
18:00 Start
18:43 SS1 11,06 km
19:36 SS2 4,20 km
19:51 Service

Lördag 8 januari
07:35 Service
08:13 SS3 8,15 km
08:41 SS4 25,30 km
09:31 Service
10:09 SS5 22,41 km
11:04 Service
12:27 SS6 25,30 km
13:17 Service
13:52 SS7 22,41 km
14:53 SS8 4,20 km

Nationella 2 wd
Jacob Johannesson Gullabo RC
Thomas Lahti NMS Boden
David Lindström Skillingaryds MK
Oskar Sundell Sandvikens MK
Emil Karlsson Hällefors MK
Niklas Hägg SMK Hälsinge
Patrik Flodin Ilsbo MK
Hampus Jakobsson SMK Nyköping
Linus Harling MK Team Westom
Patrik Dybeck SMK Gävle
Jon Johansson Idkebergets MK
Tommy Eliasson Storfors MK
Peter Westin NMS Boden
Anton Bernats Hager Örsundsbro MK
Hans Bååth Wäxjö MS
Lucas Widenmark SMK Sala
Gustav Hartzell Norrköpings MK
Mathias Savela Stockholms BK
Mats Vidgren NMS BOden
Adam Bäckström Ludvika MS
Martin Adolfsson Säffle MC

Mer info om rally-SM: https://www.rallysm.se/tavlingar/north-rally-7-8-1/
22-01-05 Tidemand rivstartar säsongen med North Rally Boden
Efter förra årets två inhopp i Rally-SM är Pontus Tidemand sugen på mer. När årets första deltävling i mästerskapet drar igång med North Rally Boden, står en taggad värmlänning på startlinjen - redo att ta upp kampen där den slutade föregående år.
- Det är fantastiskt att vi har så hög nivå på SM med utomordentlig konkurrens och bra arrangerade tävlingar. Jag tyckte det var grymt kul och givande att få gästspela i ett par tävlingar i höstas, men inser samtidigt att ska man ha en chans gäller det att hålla sig varm i kläderna och vara med från början. Så det är exakt vad vi gör nu, säger Pontus, som precis som förra säsongen rattar en Skoda Fabia Evo och återigen har den erfarne norske kartläsaren Morten Erik Abrahamsen i högerstolen.

2022 års Rally-SM består av fem deltävlingar och den första av dem avgörs alltså den 7-8 januari i norra Sveriges snötäckta landskap. North Rally Boden bjuder på åtta specialsträckor som totalt omfattar dryga 123 kilometer som ska klaras av under de två tävlingsdagarna.
- Jag ser verkligen fram emot ett vinterrally och att få köra på snö igen, det har jag ju inte gjort sedan Rally Sweden 2020 så det blir extra roligt. Dessutom har jag faktiskt aldrig tidigare tävlat så högt upp i Sverige men har hört att vägarna är riktigt bra så det blir häftigt. Jag tippar på tufft motstånd men det triggar bara ännu mer och jag hoppas på en ordentligt fight där uppe i Boden. Vi är definitivt laddade så nu är det bara att köra och göra vad vi kan, säger Pontus.

Tidsschema North Rally Boden 2022
Fredag 7 januari
Ca 17:30 Invigning av North Rally på Boden Energi Arena
18:00 Start från Boden Energi Arena
18:43 SS1 11,06 km
19:36 SS2 4,20 km
19:51 Service 45 minuter

Lördag 8 januari
7:35 Service 15 minuter
7:50 Första bil från service
8:13 SS3 8,15 km
8:41 SS4 25,30 km
9:31 Service 15 minuter Boden Energi Arena
10:09 SS5 22,41 km
11:04 Service 45 minuter Boden Energi Arena
12:27 SS6 25,30 km
13:17 Service 15 minuter Boden Energi Arena
13:55 SS7 22,41 km
14:53 SS8 4,20 km Powerstage Boden Energi Arena
15:08 Första bil i slutmål Boden Energi Arena
22-01-04 P-G och Anders kör för seger i SM-premiären
Regerande svenska mästarna i rally, P-G Andersson och Anders Fredriksson, ser fram emot SM-premiären North Rally i Boden på fredag.
– Det ska bli riktigt i kul att få sätta sig i bilen igen och målsättningen är självklart alltid att vinna, säger P-G.


Per-Gunnar "P-G" Andersson och co-driver Anders Fredriksson, båda Årjängs MK, kommer att finnas på startlinjen när rally-SM drar igång i Boden på fredag. Än en gång kommer vi att få se dem tillsammans med GN Motorsport i teamets Ford R5-bil.

Det är 53 ekipage anmälda till North rally och i P-G och Anders klass, Internationella 4 wd, är det 15 ekipage som slåss om segern.
– Vi startar först, men jag vet inte om det kommer vara en så stor nackdel den här gången. Här uppe är det ju lite mindre ljus och snöröken kan kanske bli ett problem för dem bakom. Men det visar sig och vi kommer oavsett ge järnet, lovar P-G.

Första sträckan startar klockan 18:43 på fredag och på lördag drar det hela igång 08:13.

Rallyt består av 8 sträckor som mäter 123,03 km. Räknar vi in transporterna är SM-premiären totalt 355,00 km.
– Jag har aldrig varit så här långt norrut och vi är många som inte kört på de här vägarna förut. Det kommer garanterat bli ett högt tempo med kul motstånd på fina vintervägar, säger P-G.

På torsdag kommer P-G och Anders genomföra ett test med bilen tillsammans med GN Motorsport under sin resan upp till Boden.
– Det här ska bli kul, avslutar P-G.

Mer info på www.pgandersson.se där vi kommer att följa rallyt sträcka för sträcka.

Tidsschema North Rally 7-8 januari
Fredag 7 januari
18:00 Start
18:43 SS1 11,06 km
19:36 SS2 4,20 km
19:51 Service

Lördag 8 januari
07:35 Service
08:13 SS3 8,15 km
08:41 SS4 25,30 km
09:31 Service
10:09 SS5 22,41 km
11:04 Service
12:27 SS6 25,30 km
13:17 Service
13:52 SS7 22,41 km
14:53 SS8 4,20 km

Anmälda Internationella 4 WD
Jörgen Jonasson Vännäs MK
Lars Stugemo Gotlands MF BK
Mattis Olsson Älmhults MK
Fredrik Grahn Tua
Robert Andersson Eskilstuna MK
Mattias Adielsson Gotlands MF BK
Jari Liiten Sandvikens MK
Jonas Åkesson Karlskrona AK
Christoffer Haglund SMK Nyköping
Jonas Kruse Karlstad MC Bil
Stig Andervang MK Rimo
Thomas Thunström Ludvika MS
P-G Andersson Årjängs MK
Sebastian Johansson Gotlands MF BK
Pontus Tidemand SMK Eda

Mer info om rally-SM https://www.rallysm.se/tavlingar/north-rally-7-8-1/

22-01-04 Isak Reiersen klar för rally-SM med JC Raceteknik
Regerande RallyX Nordic-mästaren Isak Reiersen, 18, sadlar om under 2022. Satsar på full säsong i rally-SM med JVM-vinnaren Johan Johansson i högerstolen.
– Det känns såklart fantastiskt bra. Jag har alltid brunnit för rally och haft som mål att ta det här steget, säger Reiersen.

Värmländske Isak Reiersen slår sig samman med Johan Johansson, Söderköping, under årets säsong. Tillsammans med världsmästarteamet JC Raceteknik kommer de ta sig an rally-SM i en Ford Fiesta R4, och ingå i både R4-klassen och JSM.
Isak Reiersen har ett gediget CV inom motorsporten. Senast är guld i RallyX Nordic-klassen Crosscar 2021, samt brons i mästerskapet 2019 och 2020. Han har också flera SM-guld i bagaget i crosskartklasserna 250cc och 125cc. Under hösten 2020 debuterade Reiersen i ungdomsrally och tog direkt en seger – 2021 vann han samtliga sex tävlingar som han körde. Nu är han redo för nya utmaningar under sin premiärtävling i rally-SM.

Johan Johansson, 34, är en mycket rutinerad kartläsare som inledde karriären 2006. Sedan dess har han bland annat åkt junior-VM tre säsonger tillsammans med Dennis Rådström, där det räckte hela vägen till guld 2018 och brons 2019. Första tävlingen med Reiersen blir redan till helgen när rally-SM inleds i Boden 7-8 januari.

Joel Christoffersson, teamchef JC Raceteknik:
”Det känns jättekul att få ta steget in i rally tillsammans med Isak Reiersen. Även om det är debuten i rally-SM är han en rutinerad förare. Isak har bra resultat från crosskarten i ryggen, och farten har vi sett finns även under ungdomsrally. Utvecklingskurvan har alltid pekat uppåt, och självklart finns det potential att göra bra resultat även nu i rally-SM.

Huvudmålet är att ha 2022 som ett läroår och samla på oss erfarenhet i bilen. Att ta in Johan Johansson känns som ett tryggt beslut. Jag tror på duon med en rutinerad kartläsare i högerstolen, och är säker på att Isak kommer lära sig mycket av honom.”

Isak Reiersen, förare:
”Jag har alltid brunnit för rally och haft som mål att ta det här steget. I år går vi för en satsning i rally-SM, det känns såklart fantastiskt bra. Rally går inte att jämföra med något annat. Vilken känsla det är när du ligger på gränsen i bilen och kör flat out i skogen, med träden en halvmeter från bilen. Så jag ser det här som läroår och ska försöka samla så mycket erfarenhet som möjligt.

Premiären i Boden blir första tävlingen jag kör med noter, och just det kommer nog vara den största utmaningen. Men det ska bli spännande att få den här nya upplevelsen. Det blir också första tävlingen med Johan [Johansson] som kartläsare. Vi har fått några mil tillsammans nu under test och det känns riktigt bra. Han har en annan rutin än mig inom rally, och det blir en trygghet att kunna förlita sig på någon som honom i bilen.

Jag och JC har samarbetat i många år nu, så att teamet även följer med mig in i rally känns tryggt. Det blir ett steg uppåt i karriären, och jag är tacksam över att ha Joel [Christoffersson] och teamet i ryggen som ger en extra push.”

Johan Johansson, kartläsare:
”Det känns jättekul att komma till start med Isak [Reiersen] och JC Raceteknik i år. Isak är ny inom rally och vi går in ödmjukt inför uppgiften. Vi siktar på att samla erfarenhet och mil tillsammans. Försöka undvika misstag, för att kunna nå resultaten och bli snabbast i framtiden. Själv hoppas jag kunna bidra med trygghet, både inne i bilen och utanför.

Jag har gjort den här resan med lovande juniorer två gånger tidigare, och tror därför att jag kan bidra med rätt mycket och även utvecklas själv. Med Isak blir vår premiär tillsammans i Boden, och första intrycket är väldigt bra. Han har inte kört med noter tidigare, så i början kommer vi jobba för att utveckla notsystemet. Men han känns lyhörd och suger åt sig informationen snabbt.”