<< Till startsidan
 

OBS! Här publiceras era pressutskick eller nyhetsbrev. Ja, allt ni vill ska nå ut, vare sig det är klubbinfo, teaminfo eller något annat av intresse. Är det något du vill ha med så maila till: maria@motorsportivarmland.nu

MiV är ju sidan som förmedlar allt NI vill få ut och läsa! Så välkommen att maila in din rapport!

2023

2023
               

23-03-30 Esplunda Sprinten tvingas ställa in
Enköpings MK har idag haft möte med markägare och ordföranden i vägföreningen. Tyvärr tvingas de meddela att de behöver ställa in tävlingen Esplunda Sprinten den 29/4.

Vintern och kylan håller i sig alldeles för länge och vägen kommer inte hinna bli förberedd innan tävlingsdagen.

Enköpings MK välkomnar er till sin tävling EMC-SPRINTEN den 5 augusti.
23-03-29 Lars Stugemo övertar Kruses plats i GK Door Team Sweden
Inför grussäsongen inleder GK Door Team Sweden samarbete med Sunnyside Experience och #FkkCancer. Detta efter att Jonas Kruse av medicinska skäl bestämt sig för att avstå SM och fokusera på rollen som Teamchef tills vidare.
- Jag har i samråd med teamet och med vår huvudsponsor GK Door bestämt mig för att av medicinska skäl avstå SM-tävlingarna 2023. Tyvärr känner jag fortfarande av samma trötthet som tvingade oss att kasta in handduken vid SM-tävlingen i Lima. Det är otroligt surt och ett jobbigt beslut att ta såklart. Alla i teamet har kämpat riktigt hårt för att få allt på plats 2023 - och jag såg verkligen fram emot full SM-säsong i teamets VW Polo R5. Men, hälsan måste gå först säger Jonas Kruse.

Planen är att Jonas Kruse kör utvalda tävlingar i MAS-cup och Sprint-SM under 2023 för GK Door Team Sweden, i en Polo R5, han siktar på att vara tillbaka till full säsong 2024.
- Jag vill poängtera att jag trots allt mår riktigt bra! Tröttheten är en bieffekt från cancerbehandlingen jag genomgått och symptomen avtar. Jag ser verkligen fram emot att fortsätta att driva och utveckla GK Door Team Sweden, vi är bara i början på teamets resa. Jag siktar på att tävla i utvalda delar av SM-sprint och MAS-cupen under 2023 med teamets Polo R5, den behöver luftas ofta. Jag älskar rally och det här är mitt liv, avslutar Kruse.

Det nya samarbetet betyder att Lars Stugemo och Karl-Olof Lexe tar över Jonas Kruse och Nelly Karlssons plats i en av teamets Polo R5 under SM. Lars och Kalle har tävlat ihop sedan 2016 och har erfarenhet och rutin från såväl nationella som internationella tävlingar. Genom Sunnyside Experience driver Lars också projektet #FkkCancer som samlar in pengar till cancerforskning, ett projekt som hittills samlat in 300 Ksek.
- Tråkigt för Jonas som jag vet arbetar otroligt hårt för att få ihop teamet 2023, men hälsan går alltid först. När chansen att få vara en del av GK Door Team Sweden dök upp bestämde vi oss snabbt. Ett besök i teamets verkstad, en date med chefsingenjör Johan Peterson och som vanligt ett bra snack med Chribbe, sen var vi i box. Det blir riktigt kul att testa Polon igen och se vad vi och teamet kan göra tillsammans, säger Lars Stugemo.

GK Door Team Sweden satsar under 2023 i första hand på Rally SM med tre VW Polo R5 och en Ford Fiesta R2. Vid årets första SM-tävling i Lima tog Patrik Flodin och Göran Bergsten andraplatsen och de är bland favoriterna till SM-guldet 2023. Teamet ägs av Chribbe Haglund och Micke Jakobsson och har bas i Skänninge.
- Det är självklart otroligt tråkigt att Jonas tvingas avstå SM. Jonas med sitt driv, sitt stora kunnande och sin fantastiska erfarenhet av rally arbetar hårt för hela teamet. Men jag är trots allt glad och stolt att vi snabbt hittat en spännande lösning med Lars och Kalle och att Jonas samtidigt fortsätter att vara nav och motor i teamet. Lars och Kalle har kört massvis med tävlingar ihop under fler år. De har bra rutin och många erfarenheter som vi får ta del av i GK Door Team Sweden. Det här blir bra, säger teamägare Chribbe Haglund.
23-03-29 Saab Arena och hotell klara för Midnattssolsrallyt
Saab Arena, centralt beläget i Linköping, blir centrum för KAK Midnattssolsrally 2023 och nu är även rallyts hotellpartners klara. Midnattssolsrallyt körs i Östergötland torsdag 29 juni till lördag 1 juli.
- Det känns fantastiskt att rallyt är tillbaka i Linköping efter mer än 60 år, säger Anders Thorén, evenemangsansvarig på Visit Linköping.

Centralt belägen i en av Sveriges största städer och en fullservicearena med gott om ställplatser i närheten är några av fördelarna som Saab Arena i Linköping erbjuder då Midnattssolsrallyt kommer att förlägga både serviceplats och rallyts HQ till arenan.
- Midnattssolsrallyt gjorde uppehåll i Linköping exempelvis 1961 och 1962 och det känns fantastiskt att rallyt åter hamnar i Linköping efter mer än 60 år, säger Anders Thorén som är evenemangsansvarig på Visit Linköping.

Flera stora rallyn har haft Saab Arena och Linköping som serviceplats och HQ de senaste åren men detta är första gången för ett historiskt rally.
- Det är ett mycket spännande evenemang och den här typen av bilar lockar en betydligt bredare publik än vanliga rallyn. Vi laddar upp för en rejäl tillströmning och tittar också på möjligheten att ha en publiksträcka i de centrala delarna av Linköping, förklarar Anders Thorén.
Rally kräver boende och likt tidigare år har Midnattssolsrallyt knutit flera hotell till sig, i år är det Elite Stora Hotellet, Scandic Linköping City och Quality Hotel The Box som gäller. Både tävlande och publik kan specialboka rum genom rallyt (länkar nedan).

Midnattssolsrallyt startar vid lunchtid torsdagen den 29 juni med flera sträckor. Etapp två körs under fredagen och den tredje och sista etappen under lördagen. Ambitionen är ett rally med behagligt genomförandetempo men lika utmanande som tidigare upplagor. Året tävling blir betydligt mer kompakt då arrangörerna lyckats halvera längden på transportsträckorna. Rallyts totallängd blir i år cirka 45 mil varav 12 mil specialsträckor från Finspång i norr, Kisa i söder och Motala i väster med Linköping som centralort.

Inbjudan publiceras den 7 april där mer information presenteras. Samma dag, den 7 april öppnar även anmälan och samtidigt lanseras Midnattssolsrallyts nya hemsida som återfinns på den välkända adressen: www.midnattsolsrallyt.com.
Tills den nya hemsidan är klar kommer löpande information att publiceras på Midnattssolsrallyts Facebooksida: https://www.facebook.com/midnightsunrally

Midnattssolsrallyfakta och historik
KAK Midnattssolsrallyt är Sveriges, och ett av Europas största rally för historiska tävlingsbilar och har genomförts sedan 2006. Tävlingen kördes i sin ursprungliga tappning mellan 1950 och 1964.
KAK Midnattssolsrallyt erbjuder deltagare, publik och partners en unik upplevelse av klassiska rallybilar på fina rallyvägar under säkra förhållanden. Helhetsupplevelsen med trevlig samvaro, nostalgisk motorsportkultur och tävlingsmomentet har skapat ett genuint och uppskattat evenemang.

Bokningslänkar
Elite Stora Hotellet
Midnattssolsrallyt 2023 - Elite Stora Hotellet, Linköping https://bookings.elite.se/ibe/details.aspx?propertyid=16751&nights=1&checkin=2023-06-28&group=7478264&lang=sv

Scandic Linköping City
www.scandichotels.se Ange kod: BKAK280623

Quality Hotel The Box
www.nordicchoicehotels.com Ange kod: SOLRALLY
23-03-25 P-G Andersson debuterade med Volvo –  totalvann Rally Anderslöv i en Volvo 240
P-G Andersson och Anders Fredriksson debuterade med en Volvo Grupp H och gjorde det i ett sånt tempo att de totalvann Rally Anderslöv idag. 
– Det här var verkligen superkul. Jag är så tacksam till team Skåab som ordnade det här, det gav mersmak, säger P-G.

Per-Gunnar "P-G" Andersson,och codriver Anders Fredriksson (båda Årjängs MK) kör i år hela Rally-SM tillsammans med Team Skåab i teamets nya Ford Fiesta R2 från M-sport. Teamchef Stefan Kristensson bjöd i helgen ner killarna till sin hemmatävling Rally Anderslöv som arrangerades av Trelleborgs MK. Han hade hyrt dem en Volvo 240 grupp H-bil under rallyt.
– Jag har aldrig tävlat i en Volvo tidigare, men jag fick provköra den under fredagen. Och jäklar vad bra den gick. Det var verkligen roligt, men det är ett helt annat sätt att köra, så det gäller att ställa om i huvudet, sa P-G med ett skratt efter fredagens provkörning.

Idag var det skarpt läge. P-G och Anders gick ut i ett högt tempo och tog täten i rallyt direkt. De behöll sin ledning ända in i mål efter att ha vunnit sju av rallyts åtta sträckor. Därmed totalvann de sin debuttävling med en Volvo 240.
– Det här var verkligen superkul. Jag satte inbromsningarna bra och behöll farten in i kurvorna och accererationen ut. Jag är så tacksam till teamet som ordnade det här, det gav mersmak. Så supertack alla för en fin och rolig tävling, säger P-G.

Totalresultat Rally Anderslöv
1. P-G Andersson 24.27,7 
2. Tom Kristensson 24.43,3 +15,6
3. Joachim Kristiansson 25.00,4 +32,7
4. Lars Engström 25.13,3 +45,6
5. Tim Liljegren 25.34,4 +1:06,7
6. Tobias Jönsson 25.37,7 +1:10,0
7. Stefan kristensson 25.57,2 +1:29,5
8. Måns Örum Gad 26.01,7 +1:34,0
9. Gösta Wremert 26.02,3 +1:34,6
10. Hugo Sääf 26.03,1 +1:34,4 

Komplett resultat: https://www.resultatservice.com/resserv/v2/results/result.jsp?tvlnr=2023017&deltvlnr=1&page=1a8

Mer info på www.pgandersson.se.
23-03-24 Mille Johansson uttagen till Svenska landslaget i bilsport
17-årige rallyföraren Mille Johansson från Katrineholm har tillsammans med sin kartläsare Johan Grönvall från Arvika blivit uttagna till att representera Svenska Bilsportförbundets landslag under 2023. Detta i samband med att Mille och Johan gör en storsatsning på Junior-EM i rally under säsongen.
– Jag är glad att kunna meddela att jag är en del av det Svenska landslaget i bilsport 2023. Det är ett mål jag har haft som nu uppnåtts, och det är en bekräftelse på att det vi gör är rätt. Jag längtar efter att få dra igång vår EM-säsong, säger landslagsföraren Mille Johansson.

Mille och Johan kommer representera Svenska Bilsportförbundets landslag när de tävlar internationellt under 2023. Landslaget, som stöttas av Riksidrottsförbundet, hjälper ett antal individer som tävlar på hög nivå inom bilsport med ett individanpassat upplägg med fysisk- och psykisk träning, kontraktshjälp och gemensamma läger för att man ska utvecklas inom bilsporten. Förutom rallylandslaget, som Mille och Johan tillhör, finns även ett stort antal utövare inom crosskart, karting, racing och rallycross med namn som Rallycrossvärldsmästaren Johan Kristoffersson, Indy 500-vinnaren Marcus Ericsson och Milles teamkollega i GN Motorsport, Pontus Tidemand.

Landslagsförare får även representera Sverige i lagtävlingar som FIA Motorsport Games, Bilsportens egna OS.

Mille och Johan startar sin EM-säsong den 20-21 maj i Polen.
23-03-17 Mille Johansson kör Junior-EM i rally med ny kartläsare
Den 17-årige rallytalangen Mille Johansson från Katrineholm kommer 2023 köra Europamästerskapet för juniorer i rally. Tillsammans med sin nya kartläsare Johan Grönvall från Arvika kommer man under året köra sex deltävlingar i FIA ERC Junior tillsammans med det VM-meriterade teamet IKsport i en tvåhjulsdriven Ford Fiesta Rally4.
– Det ska bli riktigt roligt, och utmanande, att komma till start i årets Junior-EM. Målet med denna säsong är att bygga erfarenhet från dessa tävlingar, och självklart lyckas med flera framskjutna placeringar, säger Mille.

2022 gjorde Mille Johansson sin internationella tävlingsdebut, när han tillsammans med IKsport körde det Slovenska mästerskapet i rally. Där visade Mille fart redan från start genom att ta en sträckseger i sin första tävling på asfalt, och under året ta tre pallplatser i det tuffa mästerskapet. Nu tar Mille klivet upp på den högsta Europeiska nivån tillsammans med IKsport. Säsongen körs över sex deltävlingar, med premiär i Polen 20-21 maj - Knappt tre veckor efter Milles 18-årsdag.
– Jag kommer från ett år på enbart asfalt i Slovenien, vilket var hela tanken med den satsningen. Eftersom halva Junior-EM körs på just asfalt. Vi fick den erfarenheten där, vilket vi inte har samma möjlighet till i Sverige. Jag fick även ett första år med egna noter, vilket var otroligt lärorikt, fortsätter Mille.

Sedan Mille började med karting, och senare formelbilsracing, har målsättningen från dag ett vart att ta sig till Rally-VM, WRC. EM-serien drivs numera av VM-promotorn, vilket bland annat innebär att samtliga sträckor från samtliga deltävlingar direktsänds via Rally.TV samt att vinnaren i EM-serien får en styrning i efterföljande års Junior-VM.
– EM har verkligen lyfts i år, och det betyder att tempot kommer skruvas upp med fler snabba ekipage från hela Europa. Det kommer bli tufft att hänga med, men vi kommer göra vårt bästa, och hela tiden utvecklas, säger Mille.

Ny kartläsare i satsningen blir Johan Grönvall från Arvika. Johan har de senaste säsongerna åkt med Linus Harling i SM, där de förra året tog medalj i både SM och JSM.
– Det ska bli intressant att få sätta sig i bilen ihop med Mille denna säsongen. Mille är en ung förare som redan samlat på sig en hel del erfarenhet och har ett högt mål med sin karriär, så ska bli riktigt kul att följa med på denna resa. Hans satsning och ambition inom rally är helt otroligt, säger Johan. Att få åka EM känns för mig väldigt stort. Just detta med att tävla utomlands, och att få åka EM har vart både en dröm och ett mål när jag startade min karriär. Så nu när jag väl får chansen att göra det, så ska jag ge allt för att det ska bli en lyckad säsong.
– Johan kommer från SM-sammanhang, och vill satsa ut mot Europa. Så det var ett perfekt tillfälle att börja tävla tillsammans. Vi har haft ett möte, och ser fram emot första testet tillsammans, avslutar Mille.

Rally-EM, FIA European Rally Championship, för juniorer körs över sex deltävlingar. Serien inleds den 20-21 maj på grus i Polen och fortsätter sedan till Lettland och hemmatävlingen i Värmland i Sverige 7-8 juli. Efter tre tävlingar på grus avslutas serien med tre asfaltsrallyn i Italien, Tjeckien och Ungern. Samtliga ekipage i Junior-EM är 27 år eller yngre, tävlar i tvåhjulsdrivna bilar och kör på däck från Hankook.

Mille kommer fortsätta sin satsning ihop med Skånska teamet GN Motorsport, och köra utvalda tävlingar i Sverige och andra länder under året. Samt mentorskapet från den dubbla världsmästaren Pontus Tidemand, som även han kör EM-serien i den fyrhjulsdrivna klassen.
23-03-13 Bra start för Tom Kristensson i EM i Rally Serras de Fafe i Portugal
Det blev en bra start för Tom och Andreas Johansson med den nya bilen, Citroen C3 Rally 2 och teamet Tagai Racing Tecchnology, i första deltävlingen i EM, Rally Serras de Fafe i Portugal i helgen. Paret tog en stark nionde plats i det tuffa startfältet, trots en punktering på sträcka sex på lördagen, som kostade ca en minut i tappad tid.
- Lite tur hade vi i alla fall, eftersom däcket blev kvar på fälgen och vi kunde ta oss i mål på sträckan utan att behöva stanna och byta hjul. Vi hade dock bara ett reservhjul med oss, så det gällde att undvika punktering på resterande sträckor för dagen, säger Tom
- Vi är jättenöjda med hur vi genomförde tävlingen, allt ifrån kvalificeringssträckan på fredagen den första korta stadssträckan samma kväll. Undan för undan lärde känna bilen bättre och jag blev mer komfortabel med körningen, och kunde öka tempot utan ta några risker, vi hade inte ett enda moment under hela tävlingen.
- Speciellt på söndagen var det sjukt roligt att köra då väderförhållandena och vägarna var bättre, och då det gick att känna att det är en bra bil med hög potential. Räknar vi endast söndagens sträckor hade vi faktiskt tagit en sjätte plats.

Annars blev de i stort som befarat, inte så mycket regn under tävlingen, mer omväxlande med regn, dimma och sol, men regnet i veckan gjorde att det blev både halt och uppkört, och man tvingades stryka ett par sträckor på lördagen, eftersom det blev för dåliga
- Jag kan inta beskriva hur nöjd och glad jag är över att vara tillbaka i en rallybil igen och ett stort tack till Andreas, teamet, supporters och alla som gjort det möjligt för mej att stå här nu, säger Tom vid målgången

Tävlingen vanns av VM-meriterade Hayden Paddon från Nya Zeeland före Toms norske teamkamrat Mads Östberg och med Georg Linnamäe från Estland på tredje plats.
Nu var det inte bara Tom och Andreas som råkade ut för punkteringar, och mest otur hade nog det nya finska stjärnskottet Mikko Heikkilä som ledde tävlingen inför sista avgörande sträckan, men fick punktering på denna och rasade i resultatlistan.

Pontus Tideman, med Toms klubbkamrat i SMK Hörby som co-driver, slutade på trettonde plats i den tuffa tävlingen
23-03-13 Från el i STCC till fossilfritt i Rally
Nytt projekt från initiativtagarna till elbilar i STCC.
Ett projekt för att utveckla och sprida kunskap om moderna bränslen både inom motorsporten och i samhället i stort.
En framgångsrik omställning av bilismen kräver både elbilar och moderna bränslen för bilar med förbränningsmotorer.
Gemensam målsättning med det svenska bilsportförbundet, Svensk Bilsport.

Fortsatt behov av bränsle till förbränningsmotorer även år 2045
Det finns 2023 ca 5 miljoner bilar i trafik i Sverige, andelen elbilar av dessa ökar men är fortfarande liten. Det säljs fortfarande flest bilar med förbränningsmotorer och då medellivslängden för en bil i Sverige är 17 år kommer det finnas i stora volymer av dessa även år 2045. Förutsättningen för att Sverige och EU skall uppnå sina klimatmål 2030 är därför en omfattande övergång från bensin och diesel till moderna bränslen. Och att denna sker så snart som möjligt.

Syftet med projektet Pure Rally. No Compromises. är att bidra till omställningen genom att utveckla och sprida kunskap om att det med moderna bränslen är fullt möjligt att tävla fossiloberoende i rally utan att kompromissa med prestanda eller tillförlitlighet.

Motorsport som drivkraft för utveckling
- Vi inom motorsporten har ett stort ansvar för att driva utvecklingen inom bilismen framåt, säger Hans Bååth, grundare av DRIVE VXO och tidigare Managing Director för Polestar. Det är inom motorsporten bilar och förare utsätts för de största utmaningarna, därför lämpar sig motorsporten för att driva utveckling av till exempel nya moderna bränslen framåt. Just nu går denna utveckling fort och vi vill med detta projekt bidra till att dessa kommer i användning. Först inom motorsporten och sedan i övriga samhället. Många andra tekniska innovationer har gått den vägen.

Rally-SM representerar landsbygden. STCC staden och motorvägarna
Redan 2017 initierade Hans Bååth, då i sin roll som vd för E-PWR AB och styrelseordförande i STCC, det som 2023 blir världens första nationella elektriska racingmästerskap, STCC.
- Övergången till elbilar är en viktig del i omställning av samhället men det är inte en lösning på alla transportbehov. fortsätter Hans Bååth, och fortsätter:
- Rallysporten är ett exempel på bilkörning där eldrift inte är optimalt. Rally är en unik form av motorsport som till skillnad mot tex STCC avgörs på specialsträckor längs avlysta skogs- och grusvägar, med långa transporter däremellan. Rally körs i alla väder året om och på alla underlag. På så sätt representerar rallysporten transportbehoven på landsbygden med långa avstånd och begränsad infrastruktur. Om vi vill att hela Sverige ska leva även i samband med omställningen måste vi utveckla lösningar som gör det möjligt oavsett vilka behov vi har eller var i landet vi bor.

Pure Rally. No Compromises. Projekt för moderna bränslen inom rally
Det första steget i projektet innebär att en ny rallybil utvecklats som testbänk för tester i tuffa förhållanden. Bilen är utvecklad enligt Svensk Bilsports senaste säkerhetsstandards och följer det nationella tekniska reglementet för att tävla i Rally-SM. Därutöver har den anpassats med testutrustning för att möjliggöra test och analys av olika bränslen.
- Vår ambition är att bidra till övergången till moderna bränslen i rallysporten, genom visa att det är fullt möjligt att tävla fossiloberoende i rally-SM utan att kompromissa med prestanda och tillförlitlighet. Och på så sätt sprida kunskap om vad moderna bränslen förmår. fortsätter Hans Bååth.

Förberedelser norr om Polcirkeln
Som ett led i projektet deltog DRIVE VXO Motorsport 2022 i Arctic Rally i norra Finland. Ett långt rally norr om polcirkeln upp mot ryska gränsen.
- Då gjorde vi det med traditionella bränslen men vår målsättning är att göra om det med moderna bränslen berättar Andreas Sigfridsson teamkoordinator i DRIVE VXO Motorsport, det är en rejäl utmaning även med beprövad teknik med tanke på de långa avstånden och extrema förhållandena. Genom att vi genomfört tävlingen en gång vet vi vad som väntar och kan förbereda oss för det.

Rally körs året runt på alla tänkbara underlag som is och snö till grus och asfalt. Och i alla väder och temperaturer, Andreas fortsätter,
- Under 2022 körde vi tävling i allt från från minus 33 till plus 35 grader, i ösregn, snö, damm och solsken. Rally är definitivt en sport som sätter både människa, maskin och som i det här fallet bränslen på prov.

Stort intresse från Bilsportförbundet
För det svenska bilsportförbundet Svensk Bilsport är arbetet med hållbarhet centralt och förbundets miljösamordnare Mikael Norén ser positivt på initiativet från DRIVE VXO:
- Svensk Bilsport har länge arbetat hårt med miljöfrågorna. Hållbarhetsarbetet är även beroende av medlemmars goda exempel. Därför är DRIVE VXOs initiativ både intressant och viktigt. Det är viktigt att vi delar erfarenheter med varandra. Vårt gemensamma mål är att säkerställa att motorsporten kan fortsätta utvecklas i takt med samhället i övrigt och driva en grön teknikutveckling. Motorsport ses glädjande nog allt mer som en resurs i samhället socialt, men vi har exempelvis även påvisat att aktiva motorbanor bidrar till ökad artrikedom och projekt har fått naturvårdsbidrag från kommuner och länsstyrelser.

Premiär i maj
Bilen beräknas vara redo för test och tävling under våren, med planerad SM-premiär i South Swedish Rally 18-20 maj.
- Vi är glada över att kunna presentera det här projektet och ser fram emot att börja testa och tävla med bilen under 2023. Vår målsättning är att arbeta med hela vårt team i Rally-SM DRIVE VXO motorsport för en minskad miljöpåverkan och i ett längre perspektiv bidra till både sportens och samhällets utveckling avslutar Hans Bååth.
23-03-12 Plucky Paddon snatches dramatic Fafe win
Mikko Heikkilä's Power Stage heartbreak hands victory to the Kiwi at ERC's opening round.

Hayden Paddon became the first Hyundai driver to win an FIA European Rally Championship round after grabbing a remarkable Rally Serras de Fafe, Felgueiras, Boticas, Vieira do Minho e Cabeceiras de Basto victory from under the nose of Mikko Heikkilä on Sunday.

Paddon and co-driver John Kennard were on blistering form throughout the final leg, seizing second overall from MRF Tyres Dealer Team rival Mads Østberg earlier in the day before whittling down the deficit to Škoda Fabia Rally2 Evo driver Heikkilä.

Pirelli-equipped Paddon, the reigning Asia Pacific Rally Champion, trailed long-time leader Heikkilä by just 2.8sec heading into the final speed test of the three-day event in northern Portugal. But when the Finn stopped to change a front left damaged tyre less than 5km from the finish line, glory fell into Paddon’s lap.

As well as notching up his maiden ERC victory, the BRC Racing Team-run i20 N Rally2 star becomes the first driver in history to win an ERC rally at the wheel of a Hyundai.

"I’m sorry for Heikkilä,” said the humble Kiwi. “We wanted to try and overcome those 2.8sec fair and square. But we’re happy, very happy and this is definitely right up there [with my other career achievements].

“We just wanted to build our way into the championship and just get a strong result this weekend, we’ve been pushing, but not taking the risks and that’s been the whole philosophy for the whole weekend, pick a speed and hold it and today that went down quite well. We weren’t the outright fastest this weekend but we had the pace to hold it consistently throughout the rally.”

Heikkilä plummeted to eighth as a result of his time loss, allowing Citroën C3 Rally2 man Østerg to inherit second overall just 10.7sec adrift of the top spot. Estonia’s Georg Linnamäe - also in Hyundai machinery - completed the podium another 16.8sec in arrears.

"I have no idea [where the puncture came from],” Heikkilä explained. “It’s easy to have a puncture because there are so many stones out there. I am happy with the tyres.

“Crying won’t help - it is what it is. I just want to say thanks to my team, they worked very well,” he added.

Miko Marczyk’s warm-up for May’s Vodafone Rally de Portugal WRC round ended with fourth place on what was the double Polish champion’s debut in his Škoda Fabia RS Rally2. The Pole completed the gravel event 45.9sec back from Linnamäe, but almost one-minute clear of Citroën stalwart Yoann Bonato, who said: “This is a really good result for us, especially on this surface.”

Out of contention for victory following a damaged tyre on Saturday, Craig Breen overcame a power steering issue on SS10 to claim a quartet of fastest times. It could have been five stage wins had it not been for a wild moment on SS14 when Breen’s Pirelli-shod Hyundai went up onto two wheels after hitting a bank through a fifth-gear left-hander nearing the stage finish.

Defending ERC champion Efrén Llarena was never able to get back on terms following his mistake on Friday afternoon’s Qualifying Stage, which left him 18th on the road for Saturday’s rain-hit tests. The Spaniard was passed by Breen in the Power Stage and ended the rally with seventh overall.

“It wasn’t all about the road position because we were losing time today in the slow corners, we had no traction and for me it’s a disaster,” said the Spaniard. “I was pushing like hell, but we lost a lot of time.”

The 70th-anniversary ERC season resumes with the all-asphalt Rally Islas Canarias from 4 - 6 May. Organisers have prepared a 13-stage route over a competitive distance of 190.06 kilometres.

Overall classification:
1. H Paddon / J Kennard NZL Hyundai i20 N Rally2 1hr 42min 21.3sec
2. M Østberg / P Barth NOR Citroën C3 Rally2 +10.8sec
3. G Linnamäe / J Morgan EST Hyundai i20 N Rally2 +27.5sec
4. M Marczyk / S Gospodarczyk POL Škoda Fabia RS Rally2 +1min 13.4sec
5. Y Bonato / B Boulloud FRA Citroën C3 Rally2 +2min 11.8sec
6. C Breen / J Fulton IRL Hyundai i20 N Rally2 +2min 19.7sec

The official Home of the FIA European Rally Championship: FIAERC.com
23-03-12 Tuff EM-premiär för Tidemand
Den portugisiska EM-deltävlingen var långt ifrån en lätt match. Regn, uppkörda vägar och småproblem kantade Pontus Tidemands helg och resultatet blev inte vad han hade hoppats på.
- Det är rally, ibland går det inte enligt planen och det här var en sådan tävling, säger han.

Efter en stabil start på den inledande publiksträckan på fredagskvällen, var Pontus Tidemand och co-drivern Julia Thulin bara 2,9 sekunder från ledningen av Rally Serras de Fafe e Fegueiras. Lördagsmorgonens första sträcka fungerade också bra, men på följade sträcka blev motorn i deras Ford Fiesta Rally 2 överhettad och för att inte riskera skador fick de slå av på tempot. Att det sedan började regna kraftigt gjorde inte saken bättre. De fick en kämpig förmiddag innan de, efter att en sträcka blivit struken av säkerhetsskäl, kunde ta sig tillbaka till service för att se över bilen.
- Teamet hittade snabbt problemet och kunde fixa det, säger Pontus. Nu visste vi också lite bättre vad som väntade oss under eftermiddagen så vi gjorde ändringar för att få till det så passande som möjligt till vägförhållandena, som såklart skulle bli ännu tuffare på andra varvet.

Men det blev inte mycket körning efter serviceuppehållet. Av de fyra sträckor som skulle körts, ströks två på grund av vägarnas tveksamma kvalité och ytterligare en stoppades efter en olycka. Kvar blev en enda sträcka.
- Man vill självklart ha så många kilometer som möjligt för att komma in i det. Det blir lite av ett antiklimax, men det är inte mycket att göra åt. Men det är samma för alla så det är bara att åka tillbaka till service och ladda om, förklarar Pontus.

På söndagen hade han en betydligt bättre känsla, som stärktes under dagen, och bilen fungerade bra på de något torrare men ändå svårkörda vägarna. På eftermiddagen gick han i mål på trettonde plats.
- Den här helgen blev inte som vi hade hoppats. Men det är rally, ibland går det inte enligt planen och det här var en sådan tävling. Jag känner ändå att vi avslutade med en positiv känsla och det har varit givande för oss alla och för mig att börja lära mig det här nya paketet med ny bil, nytt team och ny kartläsare. Alla har gjort ett superjobb och jag är glad att få jobba med så bra människor. Erfarenheten från det här tar vi med oss och blickar framåt mot nästa tävling, säger Pontus.
23-03-11 Heikkilä heads the Fafe pack with ERC rivals in hot pursuit
Mikko Heikkilä will carry a 4.2sec lead into Sunday’s final leg at the opening round of the 2023 FIA European Rally Championship, Rally Serras de Fafe, Felgueiras, Boticas, Vieira do Minho e Cabeceiras de Basto.

The reigning Finnish champion, at the wheel of a Michelin-equipped Škoda Fabia Rally2 Evo, initially moved in front on SS3 before slipping back to second place as the morning loop progressed. However, a time-topping performance – coupled with a delay for Craig Breen – on SS7 means it’s Heikkilä who leads at the overnight halt in Fafe, with Mads Østberg in second and Hayden Paddon third.

“For sure it was quite challenging,” Heikkilä said at the completion of the morning loop. “For me the most difficult part was to find the grip or the muddy places because you don’t know beforehand and it was quite difficult to guess. I have never faced these conditions before because in Finland, if it’s raining or wet, it doesn’t get this muddy. But it’s good learning and the pace has been okay, so we are in the fight.”

Following the event-opening super special in Fafe on Friday night, which was won by double Portuguese champion Ricardo Teodósio, leg one continued this morning on rain-hit gravel roads east of the host city.

Driving a MRF Tyres-equipped Citroën C3 Rally2, Østberg capitalised running first on the road to take the lead by 2.3sec ahead of Paddon and Erik Cais.

Breen completed the 9.64-kilometre test 12.6sec off top spot in 17th position and rued his decision not to select first position in the starting order, a right he’d earned after winning Friday afternoon’s Qualifying Stage.

But with SS3 being comparatively dry compared with the previous run, Breen’s fourth-place starting position proved to be advantageous for the Pirelli-equipped Hyundai i20 Rally2 driver, and he won the stage to shoot up to fourth position in the overall classification, 7.9sec behind Heikkilä.

Østberg was quickest again on SS4 and, with SS5 cancelled for safety reasons, the Norwegian returned to Fafe for the midday service halt leading by 1.1sec.

With Breen on a charge through SS6 and Østberg reporting not being comfortable with the handling of his car, plus a strange smell onboard, Irishman Breen now led by 1.5sec over Heikkilä with Østberg back in third.

But Breen’s hopes of a sixth ERC event win were dashed when he was forced to stop to change a damaged tyre less than halfway through SS7, the 15.05-kilometre Boticas/Sr do Monte test, as Heikkilä led again, despite reporting an issue with his car’s battery at the stage finish.

Behind third-placed Paddon, Georg Linnamaë is fourth with Marti?š Sesks fifth and Miko Marczyk sixth. Miklós Csomós completed SS7 in seventh place but was concerned about a high water temperature reading from his car’s dashboard.

The battle for victory on the opening round of the ERC’s 70th-anniversary season continues tomorrow (Sunday) with four double-use stages over a competitive distance of 84.28 kilometres.

Leading positions after Saturday:
1. M Heikkilä / S Vaaleri FIN Škoda Fabia Rally2 Evo 46min 4.4sec
2. M Østberg / P Barth NOR Citroën C3 Rally2 +4.2sec
3. H Paddon / J Kennard NZL Hyundai i20 N Rally2 +17.2sec
4. G Linnamäe / J Morgan EST Hyundai i20 N Rally2 +21.3sec
5. M Sesks / R Francis LAT Škoda Fabia RS Rally2 +37.7sec
6. M Marczyk / S Gospodarczyk POL Škoda Fabia RS Rally2 +43.0sec

23-03-09 Premiär i årets Europamästerskap för Tom Kristensson
SMK Hörbys Tom Kristensson, med Andreas Johansson från Eskilstuna MK vid sin sida, startar på fredag kväll i första deltävlingen i årets Europamästerskap, Rally Serras de Fafe i Portugal. Det blir i ett nytt team och med ny bil, det ungernbaserade Tagai Racing Technology och med en Citroen C3 Rally 2. I samma team och med en identisk bil har Tom och Andreas sällskap med den WRC-rutinerade norrmannen Mads Östberg.

Tävlingen har sin utgångspunkt i staden Fafe i norra Portugal nordost om Porto. 18 specialsträckor på grusunderlag och ca 18 mil totalt skall avverkas, med start sent på fredag kväll med en kort publiksträcka i Fafe, och avslutning på söndag eftermiddag. Det kan bli en tuff tävling, eftersom meteorologerna spår regn under alla dagarna.
- Det känns verkligen skönt att kunna stå på startlinjen i den första deltävlingen i ERC, säger Tom
- Direkt efter säsongsavslutningen i november förra året har det varit fullt upp med dels att få till det med ett nytt team och dels alla möten och kontakter md partners för att få ihop budgeten för att kunna komma till start. Trots kärva ekonomiska tider för alla, är jag väldigt tacksam för all ekonomisk hjälp och annat stöd som jag får. Jag är också tacksam för att min teammanager Rafal Cebula från förra året i Kowax har följt med till det nya teamet, och eftersom han har ett förflutet inom Citroen har han en hel del erfarenhet med sig.

Tom åkte ner till Portugal redan i söndags för att få ett par dagars ledighet och ladda batterierna, och idag satt han och Andreas i bilen för första gången, för test på en väg som liknar de som kommer i tävlingen.
- Även om det inte var idealiska förhållanden, dimma och regn, blev det ändå en bra och givande dag, och bilen har verkligen potential, rapporterar Tom
- Nu ser jag med tillförsikt fram mot fredag, och även om det ser ut att bli liknande förhållanden hoppas jag att få till en bra känsla för då kommer det verkligen bli kul. Då blir det både shakedown och en kvalificeringssträcka, som bestämmer startordningen, innan starten på kvällen.

Att det är ett getingbo som Tom och Andreas ger sig in i råder det ingen tvekan om. 37 ekipage tävlar om poängen i den högsta klassen ERC 1 i Rally 2 och R5 bilar och ett flertal med bred erfarenhet både från WRC och ERC.

Tom och Andreas är inte det enda svenska ekipaget, Pontus Tideman gör efter några års frånvaro comeback på den internationella scenen i en Ford Fiesta med det skånska teamet GN Motorsport och med SMK Hörbys Julia Thulin som co-driver, i samma klass.

Men nu är det dags att blicka utanför Sveriges gränser och göra comeback. Siktet är ställt på FIA European Rally Championship (ERC) och Pontus kör för det skånska hårdsatsande teamet GN Motorsport, där han också agerar mentor åt yngre förare, och MRF Tyres Dealer Team, samma team som han tävlade för 2015 när han blev mästare i Asia-Pacific Rally Championship.
- Det känns viktigt att stötta kommande generationer inom motorsport och att min erfarenhet kommer till nytta på fler plan. Att dessutom kunna kombinera det med en EM-satsning är lite av ett drömscenario just nu. Både GN Motorsport och MRF-teamet är otroligt drivna och professionella så jag tror knappast att jag hade kunnat få bättre uppbackning, säger Pontus.

Årets Rally-EM blir något utöver det vanliga med VM-kaliber på konkurrensen redan i första deltävlingen. 13 nu regerande mästare i både nationella och internationella mästerskap kommer till start och motståndet kryddas av välbekanta VM-förare som irländaren Craig Breen, norrmannen Mads Østberg och Nya Zeeländaren Hayden Paddon.
- ERC är stora snackisen just nu och jag tror nästan att det kan bli vassare än VM:s WRC 2-klass. Det kommer att bli ett getingbo av toppförare som gör allt för seger och det är häftigt att få vara med. Vårt mål i Portugal är framförallt att få ett bra resultat som ger oss bra med poäng från start i mästerskapet, men jag ska absolut inte sticka under stol med att man alltid vill gå för seger. Det sitter i ryggmärgen, konstaterar Pontus.

Just i Portugal trivs Pontus. Han har framgångsrikt kört Portugals VM-rally sju gånger och har vunnit fyra gånger och slutat med pallplacering i övriga tre.
- Underlaget i Portugal med i huvudsak grus och några asfaltsektioner brukar passa mig ganska bra och jag är lite bekant med vägarna i området från tidigare VM-tävlingar.

I år får Pontus också sällskap av en för honom ny kartläsare, Julia Thulin, som är regerande juniorvärldsmästare på kartläsarsidan efter att ha guidat estländaren Robert Virves till JVM-guld 2022.
- Julia är grymt duktig. Stor vilja, noggrann och målmedveten. Vi har hittills kört två tävlingar tillsammans i år och det funkar kanon. Ser fram emot att se vad vi kan åstadkomma under säsongen, säger Pontus.

ERC Rally Serras de Fafe e Fegueiras avgörs mellan fredag och söndag och består av 17 specialsträckor på totalt 180 kilometer. Värdstad är Fafe, inte långt från kusten i den norra delen av landet.
23-03-09 Tidemand redo för internationell comeback
Det är drygt två år sedan Pontus Tidemand senast tävlade utanför Sverige. Nu, en månad efter att ha blivit svensk mästare i rallysprint, är han klar för att ge sig i kast med den internationella rallyscenen igen. Först ut är Portugals EM-rally.
- Jag har väntat på en chans som den här, säger Pontus. De senaste två åren blev kanske inte helt som jag hade hoppats, men positivt sett har jag fått hämta ny energi och hunnit bli riktigt taggad på ordentlig fight igen.

Under uppehållet från internationellt tävlande har han hållit sig aktiv på nationell nivå. Han har bland annat kört utvalda SM-tävlingar med pallplaceringar som resultat i samtliga, segrat i Midnattssolsrallyts Race of Legends och provat på off-road racing i premiären av SxS Nordic. Det har dessutom inte blivit en, utan två, guldmedaljer och mästartitlar i rallysprint under både SM-veckan sommar och vinter, den senaste för bara en månad sedan.

Men nu är det dags att blicka utanför Sveriges gränser och göra comeback. Siktet är ställt på FIA European Rally Championship (ERC) och Pontus kör för det skånska hårdsatsande teamet GN Motorsport, där han också agerar mentor åt yngre förare, och MRF Tyres Dealer Team, samma team som han tävlade för 2015 när han blev mästare i Asia-Pacific Rally Championship.
- Det känns viktigt att stötta kommande generationer inom motorsport och att min erfarenhet kommer till nytta på fler plan. Att dessutom kunna kombinera det med en EM-satsning är lite av ett drömscenario just nu. Både GN Motorsport och MRF-teamet är otroligt drivna och professionella så jag tror knappast att jag hade kunnat få bättre uppbackning, säger Pontus.

Årets Rally-EM blir något utöver det vanliga med VM-kaliber på konkurrensen redan i första deltävlingen. 13 nu regerande mästare i både nationella och internationella mästerskap kommer till start och motståndet kryddas av välbekanta VM-förare som irländaren Craig Breen, norrmannen Mads Østberg och Nya Zeeländaren Hayden Paddon.
- ERC är stora snackisen just nu och jag tror nästan att det kan bli vassare än VM:s WRC 2-klass. Det kommer att bli ett getingbo av toppförare som gör allt för seger och det är häftigt att få vara med. Vårt mål i Portugal är framförallt att få ett bra resultat som ger oss bra med poäng från start i mästerskapet, men jag ska absolut inte sticka under stol med att man alltid vill gå för seger. Det sitter i ryggmärgen, konstaterar Pontus.

Just i Portugal trivs Pontus. Han har framgångsrikt kört Portugals VM-rally sju gånger och har vunnit fyra gånger och slutat med pallplacering i övriga tre.
- Underlaget i Portugal med i huvudsak grus och några asfaltsektioner brukar passa mig ganska bra och jag är lite bekant med vägarna i området från tidigare VM-tävlingar.

I år får Pontus också sällskap av en för honom ny kartläsare, Julia Thulin, som är regerande juniorvärldsmästare på kartläsarsidan efter att ha guidat estländaren Robert Virves till JVM-guld 2022.
- Julia är grymt duktig. Stor vilja, noggrann och målmedveten. Vi har hittills kört två tävlingar tillsammans i år och det funkar kanon. Ser fram emot att se vad vi kan åstadkomma under säsongen, säger Pontus.

ERC Rally Serras de Fafe e Fegueiras avgörs mellan fredag och söndag och består av 17 specialsträckor på totalt 180 kilometer. Värdstad är Fafe, inte långt från kusten i den norra delen av landet.
23-03-08 Rally Uppland 28-29 juli
De börjar ta form tävlingen Klassikerna kommer att starta På fredagen 28 juli klockan 16,00 med 2 st sträckor.

Sista bil i mål på fredag ca 19,30 och klockan 20,00 spelar The Refreshment från scen.
Vi startar om 9,00 på lördagen de kommer att köras 9 st sträckor med lunchuppehåll på Arenan.

Första bil i mål 15,15
Noter kommer att erbjudas för årsmodell 1975-1990. Även 4 WD är så klart med.
Tävlingens längd blev 228 km totalt 98 km SS.
Startavgiften kommer att bli 6000 kr inkl EL i depå.

Supercupen kommer att starta 11,00 på lördagen och ch dom åker 29 km SS. Men är välkommen på fredag och titta på rally och uppträdande.Startavgift 3000 kr inkl EL i depå.

Så boka in de i kalendern och upplev en trevlig helg på Tierp Arena och Upplandsskogarna.

Tävlingsledningen MK Tierp

23-03-08 Midnattssolsrallyt körs 29 juni till 1 juli
KAK Midnattssolsrally 2023 avgörs torsdag 29 juni till lördag 1 juli i Östergötland. Årets rally blir kompaktare med färre transportmil än de senaste upplagorna. Inbjudan publiceras och anmälan öppnar den 7 april.

En mer kompakt bana med kortare transportsträckor är den stora nyheten i Midnattssolsrallyt 2023. Rallyts totallängd har kortats ner till 45 mil varav hela 12 mil är specialsträckor. Samtliga sträckor körs i Östergötland med Finspång i norr, Kisa i söder, Motala i väster och Linköping i öster. Nytt för 2023 är också att rallyt startar vid lunchtid torsdagen den 29 juni med flera sträckor. Etapp två körs fredag och den tredje och sista avgörs under lördagen. Ambitionen är ett rally med behagligt genomförandetempo men lika utmanande som tidigare upplagor.

Midnattssolsrallyt arrangeras av Kungliga Automobil Klubben, KAK, och har för de kommande fyra åren kontrakterat Jerker Ekelund och Simon Johansson som projektledare. Båda med erfarenheter från tidigare genomförda rallyn.

Inbjudan publiceras den 7 april och då presenteras information om HQ, serviceplatser, hotellpartners, lördagens prisutdelning och bankett med mera.
Den 7 april öppnar även anmälan och då lanseras också Midnattssolsrallyts nya hemsida som återfinns på den välkända adressen: www.midnattsolsrallyt.com

Tills den nya hemsidan är klar kommer löpande information att publiceras på Midnattssolsrallyts Facebooksida: https://www.facebook.com/midnightsunrally

Midnattssolsrallyfakta och historik
KAK Midnattssolsrallyt är Sveriges, och ett av Europas största rally för historiska tävlingsbilar och har genomförts sedan 2006. Tävlingen kördes i sin ursprungliga tappning mellan 1950 och 1964.
KAK Midnattssolsrallyt erbjuder deltagare, publik och partners en unik upplevelse av klassiska rallybilar på fina rallyvägar under säkra förhållanden. Helhetsupplevelsen med trevlig samvaro, nostalgisk motorsportkultur och tävlingsmomentet har skapat ett genuint och uppskattat evenemang.

23-03-08 All-action, all-live and all set: ERC 2023 season is go!
All-action, all-live and all set: ERC 2023 season is go!
Thrills and spills guaranteed with a star-studded entry of 48 crews for round one.

The FIA European Rally Championship is go for 2023 with an incredible 40 drivers competing in headlining Rally2 machinery on the season-opening Rally Serras de Fafe, Felgueiras, Boticas, Vieira do Minho e Cabeceiras de Basto from 10 - 12 March.

And to further underline the popularity of the ERC – the recognised feeder series to the FIA World Rally Championship – 48 crews have registered to score ERC points on round one of the 70th-anniversary season in northern Portugal, 14 national or regional champions are taking part, while 23 nationalities are represented.

23-03-08 DRIVE VXO presenterar nyutvecklad rallybil med svenska leverantörer för moderna bränslen
DRIVE VXO presenterar sitt senaste projekt: en BMW 1M Coupe som byggs med 1,6 l turbomotor enligt Svenska Bilsportförbundets nationella reglemente för rally och som dessutom utvecklas för att testa fram nya moderna bränslen.
Made by Swedes - för en fortsatt starkt svensk motorsportindustri och rallykultur
En målsättning med projektet har varit att främja den svenska motorsportindustrin eftersom den är en viktig del av den unika svenska rallykulturen.
- Vi vill bidra till att det utvecklas och byggs fler rallybilar i Sverige enligt vårt nationella reglemente och med svenska komponenter, kunskap och teknologi, säger Hans Bååth ägare av DRIVE VXO,

Bilen, baserad på en BMW 1M Coupe, byggs i linje med förbundets målsättning att introducera nyare bilmodeller i den nationella klassen GrHB. Den följer förbundets senaste säkerhetsstandards och med så mycket svenska komponenter och leverantörer som möjligt.

Växjö, Kil, Säffle och Göteborg
Växjöbaserade DRIVE VXO har lämnat huvudansvaret för projektet till TechPro i Kil som också står för design och utveckling av chassit. Drivlinan levereras av Unic i Säffle. Göteborgsföretaget Even Engineering ligger bakom bilens 1,6 liters turbomotor, motorstyrning och elektronik för att möjliggöra test, utvärdering och optimering för moderna bränslen.
- När Bilsportförbundet 2018 öppnade upp för nyare nationellt homologerade bilar med det nya reglementet GrHB var det ett viktigt steg för att säkerställa att den nationella klassen som är stöttepelaren i svensk rallysport fortsätter utvecklas, säger Mikael Gustavsson ägare av TechPro. som fortsätter,
- Det finns en skaparglädje och kunskap att ta vara på i Sverige. Alla vill, och kan inte, köpa fabriksbilar från England, Frankrike eller Tjeckien. Vi har en unik tradition av att utveckla komponenter och bygga tävlingsbilar i Sverige och den är värd att bevara och lotsa in våra ungdomar i. Det har ett stort värde när sporten fostrar inte bara förare och co-drivers utan även mekaniker och ingenjörer.

Pure Rally. No Compromises. Projekt för moderna bränslen inom rally
Ett viktigt syfte med projektet är att testa fram nya moderna bränslen som kan göra motorsporten mer oberoende och framtidssäkrad utan att göra avkall på de sportsliga värdena eller publikens upplevelse.
- Vår ambition är att i detta projekt bidra till övergången till moderna bränslen i rallysporten, och visa att det är möjligt att förena högpresterande motorsport och förbränningsmotorer med hållbarhet, fortsätter Hans Bååth.

Elbilar är viktiga men inte lösningen på alla transportbehov
- Övergången till elbilar är en viktig del i omställning av samhället men det är inte en lösning på alla transportbehov. fortsätter Hans Bååth, som redan 2017 initierade projektet E-PWR som startskottet för det som 2023 blir världens första nationella elektriska racingmästerskap, STCC, fortsätter:
- Rallysporten är ett exempel på bilkörning där elbilar inte är optimalt. Rally är en unik form av motorsport som till skillnad mot tex STCC avgörs på specialsträckor längs skogs- och grusvägar, med långa transporter däremellan. På så sätt representerar rallysporten transportbehoven på landsbygden med långa avstånd och begränsad infrastruktur. Om vi vill att hela Sverige ska leva måste vi utveckla lösningar som gör det möjligt i samband med omställningen till ett mer hållbart och självförsörjande land med minskat beroende av energi från exempelvis krigförande länder.

Motorsport som drivkraft för utveckling
- Vi inom motorsporten har ett stort ansvar för att driva utvecklingen framåt, säger Hans Bååth, grundare av DRIVE VXO och initiativtagare till projektet, backspeglar, skivbromsar och säkerhetsbälten är alla produkter av motorsport. När vi nu befinner oss mitt i en stor förändring av hur samhället skall tillgodose sitt energibehov ska vi vara i frontlinjen och bidra, både för sportens, men också för samhällets skull. Det är inom motorsporten bilar och förare utsätts för de största utmaningarna, därför lämpar sig motorsporten för att driva utveckling.

Clean Driving. No Compromises. För moderna bränslen i samhället
Det är inte enbart inom motorsporten som behovet av moderna bränslen är stort. Klimatfrågor och det internationella säkerhetsläget innebär att det finns ett stort behov av moderna bränslen där Sverige som land kan minska sitt internationella beroende. DRIVE VXO arbetar med både trafiksäkerhets- och hållbarhetsfrågor för sina kunder och där ingår projektet Clean Driving. No Compromises. med syftet att bidra till ökad användning av moderna bränslen utan att kompromissa med produktivitet och arbetsmiljö.

Förberedelser norr om Polcirkeln och intresse från grannländer
Som ett led i projektet deltog DRIVE VXO Motorsport 2022 i Arctic Rally i norra Finland. Ett långt rally norr om polcirkeln upp mot ryska gränsen.
- Då gjorde vi det med traditionella bränslen men vår målsättning är att göra om det med moderna bränslen berättar Andreas Sigfridsson teamkoordinator i DRIVE VXO Motorsport, det är en rejäl utmaning även med beprövad teknik med tanke på de långa avstånden och de låga temperaturerna en bra bit under 30 minusgrader.. Genom att vi genomfört tävlingen en gång vet vi vad som väntar och kan förbereda oss för det.
- Vi upplever också ett stort intresse från våra grannländer och i takt med att projektet utvecklas kommer vi att tävla utomlands för att sprida våra erfarenheter.

Stort intresse från Bilsportförbundet
För det svenska bilsportförbundet Svensk Bilsport är arbetet med hållbarhet centralt och förbundets miljösamordnare Mikael Norén ser positivt på initiativet från DRIVE VXO:
- Svensk Bilsport har länge arbetat hårt med miljöfrågorna. Hållbarhetsarbetet är även beroende av medlemmars goda exempel. Därför är DRIVE VXOs initiativ både intressant och viktigt. Det är viktigt att vi delar erfarenheter med varandra. Vårt gemensamma mål är att säkerställa att motorsporten kan fortsätta utvecklas i takt med samhället i övrigt och driva en grön teknikutveckling. Motorsport ses glädjande nog allt mer som en resurs i samhället socialt, men vi har exempelvis även påvisat att aktiva motorbanor bidrar till ökad artrikedom och projekt har fått naturvårdsbidrag från kommuner och länsstyrelser.

Premiär i maj
Bilen beräknas vara redo för test och tävling under våren, med planerad SM-premiär i South Swedish Rally 18-20 maj.
- Vi är glada över att kunna presentera det här projektet och ser fram emot att börja testa och tävla med bilen under 2023. Vår målsättning är att i takt med projektets utveckling arbeta med hela vårt team för en minskad miljöpåverkan och i ett längre perspektiv bidra till säkerställa sportens utveckling, avslutar Hans Bååth.

Mer information på drivevxo.se

23-03-08 Annie Seels tjejteam kör ökenrally i Saudiarabien
Förra året skrev Dakarveteranen Annie Seel motorhistoria då hon vann Saudiarabiens första helkvinnliga rallytävling, Rally Jameel.

På internationella kvinnodagen står hon på startlinjen igen som titelförsvarare i den andra upplagan av Jameel-rallyt, med start 8 mars i Alula och mål 11 mars i Alqassim. Med sig tar hon 22-åriga debutanten Catalina Floberg som codriver.

Hela 41 team med deltagare från 27 länder står på startlinjen, där både förare och kartläsare är kvinnor. De ska under fyra dagar navigera sig fram 160 mil offroad med hjälp av kompass och digitala GPS-punkter.

”För mig är satsningen på en helkvinnlig rallytävling ett viktigt steg för att bjuda in nya tjejer till motorsporten, och ett ännu viktigare steg för Saudiska kvinnor då det bara är fem år sedan kvinnor fick köra bil där över huvudtaget” förklarar Annie Seel.

För att öppna upp för nya tjejer i sporten utlyste Annie Seel en uttagning för tjejer att söka som codriver i hennes team. Hon ville ge en ny lovande tjej chansen att åka med I ett ökenrally.

“Jag lade ut att jag söker en codriver på mina sociala kanaler och fick ett otroligt gensvar. Det här är mitt sätt att välkomna fler tjejer till motorsporten. Det krävs väldigt mycket av en codriver i ökenrally och jag har mycket att lära ut”, avslutar Seel.

Catalina Floberg från Falköping har erfarenhet från både rally och folkrace hemma i Sverige, men kommer nu ställas inför en helt ny utmaning i sin första internationella tävling, nämligen navigation i Saudiarabiens öken.

”Jag är otroligt tacksam över chansen att få åka ökenrally och lära av Annie, och ser det som en stor möjlighet till vidare utveckling i min karriär. Det kommer även bli spännande att träffa alla de andra tjejerna”, säger Catalina Floberg.

”För mig har det alltid varit självklart att tävla på lika villkor med män. Men i ökenrally är det extra tufft att vara ett helkvinnligt team – till exempel när man kört fast i ökensanden eller kört punktering, då krävs det både fysiska muskler att byta ett hjul som väger närmare 40 kg”, avslutar Annie Seel.
23-03-06 Mille Johansson flög högt - men fick bryta i Finska rallymästerskapet
Mille Johansson, 17 år från Katrineholm, körde i helgen den tredje deltävlingen i det Finska rallymästerskapet. Detta när Jyväskylän Talviralli avgjordes i Jyväskylä, hemorten för det finska VM-rallyt. I sin tvåhjulsdrivna Ford Fiesta Rally4 från teamet GN Motorsport satte Mille, denna gången tillsammans med rutinerade kartläsaren Christer Carlsson från Katrineholm, starka sträcktider i klassen, flög högt över de finska krönen - men fick sedermera bryta när bilen återigen fick motorproblem.
– För andra tävlingen i rad fick vi återigen motorproblem. Det har känts av mer och mer under tävlingens gång, att bilen blev orkeslös, men vi kämpade på och gjorde det bästa vi kunde. Vägarna kring Jyväskylä är speciella att köra på, och det kräver rutin att åka fort där. Men jag är hyfsat nöjd med farten vi hade, med tanke på omständigheterna. Samarbetet med Christer fungerade bra direkt från start i vår första tävling tillsammans med noter, summerar Mille Johansson sin andra vintertävling i Finland för säsongen.

Mille har under vintern kört två vintertävlingar i det Finska mästerskapet tillsammans med sitt nya team, GN Motorsport från Skåne. Detta för att samla erfarenhet och bygga fart inför Milles huvudsatsning för säsongen, som kommer presenteras inom kort.

Resultat: https://www.ewrc-results.com/results/82201-jyvaskylan-talviralli-2023/?s=414955&ct=569
23-03-04 Imponerande av Veiby och Kristoffersson
Stabil seger för Ole Christian Veiby och en storartad comeback av Johan Kristoffersson. Kristoffersson Motorsport levererade stort i Numedalsrally.
- Ole Christian satte ribban högt direkt och Johan imponerade efter att ha varit borta från rally så länge, summerar stallchefen Tommy Kristoffersson, som själv också nådde målet med startfältets äldsta bil.

Sju specialsträckor stod på programmet i den andra deltävlingen av norska rallymästerskapet. Ole Christian Veiby bestämde sig för att sätta in segerstöten på de två första med sin Volkswagen Polo GTI R5.
- Det var taktiken att försöka markera för de andra redan från början, säger Veiby, som tog hem de två första sträckorna och redan där hade sjutton sekunders ledning.

På den tredje sträckan delade Johan Kristoffersson sträcksegern med Frank Tore Larsen och tog sig därmed upp på andra plats efter Veiby.
- Trean var en kortsträcka och lättare att komma ihåg för mig som inte har kört så mycket. Tempot jag höll idag var det som gick att ta ut på ett städat sätt. Skulle jag försöka mer så går det inte fortare. För att lyckas med det måste jag träna mer.

Kristoffersson körde kontrollerat och felfritt, med en liten miss på näst sista sträckan.
- Jag fick backa i ett vägbyte och tappade några sekunder.

Vid slutmålet körde han in på fjärde plats, elva sekunder från en plats på prispallen, men resultat var ju inte viktigt för Johan den här helgen.
- Jag var här för att komma i tävlingsmode och få fart i kroppen inför Extreme E nästa helg. Så sett blev det absolut så bra det kunde bli. Jag kan inte vara annat än nöjd.

Samarbetet med co-drivern Johan Johansson fungerade också utmärkt.
- Johan och jag har aldrig åkt ihop förut och eftersom jag inte har reflekterat över det under dagen så betyder det att allt har fungerat.

Ole Christian Veiby hade också nytt bredvid sig, eller nygammalt, i form av Jonas Andersson.
- Kul att ha Jonas tillbaka i bilen. Det har fungerat perfekt, precis som allt annat: fina vägar, en fungerande bil och bra däckval.

En perfekt dag! Veiby tog fyra sträcksegrar, ledde som mest med en halvminut, tog det lite lugnt på sista sträckan och vann till sist med nitton sekunder före Eyvind Brynildsen. Därmed har Veiby vunnit alla Numedalsrally som körts sedan första segern 2017.

Lite längre ner i resultatlistan parkerade Tommy Kristoffersson och Per Andersson i sin Volvo 140, men nöjda med att ha nått slutmålet.
- Jag tycker vi har stått på bra, även om vi inte har hängt med de snabbaste i klassen, men vi hade å andra sidan startfältets i särklass äldsta bil, påpekar Tommy, som också hade att brottas med ovanan att hantera egenskrivna noter.

Särskilt SS2 ställde till det för Kristoffersson och Andersson.
- Vi fick inte till våra egna noter där, så kvällen före bestämde vi att ta Johans noter på den sträckan. De var inte riktigt kompatibla kan man säga. När Per hade läst färdigt noterna hade jag fortfarande halva sträckan kvar att köra


23-03-02 KMS satsar hårt i Numedal
Kristoffersson Motorsport kommer till start med hela tre chaufförer i andra deltävlingen av norska rallymästerskapet: Ole Christian Veiby samt Johan och Tommy Kristoffersson.
- Kul att Johan kan vara med nu också. Det blir lite som en kick off på säsongen för teamet, säger Ole Christian.

Ole Christian Veiby fortsätter sin rallysatsning när han tillsammans med comebackande co-drivern Jonas Andersson åker över startlinjen i Numedalsrally för att ta en liten revansch för NM-premiären i Rally Elverum, där han fick nöja sig med en andraplats.
- Vi hade lite omständigheter där i Elverum som gjorde att vi inte nådde ända fram, men jag är positiv till att vi kan lyckas den här gången.

I lördagens rally skickar Kristoffersson Motorsport fram inte bara en Volkswagen Polo GTI R5, utan två! KMS har skaffat en nyare R5:a och i väntan på att avyttra den första öppnade sig möjligheten för Johan Kristoffersson att skaka av sig rattrosten inför stundande Extreme E och World RX.
- Jag åker till Saudiarabien redan på måndag, så det här blir perfekt inför Extreme E. Rallytävlingar är bra uppladdning. Det blir många kilometer i bilen.

Några ambitioner att slåss om totalsegern har däremot inte Johan.
- Inte ens en kantboll på den! Det är helt orimligt att förvänta sig att jag ska kunna utmana när jag inte har kört på så länge. Som tur är. Det skulle ju vara helt onödigt att hålla på och träna och förbereda sig om man ändå kunde hänga med i toppen utan att göra det.

Det är drygt två år sedan Kristoffersson senast tävlade i en rallybil, då i Arctic Rally i Finland. Nu har han en testdag i Anttila i ryggen inför helgens tävling.
- Viktigast är att komma i mål så att jag får köra mycket. Mina mål för året är att vinna Extreme E och rallycross-VM. Det här blir en del i uppladdningen för att lyckas med det.

Toppförhoppningar har däremot Ole Christian Veiby. Efter segrar i Sigdal och Lima siktar han nu på en tredje triumf denna vinter, men hård konkurrens kommer från förare som Frank Tore Larsen, Eyvind Brynildsen och Anders Gröndal.
- Nivån är hög i norska mästerskapet. Det är aldrig en walk in the park, men jag har goda minnen från Numedal efter att ha vunnit där 2017.

Även Johan Kristoffersson har erfarenhet av vinterrallyt i trakten av Rödberg.
- Jag körde mitt allra första rally där 2015. Fina och snabba vintriga vägar, minns Johan.

Redan i början av 1980-talet körde stallchefen Tommy Kristoffersson sitt första rally, då i en Volvo 140. Nu gör han sin andra start efter “comebacken”, i en bil av samma modell som när det begav sig på 80-talet. I kartläsarstolen sitter kompisen Per Andersson.
- Per är mitt förstaval. Han läser lagom sakta, så att jag hinner köra. Den här gången ska vi försöka skriva egna noter också. Det har vi aldrig gjort förut, säger Tommy med ett skratt och markerar var ambitionsnivån ligger för egen del.
- Jag räknar med att vara snabbare än pappa i alla fall, inflikar Johan.

I stolen bredvid Kristoffersson junior sitter Johan Johansson, som åkte med Ole Christian två tävlingar tidigare i år, medan Veiby alltså har bytt ut Torstein Eriksen mot en av världens mest rutinerade: Jonas Andersson.
- Jag var väldigt nöjd med Torstein i Rally Sweden men han är upplåst av Frank Tore i NM och eftersom Jonas var ledig så passade det bra. Vi har ju åkt mycket tillsammans tidigare så det är inget problem alls.
- Vi ser fram emot den här helgen med positiva känslor. Kul med ett stort gäng som åker iväg och med ett riktigt fint vinterrally som väntar oss, avslutar stallchefen (och föraren) Tommy Kristoffersson.
23-03-01 Mille Johansson ställs mot världsmästaren i Finska rallymästerskapet
Den 17-årige rallytalangen Mille Johansson från Katrineholm kör i helgen den tredje deltävlingen i det Finska rallymästerskapet, när han tillsammans med rutinerade kartläsaren Christer Carlsson från Katrineholm ställer upp i Jyväskylän Talviralli i sin Ford Fiesta Rally4 för teamet GN Motorsport.

Tävlingen kantas av stjärnstatus när den regerande världsmästaren, 22-årige Kalle Rovanperä, kör tävlingen i samma rallybil han fick som 8-åring.
– Det ska bli kul att få komma till start i Finland återigen denna vinter. Jag har en ny kartläsare med mig denna gången i Christer Carlsson, som kommer in med mycket erfarenhet. Tävlingen går runt Jyväskylä där den finska VM-tävlingen körs, så det kommer nog bli riktigt fräna vägar att köra på, säger Mille.

Mille körde i början av januari den första tävlingen i Finska mästerskapet, Arctic Lapland Rally, där han satte flera topptider i den tvåhjulsdrivna klassen men också drogs med motorproblem hela tävlingen. Trots det blev det en tredjeplats i den tuffa konkurrensen. I Jyväskylä ställs Mille och Christer mot hela 20 andra bilar i klassen, där den tidigare F1-världsmästaren Kimi Räikkönens brorson Justus kommer till tävlingen som mästerskapsledare.
– Vi kommer till tävlingen med en bra känsla från sist, och med inställningen att få mil i kroppen och bygga upp ett högt och säkert tempo under tävlingens gång, avslutar Mille.

Mille och Christer kör tävlingen i Finland tillsammans med sitt team GN Motorsport för att få viktig erfarenhet på snö och is inför framtiden, och förbereda sig för Milles huvudsakliga satsning som presenteras längre fram.

Jyväskylän Talviralli inleds med en sträcka på fredagskvällen, och fortsätter med ytterligare sex sträckor på lördag.

Följ tävlingen här: https://www.ewrc-results.com/results/82201-jyvaskylan-talviralli-2023/
23-02-27 Internasjonalt comeback for Mads Østberg
Sammen med Citroen Tagai Racing Technology satser Mads Østberg og kartleser Patrik Barth for fullt i FIA European Rally Championship.

ERC-sesongen starter i Portugal 11. og 12. mars, det går over åtte runder, og høydepunktet blir Rally Sverige som er tilbake i Värmland – men kjøres som et sommerrally 7. og 8. juli.
- Jeg gleder meg til å være tilbake i en ny satsing, og i et mesterskap som er helt nytt for meg. Det blir det åttende året mitt med Citroën, og jeg ser virkelig frem til å kjøre på nye og utfordrende veier sier Mads Østberg som ble verdensmester i WRC2 i 2021.

Når han stiller til start i årets første løp, er det i en bil han selv ha vært sentralt i å utvikle; Citroën C3 Rally2, som driftes av det ungarske teamet Tagai Racing Technology.

Jakter mesterskap
- Målet mitt er selvsagt å bli europamester, men det er tøffe konkurrenter fra hele Europa, mange av dem med samme ambisjoner som meg, sier Østberg.

Den norske rallyføreren har konkurrert i internasjonalt rally siden 2006, da han debuterte i Rally Sweden.


FIA European Rally Championship feirer 70 år i 2023, med en kalender på åtte runder som består av arrangementer på asfalt og grus.

Kartleser Patrik Barth startet før fjorårssesongen, men de to kjenner hverandre gjennom mange år, svensken har nemlig vært en del av Østbergs team gjennom flere år, og samarbeidet mellom de to har vist seg å fungere meget godt.

Tar rally tilbake til Värmland
For første gang i ERC-historien skal det også kjøres i Sverige. Etter at det legendariske WRC-vinterrallyet ble flyttet lenger nordover, har mange norske rallyfans fått betydelig lenger reise for å se internasjonal racing. Nå kan de imidlertid igjen ta veien til legendariske rallystrekk og et av Mads Østbergs favoritthopp, Colins Crest – denne gang uten snø.

ERC-kalenderen 2023:
Rally Serras de Fafe e Felgueiras: 11. – 12. mars
Rally Islas Canarias: 5. – 6. mai
79th Rally Poland: 20. – 21. mai
Tet Rally Liepaja: 17. – 18. juni
Royal Rally of Scandinavia: 7. – 8. juli
Rally di Roma Capitale: 29. – 30. juli
Barum Czech Rally Zlín: 19. – 20. august
Zemplén Rally Hungary: 7. – 8. oktober
23-02-18 Vintercupen avgjord i Racepart Sweden 1300 Rallycup
Det blev ett abrupt och snopet avslut av vintersäsongen då Sandviken tvingades ställa in i tolfte timmen. Att ha is i magen är ju en dygd men tyvärr så räcker det ju inte alltid. Lätt att förstå att arrangören vill rädda det man kan rent ekonomiskt. Gissar att mycket pengar är nedlagda. Bara att hoppas de klarar denna smäll och återkommer. För oss aktiva är det såklart surt men vi överlever säkert. Så istället för fyra deltävlingar i Vintercupen så blev det bara tre.

Den sista blev då i Ludvika MS Ulla Cronerts minne. Även här handlade det om "Is i magen" för arrangören då mildvädret hotade ställa till det liksom att det var för få anmälda till att börja med. De hade lyckan med sig. Dagen före blev det kallt och på kvällen kom det cirka 3-4 cm snö. Att det skulle bli svåra förhållanden förstod vi då starten fick uppskjutas en timme pga att en funktionärsbil kört av vägen. Blåis med lite snö på är förrädiskt. Särskilt när snövallarna nästan var obefintliga.

Det var åtta förväntansfulla Sukkaekipage med R-Sport på sina vindrutor som gav sig iväg från Folkets hus vid middagstiden. Förvånansvärt mycket publik hade samlats i det fina Lördagsvädret. Kanske för att Folkets hus ligger väldigt centralt i Ludvika.

På SS1 var Juniorbröderna Tobias och Joakim Bilfeldt de som vågade mest och klarade av det. De var de enda i gänget som klarade av sträckan på under tre minuter. Det skilde bara tiondelar mellan dem, Björn Norman/Lotta Strand och Juniorerna Lucas Axelsson/Alexander Lönnström.

SS2 var dubbelt så lång och tog alltså lite längre tid. Här klarade en trio bestående av Björn Norman, Lucas Axelsson och åldermannen Ola Strömberg (ledsagad av Victor Johansson) av att i nämnd ordning komma under sex minutersgränsen. Detta betydde att Norman gick upp i ledning före Axelsson.

SS3 passade ordförande Norman bra. De utklassade alla utom debutanten David Barfeld/Linnea Norman som "bara" var sju sekunder långsammare. Tyvärr mötte Axelsson/Lönnström sitt Waterloo här då en drivaxel inte ville vara med längre. Även snabbt körande Marcus Andersson med pappa Johnny vid nothäftet tappade mycket tid på en lätt avåkning. Norman befäste sin ledning som nu var uppe i tjugo sekunder före Strömberg med debutanten Barfeld tätt i hasorna.

Efter service vid Folkets hus var det dags att repetera varvet en gång till. Nu hoppades alla att det blivit lite spår att köra i. Första varvet hade ju varit oplogat.

Visst var SS4 snabbare nu. Nästan alla bättrade sina tider med närmare tjugo sekunder. Björn och Lotta helt omutliga. Junioren Marcus Andersson i sin Toyota var tvåa, Ola trea och Barfeld fyra.
SS5 såg en ny segrare i Marcus Andersson (och R-sport Johnny). De bättrade sin tid med halva minuten!! Björn o Lotta starka tvåor följda av Strömberg/Johansson och bröderna Bilfeldt.

SS6. Äntligen kom gubben igång. Ola o Victor fick till en sträckseger före Norman. Trea Marcus o Johnny före David o Linnea. Så efter sex körda sträckor så kunde vi konstatera att Björn Norman/Lotta Strand vunnit en överlägsen seger vilket visar att farten inte är någon tillfällighet. Glada tvåor Ola Strömberg/Victor Johansson. Glada treor blev faktiskt bröderna Bilfeldt som passerade paret Barfeld/Norman p.g.a att de senare ådrog sig tjugo sekunder i transportprick. Troligen ett nybörjarfel av de snabba debutanterna.

Det verkade som alla i gänget kände stor lättnad över att ha klarat sina bilar i mål under dessa svåra förhållanden. Stort TACK till Ludvika MS och dess funktionärer som fick jobba en lång dag samt till vår tävlingssponsor R-sport.

Racepart Sweden 1300 Vintercup kan alltså summeras efter denna, som det blev, tredje och sista deltävling.
1:a Tobias o Joakim Bilfeldt 108,42p
2:a Björn Norman/Lotta Strand 99,43p
3:a Lucas Axelsson/Alexander Lönnström 98,5p
4:a Erik Björklund/Fredrik Johansson 94,42p

Tabell och kalender finns på Cupens hemsida www.1300rallycup.se MYCKET RALLY FÖR PENGARN
23-02-18 Mycket till om vädergudarna ska sätta käpper i hjulet för Reaxer Rallyt
Nu ska det mycket till för att vädergudarna ska kunna sätta någon käpp i hjulet för Reaxer Rallyt som ska avgöras den 25/2. Igår fredag var Pål Grande ute och inspekterade sträckorna. Pål var mycket nöjd med vad han såg. Påls bedömning var att vägarna kommer att hålla bra och därmed även tävlingsdäcken. Från måndag kommer det att vara kallt ända fram till tävlingsdagen. Kan inte bli mer gynnsamt.

I natt har det snöat nästan en decimeter och meterolgen har lovat att det kommer mer till veckan. Det ser därmed ut att bli lite julkortsstämning efter sträckorna. JMK kan även lova att på vissa sträckor kommer det att synas en grus-/grässträng i vägmitt. Det ska ses som att sträckorna är ordentligt plogade.

JMK lider med motorklubbarna i Sandviken och Tierp som tvingats ställa in. JMK var i samma situation i början på januari och vet därmed hur jobbigt det är.

Efteranmälan till Reaxcer Rallyt är öppen till den 22/2 för den som inte redan nu vill göra vinterbokslut.

» inbjudan
23-02-18 Midvintersprinten flyttad till 25 februari
Midvintersprinten flyttar till den 25/2 då vädret har ställt till det.
Avanmäl er om ni inte ska åka på anmalan@rcsportodesign.se
Efteranmälan är öppen fram till 22/2 kl 18 utan xtra kostnad, ni som har betalat efteranmälningsavgift ta kontakt med arrangören så löser det sig.
23-02-09 Tom Kristensson kör första deltävlingen i Europamästerskapet för nytt Team
Tom och co-driver Andreas Johansson kommer att starta i första deltävlingen i ERC, European Rally Championship i Portugal. Tävlingen har det långa namnet ERC Rally Serras de Fafe e Felgueiras och körs den 11-12 mars.

Det blir även ett nytt team i år, Tagai Racing Tecchnology, som har sin bas i Ungern, och bilen kommer att vara en Citroën C3 Rally 2.
- Efter det framgångsrika förra året, blev målet redan tidigt i höstas att ta nästa steg och jobba för att köra ERC den här säsongen, säger Tom. Vi körde tre ERC tävlingar förra året, så vi vet vad det handlar om.
- Det har varit arbete i stort sett all vaken tid sedan dess, många möten och massor med telefonsamtal, vid sidan om mitt vanliga jobb på Bilteknik i Lund, för att få ihop den budget som krävs. Att det är tuffa ekonomiska tider för företag måste man ha respekt och förståelse för, men jag är både glad och tacksam för att mina trogna partners gör vad de kan och, som det ser ut nu, gör det möjligt för oss att komma till start i den första deltävlingen i Portugal
- Målet är ändå fortfarande att få ihop det till starter i alla 8 deltävlingarna, och speciellt kul är det att kunna köra den svenska deltävlingen, Royal Rally of Scandinavia i Värmland i juli.
- Det har varit tufft även tidigare år, men jag har ändå till slut lyckats få ihop det, jag är optimist, så vi får se vad som händer, säger Tom med ett leende.
- Jag är också glad över att fortsätta samarbetet med Andreas Johansson, det fungerade jättebra förra året på alla plan
- Intrycket jag har fått av teamet Tagai Racing Technology är även bra, ett välrenommerat team och Citoëns Rally 2-bil har visat sig både snabb och tillförlitlig, så jag ser verkligen fram emot säsongsstarten, avslutar Tom

ERC Kalender 2023:
11-12 mars. Rally Serras de Fafe e Felgueiras, Portugal
5-6 maj Rally Islas Canarias, Spanien
20-21 maj 79th Rally Poland, Polen
17-18 juni. Tet Rally Liep?ja, Lettland
7-8 juli. Royal Rally of Scandinavia, Sverige
29-30 juli. Rally di Roma Capitale, Italien
19-20 augusti. Barum Czech Rally Zlín, Tjeckien
7-8 oktober. IV. Rally Hungary, Ungern
23-02-08 Vännäs bjöd VOC på sprakande vinterrally och svår chock när "Mikro" plötsligt avled
När VOC Mekonomen Rally styrde kosan norrut till VM Rally mark för att avsluta vinterdelen av årets SverigeSerie med Vännäs Plåt Rallyt så bjöds klassen på ett superfint vinterrally. Vännäs MK, klassansvarigs hemmaklubb visade klass. Magnus "Linkan" Lindqvist fortsatte sin fantastiska säsongsinledning med att vinna Elit A även i Vännäs. I lägre elitklass var Bodenåkaren Mattias Johansson omutlig, hoppas vi får se mer av Mattias i SverigeSerien. I C så fick Ingvar Ivarsson inkassera en seger med viss hjälp av fru fortuna. Men! Jättefin tävling till trots så krossas efterarbetet av det ofattbara att Vännäs MK´s starke man, ja hela norra regionens grundbult vad gäller all biltävling inklusive regionens nära förestående VM Rally, Roland "Mikro" Åström plötsligt har avlidit. Det hål han lämnar efter sig är ogreppbart i storlek och sorgen är svår att hantera. I det här reportaget kommer klassansvarig att fokusera Vännäs Plåt Rallyt. Tankar kring Mikro kommer jag att lägga i vår BLOGG/NOTISER som jag till skillnad från webbnyheter skriver, redigerar och publicerar helt på egen hand så snart jag klarar att fokusera och samla dem. Saligt är Mikros minne. Ofattbart stor hans livsgärning.

Vännäs har varit ett återkommande stopp för VOC Mekonomen Rallys SverigeSerie. Den rutinerade klubben som räknar på sitt 71 år som förening bjuder alltid på riktigt fina rallyn vara månde lokal tävling, DM, SM eller numera också VM där huvudadressen förvisso är Umeå men Vännäs MK ändå är den som drar det tyngsta lasset i tävlingens genomförande.

I Vännäs kunde förutsättningarna knappast vara bättre. Fina vägar, sol och bara några minusgrader. En fantastisk dag för rally helt enkelt. Och rally det blev det. VOC Mekonomen Rally bjöd som alltid på toppenfin underhållning. Fantastiska prestationer. Rejäla fajter. Och totalplaceringar som egentligen inte ska vara möjliga med en standardrallybil.

Förarprestationerna i SverigeSerien är på gränsen till ofattbara. Linkan vägledd av Sara Ridde som för närvarande är de allra snabbaste av oss åkte in på en total femteplats i Torsby senast. Men han är inte ensam. Rakt igenom är kvalitén på prestationerna hög. I Vännäs var Linkan en enda ynka sekund från att nita femteplatsen igen men nu slutade det med en total sjätte plats. Återigen med mängder av mer potenta bilar bakom sig, säger klassansvarig Roger Fransson.

Otroliga prestationer på flera nivåer i Sveriges vettigaste och effektivaste rallyklass.
Det är bara att lyfta på kepsen för den otroliga prestationen och också konstatera att VOC´s modell att mejsla fram kompetenta förare och CoDrivers fungerar. Precis som det fungerar utmärkt för alla oss som bara vill åka och ha kul. Det närmast totala fokus som diverse förståsigpåare ute i rallysverige har på tekniska detaljer på bilen kommer på skam oavsett om du har proffssatsning eller bara-för-kul i fokus, det går inte att argumentera emot. Ett proffstyckande som för närvarande till och med tagit sig formen av att totalt dumlägga klassansvarig. Våra bilar är fulla av begränsningar, det ingår i konceptet och i målet att hålla nere kostnader. Men den höga konkurrensen skapad av bredd och jämnbördiga bilar i klassen kompenserar för allt. Annars hade det helt enkelt inte gått att bli femma eller sexa totalt i en VOC, fortsätter dumlagde klassansvarig Roger.

Magnus Lindqvist igen i Elit A
Som konstaterats redan ovan så var det ingen som rådde på Magnus Lindqvist i högsta elitklassen.

Magnus "Linkan" Lindqvist och CoDriver Sara Ridde är för närvarande namnen att ta sikte på i VOC. Fantastiska prestationer. Men duon Patrik Fredriksson och Per Wiksten, fjolårets totalsegrare i SverigeSerien står inte långt efter. I Vännäs saknades det 17 sekunder efter en dryg halvtimmes fullfartsåka. Och vi vet också att när underlaget växlar till grus då är Patrik och Per riktigt giftiga. Så vi ser fram emot en fantastiks fajt ända fram till mållinjen av årets SverigeSerie i höst. Bakom Linkan och Patrik så var det ett lokalt ekipage, Alexander Pettersson med Alexandra Boqvist i högerstolen som sken starkast. Men det saknades 44 sekunder för Norrbottensduon upp till Linkan och Sara.

Två namn som nämndes i förhandsnacket, Anders Nilsson och Mattias dito kom av okänd anledning tyvärr inte till start.

Mattias Johansson i lägre Elit.
Det gick som vanligt också riktigt, riktigt fort även VOC Mekonomen Rally Elit B.
Mattias Johansson med CoDriver Stina Igebjörk var toppseedad av de regionala utmanarna till SverigeSeriens kanoner. Korrekt skulle det visa sig. Paret gjorde ingen besviken och vann Elit B. Men fajten med andraplacerade och tydligt SveigeSeriesatsande Noah Grönkvist var episk. Sekundlika på flera sträckor. Bara enstaka sekunder på flera andra utom på sträcka tre där Mattias klippte till ordentligt med en sjutton sekunds viktoria. När vi summerar dagen så skiljde det 21 sekunder mellan duelleanterna. Bakom dessa två så åkte Daniel Jonsson med rutinerade Emma Hägg i högerstolen in på tredje plats.

Klassen stördes av en avåkning som stoppade all framfart på dagens femte sträcka, ett av vinterrallys gissel dock tydligt enligt rallys regelverk inte skäl att stryka sträcka eller att skapa konstruerad tid. Men studerar vi tider på övriga sträckor så kan vi konstatera att det hade liten inverkan på placeringar. Toppen av klassen hade redan hunnit förbi och den enda skillnaden vi kan se är att klassansvariga vann en placering på stoppet, förlåt Emil Öhrling som dessutom är kusinbarn till nämnde klassansvarig. Det är du Emil som ska ha den rättmätiga sjätteplatsen.

Guldstjärna också till dig Emil för hur du sprang tillbaka på sträckan och tydligt stoppade bilarna bakom dig och med ditt proffsiga agerande undvek all fara. Härligt också att konstatera hur lugnt och proffsigt situationen hanterades av alla drabbade förare ute på sträckan. Heder åt klassen!

Ingvar Ivarsson i Cupklassen C
Även C-förarklassen som vi hos oss kallar Cupklassen var drabbad av stilleståndet på SS5.

Ingvar Ivarsson vägledd av jätterutinerade Pierre Ellison fick inkassera en härlig seger. Jag vill inte på något sätt förringa er insats men som sist in i stoppet så förlorade ni klart minst på stilleståndet. Studerar vi tider på övriga sträckor så borde nog vinsten rättmätigt ha varit en tredjeplats. Dagens moraliske segrare är Stein Fredrik Akre med Eivind Akre vid sin sida. Med detta så stänger de en fantastiska serie från vintern med placeringarna 3-2-3, där den sista trean alltså är en moralisk förstaplats. Jag utgår från att det är full SverigeSerie som gäller för er. Andraplacerade Gabriel Banger nu vägledd av Annsofi Wikström tog en i alla avseenden korrekt andraplats även han på riktigt fina tider.

Emil Persson tyvärr ensam junior.
Ganska ofta är det lite för få juniorer till start för att det ska kännas riktigt bra för återväxten i svenskt rally. Ofta saknas juniorer helt. Förvisso i VOC ofta i viss mån kompenserat av en stor och livaktig C-förar klass men ändå vore det lugnande för själen om den unika möjlighet vi har i Sverige att köra rallybil redan innan man har ett körkort att basera rallyåkandet på nyttjades flitigare.

Emil Persson var förvisso ensam junior till start i Vännäs men det får inte förringa hans insats. Emil med pappa David i högerstolen körde superstabilt och byggde moget tempo allteftersom i detta sitt livs allra första rally. Den utveckling vi såg redan denna första dag i rallylivet är minst sagt remarkabel. Emil och David, som liksom klassansvarig har hemadress Skellefteå, vet inte om det ännu men självklart ska vi locka med duon till att prova på grusrally i landets södra regioner nu till sommaren och samtidigt också få lite konkurrens i juniorklassen.

Med detta bugar och tackar VOC Mekonomen Rallys SverigeSerie den fina tävlingen samtidigt stänger vi vinterdelen av årets SverigeSerie. Vännäs, jag tror att vi ses ganska snart igen.
23-02-06 Vännäs Motorklubb har stor sorg
Med bestörtning, stor sorg och djup saknad mottog Vännäs Motorklubb under måndagsförmiddagen beskedet att klubbens starka profil Roland ”Mikro” Åström plötsligt gått bort vid en ålder av 66 år.

Järnvägsorten
Roland ”Mikro” Åström föddes 1956 i Vännäs och blev hela livet järnvägsorten trogen vilket han ofta motiverade med att ”Här i Vännäs finns allt jag behöver”.
Redan i unga år kom han, bland annat via storebror Kent, i kontakt med motorsport i allmänhet och Vännäs Motorklubb i synnerhet även om han under uppväxten också engagerade sig stort i ortens ishockeylag Vännäs AIK, senare Vännäs HC, där ”Mikro” än i dag var en trogen supporter och åskådare på hemmamatcherna.
Det blev dock motorsporten som blev nummer 1 och då för egen del i första hand rallydisciplinen där det är nästan 50 år sedan han körde sin första tävling ute i skogen.
Inledningsvis handlade det för ”Mikro” länge om Saabbilar, med en V4:a som första fartfordon, för att därefter bli märket Opel om vi håller oss till hans egen aktiva rallykarriär där det senaste bygget, en Opel Astra, just så pass blivit klar med vilken han körde förbil i Vännäs-Plåt Rallyt för bara ett par veckor sedan.

Spindeln i navet
Enormt stora insatser har ”Mikro” under lång tid även gjort utanför det egna tävlandet där han var veteran i Vännäs MK:s styrelse där han innehaft alla poster utom ordförande som han med kraft i omgångar hållit sig ifrån. Många är de större tävlingar, inte minst med SM-status, där han varit tävlingsledare och nav i arrangemangen.
Även i organisationer som bland annat Övre Norra Bilsportförbundet, Svenska Bilsportförbundet och MAS (Motorarrangörer i Sverige) har han haft viktiga uppdrag för att inte tala om hans nu pågående syssla som banchef för VM-tävlingen Rally Sweden.
Sett till ”Mikros” stora motorintresse är det väl också logiskt att han under i princip hela yrkeskarriären, fram till pensionen för drygt ett år sedan, jobbade som bilmekaniker och det främst i Umeåstadsdelen Teg och då på Saab-Ana som senare blev Nya Motorcentrum där ”Mikro” också var en av delägarna.

Ofattbar tomhet
Roland ”Mikro” Åströms bortgång är på alla sätt och vis ofattbar att förstå för Vännäs Motorklubb, släkt och vänner men han kommer för alltid att finnas kvar i vårt minne för sin lugna personlighet och insatser för motorsporten och VMK.
Vännäs Motorklubbs tankar går till Rolands familj i denna svåra stund och för stöd till alla medlemmar så bjuder klubben in till en minnesstund kl 20:00 mån den 6/2 i klubbstugan på Pengfors Motorstadion som leds av pastor Johan Wikström från Missionskyrkan.

Med respekt för Rolands familj hänvisar ordförande Erik Åström alla eventuella frågor från media till Anna Nordkvist och Stefan Djerf.

https://www.vannasmk.se/valkommen-till-vannasmk-se-2-0/
23-02-03 Reaxer Rallyt 25 februari har vädergudarna med sig
Nu har Jämtlands MK äntligen vädergudarna med sig. Sträckorna plogas kontinuerligt och det ser bra ut. Det har ännu inte "Lima-klass" på vägarna, men snart.

I helgen kommer mästerplogaren Christer Kopka och gör en första finputsning. Till veckan har meterologen lovat ordentligt med plusgrader i fyra dagar. Det är precis vad vi behöver.På bilden ser du att vi har alla förutsättningar att kunna bjuda på fina vägar.


För alla utom Rallyklassikerna kommer det finns möjlighet att rekognosera sträckorna på lördag förmiddag. Närmare information finns på www.raceconsulting.se

» Inbjudan
23-02-01 SSRC 2023, nu sex tävlingar
Organisationen för Sydsvenska rallycupen har haft ambitionen att cupen skall omfatta sex deltävlingar, lika fördelade mellan Södra distriktet och Småland. Vi har nu glädjen att meddela att tack vare ett beslut av Vetlanda RRC kan vi lägga till deras tävling i kalendern. Det har varit mycket svårt att hitta datum i en full kalender och klubben och distriktet har hela tiden haft ambitionen att undvika kollisioner. Därför tas det modiga beslutet att köra en söndag men då mitt emellan TV-svängen och Temahallen Grussprint, den 24 september. För att något lindra effekten av detta i förarnas kalendrar och plånböcker kommer det att räknas resultat från fem av sex tävlingar i SSRC 2023.

Välkommen till Sydsvenska Rallycupen 2023.

Tävlingskalender
22 april Älmhults MK Silverratten
6 maj Ljungby MK Midsommardansen
12 augusti SMK Örkelljunga Smedsvängen
16 sept SMK Hörby TV-svängen
24 sept Vetlanda RRC Nya Vetlandamästerskapet OBS Söndag !!
30 sept Temahallen Grussprint Hässleholms MK
23-02-01 McRae name back in the ERC as Max confirms Junior entry
Max McRae - son of Alister, nephew of the late Colin and grandson of Jimmy - commits to Junior ERC for 2023.

The legendary McRae name will return to the FIA European Rally Championship in 2023 after Max McRae confirmed his participation in the Junior ERC category, the established starting point for drivers stepping up from national to international level.

Max McRae is the 18-year-old son of Alister, nephew of the late Colin and grandson of Jimmy. They all took part on ERC events during their careers with Jimmy claiming 17 wins and the runner-up spot in the 1982 standings to Tony Fassina.

The 10th Junior ERC season will be contested over six events starting with 79th Orlen Rally Poland from 19 - 21 May by when Max McRae will have relocated from his home in Western Australia to a base in Europe.

“Junior ERC is the perfect step for me,” said Max McRae. “Competing in Australia has been amazing for the last couple of years, but I know I have to make the move and head across to Europe and that’s what this season’s all about.

“Talking to people like Iain [Campbell, European Rally Championship Manager] the potential career progression from Junior ERC is really clear and that’s what I’m looking at now. There are some amazing events on the calendar – events that offer massive diversity in the nature of roads, from the super-quick stages of Poland and Latvia to the asphalt rounds in Rome and Zlín. And, of course, there’s the completely new Royal Rally of Scandinavia in Sweden.”

As well as building his experience on six events he’s never contested previously, McRae will be in contention for the 2024 FIA Junior WRC Championship prize drive, which goes to the 2023 Junior ERC champion and further cements Junior ERC’s role in developing young talented drivers for the sport’s top level.

“I’ve got to thank all of my partners and sponsors who are making Junior ERC possible this year,” said McRae. “And the chance to learn new events across Europe is really important for me and my development – but the real carrot is the Junior WRC prize drive for next season. That’s definitely what we’re shooting for this year.”

ERC Manager Iain Campbell said: “The prospects are strong for another great Junior ERC season with lots of interest from existing drivers and those aiming to try out international competition for the first time. It’s the perfect platform for drivers like Max coming from national level and aiming for the Junior WRC.

“The McRae name is one of the most iconic in rallying so we’re incredibly honoured to have a third generation of the McRae family competing in the ERC. I’m sure Max will follow in the footsteps of his father, uncle and grandfather and be standing on ERC podiums in the very near future.”

Junior ERC is open to drivers in Rally4 and Rally5 cars aged 27 and under on 1 January 2023.

FIA Junior ERC Championship 2023 calendar :
1: 79th Orlen Rally Poland (gravel, 19 - 21 May)
2: Tet Rally Liepaja, Latvia (gravel, 16 - 18 June)
3: Royal Rally of Scandinavia, Sweden (gravel, 6 - 8 July)
4: Rally di Roma Capitale, Italy (asphalt, 28 - 30 July)
5: Barum Czech Rally Zlín (asphalt, 18 - 20 August)
6: Rally Hungary (asphalt, 6 - 8 October)

The official Home of the FIA European Rally Championship: FIAERC.com
23-01-26 Vintern i VOC Mekonomen Rallys SverigeSerie går vidare i Vännäs
Bilarna är servade efter bataljen i Torsby för två veckor sedan. Teamen är återhämtade. Nu står minst sagt ärevördiga Vännäs Plåt Rallyt, i det som numera är Svenska VM-rallyts absoluta omgivningar, på kalendern för oss i VOC Mekonomen Rally. Vännäs lockar med en fantastisk vinter-rally-vinter. Massor med snö. Perfekta temperaturer för att skapa isbotten i vägen, dvs ordentliga minusgrader med några insprängda plusgradersdagar däremellan som får vägen att blöda och släta ut sig. Mums! Utanpå detta lockar väderleksprognosen inför kommande tävlingshelg med riktigt fint rallyväder. Åtta sträckor (fyra två gånger) väntar klassen.

Vännäs är känd mark för VOC Mekonomen Rally. Arrangörsklubben, Vännäs MK är en klubb med anor som återkommande arrangerat SM och som sedan i fjol dessutom är huvudsakligt ansvariga för sträckorna i Sveriges deltävling av Rally VM. Klubbens starke man Roland "Mikro" Åström drar ett enormt lass gällande all biltävling i landets nordliga ända och är från och med i år också formellt sträckchef för Rally VM. Dessutom är Vännäs MK VOC´s klassansvariges hemadress. Förvisso är Roger sedan många år utflyttad och bosatt i Skellefteå ytterligare 17 mil norrut i landet men ränder går inte ur så lätt så på både hans och sambon Lottas licens står det forfarande inget annat än Vännäs Motorklubb understryker han med illa dold stolthet.
- I år kommer Vännäs Plåt Rallyt att bli något alldeles extra. Förutsättningarna är perfekta och de sträckor som står på tapeten är väldigt, väldigt fina. Helt enkelt toppsträckor i klass med VM-sträckorna men lite kortare. En av rallyts sträckor har genom åren varit utbildnings-, test- och träningssträcka för en hel rad av rallys största storheter, säger klassansvarig Roger Fransson.

VOC står för ganska precis halva startfältet i Vännäs.
- Trots det så hade jag hoppats att vi skulle vara ännu fler till start. Återigen är det vinterrally med dess höga kostnader som gäckar. Men jag blir inte förvånad om det är flera som i efterhand kommer att säga "jag skulle nog åkt upp i alla fall" när bilder och InCar-filmer från rallyt kommer ut.

Hårda bataljer att vänta i alla klasser.
Jämna bilar och många i klassen skapar en stenhård och utvecklande konkurrens. Detta är ett känt faktum sedan många år även om vissa belackare just nu gör allt man kan för att försöka kringgå det uppenbara genom att sätta helt orimligt fokus på detaljer av begränsat värde istället för att se helheter. Ingen kan med hedern och ära i behåll runda det faktum att den här klassen, Carleric Johanssons fantastiska skapelse, har fostrat svensk rallyelit under så många år. Faktiskt årtionden! Om inte annat så talar resultatet i Torsby senast sitt tydliga språk. Femtio bilar till start och snabbaste VOC, Magnus "Linkan" Lindqvist in på femte plats totalt med massor av trimmade och fyrhjulsdrivna bilar bakom sig. Det går inte att snacka bort. Inte var det bilens fantastiska egenskaper som gjorde det. Det var en fantastisk förare danad i en stenhård VOC-klass.
- Att efter tiondelsbataljen mellan Magnus Lindqvist och Patrik Fredriksson, och inte minst efter deras fantastiska totalplaceringar senast, tippa någon annan än en av dessa två som segrare i Vännäs vore förmätet. Men lätt blir det inte. Resten av VOC A är ett veritabelt ormbo. Rutinerade rävar med massor av segrar i bagaget utgör hela resten av startfältet eller vad sägs om Mattias, "Nibbe" och Anders alla med efternamnet Nilsson utan att mig veterligen vara släkt. Eller ständigt snabba Alexander Petterson? Det blir i alla händelser kul att följa!
- I lägre elitkass tror jag att SverigeSerien-toppen med Noah Grönkvist och Daniel Jonsson kommer att klara att stå emot de mer lokala utmanarna. Om jag ska lyfta en lokal utmanare så väljer jag Mathias Johansson. Bara därför torde väl det bli tändvätska för andra i fältet och göra att till sist blir rätt svar Jonas Lindberg eller Nils-Olov Lindström. Nåja, det ska absolut köras om det. Klassansvariga själva, Roger och Lotta gör återdebut efter ett mycket långt påtvingat uppehåll på hela tre år. Det ska bli superkul men något med pallstriden kommer vi förstås inte ha att göra. Gäller bara för oss att försöka inte vara i vägen för någon, det blir tillräckligt utmanande.
- Även i C, vår cupklass så tror jag också att SverigeSerien-topparna klarar den mer lokala konkurrensen. Stein Frederic Akre får bära oket av favoritskap. Blir också kul att se vad firma Gabriel Banger ska åstadkomma. Stora problem med noterna senast hoppas team Banger ska vara åtgärdade med ett CoDriverbyte. Hemmaförare Roger Sandström blir också spännande att följa nu i nationell konkurrens.

Välkomna nästa omgång av årets SverigeSerie. Välkomna till årets upplaga av Vännäs Plåt Rally. Välkomna till vad som på alla sätt ser ut att bli en fantastisk vinterrallydag i Rally VM´s geografiska huvudområde.
23-01-23 Veiby tvåa i andra starten
Rally Elverum innebar första deltävlingen i norska rallymästerskapet. För Ole Christian Veiby var det andra rallystarten för säsongen och den slutade med en andraplats.
- Vi hade inte riktigt turen med oss den här gången, men så är det i rally ibland, konstaterar Veiby.

Ole Christian kom till start i Kristoffersson Motorsports Volkswagen Polo GTI R5 med klara segerförhoppningar efter triumfen i Rally Sigdal förra helgen.

Rallyt inleddes med två kvällssträckor där Ole Christian tappade totalt 17,7 sekunder på Frank Tore Larsen.
- Vi hade problem med snörök från bilen framför, så det var svårt att se något. Det var helt klart en fördel att starta först.

Teamchefen i KMS, Tommy Kristoffersson, förutsåg problemet:
- Vi påpekade det här för arrangörerna långt i förväg och ville ha två minuters startmellanrum, inte minst av säkerhetsskäl, men de gick inte med på det.

Samma problem låg kvar lite grann under lördag förmiddag också, men Ole Christian och co-drivern Johan Johansson var ändå snabbast på tredje specialsträckan och knappade in sex sekunder.

Fram till serviceuppehållet hade Larsen ökat ut igen till drygt tjugo sekunder. Ut på de sista fyra sträckorna gjorde Veiby en rejäl ansats att minska avståndet och plockade drygt tio sekunder på SS7 där han var snabbast av alla.
- Men på nästa fick vi ett tekniskt fel och tappade trettio sekunder. Då fanns det inte mycket mer att göra, konstaterar Veiby.
- Det här är ett återkommande fel som varken Ole Christian eller teamet kan göra något åt. Det ligger i homologeringen och den är låst, förklarar Tommy Kristoffersson.

Efter åttonde sträckan var avståndet upp till Larsen 40 sekunder. Veiby fick ordning på bilen igen och plockade ytterligare några sekunder, men vid slutmålet var han ändå en dryg halvminut efter segrande Larsen.
- Jag har aldrig lust att bli tvåa, men vi får ta med oss att det var bra träning inför fortsättningen och att vi hade bra speed när allting fungerade, säger Ole Christian.

Närmast väntar ett par testdagar en bit norrut i Norge innan nästa tävlingstillfälle, Rally Lima 4 februari, vilket också är generalrepetitionen inför Rally Sweden.

23-01-20 Torsby fin premiär i årets SverigeSerie för VOC Mekonomen Rally
MK Ratten i Torsby bjöd traditionsenligt in till premiärtävling i VOC Mekonomen Rallys SverigeSerie. Därmed är den 34:e säsongen i klassens som är Sveriges största märkesklass och självklara plantskola för svensk rallyelit igång. Finnskogsvalsen Fryksdalens Brunnsborrning Rally delades precis som tidigare upp i två deltävlingar i VOC. Allt inleddes med tre dagsträckor för etapp ett följt av två utmanande sträckor som i mörker. Trots tufft väder veckan före start med regn och plusgrader var 2023-års sträckor sedvanligt "Torsby fina" och fick idel lovord av klassen. Extra glada var Patrik Fredriksson och Magnus Lindqvist som vann var sin deltävling i Elit A, Patrik på särskiljningen efter att de båda åkt på tiondelen lika i första deltävlingen. I elit B knep Tim Palmqvist segern i första deltävlingen och Noah Grönkvist i den andra. I C tog Emil Huss hem segern i båda deltävlingarna. Bland juniorerna var det Hugo Carlberg som tog dubbel i och därmed full pott.

Elaka tungor skulle kunna förringa MK Rattens insats att sätta samman vintertävlingar av toppkvalitet med argumentet att det inte skulle vara så svårt med alla de vägar med VM-anor som finns i trakterna. Deltagare från hela landet kan dock unisont klargöra att det krävs mer än så. Rutinen lyser igenom och för att erbjuda det där lilla extra fick deltagarna chansen att värma upp på Shakedown även detta år. Hur många klubbar har energi och väg till att bjuda på det när man väl fått ihop sitt rally? I år utmanade vädret med plusgrader och regn veckan innan tävling men ett gediget grundarbete med vägarna gjorda att de ändå stod pall för väderutmaningen och lite minusgrader när det väl var dags att starta säkrade riktigt fint underlag.

Det är ingen slump att vi förlägger vår premiärtävling i Torsby och hos MK Ratten. Torsby bjuder allt som oftast på säkra vinterförhållanden och arrangörsstaben kan det här med rally. I år upprepade vi också succén från tidigare år med att dela upp tävlingen i två. Det gav inte bara chansen för de som bröt på förmiddagen att starta om, vi fick också ett riktigt mandomsprov med två riktigt fina och stundtals extremt utmanande sträckor att tackla i absolut mörker, säger klassansvarig Roger Fransson.

Patrik Fredriksson och Magnus Lindqvist i Elit A
Om någon någonsin tvekat på att konkurrensen i VOC är stenhård så kan denne någon sluta att tveka nu. När vi summerade dagens första deltävling över tre sträckor och mer än 20 minuters full-farts-åka så var Patrik Fredriksson med CoDriver Per Wiksten och Magnus "Linkan" Lindqvist vägledd av Sara Ridde i högerstolen på tiondelen lika. Särskiljning alltså till Patriks fördel då han tog dagens första (och andra) sträcka. Om vi till det också lägger att Linkan åker hela dagen, dvs över alla fem sträckor, på femte tid totalt i en "enhjulsdriven" VOC (dvs en bil utan diff). Med massor med prestandabegränsningar i reglementet. Då torde alla förstå hur fort det går i klassen och hur fantastiska förare vi har. Linkan har en hel rad hårdtrimmade bilar som driver på två eller fyra hjul bakom sig. Han får dessutom som alla i VOC bara köra med halogenljus, något som en del framhåller som detsamma som att i princip vara utan lyse.

Bara att lyfta på kepsen för fantastiska prestationer. Patrik slutade tyvärr i en snödriva på dagens andra mörkerdeltävling annars är jag säker på att kampen hade pågått ända till mållinjen. Bakom Patrik och Linkan så gjorde tidigare SverigeSerie-mästare Per Nordahl imponerande comeback med Henric Persson vid sin sida. Slutade på tredjeplats i båda deltävlingarna. Patriks avåkning i andra deltävlingen öppnade för Frederik Eckhardt som med en annan gammal VOC-profil Per Allo vid sin sida knep andraplatsen bakom Linkan i dagens andra deltävling.

Tim Palmqvist och Noah Grönkvist i lägre Elitklass.

Det var stenhårda fajter även i Elit B.
Så här i efterhand måste jag undra om jag hade någon form av partiell hjärnblödning som inte hade med Tim Palmqvist i mina tippade pallar i Elit B inför Torsby. Totaltvåa i serien i fjol och det med extremt starka vinterresultat. Bara att be om ursäkt, sätta på sig skämshatten och konstatera att Tim med Robin Palmqvist vid sin sida vann dagens första deltävling och körde in som tvåa i dagens andra. Grymt kört! I dagens första deltävling så tog Mikael Wallon vägledd av Jimmy Wallon andraplatsen bara 1,5 sekund efter Tim. Duon Jonas Karlsson/Johan Svensson tog sista pallplatsen. På service åt nog Noah Grönkvist taggtråd för efter paus var det ingen som rådde på honom och CoDriver Lucas Ivarsson Olsson. Grattis! Tvåa i andra tävlingen som nämnts Tim Palmqvist och Mikael Wallon fick nöja sig med en tredjeplats den här gången.

Dubbelt Emil Huss i Cupklassen
Att tippa vår hårdutvecklande C-förar klass i svenskt rallys framtidsklass är som konstaterats många gånger väldigt svårt. Men den här gången var det ingen kioskvältare i alla fall inte i vinnarcirkeln.

Emil Huss tog dubbelseger i Torsby stabilt vägledd av Clara Sundqvist. Emil som kände på SverigeSerien redan i fjol har utvecklats fantastiskt och det ska bli jättekul att följa honom och Clara den kommande säsongen. Robin Persson med CoDriver Johannes Lundbäck tog andraplatsen i dagens första deltävling med Stein Frederic Akre vägledd av Eivind Akre på tredjeplats. I dagens andra deltävling tog snön sin tribut och Robin tvingades bryta. Stein Frederic knep då andraplatsen och hemmaföraren Johan Larsson med en annan tidigare SverigeSerie-mästare vid sin sida, Kristoffer Karlsson körde in på en fin tredjeplats.

Med detta tackar VOC Mekonomen Rallys SverigeSerie den fina tävlingen med det långa namnet Rally Finnskogsvalsen Fryksdalens Brunnsborrning för i år. Men ingen kommer att vara förvånad om vi ses om ett år igen. Så vi säger tack för den här gången både till MK Ratten och till alla förare som stod för sedvanligt imponerande insatser.

22-01-19 SSRC 2023
När vi under hösten startade planeringen inför 2023 såg vi efterhand att de arrangörer som tidigare år utgjort stommen i cupen tar paus eller väljer till exempel åtaganden i SM. En av dessa är Hässleholm som räddade SM- serien genom att gå in som femte tävling. Att de då upplåter en av sina andra tävlingar till SSRC hedrar vekligen den organisationen. En kär nykomling är Smedsvängen i Örkelljunga. De tre övriga är klassiker i form av Älmhults Silverratten, Ljungbys Midsommardans och TV-svängen i Hörby. Vi har fortfarande planen att cupen skall bestå av sex tävlingar så vi hoppas kunna återkomma om det och förstås också var och när finalen kommer att avgöras.

Under 2022 kördes också Sydsvenska Mästerskapet och Sydsvenska Sprintcupen i vår organisation men de utgår 2023.

Välkommen till Sydsvenska Rallycupen 2023.
Tävlingskalender
22 april Älmhults MK Silverratten
6 maj Ljungby MK Midsommardansen
12 augusti SMK Örkelljunga Smedsvängen
16 sept SMK Hörby TV-svängen
30 sept Temahallen Grussprint Hässleholms MK
22-01-19 Rallyradion sänder från Hälsingerallyt
När Supercupen i rally under lördagen gör premiär i Hälsingerallyt utanför Hassela finns Rally Live på plats och bevakar tävlingen i Rallyradion.
Med Sebastian Bourghardt i studion och för dagen inhoppande reportern Lars Blondell på fältet ges lyssnarna all action från tävlingen med över 100 bilar till start.
Sändningen startar 10:00 på svenskbilsporttv.se, i appen Svensk Bilsport TV och på rallyradion.se.
22-01-19 SVT sänder Royal Rally of Scandinavia
Idag släpptes äntligen nyheten att SVT köper rättigheterna för EM-deltävlingen Royal Rally of Scandinavia. SVT:s avtal är tecknat för åren 2023-2025.

7-8 juli i år är det premiär för Sveriges EM-deltävling Royal Rally of Scandinavia. Rallyts bas är Värmland där ambitionen är att återuppliva klassiska Svenska Rallyt sträckor - fast i sommarskrud.

Att nu SVT väljer att köpa sändningsrättigheterna för de kommande tre åren ger evenemanget en flygande start i arbetet med att bygga en bred spridning i Sverige och där SVT:s starka reporterteam kommer sätta högsta kvalitetsnivå på sändningarna från Värmland.
- Beskedet att SVT kliver in i en långsiktig satsning kring Royal Rally of Scandinavia ger både oss som arrangör, våra partners och framförallt våra tävlande de allra bästa förutsättningarna att synas inför den svenska tv-publiken, detta betyder fantastiskt mycket för oss alla, säger Royal Rallys vd Glenn Olsson.
- Vi vill alltid vara med och sända när stora sportevenemang avgörs på hemmaplan i Sverige. Därför är vi jätteglada att vi ska visa det svenska EM-rallyt i Värmland, som kommer bjuda på motorsport på hög nivå och förhoppningsvis bli en stor publikfest, säger SVT Sports t f sportchef Max Bursell.

23-01-15 Seger i premiären för Veiby
Det blev seger direkt för Ole Christian Veiby i det första av vinterns fyra rallyn. Veiby var snabbast på tre av fyra sträckor i Sigdalsrallyt.
- Väldigt bra! Det här ger självförtroende inför fortsättningen, säger Ole Christian.

I Kristoffersson Motorsports Volkswagen Polo GTI R5 satte Veiby och co-drivern Johan Johansson full fart redan på den första specialsträckan. Snabbast med en marginal på 5,1 sekunder till Frank Tore Larsen. 
- Det var väl också en del av planen, att knäcka dem lite redan på första sträckan, berättar Ole Christian.

På den andra fartsträckan fick han däremot nöja sig med en andraplats, där Eyvind Brynildsen var en sekund snabbare. Fortsatt ledning totalt dock.
- Bilen var väl inte helt perfekt så långt, men vi gjorde några småändringar på vår set up efter det vilket gav resultat.

Under eftermiddagens två sträckor blev det ytterligare två sträcksegrar av lika många möjliga och totalt en seger med 14,5 sekunders marginal ner till tvåan Anders Gröndal. 

En bra dag på jobbet helt enkelt och en perfekt start på rallysäsongen under idealiska förutsättningar. 
- Fina vägar med en väldig massa snö och en bil som har fungerat fint, konstaterar Veiby nöjt. 

Och samarbetet med co-drivern Johan Johansson summerades med betyget: mycket bra!
- Johan har gjort ett riktigt bra jobb. Det fungerade prickfritt, trots att vi aldrig har kört ihop tidigare. 

För Ole Christian fortsätter rallysäsongen med premiären i norska mästerskapet, Rally Elverum, kommande helg. Allt med sikte på slutmålet, Rally Sweden andra helgen i februari.
- Allt går enligt planen så här långt, konstaterar en nöjd Veiby avslutningsvis. 

23-01-15 Mille Johansson på pallen i Finland efter struligt rally
Den 17-årige rallytalangen Mille Johansson från Katrineholm inledde säsongen med att ta en tredjeplats i den Finska mästerskapspremiären Arctic Lapland Rally i Rovaniemi, tillsammans med kartläsaren Julia Thulin från SMK Hörby. Detta efter en problemfylld tävling där de kämpat med motorproblem genom hela rallyt.
– Tävlingen gick inte så bra, med motorproblem under i princip hela helgen. Vi fick en sträcka där vi kunde åka på full effekt, och med rätt däck, och där hade vi farten för att slåss om segern. Så det var kul att få ett kvitto på det. Utöver det, så var detta nog den häftigaste tävlingen jag kört, säger Mille Johansson efter de 23 milen specialsträcka norr om polcirkeln.
– Det var en lärorik och utmanade tävling. Jag gillade verkligen tävlingen, och arrangemanget som organisationen hade gjort var mycket bra från start till mål. Tyvärr hade vi motorproblem stora delar av tävlingen, men vi är glada att vi lyckades kämpa oss in i mål och sluta som trea. Humöret var på topp, och vi kämpar oss uppåt hela tiden trotts motgångar, säger Julia.

Arctic Lapland Rally var också den första tävlingen för Mille i sitt nya team GN Motorsport från Skåne.
– Teamet har gjort ett jättebra jobb hela helgen, med felsökning och service på bilarna mellan sträckorna. Det har varit en lärorik vecka tillsammans med GN Motorsport, och jag ser fram emot nästa tävling tillsammans med dem, avslutar Mille.

Mille och Julia slutade trea i klassen SM3, för tvåhjulsdrivna bilar, i sin Ford Fiesta Rally4. Klassen vanns av Justus Räikkönen, brorson till F1-världsmästaren Kimi Räikkönen.

Milles tävlingsprogram för säsongen 2023 presenteras längre fram.

Resultat: https://www.ewrc-results.com/results/80001-arctic-lapland-rally-2023/
23-01-15 Utmanade Arctic Lapland Rally för GN Motorsport
Det har varit ett utmanade rally för både team och besättningar. 235,89 km sträckor av snabba, krokiga, hoppiga, spåriga sträckor med framför allt mycket snö och snövallar.

Båda besättningarna har presterat på topp under hela rallyt och GN Motorsport är glada över deras resultat.
 – Det var min första internationella start och första gången på snö. Mycket olika intryck som har varit utmanade men framför allt väldigt roligt. Teamet har hjälpt oss med allt under tävlingen och cad det än är som krävts löser dom, säger Adam.

– Tävlingen gick bra efter förutsättningarna vi hade med Adams avåkning på SS1 som sedan gjorde en bra personlig förbättring med både bil och snö som underlag, säger Staffan.

– Tävlingen gick inte så bra med motorproblem under hela helgen i princip. Vi fick en sträcka där vi kunde åka på full effekt och med rätt däck och då hade vi farten för att slåss om segern så det var kul att se. Teamet har gjort ett jättebra jobb hela helgen med felsökning och service på bilarna mellan sträckorna. Det har varit en lärorik vecka tillsammans med GN Motorsport och jag ser fram emot nästa tävling tillsammans med dem, säger Mille.
– Mille hade fart för att kunna vara med och slåss om första platsen men diverse motor problem satte tyvärr stopp för detta, men kämpaglöden fanns kvar ända in i det sista vilket jag ser som väldigt positivt, säger Staffan.
23-01-13 Jonna välkomnar Nicklas Edvardsson in i teamet!
Planeringen och förberedelserna inför säsongen 2023 är i full gång. Bilen är som vanligt hos "Paka" för genomgång, han kommer fortsätta sköta bilen och blir som vanligt en viktig del i Jonna Eson Brådhes satsning tillsammans med övriga i teamet som alltid ställer upp både före, under och efter tävlingarna.

Jonna har visat på en positiv utvecklingskurva under 2022 som genererade i både en sm medalj i sprint samt även en klass seger i årets sista tävling Lausitz rally i Tyskland. Så suget att åka mer tävling har ju inte minskat direkt.

Planen är att försöka utvecklas vidare och försöka åka SM serien under 2023 med start i Lima 4-februari.
- 2022 har gått riktigt bra, var jobbigt med motorraset i början av säsongen, men med stöd och hjälp av fantastiska samarbetspartners och vänner lyckades vi få ihop bilen så vi kunde fortsätta tävlandet, är så tacksam för detta och det kan inte sägas nog ofta, säger Jonna

En nyhet för 2023 att Nicklas Edvardsson hoppar in i högerstolen till Jonna. Nicklas har åkt i många år och har gedigen erfarenhet för detta med kartläseri och noter osv.
- Jag åkt rally i 30 år och bara älskar detta så man kan inte sluta. Känner Jonna sedan tidigare och när vi väl satte oss ner och surra om 2023 kändes det naturligt och bra, och det var en självklarhet, att vill hon ha mig i högerstolen så kör vi. Jonna har utvecklats mycket och skriver även egna noter vilket är kul och ngt som jag gillar. Hon är rutinerad så det kommer bli bra, få se om jag kan bidra med något tips. Bara säga att jag är tacksam för denna chans och ska göra allt jag kan för att vi ska få till bra resultat osv, säger en Nicklas

Övrigt kör man på med samma upplägg som tidigare säsonger med samma team, kan inte nog sägas hur viktiga alla delar är i ett team då alla är en länk i kedjan.
- Vi passar på att tacka alla samarbetsparter för 2022 och välkomnar alla som följer med in i 2023, säger Jonna.

23-01-12 Glad nyhet för MAS Rallycup 2023
En glad nyhet precis innan premiären av cupen.  Silverratten 22/4 gör MAS kalendern komplett.

Efter lite dialog mellan Älmhults MK och MAS så har vi kommit överens om att silverratten blir tävling som gör MAS Rallycup Komplett för 2023.

Perfekt för cupen med ett vår datum för att sedan ha 1 tävling på sen sommaren och 1 i höst. 

Tävlingen består av 5 ss på klassiska småländska vägar. Som kommer kunna rekas innan.  Vi är glada att vi får komma ner med mas rallycup till Älmhult och prova lite nya vägar för cupen.

MAS Rallycup 2023
14/1 Finnskogsvalsen
18/2 Vinterpokalen
22/4 Silverratten
18-19/8 Snapphanerallyt
14/10 JR-Motorsportpokalen

23-01-12 MK Ratten hälsar välkomna till årets upplaga av Finnskogsvalsen
MK Ratten hälsar välkomna till årets upplaga av Finnskogsvalsen.
- Trots det ombytliga vädret så ser sträckorna bra ut, med mycket is i vägen. Likt tidigare år så välkomnar vi VOC Mekonomen Sverigeserien till Torsby och deras första deltävling i Sverigeserien. Vi välkomnar också MAS Rallycup till oss, som även de kör sin första tävling i serien hos oss, säger tävlingsledre Sven Täppers.

Karta och program säljs på:
OK/Q8, Sunne
Rottnahallen, Gräsmark
OK/Q8, Torsby
Förbutiken Toria, Torsby
Statoilmacken, Vägsjöfors
+ Stjerneskolan/HQ under tävlingsdagen.

För mer info se Rattens hemsida http://mkratten.se/ samt klubbens Facebooksida: https://www.facebook.com/profile.php?id=10005779200442
23-01-12 Mille Johansson gör säsongpremiär norr om polcirkeln
Den 17-åriga rallytalangen Mille Johansson från Katrineholm kör i helgen årets första tävling, när han och kartläsaren Julia Thulin, SMK Hörby, ställer upp i den Finska mästerskapspremiären Arctic Lapland Rally i Rovaniemi, norr om polcirkeln.

I slutet av förra veckan presenterades nyheten att Mille tillsammans med bland annat dubbla världsmästaren Pontus Tidemand är en del av det regerande svenska mästarteamet GN Motorsport, som kommer ska sköta deras tvåhjulsdrivna Ford Fiesta Rally4 under tävlingen. Arctic Lapland Rally blir deras första eldprov tillsammans. Under veckan har Mille och Julia kört igenom de 11 sträckor som utgör tävlingen och skrivit sina noter.
– Det ska bli kul att köra i Finland för första gången, och första vintertävlingen för mig med noter. Alla sträckor är unika, och tävlingen mäter 24,5 mil specislsträcka, vilket blir den längsta tävlingen jag har startat, säger Mille, som pågrund av sin unga ålder enbart får köra specialsträckorna och lämna över ratten till Julia under transporterna.
– Sträckorna är långa och snabba, med vissa partier som kommer bli väldigt dåliga då det inte finns någon isbotten. Denna tävling kommer bli riktigt rolig och frän att köra. Vi är här för att samla mil och erfarenhet. Vi ökar tempot så gott det går när jag känner mig trygg i bilen och litar på noterna.

Arctic Lapland Rally startar på fredag den 13/1 med fem sträckor, varav den längsta är nästan 4 mil. På lördagen 14/1 körs resterande sex sträckor med målgång i Rovaniemi vid 19 lokal tid. I klassen ställer totalt 14 bilar upp, där man bland annat ställs mot teamkollegan Adam Grahn, VM-teamet Toyotas tre japanska juniorer samt Finske F1-världsmästaren Kimi Räikkönen brorson Justus.

Följ tävlingen här: https://www.ewrc-results.com/results/80001-arctic-lapland-rally-2023/
23-01-12 Premiär för VOC Mekonomen Rallys SverigeSerie i Torsby
Att VOC Mekonomen Rally inleder säsongen med deltävling i SverigeSerien i Torsby och Finnskogsvalsen Fryksdalens Brunnsborrning Rally är en stabil tradition. Säsongen 2023 är inget undantag. På lördag är det därför dags för VOC klassens fartfantomer att än en gång utmana Torsbyskogarnas spännande och utmanande vintervägar. Kampen kommer att blir tuff.

Torsby har bjudit VOC Mekonomen Rally på jättefina vinterrallyn i ett flertal år och har också blivit utsedd till årets arrangör av klassens deltagare flera gånger. Ett rally som slogs med en del problem i fjol under ny ledning men där gamla krafter nu är tillbaka i centrum för både för klubben och tävlingen. Toppklass att förvänta alltså.
- Rallyt har blivit en tradition, nästan en institution i vår SverigeSeries kalender. I år kommer vi precis som vi gjort tidigare att dela rallyt i två. De första sträckorna i dagsljus, en perfekt inledning på säsongen. Efter en lite förlängd service så kör vi ytterligare sträckor som ett andra rally i mörker som för oss alltså räknas som deltävling två i årets SverigeSerie, säger klassansvarig Roger Fransson.

För de i klassen som eventuellt tvingats bryta före service är det öppet att starta om i tävling två, det vill säga efter service, utan några tidstillägg bara man hinner till sin tid i fältet ut från service.

Vädret i området har den senaste månaden varit jättebra för vinterrally. Den senaste veckan har dock bjudit på utmaning i form av plusgrader men enligt tävlingsledningen inte alls i sådan omfattning att det har förstört den härliga isbotten som finns uppbyggd i vägarna. I Torsby tätort ser det fortsatt varmt ut men välkomna minusgrader i prognosen för helgen gällande skogarna kring Sysslebäck, som bättre speglar väderförhållandena ute på sträckorna, borgar för fina tävlingsvägar.
- Antalet startande är i år sisådär, 24 VOC ekipage till start inklusive en junior är förvisso nästan halva startfältet men ändå lite färre än vad man kunnat hoppas på. Kanske är detta "det nya normala" för svenskt vinterrally? Däckpriser som skjutit i höjden tillsammans med allt mer oförutsägbara vintrar som gör att ganska få i vårt avlånga land faktiskt kan räkna med att få användning för sina däck utan att tvingas till långa resor för tävling, det ställer till det en hel del.

Sedvanligt tuffa tag att förvänta i VOC Mekonomen Rally
År efter år så kan vi konstatera hur tuffa klasserna är i VOC. Den stora mängden tävlande i klassen totalt och de precis jämna bilarna skapar en stenhård och utvecklande konkurrens.
- Något färre till start i Torsby än vad vi varit tidigare om åren men med flera kanonförare på plats så blir konkurrensen ändå tuff.

Går det att förutspå en vinnare i klasserna?
- Absolut! Fjolårets mästare Patrik Fredriksson får utan tvekan bära oket av att vara favorit i högsta elitklassen. Det tror jag för övrigt är en mening som jag kommer att upprepa många gånger under kommande säsong. Spännande att följa blir hur väl uppklassade Magnus "Linkan" Lindqvist tar sig an sin nya omgivning.
- I lägre elitkass är det knepigare. Daniel Jonsson, Noah Grönkvist och Jonas Karlsson - det tror jag är pallen, men i vilken ordning det står skrivet i stjärnorna. En sak är säker och det är att ingen av dem kommer att vika ner sig utan kamp.
- Som vanligt är det extremt vanskligt att tippa bland C-förarna. Speciellt tidigt på säsongen. Några helt nya namn blir spännande att följa, kanske någon som överraskar stort? Men måste jag tippa så säger jag Robin Persson eller Adam Martinsson som vinnare. Men jag vill också gardera med Gabriel Banger som kliver in från att vinna juniorklassen stort i fjol och med fantastiskt fin fart redan utan noter. Vad tänker han hitta på nu när han får veta vad som döljer sig bakom krönet och inte behöver lita till den Bangerska grundregeln "håll fullt över krön - det kan vara rakt"?

Ett jättekul inslag i klassen är att vi har långväga gäster i form av Jochen Walter (A) och Jürgen Krause (C). Extra hjärtligt välkomna till er som skänker lite skön internationell aura till Finnskogsvalsen Fryksdalens Brunnsborrning Rally.

Välkomna alla till en ny rafflande säsong i VOC Mekonomen Rally. Välkomna till Finnskogsvalsen Fryksdalens Brunnsborrning Rally. Välkomna till en härlig rallydag där fajterna kommer att ta underhållande proportioner.

23-01-09 Svenska RallyCupen 2023 är på gång, arrangörerna samlade för upptakt
Under söndagen samlades representanter från årets sex arrangörsklubbar för ett gemensamt arrangörsmöte ihop med Svenska RallyCupen där säsongen sparkades igång.

Till årets cup ser vi Götene MK, SMK Nyköping och Kullings MS under första halvan. I början på september ser vi en nykomlingen i cupen, där gör tävlingsmeriterade Vimmerby MS debut och följs sedan av Eskilstuna MK och final hos Västra Östergötlands MK.

På plats i Skänninge hos Västra Östergötlands MK samlades ett 15-tal verkliga rallyentusiaster, otaliga tävlingar och tävlingsmil har lagts av gänget i de respektive klubbarna genom åren, både i tävlingsledning och som aktiva i rallybil då som nu.

Mötet inleddes med en genomgång av cupens reglemente, med basen från 2022 och de synpunkter som inkommit till cup och tävlingsarrangörer kunde det snabbt konstateras att vi ligger rätt i tiden. Några mindre punkter kom till diskussion om eventuella ändringar eller förtydligande, något som nu ska utvärderas tillsammans innan 2023 års regler spikas, men ni behöver inte vara oroligt - det handlar om "detaljnivå".

Även de generella reglerna för sporten, nya myndighetsdirektiv och andra frågeställningar diskuterades, bland annat gjorde förbundets sportgrenskoordinator Lars Jonsson ett kort besök, svarade på frågor samt samlade synpunkter och frågeställningar från klubbarna på plats - bland annat gällande de striktare direktiven kring skyltning utefter vägar.

Avslutningsvis gick vi borden runt bland arrangörerna där klubbarna gav en kort presentation av sin tilltänka tävlingsbana, med tanke på tidsspannet skiljer det också stort i hur långa klubbarna kommit i arbetet - vissa har just avslutat 2022 års tävling medans de tidiga arrangörerna har banan klar i detalj - startar gör vi i Götene Folkets Park den 6:e maj.

Vi kan konstatera att snittet kommer ligger på 4-5 specialsträckor och runt 4 mil special. Vissa arrangörer kommer bjuda på en riktiga publiksträckor under rallyt, kortare och publikvänlig sträcka där vi också kan nå ut till en större målgrupp medans resterande del av banan innebär rejäla sträckor i skogen.

Tävlingskalender 2023:
» 06/05: Götenerundan, Götene MK.
» 03/06: Gästabudstrofén, SMK Nyköping.
» 05/08: Kullingstrofén, Kullings MS.
» 02/09: Emiltrofén, Vimmerby MS.
» 23/09: EMK-Kannan, Eskilstuna MK.
» 21/10: Marknadsnatta, Västra Östergötlands MK.
23-01-08 GN Motorsport satsar på juniorer som vill framåt
Juniorer är vår framtid och med rätt resurser samt personer ska vi hjälpa dessa framåt.

Så vi välkomnar Mille Johansson till GN Motorsport och han blir den andra junioren som kommer tävla för oss under 2023.

GN Motorsport tillsammans med Mille Johansson kommer under detta år genomföra en internationell säsong.

Där vi kommer hjälpa till med support och driva rallybilen innan, mellan och under dessa tävlingar.
- Det är otroligt kul att få förtroendet från GN Motorsport att köra för dem. Det är ett team med mycket erfarenhet och bra historik. Framförallt känns det väldigt kul att de väljer satsa på juniorer. Med GN’s erfarenhet och kompetens inom rallysporten så är detta ett självklart steg i karriären. Det är ett långvarigt samarbete som precis börjat och med personerna i teamet så kommer detta bli riktigt bra, berättar Mille.

- Vi på GN Motorsport ser detta som ett långsiktigt samarbete som sträcker sig framåt. Det är kul att få med en junior som Mille i teamet. Mille har en klar målsättning om vart han vill vara om några år och med våra resurser i teamet så ska vi hjälpa honom nå dit, berättar Staffan.

Första tävlingen tillsammans blir Arctic Lapland Rally i Finland denna vecka med start 13 januari.
23-01-08 Mille Johansson blir en del av mästarteamet GN Motorsport och coachas av världsmästare
17-åriga rallytalagen Mille Johansson från Katrineholm kommer 2023 köra för det regerande Svenska Mästarteamet GN Motorsport från Skåne. Teamet, som de senaste tre åren vunnit SM i högsta klassen med den tidigare Juniorvärldsmästaren P-G Andersson, kommer hjälpa till med support och drift av rallybilen innan, mellan och under tävlingar. Detta som en del i teamets storsatsning på juniorer.
– Det är otroligt kul att få förtroendet från GN Motorsport att köra för dem. Det är ett team med mycket erfarenhet och bra historik. Framförallt känns det väldigt kul att de väljer att satsa på juniorer. Med GN’s erfarenhet och kompetens inom rallysporten så är det ett självklart steg i karriären. Det är ett långvarigt samarbete som precis börjat, och med personerna i teamet så kommer detta bli riktigt bra, berättar Mille.
– Det är kul att få med en junior som Mille i teamet. Mille har en klar målsättningen om vart han vill vara om några år och med våra resurser i teamet så ska vi hjälpa honom nå dit, säger Staffan Andersson från GN Motorsport.

Under 2022 gjorde Mille Johansson, då endast 16 år gammal, internationell debut när han körde det Slovenska mästerskapet för VM-meriterade teamet IKSport Racing i en Ford Fiesta Rally4 tillsammans med kartläsaren Julia Thulin, SMH Hörby. Den bilen återfinns nu hos GN Motorsport där Julia även jobbar som koordinator.
– GN Motorsport är ett stabilt team med en bra framtid. De vill framåt och har många bra personer i organisationen som kan hjälpa och stötta, säger Julia. Det känns kul att samarbeta med Mille, och det är alltid kul att få hjälpa en junior framåt.

Mille blir teamkollega med junioren Adam Grahn, som även han kommer tävla i en Ford Fiesta Rally4. Dessutom presenterade teamet förra veckan att den dubbla Världsmästaren Pontus Tidemand kommer vara en del av GN Motorsport, dels som förare, men även som coach och mentor till juniorerna. Mille och Pontus inledde sitt samarbete under helgen, när Pontus coachade Mille på ett test på snö och is i Östersund.
– Testet gick väldigt bra. Det lite ovant med snö, och framförallt en betydligt starkare bil än vad jag kört tidigare på vinterväg. Pontus åkte med och gav väldigt positiv feedback, och även tips på hur jag kan nyttja däcken på ett bättre sätt. Han tyckte att jag hade lyssnat på de råd han gav och var väldigt imponerad av min körning, vilket var kul att höra. Det är supernyttigt att ha med Pontus i teamet, som vet vad som krävs för att nå framgång, avslutar Mille.

Första tävlingen för Mille och Julia tillsammans med GN Motorsport blir den Finska mästerskapspremiären Arctic Lapland Rally i Rovaniemi, norr om polcirkeln, med start nu på fredag den 13 Januari. Milles internationella rallysatsning för 2023 kommer presenteras längre fram.

Läs mer om GN Motorsport här: https://www.facebook.com/gnmotorsport.se
23-01-04 MAS Rallycup hälsas välkomna till Torsby och Finnskogsvalsen/Fryksdalens Brunnsborrnings Rally
Det går fort i rally. Efter det tråkiga beskedet att Reaxcrrallyt fick flytta sin tävling så har cup organisation jobbat hårt för att hitta en ny arrangör för ett januari datum och funnit en bra lösning ihop med MK Ratten. Det som blir speciellt denna gång är att dem som vill reka ska anmäla sig i rek klassen. Men där finns max 40 platser så först till kvarn gäller där. Men alla som deltar i Finnskogsvalsen/Fryksdalens Brunnsborrnings Rallyt kommer räknas med i resultatlistan i MAS Rallycup även om du inte rekar så har du chans att plocka poäng i cupen.

Från tävlingsorganosationen för Finnskogsvalsen/Fryksdalens Brunnsborrnings Rally hälsar alla tävlande i MAS-cupen hjärtligt välkomna till oss i Torsby!

Inbjudan och anmälan hittas här: https://www.infiniteracing.se/races/

23-01-03 Vädergudarna tvingar Reaxcer Rallyt flytta till 25 februari
Vädergudarna är inte på Jämtlands Motorklubbs sida. Reaxcer Rallyt specialsträckor har inte tävlingsmässig kvalitet. Det utlovade blidvädret blev mycket kortvarigt. Det blev plusgrader några timmar, men samtidigt snöade det. Snö isolerar som bekant, så de välpreparerade vägarna hann inte bli isbelagda. Hårdpackad snö är för dåligt underlag, speciellt som sträckorna ska köras två gånger Med tanke på vad tävlingsdäcken kostar idag och för att undvika onödig däcksslakt, flyttas tävlingen till lördag 25 februari. JMK vill varken ha missnöjda deltagare eller markägare.

Det kommer att bli kostsamt för klubben. Startfältet kommer att krympa, då MAS Rally Cup inte kommer att bli en del av tävlingen. Anledningen är att cupen har en deltävling i Sandviken, helgen innan det nya datumet. Tävling två helger på raken, är inte populärt bland en del förare. Nu är det Rallyklassikerna som blir huvudklass.

» Inbjudan
23-01-02 De blev tyvärr inget Midnattssolsrally i Tierp - MK Tierp kör Rally Uppland istället
Men efter som banan var klar med 480 km totalt och 160 km SS så gör vi en tävling Rally Uppland. Fast det blir en tvådagarstävling istället för tredagars och lite kortare.

MK Tierp kör 28-29 juli med start och och mål på Tierps Arena.
Det kommer att va 2 SS på fredag och 8 SS på lördag.
Totalt ca 290 km, 100 km SS. Startavgift 6000 kr, el och boende i depån ingår.

Prispengar till segrare i varje klass.
Tävlingsklasser kommer att bli:
1. STD-GT/GTS E bilar oavsett cyl volym
2. STD-GT/GTS F bilar 0-1300 cc
3. STD-GT/GTS F bilar 1300-1600 cc
4. STD-GT/GTS F bilar >1600 cc
5. STD-GT/GTS G1 & G2 bilar oavsett cyl volym
6. STD-HT/H1 bilar oavsett cyl volym
7. STD-GT/GTS H2 och I bilar <2000 cc
8. STD-GT/GTS H2 och I bilar >2000 cc
9. STD-GT/GTS J bilar oavsett cyl volym
10. 4 WD upp till 1990

På lördagen kör även Supercupen 4 SS med startavgift 3.000 kr, el och Boende i depån ingår.
NOTER KOMMER ATT FÅ ANVÄNDAS I KLASS 7-10 och i Supercupen.

Tidsschema.
Inbjudan: 1/5
Anmälan öppnar: 22/5
Anmälan stänger: 9/7
Depå öppnar: 27/7 Kl. 17,00
Anmälan och besiktning: 28/7 Kl. 10,00-15,00
Start: SS 1 Kl. 16,00
Första bil i mål. Kl. 17,30
UPPTRÄDANDE MED. THE REFRESHMENTS. 20,00

Start lördag: 9,00
Start Supercupen 11,30
Första bil i mål: 16,00
Depå stänger söndag 30/7 Kl 14,00
Trubadur spelar på lördag kväll för dom som vill vara kvar.
BOKA IN HELGEN I ALMANACKAN TA MED FAMILJEN O NJUT AV RALLY OCH UNDERHÅLLNING.

Övriga frågor: joons.jorgen@telia.com 070-371 61

/Tävlingsledningen MK Tierp
23-01-02 Hällerundan ställs in
Tyvärr så måste vi meddela att Hällefors MK har under eftermiddagen fattat beslutet att ställa in tävlingen Hällerundan den 21/1-23 pga flera orsaker, vägar som inte har någon is och dåligt med anmälda så vill de inte dra på sig alla kostnader som det medför att ställa in en tävling sent.
23-01-02 Reaxcer Rallyt 13-14/1 2023 - Flyttas till 25 februari
Tyvärr så måste vi flytta fram tävlingen, då specialsträckorna inte kommer att hålla. Vi kan för tillfället bara erbjuda hårdpackad snö. Med tanke på vad däcken kostar idag, så är det oförsvarbart att köra den 14/1. Vi hade två dagar med plusgrader, men samtidigt så snöade det. Snö isolerar som bekant, så vi fick inte mycket hjälp av det tövädret. Vi vill varken ha missnöjda deltagare eller markägare.

- Vi planerar att köra tävlingen den 25 februari.
- Tävlingen kommer att ingå i Rallyklassikernas cuper för KRC, HRC och JRC.
- Har inte fått något besked hur det blir med MAS Rally Cup.
- Ny inbjudan kommer inom kort på www.raceconsulting.se
- Du som inte planerar att delta den 25/2 måste avanmäla dig. På anmalan@rcsportodesign.se
- Du som tänker köra, låter anmälan stå kvar.
- Glöm inte avboka/bok om hotellrummet. Scandic Östersund Syd har samma villkor som senast.
23-01-01 Jubileumsår för Hässleholms MK
Året 2023 kommer för Hässleholms MK att vara ett jubileumsår, vilket vi inleder med en stor jubileumsfest på Statt i Hässleholm den 25/2. Denna fest kommer att föregås av att Södra Bf har blivit inbjudna att ha sitt årsmöte också på Statt under eftermiddagen samma dag.

Klubben firar 190 år under 2023.
Hur kan vi göra detta?

Jo, det är så att:
Hässleholms Motorklubb fyller 70 år
Lille Mats/Hässleholms GP fyller 60 år
AM/EC Snapphanerallyt fyller 55 år
Temahallen grussprint fyller 5 år
Alltså firar vi 190 år under 2023.

2023 är ett jubileumsår även i övrigt för oss (och motorsporten i Sverige). För första gången genomför en klubb 2 st SM rally under samma år = Hässleholms MK. Klubben är också den enda klubben som genomför alla 3 "grenarna" i Rally SM, dvs "stora" SM, grus- och asfaltsprint SM.

Ingen annan klubb i Sverige har fått detta erbjudande från SRM.

Samt: klubben genomför sin 30:e SM-tävling under 2023. Allt sedan 1985 dvs under bara 38 år.
Tryck här för mer info!