<< Till startsidan
 

OBS! Här publiceras era pressutskick eller nyhetsbrev. Ja, allt ni vill ska nå ut, vare sig det är klubbinfo, teaminfo eller något annat av intresse. Är det något du vill ha med så maila till: maria@motorsportivarmland.nu

MiV är ju sidan som förmedlar allt NI vill få ut och läsa! Så välkommen att maila in din rapport!

2021

2021
             

21-12-31 PM 2 Finnskogsvalsen - Appendix K som vill åka med noter får åka i 2wd klass 9-11
Tävlingsledning har beslutat följande Appendix K som vill åka med noter får åka i 2wd klass 9-11 ej i Klass2 rallyklassikerna
21-12-29 EM-krock orsakar datumflytt för Svenska RallyCupen
När FIA tilldelat Tierp Arena EM deltävling i Dragracing helgen 18:e juni tvingas arrangörsklubbarna kring Bresontrofén att tänka om. Tävlingen skulle bland annat haft start och mål på Tierp Arena.

Sedan en tid har det letats efter luckor i kalendern för att passa både Tierp Arena, arrangörsklubbarna samt Svenska RallyCupen och Supercupen. Lördagen den 23:e juli bli nytt datum för Bresontrofén 2022.

Trots flytten en månad framåt blir Bresontrofén fortsatt tredje deltävling i Svenska RallyCupen, från en väl utspridd kalender blir detnu tyvärr en hektisk sensommar för de tävlande, men något arrangören inte kan råda över då FIA tilldelar EM-datum.

Bresontrofén hamnar nu mitt i semestertider, men var det enda alternativet för att genomföra rallyt. Arrangören jobbar för kringaktiviteter som kan skapa en familjedag och helg på Arenan, mer om aktiviteterna presenteras under våren.

21-12-29 EKS till start i Dakarrallyt – tvåbilsteam med debuterande Sebastian Eriksson och tvåfaldige mästaren Francisco López
Mattias Ekströms team EKS kommer till start i Dakarrallyt 2022. EKS har, i samarbete med South Racing, utvecklat två Can-Am Maverick X3-bilar i T3-klassen som kommer köras av Sebastian Eriksson och Chilean Francisco "Chaleco" López.

Dakarrallyt 2022, med start första januari, är en två veckor lång tävling i Saudiarabien. Tävlingen inleds i huvudstaden Jeddah och kommer därifrån ha sträckor till Ha’il och Riyadh, för att sedan avslutas i Jeddah 14 januari. För FIA World Rallycross Championship-vinnande EKS kommer två förare till start. 28-årige värmlänningen Sebastian Eriksson, som gör sin debut i tävlingen, och den dubbla Dakar UTV-klassvinnaren Chilean Francisco "Chaleco" López.

Tidigare i år inledde EKS ett samarbete med South Racing, som har stor erfarenhet av terrängrally i T4-klassen med Can-Am. Målsättningen var att skapa och utveckla en Can-Am Maverick X3 i T3-klassen. T3 är en prototypklass, som tillåter ytterligare modifieringar från en standard side-by-side bil med bredare hjulbas, större restriktor för turbo, uppgraderade stötdämpare och en högre maxhastighet. Under året har det nybyggda konceptet testats på flera platser i Spanien och Portugal, och kördes även av Sebastian Eriksson i Abu Dhabi Desert Challenge.

Mattias Ekström, teamägare EKS:
”Ända sedan jag själv tävlade i Dakar förra året har jag velat ha mitt eget team i Dakarrallyt. Vi vill ta EKS-andan och vårt #GoHardOrGoHome-motto till den här fantastiska tävlingen. Ett två veckor långt race, under extremt tuffa förutsättningar ute i en avlägsen öken. Det kommer bli ett helt nytt äventyr för hela teamet. Can-Am har länge varit varumärket alla försöker besegra i T4-klassen. Så jag är riktigt glad att tillsammans med South Racing kunnat ta fram en Can-Am Maverick X i T3-klassen, och tillsammans tackla den här ultimata utmaningen. Jag är också stolt över vår #Win&Learn-uppställning med förarna "Chaleco" och Sebastian.”

Scott Abraham, grundare av South Racing:
”Det här är ett väldigt exalterade projekt för oss. Under de senaste fyra åren har South Racing kört Can-Am Maverick T4-bilar, med stor framgång i både Dakar och FIA Cross Country World Cups. Samtidigt har EKS stora erfarenheter från FIA World Rallycross. Genom att kombinera kunskaperna från de två världarna har vi tillsammans tagit fram en T3-prototyp som kommer köras av två väldigt talangfulla förare. Francisco "Chaleco" López tar steget upp till T3-klassen i år. Han har stora framgångar i terrängrally och rätt erfarenhet för att kunna kämpa om en seger. För Sebastian Eriksson blir det här hans första Dakar, och han kommer därför lära under tävlingens gång. Men vi har sett ett högt tempo hos honom redan, och hans erfarenhet i rally och rallycross kommer hjälpa honom att snabbt anpassa sig efter de nya förutsättningarna.”

Sebastian Eriksson, förare EKS:
”Jag är riktigt taggad över att vara en del av det här nya projektet tillsammans med EKS och South Racing. Jag ser fram emot att få ta den nyutvecklade Can-Am Maverick i T3-klassen genom sträckorna under Dakarrallyt. Det kommer definitivt vara tufft för mig, eftersom det är mitt första år i Dakar. Med tanke på att det här är en mycket längre tävling än det jag någonsin kört tidigare kommer den viktigaste delen vara att lyckas kontrollera farten genom hela rallyt, och inte överladda. Så jag är lyckligt lottad att ha en väldigt erfaren kartläsare, Wouter Rosegaar, som kommer hjälpa mig genom tävlingen.”

Francisco "Chaleco" López, förare EKS:
”Det var ett sista minuten-beslut för mig att ta steget upp i T3-klassen. Can-AM har presterat överlägset i T4-klassen under de senaste åren, och nu har vi fått chansen att uppgradera den och öka farten ytterligare. Så jag ser verkligen fram emot Dakarrallyt 2022 och den här nya utmaningen som vi har framför oss.”
21-12-29 Bresontrofen flyttas fram
Bresontrofen flyttas från 18/6 till 23/7 då Dragracing EM skall köras 15-19/6 på Tierp Arena.
21-12-23 Annie Seel och Annett Fischer kör med X-raid Yamaha fabrikssupport i Dakar 2022
För mindre än två veckor sedan åkte Dakarveteranen Annie Seel och tyskan Annett Fischer ihop för första gången i Hail Rallyt och tog där en överraskande tredjeplats i klassen T3 för lättviktiga ATV terrängbilar då Världscupen i ökenrally kördes.

Nu står de på startlinjen tillsammans i Dakarrallyt 2022.

Efter hemkomsten från Hail Rally blev klart att Annie Seel får förnyat förtroende och kommer åka Dakarrallyt. För henne blir det nionde starten i den legendariska tävlingen.
– Jag vågade inte tro att jag skulle få åka Dakar igen. När Annett frågade om jag ville åka Dakar och jag klarade testerna trodde jag knappt det var sant. Jag har haft några tuffa år med skador och operationer, så att nu få ställa upp med ett fabriksteam känns helt fantastiskt. Men det bevisar bara att hårt jobb lönar sig – jag har verkligen kämpat för att komma tillbaka.

Annett Fischer körde sitt första Dakarrally 2019. Säsongen 2021 kom hon femma i världscupen för ATV terrängbilar. Nu ställer hon upp för fjärde gången i Dakar.
– Jag är mycket bättre nu än jag var 2019, så jag hoppas på ett bra resultat. Jag ser verkligen fram emot att köra med Annie. Hail Rally nu i december var första gången vi åkte ihop, men det känns som vi redan känner varandra riktigt bra. Det viktigaste för att överleva Dakar är att komma överens med sin co-driver!

Den erfarna duon kommer köra en helt nyutvecklad ATV terrängbil, med fabrikssupport från Yamaha. Bilen har utvecklats av X-raid, som även har varit med och utvecklat chassit i Audis eldrivna bil som förre DTM-mästaren Mattias Ekström ska köra i Dakar.

Tävlingsklassen T3 för lättvikts ATV har nästan 50 ekipage anmälda. Powertjejerna satsar även att vinna “All Womens Team” priset, där både förare och co-driver måste vara kvinnor
21-12-17 Annie Seel infriade målsättningen - pallplats i ökenrally VM Saudiarabien
Annie Seel och tyskan Annett Fischer tog brons i klassen i VM-deltävlingen som kördes i Saudiarabien 6-11 december. Dessutom blev de bästa "All Women's Team" där både förare och codriver måste vara kvinnor.

Annie Seel sade innan tävlingen att mycket har hänt inom motorsporten de senaste åren. Inte minst att det internationella förbundet har satsat på att få fram fler kvinnliga deltagare.

På startlinjen i Saudiarabien fanns hela sex ekipage med kvinnliga förare i den internationella klassen, varav tre var hemmaförare från Saudiarabien. Två hade helkvinnlig besättning där både förare och codriver var kvinnor. Ytterligare två kvinnor körde i den nationella klassen.
– Det känns fantastiskt att vara tillbaka i ökenrally VM. Så mycket har hänt de senaste åren, inte minst satsningen på kvinnliga team. Mitt mål är att vi ska ta en pallplacering i vår klass, och även ta pris som bästa kvinnliga team!

Internationella motorsportförbundet har sedan flera år gjort en satsning för att få in flera kvinnor i motorsporten. Nu finns det en egen tävlingskategori där både förare och codriver måste vara kvinnor.
21-12-17 Albin Nordh blir junior i Team Nybe
Nu är det klart att 23-åriga Albin Nordh blir Team Nybes junior för nästa säsong och kommer ratta en Ford Fiesta Rally4. Teamet ser en enorm potential i Albin som visade på bra fart i flera tävlingar förra säsongen.
- Jag har under några år nu kört med ett koncept som hela tiden har utvecklats. Att nu få denna möjlighet att fortsätta utvecklas som förare tillsammans med Team Nybe känns som ett enormt steg i rätt riktning för mig! 2021 blev egentligen mitt första år där jag fick en chans att börja utveckla bilen och noter på ett väldigt konkret sätt. Vi avslutade året starkt och vi fick då ett kvitto på att inställningar, körning och noter har tagit ett kliv upp till den nivå vi vill vara på.

Albin har redan varit med och testat med teamet och han säger så här om sitt första intryck:
- Det första jag tänkte på var hur positiva och engagerade alla var, det kändes proffsigt. Jag kunde direkt börja bolla idéer och tankar och jag känner en stor trygghet i hur mycket alla verkligen går in för sin uppgift!

Det blir verkligen rakt in i hetluften för Albin som kommer vara med och köra första SM-deltävlingen i Boden om tre veckor. Junioren har siktat in sig på topplaceringarna.
- Mitt mål har alltid varit att köra så snabbt jag kan från A till B, men nu när jag fått den här chansen i Team Nybe så känns det som jag kan få den lilla extra pushen jag behöver för att sy ihop säcken, så siktet är inställt på ett SM-guld i den alltid tuffa Internationella 2WD-klassen!

Och där har ni hela Team Nybes laguppställning för 2022! En bra mix av erfarenhet, speed och framförallt bra personligheter. Att utbyta idéer förare, co-drivers och mekare emellan är en styrka som inte går att ta miste på, nu laddas det för att inleda SM-säsongen på bästa sätt!
21-12-15 New-era European Rally Championship calendar unveiled
WRC Promoter today revealed a high-octane 2022 FIA European Rally Championship (ERC) calendar – its first since being awarded the series’ promotional rights earlier this year.

The eight-round schedule comprises four gravel fixtures and three asphalt events. Details of the season-closing round are to be confirmed.

All seven named rounds in Portugal, Spain, Poland, Latvia, Italy and Czech Republic were on the 2021 schedule and WRC Promoter managing director Jona Siebel said he wanted to honour event contracts made with former promoter Eurosport Events.

“This is a strong calendar of rallies which are popular with competitors and also proven fan-favourites,” he said after the dates were confirmed by the FIA World Motor Sport Council in Paris.

“We’ll take time to consider the calendar for future years, but it’s no secret we want a diverse fixture list which mixes new rallies with long-standing and well-liked rounds.”

WRC Promoter has owned the FIA World Rally Championship’s (WRC) commercial rights since 2013. Siebel said adding the ERC to its portfolio provided the opportunity to bring the two series closer.

“As well as an important championship in its own right, we view ERC as a WRC talent finder. We want the two series to fit like a hand and glove and we’ll simplify the path for competitors to progress from one to the other,” he added.

The 2022 championship in detail
The season roars into action with a dirt double-header in Portugal. The opening fixture in the northern Fafe region in mid-March is followed two weeks later by a trip to the Azores islands in the mid-Atlantic.

The abrasive asphalt of Rally Islas Canarias is next up in mid-May, before the opening half of the season concludes on fast gravel roads in northern Poland a month later.

Latvia’s loose-surface tracks launch the second half of the campaign on the opening weekend of July, ahead of popular asphalt events in Rome at the end of the month and in Zlin in the Czech Republic five weeks later.

The championship concludes at a still-to-be confirmed closing event.
Round Rally Country Date
1 Rally Serras de Fafe e Felgueiras (G) Portugal 12 - 13 March
2 Azores Rallye (G) Portugal 26 - 27 March
3 Rally Islas Canarias (A) Spain 13 - 14 May
4 Rally Poland (G) Poland 11 - 12 June
5 Rally Latvia (G) Latvia 2 - 3 July
6 Rally di Roma Capitale (A) Italy 23 - 24 July
7 Barum Czech Rally Zlin (A) Czech Republic 27 - 28 August
TBC TBC TBC
G = Gravel, A = asphalt
The relevant weekend is listed. Event formats may change.
All rounds are subject to contract with WRC Promoter.

Power Stage excitement comes to ERC
The ERC will emulate the WRC by including a bonus-points paying live TV Power Stage to close each round.

The fastest five top-level ERC1 category drivers in the final special stage will win extra points on a sliding 5-4-3-2-1 scale. With up to 40 additional points available across the season, vital tenths of a second gained here can significantly boost a driver’s title challenge.

The Power Stage will be broadcast live on international networks as well as on WRC+ All Live (see below).

The introduction of a Power Stage means that bonus points will no longer be awarded after each leg.

Campbell heads up ERC organisation
WRC Promoter has named the experienced Iain Campbell as ERC manager. He will take up the position in January 2022 to work with events, teams, competitors and partners.

The Scot possesses two decades of rally administration. He most recently managed the British Championship and is a former Rally GB clerk of the course. He has also chaired the stewards at WRC rounds.

“We’re not planning huge changes for 2022 but I’ll be keeping a keen eye on ideas for the future as the season progresses,” Campbell said. “It’s great to take up this role at the start of WRC Promoter’s ERC tenure and I can’t wait to get started.”

ERC joins WRC+ platform
Fans can follow the thrills and spills of next season’s ERC through WRC Promoter’s WRC+ streaming platform at http://wrcplus.com/.

WRC+ has been the go-to location for fans to follow the WRC since 2018. Now WRC Promoter has added ERC to its portfolio, fans will also enjoy edge-of-the-seat drama from Europe’s leading series.

Every special stage from each round will be streamed live and on demand for fans to watch whenever, wherever and however they want.

An experienced presenting team will bring key stories, interviews and features. Breathtaking onboard footage, real-time GPS and live maps completes the on-event package. Away from rallies, fans can enjoy a packed archive of videos, reviews, historic specials and documentaries.
21-12-10 Nora i juni gör SverigeSerien 2022 bara ett steg från helt komplett
SverigeSerien 2022 är nu bara ett steg från helt komplett:
– VOC Mekonomen Rally är stolt att kunna presentera att SverigeSerien kommer att köra Nora och ärevördiga Noratrofén 11 juni. Vi körde tävlingen för bara något år sedan på jättefina och riktigt utmanande vägar. Inför året planerar den rutinerade organisationen i Nora att matcha och övertrumfa den fina tävling vi körde då. Med detta återstår bara det hål som skapades av att Kils MK väljer att inte köra någon tävling 2022 att fylla för en helt komplett serie.

SVERIGE SERIEN 2022
Tävling 1 Torsby, 15 januari – MK Ratten, Finnskogsvalsen DAG
Tävling 2 Torsby, 15 januari – MK Ratten, Finnskogsvalsen KVÄLL
Tävling 3 Sandviken, 19 februari – Sandvikens MK, Vinterpokalen
Tävling 4 Ljungby, 7 maj – Ljungby MK, Midsommardansen
Tävling 5 Nora, 11 juni – Nora MK, Noratrofén
Tävling 6 TBA – Augusti (se ovan)
Tävling 7 Trollhättan, 3 september – SMK Trollhättan, Västrallyt (SM)
Tävling 6 Örebro, 1 oktober – SMK Örebro, Rikspokalen – FINAL SVERIGESERIEN
21-12-09 Mille Johansson kör rallytest i Slovenien
Den 16-årige rallytalangen Mille Johansson, tävlandes för Katrineholms MK, gör i helgen rallydebut i en Ford Fiesta Rally4 bil. Testet körs tillsammans med det slovenska teamet IK Sport Racing.

På fredag flyger Mille Johansson med sitt team till Slovenien. Testet påbörjas på fredagen med genomgång och inställningar av bilen för att förbereda inför lördagens grustest på 100 km specialsträcka. I högerstolen sitter inlånade kartläsaren Julia Thulin som tidigare ingått i teamet kring Tom Kristensson.

Det blir väldigt mycket nytt för mig säger Mille då jag både kommer testa ny bil i ett nytt land samtidigt som jag har en ny co-driver och kör med noter för första
21-12-07 Hampus Juteryd ny orförande i MAS
Föregående helg så träffades MAS-gänget igen för att avhandla ett årsmöte och planeringsmöte för cupen 22.

Under årsmötet så fick vi se en helt ny styrelse komma på plats, där Lars Mattsson tackade som ordförande efter 6 år. Ny ordförande blev 30-åriga Hampus Juteryd från Nyköping. Vice ordförande bytes även det då Stefan Thaleman valde att ta steget tillbaka till ledamot. Där kommer Gotlands Christoffer Jacobsson in. Som sekreterare valdes Ingrid Jonsson in.

Vi önskar nya styrelsen lycka till, och tackar den gamla där alla fortfarande är kvar i organisationen.
Det blir flera ändringar i cupen där vi minskar ner klasserna till 5 stycken. Se i reglerna hur det är uppdelat. 16-tums vinterdäck kan man åka med i cupen.

Hoppas vi ses 2022!

Hela reglementet hittar ni här: http://masrally.se/regler/
21-12-06 Annie Seel startar med helkvinnligt team i Saudiarabien
Annie Seel har i flera decennier varit en kvinnlig pionjär inom motorsporten. Nu ställer hon upp med tyskan Annett Fischer i ett helkvinnligt rallyteam i VM-deltävlingen som körs i Saudiarabien 6-11 december.

De tävlar för team Xraid i T3-klassen för specialbyggda terrängbilar.
– Det känns fantastiskt att vara tillbaka i ökenrally VM. Så mycket har hänt de senaste åren, inte minst satsningen på kvinnliga team. Mitt mål är att vi ska ta en pallplacering i vår klass, och även ta pris som bästa kvinnliga team!

Internationella motorsportförbundet har sedan flera år gjort en satsning för att få in flera kvinnor i motorsporten. Nu finns det en egen tävlingskategori där både förare och codriver måste vara kvinnor.

Info om Annie Seel
Annie Seel har deltagit i åtta Dakarrallyn och är den enda svenska föraren någonsin som kört rallyt både med motorcykel och bil. 2010 blev hon kvinnlig Dakarmästarinna. 2003 satte hon höjdrekord med motorcykel på Mount Everest.

Info om Hail Rally, Saudiarabien
Tävlingen körs 6-11 december med start och mål i Hail. Total tävlingsträcka är 1755 km.
Det är årets sista deltävling i VM för ökenrally.
Webbsida: www.hailrally.com
21-12-06 Fokus på SverigeSerien 2022
Nästa år kommer VOC Mekonomen Rally fokusera sin nationella serier bara till kronjuvelen SverigeSerien, vår motsvarighet till SM. Under förmodad avslutning av Coronan och vart rally tar vägen efter pandemin så väljer vi att kraftsamla allt till vår huvudserie och låter VinterSerien och SommarSerien vila tills vidare.

SverigeSerien inleder vi traditionsenligt med dubbeltävling i Torsby och Finnskogsvalsen 15 januari. Årets ”vals” kommer att bli något alldeles extra. Flytten av Svenska VM-rallyt norrut öppnar tillgång till fantastiska vägar i trakterna av Torsby. Vi väljer att dela det långa rallyt i två, en del som körs på dagen i dagsljus och en som körs i mörker med extraljus. Inbjudan och anmälan finns öppen redan nu på www.raceconsulting.se

Årets tredje deltävling kör vi lite längre söderut än vi gjort tidigare för att hålla serien extra tajt avståndsmässigt. Vi åker Sandviken och Vinterpokalen 19 februari. Tävlingen körs tillsammans med MAS-rallycup som rekar sträckorna och gör egna noter. Men det finns också arrangörsnoter och för att hålla nere kostnader för övernattning och ledighet från arbete så väljer vi att köra på arrangörsnot utan rekognoscering. Vinterpokalen är en jättefin tävling med fantastiska sträckor som körs i vanligtvis väldigt snösäkert område.

SverigeSeriens grussäsongen inleder vi med Midsommardansen i Ljungby 5 maj. Småland och sommarrally är en fantastisk kombination. Oroliga sträckor och ett rally arrangerat av en klubb med anor från att ha anordnat Sydsvenska rallyt under många år tidigare. Det märks på det alltid lika oklanderliga arrangemanget.

Nästa tävling i juni är i princip klar men eftersom att en detalj återstår så kan vi inte offentliggöra den riktigt ännu. Men en riktigt trevlig tävling centralt i Sverige annonserar vi redan nu.

I augusti fick vi helt nyss och sent-om-sider ett huvudbry. Direkt efter årets rally så gjorde vi klart med Kil för 2022. Men Kils MK har bestämt sig för att slicka såren lite efter att ha arrangerat SM deltävling i år, ta en paus 2022 och inte arrangera någon tävling. Så här kommer något annat att ta deras plats exakt vad och var vet vi inte ännu.

Vi kör alltsomoftast någon av SverigeSeriens deltävlingar tillsammans med SM. I år blir det i Trollhättan 3 september med Västrallyt som tar den rollen. Gudomliga rallysträckor utlovas. En extra krydda när vi kör tillsammans med SM är ju att vi då får mäta oss rakt av med Standardklassen i SM … eller RM som det tydligen ska bli nästa år. Vi ger dem handikapp i och med att de kör på ett friare homlogiserat reglemente och dessutom på rekognoserade noter. Det brukar normalt med våra fantastiska förare, CoDrivers och team ändå utfalla till vår fördel.

Fullt traditionsenligt så avslutar vi årets SverigeSerien med Grande Finale med Rikspokalen i Örebro 1 oktober. Det superrutinerade gänget i SMK Örebro levererar alltid en tävling värdig att vara final i vår fantastiska SverigeSerie. Som vanligt kommer finalen att vara obligatoriskt räknad i alla förares personliga serie och får alltså inte räknas bort.

NOT: Denna nyhet kommer att uppdateras på NOTIS-plats på vår hemsida i takt med att de två hål (TBA) vi har i serien är klara att offentliggöras.

SVERIGE SERIEN 2022
Tävling 1 Torsby, 15 januari – MK Ratten, Finnskogsvalsen DAG
Tävling 2 Torsby, 15 januari – MK Ratten, Finnskogsvalsen KVÄLL
Tävling 3 Sandviken, 19 februari – Sandvikens MK, Vinterpokalen
Tävling 4 Ljungby, 7 maj – Ljungby MK, Midsommardansen
Tävling 5 TBA – Juni (se ovan)
Tävling 6 TBA – Augusti (se ovan)
Tävling 7 Trollhättan, 3 september – SMK Trollhättan, Västrallyt (Med SM)
Tävling 6 Örebro, 1 oktober – SMK Örebro, Rikspokalen – FINAL SVERIGESERIEN
21-12-03 26-årige Victor Johansson är den trettonde stipendiaten i Thomas Carlssons Minnesfond
Minnesfonden förvaltas av Katrineholms Motorklubb, och utser årligen ett stipendium till en ung och lovande codriver, lite av "Årets Codriver" i Rallysverige.

Denna gång är det en Smålänning som stipendiat, boende i och tävlande för Ryd, uppväxt vid en klassisk SSR-sträcka skapades ett intresse trots att ingen i familjen hade aktiv bilsportbakgrund.

Han har fått goda omdömen som en mycket tight och fokuserad codriver, men också en kille som bjuder på sig själv och sitt positiva sätt. En stor tillgång till vilket team som helst.

Han började sin karriär när han klev i högerstolen 2014, fortsatte under 2015 - 2016 då det blev 12 tävlingar. Och från 2017 blev det en upptrappning av tävlandet nära 20 tävlingar det året med flera framgångar med bl.a Christian Gustavsson.

Mycket tävlingar 2018, där han klev in i högerstolen hos Willam Binbach och tog flera segrar i 1300 Rallycup, bl.a. i Slottssprinten. Men den stora boosten börjar 2019 när han får ett samtal och sedan tar plats hos Victor Hansen, full SM-säsong och några utlandsstarter hinner de med, och de blir 3:a i JSM otrimmat (och 4:a i SM). I slutet av 2019 får de en chans att ta plats i hårt satsande Team Nybe, vilket gör att flera möjligheter skapas i karriären. 2020 tar sin början där full SM-säsong är planerad och startar, men där sedan en pandemi sätter krokben för hela världen. Det blir några få tävlingar i ett avskalat SM, men 2xVictor fixar SM-brons i SM och JSM ihop med Team Nybe.
- Det här var en klart trevlig överraskning, vad glad jag blir, hälsar Victor som just avslutat ett innebandypass när vi får tag på honom över telefon. - Det här var inget man räknat med, grymt kul och hedrande hälsar han. Och lite van är han ändå, då han fick Svenska Rallyförarklubbens utmärkelse 2020.

Vad har det betytt att få vara med i Team Nybe? - En massa bra förutsättningar och rutin från de andra, många kloka rallyrävar som delger sin kunskap, och en härlig gemenskap såklart säger Victor. Det har ju blivit en del utlandstävlingar, hur ser utmaningarna ut där, är det stor skillnad mot Sverige? - Språket, allt blir på engelska, och det är inte alltid som de utländska funktionärerna är så bra på engelskan, så det blir lite utmaningar där. - Det gör också att man får förbereda sig ännu noggrannare, flera veckor innan så det tar mycket tid, hälsar en nöjd stipendiat, Victor Johansson.

2021 tog Team Hansen/Johansson silvermedalj i SM och JSM, och genomförde ett antal utlandstävlingar med gått resultat, både i sin Peugeot och i nya Fiesta Rally4. Samarbetet fortsätter nästa år i egen regi då de lämnat Team Nybe, nya planer finns. - Kanske flera utlandstävlingar, kanske en annan tävlingsbil. - Vi har inte presenterat vår plan och satsning för 2022, men följ oss så kommer information, avslutar Victor och låter lite hemlig över telefonen.
21-12-02 Ta chansen och bli nästa rallystjärna
FIA Rally Star är internationella bilsportförbundets satsning på att få fram en förare som ska köra Rally-VM i ett fabriksteam 2024. Uttagningarna börjar nu i Sverige och det första steget körs digitalt

Med fyra nedslag från norr till söder kommer Svensk Bilsport gästa Swedolbutiker med det nya simulatorsläpet som är framtaget. Ett släp med sex stycken simulatorer. Här kommer förarna att köra en WRC-sträcka. Bästa tiderna går vidare. För den som inte kan delta på någon av de fyra fysiska platserna kan man vara med hemifrån och tävla i Rally at home. En chans som många redan har tagit.

Den digitala uttagningsturnén är ett samarbete mellan Svensk Bilsports huvudpartner Teng Tools och deras återförsäljare Swedol.
- TengTools har i många år samarbetat med olika racingteam inom bilsporten och vi tycker det är jätteroligt att nu få vara en del av FIA Rally Star och vara med på att leta fram Svensk Bilsports nya rallystjärnor, säger Stian Ström, Director Marketing & Business Development på TengTools.

Göteborg, Malmö, Stockholm och Umeå är städerna som kommer få besök av ett släp fult av simulatorer. Den snabbaste från varje stad kommer gå vidare till steg två. Det gör även den tjej som varit snabbast totalt, samt de två snabbaste som tävlat hemifrån i Rally at home, samt några wild-card som kommer få chansen.

Steg två genomförs under en helg i januari med en shout out där förarna kommer köra crosskarts och genomgå en del övriga tester för att övertyga att de är rätt person att bli en rallystjärna.

Därifrån skickas sex stycken till en kontinentalfinal där de möter förare från flera länder. Från kontinentuttagningarna går en person vidare från respektive kontinent till FIA Rally Star-programmet.
- Det här är ett intressant och världsomspännande projekt som FIA startat för att försöka få fram nya rallystjärnor. I praktiken innebär det att en person kommer starta med att vara bra hemma vid datorn och sluta med att köra rallybil i junior-VM. Det tycker jag är en kul satsning, säger Lars Jonsson, Svensk Bilsports projektledare för FIA Rally Star.

För att delta måste personerna vara mellan 16 och 26 år. Det är för att en vinnare inte ska vara för ung för att få tävla och inte för gammal för att delta i junior-VM.

Femtio kronor kostar det att ta chansen att vara med bland de som kan bli en framtidens rallystjärna.

Svensk Bilsport kommer gästa Swedols butiker enligt nedan.
8 dec - Göteborg, Västra Frölunda
10 dec – Malmö, Fosie
14 dec – Stockholm, Sätra
16 dec - Umeå

För den som tänker köra på plats bör tid bokas i förväg.

Mer information om den svenska uttagningen av FIA Rally Star finns att läsa här. https://se.fiarallystar.com/en

För den som tävlar hemifrån finns mer information här. https://fiarallystar.com/en/rallyathome-challenge-16
21-11-26 Nu söker Thomas Carlssons Minnesfond kandidatnamn för 2021
Trots ett återigen speciellt år på den svenska rallyscenen, avser vi att dela ut ett stipendie även 2021. 2009 instiftades minnesfonden, där stipendiaten skall vara en ung och lovande Codriver.

Normalt är det föraren i ett rallyteam som får den mesta uppmärksamheten, men då minnesfonden för Thomas Carlsson, som var en framstående Codriver med SM och utlandssegrar i meritlistan, instiftades av Katrineholms Motorklubb, var det naturligt att fokus skulle vara på en Codriver.

Utmärkelsen har utdelats elva gånger, och har blivit lite av "Årets Codriver" i rallysverige.

Så nu söker minnesfonden namnförslag på den som skall få utmärkelsen 2021, den trettonde stipendiaten.

De tidigare stipendiaterna har onekligen låtit tala om sig:
2009 Christer Carlsson
2010 Miriam Walfridsson
2011 Martin Holmdahl, specialpris till Ola Kilestad
2012 Johan Lövgren
2013 Christoffer Bäck
2014 Sofie Lundmark
2015 Andreas Johansson
2016 Jim Hjerpe, specialpris till Johan Johansson och Ida Lidebjer Granberg
2017 David Arhusiander.
2018 Olle Erixon, specialpris till Viktor Niemistö
2019 Madelene Buskas
2020 Dennis Norén

Vem blir 2021-års stipendiat

Officiell webbsida http://www.kmk.nu/ThCarlssonsMinnesfond/

Och vill någon hedra minnesfonden med en gåva så är detta BG nr rätt val: 790-7249
Det går mycket bra att höra av sig om man efter insatt belopp vill ha ett gåvobevis.
(Tänk gärna på att ett gåvobevis kan vara en bra present att ge bort till den som redan har allt)

Förslag på namn till stipendiat 2021 tillsammans med en kort beskrivning, lämnas via mail på: info@kmk.nu
Senast 30 November vill vi ha in förslagen
21-11-21 Ida Lidebjer Granberg och Christer Hedlund vann Rally Costa Brava
Nu är Ida Lidebjer Granberg och Christer Hedlund i mål i den spanska tävlingen "Rally Costa Brava" som ingår i FIA historic rally Championship. Rallyt inleddes med rekognosering av sträckorna tisdag, onsdag, torsdag och sedan två långa tävlingsdagar fredag-lördag. 13 sträckor avverkades, på ca 17 mil ss, varav en sträcka gick på F1-banan Circuit de Catalunya i Barcelona.

Tävlingen slutade med seger i klassen samt en tolfte plats totalt i tävlingen.
– Vi är supernöjda med resultatet samt vår prestation under veckan. Helt ny bil, nytt underlag (asfalt) samt helt nytt samarbete, då det var första gången vi tävlade ihop. Vi kämpade bitvis i tävlingen med tekniska problem, då bilen tappade effekt på höga varv. Vår fantastiska serviceteam (Viking motorsport i England m. Phil Mills i spetsen) kämpade hårt under varenda litet servicetillfälle med att byta delar och testa allt. Till slut (på sista sträckan!) kom vi fram till att problemen kom varje gång vi startade värmen på vindrutan, för att få bort imma. Men trots lite strul så har det varit en helt fantastisk upplevelse och erfarenhet. Att dessutom få göra detta tillsammans med ett superproffsigt team och Phil som stöttar och koordinerar allt, det är en oerhört bra erfarenhet! berättar Ida.
21-11-16 Ida Lidebjer Granberg lotsar Christer Hedlund i Spanien
Sedan igår är Ida Lidebjer Granberg på plats i Barcelona, Spanien för lite rallytävlande tillsammans med Christer Hedlund. 69´Rally Costa Brava, som är finaltävling i European Historic Rally Championship.
– 13 tuffa men sjukt häftiga asfaltssträckor ska vi köra, i en helt nybyggd Ford Escort RS1800 av Viking Motorsport från England (med Phil Mills i spetsen), berättar Ida.

Reccen av sträckorna började idag. Imorgon fortsätter reccen och sedan shakedown samt ceremoniell start på torsdag. På fredag morgon startar rallyt på riktigt och målgång lördag kväll.

Länk till tävlingen med all info: http://rallyclassics.club/en/69-rally-costa-brava
21-11-16 Joons Motorsport gör en tvåårssatsning
Efter ett enormt arbete med att bygga ny bil och bygga ett starkt team står det nu klart att teamet kommer göra en satsning som sträcker sig över två säsonger. Nu står den nya bilen äntligen klar och vi kan äntligen presentera vad vi har för plan.

Bilen är som bekant en nybyggd Toyota Corolla GrH B där vi har inte prutat på någonting, så jag kan inte skylla på bilen.

Jag, Johannes Joons, kan heller inte skylla på nya co-drivern som kliver in i högerstolen till denna satsning. Det är en av Sveriges mest rutinerade i form av Christoffer Bäck!

Grymt roligt att han vill vara med på denna resa och det kommer göra väldigt mycket för mig både i bilen och utanför. Christoffer hjälpte mig att bygga mitt notsystem för 3 år sen och vi kommer lägga mycket tid på att utveckla det ytterligare. Han tillför även stor rutin till hela teamet om hur man ska jobba rätt och lägga fokus på rätt saker.

Servicechef Jocke Renberg är såklart med i spetsen fortfarande och styr upp service, och där får han även lite nytt folk med sig:

Niklas Brodin är en ny kugge som blir kanon och ha med sig.

Även Johan Holmberg ansluter till teamet och med hans enorma rutin och erfarenhet av körning, setup och tävlande på högsta nivå ser vi med stor glädje fram emot att få ha med honom på tåget och dra nytta av just det!

Teamchef är som vanligt pappa, Jörgen Joons, som fixar och löser det mesta så vi kan hålla på och leka, utan han blir det inte mycket rally!

Planen är att 2022 fokuseras till att köra mycket tävling och komma in i allting med team och bil. Som sagt, lägga mycket tid på att utveckla notsystemet, så vi kommer sikta mest med att åka tävlingar där vi får skriva noterna själva. Vi kommer även göra några utvalda starter i SM.

2023 siktar vi på en full säsong i SM med högt ställda mål
Det känns grymt roligt för mig att få göra denna satsning när vi har så jävla bra förutsättningar!! Finns ingenting att skylla på

Nu jobbar vi vidare för att inleda dom första testerna med bilen i början av Januari!

Vi återkommer längre fram med info om vart och när premiärtävlingen kommer att köras
21-11-16 Hälsingerallyt 22 januari
SMK Hälsinges nästa tävling är Hälsingerallyt sim körs i snösäkra Hassela den 22 januari. Det är första deltävlingen i Supercupen och kommer bestå av fyra sträckor på 75 km, totalt 15,5 km. Serviceplatsen kommer ligga centralt i Hassela.

Tävlingen körs efter noter och inbjudan kommer inom kort.
21-11-04 Maja Bengtsson blir ny kartläsare hos Mattias Adielsson
Till 2022 kommer Maja Bengtsson från småländska Virestad att kliva in i högerstolen som ny kartläsare till Mattias Adielsson i teamets Ford Fiesta Rally2, där de fortsatt kommer att ha ett nära samarbete med M-sport. Full säsong i Rally-SM och några andra intressanta starter väntar under nästa år.
- Det skall bli enormt kul att få ha med Maja i denna satsningen vi gör tillsammans. Med hennes vilja att hela tiden utvecklas och min vilja att alltid vinna, kommer det här att bli något andra får se upp för. Jag tror att vi med våra styrkor kan skapa något riktigt bra ihop, säger Mattias Adielsson.

Trots Majas ålder, på ringa 17 år, har hon skapat sig ett namn inom svensk rallysport. Med sin stora talang och målmedvetenhet har hon redan skaffat sig erfarenhet genom att åka med många av de i yttersta toppen av svensk rallysport. Maja började sin karriär som kartläsare redan som 13 åring och har innan hon ens fyllt 18 år en SM-vinst i bagaget.
- Detta blir ett nytt steg i min karriär och jag är väldigt glad över att göra det tillsammans med just detta teamet och Mattias! Det är otroligt inspirerande och jag är säker på att nästa år kommer att bli något alldeles speciellt. Ser fram emot vad vi kan åstadkomma tillsammans, säger Maja Bengtsson.
21-11-04 Co-driver-talangen Maja ”Rally-Maja” Bengtsson växlar upp säsongen 2022
Den 17-åriga co-driver-talangen Maja Bengtsson växlar upp i nationalsporten rally. Nästa säsong ska småländskan assistera årets SM-tvåa, Mattias Adielsson, i hans attack mot SM-titeln 2022 i kungaklassen, R5.
– Nu är det fokus på Rally-SM där vi kommer köra full säsong. Men sedan väntar det även några intressanta starter utöver det. Det är fokus på vår satsning och det ska bli otroligt kul att se vad vi kan åstadkomma tillsammans, förklarar Maja Bengtsson.

Med detta lämnar ”Rally-Maja” högerstolen invid SVT Sports expertkommentator, tidigare fabriksföraren hos Renault, Jonas Kruse.

Kruse, med sin stora och breda erfarenhet inom rallysporten, har varit en viktig kugge i Majas utveckling.
– Det har varit otroligt roligt att få åka med Jonas. Han har varit en stor mentor till mig och lärt mig väldigt mycket! Han kommer fortsätta att stötta mig i min karriär, vilket jag är väldigt tacksam för, säger Maja och fortsätter:
– För två år sedan satt jag och Jonas och satte upp en plan, vilket var att åka två år med honom för att sedan ta nästa steg. Nu känner jag att jag har den erfarenheten för att ta nästa kliv tack vare alla som hjälpt mig på vägen.

Maja berättar att hon har utvecklats väldigt mycket som co-driver under bara det senaste året. Dels har hon åkt väldigt mycket hemma i Sverige, dels har hon även fått internationell erfarenhet både som co-driver och som så kallad gravel crew åt juniorvärldsmästaren Tom Kristensson i WRC, rally-VM.
– Jag har åkt med flera meriterade förare under 2021, vilket har gjort att jag har skapat rutin för hur just de vill ha sina noter för att kunna prestera säkert och i topp när det gäller.

Nu är det högerstolen invid göteborgaren Mattias Adielsson som gäller för Maja. Mattias tog silver i R5-klassen årets Rally-SM. Inte nog med det, Mattias har sex SM-guld, brons i junior-EM respektive brittiska juniormästerskapen.
– Vi åkte ett test ihop under sommaren, inför säsongen 2021 som startade sent, och det var en väldigt bra känsla redan från start. Vi hade ett väldigt bra samspel i bilen, och jag trivs väldigt bra tillsammans med Mattias och teamet, avslutar Maja Bengtsson.
21-11-03 Förändring i Adielsson Motorsport
Efter sex, mycket framgångsrika, år med olika bilar och tävlande i hela Europa är det dags för Mattias Adielsson och Andreas Johansson att i bästa samförstånd avsluta samarbetet.
- Vi har upplevt så mycket positivt under den här tiden, ett flertal mästerskapsmedaljer både i Sverige och utomlands som vi båda är stolta över, säger Mattias Adielsson.

Nu väntar nya utmaningar för Mattias Adielsson vilka beräknas presenteras inom kort.
21-10-20 Svenska RallyCupen på gång, två justerade datum inför 2022
Efter två uteblivna säsonger av Svenska RallyCupen börjar förberedelserna från både cuporganisationen och arrangörer trappas upp inför 2022. Redan i mitten på juli presenterades kalendern för nästa års säsong med sju deltävlingar från maj till oktober.

Ett par korrigeringar i datum har skett sedan dess, Gästabudstrofén hos SMK Nyköping flyttas en vecka framåt, nytt datum blir 4:e juni. Även finalen med Marknadsnatta har fått en flytt, där tidigarelägger man en vecka - nytt datum 22:e oktober!

Under senhösten väntas vi också kunna ge tävlande och publik en liten inblick i vad som väntar 2022 när arrangörerna dragit upp riktlinjerna för sina deltävlingar - det är sju arrangörer som står på tå att äntligen få genomföra sina rallyn "som vanligt", en fest för både tävlande och publik.

Från cuporganisationens sida kommer arbetet med partners trappas upp för att ge de tävlande en fin prispott att tävla om, lika så lägga strategier för vår media spridning före, under och efter tävlingarna.

Svenska RallyCupen 2022:
» 07/05: Götenerundan, Götene MK.
» 04/06: Gästabudstrofén, SMK Nyköping.
» 18/06: Bresontrofén, Tierp Arena / Rasbo MK.
» 06/08: Kullingstrofén, Kullings MS.
» 27/08: Laxå Rallyt, Laxå MK.
» 17/09: EMK Kannan, Eskilstuna MK.
» 22/10: Marknadsnatta, Västra Östergötlands MK.

21-10-17 Hugo Johansson vann Västfraktsprinten
Bengtsfors MotorClub anordnade en rallysprinttävling i Gapungebyns grusgrop. 24 bilar deltog. 3 fina grussträckor á 3.5 km erbjöds i det fina höstvädret.

Hemmaföraren Hugo Johansson med kartläsaren Tommy Svensson vann klassen för 2-hjulsdrivna bilar (A/B-förare) och han vann även tävlingen totalt före norrmännen Ola P och Anders Hovelsrud, som hade åkt 30 mil för att delta i tävlingen! Norrmännen vann klassen för 2-hjulsdrivna bilar för C-förare. Först på tredje plats totalt hittade vi den bästa 4-hjulsdrivna bilen som framfördes av Urban och Christer Andersson. Kent Larsson med Johan Grönvall kom fyra totalt och de vann klassen för VOC, Grupp F & N för A/B-förare före hemmaföraren Joakim Strömberg och Mikael Eriksson. Joakim hade lite tekniska problem i första åket, men efter ett kanonåk i sista rundan lyckades de komma tvåa i klassen. Den tredje hemmaföraren var Magnus Ericsson med Liza Jonasson och de vann Grupp E för A/B-förare.

Andra klassegrare var Stefan Blom med Mikael Andersson som vann Grupp E för C-förare och Ingvar Ivarsson med Ingvar Johansson som vann VOC, Grupp F & N för C-förare.
21-10-12 Medlem i Kolsva MS hedras med tävling
För att hedra minnet av en bortgången entusiast anordnas i Kolsva på fredag och lördag Mats Carlbom Memorial. En tävling med fina, gamla bilar.

Under många år var Mats Carlbom ordförande i Kolsva Motorsällskap, biträdande tävlingsledare för rallyt Kolsvarundan och engagerad i nya tävlingsformen Regularity. Där gäller det att köra småvägar på i snitt mellan 35 och 50 km/h. Kan låta enkelt, men det är svårt att passera tidskontrollerna på rätt sekund. Mycket svårt, för platserna är både hemliga och drygt 200 stycken till antalet. För varje tiondels sekund som ekipaget ligger före eller efter blir det prickar.
Mats Carlbom tävlade själv tillsammans med Göran Ljung, innan cancern förkortade hans liv för drygt ett år sedan.
- Vi beslutade direkt att köra en minnestävling. Inget som ska pågå under flera år, utan vi satsar nu utav helskotta, så får vi se om det blir något mer sen, säger Göran Ljung, som axlat tävlingsledarrollen.

Tävlingen heter Mats Carlbom Memorial och startar på fredag med jippo på torget i Kolsva. Klubben bjuder på kaffe med dopp, och de tävlande står uppställda med sina fina, gamla bilar. Kommunalrådet Annika Daun invigningstalar och efter att Rose-Marie Broström sjungit nationalsången rullar Hans Lagesson från Guttsta bryggeri över startrampen. Han kör företagets lastbil från 1930-talet, en Ford renoverad till nyskick. I högerstolen Duan som kartläsare.
- Allt från markägare till klubbmedlemmar ställer upp något helt otroligt! Då är det inte så svårt att anordna någonting, fortsätter Ljung.
Självklart finns också Åsa Carlbom, Mats dotter, med som tävlingssekreterare.

Banan drar under fredagen ut åt öster om Kolsva. Ett inlagt stopp blir det vid Odensvi kyrka, där samtliga startande hedrar Mats Carlbom med en tyst minut. Carlbom vilar på andra sidan häcken på kyrkogården.
Lördag morgon är det omstart och då går banan västerut, ner mot Medåker och Röforsbacken. Efter Slyte och rallycrossbanan vid Kägleborg, kör de tävlande upp mot Näverkärret och Karmansbo innan det är målgång vid Kolsvas klubblokal på Hemgårdsvägen. Dit väntas första bil runt 16.30.

Vem vinner då?
- Vi har fem jämnstarka ekipage. Där kan vem som helst ta hem det, säger Ljung.
Normännen är starka i Regularity och bland annat kommer Aasmund Kleve, flerfaldig vinnare av Midnattssolsrallyt, med sin Mercedes 280 Coupé.
Roger och Rose-Marie Andersson från Katrineholm utmanar i en grön Saab V4 från 1969. Ett par Porschar finns också på startlinjen, liksom en PV. Mest långväga gäster kommer från Tyskland för att tävla med en VW 1303S. Fjolårets riksmästare, Mikael Knutsson och Carl-Gustav Andersson från Rimo tar förstås upp kampen med sin Volvo 244 Glt.

21-10-05 Örebro bjöd på rafflande final i årets SverigeSerie
SverigeSerien i VOC Mekonomen Rally är tuff och bjuder stenhård konkurrens. Att vinna en deltävling i någon av klasserna är svårt. Att vinna serien självklart mångdubbelt svårare. Årets final som traditionsenligt gick av stapeln med Rikspo-kalen i Örebro blev precis så spännande, händelserik och rafflande som man kan förvänta sig. Grattis Emil Andersson till segern i både finalen och serien i högsta Elitklass. Grattis Magnus Lindqvist till dito segrar i Elit B. Samma till Arvid Lars-pers för dina segrar i ungdomsklassen. Och lika stort grattis Daniel Jonsson till segern i Cupklassen även om du släppte segern i finaltävlingen till totala klasstvå-an Jack Ernstson.

VOC Mekonomen Rally har haft glädjen att köra SverigeSeriefinal med Rikspokalen i Örebro under många år och hoppas att få göra det i många år till. Låt oss börja referatet från årets finaltävling i VOC Mekonomen Rallys SverigeSerie med att rikta ett stor tack till det super-rutinerade gänget i SMK Örebro för ett fin Rikspokal i år precis som alla år. Nils-Gunnar, Lolo, Marie, Björn och hela gänget omkring er. Stort tack från alla oss i VOC-organisationen och ännu mer från alla förare i SverigeSerien.

Ingen rådde på Emil Andersson i högsta elitklassen
Den här säsongen har varit Emil Anderssons och CoDriver Kim Rauséus. Till och med när bilen krånglat eller när träd har stått i vägen har duon lyckats ratta den slitna men potenta gamla B23 drivna 240:n till seger.
- Örebro var inget undantag. Emil tog initiativet direkt på SS1 och släppte det aldrig. Mar-ginalen krympte sträcka-för-sträcka till dagens tvåa snabba Patrik Fredriksson. När sedan Emil tyckte att det var lämpligt för spänningen att köra pang in i ett träd 500 meter från mål på sista sträckan då var det inte mycket som skiljde succé från katastrof. Men i år har Emil haft marginalerna på sin sida. Han kunde backa ut, fortsätta och fullfölja tävlingen om än rejält hoptryckt höger fram.

Bakom Emil var det också dramatiskt
- Redan i huvudstart så fick Dennis Persson som låg klar tvåa i serien innan start problem med laddningen på sin bil. Problemen tilltog och bilen dog, så var den dagen förstörd. Vi lider med Dennis även om han ändå bärgar en pallplats totalt i serien.

I serien vinner Emil Andersson Elit A till slut på drömresultatet maximala 120 poäng med komfortabla 29 poäng ner till Frederick Eckhardt som med en fjärdeplats i finalen seglar upp på andra plats totalt. På tredje plats alltså Dennis Persson två ynka poäng bakom Eckhardt.

Magnus Lindqvist stabil igen i Elit B
Dramatiskt Örebro i Elit A, lite lugnare i Elit B. Men fajten har var stentuff hela säsongen.
- Magnus "Linkan" Lindqvist med CoDriver Sara Ridde är namnet för året i en serie som varit tuff och tajt i Elit B där flera varit inblandade i striden ända in i finalen. Linkan följde Emil Anderssons exempel och tog initiativet på första sträckan. Släppte av lite men kunde ändå gå i mål som vinnare både i finaltävling och i serien totalt.

Tim Lagerstam skuggade Linkan och körde in på en fin andraplats i finalen. Men med en tävling för lite körd så räcker Tims samlade resultat bara till en total sjätteplats i årets tajta serie.
- Bakom Linkan så visade klassens tekniskt huvudansvarige Björn Kallin att han minsann också kan köra bil på toppnivå. Björn kör in på en tredjeplats i finalen och tar med det även tredjeplatsen totalt i SverigeSerien Elit B. Vi måste också nämna att Björn faktiskt tog en sträckseger i klassen på dagens sista sträcka. Elaka tungar hävdar dock att det kanhända har något att göra med sträckans minimala avstånd till Björns hem och rallygarage.

Magnus Westman som i all hast köpte ny bil för att kunna vara med i Laxå förra helgen ef-ter taklägget i Eskilstuna två veckor tidigare körde med den nya ännu inte finjusterade bilen in på en fjärdeplats för dagen. Det räckte för att ta honom upp till välförtjänt och toppenfin andraplats i serien.

I SverigeSerien Elit B vinner Magnus Lindkvist totalt på starka 117 poäng före Magnus Westman 102 och på tredje plats Björn Kallin på 96.

Daniel Jonsson i Cupklassen - VOC C
Bland C förarna, en klass som vi i VOC Mekonomen Rally kallar för Cupklassen hade Daniel Jonsson och CoDriver Peter Söderlund skaffat sig ett visst grepp inför finalen.
- Daniel tog i ordentligt och var snabbast på både SS1 och SS2. Sedan slog han rutinerat av lite på takten för att säkra totalsegern. Med det så gled jagande Jack Ernstson upp i segrarhålet, tog första plats i tävlingen och kunde med detta säkra andraplatsen totalt i serien.

Bakom fajtande Daniel och Jack vilade Noah Grönkvist i vassen. Säkrade tredjeplatsen i både finaltävlingen och totalt i serien. Men när Daniel slog av på sista sträckan så var det ytterst nära att även Noah tog sig förbi, till slut skiljde bara ynka 1,3 sekunder mellan Dani-el och Noah.

I serien vinner Daniel Jonsson på jättefina 114 poäng före Jack Ernstson på 109 och Noah Grönkvist på 102.

Arvid Larspers vann en ohotad seger i VOC´s ungdomsklass
Om det var dramatik bland de rutinerade förarna så gick det som på räls i ungdomsklassen.
- Arvid Larspers med pappa Jan-Henrik vid sin sida var till sin egen stora besvikelse ensam VOC Mekonomen Rally Junior till start i årets final. Den situationen hanterade Arvid klokt och moget, körde tävlingen med marginal för att lugnt och säkert inkassera 30 poäng och seger i årets serie.

Det är bara att återigen lyfta på hatten för våra duktiga och mogna rallyjuniorer. Utan kör-kort och utan noter kör dom bil som om dom inte hade gjort annat. Vad månde bliva?

Med detta lämnar vi för en stund årets final. Vi återkommer med separata reportage om årets prisutdelningen som också avtäckte ett par spännande nyheter.

Väl mött!
21-09-30 Ida och Christine GZ tvingades bryta
I helgen körde Ida Lidebjer Granberg Rallymix de Cuntis tillsammans med Christine Giampaoli Zonca eller Christine GZ som hon är mer känd som.

Ida vann en uttagningstävling där kartläsare fick skicka in videoklipp och sitt CV. Meningen var att det skulle bli en final, men man valde att ta Ida direkt.
- Jag skickade in det lite mest på skoj. Jag trodde aldrig jag skulle få möjligheten. Så helt plötsligt får jag svar att de inte hade räknat med att någon från Sverige skulle söka. Men om jag kunde ordna resekostnader själv, så var jag den dom ville ha, säger Ida.

Innan rallyt drog igång hade Ida en heldags träning tillsammans med Christine GZ.
- Hon använde mycket italienska och spanska ord, men också "hittepå-ord". Så inför starten övade jag mycket och läste igenom noterna en massa gånger för att vänja mig vid alla nya ord. Och när det väl blev allvar och tävlingstempo gick det klockrent med noterna, säger Ida.

Samarbetet fungerade bra och de låg på tredje plats när de dessvärre tvingades bryta på tredje sträckan av rallyts fem.
- Vi genade lite grann och körde på ett litet betongfundament som gjorde att hela fjäderbenet slogs sönder. Det kom upp mellan huven och rutan och slog sönder rutan.

Ida fick mersmak och ska tillbaka till Spanien i slutet av november för att åka med en annan förare.
21-09-30 Bredsladden förlänger anmälan
Efteranmälan tas emot utan extra kostnad t.o.m 4/10 -21.
Därefter tillkommer efteranmälningsavgift med 500:-
Anmälan stänger helt 7/10 kl. 18.00
Kontrollera att licenser är giltiga och att bilarna är påställda och försäkrade.
» Inbjudan
21-09-30 Medlemserbjudande - Upplev Race Of Champions på plats
I februari 2022 körs Race Of Champions för första gången i Sverige. Några av världens bästa förare kommer göra upp i den prestigefyllda tävlingen. Nu finns chansen för Svensk Bilsports medlemmar att ta del av ett exklusivt erbjudande för att se tävlingen på plats i Piteå.

Under första helgen i februari kommer Race Of Champions att avgöras vid Pite Havsbad där flera av världens framgångsrikaste förare kommer finnas på plats. Några av dem är niofaldige världsmästaren i Rally, Sébastien Loeb, F1-stjärnan Vatteri Bottas och legendaren inom extremsport, Travis Pastrana. Av de som hittills har presenterats finns även blågul representation med i startfältet genom bland annat Johan Kristoffersson och Mattias Ekström, när Race Of Champions för första gången genomförs på snö och is.
- Det här är något vi har tittat på länge, att kunna ta Race Of Champions till Skandinavien och Sverige för att tävla på snö och is. Det finns ingen annanstans där du kan se alla dessa världsstjärnor tävla på det här underlaget och i en sådan miljö som vi har vid Pite Havsbad, säger Fredrik Johnsson, vd för Race Of Champions och fortsätter.
- Vi har varit runt på många ställen i världen med Race Of Champions, men det här blir helt unikt. Och jag är glad över det samarbete vi nu har med Svenska Bilsportförbundet. Det vi gör tillsammans nu känns verkligen positivt och något som vi bygger på lång sikt där vi vill etablera oss på plats vid Pite Havsbad, avslutar Fredrik Johnsson.

I Race Of Champions tävlar några av världens bästa förare från olika sportgrenar inom motorsporten mot varandra, och i samma sorts bil. Alla har samma förutsättningar. Snabbaste föraren vinner. Race Of Champions har körts sedan 1988, men 2022 blir det första gången tävlingen körs i Sverige
- Jag är stolt över det här samarbetet som vi i Svensk Bilsport nu har med Race Of Champions som kommer genomföra sin tävling under Svensk Bilsports paraply. Och vad kan då vara bättre än att vi rivstartar säsongen 2022 med detta fantastiska evenemang där vi redan nu kan erbjuda våra medlemmar en fin rabatt på biljetterna och möjligheten att få uppleva ett av bilsportvärldens häftigaste event på plats, säger Anna Nordkvist, Svensk Bilsports Generalsekreterare.
21-09-27 Händelserik sista sträcka i Laxå bäddar för spännande final i SverigeSerien
Det blev precis så tufft och händelserikt som vi det bollades upp för inför helgens deltävling i Laxå. I synnerhet en riktigt tuff, lång och händelserik sista sträcka bäddar för att finalen i Örebro kommande helg blir en riktig nagelbitare. Ingenting är avgjort i någon klass i VOC Mekonomen Rallys ärevördiga och stentuffa Sveri-geSerie.

Först och främst tack Laxå för att ni klev in i årets SverigeSerie där så mycket fått ställas in till följda av Corona. Och som ni gjorde det. En jättefin tävling som ger mersmak inför kommande säsonger.

Tävlingen blev precis så tuff, omväxlande och händelserik som ofta sker när säsongen går mot sitt slut och serier tuffar till sig på riktigt.

Emil Andersson tog tillbaka initiativet i Elit A
Emil Andersson inledde den här säsongen i stor stil med två raka segrar men sedan gick det lite grus i maskineriet. Nu var Emil tillbaka i gammal god form.
- Emil tog initiativet direkt och släppte det aldrig. Dennis Persson jagade bäst och närmast men kom aldrig riktigt nära, slutade med fin andraplats. Dennis Askling körde återigen jät-tebra och slutade trea.

Inför Örebro nästkommande lördag så leder Emil klassen men bara enstaka poäng, sex om jag inte räknat fel före Dennis Persson så ingenting är avgjort.

Magnus Lindqvist övertygade igen i Elit B
Händelserikt också i näst högsta elitklass.
- Magnus "Linkan" Lindqvist har verkligen hittat vinnarspåret. Återigen var han ingenting att göra åt i Elit B. Men bakom honom blev det händelserikt. Efter Linkan jagade länge Ro-bin Bäckström och Tim Lagerstam. Men på sista sträcka strulade det till sig för båda två, Tim så till den milda grad att han blev kvar på sträckan och rallyt var över. Robin kom för-visso i mål men med dagen förstörd.

Med detta gick Magnus Westman upp på andra plats och Björn Kallin, klassens tekniskt hu-vudansvarige på en tredje.
- Äntligen är det lite stolpe in för Magnus Westman. Rullning senast som krävde snabbt bilköp betalades nu med en fin andraplats. Björn hade också något av stolpe in. Lade bilen på sidan på sista sträckan men kom på hjulen igen och alltså in på en riktigt fin tredjeplats.

Inte heller här är något avgjort. Linkan leder förvisso med åtta poäng, återigen med reser-vation för att jag räknat rätt eftersom att tabellerna inte är officiellt gjorda när detta skrivs. Men åtta poäng förslår inte långt. Magnus Westman är hungrig och jagar och nu har han fått vittring på riktigt.

Jack Ernstsson knep segern i Cupklassen
Lika rafflande som i A och B var det också i C.
- Klassledande Daniel Jonsson såg ut att vara på segrarstråt. Men även solen har sina fläckar och Daniel blev även han kvar ute på den krävande fjärde sträckan. Jack Ernstsson som skuggat Daniel bara sekunder bakom på SS1, exakt lika på SS2 och en ynka tiondel bakom på SS3 kunde därför välförtjänt plocka segern. Bakom honom körde Noah Grönkvist in på andra plats med Tobias Petterson Nordwall på tredje.

Det rejäla grepp Daniel Jonsson hade om klassledningen i C är med detta reducerat till måttliga åtta poäng före Laxås vinnare Jack Ernstson och så extremt tajt som det var mel-lan dessa herrar i Laxå så bäddar det för en finale extraordinär. Noah Grönkvist skuggar på tredje plats totalt i serien bara två poäng till bakom. Absolut inte avgjort!

Arvid Larspers tog ytterligare en seger i VOC´s ungdomsklass
Om det lite kalabalik i såväl A,B och C så skötte sig våra juniorer klanderfritt.
- Arvid Larspers vann alla sträckor i VOC Mekonomen Rallys juniorklass och kunde inkasse-ra trettio mycket värdefulla poäng inför finalen. Med segern så tar han också ledningen i juniorklassen på maximala 60 poäng inför finalen. Gustaf Ekenved tvåa på 54 och Hannes Håkansson trea på 30 poäng.

Återigen tack Laxå för en fin tävling och för att ni klev in och gjorde årets serie till just en serie, fem tävlingar är något av ett minimum för att kallas serie anser vi. Och vilken rafflade final vi kan se fram emot i Örebro nästa helg.
Väl mött!
21-09-24 Laxå inleder det spännande upploppet i årets tajta SverigeSerie
I helgen är Laxå nästa anhalt för årets SverigeSerie i VOC Mekonomen Rally. Och det är en tajt och öppen serie som nu går i sitt slutskede. Laxå kommer att bjuda på ett tufft rally och det blir spännande i VOC Mekonomen Rallys alla klasser.

Laxå är näst sista deltävling i årets SverigeSerie och med det så kommer i enlighet med klassens regler borträkning av tävlingar som ska strykas i varje tävlandes individuella serie. Finalen ska som bekant räknas av alla och en utebliven start där innebär därför att man måste räkna en nolla i sin serie. I årets tajta serie så innebär det i praktiken att en tävling ska strykas av alla. Kort sagt, förarns slutresultat för säsongen är de poäng hen samlat in efter Laxå plus de som körs in i Örebro.

Alla klasser är supertajta inför Laxå, det är i praktiken bara i Cupklassen som Daniel Jons-son tagit ett visst grepp med hänsyn tagen till att en tävling ska räknas bort.
- I högsta elitklass så är det verkligen tajt. Det skiljer bara ynka två poäng mellan ledande Dennis Persson och Emil Andersson, i praktiken ingenting. Att spela någon av dessa två supersnabba herrar som segrare i lördagens batalj i Laxå ger inga höga odds.

I Elit B är det om möjligt ännu tajtare.
- Det är tre förare som det i praktiken inte skiljer mer än enstaka poäng mellan: Magnus Lindkvist, Robin Bäckström och Magnus Westman. Den sistnämnde parkerade som bekant sin bil på taket i Eskilstuna senast men eftersom att en tävling ska räknas bort är han ändå höggradigt med i kampen och han kommer till start i nyinköpt bil. Starkt!

Efter Eskilstuna visade sig också VOC från sin bästa sida. Magnus hann bara sätta sig i bilen hem så ringde både Magnus och Robin för att stötta och peppa. Det här fick INTE avgöras på att en i kampen uteblir. Förstås peppad av detta så köpte Magnus sin nya bil. VOC-andan omsatt i verklig handling. Fantastiskt! Men vem vinner då i det här getingboet?
- Det är jättesvårt att tippa. Robin slåss lite med demoner efter högfartsrullningen i Kil men i slutet av tävlingen i Eskilstuna såg han ut att ha jagat bort dessa och hade väldigt god fart. Men, jag tror ändå att Magnus Lindkvist har lägst odds som segrare. Magnus Westman kan absolut vända på steken helt och hållet och vara den som slår både namne Lindkvist och Robin Bäckström om han hunnit hitta rätt i sin nya bil och om rullningen sedan Eskils-tuna är utstädad ur hjälmen.

I Cupklassen så har som nämndes i inledningen Daniel Jonsson kopplat ett visst grepp.
- Så är det. Men han måste också prestera för att vara säker. Det skiljer förvisso tio poäng mellan Daniel och tvåan Noah Grönkvist men om vi leker med tanken att Daniel bryter och att Noah vinner så halveras den skillnaden som i ett trollslag. Så absolut ingenting är av-gjort ännu.

Hur går det bland juniorerna då?
- Här blir det en fajt mellan Arvid Larspers och Gustaf Ekenved. Dessa båda ynglingar har inte mötts ännu i serien så hur det kommer att sluta är skrivet i stjärnorna. Ett är säkert, båda kommer att göra ett superjobb. Det gör VOC Mekonomen Rallys imponerande juniorer alltid.

Kort sagt så kommer med största sannolikhet ingenting att vara avgjort efter Laxå heller utan det kommer att vara avgjort först när sista sträckan är körd i finalen i Örebro nästa helg.

Välkomna till ännu en fantastisk rallydag signerad VOC Mekonomen Rally.
21-09-23 Ida Lidebjer Granberg vann tävling - åker nu med spanskt rally med Christine GZ
I detta nu sitter svenska co-drivern Ida Lidebjer Granberg på Arlanda och väntar på planet till Spanien. Närmare bestämt Santiago de compostela i nordvästra Spanien där hon under helgen deltar i rallyt Rallymix de Cuntis. Hon kommer sitta i högerstolen åt den kända spansk/italienska kvinnliga rallyföraren Christine Giampaoli Zonca, aka Christine GZ.

Anledningen att Ida är anmäld till tävlingen är att hon vann en tävling.
- Man skulle skicka ett mejl med sina referenser. Jag skrev vad jag åkt tidigare och skickade med några länkar på incarfilmer där jag läser noter, berättar Ida.

Egentligen skulle man presentera flera finalister och haft en större uttagning, men man valde att utse Ida på en gång. Det har fått stor uppmärksamhet i spansk media och hos arrangören att en co-driver kommer hela vägen från Sverige.

Christine GZ är väldigt erfaren med bland annat start i spanska WRC-Rallyt i sin meritlista. Hon kör i vanliga fall även mycket offroad rally och nu senast Extreme E tillsammans med Oliver Bennett.
- Detta ska bli en fantastiskt häftig upplevelse och erfarenhet. Att tävla i ett nytt land, med en sådan karismatisk person som Chris och dessutom läsa noter som är en blandning av engelska och italienska. En tuff men riktigt bra utmaning helt enkelt, säger Ida.
21-09-23 JR Motorsport Pokalen 9 Oktober!
Missa inte årets Rallyhändelse på Gotland!
Final i MAS Rallycup 2021!
Totalt 200km varav 59km SS på 5st SS med bland annat beryktade Tofta Skjutfält på över 20km.
Fina och utslagsgivande vägar, bland annat är SS 3 helt ny!!
Frivillig Recce under Fredagen 2ggr/ss likt SM!

Rallyradion-Rallylive finns på plats och sänder hela dagen!

Vi kör även Rallybankett på kvällen efter avslutad tävling med 3-rätters middag & prisutdelning!
Bra priser i BAREN utlovas!

MISSA INTE DETTA!
Ni finner Inbjudan & Anmälan på länken nedan!
Glöm inte att boka er resa genom Idrottsresor - Skiljer mkt i pris!
www.raceconsulting.se

VÄLKOMNA!
/Tävlingsledningen
21-09-21 Coronasäker prisceremoni i SverigeSerien med lite enklare form än normalt
Årets prisutdelning i SverigeSerien kommer inte att bli den normala banketten på kvällen efter finaltävlingen. Istället kommer vi att samlas på tävlingsplats i Örebro efter att tävlingens prisutdelning är avslutad för att genomföra vår prisutdelning för årets SverigeSerie. Vi ska göra vårt yttersta för att göra en fin och värdig prisceremoni även om det inte blir riktigt den sedvanliga pampiga inramningen.

Det här året är det mycket som inte är riktigt som vanligt. Präglat av Coronapandemin så genomförs det mesta i ett lite mindre och mer anpassat format. Så även årets prisutdelning i VOC Mekonomen Rallys SverigeSerie.
- Förvisso släpps en hel del restriktioner bara dagarna före vi kör vår final men vi väljer ändå, precis som finaltävlingen i Örebro gör att genomföra ett mer säkrat arrangemang. Även om restriktioner släpps så lever vi faktiskt fortsatt i en Pandemi, tre dagar gör inte att plötsligt är allt som vanligt igen, säger klassansvarig Roger Fransson.

VOC Mekonomen Rally är en väldigt social klass där sammanhållningen är väldigt stark så självklart förstår organisationen att det här beslutet inte är odelat välkommet.
- Vi förstår det och vi ska absolut inte släppa på det sociala, en av vår klass verkliga styrkor. Men, var sak har sin tid och vi hoppas att alla förstår och respekterar detta och inser att vårt sätt att hantera problemet är den kloka vägen. Nästa år utgår vi från att allt är normalt igen och då kommer vi också att återgå till normala rutiner. I år får vi vara glada och stolta över att det har gått att genomföra en fin och tuff serie även under bitvis riktigt svåra förhållanden.

Sena och motsägelsefulla besked från Folkhälsomyndigheten och Regeringen ställde också till det rent praktiskt.
- Två veckor före Regeringen gick ut med beskedet att restriktionerna ska släppas 29 september så meddelade Folkhälsomyndigheten att de upplättningar som planerades göras i september skulle skjutas på framtiden. När det slutliga beskedet kom från Regeringen så gick det tvärt emot detta, dvs att de flesta restriktionerna ändå skulle släppas. I det läget hade vi bara tre och en halv vecka till final. Vi brukar planera festen månader i förväg, fest och middag för normala 150 personer är inget man ordnar på en eftermiddag i synnerhet inte med en skadskjuten restaurangbransch som fortfarande är präglat av Coronaneddragningar. Utanpå det så är det väldigt svårt att veta hur många vi skulle planera för ett år som detta då deltagarantalet av naturliga skäl varit lägre än ett normalt år.

Vi vill från organisationens sida understyrka att det inte är någon SverigeSerie-light i år även om det slutligen blev lite färre tävlingar än normalt och att serien också blev tidsmässigt kompakt. Konkurrensen har varit och är lika stenhård som den alltid är i SverigeSerien, resultaten lika ovissa ända in på upploppet. Och toppen i varje klass har varit precis lika bred som den alltid är. Kort sagt, det är precis lika tufft som vanligt att placera sig på en topplacering i SverigeSerien och ni som lyckas med det ska vara precis lika stolta som vanligt över bedriften.

Väl mött till en riktigt fin prisceremoni där vi också lovar att bjuda på ett par riktigt trevliga överraskningar.

21-09-17 Kalendern för MAS Rallycup 2022
Kalendern för 2022 är här! Vi ser att premiären blir Tierprundan första helgen i februari . För att 2 veckor senare styra mot Sandviken den 19/2. Grus premiären blir ute på Gotland 22-23/4. Sen blir det ett uppehåll fram till 20/8 då vi besöker Hässleholm och Snapphanerallyt. För att sedan kör final den 10/9 med East Sweden Rally.

Reglerna för 2022 kommer komma ut inom kort.
21-09-14 Tuffa tag när SverigeSerien gästade Eskilstuna
Jätteutmanande och mycket händelserikt när VOC Mekonomen Rallys SverigeSerie gästade Eskilstuna
Eskilstuna och EMK Kannan är alltid en riktigt tuff utmaning, omväxlande snabbt och jättelurigt. Årets upplaga gick på nya vägar men karaktären var den välkända. I VOC Mekonomen Rally blev det väldigt händelserikt. När dammet lagt sig så kunde Dennis Persson inkassera årets första seger i högsta Elitklassen. I Elit B var det Magnus Lindqvist som segrade, också hans första för året. I Cupklassen inkas-serade Daniel Jonsson sin första viktoria och hos juniorerna var det Arvid Larspers som vann.

Att EMK Kannan är ett riktigt mandomsprov är känt sedan länge. Skogarna kring Eskilstuna bjuder på väldigt omväxlande vägar där det bitvis går riktigt snabbt för att sedan brytas av med riktiga indianöverfall. Organisationen i Eskilstuna är alltid jätteduktiga på att vaska fram riktig rallyväg och att organisera riktigt fina tävlingar, all heder åt det fina arbetet.

VOC Mekonomen Rally var huvudklass och ensam nationell serie i tävlingen denna Corona-präglade säsong.

Dennis Persson tog välförtjänt seger i högsta elitklassen.
- I högsta elitklass blev det verkligt händelserikt. Två toppnamn föll i listan, Kristoffer Karlsson efter punktering redan på SS3 och med hela 5 km kvar av sträckan. Kristoffer slu-tade till slut ändå fyra. Emil Andersson tappade treans växel på samma sträcka och att köra tvåan-fyran på dessa luriga sträckor är som bekant inte lätt men belönades till sist med en femteplats. Men, frågan är om någon av dem ändå skulle ha rått på Dennis Persson den här lördagen. Dennis måste ha gått på en diet av taggtråd hela veckan före tävling för han vi-sade verkligen upp ett imponerande tempo. Och kom ihåg att jag hade Persson som garde-ring i mitt införtips, säger en belåten klassansvarig Roger Fransson.

Men hur såg då resten av pallen i Elit A ut?
- Här körde ett annat av mina förhandsvarningar namne Dennis men med efternamn Ask-ling in på en finfin andraplats. Och tredjeplatsen plockade Frederik Eckhardt.

Med segern i Elit A så tar Dennis Persson också ledningen i SverigeSerien totalt, en serie som nu tajtar till sig betänkligt. Spännande!

Magnus Lindqvist övertygade i Elit B.
Händelserikt i Elit A men om möjligt ännu mer händelserikt i Elit B.
- Här parkerade en av förhandstipsen Magnus Westman bilen på taket redan på dagens andra sträcka. Robin Bäckström som rullade så dramatiskt i Kil senast hade gjort en bedrift och fått bilen i ordning och kom till start men en högfartsrullning tar en stund att rensa ur huvudet, det vet klassansvarig av egen surt förvärvad erfarenhet. Så vi kan med fog säga att Robin verkligen vann en tredjeplats till slut, starkt att få upp tempot redan efter tre sträckor.

Vem vann då i Elit B och vem blev tvåa?
- Situationen är en parallell med högsta elitklass. Magnus Lindqvist har måhända delat diet med Dennis Persson i A för Magnus hade en speed som ingen annan i klassen i Eskilstuna. Han vann till slut komfortabelt med årsdebuterande Niklas Berglund på en jättefin andra-plats.

I och med sin seger så tar Magnus Lindqvist ett litet grepp om Elit B så här i halvtid. Men en tävling ska räknas bort samtidigt som finaltävlingen är obligatoriskt räknad för alla, därför kommer med all sannolikhet inget att vara avgjort i lägre elitklass heller förrän målflaggan faller i finalen i Örebro om knappt tre veckor.

Favoritseger i Cupklassen av Daniel Jonsson.
Det är mycket glädjande att konstatera att framtidsklassen VOC C var klart störst VOC klass i tävlingen. Det bådar gott inför framtiden för såväl klassen som för svenskt rally.

Om det var händelserikt i både A och B så var verkligen C inget undantag. Jonas Karlsson som nämndes i försnacket parkerade sin bil i ett träd på minst sagt händelserika SS3 och var med det förstås ute ur handlingen.
- Även här så var det en förare som gått på taggtrådsdiet. Daniel Jonsson dominerade från början till slut. Han slog av lite på takten på slutet får man förmoda i komfortabel ledning så tappade han ett par sträcksegrar till tvåan i klassen Jack Ernstson som i sin tur hade tämli-gen tydligt avstånd till trean Noah Grönkvist.

Daniel Jonsson tar ett rejält grepp om VOC C med två loggade segrar och en andraplats. Men ännu är definitivt inget avgjort här heller.

Arvid Larspers tog välförtjänt seger i VOC´s ungdomsklass.
Även bland juniorerna var det lite kalabalik på Eskilstunas svåra sträckor.
- Gabriel Banger rullade tyvärr och lämnade därmed segern till Arvid Larspers. Han körde å sin sida mycket stabilt och kunde logga en säker 30 poängare,

I juniorklassen är det ännu så länge bara kört två tävlingar och därför går Arvid med sin seger upp på samma poäng som ledande Elliot Sjögren.

Vi skickar vårt stora tack till tävlingsledningen i Eskilstuna för en riktig kanontävling. Och inte heller här krävs det något större snille för att inse att vi med all sannolikhet ses om ett år igen.
21-09-10 Redan dags för Eskilstuna i årets tidsmässigt supertajta Sveri-geSerie
Att VOC Mekonomen Rallys SverigeSerie landar i Eskilstuna i början av september är en kär tradition. Eskilstuna är kända för sina luriga vägar fulla av klassiska så kallande indianöverfall. Så det gäller för VOC gänget att ha ständig maximal kon-centration och att lyssna noga på noterna.

I årets tajta serie så är det extra nära mellan tävlingarna. Flera med problem efter Kil har fått jobba stenhårt för att kunna komma till start även i Eskilstuna.

I högsta elitklass är det tio bilar till start. Lite färre än ett normalt år men i bakänden på Coronan så är det inte annat att vänta. Men lite färre startande än andra år gör det inga-lunda lättare att vinna. detta eftersom att alla riktiga kanoner finns på plats. Möjligen med ett undantag av Patrik Fredriksson, en av segeraspiranterna som har haft svårt att hinna få sin bil i skick efter avåkningen senast.
- I hans eventuella avsaknad så tror jag klassen blir en affär mellan årets dominant Emil Andersson och Kristoffer Karlsson. I efterhand har det kommit till min kännedom att båda dessa herrar gjorde närmast ofattbara prestationer i Kil, Kristoffer körde hela tävlingen näs-tan utan bromsar och Emil tävlande med en motor som var ytterst nära att kasta in hand-duken och som drog sju (7!) liter olja under tävlingen. Tillbaka med fräscha grejor så tror jag att det i huvudsak är om dessa två det kommer att handla. Dennis Persson är garde-ringen men det blir också roligt att se vad vildhjärnan Dennis Askling tänker ställa till med nu när han gör säsongsdebut, säger klassansvarig Roger Fransson.

I Elit B har det redan innan start gjorts en superprestation, rent av en bragd. I Kil rullade Robin Bäckström tre varv ut på en åker, dessutom i 122 km/h då det började rulla. Ändå kommer Robin till start i Eskilstuna i samma 240 som alla trodde hade sett sin sista rally-tävling efter kraschen Kil. Snacka om att inte rädas ett besvär. Saken är den att bilen har 97 tävlingar loggande i vagnsboken och Robin är fast beslutat att bilen ska ha den magiska drömgränsen 100 tävlingar innan den får pension. Det är planerat till finalen i Örebro i ok-tober.
- Det allra mest otroliga är att Robin trots allvarlig pressning och strykning av sin bil fak-tiskt ändå i högsta grad hör till segeraspiranterna även i Eskilstuna. Har han bilen i helt skick så tror jag han vinner. Men jag vet att klassens båda Magnus, det vill säga Lindqvist och Westman vill annorlunda och dom kan absolut få rätt.

Gruppen C-förare, Cupklassen som vi kallar klassen i VOC Mekonomen Rally är VOC´s största klass. Här kommer hela femton bilar till start och det kommer som vanligt att bli både stenhårt och svårtippat.
- Det är tryggt också skönt för klassen att tillväxtklassen C-förare är störst, det bådar gott inför framtiden för vår stora och stentuffa klass. Jonas Karlsson har slagit igenom med dun-der och brak den här säsongen. Han har farten men kanske ännu inte riktigt jämnheten men oaktat detta så är han definitivt en av segeraspiranterna i Eskilstuna. Det är också toppseedade Daniel Jonsson och andraseedade Noah Grönkvist. När dammet lägger sin så tror jag det är någon av dessa tre som får kliva högst upp på pallen.

I Eskilstuna så gör klassens och svenskt rallys verkliga plantskola, våra juniorer comeback i serien efter ett uppehåll i Kil som vi körde tillsammans med SM och de tillåter som bekant inte att juniorer tävlar i samma tävling.
- Här har bara två av våra juniorer valt att attackera Eskilstunas luriga vägar, Arvid Lars-pers och Gabriel med det klingande rallyefternamnet Banger. För dessa både ungdomar är inte resultatet det viktigaste utan istället är det att samla erfarenhet som är i fokus. Inte desto mindre så brukar dessa ungdomar imponera stort och jag tror inte att lördagens duell i Eskilstuna blir något undantag från detta. Må bäste man … nåja, unge man då … vinna.

Välkomna till ytterligare en fantastisk rallydag signerad VOC Mekonomen Rally.

21-09-05 Kinnekulle rallysprint inställd
Tyvärr så måste Götene MK ställa in sin rallysprint den 11/9 pga för få anmälda.
Men man laddar om för Götenerundan 7/5
Välkomna till den
21-09-05 Publikinformation EMK-Kannan 11 september
Lördagen den 11 september kör vi Emk-kannan i skogarna kring Eskilstuna. Vänligen respektera att serviceplatsen vid HQ är publikfri. Ingen obehörig får vistas på området.

Visa även respekt för våra boende och markägare på sträckorna.
Trampa inte ner några grödor, bryt inga grenar och skräpa inte ner. Det ni tar med er ut i skogen tar ni självklart med er hem också.

På sträckorna vill vi även uppmana er att följa FHMs rekommendationer om att hålla ett väl tilltaget avstånd till varandra. Självklart vill vi även att ni stannar hemma om ni har några symptom på sjukdom.

Karta och program kommer att säljas från och med kl 12.00 fredagen den 10 september. Nedan följer försäljningsställen och tider.

Eskilstuna Mks klubbstuga, Ekebybanan. Fredag från kl 12.00 - 17.00

Utanför HQ Arver Lastbilar, Kjula ( försäljning sker från uppskyltad husbil)
Fredag 17.00-21.00
Lördag från kl 07.00

Hjälmaresunds camping och café.
Fredag kl 12.00 - 20.00
Lördag från kl 07.00

Passa gärna på att avnjuta en kaffe och en smörgås på Hjälmaresunds Café samtidigt som ni köper program. Det är värt det!
21-08-30 Rallydags! - Info inför TV-Svängen
TV-Svängens svit av 55 rallytävlingar i rad bröts i fjol när Covid-19 slog till. SMK Hörby valde då att följa myndigheternas alla regler och under stor vånda ställdes klassikern in. Men nu är det dags för återstart och på lördag körs den 56:e upplagan, om än i något nedbantad version mot sina föregångare.
- Ändå jättekul att vi återigen kan köra TV-Svängen och som vi hoppas, med samma härliga och stora publik som vanligt, berättar tävlingsledare Eva-Marie Hasslöf.

Årets upplaga blir med två specialsträckor som körs två gånger och det är också dit som publik är välkommen berättar Hasslöf och lägger till.
- Vid start och mål i Linderöd tillåter fortfarande inte Länsstyrelsen att vi välkomnar åskådare så det är bara för oss att rätta in oss efter detta. Inte bara tävlingsbanan som är lite nedbantad utan även antalet deltagare berättar tävlingsekretare Bertil Gunnarsson.
- Vi hade satt 80 ekipage som gräns för att få ihop tävlingen tidsmässigt och när vi nu blev 70 bilar på lördag är vi helt nöjda.

Då pandemireglerna mjukades upp i somras innebar det att även rally kunde återstarta. Något som faktiskt drabbade TV-Svängen lite negativt då SM-arrangören tryckte ihop årets fyra deltävlingar från mitten av augusti till slutet av nästa månad.
- Tyvärr kom vi då i kläm mellan South Swedish Rally och nästa helgs Snapphanerally i Hässleholm så i ljuset av detta måste vi vara nöjda med 70 anmälda, menar Gunnarsson.

Trots att han är inne i en intensiv tävlingsperiod så kommer faktiskt SMK Hörbys egen SMledare Victor Hansen till start i TV-Svängen. I helgen som gick vann han för andra gången klassen i South Swedish Rally, men då med sin ”SM-bil”, Team Nybes nya Ford Fiesta Rally4. Till Linderöd kommer han och kartläsare Victor Johansson från Ryd med sin Peugeot R2 som man egentligen tävlar utomlands med och då på asfalt.
- Spelar mindre roll då jag tidigare kört väldigt mycket grus med Peugeot och en bil som jag
känner mycket bättre än Forden. Faktiskt också lite enklare att ”busa med”, berättar Victor som kör i största klassen ”Trimmat 2WD” med 16 startande. Men han får tuffa konkurrenter lovar Gunnarsson och tänker speciellt på klubbkompisen och nykorade Svenske Mästaren på asfalt, Joacim Kristiansson med Roger Clausson som kartläsare i Toyota. Men där finns fler Hörby-förare som vill vara med i toppstriden.
- Jocke blir tuff men även helgens SM-åtta Pontus Berglund och även rutinerade Lars Mårtensson lär ladda på, tror Gunnarsson.

Bland förarna utanför arrangerande klubben är det främst klassvinnaren 2019, Johan Green/ Kevin Athley från Hässleholm som kan bli svår att rå på.

När det kommer till klassen för 4WD-bilar som brukar vara de som är allra snabbast i rallytävlingar, tror Gunnarsson stenhårt på Hässleholms Ingvar Andersson.
- Ingvar har kört här många gånger och hans rutin blir värdefull. Jag varnar även för Hörbys egen Peter Blomquist med danska kartläsaren Ditte Kammersgaard och Haninges Nils Jensen i klassen nyaste bil, Citron DS3R5.

Först ut på lördag är ”Ungdomsrally” följt av tio klassiska rallybilar i ”Appendix K-klassen”.
Här förtjänar Eslövs Östen Andersson att lyftas fram då han redan i TV-Svängens barndom körde tävlingen. Nu drygt 70+ kör Östen med sonen Mats som kartläsare, dessutom med samma vita Saab V4 som han startade med 1970.

Första start sker klockan 10.00 från Linderöds IP.
21-08-24 Rally och folkrace i Falerumsbacken
Nu börjar det dra ihop sig till tävling igen. Denna gång är det Falerumsbacken som gäller. Vi kör som vanligt rally under lördagen och folkrace på söndagen.

Till rallyt hade vi vid stängning av anmälan 94 anmälda men är just nu nere i 87 st efter några avanmälningar efter gångna helgens tävlingar där det tog hårt på bilarna tyvärr. Men vi är mycket nöjda med detta antal bilar. Vi hoppas kunna ge dessa en fin dag med jämna fighter i alla klasser där alla som leder sina respektive klass i RS-Serien finns på plats för o försvara den. Vi kommer starta klockan 10.20 med uppvisning av klubbens duktiga crosscart förare Algot Hammarqvist och 10.28 startar vip-bilen med Anton Måhagen i sin svarta fina 240 grupp H. Sen 10.30 startar första tävlande i form av Christoffer Hjelm med startnummer 1. Det är förare mest från Östergötland och Småland men även några från Värmland samt Närke Mälardalen och Stockholm. Alla får köra 3 omgångar där tiderna läggs ihop för slutresultatet.

Allt detta kommer sändas på sbfplay.se om du inte har möjlighet att komma till Falerum o bevittna det på plats.

Till söndagen hade vi 86 anmälda när vi stängde men även detta har blivit färre med några avanmälningar så där har just nu 79 st i listan på sugna förare. Det är förare från bland annat Stenungsund o Grimslöv vilket vi tycker är kul. Att det är en populär tävling visas att det år efter år är lika många som vill komma o köra. Det är just nu 8 juniorer som vill köra, 12 damer, 18 veteraner, 19 seniorer i bakhjulsdrivna bilar samt 24 seniorer i framhjulsdrivna bilar. Vi startar klockan 09.25 med 2 föråkare sen startar första junior klockan 09.30. Alla får köra 3 omgångar där dom 2 bästa utgör slutresultatet.

Även söndagens folkrace kommer sändas på sbfplay.se

21-08-17 Efterlysning: Resultat Örnskölden 1976
Jag har fått in en efterlysning av resultatlistan från SM-rallyt i Örnsköldsvik: Örnskölden från 1976.

Är det någon av er som har den, kontakta mig på maria@motorsportivarmland.nu så vidarebefordrar jag den.
21-08-16 Snabbt, tufft och händelserikt när SverigeSerien körde Kil tillsammans med SM
Årets upplaga av Rally Killingen var en riktig utmaning. Tuffa och snabba vägar som innehöll det mesta. I VOC Mekonomen Rallys högsta elitklass kunde Emil An-dersson stoltsera med en andra raka seger. I Elit B var det Tim Lagerstams tid för viktoria. Och i Cupklassen fick Jonas Karlsson kliva högst upp på prispallen.

Kil med sina snabba vägar passar bra för bilarna i VOC. Det underströks med eftertryck av klassens förare som placerade sig högt i totallistan. Inför rallyt spekulerade klassansvarig en del om hur VOC´s elit skulle stå sig gentemot GrF´s dito nu när man för ovanlighetens skull möts på samma vägar. Hur gick det?
- Om vi börjar i den änden så måste jag återigen understryka att jämförelsen haltar. Vi i VOC rekognoserar inte sträckorna utan kör rakt av på arrangörsnoter, det är förstås en gi-gantisk fördel att få reka sträckorna och göra egna noteringar. Utanpå det så är det homo-logerade GrF bilar som tävlar i SM och dessa bilar har ett friare reglemente och därför en rad fördelar gentemot våra hårt reglerade tävlingsbilar i VOC. Detta sagt så gick det ändå precis som jag förutspådde. Det var bara en GrF åkare som klarade att åka i "VOC tempo", vinnaren i GrF Isak Arvidsson hade blivit trea om även vi i VOC hade räknats in i SM. Resten av GrF fältet ligger rejält efter eller har brutit och detta trots alltså de handikapp som vi i VOC har lämnat till dem.

Men varför är det så här? Det är i ju ändå i GrF som det tävlas om SM i Rally Standard-klass?
- Varför kan jag förstås bara spekulera om. Men det enkla svaret tror jag är att konkurrens fungerar i rally precis som överallt annars. Vi i VOC är en jättestor klass fullspäckad av jät-teduktiga förare, det driver utveckling. Hos oss har vi också fokus på prestationen från föra-re, CoDriver och team. Inte på bilen. Utanpå det så har vi i VOC en otrolig gemenskap. Vi hjälps åt och delar med oss av goda tips. Summa summarum så är det bara att konstatera fakta. Det är VOC som utvecklat förartalangerna som "vill något" med sitt rallyåkande under flera årtionden. Och det tänker vi fortsätta att göra under långt tid till. SverigeSerien är cu-pen att köra även om vi inte har formell svenskt mästerskaps status.

Men hur gick det då i tävlingen?

Emil Andersson i Elit A … igen!
Emil Andersson har bytt tillbaka till sin gamla tävlingsbil, bilen han haft så många fram-gångar i. Kanske är det en del av förklaringen till att det går så fantastiskt bra för honom igen.
- Med en andra raka seger så har Emil och CoDriver Kim Raséus tagit ett rejält grepp om SverigeSerien totalt. Men den här gången var segern inte självklar. Hela dagen gick duon en rejäl holmgång mot Dennis Persson med Fredrik Rudmalm i högerstolen. Växlade i led-ning när dammet lagt sig så var det Emil som knep segern med måttliga 2,3 sekunder. Vil-ken fajt! Grattis Emil och Dennis, din seger är inte långt borta.

Men tipset att det skulle vara en revanschsugen Kristoffer Karlsson i högsätet, det sprack?
- Njae, jag lyfte ju Emil också tydligt och Kristoffer slutade på en fin tredje plats och detta trots att han hade bromsproblem hela dagen och fick dubbelpumpa i varje inbromsning, ett mandomsprov bara att ta bilen i mål med det felet, ännu grymmare att åka in på tredje-plats i en av svenskt rallys allra tuffaste klasser. Patrik Fredriksson som jag också lyfte led-de ända fram till SS7 men åkte av på dagens nästa sista sträcka så jag var inte borta i tip-set där heller. Det är bara Dennis som jag måste be om ursäkt till för att jag inte hade med i försnacket. Men, så här är det i en så tuff och bred klass som vi är. Det är många som kan lägga sig i slutstriden.

Tim Lagerstam i lägre elitklass
Klassansvarigs tips i Elit B gick ändå sämre. Segrande Tim Lagerstam fanns inte alls med i Rogers förhandstips.
- Jag stack ut hakan och sa att jag brukar ha bra utfall, man brukar ju säga att högmod går före fall. Tim Lagerstam borde jag absolut haft med i förhandtipset speciellt när vägarna är så snabba som dom är i Kil.

Tim inledde med en sträckseger redan på SS1. På SS2 kontrade favorittippade Robin Bäck-ström. Men hans rally slutade med en brutal rullning, han rullade fyra varv redan på SS3. Lyckligtvis var rullningen mjuk och ut på en åker så besättningen klarade blåslagna och med onda kroppar men tämligen oskadda. Därifrån tog Tim över taktpinnen definitivt.
- Under rallyts andra halva så hade Magnus Lindkvist med Codriver Sara Ridde ätit taggtråd och kämpade sig närmare och närmare Tim. Men när målflaggan föll på sista sträckan så hade Tim Lagerstam och CoDriver Andreas Broberg ändå 4,3 sekunder tillgodo och kunde fira segern. Stort grattis Tim och Andreas.

Bakom Tim och Magnus så tog Magnus Westman en på förhand tippad tredje pallplats.

Jonas Karlsson tog sin första seger i Cupklassen
I den stora Cupklassen, VOC C så stämde förhandstipset desto bättre.
- Rent teoretiskt så borde den här stora klassen där förarna dessutom hela tiden tar älgak-liv i sin utveckling vara allra svårast att tippa. Inte desto mindre så satt tipset i VOC C som en fläskläpp. Jonas Karlsson för dagen med CoDriver Fredrik Bergström tog planenligt se-gern, såvitt jag vet hans första. Och det i hård fajt med lika förhandstippade Daniel Jonsson med Codriver Peter Söderlund. Bakom dem, precis också som jag förutspådde, en förare jag inte riktigt hade full koll på: Linus Flodin från hemmaklubben Kils MK med Tobias Fredriks-son i hans VOC 940:s högerstol. Jättegrattis till hela gänget för fantastiska prestationer. Lika bra att ni förbereder er för ni kommer att fajtas mycket och hårt under lång tid fram-över.

Stor teknisk kontroll av hela VOC Mekonomen Rally fältet
På plats i Kil fanns både VOC´s tekniska chef Björn Kallin och hans support/koordinator Rickard Gustafsson. Och dom gjorde ett jättejobb. Kollade både kamaxlar och diffar på alla VOC bilar.
- Ett grymt jobb av Björn och Rickard. Det är superviktigt att hålla koll på tekniken i en hårt begränsad enhetsklass som vår. Vi vet att det finns andra likande klasser där de tekniska kontrollera är näst intill obefintliga. I VOC har vi i alla tider kollat mer än andra klasser, det kommer vi fortsätta att göra. Det är en överlevnadsfråga för klassen att se till att reglemen-tet efterlevs. Bilarna ska vara korrekta och det ska avgöras ute på sträckorna, inte hemma i garagen.

Vi behöver knappast kommentera att trots den omfattande kontrollen så upptäcktes inga fel. Alla diffar och alla kamaxlar var korrekta. Några förare fick kommentarer om andra sa-ker som upptäcktes på deras bilar men det var enklare fel som inte har någon inverkan på bilarnas prestanda. Dessa förare fick som sig brukar en notering och medföljande tillsägelse att åtgärda detta till nästa tävling.

Med detta och ett stort tack till tävlingsledningen i Kil lägger vi årets upplaga av Rally Kil-lingen till handlingarna. Det krävs nog ingen Einstein för att inse att vi med all sannolikhet ses om ett år igen.
21-08-13 Det blir snabbt och utmanande när SverigeSerien styr kosan till Kil tillsammans med SM
Kil och Rally Killingen är nästa anhalt för årets SverigeSerie i VOC Mekonomen Rally. Röster som känner omgivningarna väl och som har haft möjlighet att syna sträckorna talar om att Kils nya organisation med Mikael Gustafsson i centrum har gjort ett fantastiskt arbete med vägarna. Det talas om vägar av Finlandskaraktär och vägar som har allt. Det kommer att bli ett snabbt och utmanade rally.

Kil är nästa stopp för årets SverigeSerie. Rally Killingen har sedan länge en närmast abon-nerad plats i VOC Mekonomen Rallys nationella serie men i år är det lite annorlunda då täv-lingen körs tillsammans med SM.
- Det blir helt enkelt extra pådrag, extra allt är ju ett klassikt uttryck, säger klassansvarig Roger Fransson. Lite besviken är jag på antalet anmälda VOC ekipage, totalt bara 34 styck-en. I ett så fint rally så borde vi vara betydligt fler. Förvisso tvingas vi köra Kil utan våra juniorer eftersom att rallyt går tillsammans med SM som inte tillåter juniorer, men det kan bara till viss del förklara det relativt svaga startfältet.

En extra krydda för VOC eliten blir att på samma sträckor kunna jämföra sig rakt av mot landets GrF elit som med sitt RM kör tillsammans med SM-fältet.
- Det blir verkligen spännande att se hur väl vi står oss som klass. Jag måste understryka att vi egentligen inte ska jämför då vi inte alls kör tävlingen på lika villkor. GrF rekognoserar sträckorna och kan göra egna tillägg och värderingar i noterna, en jättestor fördel. Vi kör som vanligt i SverigeSerien helt på arrangörsnot rakt av utan att reka. Detta för att som sig bör i en instegsklass hålla nere kostnader och inte kräva en extra dags ledigt från jobbet och en extra övernattning för teamet som det blir om man ska reka. Sedan har ju homolo-gerade GrF ett betydligt friare reglemente också som framförallt öppnar för lättare bilar, och vikt är ju en tävlingsbils värsta fiende. Trots detta sticker jag ut hakan och vågar tro att våra toppförare även med dessa handikapp kommer att stå sig mycket väl i konkurrensen.

Som klassanvarig brukar du i dessa inför reportage också våga tippa, hur går det då i täv-lingen?
- Ja, jag brukar tippa och jag sticker ut hakan igen och säger att jag dessutom brukar ha bra utfall på mina tips. I högsta Elitklass så tror jag att en grymt revanschsugen Kristoffer Karlsson efter avåkningen senast blir svårslagen. Men Emil Andersson som vann i Flen och därför är toppseedad kommer att göra allt för att plocka en andra raka seger. Patrik Fred-riksson är ytterligare en som trivs på snabba vägar och som inte kommer att lägga ens ett dasspapper under gaspedalen. Det kommer att blir fajt hela vägen, och det kommer att bli väldigt spännande att följa.
- I Elit B drog jag ett oväntat kort innan Flen … och fick rätt. Därför tror jag återigen att det blir på Robin Bäckström som drar det längsta strået. Magnus Lindkvist tror jag blir hans tuffaste utmanare följt av Magnus Westman som med sitt stora, goa leende lyckades bärga andraplatsen i Violenrallyt.
- I Cupklassen tror jag också att det blir en rejäl batalj. Jonas Karlsson visade vinnartakter i början av Violenrallyt och jag tipsade alla om att lägga hans namn på minnet. Jag tror han blir en segeraspirant redan nu i Kil. Men just i Kil har också vinnaren från Flen, Daniel Jons-son redan tidigare med eftertryck visat vilken fantastisk rallyförare han är så vem av dessa som drar längsta strået vågar jag inte sia om. I ämnet ska jag också säga att det finns någ-ra namn som jag inte har så bra koll på i startfältet, så det kan visa sig att jag tippat helt fel.Välkomna till en fantastisk rallydag i Kil

21-08-13 Vallentuna MK bjuder till YRC-Sprinten 19 september
Vallentuna MK bjuder in till YRC-Sprinten som nästa år planeras att ingå i Grus-SM, i år är det en fristående tävling eftersom Öppna Östra Sprintcupen upphört.

Tävlingen avgörs på ca 3,5 km klassisk byväg i av god standard med både kurviga partier och snabba där det krävs att ekipagen är med från första stund, men där bilarna även har möjlighet att sträcka ut. Sträckan körs tre gånger och de två snabbaste resultatet räknas samman för slutresultat.

Förutom hederpriser tävlas det om vandringspris för bästa tvåhjulsdrivna respektive fyrhjulsdrivna bilar, samt att bästa enskilda sträcktid för tvåhjulsdrivna och fyrhjulsdrivna bil erhåller 5000 kr vardera. Tävlingen genomförs i Markim Vallentuna med depån i anslutning till specialsträckan. Anmälan via motorsportsidan.se med sista anmälningsdag den 12 september kl. 18.00. Första start är kl. 11.00 med mastervarv kl. 10.00, prisutdelning planerad till cirka kl. 16.00.

» Inbjudan
21-08-13 Efteranmälan öppen till Nattkröken 2021
Efteranmälan till Nattkröken 2021 är öppen till måndag den 16/8 kl. 18.00. Ingen extra avgift tas ut för efteranmälan. I nuläget 100 anmälda till tävlingen den 21/8 i Fagersta.

Se länkar nedan:
https://www.laget.se/FagerstaMK/News/6701622/EFTERANMALAN-OPPEN-TILL-NATTKROKEN-2021

https://www.infiniteracing.se/races/registrations/YYRXPDbSjFXcN6Y6K?verified=true

http://krhdata.com/infinite_racing/Inbjudan%20nattkro%CC%88ken%202021_fv.pdf
21-08-12 Angående Emiltrofén 21 augusti
Den 21 augusti kommer vi i Vimmerby MS att arrangera vår klassiska Emiltrofé som i år ingår i Bilsport rally cup, RM för klassiker och Suzuki 1300 rally cup. Tävlingen kommer bestå av 4 specialsträckor på ca 36 km.

Pga. det tillstånd vi har för tävlingen och de restriktioner som finns just nu, ger det oss inte något utrymme för publik. Detta gäller utefter hela bansträckningen. Vi i Vimmerby MS uppmanar och vädjar därför allmänheten att stanna hemma och inte bege sig ut i rallyskogen, detta för att vi ska kunna genomföra tävlingen. OM det kommer finnas folksamlingar längs med tävlingsbanan kommer tävlingen att avbrytas tills folksamlingarna upplöst så för våra tävlandes skull stanna hemma!

Följ gärna liveresultat på www.motorsportsidan.se

21-08-09 Äntligen igång igen. Tufft och utmanande rally i Flen öppnade 2021-års SverigeSerie
Så var vi äntligen igång igen efter ett långt Coronauppehåll. Det blev tuffa tag när Flens MS Violenrally inledde årets SverigeSerie i VOC Mekonomen Rally, en sen men efterlängtad premiär. Emil Andersson tog segern i högsta Elitklassen. Robin Bäckström triumferade i lägre Elit medan Daniel Jonsson fick kliva högst upp på prispallen i Cupklassen. I VOC´s juniorklass, svenskt rallys drivhus, blev det skånsk seger genom Hannes Håkansson.

Violenrallyt i Flen öppnade sent-om-sider årets säsong i VOC Mekonomen Rallys nationella SverigeSerie. Som konstaterats tidigare är VOC Mekonomen Rallys SverigeSerie den enda stora rallyserie med undantag för SM som faktiskt genomför en full serie i år.

Depåområdet strålade av VOC-åkare med breda leenden nu när äntligen rallyåkningen är igång på riktigt igen. Visst fanns det kommentarer om djupa spår på dagens två första sträckor men VOC-åkare är som bekant aldrig de som klagar utan man tar det som det är och konstaterar att det var lika förutsättningar för alla. Dessutom mer är kompenserade dagens fyra återstående sträckor med att vara fantastiska.

Emil Andersson i Elit A
I VOC Mekonomen Rallys högsta Elitklass såg det till en början ut som det brukat på senare tid. Regerande mästare Kristoffer Karlsson hade aningen högre tempo än någon annan. Men på dagens tredje sträcka så var det någon som hade planterat ett träd lite tokigt och där tog rallyt slut för Kristoffer. Hankande sig sent-om-sider ut från sträckan och fick en tid men dagen var tveklöst över.

Till en början var det Dennis Persson som tog över ledarhjälmen men Emil Andersson jaga-de nära och inte långt bakom honom lurade både Frederick Eckhardt och Patrik Fredriksson. Med en kanontid tog på SS4 tog Emil Andersson ett grepp om handlingen som han sedan inte skulle komma att släppa.
- Emil och CoDriver Kim Raséus har plockat fram sin gamla blå 240 igen, en bil som dom plockat många segrar med. Den svarta dito som duon åkt i däremellan ska enligt uppgift bli en Appendix K bil avsedd att breda tävlandet ytterligare, förklarar klassansvarig Roger Fransson.

Tuffats möjliga start på rallysveriges kanske allra tuffaste klass, VOC Elit A i SverigeSerien. Emil har kopplat ett grepp på den korta och kompakta säsongen där bara en enda tävling får räknas bort men Kristoffer, Frederick och Patrik med flera kommer inte att tillåta det att bli någon promenadseger.

Robin Bäckström tog favorittippad seger i lägre elitklassen
Klassansvarig brukar har koll på sin klass och det är påtagligt ofta som favorittipsen håller ända in i mål. Så gjorde det även denna gång i VOC Mekonomen Rally Elit B.
- Jag har någon gång sagt att om det gick att spela på VOC Mekonomen Rally så skulle jag vara en rik man. Robin Bäckström, precis uppklassad från C gjorde ingen besviken. Förvisso hade han en hel del problem på vägen men segern var ändå till slut kassaskåpssäker med nästan en halv minut tillgodo.

På vägen fram till segern hann Robin med att tappa torkarbladet på förarsidan redan på SS2. Att byta topplagring på ena fjäderbenet då det bara var planerat att byta däck. Och att ha en växelspak som lossnade på både femte och sjätte sträckan.

Bakom Robin fajtades Magnus Lindqvist, Magnus Westman och Björn Kallin hårt, där den sistnämnde till och med hann logga in en sträckseger för klassen på SS 3. Lindqvist hade länge striden om andraplatsen klart i sin hand men efter problem på dagens fjärde sträcka så bytte striden skepnad. Magnus Westman kunde med sitt vanliga stora leende avsluta dagen på andra plats med namne Lindqvist på tredje plats.

Daniel Jonsson i Cupklassen
Även i Cupklassen fick klassansvarig briljera med sina tippartalanger. Förvisso var det inte förstahandstippade som höll till seger men väl det enda namn som klassansvarig lyfte som alternativ i förhandssnacket, Daniel Jonsson.
- Att tippa C där det sker så stor utveckling efter ett så långt uppehåll är minst sagt vansk-ligt. Men jag såg något helt annat den här helgen än att Daniel Jonsson motsvarade högt ställda förväntningar. Två namn som vi bör lägga på minnet presenterade sig: Jonas Karls-son och Hampus Lindkvist. Även om det inte höll hela vägen för någon av dem den här gången så rekommenderar jag ändå att logga in dessa två namn bland de man ska hålla ögonen på.

Efter dagens två första sträckor så var Jonas Karlsson i stor klassledning och faktiskt tvåa totalt i VOC bara med Kristoffer Karlsson (Elit A) framför sig. På SS 3 så strulade det till sig och sedan tog Jonas även ner tempot på dagens avslutande tre sträckor. På samma sträcka försvann även Hampus som fram till dess var den som låg närmast bakom Jonas.
- Därifrån tog Daniel Jonasson över taktpinnen i klassen. Var till en början rejält jagad av Adam Martinsson men Daniel körde stabilt hela vägen, lade in en spurt på dagens två sval-kande sträckor och hade till slut 18,2 sekunder tillgodo på säsongens första seger.

Som vanligt händelserikt i Cupklassen som det ska vara för förare som är på väg upp.

Hannes Håkansson i VOC Mekonomen Rallys ungdomsklass
Bland VOC åkande ungdomar, den klass som sett så många av våra nationella och interna-tionella rallystjärnor de senaste årtiondena födas, stod Hannes Håkansson i något av en klass för sig.

Hannes körde stabilt och hela tiden med betryggande marginal till Gustaf Ekenved som jagande närmast. I mål var Hannes dryga 1 minut och 20 sekunder före Gustaf.
- Jag kan inte sluta att imponeras av dessa ungdomar. Utan körkort, utan noter och med en ytterst begränsad erfarenhet av bilkörning så kör dom rally som om dom inte gjort annat i hela sina unga liv. Helt enkelt bara extremt imponerande.

Ett utropstecken vi inte kan gå förbi!
- Jag bara måste göra något jag sällan gör i dessa efterreportage till våra serietävlingar, lyfta en prestation av en förare som inte kör VOC. Segraren i ungdomsklassen Isak Reiersen kör en VW Polo i lilla GrN. Och som han kör! Han åker in på en total 35 plats av 133 startande i rallyt, bara 12 sekunder efter Robin Bäckström vår segrare i Elit B bara för att ge perspektiv. Vad månde bliva?

Vi tackar Flen MS för en fin inledning av årets SverigeSerie och blickar fram emot Kil där vi tar tag i rallyåkandet på riktigt igen och det redan kommande helg, 14 augusti. Då tillsam-mans med SM. Väl mött i Kil!
21-08-08 För 75-års jubilerande Fagersta MK blir Nattkröken rena Jubileumskröken
Fagersta MK startade som klubb 1946 och fyller 75 år 2021. För att fira detta skulle vi vara en av arrangörerna som skulle ha en deltävling i SRC där vi skulle erbjuda 6 sträckor på totalt 60 km på riktigt grymma vägar. Nu kom Covid i vägen och hela SRC blev inställt.

Vi bestämde då i styrelsen att vi trots detta ville erbjuda en tävling för att fira vårt 75:e år som klubb och göra detta på ett sätt som sticker ut i vår sport . Nämligen att erbjuda ett riktigt fint prisbord som sticker ut med hela 55 000 kr i prispengar! Prispengarna fördelas bland annat med 15´000kr till bästa 4wd, 2wd samt 2wd junior ekipage. Prispengar även för bästa Fagersta MK ekipage samt snabbaste "Standardrallybil" (Gr. F/Gr. E/VOC hopslaget).

Tävlingen kommer att avgöras på 2 sträckor på totalt 34 km SS av riktigt hög kvalitet som körs 2 gånger med en service mellan de 2 etapperna.

https://www.laget.se/FAGERSTAMK
https://www.infiniteracing.se/races/registrations/YYRXPDbSjFXcN6Y6K?verified=true

» Se inbjudan här på MiV

Så välkomna till Fagersta den 21/8 då tävlingen går av stapeln.

Se häftiga inbjudningsvideon https://www.youtube.com/watch?v=WQj6ivLqdGI

Mvh Tävlingsledningen Fagersta MK

21-08-03 Äntligen dags för TV-Svängen!
När pandemin slog till i fjol drabbade detta alla och rallysporten var inget undantag. Något som gjorde att SMK Hörby i likhet med i stort sett alla andra ansvarstagande arrangörskollegor för första gången på 55 år inte kunde genomföra klassikern TV-Svängen. Så klart ett tung avbräck och därför är det extra glädjande att få berätta att nu är tävlingen på gång igen.
- Helt riktigt så har restriktionerna nu lättat så pass mycket att vi anser oss kunna genomföra den 56:e upplagan på ett smittsäkert sätt, berättar ordförande Lars Servin.

Men det blir inte fullt ut en vanligt TV-Svängen som SMK Hörby kommer att bjuda på den 4 september. Normalt är det mesta av jobbet med tävlingen klart i början av sommaren, men när det dröjde ända in i juli innan myndigheterna gav tillstånd för rally, blev tidsramen för komprimerad förklarar Servin.
- Med den ovisshet som fanns med pandemin vågade vi inte chansa och kanske få en ekonomisk förlust om inte lättnaderna skulle medge rally i september. Därför låg vi lågt och nu blir det istället en lite nedbantad version den 4 september.

Detta betyder att den 56:e TV-Svängen körs med bara två sträckor mot normalt fem-sex, i gengäld går sträckorna två gånger.

Dessutom har klubben för första gången flyttat start och mål till Linderöd för att få till en superkompakt och därmed miljövänlig bana.
- Totalt blir tävlingen lite över sex mil lång varav nästan hälften är specialsträckor och dit är även publik välkommen, berättar Servin.

Däremot gäller pandemilagen på start och målplatsen vilket innebär att enbart tävlande, mekaniker och funktionärer tillåts där och ingen publik.
- Lite trist men trots allt bättre än att inte få lov att köra rally överhuvudtaget, menar Servin.

För att klara av det komprimerade formatet har klubben även satt en maxgräns på antalet deltagare och detta långt under vad som brukar komma till den populära tävlingen.
- Vi tar emot maximalt 80 ekipage vilket vi ändå hoppas ska vara en siffra som ungefär motsvarar intresset bland de sydsvenska rallyåkarna, säger Servin.
- I de första tävlingarna här nere har antalet deltagare varit lägre än före pandemin men nu hoppas vi att rallyåkarna ska vakna till den 4 september!
21-07-30 Nu kör vi så det ryker - Klart för premiär i full SverigeSerie även Coronapräglande 2021
Allt vad rally heter har legat nere till följd av den eländiga Corona pandemin. Alla andra stora cuper har valt att helt ställa in även 2021 med undantag av SM som kunnat köra på elitidrottsundantag som funnits hela tiden som farsoten härjat. Men VOC Mekonomen Rally ställer inte in. Klassledningen valde taktiskt att tålmodigt vänta ut förändringar i restriktioner. Tog jobbet att planera, planerade om, ändra och planera om igen. Nu får klassen betalt. Med start i helgen med Violenrallyt så kommer klassen att kunna genomföra en tajt men väldigt fin och sedvanligt stentuff SverigeSerie även 2021.

Årets serie är tajt tidsmässigt.
-Så är det. Hela SverigeSerien som i år avgörs i fem deltävlingar sker på drygt två månader. Det är förstås tufft men är det några förare och några bilar som klarar det så är det VOC Mekonomen Rally, säger klassansvarig Roger Fransson.

Säsongen börjar som nämnts med Violenrallyt i Flen 31 juli ett relativt kort men intensivt rally på erkänt fina vägar. Fortsätter med Kil tillsammans med SM 14 augusti. Här är det ett långt rally på vägar som kommer att vara magiska. Näst på tur står Eskilstuna 11 september. Både Kil och Eskilstuna är gamla bekantingar för VOC-gänget. Eskilstuna är alltid fina arrangemang med luriga och utmanande vägar. Därefter fyller Laxå på schemat 25 september. Ett fint rally som det var några år sedan VOC besökte senast med sin SverigeSerie. Återstår seden en final i klang och jubel stil och den sker som etablerat sedan många år tillbaka i Örebro, i år den 2 oktober.
- Jag är så stolt och glad att vi har fått ihop en så fin serie även ett år så präglat av Corona som detta.

Men hur går det i Flen då?
- Jag brukar ha bra utdelning på mina tips men att tippa efter ett så långt påtvingat uppehåll som detta är verkligen inte lätt, ändå ska jag försöka hålla mig undan från helgarderingar. I högsta Elitklass så tror jag att regerande mästare Kristoffer Karlsson blir svårstoppad. Kristoffer är en fantastisk rallyförare oavsett vad han sitter i för bil och den stabilitet som han arbetat upp på senare år är imponerande. Jag tror han vinner trots att Patrik Fredriksson, Emil Andersson med flera absolut vill annat och är fullt kompetenta att bevisa att jag tippade fel.
- I Elit B drar jag ett oväntat kort. Jag tror att det blir uppklassade Robin Bäckström som drar det längsta strået. Magnus Lindkvist är en svår konkurrent och Magnus Westman har visat fantastik form i diverse sprintar. Men jag tror ändå att det blir den glade Falköpingssonen Robin som trots sämre startnummer till följd av uppklassningen tar hem klassen.
- Om det generellt är svårt att tippa efter ett långt uppehåll så är Cupklassen närmast att anse som otippbar. Väldigt mycket kan ha hänt under den långa tiden utan organiserat rally. Trots det så tror jag att toppseedade Tobias Petterson Nordwall är en lågoddsare. Ska jag försöka att utkristallisera någon ur jättegruppens utmanare till detta så säger magkänslan Daniel Jonsson från Ilsbo.

Det kommer att blir en fin återstart om än publikfri i Flen på lördag. Nu startar racet mot att kora SverigeSerie mästare 2021 i oktober. Manegen är krattad. Håll i hatten, nu kör vi!
21-07-19 Sju deltävlingar 2022, så körs Svenska RallyCupen!
Tredje gången gillt, både 2020 och 2021 års säsonger av Svenska RallyCupen har fått ställas in, nu laddar vi om igen och kör för full säsong 2022.

En nionde säsong och den ska köras med sju deltävlingar med erfarna arrangörer och populära tävlingar. Åter blir Götenerundan premiär och vi startar redan i början på maj, allt för att få en bra spridning i kalendern och underlätta för de tävlande.

Vi fortsätter till Nyköping med Gästabudstrofén i slutet av maj. Den 18:e juni är vi tillbaka på Tierp Arena för deltävling hos ett gäng samverkande klubbar, precis som 2019 är det HQ på Tierp Arena där man på fredagen jobbar för jippo på arenan, för tävlingen väntar skogssträckor i Roslagen under lördagen.

Den 6:e augusti körs Kullingstrofén, en riktig sommarklassiker i semestertid. Laxå MK återkom till säsongen 2020 men har inte kunnat köra någon deltävling för cupen ännu, nästa år har klubben 75-års jubileum då de kör deltävling 27:e augusti.

EMK Kannan hos Eskilstuna MK är en annan klassiker i cupen, som övriga arrangörer plockar de alltid fram de bästa vägarna i området när cupen är på besök. Final precis som tidigare i slutet av oktober hos Västra Östergötlands MK och anrika Marknadsnatta!

Vid sidan om kalendern arbetar vi för att säkra upp flera andra delarna runt cupen, precis som tidigare ska de tävlande mötas av ett bra prisbord vid årets slut, vi siktar på runt 250´000kr. Vi arbetar också för att få en fortsättning med de populära WebTV magasinen för att skapa en fortsatt hög status och bra stämning för tävlande, publik och arrangörer.

Svenska RallyCupen 2022:
07/5: Götenerundan, Götene MK.
28/5: Gästabudstrofén, SMK Nyköping.
18/6: Bresontrofén, Rasbo MK.
06/8: Kullingstrofén, Kullings MS.
27/8: Laxå Rallyt, Laxå MK.
17/9: EMK Kannan, Eskilstuna MK.
29/10: Marknadsnatta, Västra Östergötlands MK.
21-07-14 Socknasprinten lockar 43 sugna förare!
Nu drar det ihop sig till tävling. Vi har 43 st sugna förare och kartläsare som ska göra upp om vem som är snabbast i Åtvidaberg på söndag.

I ungdomsklassen som mönstrar 4 deltagare kommer d nog bli jämnt om vem som tar hem det. Wilmer Jonsson som inte luftat sin 940 något än i år mot Elliot Sjögren som redan provat och åkt några tävlingar i år. Då de även åker för samma klubb nämligen VÖMK kan d kanske bli lite "intern" kamp vem som är snabbast. Men får inte glömma Frederik Svensson Ydre MK eller Lucas Ekeflo Team Skogsåkarna för den delen utan dom kan var med och aspirera på segern också.

Sen kommer den lite tunna klassen C-förare vocmekonomen med sin 2 startande där bland annat Ronny Adolfsson redan förra året åkte riktigt fort.

Vidare med C- grp E med 3 deltagare där hemmaföraren Viktor Nilsson i sin lite udda VW New Beetle får ses som liten favorit.

Sen kommer tävlingens näst största klass A-B-förare Vocmekonomen/grp F med 7 startande. Här hittar vi bland annat comebackande Janne-Gunnar Andersson Ydre MK.

I A-B-förare grp E hittar vi 5 förare där hemmaföraren Mikael Johansson kanske får axla ett litet favoritskap trots allt.

I appendix till 1975 hittar vi 4 gasglade och det är helt öppet om vem som står som segrare på söndag. Kanske det är Fredrik Svensson Ydre MK i debuten på asfalt med sin 140 eller blir d kanske hans klubbkamrat Anders Malm i en Ascona A?

I appendix 1976- 1981 har vi 4 st startande där Björn Bäckström Botkyrka MK har åkt mycket på asfalt genom sin karriär och vunnit men han kommer säkert få hårt motstånd av Kjell Fransson Vimmerby MS i sin Renault Alpine.

I C-förare 2wd har vi 3 startande där Ulf Wiström Linköpings MS kommer med den modernaste bilen i form av en Ford R2. Dan "dutt dutt" Jonsson Team Skogsåkarna vill säkert vara med o slåss om segern men även Benny Johansson Tjust MK är snabb på asfalt.

I B-förare 2wd blir det 3 startande där Andreas Elfver Gränna MK har kört dom 2 deltävlingarna i nya Asfalts-SM som har gått så han har ju kanske ett lite försprång pga av d. Men vem vet.. kanske Mathias Fransson kan vara med o utmana?

I största klassen A-förare 2wd har vi 8 startande Tommy Nilsson Karlstad MC Bil i sin starlet åkt Asfalts-SM och där mött Tobias Pettersson Gränna MK i en Golf 3. Tror att dessa kan vara med och fajtas om segern men där vi även har 2 Tjust MK förare som jag vet är sugna på och visa att dom är att räkna med och det är Andreas Wilke och Magnus Johansson.

Så på söndag runt klockan 15.00 så vet vi vem som är snabbast i Åtvidaberg.

Man följer tävlingen enkelt via sbfplay.se där vi kommer att sända det live.
21-07-13 Victor Karlsson och Thomas Gustavsson totalvinnare i Nässjörundan
Igår söndag var Victor Karlsson och körde tävling igen efter framgångarna i Finland. Tävlingen Nässjörundan, som kördes i skogarna runt Eksjö, var tävlingen för dagen. En sträcka om 16 km skulle köras två gånger och ett 100-tal ekipage kom till start.

Victor inledde tävlingen bra under första halva av sträckan. Efter drygt halva sträckan fick de problem med bromsarna, vilket var ett läckage i bromssystemet vilket gjorde allt lite besvärligt. Men trots bromsproblem var Victor och Thomas snabbast med hela 11 sekunder. Andra sträckan gick bättre, allt fungerade som det skulle och ett högt tempo från start visade resultat då duon var snabbast även denna gång.

Tiderna från de båda sträckorna resulterade i totalseger i tävlingen med 30 sekunders marginal till andraplatsen som togs av Håkan Thagesson Nybro AC.

Kartläsare för dagen var Thomas Gustavsson, Emådalens MK
21-08-09 44 anmälda till Socknasprinten
Då har Åtdidabergs MK stängt den ordinarie anmälan och man kan räkna in 44 st tävlande till premiären av 2021 års RS-Serie i Östergötland. Det är flest förare från närområdet men även några lite längre ifrån vilket arrangören är glada för. Samtliga anmälda kommer få alla papper på söndag när efteranmälan har stängt.

Vi erbjuder en sträcka på 100% asfalt som köres 3 gånger där varje varv är ca 2km långt.
Man kommer försöka sända delar av sträckan på sbfplay.se.
21-07-04 Chribbe nöjd trots lite strul
Äntligen var det dags för en rallytävling i Sverige igen då SMK Nyköping arrangerade Gästabudstrofén Light, tävlingen bestod av 2 sträckor som skulle köras 2 gånger på totalt 34 km. Det var otroligt varmt närmare 30 grader så det skulle nog bli ganska ”ljummet” i bilen. På plats från Team Nybe var även Jonas Åkesson med Maja i högerstolen så det var ett tufft startfält med många fortåkare i 4-Wd klassen.

På SS 1 hittade dom direkt ett bra flyt och känslan var tillfredställande, dock ca 7 km in i en vänstersväng gick lite brett och när dom åter fick bilen på vägen slog dom i en sten i motsvarande dike som träffade och slog av en länkarm vänster bak så hjulet pekade åt ett håll det inte skulle.
Chribbe säger:
- Det var synd då vi kom in bra i körningen och vi hade ett bra påslag, hade vi inte träffat stenen så hade vi nog inte tappat så jättemycket tid på detta tillbud då det var bra fart genom hela momentet och noten var en V4-/krön. Men detta är rally med små marginaler och sånt här kan hända så bara ta nya tag.

Efter sträckan fick dom stanna och med hjälp av slangklämmor, spärrskaft, buntband fick Chribbe ihop länkarmen hjälpligt så man kunde ta sig till service. Var bara att bryta men vi fick tillåtelse att genomföra SS 3 och 4 utom tävlan vilket var bra då alla mil man kan få är till nytta. Detta tackar vi SMK Nyköping för.

Som vanligt gjorde vårt servicegäng ett mycket bra jobb och lyckade få ihop bilen så man kunde åka dom två sista sträckorna. Under tiden fick vi fylla på vätska och en god pyttipanna som Team Nybe hade ställt i ordning.

SS 3 och 4 löpte på väl och även om dom åkte utom tävlan så var det högt tempo och tiderna var mycket bra jämfört mot toppen:
Nicklas fyller i:
-Alltid lite svårt att bryta och sen ladda om och åka utom tävlan men Chribbe gjorde det bra och vi hade en mycket bra känsla i bilen som bådar gott framöver. Kul att Jonas och Maja åkte riktigt fort som resulterade i en 2a plats totalt endast 0,2 sekunder efter Kalle Gustavsson.
Chribbe sa:
- Så vi är nöjda trots allt och vi lyfter på hatten för Kalle Gustavsson som gjorde sin 1a tävling i en R5a på vanligt grusrally. Nu ser vi fram mot nästa tävling i Älmhult den 16/7.
21-06-24 Sträckinfo för Gästabudstrofén light
Nedan hittar du lite sträcknformation om Gästabudstrofén light:
SMK Nyköping kan prestera att rallyradion kommer finnas på plats och följa tävlingen. De har efteranmälan öppen till på Söndag klockan 18.00
– SMK Nyköping bjuder på en mycket frän SS1/3 på 9,7 km. Sträckan har allt! Blåskyltad finlandsväg av bästa sort med fullfartslyft o rytmiska svängar med alla möjliga spårvals alternativ från start, sträckan går vidare in på en fin o krokig byväg som ju även den har allt man kan önska av en fin rallysträcka, för att sedan sista biten mot mål sträcka ut över fält på en ny fin byväg in till mål. Det mesta av sträckningen kördes även under SM 2019.

SS2/4 på 7,3 km kördes även den under SM 2019. Sträckan har även körts på Gästabudstrofen med 200 startande. Sträckan startar på en skogsbilväg som är i bättre skick än någonsin, då den grusats upp och det har körts timmer hela försommaren. Mycket tung trafik har gjort gott för den, skogs-bils partiet är ca 2,7km, sedan går sträckan ut på en mycket fin byväg som är krokig till en början, för att sedan bli mycket snabb över gärden med en del vinklar in mot mål.
– Vi ser fram emot att bli den första notade rally tävlingen i Sverige i år. Men påminner om at tävlingen är publikfri och följs bäst genom att lyssna på rallyradion och följa live resultaten på raceconsulting,säger Hampus Juteryd.
21-06-13 Seger for unge Solberg i asfaltsdebuten
Rallyföraren Oliver Solberg vann den italienska tävlingen Rally di Alba på söndagen, 19-åringens första tävling på asfalt i en WRC-bil. Teamkamraten i Hyundai, tidigare världsmästaren Ott Tänak, var snabbast under hela tävlingen men fick ett tidsstraff på två och en halv minut efter att ha kommit försent till tidkontrollen på specialsträcka sju. Tack vare tidstillägget serverade Tänak segern till sin unge teamkamrat.
- Att jag står som vinnare i tävlingen tar jag inte så seriöst. Det är forfarande långt upp till Ott Tänak. Han visade imponerande körning på alla specialsträckorna, och jag fick tydliga indikationer på att jag har mycket kvar att lära innan jag är på den nivån, säger Oliver Solberg.

- Jag har bara kört WRC-bilen på snö i VM-tävlingen i Finland (7:e plats) tidigare så det var lite av en upplevelse att komma hit och köra den på asfalt för första gången. Jag hade gärna velat tagit en sträckseger, men det var omöjligt då jag slogs mot en världsmästare, säger Solberg junior.

Om en och en halv vecka kommer 19-åringen att köra VM-tävlingen Safari Rally i Kenya i värstingklassen med en Hyundai i20 Coupe WRC. Det blir Oliver Solbergs första tävling på grus i WRC-bilen.

21-06-09 Äntligen ser vi att vi kan genomföra ett rally i skogen igen - Gästabudstrofén light 3 juli
Efter många timmars jobb med mycket samtal med myndigheter som vi fört en väldigt tät och intensiv dialog med så har vi lyckats med att få till en rallytävling på skogs ss! Även många samtal till SBF, Rallyutskottet och till och med Björn Eriksson riksidrotts-förbudets ordförande.

Det gäller att vi följer de åtagande både myndigheter och förbund sätter på oss. Därför måste vi köra denna tävling publikfri, inga kartor och program kommer att säljas.

Vi känner oss väldigt glada och stolta att till slut kunna presentera 34km ss på 2 ss som körs 2gånger med noter av Patrik Barth .

I tillståndet vi fått så får vi just nu bara vara 50 tävlande, därför har vi valt att stänga anmälan redan den 10/6 eller när vi når upp till 110 bil, vilket är max vad vi kan köra på dessa 2 ss med tanken på att de kommer slitas av över 200 bil då.

Beslutet att ta in 110 anmälda gör vi för att kunna ta emot fler tävlande om föreslagna lättnader i rådande restriktioner träder i kraft 1 Juli. Vi vill ju så klart att så många som möjligt ska få åka! Vi har genom en tät dialog med länsstyrelsen fått ett godkännande till att om restriktioner lättas 1/7 ytterligare få en snabb ändring i beslutet för att kunna ta emot de 110 ekipage vi satt som maxgräns. . Skulle inte föreslagna lättnader i restriktioner träda i kraft 1/7 så äger SMK Nyköping rätten att gallra fritt av dem som anmälts när anmälningstiden gått ut, eller när vi nått 110 anmälda. Då gäller 50 tävlande ekipage tyvärr..

En hel del av er anmälda kommer att ligga i reservkön, men vår förhoppning är givetvis att alla anmälda ska kunna starta 3/7

Vi hoppas detta kommer att vara startskottet för oss att kunna komma igång med våran sport på riktiga ss i skogen nu efter pandemin!
21-06-09 Andraplats i danska Rally Kalundborg för Nordström och Borhammar
Inspirerande av sitt äventyr till Danmark med Volvo Euro Cup 2020 så valde Isac Nordström och Karl-Johan Karl-Johan Borhammar att prova lyckan i Danmark igen. Denna gången tog de sin Peugeot R2 och åkte över.

– Hårt jobb efter motorproblemen i Uddevalla och maskin fungerar som den ska. Nu kör vi!, sa Isac inför tävlingen.

Med grussättning justerad efter bästa förmåga för asfalt så var förväntningarna inför tävlingen att köra igenom och skaffa erfarenhet höga.

De tävlade i en klass som heter RC4 i Danmark. R2, R3 och nya Rally4-bilar ingår i klassen. 15 deltagare i klassen.
– Efter 7 sträckor slutar vi på en andraplats efter en hård kamp hela dagen. Vi är supernöjda med helgen och har skaffat nyttig erfarenhet och ser fram emot mer asfalt och att Sm-säsongen ska dra igång nu när allt är nytt och bytt på bilen.

– Vi vill tacka alla som gör detta möjligt, vi har haft så många som ställt upp och hjälp oss, otroligt tacksamma.
Stort tack Mocomp. Som trots pandemin fortfarande levererar rallymaterial, såsom däck, overaller, stolar och annan utrustning i toppklass!
21-06-03 Lite nyheter samt inbjudan till Första och andra deltävlingen i Eskilstuna Sprintcup
Anmäler gör man som vanligt via www.eskilstunamk.com Datum för tävlingarna den 19 och 20 juni

Snabba puckar! Eskilstuna Sprintcup 2021 startar upp med 2-dagars den 19-20 juni.

Efter ett långt uppehåll kan vi äntligen dra igång tävlingsverksamheten igen. Vi gör det ordentligt och kör både årets första och andra deltävling i sprintcupen samma helg.

2 olika tävlingar, 2 olika bansträckningar, men allt på samma område. Enkelt och bra.

De brinner dock i knutarna. Endast 16 dagar kvar till tävling. Dags att skruva ihop bilarna och ladda upp ??

Inbjudan är ute och anmälan är öppnad.
Anmälan via www.eskilstunamk.com

Observera att det dock fortfarande är Publikfritt som gäller. Ändras detta och vi känner att vi har möjlighet att ta publik så informerar vi om detta
21-06-02 Svenska RallyCupen ställer in, tar sikte på 2022
Under tisdagen togs beslutet att helt ställa in Svenska RallyCupen 2021, diskussionerna har förts en tid i väntan på lättnader i restriktionerna. Men när SMK Nyköping sannolikt får avslag på sin ansökan, det är det muntliga besked klubben fick den 1:a juni, tar vi nu beslutet att helt ställa in årets cup - vi kan inte garantera en bra produkt för dem tävlande, arrangörer, våra partners eller den trogna rallypubliken när vi fortsatt inte vet när, om eller hur vi kan börja tävla.
- Rally på skogen är ingen "motionsidrott" och omfattas därför inte av de lättnader som började gälla idag, det är de besked vi får från Länsstyrelsen säger Crister Nystrand som haft dialog med cupens arrangörer.

Osäkert när inte tillstånd ges, då kan vi inte heller garantera att vi får köra senare under sommaren. Det finns stor risk att bara någon deltävling kan genomföras och beroende på vart i landet skulle det ske under olika förutsättningar, både tävlingsmässigt och i antal startande.
- Vi kan inte vänta längre och måste nu ta beslut. Arrangörerna tycker självklart det är tråkigt, men förstår problematiken att starta upp en så pass stor cup. Vi kan nog räkna med att vi ser årets tävlingar i nästa års kalender istället.

Fortsatt råder tuffa restriktioner även om tillstånd skulle ges, ett maxtak om 150 ekipage är för lite för Svenska RallyCupen - cupen är inte för en lite utvald del, det är för hela rallysverige och samtliga klasser där vi inför varje år jobbar med arrangörerna för att alla ska få plats inom ramarna för det utrymme som finns hos varje arrangör.
- Svenska RallyCupen står för så mycket mer än bara ett rally, en folkfest i skogen och på serviceplatserna med tävlande och publik. Vi har ett åtagande mot våra partners som står för prisbordet att få marknadsföra sig, med ett begränsat startfält och utan publik kan vi inte uppfylla några av cupens kriterier, säger Jeremias Ericsson i cuporganisationen.

Ett trist besked när sommaren just anlänt, men vi är tillbaka 2022 för att göra ett nytt försök att få igång den nionde upplagan av Svenska RallyCupen!

Samtidigt vill vi rikta ett stort tack till arrangörerna som gjort all för att få till en cup - vi hoppas också att ni tävlande väljer att köra de tävlingar som arrangeras även utan Svenska RallyCupens närvaro!
21-05-31 Ny karriär för Emil Bergkvist
Det blir ett nytt kapitel inom motorsporten för Emil Bergkvist från Torsåker. Efter att dom senaste åren tävlat i Rally VM som förare byter nu Emil ratten mot kartan. Kartläsare åt Mattias Ekström tillsammans med Audi i det klassiska Dakar Rallyt blir nya uppgiften.

Audi är första teamet att köra med el i tävlingen, bilen kommer att drivas att drivas av ett högspänningsbatteri som laddas av en TFSI motor som används i DTM serien.
- För mig är det en otrolig möjlighet, även om jag föredrar att köra själv så var det inte svårt att tacka ja till denna chans. Jag har kört några tävlingar ihop med Mattias nu och det börjar fungera riktigt bra. Det är såklart mycket att lära sig, men jag har jobbat hårt.

Projektet kommer att drivas av Audi Sport tillsammans med Q Motorsport som drivs av Sven Quandt tillsammans med hans söner, Thomas och Tobias. Mycket rutin från sporten finns, då Sven även driver X-Raid teamet som vunnit Dakar flera gånger.

Det är en mycket stark lineup inför Dakar som består av:

Mattias Ekström/Emil Bergkvist, Stéphane Peterhansel/Edouard Boulanger, Carlos Sainz/Lucas Cruz

Dakarrallyt körs 2-14 januari 2022 i SaudiArabien.
21-05-27 ”Chribbe” Haglund drar till Finland för säsongspremiär och premiär i ny bil
Äntligen! Så säger SMK Nyköpings rallyåkare Christoffer ”Chribbe” Haglund inför årets säsongspremiär. En premiär som sker i Finland till helgen.

På fredagskvällen startar nämligen årets tredje deltävling i finska mästerskapen, Mad-Croc Länsirannikon Ralli, i Lieto utanför Åbo. Inte mindre än sju svenska ekipage är anmälda till den finska mästerskapstävlingen, förmodligen ett resultat av alla inställda tävlingar i Sverige p g a smittskyddsrestriktioner.

För ”Chribbe” Haglund och co-drivern, Nicklas Edvardsson, är det inte bara säsongspremiär, utan även premiär för en ny tävlingsbil och ett nytt team.

Till årets säsong har en 4-hjulsdriven och potent Skoda Fabia införskaffats för tävlande i tungviktsklassen R5.

Utöver bilbytet ingår han, tillsammans med fortåkaren Jonas Åkesson, TV-profilen Jonas Kruse och junioren Victor Hansen, i det småländska rallyteamet Tema Nybes föraruppställning säsongen 2021.

Inför fredagens start är ”Chribbe” Haglund förväntansfull, smått yster.
– Ska bli så kul att köra rallytävling igen. Har laddat hela vintern för att få åka, säger han och tillägger att jobbet i byggbranschen tagit mycket tid.

I brist på tävlingsmöjligheter har ”Chribbe” och de andra förarna i Team Nybe lagt mycket tid på test.
– Bilen känns fantastisk, och jag har inget att skylla på nu. Har testat många mil, och både bilen och farten börjar sitta i arslet nu! Är dock lite otränad på grund av allt jobb, konstaterar han.

För att kunna tävla i Finland krävs dels negativa covid-test, dels att munskydd används.

Mad-Croc Länsirannikon Ralli omfattar tretton specialsträckor; tre asfaltssträckor under fredagskvällen och tio grussträckor under lördagen. Alla i Åbo-trakten.

Bland de startande i rallyts R5-klass återfinns Teemu Asunmaa, Juha Salo och Emil Lindholm. Tre erkänt snabba hemmaförare, som utöver Christoffer ”Chribbe” Haglund även kommer att få möta Team Nybes Jonas Åkesson.
www.teamnybe.se
21-05-27 Jonas Åkesson laddad inför utlandspremiär med ny rallybil i ny klass
Grymt efterlängtat att få komma igång med tävlandet nu. Det konstaterar Karlskrona AK:s rallyåkare, Jonas Åkesson, inför sin första start med den nya och fyrhjulsdrivna tävlingsbilen och sin första start utomlands.

På fredagskvällen startar den tredje deltävlingen i finska mästerskapen Mad-Croc Länsirannikon Ralli, i Lieto utanför Åbo. På startlinjen återfinns Jonas Åkesson och co-drivern Maja Bengtsson i en potent Ford Fiesta i tungviktsklassen R5 anmäld av småländska Team Nybe. Rally-Maja, kartläsare åt TV-profilen Jonas Kruse, ersätter ordinarie co-drivern, Martin Holmdahl, som är bosatt i Norge och får stanna hemma på grund av restriktioner.

Inte mindre än sju svenska ekipage är anmälda i rallyt som avgörs fredag-lördag och omfattar tretton specialsträckor, varav tre på asfalt. Den stora svenska numerären kan förmodligen förklaras med att det i stort sett råder tävlingsförbud i Sverige.
– Det gäller att få några tävlingsmil i bilen nu inför SM-premiären i augusti. Att det blir i Finland gör inte saken mindre spännande! Det är min första start i utlandet dessutom, berättar en förväntansfull Jonas Åkesson.

Den stora utmaningen för Jonas är att ta steget upp från 2-hjulsdrivet och sugmotor till 4-hjulsdrivet och turboladdat.
– Att komma från en potent framhjulsdriven bil har varit en framgångsfaktor tror jag. Vad som skiljer är att man behöver vara lite mer noggrann in i svängen för att få en bra fart, linje, ut ur kurvan. Men fyrhjulsdrift är helt underbart nu när det börjar sätta sig lite i ryggmärgen, särskilt den häftiga accelerationen, säger Jonas.

Test och spelrigg har så här långt fått ersätta uteblivna tävlingsmil.
– I vintras hann vi i Team Nybe få till cirka 20 testmil i Värmland. Både korta och långa testvägar med alla sorters karaktärer ingick i upplägget och blev därav väldigt givande. Grustest har vi också hunnit med. Vi har med hjälp av ”Chribbe” Haglund och hans duktiga mekaniker hittat bra inställningar på bilen som passar mig. Spelriggen har också gått varm och är ett grymt bra komplement för att hålla huvudet igång, berättar Jonas.

Så var det detta med co-driver-bytet. Naturligtvis ett störningsmoment att inte ordinarie bisittaren Martin Holmdahl kan vara med när det är premiär för ny tävlingsbil.
– Såklart jättetråkigt för Martin att sitta fast i Norge, men vi kan inte göra så mycket åt det. Jonas Kruses tävlingsbil är inte klar. Så då är det självklart att Maja, som är en del av Team Nybe, hoppar in! Vi har åkt väldigt mycket test ihop, även några mindre tävlingar, säger Jonas Åkesson och tillägger avslutningsvis:
– Maja är väldigt ambitiös och hennes utveckling som co-driver har varit fantastisk! Tävlingen i Finland kommer att bli mycket lärorik och viktig för oss båda i den nya R5-bilen!

För att kunna tävla i Finland krävs dels negativa covid-test, dels att munskydd används.
www.teamnybe.se
21-05-27 Svenska rallyförare söker sig utanför landets gränser för att tävla på mästerskapsnivå
Nationalsporten rally har drabbats hårt av det tävlingsstopp som restriktionerna inneburit med bland annat ett inställt VM-rally, WRC Rally Sweden i februari. Nu talar mycket för att det traditionella SM-tävlandet rullar igång igen i augusti. Men i väntan på det söker sig flera SM-förare utanför landets gränser för att kunna tävla i annat än spelriggar.

Därför är det inte oväntat att sju svenska ekipage är anmälda årets tredje deltävling i finska mästerskapen, Mad-Croc Länsirannikon Ralli, med start på fredagen i Lieto utanför Åbo.

Jonas Åkesson, Karlskrona AK, och Christoffer ”Chribbe” Haglund, SMK Nyköping, är två av dem. Båda, som tävlar för Team Nybe i den fyrhjulsdrivna tungviktsklassen R5 och i för säsongen nya tävlingsbilar, är förväntansfulla efter att väntat i nio månader på att tävla igen.
– Grymt efterlängtat att få komma igång med tävlandet nu. Det gäller att få några tävlingsmil i bilen nu inför SM-premiären i augusti. Att det blir i Finland gör inte saken mindre spännande! Det är min första start i utlandet dessutom, berättar Jonas Åkesson som testat och kört i spelrigg i väntan på tävlingsfart.

För Jonas vidkommande har han en vikarierande codriver i den finska tävlingen. Det är codriver-talangen 16-åriga Maja Bengtsson ersätter hans ordinarie codriver, Martin Holmdahl, som är bosatt i Norge med hårda restriktioner som sätter stopp för hans deltagande.
– Såklart jättetråkigt för Martin att sitta fast i Norge, men vi kan inte göra så mycket åt det. Så då är det självklart att Maja, som är en del av Team Nybe, hoppar in! Vi har åkt väldigt mycket test ihop, även några mindre tävlingar, säger Jonas Åkesson.

Teamkollegan, Christoffer ”Chribbe” Haglund, konstaterar att ”äntligen” är det tävlingsdags igen.
– Ska bli så kul att köra rallytävling igen. Har laddat hela vintern för att få åka, säger ”Chribbe” Haglund och tillägger att jobbet i byggbranschen tagit mycket tid.

Mad-Croc Länsirannikon Ralli omfattar tretton specialsträckor; tre asfaltssträckor under fredagskvällen och tio grussträckor under lördagen.

Bland de startande i rallyts R5-klass ställs Åkesson och Haglund mot tre erkänt snabba hemmaförare: Teemu Asunmaa, Juha Salo och Emil Lindholm.

För att kunna tävla i Finland krävs dels negativa covid-test, dels att munskydd används.

www.teamnybe.se
21-05-26 Finska rallymästerskapet nästa för ”Rally-Maja” Bengtsson
Det går undan i rallysvängen för co-drivertalangen Maja Bengtsson, 16 år, från småländska Virestad. WRC ena veckan, tester andra veckan och inhopp i finska mästerskapen denna vecka.

Denna säsong är Maja ”Rally-Maja” Bengtsson ordinarie co-driver till rallyveteranen och TV-profilen Jonas Kruse i SM och en del av WRC2-föraren Tom Kristensson entourage i årets rally-VM. Men inte nog med det – på fredagen sätter hon sig i kartläsarsätet bredvid Karlskrona AK:s Jonas Åkesson för start i den tredje deltävlingen i finska mästerskapen, Mad-Croc Länsirannikon Ralli.

Anledning till att Maja Bengtsson ersätter Jonas Åkessons ordinarie co-driver, Martin Holmdahl, är att han är bosatt i Norge som har hårda coronarestriktioner som hindrar honom från att delta. Maja är som bekant en del av Team Nybe där både Kruse och Åkesson ingår tillsammans med Christoffer ”Chribbe” Haglund och Victor Hansen. Så steget var inte långt i jakten på en ersättare.
– Jag är väldigt glad över förtroendet från Jonas Åkessons sida, och jag ska göra det allra bästa av denna möjlighet jag nu får i Finland. Vi har tidigare tillsammans åkt två SM-sprintar ihop, vinter och sommar, samt Silverratten där vi blev totaltvåa. Sedan har vi under två års tid åkt mycket fullfartstest ihop, berättar Maja Bengtsson.

I Finland står många utmaningar framför både Maja och Jonas, dels är det tävlingspremiär i en fyrhjulsdriven Ford Fiesta i tungviktsklassen R5, dels är det premiär för finska och erkänt snabba tävlingsvägar för båda.
– Det ska bli riktigt kul, jag tror att de kan passa oss riktigt bra! Självklart är detta väldigt stort för oss båda, så vi ska verkligen njuta av detta, förklarar Maja.

Rallyt avgörs i Åbo-trakten fredag-lördag och omfattar tretton specialsträckor; tre på asfalt under fredagskvällen och resterande tio på grus under lördagen.

Det är det andra tävlingsuppdraget på kort tid utanför landets gränser för ”Rally-Maja”. Allra senast hjälpte hon Tom Kristensson under WRC-tävlingen i Kroatien.
– Jag åkte två test med Tom och därefter gravelcrew under tävlingen, gjorde den sista avstämningen av kartläsarnoterna. Det var förstås väldigt viktigt för erfarenheten, summerar Maja Bengtsson som nu ser fram emot nästkommande WRC-event för att känna på hetluften ännu mer.

Men först är det start i Finland bredvid Jonas Åkesson.

För att kunna tävla i Finland krävs dels negativa covid-test, dels att munskydd används.

www.teamnybe.se
21-05-24 Stormspokalen 2021 ställs in
Östhammars MK har tagit beslut att inte köra rallytävlingen Stormspokalen 28/8 2021. Detta pga den osäkerhet som gäller angående om man kommer att tillåta publik eller restriktioner på publik.
- Vi anser inte att vi kan ta ut startavgifter för att kompensera för bortfall av publikintäkter.
- Vi kan inte heller låta klubben ta den ekonomiska förlusten.
- Vi ser fram mot ett Covid-19 fritt 2022 där vi kommer att söka för tävling igen, tävlingsledare Roger Ingvarsson.
21-05-07 Midnattssolsrallyt skjuts upp
Midnattssolsrallyt var tänkt att köras i juli i år, men skjuts nu upp.
- Vi gör vårt yttersta för att kunna köra 2022, säger Philip von Mecklenburg, KAK.

De rådande omständigheterna gör att organisationskommittén nu väljer att ställa in årets Midnattssolsrally.
- Intresset för Midnattssolsrallyt har varit mycket stort. Vi har väntat in i det längsta och det är med tungt hjärta som vi nu måste meddela att årets tävling inte blir av, säger Philip von Mecklenburg från arrangörsklubben KAK, som trots det ser positivt på framtiden.
- Vi ska göra vårt yttersta att Midnattssolsrallyt ska kunna köras nästa år, den 5-9 juli.
21-04-30 Rallyträning Linköpings Motorstadion inställd
Region Östergötland meddelar följande:
Alla östgötar uppmanas nu till personlig lock down som ska gälla i två veckor.

Detta betyder att LMS rallysektionen i samråd med Östgöta bilsportförbund ' ställer in morgondagen rallyträning.

Anders Wing
Linköpings Motorsällskap.
21-04-29 Gruvrundan inställd
Vi vill bara meddela att Gruvrundan 2021-05-29 inte kommer att arrangeras då vi fått avslag på vår ansökan hos länsstyrelsen.
Detta gör att vi tar nya tag till 2022 då tävlingen kommer ingå i Klassiska och historiska rallycupen samt Bilsport Rallycup. Vi hoppas att vi kan arrangera någon tävling senare under året men om det får vi återkomma när det är närmare förestående.

Med vänlig hälsning
Christian Rosén
Tävlingsledare


21-04-27 Rally 1 till Rally 5 – Se FIA:s nya rallypyramid i seminariet
WRC, Grupp-N och R2. Klassnamnen har varit många under åren. I ett webbseminarium presenterade FIA sin nya klasspyramid för rallybilar, Rally 1 till Rally 5.
Under cirka 1 timme och 30 minuter informerade FIA för någon vecka sedan om den nya pyramiden för rallybilar från instegsnivån i mästerskap upp till högsta klassen, där Rally1 ersätter WRC-klassen.

Du ser hela seminariet här. https://www.youtube.com/embed/qC6TmnqMgDM
12-04-11 Tom och David tvingades bryta italienska Rally Sanremo
Tom Kristensson och co-driver David Arhusiander tvingades bryta Rally Sanremo på söndagen, efter den fjärde specialsträckan.
- Vi gled ut lite i en sväng och träffade en sten, men vi försökte att ta oss till servicen men missade maxtiden med några minuter, så det var bara att kasta in handduken, säger Tom
- Naturligtvis surt att behöva bryta, säger Tom, vi hade gärna velat köra de resterande 4 sträckorna för att visa vilken potential bilen har. Vi hängde bra med de starkare och snabbare Rally2 och R5 bilarna så långt

Paret körde en Ford Fiesta Rally3 bil för M-Sport Polen, den första tävlingen för den här bilen, i den nya klassen, på asfaltunderlag.
- En fantastisk bil och ett stort tack till M-Sport Polen för den här möjligheten och till de många mil test som vi kört i veckan, det är mycket värdefullt för oss.
- Nu tar vi nya tag, närmast blir det mer test den kommande veckan här i Italien med en Ford Fiesta Rally2, innan det bär iväg till Kroatien och den första VM-tävlingen veckan därpå i WRC2 för M-Sport.

Även den andre svensken i tävlingen, Oliver Solberg, tvingades bryta på SS 3 då även han träffade en sten och slog bort ett bakhjul.
21-04-11 Oliver Solberg fick bryta i Sanremo
Rallyföraren Oliver Solberg (19) började bra men skadade bilen och blev tvungen att bryta Rally Sanremo i Italien på söndag morgon.

Missödet hände på rallyts tredje specialsträcka, 7,89 kilometer långa Colle d’Oggia. En sten i vägen tog så illa att det slog av ett av bakhjulen på Solbergs Hyundai i20 R5, skadan var för stor för att kunna fortsätta rallyt.
- Jag kom lite för långt ut och slog i en sten med bakhjulet. Först trodde jag att det hade gått bra, men det visade sig att det hade det inte och skadan var för stor för att vi skulle kunna fortsätta. Det är en besvikelse att behöva bryta ett rally som jag har sett fram emot så länge, men det är så här sporten är. Jag vill tacka Friulmotor-temaet för fantastisk hjälp denna veckan, vi provar igen nästa gång, säger Oliver Solberg.
Solberg startade i den italienska klassikern för att få mer erfarenhet på asfalt, ett underlag som han inte har så mycket rutin på än.

19-åringen öppnade försiktigt på tävlingens första specialsträcka på lördagen, men var fjärde snabbast på söndag morgon. Oliver var bland annat 0,9 sekunder snabbare än Hyundai-kollegan Craig Breen på den första sträckan på söndagen. Oliver låg på en sjätteplats totalt när han fick bryta.
21-03-29 Tom Kristensson kör italienska Rally Sanremo helgen efter påsk
Tom Kristensson med co-driver David Arhusiander kommer att köra Rally Sanremo i Italien den 8-11 april i en Ford Fiesta Rally3 bil för M-Sport Polen.
- En fantastisk möjlighet att för oss att träna och hitta rätt med sammarbetet i bilen inför första VM-tävlingen i Kroatien. Vi har inte tävlat tillsammans tidigare, så det här är guld värt, säger Tom.

Rally3 är en ny klass som det internationella förbundet, FIA, har introducerat. Bilarna är 4-hjulsdrivna, och skall ses som en språngbräda för förare som vill ta steget från 2-hjulsdrivet till 4 hjulsdrivet, de har ett pristak och begränsningar i bl.a. motoreffekt mot den Rally2-bil som Tom och David skall köra i VM i WRC2-klassen. I årets EM kommer man att tävla i klassen ERC Junior med Rally3-bilar. Ford Fiesta Rally3 är utvecklad och byggs av M-Sport i deras avdelning i polska Krakow.

Rally Sanremo är en traditionsfylld tävling, den har ingått i VM ett antal gånger, och avgörs i de nordvästar delarna av Italien, på asfaltunderlag.
- Efter tävlingen kommer vi att stanna kvar i Italien och köra en test inför tävlingen i Kroatien den
22-25 april, så det blir intensiva veckor, avslutar Tom
21-03-21 Morgongåvasvängen inställd
SMK Sala ställer in sin tävling Morgongåvasvängen som skulle ha körts 8/5.
21-03-20 Violenrallyt framflytat till 31 juli
Flens MS är tvingade att flytta Violenrallyt i år igen.Tävlingen skulle körts 24 april, men nytt datum kommer bli 31/7 istället. Det kommer att öppnas en ny inbjudan snart på Raceconsulting.

Alla kommer att behöva anmäla om sig till det nya datumet.
21-03-08 Katrineholms MKs populära Slottssprinten i Rally vid fina Ericsbergs Slott, som skulle körts 10 Juli 2021, ställs in i år
Efter förra årets märkliga pandemi, fanns förhoppningar att 2021 skulle kunna bli ett mera normalt år för sport och idrott. Men tyvärr så är förhållandet lika, eller möjligen ännu värre med den samhällspåverkan som fortsätter.

Och när vi har så pass lång startsträcka för en stor rallytävling, där alla tillstånd mm, redan skall vara inne till Länsstyrelsen denna vecka 9, finner vi det inte möjligt att alla restriktioner och anvisningar är borta till sommaren. Och när även vaccineringar för Corona/covid-19 drar ut på tiden, så finns det inget val kvar än att redan nu blåsa av Slottssprinten 2021.

En Slottssprint i Rally, ÄR ett publikt event som kräver att vi inte har några restriktioner för att kunna skapa helheten, med boende, tävling och After Rally med grillfest i slottsparken. Således är INTE en publikfri tävling och även med restriktioner för tävlande och funktionärer, ett alternativ att genomföra ur flera perspektiv.

Och givetvis tar vi pandemin på allvar, både för våra funktionärer och tävlande, och därför kommer det inte att köras någon Slottssprinten i Rally 2021. Det kommer inte heller köras någon Slottssprinten-Light, så som vi testade 2020 - då detta genererade en ekonomisk förlust för klubben trots ett stort jobb från många engagerade.

Katrineholms Motorklubb får redan nu ställa in siktet på 2022 och hoppas på ett fantastiskt event vid Ericsbergs Slott.
21-03-04 EKS JC presenterar: En helt nybyggd Audi A1 Quattro rallybil
Det nya teamet EKS JC, som är en sammanslagning av de två världsmästarteamen i rallycross JC och EKS, har ett nytt projekt: en Audi A1 Quattro rallybil.

2014 anslöt EKS till FIA World Rallycross Championship (rallycross-VM) med sina egenbyggda Audi S1 EKS RX Quattro-bilar, som blev några av de mest framgångsrika rallycrossbilarna i modern tid. 2019 tog JC över bilarna och kunde samma år vinna både EM och RallyX Nordic, för att 2020 ta hem ett team-guld och förar-silver i VM.

EKS JC växlar nu upp ytterligare och kommer utöver satsningen i rallycross även fokusera på rally. Teamet har, i samarbete med den Sydafrikanska rallybilstillverkaren Rally Technic, tagit fram en Audi A1 Quattro rallybil – som använder ett Rally2-kit. Bilen är byggd enligt FIA-standard och kommer kunna tävla både nationellt och internationellt. Audi A1 Quattro är en fyrhjulsdriven bil med 1,6-liters turbomotor, 263 hästkrafter och utrustad med en 5-växlad sekventiell växellåda.

Bilen kommer till en början användas av teamet själva, med före detta juniorvärldsmästaren i rally Emil Bergkvist som utvecklingsförare, och kommer även finnas på startlinjen under tävlingar 2021.

Joel Christoffersson, teamchef EKS JC och grundare JC:
”Det här blir en ny satsning som hela teamet ser fram emot. Vi kommer inleda våra tester väldigt snart, med Emil Bergkvist som vår utvecklingsförare. Planen är också att köra några nationella eller internationella rallyn under säsongen 2021. Just nu är bilen helt färdigbyggd och redo för tävling, men vi jobbar fortfarande på att finslipa inställningarna. Vi kommer börja fokusera på tester på snö och grus, för att sen under året jobba mer med asfaltsinställningarna.”

Mattias Ekström, EKS grundare:
”När den nya generationen av Audi A1 lanserades visste vi direkt att vi ville göra någonting av det. Och eftersom alla känner till min passion för rally blev det snabbt klart att vi skulle bygga en rallybil. För tillfället kommer den här bilen bara användas för vårt eget bruk, men när vi är helt nöjda med hur den presterar kommer vi erbjuda uthyrning och försäljning till andra förare.”

Chris Coertse, chef på Rally Technic:
”Vi är mycket glada att samarbeta med EKS JC under detta projekt. Rally2-utrustningen erbjuder en unik balans mellan pris och prestanda för de tävlande, och i det här fallet kombineras det också med ett legendariskt varumärke och ett fantastiskt kaross-kit.
21-02-26 Rally Live fortsätter med populär livepodd - Rallystudion by Hankook har premiär 1 mars
När coronapandemin slog till i mars förra året var Rally Live snabbfotade och på kort tid drog igång ett koncept med livesända rallypoddar som gjordes en gång i veckan. Detta för att under den ofrivilliga rallypaus som kom ändå skapa en mötesplats för motorintresserade. Programmen har fokuserat på mer djupgående intervjuer med några av Sveriges och världens största bilsportprofiler, och bland annat har gäster som Stig Blomqvist, Phil Mills, Per Eklund, Pernilla Solberg, PG Andersson och Johan Kristoffersson medverkat. Programmen har blivit oerhört populära och uppskattade, och under 2020 var det över en halv miljon lyssningar på avsnitten.

Med ett fortsatt tufft omvärldsläge där motorsporten i mångt och mycket fortfarande är på paus kommer livepoddarna tillbaka under 2021, och tillsammans med nya huvudpartnern Hankook kommer programledaren Sebastian Bourghardt att under året sända 30 program av ”Rallystudion by Hankook”, med premiär måndag den 1 mars. Fokus kommer fortsatt vara på mer djupgående intervjuer med människor och profiler inom bilsporten, men tillsammans med Hankook och andra partners kommer det även bjudas på en hel del intressanta och roliga inslag.
– Det ska bli oerhört kul att fortsätta göra programmen under 2021, även om vi givetvis längtar tillbaka till att vara ute på tävlingarna och kunna njuta av sporten vi älskar. Responsen under förra året var enorm, och det märktes att sändningarna bidrog med ett ljus i en annars mörk tid för oss motorintresserade. Det finns fortfarande många människor och historier jag ser fram mot att förmedla under året, och ihop med Hankook och våra andra partners ser jag fram mot att utveckla programmen med ännu mer spännande innehåll och inslag, säger Sebastian.

Den andra säsongen av livepodden Rallystudion by Hankook möjliggörs tack vare starkt stöd av företag som brinner för motorsporten och vill synas i de populära programmen. Förutom namnpartnern Hankook stöttas sändningarna även av Nybe AB, Drive VXO, Maxmoduler, Mp5 Sweden, Elinsta Nät, Jirvelius Store, AM Elteknik och Heda Skandinavien.
– Hankook har hjärtat inom motorsporten och därför tvekade vi inte en sekund att gå in som huvudpartner i podcasten ”Rallystudion by Hankook”. Vi ser framemot ett givande samarbete under 2021! Säger Christine Silfversparre, Nordisk Marknadschef på Hankook Tire Sweden.

Redan på måndag den 1 mars klockan 19.00 sänds första programmet live på Rally Lives facebooksida, och därefter går det lyssna som podcast där poddar finns, genom att söka efter Rally Live.
21-02-23 Jämtnatta tvingas ställa in
Tyvärr har det tråkigta beskedet kommit att Jämtnatta 2021 är inställd. Detta pga av att Länsstyrelsen inte utfärdar det tillstånd som arrangören blivit lovad.

När det gäller återbetalning så kontaktar ni arrangören på de kontaktuppgifter som står i inbjudan.
21-02-21 Reglemente presenterat för Svenska RallyCupen 2021!
Svenska RallyCupen presenterar nu årets regler på cupens hemsida, svenskarallycupen.se, inga stora förändringar mot den serie vi skulle sett under 2020 års säsong, finslipning med detaljer med anledning av antalet deltävlingar som genomförs är största punkten.

I övrigt kör cupen på i samma koncept som senaste åren, där det i stort sett handlar om förtydligande. Planen och förhoppningen är att så många tävlingar som möjligt ska kunna genomföras, i kalendern finns åtta deltävlingar men självklart kan det komma att ändras utefter nya direktiv från distrikt, förbund och myndigheter, något som kan förändras snabbt. Lika så kan förutsättningarna för tävlande och team skilja mellan de olika deltävlingarna beroende på gällande restriktioner vid varje tävlingstillfälle.

Än finns tid till premiären och mycket kan hända - trots allt ser läget ljusare ut för ett genomförande av cupen i år än under 2020, med t.ex. fem av de åtta deltävlingarna under årets andra halva.

Tävlingskalender 2021:
» 24/04-21: Violen Rallyt. Flens MS.
» 08/05-21: Götenerundan. Götene MK.
» 29/05-21: Gästabudstrofén. SMK Nyköping.
» 31/07-21: Kullingstrofén. Kullings MS.
» 21/08-21: Nattkröken. Fagersta MK.
» 11/09-21: EMK Kannan. Eskilstuna MK.
» 25/09-21: Laxå Rallyt. Laxå MK.
» 23/10-21: Marknadsnatta. Västra Östergötlands MK.
21-02-16 Utrikesrundan 2021 inställd
Tyvärr så kommer här det beslutet som vi inte ville ta men Utrikesrundan 2021 är inställd pga att varken vi eller Länsstyrelsen har fått något besked angående det överklagande som samebyn har skickat in till Transportstyrelsen.
Vi tar detta beslut nu med omtanke om er tävlande att ni behöver ett beslut.

Med Vänliga Rally hälsningar MK Nordjämten
21-02-16 Finspångsrundan inställd
Rallytävlingen Finspångsrundan som skulle ha körts den 22 maj har tvingats ställas p.g.a Covidpandemin även detta år. Länsstyrelsen och polisen beviljar inga tillstånd att köra förrän en minskning av smittan kan konstateras.

Folkhälsomyndigheten räknar inte med några lättnader på första halvåret och vaccineringen går trögt framåt. Allt detta gör att FMS ställer in för året då höstens tävlingsdatum inte räcker till.
– 2022 fyller Finspångs MS 100 år och vi kommer att satsa hårt på jubiléumsarrangemangen. den 3 september kommer vi att köra tävlingen
som en del av RM i Regularity, RMi Historisk rally samt Klassiska cupen. Vi hoppas på en coronafri publiktävling för alla rallyentusiaster, säger Staffan Jonsson Finspångs MS
21-02-04 Skutskärsratten inställd
Efter samtal med Länsstyrelsen i Uppsala har vi beslutat att ställa in rallyt Skutskärsratten, lördag 6 mars.

Maximalt tillåtet antal deltagare är i nuläget åtta och regeringen har inte gett några signaler att öka den siffran. Och även om tillåtet antalet deltagare skulle ökas till 50 innan den 6 mars så är arrangemanget likväl omöjligt att genomföra.

Isiga sträckor och massor med snö gör det förstås extra surt att behöva ställa in, men vi spottar i nävarna och kommer tillbaka 2022!

Skutskärs MS/tävlingsledningen
21-01-22 MAS tar sikte på nytt mästerskap 2021
Tidigare SM promotorn MAS (Motor Arrangörerna Sverige) tar nya tag och startar nu upp ett eget rallymästerskap. Flera av arrangörerna bakom MAS vill fortsätta utveckla rallysverige och startar nu upp det nya mästerskapet tillsammans. Serien kommer bestå av endagarstävlingar med rek som ska fungera som ett fint komplement till SM för de som vill testa på tävling med rek för en billigare avgift. Mellan 45-75 kilometer SS ska stå till förfogande vid varje tävling och möjlighet för rek finns både på fredag eftermiddag och lördag morgon. I Jämtnatta så är det enbart lördag morgon. Självklart kommer även arrangörsnoter att finnas.

Till första tävlingen kommer det att tas ut en avgift på 500kr för att få räkna poäng i mas mästerskapet. Denna peng går direkt till Prispotten.

Årets serie kommer bestå av tre stycken tävlingar och man siktar på att en fjärde arrangör ska dyka upp under året. Den tävlingen meddelas i god tid innan isåfall.

Klara arrangörer hitills är:
Jämtnatta 6/3
Östgötland 4/9
Kolsvarundan 18/9

Nedan följer regler för serien.

MAS Mästerskapet 2021
1.Tävlingsform
Nationell rallytävling med minst 45km ss till 75km ss. Rek ska ingå i tävlingen men max 2 gånger per sträcka. Start på reken är tidigast från klockan 14 på fredagar till valfri tid på kvällen. Möjlighet att reka även lördag morgon ska finnas fram till tid satt av arrangörern. Första start tidigast klockan 11.00.

2.Klasser
Klass 1 R5 o WRC
Klass 2 4wd övriga
Klass 3 Trimmat 2wd
Klass 4 Rally 4, R2, Grupp N ner till 1400cc.
Klass 5 Standard voc mekonomen, grupp f, grupp e och grupp n 0-1400.

3. Gäller enbart arrangöreren

4. Gallring/Seedning och Startordning:
Dem som tagit poäng i serien har förtur.
Efter serietabell på topp 5

5. Poängberäkning och särskiljning:
Alla deltävlingar räknas
25p
20p
17p
14p
12p
10p
8p
6p
4p
2p

Power Stage: Varje tävlings sista sträcka, (Om inte annat står i inbjudan ) poängen 5,4,3,2,1
Samt 1 poäng per sträckseger i klassen

6. Priser: 1,2,3 i varje klass. Plus bästa b och c förare.
Samt en Prispott i slutet av serien.

7. Inbjudan Anmälan och Resultat:
Inbjudan ska publiceras 1 ½ månad inanna tävling. Anmälan ska stänga 1 vecka och 3 dagar innan tävlingen på valfri sida.
Resultat Ska finnas online under tävlingen på valfri sida som uppges i inbjudan.

8. Teammästerskap.

Man får nominera 3 förare i valfria klasser dem 2 bästa resultaten räknas in i mästerskapstabellen.
Anmälningsavgiften 5000+moms

Mer info kommer under kommande vecka.
21-01-16 Stark debut av fabriksföraren Oliver Solberg
Endast 0,9 sekunder skilde Oliver Solberg från klasseger i sin debuttävling som fabriksförare för Hyundai på lördagen.
19-åringen slutade på en tredje plats totalt i finska Arctic Lapland Rally.

Endast hemmahoppet Teemu Asunmaa lyckades hålla unge Solberg bakom sig i iskalla Rovaniemi i R5-klassen.
Juho Hänninen hade fördelen med att köra en fullspäckad WRC-bil med cirka 100 hästkrafter starkare motor och Toyota-föraren vann inte helt överraskande rallyt.

Finländaren var snabbast på sex av sju specialsträckor men på rallyts femte sträcka var det Oliver Solberg som var snabbast av alla över den 25 kilometer långa sträckan. 19-åringen var alltså den enda som lyckades med den prestationen.
-Vi blev ganska förvånade över vinsten på den sträckan, vi startade tidigt i fältet och kände att vi förlorade mycket tid i den lösa snön men det var en trevlig överraskning vi fick vid målgången. Även om vi hade problem med intercom systemet i bilen så var vi den snabbaste R5-bilen den sista dagen. Resultatet är otroligt bra för att vara vår första tävlingen med nytt bilmärke, säger Oliver Solberg, som hade en försiktig start första dagen med positionerna 5-6-5.

Förutom en sträckvinst med den snabbaste totaltiden var Solberg och kartläsaren Aaron Johnston de snabbaste i sin klass på ytterligare tre specialsträckor. Det svensk-norska stjärnskottet tog den finska mästaren Asunmaa med över en halv minut sista dagen.
-Vi avslutar tävlingen starkt och var över 10 sekunder snabbare än närmsta R5-bil på den sista sträckan. Även om det bara var 0,9 sekunder fram till klassegern kan jag inget annat än att vara nöjd med debuten, säger Oliver Solberg.

Förra månaden tecknade Solberg ett tvåårigt kontrakt med regerande världsmästarna Hyundai Motorsport, redan nästa helg startar VM-säsongen i klassiska Monte-Carlo. Solberg startar där i WRC2-klassen, samma klass som norska Mads Østberg vann VM-guld i förra året.

Följande månad arrangeras för första gången en VM-tävling i Rovaniemi Finland, som tar över vinterrallyt från Sverige i år.
21-01-15 Utmanande och lärorikt Dakarrally för Mattias Ekström och Emil Bergkvist
Efter nästan tusen mil har Mattias Ekström och Emil Bergkvist gått i mål i Dakarrallyt 2021. Under två veckor fick svenskarna lära känna ökenrallyt den hårda vägen, med både framgång och motgång.
– Jag kan säga att det krävs en hel del kämparglöd för att orka med hela Dakarrallyt, säger Ekström.

Idag avslutades det cirka 800 mil långa Dakarrallyt, som körts i den Saudiarabiska öknen 3-15 januari. För Dakar-debutanterna Mattias Ekström och kartläsare Emil Bergkvist, som är de enda svenskarna bland över 500 deltagare, blev det en tuff men rolig utmaning. Men trots att duon är rookies i Dakarrallyt är de inga nybörjare inom motorsporten. Ekström har bland annat ett VM-guld i rallycross och DTM-guld i bagaget, medan Bergkvist vunnit Junior-VM i rally som förare. Under 2021 satsar Ekström på Extreme E tillsammans med ABT-CUPRA, och såg därmed tävlingen som en bra uppladdning inför säsongens inledande deltävling i Saudiarabien. Syftet var att samla erfarenhet i ökenlandskap – och många lärdomar blev det.

Tillsammans med teamet X-raid Yamaha Racing Rally Supported Team kom de till start med en Yamaha YXZ1000R prototyp i klassen Lightweight Vehicle. Teamet hade framgångar med bland annat flera topp tio-tider i sin klass, men stötte också på en del tekniska problem under det utmanande rallyt. Under SS7 gjorde motorproblem att teamet behövde bärgas till serviceplatsen för att byta motor, och missade därmed SS8. De kunde kämpa sig tillbaka och starta om i rallyt, då i kategorin Dakar Experience. Duon och teamet tog sig igenom de avslutande fyra sträckorna och kunde, med hjälp från medtävlande, passera mållinjen under SS12. I och med det slutförde de tävlingen och uppnådde ett av de stora delmålen under Dakarrallyt 2021.

Mattias Ekström, förare:
”Vi har haft ett jättekul rally och lärt oss mycket. Det har också hänt mycket konstiga saker under dessa veckor. Vi har fått prova på det mesta och haft utmaningar både med själva tävlingen och upplägget, men också med naturen, berg, sanddyner och stenar. Jag kan säga att det krävs en hel del kämparglöd för att orka med hela Dakarrallyt. Men vi har haft ett jättebra gäng omkring oss i teamet med mekaniker och ingenjörer. Emil och jag har haft god ton i bilen, lärt oss mycket om navigering och tävling i öken. Så det har varit en fantastiskt kul upplevelse och såklart gett lite mersmak. Man ska aldrig underskatta Dakarrallyt och på första försöket tror jag inte man kan göra ett hur bra resultat som helst heller – vi är nöjda och glada. Nu ska jag åka hem, analysera allt och fundera om det blir Dakar igen eller om jag ska nöja mig här.”

Emil Bergkvist, kartläsare:
”Detta har varit bland det tuffaste jag gjort i hela min karriär. Väldigt långa dagar med oerhört tuffa vägar. Det har varit en svår utmaning att hitta den rätta balansen för att komma i mål varje dag. Jag är nöjd med min navigering, även om det inte har varit felfritt. Men det går inte heller att genomföra ett helt Dakarrally felfritt, utan gäller att lösa situationerna på bästa sätt när det väl går fel. Samarbetet med Mattias har fungerat jättebra, vi har haft superroligt trots att det varit tufft. Det känns också roligt att så många följt oss under resan, och jag vill tacka för allt stöd. Nu ska det blir skönt att komma hem och återhämta sig.”
21-01-11 Valöpokalen inställd
Måste tyvärr meddela att vi tvingas ställa in Valöpokalen 7/2 2021 pga rådande situation.
Hälsar Roger Ingvarsson, tävlingsledare Östhammars MK
21-01-09 Finsk proffsdebut för Oliver Solberg
Rallytalangen Oliver Solberg (19) debuterar som fabriksförare i Finland nästkommande helg. Tonåringens första tävling med Hyundai kommer att äga rum i vinterklassikern Arctic Lapland Rally.

Den norsk-svenska 19-åringen skrev nyligen på ett tvåårs kontrakt med världsmästarna Hyundai Motorsport. Kontrakten med det sydkoreanska bilmärket är drygt en vecka gammalt och ger Solberg fullt program i WRC2-klassen i rally-VM kommande säsong.

Debuten i finska mästerskapet kommer att äga rum helgen innan den planerade VM-debuten med Hyundai i Monte Carlo 21-24 januari.
- Många starka finländska namn förväntas finnas med i startlistorna men vi kommer att fokusera på att lära känna bilen och skaffa oss erfarenhet och inte så mycket på resultatet, säger Oliver Solberg.

På perfekta vintervägar i de djupa Värmlandsskogarna gjorde Solberg sin första riktiga test med sin nya Hyundai i20 R5 nu i veckan.
- Vi hade perfekta vinterförhållanden att testa på med isiga vägar och höga snövallar på sidorna. Jag fick ett mycket bra första intryck av bilen. Motorn är helt rå och känslan var bra. Men det tar tid att bli helt bekväm i en ny bil, så jag vill använda tiden fram till första VM-tävlingen så bra jag kan för att lära känna den bättre.

Arctic Lapland Rally har körts sedan 1966. Bland vinnarna finns rallylegender som Marcus Grönholm, Tommi Mäkinen, Hannu Mikkola, Timo Salonen och Ari Vatanen. I fjol vanns tävlingen av det finska stjärnskottet Kalle Rovanperä.

Tävlingen äger rum i området runt Rovaniemi i Lappland, norra Finland - även känt som "jultomtens hemtrakter”
Rallyt startar nästa fredag och avslutas på lördagen då 216,5km specialsträckor har avverkats.

Tryck här för mer info!