Tillbaka till startsidan2022
2022
           

22-12-22 Annas brev - God Jul och Gott Nytt År!
Det är nära nu.
Nära de tända ljusen.
Nära den goda maten.
Nära den sköna ledigheten.
Hoppas ni alla får ta del av det.

Vi går mot en tuff tid just nu. Det vet vi. Det är inflation och stigande priser på allt från el till livsmedel. Att vi då ändå kan se en ökning av våra licenser jämfört mot föregående år är något som jag är stolt över. Det arbete som bedrivs i föreningar och av arrangörer som skapar möjligheten för våra licenstagare att utöva sin sport och gör det så bra så att fler vill komma tillbaka är verkligen ett glädjande avslut på det här året.

Är nästan just hemkommen efter sex dagar i Bologna med årets avslutning med FIA. Det var årsmöte, styrelsemöte, strategimöte, forum och workshops under hela veckan för att sen avslutas med den stora prisutdelningsgalan. Närmare 170 länder fanns representerade och över tusen gäster. Från Sverige var vi på plats både från sport och mobility under dessa dagar som var mycket givande med nya kontakter inom bilsportvärlden samt fortsatta dialoger inom gemensamma projekt. Dessutom. Kul att vi på plats kunde hedra flera svenska internationella framgångar. Grymt!

Grymt var även helgen med Bilsportkonferensen. Vår numera återkommande samlingsplats på hösten. Första gången var förra året. Och så nu igen. En gång ingen gång, två gånger en vana. En hel del hann ventileras på alla planerade möten och spontana träffpunkter som fanns under helgen. Vi har fått fin feedback och beröm för konferensen, men även en del bra utvecklingsmöjligheter till nästa gång vi ska ses under dessa former. Det tackar vi för.

Det är nu knappa sju veckor kvar till Rally Sweden körs med Umeå som centralort. Arbetet rullar på i maxfart. Avtal är skrivna med markägare. Samtliga sträckor är satta, kylan finns där och snön fortsätter att falla för bästa förutsättningar. Att ta över driften av ett bolag som vi nu gjort är ett stort åtagande och något som kräver mycket av många för att få på plats. Men också otroligt spännande att se hur Rally Sweden nu sakta växer och tar nya kliv framåt.
Ni som kan. Missa inte att komma till Umeå för att uppleva Rallyt och festen 9-12 februari.

Jag är en person som gillar listor. Det är så jag fungerar och det är så jag håller koll på… ja, livet i stort. Så jag vill gärna avsluta året med en topp 5-lista.

1, Leverans av vad vi sagt att vi ska göra.
Förr året vid den här tiden lovades att vi skulle ha en ny organisation på plats, vi skulle jobba med nej till näthat, vi skulle kommunicera bättre, vi skulle byta hemsideplattform, vi skulle arbeta mer med svensk bilsport TV för att komma ut till fler, vi skulle arbeta mer med egna rättigheter och kommersialisering, Folkrace app skulle byggas och Återstartsracet i Folkrace tillsammans med E-sportvagnen skulle turnera i Sverige för att återstarta sporten. Kort sagt. Det var en hel del vi lovade.
Blickar jag nu tillbaka så ser jag att vi gjort just precis det och mycket mer och det gör mig väldigt glad. Resultatet visar sig i de många antalet tävlingar, nya organisationen på plats, många licensierade, stor publik och abonnenter på svenskbilsporttv.se, ny hemsida och med Rally Sweden som en ny kommersiell rättighet.

2, Framgångar. Nationella och internationella framgångar.
Naturligtvis har vi framgångar med segrare i våra nationella mästerskap, men det jag vill lyfta fram är den spänning och det engagemang som finns i sporterna. Fascinationen av att PG-Andersson visar att gammal är äldst och vinner ännu ett SM i rally. Eller som i rallycrossen se en blivande utmanare till seniorerna i Oskar Hellström som körde hem guldet i JSM. Eller Linda Andersson, juniormästaren i Dragracing som avgjorde i sista tävlingen. Det är bara ett litet axplock av alla som presterat på hemmaplan. Och glädjande ser det redan spännande ut i flera grenar inför 2023.
Och internationellt kan vi som land verkligen lyfta på den imaginära hatten och gemensamt klappa åt framgångarna. Marcus Ericssons seger i Indy 500. Hjärtklappningen där sista varven. Johan Kristoffersson. Femte! VM-guldet i rallycross. Jag har inte googlat, men för den om vill göra det så är det inte många svenska idrottare som har fem VM-guld i sin karriär. Och i Kartingen där Viktor Gustafsson besegrade den regerande världsmästaren och klubbkamraten Noah Milell efter en jätterysare i VM-finalen på klassiska Le Mans i Frankrike.

Det var bara några av alla de framgångar vi haft internationellt. Svensk Bilsport. Stäck på oss. Vi är riktigt bra där ute i världen.

3, Arbetet som görs kring hållbarhet inom Svensk Bilsport.
Inom Biologiskt mångfald och hållbarhet är vi världsledande inom bilsporten. Vi har stora team och serier som driver på utvecklingen kring elektrifiering med PWR Racing och Lestrup i STCC som kommer köra elektrifierat nästa år. Det arbetas även hårt på att hitta mer kostnadseffektiva lösningar för fossilfritt bränsle. Hållbarhet, gäller även inom miljö och det arbete som görs där. Dels kring biologisk mångfald, med den forskningsrapport som blir klar i dagarna, men även det arbete som bedrivs för att hjälpa föreningar ute i landet där myndigheter fattat fel beslut i brist på kompetens i miljöfrågor.

4, Strategi 2030. Det otroligt viktiga arbete som har gjorts under 2022, som ska sätta den strategiska plattformen framåt. Strategi kan kännas svårt, tungt och abstrakt, men det är just det som ger oss en gemensam väg framåt så att vi går åt samma håll. Allt från hur vi bemöter och behandlar varandra i vårt värdegrundsarbete till hur sporten ska utövas, vem vi finns till för, mm. Strategiarbetet har det arbetats med under året där hela bilsporten varit inbjuden att delta, och det börjar bli dags för remissrundor samt att vi i vår presenterar, den framtida strategin för Svensk Bilsport 2030.

5, Ekonomi Avslutningsvis känns det riktigt bra att krypa in i julvärmen med vetskapen om att Svensk Bilsport gör ett väldigt positivt resultat 2022 och även Rally Sweden 2022.
Ett resultat som vi nu ska återinvestera i vår bilsport, för medlemmar, utövare och den stora publik som finns som vi vet älskar bilsporten.

Önskar er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

Hälsningar
Anna Nordkvist, Svensk Bilsports generalsekreterare.

22-12-21 Rally Live bjuder på traditionsenlig Uppesittarkväll
Den 22 december klockan 18:00 sänder Rally Live sin traditionsenliga Uppesittarkväll för 9:e året i rad, direkt från Borås. Rallyradions Sebastian Bourghardt, Per Johansson och Erik Telehagen bjuder på rallystämning och intervjuar några av de mest spännande namnen inom rally. 

Bland annat medverkar Chribbe Haglund och berättar om sitt nystartade GK Door Team Sweden. De svenska mästarna Patrik Flodin och PG Andersson pratar om sina fantastiska säsonger, och så avslöjas det i direktsändning vem ”100% Värmlänning” från anmälningslistan till Lima är. Utöver det hörs många spännande personer som Fredrik Åhlin, Julia Thulin, VOC-oraklet Patrik Fredriksson och WRC-reportern Molly Pettit, bland andra.

Sändningen sänds direkt mellan 18:00-21:00 på Rally Lives facebooksida och på Youtube.
Se sändningen via Facebook: https://www.facebook.com/rallyradion

Se sändningen via Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=1c67NztGyRU

22-12-21 Studie söker motorsportare!
Merete Fjeldbo studerar vid Karlstads universitet, och vill be er om hjälp till sin studie som handlar om livsstil och tacksamhet.

Hon vill gärna få svar från grupper med olika intressen, därför är det intressant att få svar från er som håller på med motorsport.

Om ni vill ta en paus i julförberedelserna, vore hon tacksam om ni kan gå in på länken och svara på några frågor i en enkät. Beräknad tidsåtgång är 2-5 minuter.

OBS! Du måste vara över 18 för att delta i studien.

Till enkäten: https://sunet.artologik.net/kau/Survey/18139
22-12-19 Årets Bilsport Award utsedd - rösta nu!
Rösta fram Årets Senior och Årets Junior!
Årets grensegrare i Bilsport Award är utsedda. Bland dessa är det nu dags för dig som läsare att vara med och utse Årets Senior och Årets Junior alla kategorier. Stor prisutdelning blir det på Årets Motorsportfest, Bilsportgalan, på Elmia, i Jönköping den 21 januari 2023.

Omröstningen pågår till kl. 16.00 den 21 januari 2023 och resultatet offentliggörs på galan samma kväll. Observera att vi endast godkänner en röst per person.

Årets Rallyjunior/Co-driver
Calle Carlberg , Nässjö , Torbjörn Carlberg , Nässjö
Juryns motivering:
“Som nyblivna svenska mästare sökte de internationell erfarenhet. Duon laddade i toppen av tyska Opel e-Rally Cup där de efter en fin avslutning blev tvåa i mästerskapet.”

Årets Rallyförare/Co-driver
Tom Kristensson , Hörby , Andreas Johansson , Örnsköldsvik
Juryns motivering:
”Med omfattande försäsongsarbete formades en ny säsong på hög nivå. Flitigt internationellt tävlande gav dubbla mästerskapsguld i Polen, och stora möjligheter inför 2023.”

Årets Rallycrossjunior
Isak Sjökvist , Alunda
Juryns motivering:
”Trots bara två säsonger i rallycross är detta ett av sportens framtidsnamn. I år presenterade han sig på allvar med vinst i finaltävlingen i Spanien, och slutlig silvermedalj i RX2e-mästerskapet.”

Årets Rallycrossförare
Johan Kristoffersson , Arvika
Juryns motivering:
”Att vinna ett race är stort. Att vinna ett mästerskap är briljant. Att säkra sin femte individuella VM-titel kan bara beskrivas som – mästerligt.”

Årets Racingjunior
Dino Beganovic , Linköping
Juryns motivering:
”Genom mästerskapssegern i ett av världens tuffaste juniorracingmästerskap har han på allvar presenterat sig på den internationella scenen. Drömmen om Formel 1 blir alltmer tydlig.”

Årets Racingförare
Marcus Ericsson , Kumla
Juryns motivering:
”En söndag i maj stämde precis allt. Efter en duell in mot mållinjen, i över 300 km/h, vann han ett av världens största idrottsevenemang. Segern i Indy 500 gjorde honom historisk.”

Årets Dragracingjunior
Lina Andersson , Näsviken
Juryns motivering:
”Spänningen var total, ända in i det sista, när SM i Junior Dragster avgjordes. Tack vare snabb reaktionstid i starten vann hon både den extremt jämna tävlingen och mästerskapet.”

Årets Dragracingförare
Jan Ericsson , Västerås
Juryns motivering:
“Finalhelgen på Santa Pod skulle avgöra allt. Då levererade teamet, materialet, och föraren sitt allra bästa och vann – inte bara tävlingen, utan även sitt andra EM-guld i Pro Modified.”

Årets Kartingförare
Viktor Gustafsson , Görslöv
Juryns motivering:
“En enastående prestation i ett mycket konkurrenskraftigt startfält. Från andra startposition tog han täten och ledde VM-finalen från start till mål. Där korades han till världsmästare.”

Rösta här: http://award.bilsport.se/
22-12-18 15-årige Einars häftiga resa
Han började säsongen vid sopkvasten, men avslutade som däckansvarig på världsmästaren Johan Kristofferssons bil. 15-årige Einar Fribergs kometkarriär i depån är som en saga. 
- När jag hörde Tommy läsa upp mitt namn som ordinarie teammedlem fick jag rysningar, säger tonåringen som etablerat sig i världens bästa rallycrossteam. 

Att Einar Friberg skulle hamna i motorsportens värld var nästan oundvikligt. Arvet förpliktar! Pappa Erik har skruvat på Per Eklunds bilar, farfar Ove “Findus” Friberg var bilförsäljare och rallyförare medan farmors far var den legendariske “Sulviks-Einar”, allkonstnär som konstruerade egna fordon.
- Det är ju efter honom jag har fått mitt namn, påpekar Einar. 

När unge Friberg gick i sexan var det dags att skaffa prao-plats. Några kilometer från hemmet i Jössefors låg Kristofferssons Motorsports verkstad. Tommy Kristoffersson fick besök av en energisk kille.
- Han åkte permobil hit, säger Tommy med ett skratt, och han visade sig vara riktigt arbetsvillig. 
- Jag fick bland annat tvätta Johans STCC-bil. Därefter kom jag tillbaka och jobbade på höstlovet och sedan varenda sommarlov. Jag har verkligen pysslat med allt, säger Einar. 

När Volkswagen Dealerteam BAUHAUS skulle till att inleda det historiska rallycrossåret 2022, med tre nybyggda elbilar av märket Volkswagen RX1e i stallet, så var Friberg förstås riktigt sugen på att få hänga med ut på äventyr. 

Efter att ha visat framfötterna på försäsongstävlingarna i Höljes och Strängnäs fick Einar hänga med till testet i Höljes, nu med däckhantering som uppgift. 
- Därefter skulle vi ju direkt till Hell och jag blev däckchef på Johans bil. 

Den numera femfaldige världsmästaren Johan Kristoffersson hade med stor säkerhet den yngste däckansvarige i VM-depån. 
- Men det har inte märkts att han är det, säger Johan. Det har funkat jättebra. Jag känner igen mig lite i Einar. Jag var ungefär i hans ålder när jag själv började jobba i teamet. 
- Det är egentligen inte så konstigt att han har jobbat sig upp så snabbt. Han är hela tiden på plats och vill framåt, hänger över axeln på de mer rutinerade mekanikerna för att lära sig mer. Då faller det sig naturligt att man går vidare till mer avancerade arbetsuppgifter. 

Men lite överraskad förefaller tonåringen själv.
- Riktigt sjukt, konstaterar Einar, som inte lämnade något åt slumpen under sitt första stora uppdrag.
- Jag la ner precis allt jobb jag kunde, skrev upp alla tider, försökte hålla koll på vädret, kollade temperatur på däcken och pratade med Johan om hur han ville prioritera.  

Uppdraget skötte han prickfritt och för Johan började säsongen med seger - succé direkt. 

Inför nästa tävling i Riga klev Einar sin vana trogen in till Tommy för att fråga om han kunde få följa med dit också.
- Då sa han, “du är klar för att vara med hela säsongen”. 

Någon tvekan från stallchefen fanns inte i det läget.
- Einar är fantastisk. Han är först här på morgonen och sist härifrån på kvällen. Han har börjat allra längst ner på stegen och jobbat sig uppåt. Sina 15 år till trots har han blivit en väldigt naturlig del i vårt team och är helt accepterad av alla de andra. 

Men hallå, en 15-åring går väl i skolan? Jo, det gör han - också. Det är inte bara i verkstaden han gör snabba framsteg. I skolan var han tidigt så duktig att han fick hoppa över årskurs fyra. Därför är han nu redan inne på sitt första gymnasieår, ett år yngre än de flesta klasskompisarna på fordon och transport-utbildningen på Södra Viken i Sunne. Det har blivit många ledighetsansökningar under första terminen. 
- Jag har haft bra samtal med rektor Monica Olofson och måste särskilt tacka henne för all ledighet. Jag går ju transport och när vi skulle till Belgien så hade jag praktik. Det passade perfekt att åka med i lastbil neråt och lära sig allt om fraktregler, körtider, biljetter och annat. 

Och i det minst sagt internationella teamet - 11 nationaliteter! - får han öva mycket på språk.
- Jag pratar väl engelska åtminstone 80 procent av tiden under tävlingshelgerna. Det jag missar i övrigt i skolan får jag ta igen, men det är lätt värt det. 

En annan uppoffring har varit att ge upp den egna aktiva karriären. Einar har två SM-brons i crosskart, men nu är det färdigåkt. 
- Tråkigt, men ändå ett enkelt beslut för att få uppleva allt det här. 

Många resor har inneburit en hel del eget ansvar. Från Spanien fick han ta sig hem på egen hand, en äventyrlig färd.
- Först hamnade jag på fel terminal. Den andra låg fyra kilometer bort, så jag fick hoppa på en buss dit. 

Sedan blev det byte av gate som kom upp alldeles för sent. Einar lyckades med knapp marginal hamna på rätt flyg och ta sig till Gardermoen, till lättnad för honom själv och mamma Annelen där hemma. 
- Det är tur att mamma och pappa aldrig har “drölat” med mig, utan jag är uppfostrad att klara mig själv.

Teamchefen Kristoffersson är tacksam för det och Friberg behandlas inte med silkesvantar i teamet heller. 
- Han är klart yngst i hela depån, men det är ingen som märker det. Hos oss är han som vem som helst av mekarna. 

Energi har Einar alltid varit full av och alla möjliga idrotter har han provat på. Numera kanaliseras mycket av energin till jobbet, men den räcker till fritiden också, lika noggrann och ambitiös där. Han har ett rykte om sig att hålla A-traktor-Mercedesen väldigt ren.
- Jo, det är noga med det, men jag älskar att tvätta bilar, säger Einar, som också har en passion för dansbandsmusik. 
- På sena kvällar eller nätter när de andra mekanikerna har lagt sig, och jag inte är i vägen, brukar jag foliera stötfångare. Då åker alltid dansband på. Alla i teamet vet att jag älskar dansband. På hotellet i Spanien ville de att jag skulle snacka till mig så att jag fick bestämma musiken i lobbyn. 

Sagt och gjort. Einar fixade så att den spanska hotellmiljön förgylldes med Lasse Stefanz och Grönwalls. 
- Har även Grönwalls på solluckan på mercan, avslutar teamets yngste profil, Einar Friberg. 

Räkna med att han dyker upp i fler depåer framöver!
22-12-09 Race Of Champions tillbaka på Pite Havsbad
Efter framgången med årets evenemang vid Pite Havsbad, återvänder Race Of Champions till snön och isen den 28-29 januari 2023

Race Of Champions är en unik festival för global motorsport där stjärnor från serier som F1, NASCAR, IndyCar, Le Mans, Rally-VM och VM i Rallycross kämpar head-to-head i identiska bilar, där vinnaren avgörs av enbart av förarens skicklighet – ofta med bara bråkdelar av en sekunds marginal.

Med en historia som går tillbaka till 1988, har Race Of Champions körts på några av världens största arenor – inklusive Pekings fågelbos Olympiastadion, Stade de France i Paris, Wembley Stadium, Londons Olympiastadion, Mexico Citys Foro Sol plus flera exotiska platser över hela världen från Bangkok till Miami till Riyadh till Barbados.

2022 på Pite Havsbad var första gången Race Of Champions någonsin genomfördes på snö och is, och nu kommer det att återvända till Sverige där tävlingen körs på en specialbyggd parallellbana med Race Of Champions ikoniska crossover-bro.

Race Of Champions körs över två dagar: Först kommer Race Of Champions Nations Cup köras på lördagen den 28 januari mellan klockan 12.00-15.00, då förare kör i lag baserat på nationalitet för att tävla om titeln ”Världens snabbaste nation”. Söndagen den 29 januari, 12.00-15.00 är det dags för själva Race Of Champions. Då kommer det att bli en kamp om vem som är den bästa föraren.

I startfältet finns redan F1-världsmästarna Sebastian Vettel och Mika Hakkinen, tiofaldige grand prix-vinnaren Valtteri Bottas, femfaldige FIA-världsmästaren i rallycross Johan Kristoffersson, Norges rallyfar-och-son-duo Petter och Oliver Solberg plus trippel W Series Champion Jamie Chadwick

Den fullständiga föraruppställningen för Race Of Champions kommer avslöjas på vägen fram mot tävlingen i januari.

Biljetter finns redan tillgängliga från Tickster, https://secure.tickster.com/en/xngzdz6xh7yhmhb/selectproductgroup

För medlemmar i Svenska Bilsportförbundet finns en rabatt att dra nytta av.
Medlemmar har 20% rabatt på alla biljetter genom att använda koden SBF23 som gäller till 31 december 2022 på Tickster, https://secure.tickster.com/en/xngzdz6xh7yhmhb/selectproductgroup
22-11-24 Idrotten mot världen – Annas brev
November rain.
Står igen på perrongen i Karlstad och väntar på ett tåg mot huvudstaden.
Det regnar.
Därför kommer jag att tänka på Guns N´ Roses låt.
För några veckor sedan befann jag mig i 27 gradig värme.
Nu längtar jag till ett Umeå i snö.

Det har hänt en hel del att berätta om sedan senaste brevet kom ut. Det hinner ju göra det när utgivningstakten den här gången haltat lite.

Men först.

NÄTHAT KAN ALDRIG ACCEPTERAS
Just nu pågår ett juridiskt ärende där en funktionär inom F1 har blivit mordhotad. Dagligen förekommer hot och trakasserier i sociala medier.
Det ska aldrig bli något vi får lära oss att leva med.
Det är helt fel och går totalt emot det vi vill eftersträva inom idrotten.
Ändå är det precis det som sker.
Även inom den svenska bilsporten.
Det här är något vi inte kan acceptera!

Den psykiska ohälsan ökar, inte minst bland barn och unga. Politiker, ideella och tjänstepersoner hoppar av sina uppdrag på grund av hot, trakasserier, felaktiga påståenden och rena lögner som sprids för skribentens egen vinning.
Därmed utgör näthatet ett direkt demokratihot.
Bara för att vi i Sverige har yttrandefrihet betyder det inte att det är okej att hota, trakassera, komma med felaktiga påståenden och rena lögner.
Hatet finns överallt, i alla samhällsskikt, alla yrken, könsidentiteter och åldrar.
Det är allvar, det vet vi och det räcker nu. Tillsammans måste vi hjälpas åt!

Personligen upplever jag fortsatt att tonen på sociala medier ibland är skrämmande och kränkande. Ideella och tjänstepersoner blir påhoppade med osanningar, felaktiga påståenden och helt påhittade ”fakta”. Ofta från personer som säger sig älska motorsporten.
Är ändå behovet för dessa personer så stort att få synas och göra sig hörd att de kan tänka sig att skriva vad som helst?
Tar det verkligen deras så älskade bilsport framåt?

Tycker verkligen det är beklagligt att det är tillåtet att kasta ur sig vadsomhelst utan eftertanke eller faktakontroll och utan en tanke på hur det påverkar dem som försöker göra sitt bästa varje dag?

Tyvärr står vi där är nu. Nu när dessa personer som hellre vill riva än bygga utvecklingen av bilsporten beter sig som de gör. Viktigt är att vi alla andra funderar på trovärdigheten i informationen som sprids av dessa personer samt att vi tillsammans säger ifrån.

Rally Sweden rullar på. Det fryser på och snön faller på vissa ställen. Organisationen är på plats med tre nya medarbetare. Stefan Djerf, Susanne Kottulinksy och Sandra Nyström. Stefan är bosatt i Lycksele med en ideell bakgrund i motorsporten och en yrkesbakgrund där han senast kommer från en central tjänst inom HM. Stefan smög i gång redan i oktober men är sedan nu i november på plats hundra procent. Susanne och Sandra likaså, hundra procent på plats och i full gång med arbetet.

Ett stort arbete med Rally Sweden är alla tillstånd och avtal, markägaravtal, rennäringsavtal, tillstånd från myndigheter etc, det är många som behöver involveras. En annan sak som slår mig nu när jag kommit innanför portarna på rallyt, är den ideella kraften, arbetet av alla föreningar och ideella. Jag vet att vi är helt chanslösa utan föreningslivet, men jag visste inte att Rally Sweden byggde så mycket på det. Innan evenemanget ens har genomförts kan jag bara uttrycka min tacksamhet för allt jobb från föreningar och de ideella urkrafterna.
Vilken härlig passion!

Jag måste säga att med det vi gör med förflyttningen av Rally Sweden in i förbundets regi, andra året i ny stad, organisationen som nu är på plats med blandningen av nya människor och de som varit med så länge, ja, det känns riktigt bra. Rally Sweden 2023 är verkligen i full fart på alla fronter!

Svensk Bilsport har även ingått i ett samarbete med KAK kring miljö- och hållbarhetsfrågor. Vi båda är medlemmar i FIA. Svensk Bilsport inom sport och KAK inom mobility. Inom FIA finns en uttalad ambition att öka samverkan mellan dess båda grenar sport och mobility. Detta samarbete mellan oss stämmer väl in i denna strategi. Tillsammans kan klubbarna öka förståelsen och intresset för det arbete som nu sker både kring hållbarare bilism och motorsport. Ett arbete för framtiden som alla parter vinner på. Mer om det arbetet finns att läsa här: https://www.sbf.se/Nyheter/SvenskBilsport/mobilitetochmotorsport-kakochsvenskbilsportstartarsamarbeteomhallbarhetsfragor/

Just nu pågår också arbetet tillsammans med Riksidrottsförbundet och flera andra förbund, så som cykel, orientering och ridsport att diskutera och få Trafikverket att förstå hur fel och kostsamt det kommer att slå om det förslag för tävling på statliga vägar går till beslut.

Förändringen innebar i det ursprungliga förslaget att samtliga vägmärken som är aktuella för ett arrangemang på statlig väg ska hanteras av Trafikverket och att kostnader för att genomföra åtgärder på vägarna ska belastas arrangören.

Alltså alla tävlingar. Allt från den lokala ridklubbens distriktstävling till ett SM-Rally eller ett VM i Orientering. Det nya arbetssättet från Trafikverket innebär i många fall ökade kostnader då skyltning sker med Trafikverkets lokala vägentreprenörer vilket blir en ekonomisk utmaning för många av våra arrangörer ute i landet, men också i andra idrotter.
Det här är en stor fråga för oss och flera stora förbund inom svensk idrott. Alla möten hittills har skett i positiv anda och förhoppningarna är goda om en tillfredsställande lösning. Men det är en belysning av att vi inom idrotten är ansatta för en kommersialisering och då inte bara av andra vanligtvis kommersiella aktörer som oftast tittar på själva sporten. Mer om det finns att läsa här: https://www.sbf.se/Nyheter/SvenskBilsport/nulageochradinfortavlingarpastatligavagar2023/

Vi ser en likartad problematik för i stort sett samma förbund inom Riksidrottsförbundet när det gäller tillgången till mark och vägar för våra tävlingar. Det blir svårare och mer kostsamt att arrangera tävling i skogar och på vägar. För bilsportens del pågår just nu samtal med ett par stora skogskoncerner för att få förståelse för vår sport och tillgång till vägar inom rimliga kostnadsgränser. För oss och flera av ovan nämnda förbund är de här frågorna lika viktiga som tillgången på gräsplaner eller is-hallar är.

Inom Svensk Bilsport har vi sedan något år nu, Mikael Norén anställd som Miljösamordnare och med Mikaels kompetens har vi kunnat stötta föreningar och fått rätt i juridiska processer där kommuner beslutat utan kunskap om rådande regelverk. Även här ser vi ett ökat behov att hjälpa föreningar där de mer eller mindre blir överkörda med beslut tagna på felaktiga grunder. Därtill arbetar Mikael med politisk påverkan för sporten genom att skriva motioner om bullernivåer mm. Ett jätteviktigt arbete.

Med dessa exempel vill jag belysa att mellan allt arbete som har med det faktiska utövandet och tävlandet att göra arbetar vi även hårt med de här mer övergripande och hotande frågorna för svensk idrott och här gör vi det så mycket vi kan tillsammans med andra förbund. För det är när vi gör det tillsammans inom svensk idrott som styrkan och kraften blir påtaglig i dessa samtal och förhandlingar.

Folkrace-appen närmar sig för att rullas ut. På den kommande Bilsportkonferensen kommer HiQ att presentera mer kring den. Det blir inte bara en app som behandlar budgivningen utan en app och en administrativ plattform för arrangören. Vi, med Christer Jönsson som projektledare från oss, arbetar med att få ett så brett verktyg som möjligt i det första släppet innan vi fortsätter utvecklingen av hela plattformen. Det här är ett digitalt kliv som jag tror otroligt mycket på och som kommer kunna förenkla för både arrangörer och utövare. Det ska bli mycket spännande att följa utvecklingen framåt för den här plattformen.

På tal om folkrace så kan jag bara konstatera att utvecklingen av de stora arrangemangen gått framåt i år. Men även att den satsning på Återstartracen som gjordes har fallit väl ut trots att några tävlingar fick ställas in. Vi ser att det i alla sportgrenar i år funnits en väntan och det har för många blivit ett viloår. Men det har arrangerats och körts tävlingar. En del av dem har sänts på vår kanal Svenskbilsporttv.se som första året fått en bra start och som genererat plus. Ett överskott som kommer återinvesteras i bilsporten med bland annat nya produktioner kommande år.

Nu till helgen genomför vi Bilsportkonferensen där distrikt, utskott, kommittéer, arbetsgrupper, kontoret, styrelse och SGA.er kommer närvara. Vi blir över 270 personer som dagligen på olika sätt arbetar med Svensk Bilsport. Förra året var första gången vi hade denna konferens och det blev väldigt uppskattat och efterfrågat som en återkommande mötesplats.
Nu är det dags igen och jag ser verkligen fram mot en givande helg på Scandic Infra City.

Vi ses!

Hälsningar
Anna Nordkvist
Svensk Bilsports Generalsekreterare.
22-11-18 Säkerhet- och Miljökommittén
Det har varit mycket tävlingar sedan senaste brevet och vi i kommittén har varit ute på en del tävlingsbesök för att få vara med och delta i den gemenskap som råder på tävling-träningsarrangemangen runt om i Sverige.

När vi i Kommittén åker ut på tävlingsbesök så är det för att se hur verksamheten ser ut, hur det funkar med planering inför en tävling eller arrangemang. Främst är att vi gärna vill komma ut och lära känna er medlemmar i klubbarna och ha en god dialog med er. Kanske kan vi hjälpa er och komma med tips om ni har något problem, och även få med oss tips och idéer som andra klubbar kan anamma.

Bjud gärna in oss att komma att besöka er, på det sättet får vi komma ut och lära känna och se ert otroliga arbete som alla ni i klubbarna lägger ner för att kunna bedriva vår verksamhet framåt. Utan er alla funktionärer, tävlingsledning, förare med flera så hade vi aldrig kunnat ha en sådan bredd och fin verksamhet som vi idag har.

Under sommaren har flera föreningar uppmärksammat oss på problematiken med grannar till banor när det gäller ljud. Detta är en problematik som vi ser ökar mer och mer i hela landet.

Frankie Larsen, Mikael Norén och Pernilla Karlsson var i Västerås på en crosskart tävling och utförde en ljudmätning. Det var sportgrensutskottet som önskade hjälp då de har fått kännedom att ljudnivån inte alltid följer Naturvårdverket rekommendationer på vissa banor.

Denna problematik uppkommer i de flesta sportgrenar och det är viktigt att vi får till oss om det uppstår problem för klubbar och liknande. Vi i Kommittén kan komma ut på tävlingar eller andra arrangemang om ni vill ha hjälp, och just nu planerar vi för att utbilda inom ljudmätning för att vi skall vara fler som kan hjälpa er ute i verksamheten.

När vi ändå var i Västerås så passade vi på att intervjua Vilma som var den enda som körde med en el-crosskart, det var spännande att få prata med henne och även se hur de hade gjort när de hade byggt hennes kart.

Vi har fått in en förfrågan till Kommittén angående dammbindning där klubben vill använda sig av matolja, vilket vi inte rekommenderar att använda sig av. Risken för att locka skadedjur är stor, då matolja ”luktar” gott. Det finns även en risk att matoljan rinner ut i dagvattnet vilket i längden kan bidra till övergödning vilket vi inte vill vara orsak till.

Under senhösten kommer det komma ut ett brev till våra Säkerhetsrådgivare samt Banbesiktare med ett visst antal frågor som vi önskar att ni besvarar, då det kommer att bli en grund till hur vi ska lägga upp Teamsmöten, utbildningar, träffar med mera. Tanken är att vi inom en snar framtid kommer att ha Teamsmöten för Säkerhetsrådgivarna för att ge en möjlighet till återstart då det inte har varit någon kurs/ möte under åren med pandemin. Det kommer även att bli ett Teamsmöte för våra banbesiktare, vilket känns som att det är viktigt för att få en inblick om hur exempelvis många banor det finns i hela landet som är besiktade och klara för tävling.

En önskan vi i Kommittén har är att olycksrapporterna kommer in även till oss i Kommittén.
Det är viktigt för att vi skall kunna göra en statistik över olycksfall på tävling/ arrangemang.

Ni kan maila in rapporterna till: Pernilla.karlsson@sbf.se så sänds rapporterna vidare till Ulf Järnström och Jan-Olov Nyman som sitter med säkerheten i vår Kommitté.

Vi önskar även att få in miljöincidentsrapporterna, och det är för att kunna sammanställa en statistik över olika incidenter. Rapporterna kan ni skicka in till Frankie.larsen@sbf.se

Både olycksfallsrapporterna och miljöincidentrapporterna kommer att finnas under vår flik hållbarhet på hemsidan.

Många av oss i Kommittén kommer att närvara på Bilsportskonferensen i Stockholm den 26-27/11 och vill ni att vi kommer och besöker er i sportgrenarna så får ni gärna höra av er!

Det har även varit ett Miljöforum i Stockholm tillsammans med Svemo som är väldigt intressant, med många bra föreläsare och många diskussioner.

I första Nyhetsbrevet så började vi att intervjua några sportgrenar gällande elfordon och framtid, och nu är det dags för två andra sportgrenar: Rally och Rallycross.

Frågorna är:
Hur ser ni på er möjlighet att nå målen ”fossilfritt 2030” inom er sportgren?
Hur ser ni på möjligheten med el inom er sportgren? Positivt och negativt.

Svaren vi har fått är från ordförande i sportgrenarna.
Först ut den här gången är Rally med ordförande Janne Rydh

Fråga 1:
Vi ser generellt att antalet tävlande har minskat efter pandemin. Folk hittar annat att göra och i en hastigt ökande kostnadsnivå kanske många väljer att göra annat. Fossilfria bränslen kommer säkert att finnas, men de blir inte billigare än dagens fossilfria bränslen.
Summering. Rally kan genomföras med fossilfria bränslen, men "Rally" kanske kommer att se annorlunda ut med kortare tävlingar, mer sprintliknande former, mer arenaliknande arrangemang. Det koordineras ju väldig bra med ökade utmaningar att hitta tävlingsområden (läs vägar) och funktionärer.

Fråga 2:
Jag har sett rally med helt eldrivna bilar, Opel Corsa, i Österrike under sommaren. Logistiken är tuff med krav på snabb laddning för många fordon samtidigt. Opel har investerat mycket i mobil anläggning i stor container som kopplas in direkt i samhälles 20kV-nät på tävlingarnas serviceplats. Tävlingsbilarna kan enbart köra en-två sträckor innan de måste tillbaka till serviceplatsen för laddning. Tekniken är inget för hemmafixaren, specialutbildade tekniker krävs för service och underhåll. Att tävla med elbilar är såklart möjligt, men utmanande i dagens rallytävlingsformat och till breddtävlande för alla och envar är det mycket långt.

Svaret för Rallycross kommer från ordförande Christer Ekevad:

Fråga 1:
Införandet av fossilfritt drivmedel för nationella rallycrossen ser jag inte som några problem. RallyX kör redan i år på fossilfritt bränsle.

Fråga 2:
Eldrift på våra nationella klasser är nog långt bort, däremot så kan hybriddrift vara tidigare. Vi har redan en bil som har en elmotor som komplement. Vi har inte något färdigt regelverk för detta ännu, TK är inblandad och vi hoppas komma framåt med ett regelverk.

Vi tackar för svaren och i nästa nyhetsbrev kommer ytterligare två sportgrenar få chansen att svara på frågan gällande elbilar inom deras sportgren.

www.sbf.se

22-10-22 Lyckad SxS Nordic-premiär i Hedemora – kändistätt startfält och oförutsägbar pall
Med hela 24 förare på startlinjen kördes premiären av den helt nya serien SxS Nordic. Höstvädret genererade tuffa banförhållanden i leran, där ett kändistätt startfält utmanade motorsportens veteraner och debutanter.

Under lördagen hade den helt nya terrängracingserien SxS Nordic sin inledande deltävling på Hedemora Motorstadio. 24 förare, med totalt 16 Can-Am Maverick XRS, kom till start och fick göra upp i leran under det lätta höstregnet. Den 4,7 kilometer långa banan är en kombination av rallycross- och motocrossbana, och har även en terrängsektion i skogen. Sträckan kördes totalt fyra gånger – två gånger åt varje håll.

Under premiären av SxS Nordic syntes flera kända, svenska profiler. Förutom rallystjärnan Pontus Tidemand tävlade även kändisbonden Joacim Rickling och timbersport-mästaren Ferry Svan. Även motorsportikonen Mattias Ekström fanns på startlinjen – men eftersom han, tillsammans med RCX Promotion, är en av seriens grundare körde han utom tävlan.

Redan efter första sträckan var de flesta förare, kartläsare och fordon täckta av lera. Trots det pumpade adrenalinet och exalteringen låg i luften. Tack vare seriens enhetsbilar och oförutsägbara väderförhållanden blev det en jämn utmaning på banan för både rutinerade förare och debutanter.

Pontus Fredricsson, Stockholm, visade sig vara tävlingens vassaste och satte den snabbaste tiden redan under första sträckan. Efter ytterligare två sträcksegrar stod han som segrare i SxS Nordics första tävling någonsin. Även värmlänningen Isak Reiersen visade snabbt tempo på banan och säkrade därmed andraplatsen. På tredjeplats slutade Henrik Pettersen, Umeå, som gjorde sin absolut första tävling i motorsport.

SxS Nordic första säsong består av ytterligare två deltävlingar – 28 januari i Piteå och säsongsavslutning i Sveg 18 februari.

Resultatlista från den första deltävling i Hedemora finns här. Notera att Mattias Ekström körde utom tävlan och därmed inte räknas med i det officiella resultatet: https://ww3.raceconsulting.com/rally/resultat/totalresultat.jsp?competition=1434

Mattias Ekström, grundare av SxS Nordic:
”Då var premiären av SxS Nordic avslutad. Vi hade en fantastisk dag på Hedemora motorstadio, med många lyckliga deltagare som har fått utmana sig själva ordentligt. Dagens segrare blev Pontus Fredriksson. Han körde fantastiskt bra – felfritt och utan misstag. Det har varit riktigt jämnt mellan förarna och under de fyra sträckorna var det hela tiden olika chaufförer som kämpade i toppen. Så det blev en actionfylld premiär, där några kanske hade lite för mycket motivation. Vi fick se någon framåtvolt, ett tappat hjul och lite sånt som hör till motorsport.”

Pontus Fredricsson, första plats:
”En förstaplats känns såklart riktigt gött. Det här var min första tävling på grus faktiskt. Tidigare i karriären har jag kört banracing och bara tävlat på asfalt. Så det här blev verkligen en succédag för mig. Jag har också haft sjukt kul och lärt mig mycket under tävlingen. Och vilken bil det är att köra. Det är bara att ge järnet och hoppa om du vill – den håller för allt.”

Isak Reiersen, andra plats:
”Det här var en väldigt rolig tävling. Det är första gången jag kör någonting liknande, så det blev en speciell upplevelse. När du kör såna här tävlingar handlar det nästan om en sorts överlevnad, så jag har lärt mig riktigt mycket under dagen. Det är också roligt att ser så många förare på startlinjen och jag ser stor potential för serien i framtiden. Därför känns det extra bra att få vara med och ta en pallplats under den första tävlingen någonsin.”

Henrik Pettersen, tredje plats:
”Det här är min första tävling i motorsport någonsin. Jag har jag kört mycket skoter och hållt på en del med stunt. Men det här är första gången jag fått känna på tävlingsnerver. Därför är jag sjukt nöjd med dagen. Att ta en tredjeplats mot de här grymma motorsportgrabbarna… Jag har verkligen ingenting att klaga på. Nu är det bara att växla upp.”
22-10-19 Sverige presenterar åtta förare stor trupp till FIA Motorsport Games i Frankrike
Svensk Bilsport kommer skicka en trupp om åtta förare att utmana om medaljerna för Sverige i årets upplaga av FIA Motorsport Games, motorsportens egna OS, när tävlingarna avgörs i franska Marseille 26 till 30 oktober.

FIA Motorsport Games är bilsportens motsvarighet till de olympiska spelen. Under den sista veckan i oktober ska hela 17 olika grenar avgöras, med deltagare från hela världen med utgångspunkt från F1-banan Paul Richard i franska Marseille. Detta är den andra upplagan av spelen som genomförs, efter premiären i Italien 2019 där sex grenar avgjordes med svensk representation i fyra av dessa.

Svensk Bilsport skickar en spännande och meriterad trupp, som ställer upp med målet att utmana om medaljerna i åtta av de 17 grenarna.

I Drifting tävlar den nykorade svenska mästaren Mikael Johansson, i Rally2 kommer Jari Liiten med kartläsaren John Stigh som tog brons i årets SM, i Touringcar återfinns Andreas Bäckman som slutade trea i årets STCC.

Vidare representeras Sverige i Karting Sprint Senior av Joel Bergström, historisk som första Svenska Mästare i el-kart, samt Scott Kin Lindblom i Karting Sprint Junior. I Cross Car-klasserna ser vi RallyX Nordic-medaljörerna Patrik Hallberg i Senior och Alexander Gustavsson i Junior. Samt Mikael Sundström i Esport, som kvalade sig till platsen tidigare under hösten.
– Jag är riktigt laddad för att åka och tävla. Jag har kört ganska länge i Sverige och har haft blickarna mot att ta steget utomlands, och när en sådan här möjlighet kom gick det inte tacka nej. Vi kommer ge allt vi har och göra så gott det går, säger Mikael Johansson, Drifting.

Även rallyföraren Jari Liiten ser fram mot att tävla internationellt.
– Det känns otroligt roligt och lite nervöst. Detta blir den första riktiga internationella tävlingen jag kommer köra. Vi ska göra ett ordentligt test inför resan och komma så väl förberedda till Frankrike som möjligt. Nu när jag fått chansen vill jag göra det bästa jag kan av den, säger Jari Liiten, Rally2.

Den svenska truppen leds av Bilsportlandslagets förbundskapten Pier Steffansson.
– FIA Motorsport Games är en unik tävling inom bilsporten med så många sportgrenar och representerade länder som tävlar på samma områden under nästan en hel vecka. Jag var på plats vid premiären i Rom 2019 och bara sedan dess har arrangemanget vuxit till en tävling där både nationell elit inom vissa grenar och internationell världselit i vissa grenar är med och tävlar för sitt land. En riktigt bra satsning av det internationella förbundet tycker jag. Det ska bli riktigt spännande att se vad våra svenska förare kan prestera i Frankrike. Det är bra förare vi har med oss och att vi ska få med oss ett par medaljer hem är något vi siktar på, säger förbundskapten Pier Steffansson.

Tävlingarna i FIA Motorsport Games kommer sändas med svensk kommentering via Svensk Bilsport TV.www.svenskbilsporttv.se

Team Sweden:
Cross Car Jr: Alexander Gustavsson (Arvika)
Cross Car Sr: Patrik Hallberg (Haninge)
Drifting: Mikael Johansson (Orust)
E-Sports: Mikael Sundström (Solna)
Karting Sprint Jr: Scott Kin Lindblom (Borlänge)
Karting Sprint Sr: Joel Bergström (Piteå)
Rally2: Jari Liiten (Sandviken) & co-driver John Stigh (Skänninge)
Touringcar: Andreas Bäckman (Boden)

Intervjuer med samtliga deltagare ur den svenska truppen finns att tillgå via Svensk Bilsport TV:https://www.svenskbilsporttv.se/search?q=motorsport%20games

Läs mer om FIA Motorsport Games här: https://www.fiamotorsportgames.com/

22-10-13 Nya racingserien SxS Nordic lanseras i Sverige med Mattias Ekström i spetsen
En helt ny terrängserie startas upp under hösten. Grundare är motorsportikonen Mattias Ekström och RCX Promotion. I serien tävlar side-by-side-fordon och den första av tre deltävlingar går av stapeln redan nästa helg Hedemora

RCX Promotion, med Mattias Ekström som ägare och konceptets huvuddrivkraft, lanserar en helt ny terrängserie i Sverige med side-by-side-fordon. Seriens första säsong är designad för fordonen Can-Am Maverick XRS och XRC, med tre deltävlingar under hösten 2022 och vintern 2023.

Första tävlingen körs 22 oktober i Hedemora. Banan är en kombination av rallycrossbana, motocrossbana och en terrängsektion i skogen. Därefter körs två vintertävlingar i Piteå och Sveg under början av 2023. Racingformatet består av individuella starter och de tävlande kör samma sträcka flera gånger. Varje fordon delas av två förare, vilket gör det till en prisvärd sport med tuff konkurrens.

För att delta behöver de tävlande en standard Can-Am Maverick XRS eller XRC, försedda med ett särskilt säkerhets- och racingkit som tagits fram med bland annat en uppgraderad säkerhetsbur, godkända säten och andra nödvändiga säkerhetsåtgärder. Även stötdämparna har fått en mindre uppgradering, för att stå emot långa och tuffa förhållanden på banorna. Utöver tävlingarna kommer både deltagare och gäster få chansen att titta på och testa de senaste terrängfordonen och fyrhjulingarna från Can-Am.

Serien kommer bestå av tre deltävlingar: Hedemora (grus, sand och skogsvägar) 22 oktober, följt av två deltävlingar på snö och is i Piteå 28 januari samt Sveg 18 februari.

Mattias Ekström, grundare av SxS Nordic:
“Side-by-side-fordon är riktigt roliga att köra, prisvärda och med stor kapacitet i både terräng och på vägar. Så för mig var det ett självklart beslut att dela min passion för racing med de som vill uppleva action, äventyr och känna adrenalinet pumpa.

SxS Nordic är en möjlighet för personer med helt olika bakgrund inom motorsport att tävla på lika villkor och mäta sin förmåga i en enhetsklass med standardmaskiner. Både debutanter och erfarna förare är alla välkomna att tävla på samma bana.

Vi inleder SxS Nordic med en introduktionssäsong på tre deltävlingar, men planen för framtiden är såklart att expandera. Vi tänker fler tävlingar, nya platser och potentiellt utvecklas till en öppen serie med fordon från flera olika märken.”

22-09-05 Redo för andra halvlek av 2022 – Annas brev
Som en påminnelse om verkligheten drar sig hösten in i våra liv. Ledighetens sköna sommardagar blir till minnen att ta med in i ett mörkt november. Utvilade står vi redo för andra halvlek. Och som alltid har vi massor på gång.

Vi är i gång igen på riktigt efter sommaren och vi har fått förstärkning på kontoret. Det känns jätteroligt att få hälsa ännu en ny medarbetare välkommen. Anna Laurentinsson. Hon började på Svensk Bilsport den 15 augusti i rollen som projektkoordinator. Anna kommer finnas på plats på kontoret i Sollentuna och är en efterlängtad resurs för oss. Närmast kommer Anna från en tjänst inom eftermarknaden i bilbranschen. Varmt välkommen till oss Anna!

Kanske humor. Kanske ironi. Men att det efter något som påminner om sju svåra år äntligen blev premiär av VM-rallycrossens nya el-drivna Supercars på en plats som kallas Hell, säger ändå något tycker jag. Även om det till den tävlingen inte kom de utlovade 10 bilarna så kände jag på plats av något historiskt.

Helt klart går bilsporten mer och mer in i den nya eran med annan drivning på tävlingsbilarna. Det är långt kvar till hela bilsporten är fossilfri och det finns många tankar om hur det ska gå till i olika sportgrenar. Vi vet att det inte kommer göras över en dag, månad eller år. Men vi vet vilken linje internationella bilsportförbundet, FIA driver och kanske viktigare, hur samhället förflyttar sig mot fossilfritt och el-drift. Nyligen beslutade Kalifornien i USA att 2035 måste alla nytillverkade bilar som säljs i delstaten vara avgasfria. Kalifornien har 40 miljoner invånare och är den största bilmarknaden i USA. Nu väntas fler delstater ta efter. Vi är inte där nu, men det är ytterligare ett beslut som pekar ut en riktning mot vad som kommer i en nära framtid. Och ska bilsporten finnas kvar för framtida utövare måste vi anpassa oss.

Framtiden är inte bara fossilfritt och el. Den är även digital utveckling. Jag tänkte på det under ett av sommarens morgonpass ute i Frykstaspåren, vilken resa vi i Svensk Bilsport gjort de senaste åren och som vi fortsatt är mitt i. Ett nytt administrativt system. Licensen blev äntligen digital med egen app. Molnlösningar. Vi kliver in mot en ny hemsidesmiljö. Arbetet med Folkraceappen, som kommer innehålla mer än anbudsförfarandet pågår för fullt samtidigt som vi jobbar med att anpassa Craschtag till vår svenska verksamhet. Därtill blickar vi framåt för hur vi med ytterligare digitala hjälpmedel kan bygga verktyg som förenklar för föreningar, medlemmar, deltagare och publik samtidigt som det gör oss till ett starkare och mer tillgängligt förbund. IT-projekt är ofta tunga belastningar i en budget, men det viktiga är att vi vågar lyfta blicken och se investeringen i dem och den vinning som de på sikt kommer ge för Svensk Bilsport.

För att fortsätta lite i den digitala världen så är det med glädje jag konstaterar den utveckling som vår webbkanal, svenskbilsporttv.se har gjort under sommaren. Vi går ifrån 300 abonnenter till över 4000 på någon månad. Med dessa pengar kan vi producera ännu mer innehåll till kanalen och det är bara tidig höst nu, men redan tittar vi på hur vi kan utveckla kanalen och fylla den med mer innehåll nästa år.

Rättigheter till rörlig media inom sport är en värld för sig. Och med den utveckling som där flera kanaler och mediehus slåss om mer live-innehåll är det inte bara bilsporten, utan flera förbund som ser om sina rättigheter och som sitter med vågskålen där intäkter ligger i den ena skålen och räckvidd i den andra. Det som utvecklas nu är att förbund håller i sina egna rättigheter och producerar mer själva för att ta mer betalt för att släppa i väg dem till andra sändande mediehus. Det har länge funnits och finns ett kommersiellt värde i livesport, men det är de senaste åren som teknik och streamingplattformar vuxit sig starkare. Beteendet att ha flera olika streamingplattformar för film och TV-serier har även flyttat över till sportens värld och det kan gynna de sporter, serier och tävlingar som inte de är mest eftertraktade av de stora mediehusen. Men vi ser även att en del internationella serier också väljer egna plattformar. WRC och VM i rallycross är exempel på det, där tittaren med sin app mot en kostnad får ut mer innehåll än på en TV-sändning.

Det kan tyckas att detta ligger långt från tävlingsverksamheten men vi vet att det finns en stor målgrupp som gillar att se bilsport live och att själva äga sin kund kommer bli än mer viktigt i framtiden. Sport är hårt slit, träning och tävling på ena sidan. Men vi får inte glömma att på den andra sidan står de som ser det som underhållning. Och som sagt. Glädjande att se resultatet på svenskbilsporttv.se för de första fem månaderna. Jag säger att vi ska äga våra egna rättigheter till sporten och se till att det faller medlemmarna till gagn.

Fossilfria bilar, en digitaliserad sportvärld och mer kommersialisering. Tre delar som kanske kommit mot oss snabbare än vi planerat och trott. Tre delar av verksamheten som kanske inte alla känner igen sig i, eller vill ha. Men jag är övertygad om att det är tre viktiga delar för Svensk Bilsports fortsatta utveckling som vi inte kan vända ryggen till.

I skrivande stund är det ca fem månader kvar till nästa års Rally Sweden i Umeå. Tidigare har information gått ut att rallyts vd, Glenn Olsson, väljer att sluta sin tjänst. Det gör att jag själv gå in som operativ styrelseordförande. Det innebär dock inte att jag ska göra rallyt utan vi har insett med många intervjuer och samtal att Rally Sweden har en otrolig kompetens i sin organisation från alla år i Värmland som ska få ett tydligare delegerat ansvar. Det nya arbetssättet bygger på förtroende för organisationen och ett tydligt ansvar, precis som vi arbetar dagligen på kontoret. Tillsammans med nya personer från Umeå och erfarenheterna från året, är arbetet i full gång med nästa års rally och bitar börjar falla på plats.

Den nya styrelsen för Rally Sweden håller som bästa på att sätta samman organisationen och har påbörjat en rekrytering av en projektledare för Rally Sweden. I början av september kommer även organisationen mötas tillsammans med delar av personal från kontoret i Sollentuna för att se över vilka synergieffekter som finns när Rally Sweden nu är helägt av Svenska Bilsportförbundet och med det blir en del av förbundets verksamhet.

I onsdags och torsdags var jag och Glenn uppe i Umeå för att träffa kommunen, rennäringen, personal, markägare och övriga intressenter. Viktiga möten som gör att vi kommer framåt i alla delar. Efter att satt mig in lite mer i en ny komplex värld och ett stort evenemang som omsätter lika mycket på en vecka som hela förbundet gör på ett år, så börjar saker trilla på plats, och jag ser verkligen fram mot ett nytt rally i vinter.

Sommar är ledighet. Men sommar är även tävlingssäsong. Det har tävlats överallt och i nästan alla våra sportgrenar under sommaren. På ett antal tävlingar har det virtuella släppet med sex stycken simulatorriggar varit på plats. Släppet har även gästat stadsfester och andra publika evenemang under sommaren. Att kombinera prova-på verksamhet i simulatorerna, informera om både den digitala bilsporten och den verkliga samt att sätta avtryck var släppet än kommer, har intressemässigt visat sig vara ett lyckat koncept. Tusentals är de som provat-på och varit i kontakt med bilsporten under sommaren. Kul!

Vi ses!

Hälsningar
Anna Nordkvist
Svensk Bilsports Generalsekreterare

22-07-19 Full fart in i sommarledigheten – Annas sommarbrev
Likt en varm skön filt lägger sig sommarens ledighet över oss. Lata dagar i solen. Bad och jordgubbar med grädde. Långbordsmiddagar i skuggan med glada vänner och ett Sverige på halvfart.
Själv mixar jag allt det med lite bilsport också, senast nu i helgen på VM-rallyt i Estland. Men innan ytterligare väntande sommarledighet för min del, kommer här lite spontana nedslag från tiden sedan senaste brevet.

Kanske känns det upprepande, men jag vill verkligen lyfta fram det igen. Det positiva mottagande som de fyra Sportgrenskoordinatorerna fått sedan de började vid nyår. Finns en risk att jag fortsätter lyfta detta. Men klart är att det redan syns synergier mellan sportgrenarna och att de som anställd personal är den hjälp och det stöd till utskotten och verksamheten i stort som det hoppades på när beslutet om dessa tjänster togs.

Tillsammans med dessa koordinatorer har jag regelbunden avstämning för att se var vi är inom olika frågor och projekt som de redan är inblandade i och det är alltid intressant att höra om all verksamhet som bedrivs inom Svensk Bilsport.

Senast riktig roligt att ta del av den rekryteringsverksamhet som driftingen genomför med provkörningstillfällen som erbjuds. Tillfällen som haft rikligt med besökare och intresserade kring hur man kommer med och får tävla i drifting.

Från styrelsen tillsattes projektet Säkerhet i skog för att se över säkerheten i rally. En utvärdering som är gjord och med en färdig rapport till styrelsen. Nu börjar arbetet med att lösa och säkerställa de behov som rapporten pekar på. Det blir verksamhet för kansliet och där är arbetet i gång på en hel del punkter.

Publiksäkerhet är en punkt i rapporten. Här arbetar nu sportgrenskoordinatorn med utskottet på ett utvecklat utbildningsmaterial och en tydligare säkerhetsmanual. Produkterna är klara att sjösättas och implementeras fortlöpande. En annan punkt är ”Statistik och uppföljning” där nya verktyget Craschtag kommer blir väldigt nyttigt när det gäller att få in rapporter om incidenter och följa upp dessa med statistik och uppföljning för utveckling inom säkerhet.

Utveckling sker även på El-bilsfronten när det gäller tävlingsfordon. För några veckor sedan var jag i Helsingborg och deltog när STCC lanserade nästa års tävlingsbilar. Bilar som är hundra procent el-drivna. Och för bara några dagar sedan kom nyheten om ett JSM i STCC, också den med el-bilar. Otroligt spännande att vi är där nu med en SM-klass och en juniorklass med helt el-drivna bilar. Ska även bli intressant att följa STCC:s utveckling nu när de med tystare bilar närmar sig stadsrace igen och med det även blickar mot en ny publik målgrupp. Spännande!

Lite som att öppna en sommarpresent var det att ta del av tittarsiffrorna från SM-veckan som genomfördes i Linköping i slutet av juni. Bilsporten som körde under onsdagen med crosskart och rallysprint hade riktigt bra tittarsiffror och toppade i SVT:s mätningar. Både i traditionell TV och på SVT Play. Kul! Och bra då att rally kommer vara en prioriterad idrott i framtida SM-veckor. SM-veckan är en för oss i bilsporten viktig plattform att synas på exponeringsmässigt och en vecka viktig att vara en del av.

Radiosporten, denna klassiker i de svenska hemmen som varit på plats och förmedlat ”alla” svenska världsframgångar inom sport, bjöd in till trivselkväll för idrottsförbunden en onsdag i början av juni. En bra kväll med inblick i hur Radiosporten arbetar, tänker och värderar. Men även intressant att höra från de andra förbunden att vi är många sporter som brottas med samma frågor. Det framkom tydligt under bikuporna kring visa frågeställningar. Oron för att bli färre utövare. Brist på ledare. Mindre bidragspengar och värdet av att bli mer kommersiella var några av de rubriker som lyftes tydligt från flera håll av oss förbund som var på plats.

Samma frågor som ofta återkommer när jag träffar mina generalsekreterarkollegor från övriga förbund. Att idrotten i Sverige är på väg in i en ny tid som kommer kräva förändringar, det råder det ingen tvekan om. För bilsporten som för övriga förbund gäller det nu att planera för detta och hitta nycklarna till hur det ska lösas. Att bli starkare kommersiellt kring sina produkter och rättigheter är en del av det och där börjar även vi i bilsporten gå i rätt riktning nu.

Att alla inte håller med om allt som presenteras och skrivs på sociala medier är självklart. Att kritisera och ha åsikter är naturligt. Men att ha en tonalitet där man uttrycker sig nedlåtande, har rasistiska uttryck och hotar människor är inte okej. Det kommer aldrig att driva utvecklingen framåt. Ska vi få med oss flera nya in i bilsporten. Nya förare, förtroendevalda och funktionärer måste vi börja tänka på vår tonalitet på nätet. Det samma gäller hur vi uttrycker oss mot tävlingsledning och domare när det går emot oss på en tävling. Att i stridens hetta kasta ur sig icke genomtänkta uttalande kan jag ha förståelse för, men då får man ha heder nog att ursäkta sig efteråt. Igen. Annars har vi snart ingen som vill ta på sig rollen som funktionär eller tävlingsledare.

Beslutet om att Svenska Bilsportförbundet förvärvar Uvåns andelar i Svenska Rallyt AB har nu genomförts och förbundet är nu ensamägare av bolaget och med det Rally Sweden. I samband med övertagande har det strukturerats om i styrelsen för bolaget. Det har att göra med att Svenska Rally AB med Rally Sweden nu blir ett bolag i förbundet, så som de bolag vi har och där vi har samma organisatoriska upplägg. Detta görs för att på sikt ha en mer central och synergigivande drivning av förbundets verksamhet, både förbundsdelen och den kommersiella delen av Svensk Bilsport.

I förra veckan kom tyvärr beskedet att Glenn Olsson, vd för Rally Sweden väljer att lämna uppdraget för nya utmaningar i karriären. Naturligtvis ett stort avbräck. Vi tappar en duktig, erfaren person som har väldigt mycket kunskap om hur VM-rallyt ska drivas. Glenn har under åren gjort ett enormt arbete med att lyfta, stärka och befästa Rally Sweden som ett professionellt idrottsevent och dessutom skapat ett starkt kommersiellt varumärke för Rally Sweden.

Arbetet har nu startat med att tillsätta en ersättare för rallyt. Målbilden är att så snart som möjligt ha den personen på plats för att denne ska kunna gå lite parallellt med Glenn under en övergångsperiod. Samtidigt så finns det en stor kompetens bland de som under åren funnits med och genomfört rallyt och även en positiv anda från Umeå att utveckla Rally Sweden.

Tillsammans med förbundets ordförande Roger Engström och vice ordförande Ninna Hansson Engberg var jag på plats vid VM-rallyt i Estland där vi hade bra samtal med VM-promotorn om Rally Sweden och framtiden.

Till nästa gång, ha en underbar sommar.

Hälsningar
Anna Nordkvist
Svensk Bilsports Generalsekreterare

22-07-18 Glenn Olsson lämnar Rally Sweden – jakten på en ersättare har redan börjat
Rally Sweden är Sveriges största idrottsevenemang. I vintras flyttade VM-tävlingen från Värmland till ett snösäkrare Umeå. Nu står det klart att rallyts vd, Glenn Olsson, väljer att gå vidare i karriären.
– Just nu är ett av Idrottssveriges absolut roligaste jobb ledigt, säger Bilsportförbundets generalsekreterare Anna Nordkvist.

Efter tioårs tid lämnar nu Glenn Olsson sin tjänst som vd på Rally Sweden.
– Det har varit otroligt roliga och fantastiska år på Rally Sweden. Jag är verkligen stolt över vad vi har åstadkommit och den utvecklingsresa som rallyt gjort. Flytten till Umeå var ingen lätt resa och efter tio år som VD är det nu dags för nya utmaningar, säger Glenn Olsson och fortsätter.
– Rally Sweden har sin bas i Umeå nu vilket innebär även att jag behöver vara mer på plats där och ännu mer hemifrån och den lösningen är inte långsiktig för mig och familjen, förklara Olsson som nu valt att avsluta sin tjänst som Vd för Rally Sweden.

Premiären i Umeå för Rally Sweden blev lyckad. Både publikt och ekonomiskt. Ytterligare två år som VM-arrangör finns kvar på avtalet som Svenska Bilsportförbundet har med VM-promotorn.
– Det är naturligtvis ett stort avbräck för Rally Sweden och förbundet som är ägare av rallyt. Vi tappar en duktig, erfaren person som har väldigt mycket kunskap om hur VM-rallyt ska drivas. Det blir en ny situation for oss alla. Glenn har under åren gjort ett enormt arbete med att lyfta, stärka och befästa Rally Sweden som ett professionellt idrottsevent och dessutom skapat ett starkt kommersiellt varumärke för Rally Sweden. Så det blir en utmaning, säger Anna Nordkvist, Generalsekreterare för Svensk Bilsport och ordförande i Rally Sweden.

Om dryga sex månader körs nästa Rally Sweden.
– Det är snart. Men vi kommer tillsätta en ersättare efter Glenn för rallyt och arbetet med det pågår för fullt just nu. Målbilden är att så snart som möjligt ha den personen på plats för att denne ska kunna gå lite parallellt med Glenn under en övergångsperiod. Samtidigt så finns det en stor kompetens bland de som under åren funnits med och genomfört rallyt och även en positiv anda från Umeå att utveckla Rally Sweden, säger Anna Nordkvist som tillsammans med förbundets ordförande Roger Engström och vice ordförande Ninna Hansson Engberg reser till VM-rallyt i Estland till helgen för samtal och lärdomar om hur andra länder arrangerar.

Exakt sista dag för Glenn Olsson är inte satt.
– Nej, det är inte klart och jag vill även hinna göra ett bra avslut för alla parter. Jag vill att rallyt fortsatt vara en framgång, säger Glenn Olsson som nu kan blicka tillbaka på över tio år som ansvarig för Rally Sweden.
– Det är så mycket minnen som jag tar med mig från den här tiden. Otroliga tävlingar, fantastiska förare och team. Men det jag tror jag kommer sakna mest är alla som varit med och genomfört rallyt. Alla i den återkommande tävlingsledningen och alla funktionärer under dessa år. Utan dem kan man inte genomföra ett VM-rally avslutar Glenn Olsson.
22-07-05 SBF information: Flytt av hemsidor för föreningar som använder Episerver
Med anledning av att Riksidrottsförbundet från och med 1 januari 2023 inte längre kommer tillhandahålla Episerver, den hemsideslösning som många föreningar använder kommer här lite information och rekommendationer till föreningar inom Svensk Bilsport som har hemsidan i Episerver.

Bakgrund till hemsidesbytet
Efter en drastisk prishöjning från hemsideleverantören finns inte längre budgetutrymme för Riksidrottsförbundet (RF) att erbjuda kostnadsfria hemsidor till föreningar och förbund.

En annan anledning är RF:s reviderade uppdrag och den nya digitala inriktningen mot 2025. Dessa innebär att RF endast skall fokusera på sitt kärnuppdrag, där externa kommunikationslösningar till RF:s och SF:s medlemmar anses ligga utanför uppdraget.

Då måste ny hemsida vara på plats
Samtliga föreningar och förbund som i dag använder Episerver måste ha bytt hemsida senast 31 december 2022

Detta händer med IdrottOnline
IdrottOnline försvinner inte. Endast hemsidesfunktionen försvinner. Vi vill framhålla att tex medlemsregistret kommer vara kvar!

Så här skriver RF:
RF kommer alltid att behöva erbjuda digitala lösningar som krävs för att uppfylla sitt kärnuppdrag, dvs. fördelning av ekonomiskt stöd. Lösningar för att ansöka om LOK-stöd, idrottsmedel, folkbildningsstöd mm alltid kommer att tillhandahållas av RF. De delar som däremot ligger utanför RF:s kärnuppdrag kommer att ses över så att dessa hanteras av rätt part.

Rekommendationer och hjälp att komma igång
RF har tagit fram ett material för föreningar som kan fungera som en bra hjälp när föreningen bestämt vilken hemsideslösning som ska användas. I materialet finns bland annat en checklista, en lista på leverantörer som erbjuder tjänst för hemsida och en lista över 19 alternativa föreningsadminstrativa system, däribland ett antal som också erbjuder hemsideslösning.

Här är hela materialet som tagits fram för att stödja föreningar: https://www.rf.se/globalassets/riksidrottsforbundet/nya-dokument/nya-dokumentbanken/ovrigt/val-av-hemsideverktyg-forening---sf.pdf

Här finns frågor och svar från RF: https://www.rf.se/bidragochstod/it-tjanster/Nydigitalinriktningmot2025/fragorochsvar/

Länk till lista på leverantörer som erbjuder tjänst för hemsida: https://www.websiteplanet.com/sv/website-builders/

Länk till lista över 19 alternativa föreningsadminstrativa system: https://www.rf.se/bidragochstod/it-tjanster/Integration/lasatillidrottonline/

Förbundets hemsida och nuvarande bilsportföreningar i Episerver
Just nu pågår ett arbete med att ta fram den nya sidan för förbundet. Det har genomförts workshops för att se över förbundets struktur när det gäller hemsidan, vad förbundssidan ska innehålla och hur den ska se ut. Det arbetet med innehåll och design är på väg att avslutas. Målet är att börja kunna fylla på med innehåll efter semestern.

Kostnader för förbund och föreningar
Tidigare var alla sidor fria. Nu när RF kliver av Episerver kommer hemsidorna innebära en kostnad. RF har rekommenderat Sitevision eller Umbraco för förbunden, Svensk Bilsport har valt att använda Sitevision.

För distrikten inom Svensk Bilsport kommer det, som nu, tas fram en spegling av förbundets sida som tilldelas Distrikten och som bekostas av förbundet centralt.

Detta gäller inte föreningarna. Svensk Bilsport kommer från den grundmall som tagits fram för förbundets sida kunna erbjuda ett förslag i Sitevision för de föreningar som i dag använder Episerver. Dock kommer det inte kunna vara kostnadsfritt. Sitevison utgår i sin prisbild från hur medlemsstor föreningen är, där kostnadsspannet är från den minsta föreningen på 200 kronor i månaden till den största på 1200 kronor i månaden plus moms.

Detta kommer RF hjälpa till med
RF kommer ta fram verktyg för export av visst innehåll från nuvarande hemsidor. Det gäller för överflytt av bilder och filer. Nyhetsartiklar kommer behöva flyttas manuellt, som det ser ut i dagsläget. Det kan alltså redan nu vara tid att börja spara ner textmaterial som önskas på den nya sidan, även om föreningen ännu inte vet vilken ny plattform som ska användas.

Här kan föreningar få stöttning
RF-SISU distrikten kommer att stödja de föreningar som önskar i processen att välja en ny hemsidesleverantör.

Vid frågor
Kontakta i första hand ditt RF-SISU-distrikt, men då går även att kontakta,
22-07-05 Missa inte svenskbilsporttv.se
Svensk Bilsport har flyttar in sin webb-tv på en ny plattform, svenskbilsporttv.se.
Den 15 april kördes premiären av folkracesatsningen Återstartracet. Första tävlingen skedde i Varberg. Med den gjordes även flytten av Svensk Bilsports nya playtjänst som med nya namnet svenskbilsporttv.se flyttar in hos Staylive.

Även premiären av SM i crosskart sändes och i kalendern nu planeras det även för mer folkrace, Rally och SM i rallycross för att nämna några av sportgrenarna som syns på svenskbilsporttv.se

Samtliga sändningar och reportage hittas även i appen svenskbilsporttv.se. Appen finns att ladda ner både på Appstore och Google Play.

Den nya plattformen hittas på, www.svenskbilsporttv.se
22-07-05 Nu börjar resan mot Strategi 2030
Svensk Bilsport har beslutat om att påbörja ett strategiarbete för verksamheten fram mot 2030. Arbetet med den nya strategin börjar nu.

Arbetet med att ta fram den nya strategin kommer göras i tillsammans med företaget Reach Potential som har stor erfarenhet processarbete i stora organisationer och som är väl förankrade inom idrottsrörelsen och dess verklighet. Målet är att arbetet ska leda fram till en ny strategisk plan med inkluderande vision, verksamhetsidé, kärnvärden och strategiska fokusområden för Svensk Bilsport fram till 2030. För strategiarbetet har styrelsen utsett en styrgrupp bestående av styrelserepresentanterna Maria Björk Svensson och Susanne Kottulinsky.
– Ja, nu ska kartan ritas som ska visualisera och ge oss i bilsporten en riktning framåt. Det blir en karta ritad av medlemmar och bilsportintressenter. En karta både för dem som redan finns, och de nya vi vill nå. Med början idag tas Svensk Bilsport rakt in i framtiden. Där varje unik röst, kommer göra skillnad, säger Maria Björk Svensson.

Starten för strategiarbetet är nu och kommer börja med en analys- och kunskapsinhämtningsfas, där personer i och runt bilsportens olika delar kommer att bli delaktiga i intervjuer och samtal. Efter sommaren kommer ett antal workshopar runt om i landet att genomföras för lyfta bilsportens viktigaste mål framåt.
– Det kommer bli ett stort processarbete men det är viktig. Vi vill få hela bilsportrörelsen involverad i arbetet för det är vi sen som tillsammans ska utföra det som framkommer i strategin, säger Susanne Kottulinsky.

När workshoparna är genomförda kommer resultatet från dessa utgöra grunden för den strategi som bilsporten ska leva efter. Vid Förbundsmötet 2023 planerar styrelsen att lägga fram strategin för beslut om hur hela Svensk Bilsport ska arbeta fram mot 2030.
22-06-27 Missa inte Rally och Crosskart live i SVT
I veckan startar SM-veckan sommar i Linköping. Bilsporten har två sportgrenar representerade. Rally och Crosskart. Båda avgörs under onsdagen den 29 juni på Linköpings Motorstadion.

För den som inte kan komma och uppleva bilsporten på plats sänds hela tävlingen live på SVT:s plattformar med start 10:00.

All information om SVT:s sändningar i SM-veckan finns på: https://www.svt.se/sport/sm-veckan/guide-sm-veckan
22-06-20 MK Ratten tar över anrika trampbilsrallyt i Torsby
Trampbilsrallyt har en gammal anrik tradition i Torsby under midsommarfirandet. Redan 1963 kördes det första rallyt och efter två års coviduppehåll är arrangemanget nu tillbaka.

MK Ratten tar över ansvaret för tävlingen av Torsby Rotaryklubb som drivit trampbilsrallyt sedan mitten av nittiotalet.
– Vår ambition är att fortsätta hålla kvar vid tidigare traditioner. Vi tackar Torsby Rotary för förtroendet att ta över denna traditionsenliga tävling, säger MK Rattens Mikaela Renhult.

Trampbilsrallyt är en tävling för 6-åringar med totalt 36 startande uppdelat på sex heat. Vinnaren i varje heat kör final.

Årets tävling går av stapeln på midsommarafton 24 juni kl 17:00 vid gamla torget i Torsby centrum och är för alla barn födda 2016 (6 år).

Anmälan görs av förälder/målsman vid MK Rattens tält i samband med midsommarfirandet i Herrgårdsparken. Anmälan är öppen 12.00-15.00 – Först till kvarn gäller.

Välkommen till ett fartfyllt och roligt midsommarfirande i Torsby!

Mer info om trampbilsrallyt och dess historia hittar du på http://trampbilsrallyt.se/
22-06-13 Elias Svensson vann Xtreme i Likenäs
Förra året var det 50 år sedan Likenäs MK bildades. I helgen arrangerade klubben sin första SM-deltävling i Crosskart, med exakt 100 startande. Segern i huvudklassen Xtreme tog Elias Svensson, Östmark, hand om.

Klass 1. Arrangören hade förstås Hampus Hagström på plats med sin 85-kubikare. Hampus vann SM-premiären i Arboga och tog sig genom de tre kvalheaten hemma på Femtåbanan utan att tappa ett enda poäng.
Samma poängskörd, maximala 30, hade Köpings Alfred Eriksson. När starten gick hamnade Hampus i trafik medan Alfred rundade de framför på utsidan och skapade sig en lucka. Den var för stor för att ta in när Hampus väl kom loss.
- Det började regna precis innan A-finalen, så det var lite chansartat, men det gick ju bra, säger Alfreds pappa Marcus Eriksson.
De två talangerna Hampus och Alfred delar nu cupledningen i Klass 1. Trea i Likenäs var Ebbe Strömberg, före Oscar Fransson och Eddie Jonsson Persson.

Klass 2 JSM. Norskt besök i Likenäs och segern gick till Timian Johan T. Hansen, tvåtakt, medan Jonas Sørlie var trea, även han i en tvåtakt. In mellan dessa "smög" sig Maximus Joge i en fyrtakt.
- Idag var det en fantastisk dag, konstaterar han på Facebook.
Med två fjärdeplatser och en heatseger tog han sig till A-final som femma. Där gjorde han en bra start och låg tvåa under samtliga sex varv. Planen var att ta alternativet på näst sista, men då kom han lite för fort och fick göra det på sista istället. Ut som fortsatt tvåa.
- Äntligen en pallplats!
Fyra Eivind Walfridsson Dahl, som därmed behåller ledningen totalt, och femma Patrick Ruud.

SM 650cc. Hemma i Arboga var nyblivne landslagsföraren Noel Eliasson tvåa, efter Fredrik Eriksson. Nu i Likenäs knep Noel segern och toppar därmed SM-tabellen då Fredrik "bara" blev fyra. Mellan sig hade de Johan Fransson och Erik Andersson.
- Jättebra helg! Vinster rakt igenom, nöjd förstås.
Startplattan var blöt och banan upptorkande, så många hade inställningsbekymmer. Noel kom ut som trea, efter Johan Fransson och Markus Andersson. Redan på tredje varvet tog han alternativspåret.
- Då hade jag flyt, för jag fick fri luft och kunde jaga ikapp dem framför. Banan i Likenäs upplever jag som lite trång, så jag trodde inte på seger. Desto roligare när det lyckades, säger Noel.
Johan Fransson knep som sagt andraplatsen, medan Markus fick svartflagg för en incident mot slutet.

SM Xtreme. Den förare som gick obesegrad genom helgen var Elias Svensson. Förra året startade han endast i finalen, och då utan att ta poäng. Årets premiär avstod han till förmån för RallyX (seger där), så tredje gången gillt i SM.
Men snabbast iväg från den upptorkade startplattan var Elias Nilsson, i sin andra tävling i klassen. Ett tag ledde sedan Algot Hammarqvist, men när han tog alternativet gick Elias Svensson upp i spets.
- Kände att jag bättre fart än de framför, och så hade jag lite tur när Elias Nilsson gick in i alternativet. Då fick jag fritt att jaga Algot Hammarqvist, säger Elias Svensson.
Kvar i SM-toppen är dock Sebastian Enholm. Han inledde helgen med att köra med ena bakhjulet över den vita banmarkeringen på startplattan och fick svartflagg. En bestraffning som ett antal förare ådrog sig.
Nu blev "Sebbe" ändå trea efter att genast ha tagit alternativspåret i A-finalen och sedan jagat framförvarande.
- Jag är nöjd med helgen som helhet för jag leder fortfarande SM och det är det viktigaste, säger Sebastian.
Fyra Linus Andersen och femma Rasmus Brunnkvist, också han i sin andra tävling efter klassbytet. Hemmahoppet Elias Nilsson slutade åtta efter hårda uppvaktningar.

JRM Xtreme Junior. En Munkforsförare knep segern, Rasmus Persson. Det efter två heatsegrar i kvalet. Startplattan var hal när det var dags för final, men Rasmus gled av asfalten bäst av alla och kunde sedan utöka sin ledning till ointaglig längd sex varv senare. Tvåa Loke Pettersson och premiärvinnaren Emil Naessén trea.
Det gör att Emil behåller mästerskapsledningen, då Rasmus inte fanns på plats i Arboga.

50+. I klassen där "gubbarna" är över 50 år är det på pappret stentufft. Ändå tog Anders Martinsson i helgen sin andra raka seger.
- Kul ser du! Jag låg tvåa efter ett par varv, men så kom en liten lucka, säger Martinsson.
Det var klubbkompisen i Arvika, Patrik Eriksson, som gjorde ett litet misstag och en vaken Martinsson var inte sen att utnyttja det. Efter två heatsegrar och en tredjeplats i ett kval stod han på ruta tre. Johan Eklund kvalade bäst med idel heatvinster och hade pole, men han slutade trea. Tvåa blev Eriksson.
Martinsson toppar cupligan med maximala poäng inför fortsättningen i Östmark.
Ende deltagaren i Klass 3 - William Sätereie - fick köra kvalen med veteranerna trots att han knappt är hälften så gammal. Sin egen final vann han så klart.
22-05-25 Glitter och glamour. Däckrök och betongsuggor. Livets blandning är vad den är när min tjänst tar mig till alla möjliga miljöer.
SM i drifting körde sin andra deltävling nästan granngårds till mig när de för någon helg sedan byggde upp sin bana på parkeringen vid Färjestads hockeyarena. Kul att det som vi inom bilsporten ofta pratar om, att ta sporten närmare folket, görs med sporten. Drifting är verkligen en publiksport. Kul att vara på plats och se denna växande sportgren live.

Färre motorer och tävlingsnerver var det när vi i Svensk Bilsport äntligen kunde samlas för en Bilsportgala igen. En kväll i Norrköping där 2021 års medaljörer kunde firas.
Jag blir alldeles varm i hjärtat när jag tänker på att jag från scenen fick tacka av en helt ovetande Jörgen som nu lämnar sin tjänst på Svensk Bilsport för Mantorp Park. Och att jag fick dela ut Bilsportens Hederspris till en lika oförberedd Kurre som nu passerat 20 år på Svensk Bilsports kansli. Jag vet att många av er som läser detta haft kontakt med dessa herrar. Att få stå där och belysa båda dessa och vad de gjort och fortsatt gör för sporten var verkligen något av det roligaste, bästa och finaste jag gjort på länge.

Samtidigt som säsongen är i gång och en del mästerskap kommit en bit in i sina serier rullar den vardagliga verksamheten på. Förutom det vi gör varje dag på kontoret så har vi också ett flertal projekt som pågår. Vissa i uppstart. Andra går mot avslut.

– Licensutredningen är ett projekt som Tomasz på licensavdelningen driver i en projektgrupp med personer från distrikt, utskott och föreningar. Målet med den utredningen är att se över de licenser vi har idag inom förbundet, se om det behöver justeras i licensstrukturen, om det finns förenklingar att göra. Och vad och vem som påverkas om förändringar görs. Tomasz och projektgruppen kommer snart redovisa resultatet av det arbetet.

– Pågår gör även arbetet med utbildningsplattformen där Ellinor Aspenqvist som kliver in som assisterande förbundskapten även kommer har en del av sin tjänst i arbetet med den nya utbildningsplattformen. Vi börjar komma i den fasen där material ska laddas in och nu behöver vi allas hjälp med att bistå med utbildningsmaterial.

– Många av er som läser detta har sett att Riksidrottsförbundet stänger ner sin hemsidesplattform den 31 december. En plattform som många av specialidrottsförbunden använder sig av, samt många av idrottsrörelsens föreningar som även de nyttjar denna tjänst som Riksidrottsförbundet under åren ställt till förfogande för idrotten i Sverige. Nu stängs den ner och samtliga användare behöver hitta sina egna lösningar. Riksidrottsförbundet har varit behjälpliga med att scanna marknaden på plattformar och kommit med rekommendationer. Svensk Bilsport och många andra förbund har valt att gå på en plattform som heter Sitevision, så även Riksidrottsförbundet själva. Arbetet med att ta fram den nya sidan för Svensk Bilsport pågår. Från den kommer sen samtliga distrikt att tilldelas en hemsida, precis som idag. Samtliga föreningar inom Svensk Bilsport kommer även att få chansen att vara en del av den nya plattformen. Även det så som det fungerat tidigare genom Episerverplattformen.

– Inom samma område kan man nästa säga så pågår arbetet med att ta fram den nya Folkraceappen. En app som kommer förenkla för arrangörer av folkrace i det administrativa runt en tävling och även hanteringen av anbud. Tyvärr är projektet lite försenat på grund av att en stor del av teknikutvecklingen tidigare hämtades från Ryssland. Där har förbundets IT-partner nu fått hitta ny kompetens på annat håll precis som många andra och det har gjort att projektet halkat efter lite i tidschemat.

– Under föregående år togs en kommunikationsstrategi fram. Kommunikation är en viktig fråga och något som görs dagligen. Ibland externt och synligt. Ibland mer riktad och målgruppanpassad och inte externt synlig till alla. Den nya hemsida för landslaget som nu är presenterad är resultatet av en synlig kommunikation för att lyfta bilsportens landslag mer.

– På hållbarhetsfronten har projektet Biologiskt mångfald som delvis är finansierat av pengar från internationella bilsportförbundet, FIA, just startat. De första artinventeringarna är genomförda. I projektet kommer tre bilsportanläggningar att inventeras tre gånger för att sen kunna analyseras och få ett resultat. I tidigare nyheter om detta har det lyfts fram att när SVEMO genomfört likartade projekt har resultatet varit väldigt bra. Där har det visat sig att en motorsportsanläggning som är i bruk har ett stort värde för artrikedomen och dess fortlevnad. Ett viktigt projekt som kan komma att bli väldigt bra information att ha med i framtida dialoger med beslutsfattare.

Dessvärre drabbades vi i bilsporten av ett dödsfall i början av maj. Det var under en folkracetävling som en funktionär omkom. Det är så fruktansvärt när något sådant här händer. Och jag kan inte sätta mig in i de närmast situation. Men jag vet att den arrangerande föreningen hanterade denna tragiska situation på ett föredömligt sätt, framför allt med det stöd de gav varandra.

Internationella bilsportförbundet FIA har beslutat att utövare från Ryssland och Belarus kan delta på internationella tävlingar under neutral flagg. Vi i Sverige tillsammans med Storbritannien och ett antal andra västeuropeiska länder har sedan start, efter Rysslands invasion på Ukraina, varit tydliga med var vi står i frågan. Vi har ifrågasatt varför det inte kan finnas en tydlighet att utesluta förare från Ryssland och Belarus på tävlingarna för att få full kraft i sanktionerna mot dessa länder. Beslutet är att utövare från Ryssland och Belarus kan delta i internationella tävlingar om de fyller i, ett av FIA framtaget avtal, där de avsäger sig allt stöd till länderna och att de tävlar som förare utan tillhörighet till något land och under neutral flagg. Det är beslutet som FIA tagit och som medlemsländerna ska arbeta utifrån och gäller i hela världen.

Maj nu. Men ändå bara nio månader kvar till nästa VM-rally i Umeå. Nyligen var jag i Portugal för jubileet av rally-VM som fyller 50 år i år. En trivsam tillställning med gott om legendarer och klassiska rallybilar på plats. Som ensamägare av Rally Sweden, som förbundet nu är, är en bra och utvecklande dialog med promotorn och FIA mycket viktig och jag känner att vi har det. Efter några tuffa snöfattiga år är alla mycket nöjda med det som Rally Sweden och Umeå kunde erbjuda redan vid det första besöket på den nya VM-platsen.
Därtill så etablerar vi även som helägare en djupare dialog med Umeå och beslutsfattarna där. Ordförande Roger och jag har redan haft några bra möten med organisationen i Umeå och nästa vecka reser vi upp för nya möten. Samtalen är bra och Umeå är verkligen engagerade i arbetet att fortsätta utvecklingen av Rally Sweden i Umeå.

Innan VM i rally har vi dock många härliga tävlingar att se fram mot. Visste ni att vi under ett år arrangeras ca 1000 nationella tävlingar tillsammans, det är otroligt imponerande!! Närmast på den internationella kartan har vi Karting EM i juni, därefter Rallycrossen i Höljes i juli, Dragracing EM i augusti.

Ni kanske sett nyheten! Förra året hade vi en väldigt lyckad konferens tillsammans som samlade närmare 250 personer från bilsporten då vi skapade en mötesplats där vi kunde samlas tillsammans för att ses, samtala och utvecklas. Konferensen fick väldigt positivt gensvar och just värdet att mötas och då över distrikt och sportgrenar var väldigt påtagligt, kommer därför den här formen av träff tillbaka även i år. Datum att planera in för konferensen är helgen 26-27 november. Det är ännu inte klart var konferensen kommer vara, det kommer meddelas inom kort.

Nu ser jag fram mot att få komma ut på några tävlingar till sommaren, jag har Kils MK som granne när jag är i sommarstugan och först ut blir nog Arvika den 10/11 juni.

Vi ses!

Hälsningar
Anna Nordkvist
Svensk Bilsports Generalsekreterare
22-05-11 Mikaela Åhlin-Kottulinsky första kvinnliga förare att tilldelas Motorprinsens medalj
Onsdagen den 11 maj delade H.K.H Prins Carl Philip ut Motorprinsens medalj till Mikaela Åhlin-Kottulinsky på kungliga slottet.

Mikaela Åhlin-Kottulinsky tilldelas Motorprinsens medalj för 2021 med följande motivering:
”År 2018 vann Mikaela ett STCC-lopp som första kvinna i STCC:s historia. 2021 placerar hon sig som total tvåa i Sveriges tuffaste racingklass. Trots motgångar och incidenter på banan har Mikaela på samma villkor tävlat sig upp till toppen mot Sveriges absoluta elit. Med årets resultat har Mikaela bevisat att hon hör hemma i elitens absoluta topp”.

”En obeskrivlig ära att bli uppmärksammad för mitt fantastiska år 2021 med den historiska silvermedaljen för min andra plats totalt i STCC. Det har varit ett magiskt år på många sätt, både rent körmässigt samt att få vara en del i att påverka och göra skillnad gällande vårt klimat i samband med Extreme E tävlingarna. Nu är siktet inställt på 2022, och målet för mig, Johan Kristoffersson och Rosberg X Racing är glasklart: Att behålla mästerskapstiteln i Extreme E” berättar Mikaela.

”Att få vara med och ge Mikaela Motorprinsens medalj känns fantastiskt bra. Det råder inget tvivel om att motorsport är en mansdominerad sport, även om det till min stora glädje blir fler och fler tjejer/damer som söker sig till sporten. Medaljen instiftades 1976 och Mikaela är den andra kvinnan som tar emot medaljen, men den första kvinnan som erhållit medaljen som förare. Detta delar hon med Björn Waldegård, Stig Blomqvist, Ronnie Peterson, Thed Björk med fler. Mikaela är en stor förebild för många unga inom motorsport, därför är det extra kul att få tilldela Mikaela denna medalj.” säger David von Schinkel KAK

Under dagen delades även Motorprinsens medalj ut till just teamkollegan Johan Kristoffersson för sitt Rallycross VM-guld 2017, likaså till Timmy Hansen för hans Rallycross VM-guld 2019 samt till Thed Björk för sina 3 STCC titlar från 2013-2015.

Motorprinsens medalj är en utmärkelse inom svensk bilsport, fick sitt namn för att uppmärksamma prins Bertil (motorprinsen) stora betydelse för motorsporten i Sverige.

Medaljen är av åttonde storlek och i guld.

Kartläsaren Tina Thörner är den första kvinnan att tilldelas utmärkelsen 2012.
22-05-11 Se premiären av RallyX med svenska kommentatorer live på svenskbilsporttv.se
Nu i helgen körs premiären av årets RallyX i rallycross på klassiska VM-banan Höljes. Du kan se hela helgens sändningar med svenska kommentatorer på svenskbilsporttv.se eller i appen med samma namn.

Världsmästaren till start
Ett gediget startfält kommer göra upp om segern i premiären. Med finns bland annat regerande världsmästaren Johan Kristoffersson. Han får sällskap av fler förare med VM-erfarenhet, så som Niclas Grönholm och Anton Marklund.

Kommentatorer är de rutinerade speaker-bröderna Christian och Johan Holmudd som lotsar dig genom helgens sändningar.

Du hittar sändningarna här: https://www.svenskbilsporttv.se/livestream/s-rally-x-deltavling-1-2-fran-holjes-wneb74

Appen för svenskbilsporttv.se finns att ladda ner på Appstore och Google Play.
Mer information om RallyX finns på, www.rallyx.se

22-05-07 Bilsportlandslaget växlar upp
Truppen till bilsportlandslaget 2022 är nu uttagen. Världsstjärnor som Marcus Ericsson och Johan Kristoffersson blandas med unga namn på väg upp.
– För mig är det här stort. Att vara med i landslaget har alltid varit en dröm för mig, precis som det är för alla elitidrottare, säger rallycrossföraren Klara Andersson.

Förbundskapten Pier Steffansson har tagit ut sammanlagt 47 förare till landslaget, fördelat på 26 till A-landslaget och 21 till juniorlandslaget. Klara Andersson är en av dem som får chansen igen.
– Det är en milstolpe för mig som atlet. Jag har fått så mycket positivt av att vara med i landslaget. Pier Steffansson är en sån stöttepelare för mig, både som bollplank och som någon som kan öppna dörrar. Jag kan lugnt säga att utan den hjälp med personella resurser, kunskap och utvecklande pusselbitar som landslaget erbjudit mig hade det inte blivit några VM-starter och det karriärsteg som jag nu tagit hade aldrig blivit av, säger Klara Andersson som under hösten 2021 fick sitt internationella genombrott i VM-premiären av RX2e – den nya elbilsklassen i rallycross.

Förbundskaptenen Pier Steffansson berättar:
– Vi har ett nytänkande inom landslaget, och gör det här helt individanpassat. Alla behöver olika saker. Det är viktigt att vi har våra läger och gör saker tillsammans, men sen så är det anpassat efter varje individ, säger han.
– Klara Andersson är ett bra exempel på det. Vi satte upp en plan tillsammans med en tydlig målbild som hon och vi därefter arbetat steg för steg med och det har fallit väldigt bra ut. Det handlar verkligen inte om att bidra med finansiering, det handlar mer om att dra i kontakter, se till att testerna blir bra, och att alla förutsättningar för att kunna prestera blir så bra som möjligt utifrån just den individuella förarens behov.

Bland de övriga namnen i landslaget finns bland annat Felix Rosenqvist och Mikaela Åhlin-Kottulinsky, Oliver Solberg, Viktor Gustavsson samt Patrik Hallberg och Alexander Gustafsson.
– Det är en riktigt bra samling människor vi har i landslaget, och det ska bli spännande att se vilka av dem som tar stora kliv framåt redan under denna säsong, säger Pier Steffansson.

Fakta: Landslagstruppen i sin helhet
Rallycross:
Johan Kristoffersson, MK Team Westom, Anton Marklund, Bolidens MK, Oliver Eriksson, MK Speed, Kevin Eriksson, MK Speed, Philip Gehrman, MK Kopparberg, Timmy Hansen, Götene MK, Kevin Hansen, Götene MK, Klara Andersson, SMK Hörby (junior), Linus Östlund, Finnskoga MK (junior), Isak Sjöqvist, Rasbo MK (junior) samt Casper Jansson, Rasbo MK (junior).

Rally:
Oliver Solberg, MK Ratten, Tom Kristensson, SMK Hörby, Mattias Adielsson, Göteborgs MF, Johan Johansson, KAK, Pontus Tidemand, SMK Eda, Isak Reiersen, Östmarks Motor och Fritidsförening samt Jari Liiten, Sandvikens MK (junior).

Racing:
Marcus Ericsson, KAK, Felix Rosenqvist, KAK, Mikaela Åhlin-Kottulinsky, KAK, Andreas Bäckman, Luleå MS, Jessica Bäckman, Luleå MS, Thed Björk, Karlskoga MF, Joel Eriksson, Tomelilla MK, Alfred Nilsson, KAK (junior), Rasmus Lindh, KAK (junior), Linus Lundqvist, KAK (junior), Dino Beganovic, KAK (junior), Joel Granfors, KAK (junior), Viktor Andersson, KAK (junior), Mathilda Olsson, KAK (junior) samt William Karlsson, KAK (junior).

Karting:
Jesper Sjöberg, SMK Västerås, Viktor Gustavsson, Kristianstads Kartingklubb, Rasmus Jansson, Rasbo MK, Viktor Öberg, Borås MK, Oscar Pedersen, KAK (junior), Albin Sturesson, Kristianstad Kartingklubb (junior), Norton Andreasson, KAK (junior), Caspian Hagman, Jönköping Kartingklubb (junior) samt Joel Bergström, KAK (junior).

Crosskart:
Oskar Andersson, Vimmerby MS, Patrik Hallberg, Haninge MK, Noel Eliasson, SMK Arboga, Algot Hammarqvist, Åtvidabergs MK (junior) samt Alexander Gustafsson, MK Team Westom (junior) .

www.swedennationalteam.se

22-04-29 Ekonomiskt rekordår
– Annas brev
Ung och förväntansfull. Så är den. Våren. Bara några andetag bort. Snart i fullskalig blom.
Årsmöten och premiärer avklarat.
Känner att vi nu står redo för en ny säsong.

Det är som att idrottens stora event drar fram likt en romersk armé som går i cirklar. Nyligen genomförde vi SM-veckan i Piteå. Där lyckades Piteå MS och Morjärvs MS med funktionärer genomföra tävlingen med bravur efter det att århundradets mildväder dragit in och satt alla originalplaner ur spel. Nu knackar nästa SM-vecka på dörren. Förberedelserna är i full gång i Linköping som vecka 26 är huvudort för sommarveckan 2022. SM-veckan. Ett nationellt OS. Jag kan inte annat än le. Efter fyra inställda SM-veckor är vi i svensk idrott tillbaka på riktigt.

Det kanske inte riktigt var så att vi red in i solnedgången, men vi avslutade i alla fall dagarna med ett Ridborgarmärke när Generalsekreterare inom svensk idrott hade en tvådagarsträff i slutet av mars där Ridsportförbundets Annika Tjärnström denna gång var ansvarig. Föreningsutveckling, elit vs bredd, lednings- och styrelsearbete och det nya moderna förbundet var några av punkterna som vi samtalade om. Det är intressant. För även om det skiljer i utövande mellan exempelvis badminton och bilsport så är det så mycket i allt arbete runt omkring som vi står lika inför.

Men vi talade även en del om idrottens roll i samhället och hur det har förändrats genom åren. Blivit mer utsatt. Folkhemssveriges föreningsliv genomgår en förvandling. Utbudet av aktiviteter som konkurrerar med idrotten växer. Tillgången till platser att där vi kan utöva idrott är på många håll och inom de flesta idrotter eftersatt. Myndigheter kommer med beslut som försvårar och fördyrar för arrangörer, föreningar och utövare.
Idrottsvärlden blir mer kommersialiserad och vi förbund måste skaffa oss redskapen för att kunna anpassa oss in i det nya. Vi i bilsporten har våra problem. Andra förbund har sina och i flera fall har vi inom idrotten i Sverige samma problem. Det här var något som vi Generalsekreterare diskuterade mycket och något som jag ser kommer bli viktiga frågor för oss i bilsporten, men även för Idrottssverige i stort att arbeta hårt med framöver. Vi kan inte förvänta oss att idrotten i ett framtida Sverige kommer ha det lika lättnavigerat som tidigare och det är något som jag har börjat lyfta som ett arbete att prioritera ännu hårdare.

Ett exempel på orosmoln som förändrar våra förutsättningar som dykt upp är att företaget Stora Enso tagit ett principbeslut om att ej upplåta deras vägar till motorsport. Svaret de gett är att de ej ”sponsrar” något som ej är hållbart, vilket tyder på både okunskap och förutfattade meningar och antaganden. Motorsporten gör sin största resa någonsin med fossilfria bränslen, elektrifieringen, CO2 utsläpp och forskningsprojekt för biologisk mångfald som påvisar exakt det motsatta vad Stora Enso säger. Vi får utbilda och informera dem om denna resa i hållbarhet.

Det var den 24 februari som Ryssland påbörjade sin krigsoffensiv mot Ukraina. Sedan dess är över 10 miljoner ukrainare på flykt från sina söndertrasade hem och liv. Samtidigt som kriget fortgår pågår ständigt arbetet med att hjälpa de drabbade. Flera olika hjälporganisationer driver sin verksamhet dygnet runt för att förbättra för de drabbade.
Vid styrelsen senaste möte togs beslutet att avsätta 10 kronor per löst licens under perioden 1 maj till sista juni, till Röda Korset som ett hjälpande stöd för det ukrainska folket.

Hos oss var vi tidigt ute med att fatta beslut om hur vi ska hantera tävlingar och tävlande från Ryssland och Belarus vilket var bra, och många länder har följt därefter. Många frågor kvarstår dock kring internationellt tävlande, där vi har ett internationellt förbund (FIA) som beslutar om reglerna.

I början av april genomförde vi inom bilsporten det årliga förbundsmötet. Under en helg på Radisson Blu vid Arlanda träffades vi när Förbundsmötet beslutade om Svensk Bilsports kommande år. Styrelsen med Roger Engström som ordförande fick fortsatt förtroende. För mig ger det alltid energi att träffa så många av er ”live”. Och att samla bilsporten igen i en ännu större och bredare form tittar vi på nu. Den Bilsportkonferens som vi hade tillsammans i november förra året och som fick väldigt bra respons planeras nu att göras till en mer återkommande träffpunkt.

Året 2021
Under lördagen vid förbundsmöteshelgen presenterade vi verksamheten och resultatet för det gånga året. Vill även i detta brev passa på att lyfta en del av det år vi har bakom oss.

Ett år som präglats av pandemin och där vi fått arbeta hårt för den verksamhet som bedrivits. Tidigt 2021 kunde vi lämna en rättssak bakom oss som tagit mycket tid och pengar i många år. I början av året checkade vi av tre stora partnerskap. Tror inget förbund lyckats med motsvarande under den pandemitid vi varit i. Vi tog E-sporten till nya höjder med utveckling av livesända mästerskap och utökat partnerskap tillsammans med Porsche.

Vi har under det gångna året 2021 arbetat fram en ny digital utbildningsplattform som är på gång att släppas, vår första någonsin. Vi genomförde ett förbundsmöte för första gången digitalt i vår historia.

Vi har flyttat moln, fått servrar som brunnit, byggt app, haft dataintrång – allt hanterat med bravur.

Under året skördade landslaget frukt av det mer individanpassade arbetssätt som landslaget arbetar efter sedan något år. Vi har ett starkt landslag där ambassadörskapet är bättre än någonsin. Vi kommer även under året stärka upp landslaget med en 50-procentig projektanställning för att fortsätta utvecklingen av landslagsverksamheten.

Därtill har vi i Sverige haft fina tävlingsframgångar. Johan Kristoffersson säkrade fjärde VM-titeln och fortsatt är det svenska världsmästare i rallycross sedan 2016. Mikaela Åhlin Kottulinsky tog klivet in i Extreme E tillsammans med Kevin Hansen. Klara Andersson fick efter SM-guldet i 2150-klassen sitt internationella genombrott när hon debuterade i RX2-E på belgiska Spa under hösten. Oliver Solberg körde till sig ett WRC-kontrakt och Noah Milell plockade hem ett VM-guld i karting på hemmaplan, för att nämna några internationella framgångar under 2021

Själv är jag framför allt stolt över fyra saker vi gjort tillsammans under året.

– Återstarten av sporten.
Hur vi tillsammans har arbetat med distrikt, arrangörer, promotorer, förstående och oförstående medlemmar, Riksidrottsförbundet, FIA, mallar och processer. Själv känner jag att vi har återstartat riktigt bra.

– Organisationen
Hur vi utvecklat den. Vi har matat på trots pandemi och nu är vi i mål med den nya organisationen. En organisation som ska vara verksamhetsstyrd och med rätt kompetens. Det är till oss man vänder sig med sina funderingar eller när man behöver hjälp.

– Svenska Rallyt AB
Jag är stolt över hur vi hanterade den resan. Svensk Bilsport är nu ensam ägare om aktierna i bolaget som driver Rally Sweden och det skapar nya möjligheter för oss som förbund.

– Sist men inte minst. Ekonomin.
Under förra året arbetade vi hårt med Riksidrottsförbundet och kompensationsstöd samt återstartsstöd, därtill nya kommersiella intäkter och kostnadsbesparingar. Det gör att vi för 2021 landade på det bästa ekonomiska resultatet någonsin för förbundet med över 5 miljoner plus. Lägg därtill till att vi gjorde ett resultat på 4,5 miljoner plus för 2020, så har vi nu stärkt vår kassa med 9,5 miljon under två års tid. Hårt jobb, men det känns som en väldigt bra summering av 2021.

Den nämnda nya organisationen sätter sig mer och mer och jag är verkligen glad över att se hur väl våra nya sportgrenskoordinatorer har blivit mottagna i sitt arbete. Redan ser jag effekter av att vi nu har centrala resurser som kan hjälpa, stötta upp och driva frågor inom de olika grenarna. Vi blir helt klart starkare som förbund. Det gäller även Rickard som nu kommit på plats i sin roll inom säkerhet. Ett område som framåt kommer bli väldigt viktigt nu när delar av bilsporten även kliver in ännu mer till el-drift.

Men även annat har hänt inom vår organisation. Jörgen Ekwall har valt att gå vidare i sin karriär och kommer lämna förbundet till sommaren. Många av er har säkert träffat Jörgen som har varit många år på förbundet och arbetat inom flera olika områden, bland annat nu som marknadschef men även projektledare för SM-veckorna och Bilsportgalan för att nämna några saker som han haft på sitt bord. Det är naturligtvis jättetråkigt att Jörgen lämnar med all hans kunskap, men inte konstigt att någon skulle ”knycka” honom, det var en tidsfråga. Med den kapacitet, kunskap, passion och lojalitet som Jörgen visat under 15 års tid så ska Mantorp Park vara väldigt glada för sin rekrytering. VÄLDIGT glada.

Sedan senaste brevet har det hunnits med en del resande och intressanta möten. För bara några dagar sedan hade vi en racingträff på Scandic Infra City, norr om Stockholm, där stora delar av Racingsverige med arrangörer, team, förare, banägare och funktionärer i olika roller var på plats för att prata racingens framtid i Sverige. Alltid givande när vi kan belysa frågor och utveckling från olika utgångspunkter.

I april besökte jag även Rally-VM i Kroatien. En mycket bra resa. Spännande tävling in i det sista. Många viktiga möten med involverade länder och promotorn kring rallysporten och VM:s utveckling. Att vi från centralt håll i våra olika roller är ute mycket där sporten bedrivs, möter människor, får intryck och tar med oss hem nya tankar tror jag väldigt mycket på. Det är så vi bygger nya kontaktnät och rustar oss för framtiden.

Jag måste bara avsluta med att säga att jag är stolt. Stolt över det arbete som görs för att stärka förbundets partnerportfölj. I förra veckan blev det klart att Green Tech-bolaget Colabit som utvecklar och saluför framtidens fossilfria drivmedel blir hållbarhetspartner till Svensk Bilsport.

Så bra!

Ha en härlig Valborg!

Hälsningar
Anna Nordkvist
Svensk Bilsports Generalsekreterare

22-04-10 Roger Engström fortsätter som ordförande för Svensk Bilsport
Sittande ordförande Roger Engström röstades enhälligt fram att sitta kvar som ordförande när Svensk Bilsports högsta beslutande organ, Förbundsmötet genomfördes under söndagen.
– Tack för förtroendet. Vi kommer från ett år med en pandemi på uttågande och jag hoppas och tror att vi nu är på väg in mot en mer normal verksamhet. Det känns bra. Men vi står även för flera utmaningar, samtidigt tycker jag att vi kommit en bra bit på väg inom de områden som vi har satt fokus på. Spännande är även det strategiarbete vi är på väg in. Jag ser verkligen fram mot kommande år, säger Roger Engström, Svensk Bilsports ordförande.

Inga motioner fanns inkomna från bilsportrörelsens föreningar och distrikt. Den stora frågan under mötet gällde beslut kring en proposition om stadgeändringar för förbundet. Där beslutade Förbundsmötet om en återremiss till nästa års förbundsmöte.

Förutom att Roger Engström valdes som ordförande för ytterligare ett år omvaldes även Maria Björk Svensson, Fredrik Wakman och Lars Stugemo på två år. Med Förbundsmötets beslut sker inga förändringar i Svensk Bilsports styrelse.

Under förbundsmötet utdelades även en del förtjänsttecken där Claes G Elofsson från Södra Bilsportförbundet fick mottaga sin kungliga medalj.
– Jag måste säga ett äntligen. Att vi kan samlas igen till en helg med bra dialoger och där Förbundsmötet kan genomföras på plats, tillsammans. Det känns verkligen inspirerande. Jag vill även passa på att från hela styrelsen tacka alla funktionärer inom bilsporten som lägger ner så mycket kraft och själ av sin tid på ideellt arbete inom vår rörelse. Och ett stort tack till de förtroendevalda som sitter nu, men även till alla de som under pandemiåren avslutade sina uppdrag. Ett. Stort tack, avslutade Engström.

Svensk Bilsports styrelse
Ordförande
Roger Engström

Vice ordförande
Maria Björk Svensson

Vice ordförande
Lars Stugemo

Ledamot
Fredrik Wakman

Ledamot
Tony Ring

Ledamot
Ninna Hansson Engberg

Ledamot
Susanne Kottulinsky Åhlin

22-03-23 Nya hemsidor för bilsporten
Den sista december 2022 stänger Riksidrottsförbundet sin huvudportal för idrottens hemsidor i Sverige. Samtliga idrottsförbund kommer flytta in i nya miljöer. Nu har bilsporten gjort klart med var den nya hemsidesmiljön hamnar.

Episerver är plattformen som de flesta av idrottsförbunden idag använder kostnadsfritt genom Riksidrottsförbundet. Men en uppdatering globalt av Episerver har gjort att kostnaderna skulle öka med miljontals kronor för Riksidrottsförbundet som i stället väljer att kliva av Episerver. Det gör att samtliga idrottsförbund, distriktsförbund och ett stort antal föreningar i Idrottssverige behöver byta hemsidesmiljö. Detta ska ske före sista december 2022.

Nya hemsidor till förbundet, distrikten och bilsportens föreningar
Under de första månaderna av året har så gott som samtliga idrottsförbund suttit i upphandlingar med olika leverantörer. Svensk Bilsport har nu gjort klart med Sitevision som administrativ plattform och förbundets IT-partner, HiQ kommer att leverera hemsidorna.

Svensk Bilsport kommer få en ny hemsida där samtliga sportgrenar och distrikt kommer få sin egen undersida, precis så som på dagens www.sbf.se
Ungefär 100 föreningar inom bilsporten använder sig idag av en sida genom Riksidrottsförbundet. Dessa och även samtliga övriga kommer erbjudas att ha en sida genom den nya miljön som nu kommer tas fram för Svensk Bilsport.

Arbetet påbörjas nu och planeras efter att design och struktur är satt att kunna rullas ut i slutet av sommaren för att påbörja överflytten från befintliga sidor.

Mer information om nya hemsidan kommer. Utbildningar för administratörer kommer att hållas från Sitevision. Även där kommer mer information att komma från Sitevision.
22-03-22 Start your engines – Annas brev
Jag har sagt det förr och jag säger det igen. Mitt jobb kan vara det roligaste som finns. Blandningen som ytterligheterna inom idrottsrörelsen har och att få flyga fritt mellan dem. Det är en ynnest. All denna passion som finns inom vår sport. Senaste tiden har jag fått se den, känna den och prata med den på många olika platser.

Nyligen hemkommen från premiären av F1 i Bahrain där FIA höll årets första World Motorsport Council där jag närvarade. En mycket intressant och givande weekend med många bra möten och samtal tillsammans med representanter från olika delar av världen. En av de två största frågorna var rapporten från sista F1 racet 2021 från Abu Dahbi där rapporten talade om ett mänskligt misstag och de lärdomar man gjort efter loppet. Bland annat så är det tillsatt en virtuell racekontroll som ska hjälpa dem på plats därtill har uppdateringar gjorts i det tekniska reglementet.

Ukrainasituationen var den andra stora frågan som diskuterades och där de nationella förbunden kommer att kunna sanktionera sina tävlingar enligt den modell som FIA tagit fram om man vill. Modellen ska ses som ett stöd till förbunden. Kalendrarna för sportgrenarna fastställdes också.

Jag kan bara konstatera att bilsporten är stor och det finns mycket på den globala agendan. Det var också en helg där vi som var på plats för mötet fick förmånen att komma in bakom kulisserna i F1-världen. Så häftigt att se all den kompetens och energi som är i alla teamen och all fokus där och då mitt under race. Otroligt.

Faktum är att en stor del av året fram till nu präglats av givande möten på plats på tävlingar.
Jag besökte Estering, den anrika rallycrossbanan utanför Hamburg när Europadelen av FIA Rallystar genomfördes för någon månad sedan. Glädjande var Maja Hallén Fellenius bästa tjej och Patrik Hallberg var tvåa bland grabbarna. FIA Rally Star är en rejäl satsning på morgondagens rallystjärnor som FIA gör med bland annat stark uppbackning från VM-teamet i rally, M-Sport.

Tidigare i år kördes även Race Of Champions, ett världsklass evenemang i Piteå. Bra dagar där jag och personal från kontoret hade många bra möten för framtiden. Måste bara säga att Piteå MS gjorde ett fantastiskt arbete under dagarna. Tävlingen hade inte gått att genomföra utan dem och det arbete som de la ner, både innan, men framför allt under tävlingsdagarna som stundtals hade vädrets makter rejält emot sig. Men när tävlingen summerades var alla nöjda, särskilt Race Of Champion själva. Nu kan vi se fram mot fyra år till av förstklassig underhållning i Piteå.

I slutet av februari hade vi sen Den Stora Flytten. Rally Swedens premiär i Umeå. En flytt och en premiär som landade in i en succé. Ett stort tack till alla föreningar och funktionärer som lagt så mycket energi i att få till den här flytten. Som sagt. Vilken succé det blev! Något som även SVT:s tittarsiffror visade där playsändningarna dubblerat sitt tittarantal sedan senaste rallyt 2020.
I Umeå hade vi från förbundet centralt och Rally Sweden flera möten med VM-promotorn om rallyts framtid. Samtal som glädjande resulterade i två nya år för det svenska VM-rallyt.

Med det föll de sista bitarna på plats för den affär som det under lång tid arbetats med. Utköpet av Uvåns delägande av Rally Sweden. Den 7 mars kunde vi offentliggöra allt och med det är nu Svenska Bilsportförbundet ensam ägare av Rally Sweden. Något som känns otroligt bra. Nu sitter vi ensam på en av svensk idrotts riktigt stora rättigheter och jag vill ge en eloge till styrelsen (även tidigare sittande) och alla som arbetat med frågan ihärdigt sedan 2020. Det här är ett beslut som jag är övertygad om kommer ge mycket tillbaka till Svensk Bilsport.

I serien Drive to Survive på Netflix säger man ”Box, box” när bilarna ska in i depå. Av någon anledning gillar jag det uttrycket. För mig är det som check = klart. Och det känns skönt att vi har boxat in en del viktiga saker senaste tiden.
Rally Sweden, revisionen och bokslutet är klart och ser riktigt bra ut. Vi har skrivit långsiktigt TV-avtal med Bonnier News kring Folkracetävlingar. Vi har en ny partner i Hüllert Maskin, tjänsten på teknik/säkerhet och miljö är tillsatt med Richard Johansson och projektet kring Biologiskt mångfald runt motorsportarenor har startat upp. Ett projekt som kommer kunna hjälpa föreningar att påvisa värdet för de arter och växter som lever i symbios med en motorsportarena som bedriver regelbunden verksamhet.

Det är med lättnad som jag ser att verksamheten kommit i gång och vi för den här gången tycks vara ur pandemin som haft oss i sitt grepp alldeles för länge. Riksidrottsförbundet har med hjälp av staten fått ett antal miljoner i återstartspengar att tilldela idrotten. Även vi i bilsporten har fått ekonomiskt stöd som kommer investeras i återstart där ett exempel nu i april har premiär när Återstartsracen startar. Återstartsracen kommer vara 11 fristående tävlingar inom konceptet. Alla hos mindre eller mellanstora föreningar och alla livesända på vår egen playkanal.

Närmast väntar en SM-vecka i Piteå där Piteå MS igen stått för tuffa utmaningar när mildvädret gjort att det inte går att köra Rally, Rallycross och Crosskart på motorstadion i Piteå den 25 mars. Nu har arrangören med hjälp av föreningen i Morjärv med kort varsel lyckats flytta tävlingen som nu kommer genomföras i anslutning till den Morjärvs traditionella isracingbana. Allt kommer kunna ses i SVT. Precis som finalen av SM i virtuell bilsport racing som sänds i SVTplay torsdag 24 mars.

Vi laddar även för två ytterligare viktiga händelser av lite olika karaktär. Den 10 april genomför vi Förbundsmötet på Arlandia och någon månad senare så ses vi på gala när Bilsportgalan genomförs den 7 maj i Norrköping.

Tyvärr är inte allt bilsport och action, glädje och passion. Just nu pågår den totala motsatsen efter det att ryske presidenten Vladimir Putin tog beslutet att öppna krig mot Ukraina. År 2022 har vi nu ett fullskaligt invasionskrig från ett av världens största länder. I skrivande stund befinner sig 10 miljoner ukrainare på flykt över gränserna, men även inom sitt eget land. 10 miljoner. Det är hela Sveriges befolkning. På flykt. Världen har satt till starka sanktioner mot Ryssland och inom idrotten har ryskt deltagande uteslutits. Men fortsatt beskjuts och bombas civilbefolkningen. Transportförbindelser, skolor och sjukhus slås medvetet ut.
Ingen vet hur detta kommer sluta.
Men det vi vet är att inget kommer förbli vad det var.
Svensk Bilsport tittar nu på vad vi tillsammans kan bidra med.
Det kommer tyvärr inte bli det som avgör framtiden för Ukraina.
Men det kommer bli något som bidrar till hjälp.
Och det är vad vi kan göra nu.
Hjälpa de utsatta.

Mer information om det kommer inom kort.

Hälsningar
Anna Nordkvist
Svensk Bilsports Generalsekreterare
22-03-17 Apex sastar hårt med nytt center för OMP & BELL på den svenska marknaden
Italienska OMP Racing är världsledande inom design och tillverkning av säkerhetskomponenter för motorsporten på 4 hjul.
- Det är med stolthet vi kan förmedla att vi fr.o.m onsdagen den 16:e mars som en prioriterad partner fått förtroendet att vara med och förvalta OMP:s varumärke på den Svenska marknaden säger Anders Åberg VD på Apex.se.

OMP har gått från klarhet till klarhet genom decennier. Detta genom att hela tiden ligga i framkant avseende användandet av senaste teknologi och material. Ända sedan man byggde sin första produkt som var en störtbåge till FIAT 500 1973 och fram till dags dato då man förser världsmästarna i sportgren efter sportgren med motorsportutrustning.
- Den innovation och framåtanda som OMP visar genom att vara först att satsa fullt ut med nya homologeringen går helt i vår linje på Apex.se avseende säkerhetsfrågor säger Ted Malm nytillträdd försäljningschef. Även om nya homologeringen inte är ett krav ännu så är det trots allt så att den är säkrare än föregående och banar väg för framtiden som vi vill representera.
Ted Malm fortsätter; Vårt åtagande driver oss att uppnå kundnöjdhet genom att tillhandahålla kvalitetsprodukter, servicenivå samt tillgänglighet på ett sätt som ingen annan. Detta tillsammans med OMP´s produktutveckling gör att vi hela tiden siktar på bättre prestanda. Genom detta samarbete så kompletterar det oss på Apex att bli heltäckande då det gäller motorsportutrustning för alla motorsportsgrenar på 4 hjul.

I och med satsningen tillsammans med OMP så öppnar vi även upp portarna för Bell Racing Helmets utbud som är världens ledande tillverkare av toppmoderna huvudskydd. Den nuvarande generationen av Bell Racing-hjälmar kombinerar ledande teknik, överlägsen ingenjörskonst, enastående komfort och passform, med de senaste materialinnovationerna för att skapa avancerade hjälmar som maximerar skyddet och förbättrar prestandan.

Tack vare vårt välfyllda lager och showroom i Önnestad så har vi en god tillgänglighet för den aktive att besöka oss för att testa ut sin nya "safety" produkt under kompetent vägledning, alternativt via vår webbshop med snabba leveranser över hela landet.
- I dagens samhälle är det viktigt med tillgänglighet för den som aktivt skall använda våra produkter. Här möter vi utmaningar i ett samhälle som formats senaste åren av tuffa utmaningar, det är där vår starka lagerhållning kommer in i bilden poängterar Anders Åberg.
22-03-08 Styrelsens informerar – 1 2022
I går kom nyheten om att Svenska Bilsportförbundet nu är ensam ägare av Rally Sweden efter det att förbundet förvärvar den halva som tidigare ägdes av Uvåns Näringslivscenter.

Rally Swedens framtid har under de senaste åren varit hårt ansatt på olika områden, främst kring sitt kvarvarande i VM-kalendern där FIA till slut krävde en flytt till en snösäkrare plats än det Värmland som huserat rallyt under många år. Valet föll på Umeå och trots tight om tid lyckades organisationen med funktionärer redan i år, första året, leverera en succé.

Redan under helgen i Umeå hade delar av styrelsen möten med WRC-promotorn som då kom med beskedet att Sverige kommer ha ett VM-rally i Västerbotten minst två år till. En avgörande faktor för att förbundet skulle ta det sisat klivet i affären att köpa ut den tidigare delägaren Uvåns Näringslivscenter som med en flytt till Umeå kände det naturligt lämna bolaget då de är baserade i Värmland.

Att bli ensam ägare av Rally Sweden är ett stort åtagande, men det finns väldigt mycket potential i rättigheten och styrelsen är övertygade om att förbundet kan lyfta rallyt till ännu en högre nivå. Detta är en bra affär för svensk bilsport, både nu och över tid. Detta är en av de finaste idrottsrättigheterna att ha i sin verksamhet. Rally Sweden är viktig för hela vår sport, från den centrala verksamheten och hela vägen ut till de föreningar som har rallyt som en viktig intäktskälla.

Att ett idrottsförbund äger egna tävlingar är inte unikt. Det finns flera förbund som väljer att lägga sina stora event i förbundets egna bolag. Vi behöver helt enkelt anpassa oss till det samhälle vi som förbund befinner oss i. Bidragen från staten till idrotten står och stampar. Och med färre totalt som idrottar i föreningar i Sverige, men där de som gör det vill utvecklas, så kommer även vi inom bilsporten att bli tvungna att hitta fler och starkare egna rättigheter för att säkra en trygg ekonomi till förbundet. Med starkare rättigheter och bättre ekonomi kan vi skapa fler och bättre arrangemang, utbildningar och tävlingar som kan locka fler att vilja vara en del av vår idrott.

Premiären i Umeå är över. Affären som gör Svenska Bilsportförbundet till ensam ägare av rallyt är klar. Nu väntar nästa spännande steg i utvecklingen av Rally Swedens framtida historia.

Hälsningar
Förbundsstyrelsen
22-03-01 RC Sport & DeSign AB med Rally Safety Tracing till England
Den 28/2 publicerades inbjudan till Corbeau Seats Rally och med det så är det nu officiellt att vi på RC Sport & DeSign/Race Consulting kommer att vara på plats med vårt trackingsystem som vi använt sedan början av 2020.

Det är med stor glädje och tillförsikt som vi ser fram i mot att ta utrustningen till motorsportens mecka och vara med på premiären av Britiska mästerskapen 2022. Tony Clement som är event director för tävlingen som går av stapeln nord ost om London i Clacton on Sea kontaktade oss i början på December och efter en del mailande fram och tillbaka samt att deras säkerhetspersonal har följt vårt arbete på de svenska rallytävlingarna som bland annat Hälsingerallyt så fick glädjande besked att organisationen ville att vi skulle komma till deras tävling.

Detta är ett bevis på att vi har satsat på rätt utrustning och få jobba tillsammans med alla er svenska arrangörer, SRM Svenska Rally Mästerskapet och alla tävlande som har gjort detta möjligt.

Vi tackar Corbeau Seats Rallyt för förtroendet att leverera tracking utrustning till tävlingen som körs den 23-24 april 2022

Information kring systemet hittar ni på www.rallysafetytracking.com Där kan man även spela upp repriser på tracking från tävlingar i Sverige och Norge samt mellantider från tävlingarna.

22-02-28 Svenska Bilsportförbundet utesluter Ryska och Vitryska deltagare från tävlande i Sverige
Med anledning av Rysslands invasion i Ukraina ställer bilsportförbundet sig bakom de rekommendationer som Riksidrottsförbundet fattat.

Med anledning av Rysslands invasion i Ukraina ställer bilsportförbundet sig bakom de rekommendationer som Riksidrottsförbundet fattat och kommer inte att delta i aktiviteter i Ryssland och Vitryssland och heller inte låta dess förare tävla i Sverige.

Ryssland har inlett en militär attack mot Ukraina vilket påverkar idrottens möjligheter att vara den mötesplats över gränser som idrotten vill vara och samtidigt ta ansvar för aktiva och ledares säkerhet.
- Det svenska bilsportförbundet anser att det är helt orimligt att delta i tävling eller träning i Ryssland eller Vitryssland just nu, och vi - precis som de allra flesta andra stora svenska idrottsförbund, välkomnar inte heller utövare från Ryssland eller Vitryssland i tävlingar på svensk mark. Detta gäller tills vidare, minst så länge den ryska orättfärdiga invasionen pågår. Jag har i dag pratat med ordförande i Ukrainas bilsportförbund, och gjort klart att vi visar 100 procent solidaritet och stöd till dem, säger Anna Nordkvist, Generalsekreterare för Svensk Bilsport.
22-02-06 Kristofersson får jaga vidare
Johan Kristoffersson får fortsätta jaga sin första individuella titel i Race of Champions. Söndagens tävling slutade med respass i kvartsfinalen.
- Det är så otroligt små marginaler och den här gången ville det sig inte riktigt, sammanfattar Kristoffersson.

Tävlingshelgen på isen vid Pite Havsbad började med storm, vilken drev upp vatten och tvingade arrangörerna att bygga om och förkorta banan inför lördagens inledande nationstävling.
- Men de gjorde ett jättebra jobb, så det löste sig.

Kristoffersson kamperade i lagtävlingen ihop med Tom Kristensen, vilket betydde att det var de regerande mästarna från 2019 som försvarade äran för Team Nordic.

Den nordiska duon inledde mot Team France representerade av rallylegenderna Sébastien Loeb och Didier Auriol. Kristoffersson/Kristensen avancerade till semifinal efter att svensken hade besegrat Loeb i ett av racen.
- Jag slog honom med över en sekund i rallycrossbilen, så det var ju riktigt bra, tycker Johan.

Därnäst väntade Team Norway med far och son Solberg. Kristoffersson mötte först Petter - och vann igen. I sitt andra race kom Johan ut mot Oliver i ett heat där en tung Porsche Cayman utgjorde tävlingsbil.
- Jag var lite för konservativ där och tog det försiktigt medan han hade ett bättre run.

Oliver gjorde ett näst intill felfritt race och tog hem segern. Petter å sin sida besegrade Kristensen och därmed stod det 2-2. Team Norge avancerade till final med hjälp av bättre totaltid och tog sedan även hem slutsegern efter seger mot Team USA.

Till söndagen hade tappert arbetande arrangörer lyckats återställa den lite längre ursprungsbanan. I de inledande åttondelsfinalerna var det direktutslagning - vinna eller försvinna. Kristoffersson ställdes mot rallycrosskollegan Timmy Hansen och vann till sist en klar seger efter att Hansen vänt in i en snövall och kommit över på motståndarens bana.
- Jag var lite för försiktig på första varvet där också, men så såg jag att han var över på fel sida. Då kändes det lugnare, säger Johan, som dock fick sig en liten överraskning när han passerade Timmy.
- Han försökte ju ta sig över vallen in på sin bana igen och drog upp århundradets snömoln. Jag såg absolut ingenting och hade ingen aning om var jag var.

Volkswagen Dealerteam BAUHAUS-föraren kunde ändå defilera hem segern och avancera till kvartsfinal, där det blev ett nytt svenskmöte, mot Mattias Ekström. Nu var det två race som gällde och Johan tog hem det första efter en oerhört dramatisk målgång där Kristoffersson var några centimeter före över linjen.
- Jag fick till ett bra andravarv med elbilen där, men det var verkligen små marginaler.

Det var därmed i princip dött lopp inför andra racet i det minsta av fordonen, en Polaris Pro XP.
- Jag gjorde ett par små misstag och det går inte om man vill slå Ekström.

Missarna kostade Kristoffersson och därmed var det färdigkört för helgen.

Ekström förlorade i sin tur semifinalen mot Sébastien Loeb som gick vidare och sedermera vann finalen, Loebs fjärde totalseger individuellt i Race of Champions.
- Superimponerande! Han är verkligen jätteduktig, men det var så jämnt att vem som helst på vår halva av lottningen skulle ha kunnat vara där uppe.

För Kristoffersson var det en trevlig helg i Norrbotten tillsammans med legendariska motorsportskollegor, en del välbekanta, andra nya bekantskaper.
- En otrolig ära att bara få vara en av de som är här. Jättetrevlig stämning och kul att få umgås på ett lite annat sätt än man brukar göra.

Härnäst väntar premiären i 2022 års upplaga av Extreme E, där Kristoffersson ska försöka försvara titeln åt sitt team, Rosberg X Racing, nu med en ny lagkamrat i form av svenska Mikaela Åhlin-Kottulinsky.
- Inte bara svensk utan värmländsk också! Det är faktiskt otroligt att få en lagkompis från Värmland i ett mästerskap med så många duktiga förare från hela världen. Mikaela gjorde det riktigt bra i slutet av förra säsongen så det ska bli spännande att jobba med henne.
22-02-04 Följ hela Race of Champions i SVT nu i helgen
Piteå gör sig redo för race. Race of Champions. Till helgen kommer 18 av världens genom tiderna snabbaste racingförare att slåss om den ärofyllda vinsten. Den 5-6 februari avgörs Race of Champions i Pite Havsbad. SVT sänder direkt från Piteå.

Race of Champions (ROC) har avgjorts sedan 1988 med förre finländske rallyvärldsmästaren Juha Kankkunen som förste vinnare. ROC är en utslagstävling, som avgörs i en lagtävling (nationstävling) och en individuell tävling.

Förarna som deltar är idel ädel racingadel, och kommer från bilsportens flesta olika discipliner som rally, rallycross, formel 1, indycar och nascar. Alla kör med likvärdiga bilar.

Tidigare svenska vinnare i ROC är Stig Blomqvist, Mattias Ekström och Timmy Hansen, där Mattias Ekström och Timmy Hansen i år tävlar tillsammans i Team Sweden.
Se även finalen av eROC.

Men redan innan världsförarna ger sig ut på isen kan du följa eROC-tävlingen som avgörs i virtuell bilsport. Du ser hela den tävlingen live idag fredag när finalen av eRoc, sänds på sbfplay.se samt Svensk Bilsports Facebook.

Sändning pågår mellan kl 09.00-10.15. Du hittar den här: https://solidsport.com/sbfplay/watch/e-roc-final-fran-pite-havsbad

SÅ SER DU ROC I SVT:
Fredag 4 februari:
SVT1/Play, 19.00-19.30: Inför Race of Champions.

Lördag 5 februari:
SVT1/Play, 12.00-15.00: ROC Nations Cup (nationstävling)

Söndag 6 februari:
SVT1/Play, 12.00-1500: Race of Champions (individuellt)
SVT:s team: Maria Wallberg (programledare), Johan Ejeborg (kommentator), Jonas Kruse (expert)

ALLA FÖRARNA:
- Sebastian Vettel – Fyrfaldig världsmästare i Formel 1. (Tyskland)
- Mick Schumacher – Världsmästare i Formel 2. (Tyskland)
- Valtteri Bottas – 10 GP-vinster i Formel 1. (Finland)
- Mika Häkkinen – Tvåfaldig världsmästare i Formel 1. (Finland)
- Sebastien Loeb – Nio VM-guld i rally, tre ROC-guld. (Frankrike)
- Jimmie Johnson – Sju mästerskapstitlar i Nascar. (USA)
- Mattias Ekström – Världsmästare i rallycross, två DTM-mästerskap. (Sverige)
- Johan Kristoffersson – Fyrfaldig världsmästare i rallycross. (Sverige)
- Benito Guerra – Världsmästare i rally 2012. (Mexico)
- Helio Castroneves - Fyrfaldig vinnare i Indycar. (Brasilien)
- Tom Kristensen – Niofaldig vinnare av Le Mans 24-timmars. (Danmark)
- Colton Herta – Indycarstjärna, som är den yngste någonsin att vinna ett indycarrace. (USA)
- Jamie Chadwick – Tävlar i tuffa offroadklassen Extreme E. Enda kvinna i årets ROC. (Storbritannien)
- Timmy Hansen – Världsmästare i rallycross 2019. En av tre svenska stjärnor i tävlingen. (Sverige)
- Didier Auriol – Världsmästare i rally, och fyrfaldig vinnare i Race of Champions. (Frankrike)
- David Coulthard – Formel 1-legendar som vunnit Race of Champions två gånger. (Storbritannien)
- Oliver Solberg – Nybliven fabriksförare i rally-VM, juniorvärldsmästare. (Sverige)
- Petter Solberg – Dubbel världsmästare i rally. Pappa till Oliver. (Norge)

Mer information om ROC hittar du här: https://www.raceofchampions.com/
22-02-02 Kristoffersson i mästarmöte
Race of Champions avgörs i år för första gången på snö och is i Piteå. Johan Kristoffersson gör sin tredje start i den stjärnfyllda tävlingen.
- Kul med tävling igen och att överhuvudtaget få vara med i det här sammanhanget, säger den fyrfaldige rallycrossvärldsmästaren.

Race of Champions föddes samma år som Kristoffersson, 1988, men har tidigare mestadels körts på grus och asfalt. Nu har tävlingen flyttat upp till norra Sverige och startlistan lyser ikapp med det norrländska norrskenet. Där finns till exempel formel 1-världsmästarna Sebastian Vettel och Mika Häkkinen, rallyvärldsmästarna Sebastién Loeb och Didier Auriol, rallycrossvärldsmästarna Mattias Ekström och Timmy Hansen, far och son Petter och Oliver Solberg samt flerfaldige Nascar-vinnaren Jimmie Johnson, för att nämna några i stjärnparaden.

Där märks också meste deltagaren i tävlingen, danske Tom Kristensen. Honom tävlade Johan Kristoffersson tillsammans med senast det begav sig. Då vann det nordiska paret nationstävlingen i Mexiko 2019. I år blir det ett nytt försök för de regerande mästarna i lördagens partävling.
- Tom är himla duktig. Han har hur många års erfarenhet som helst, men då har ju inte tävlingen gått på is.

I första omgången ställs Team Nordic mot Team France med rutinerade rallyrävarna Loeb och Auriol. Kristoffersson och Loeb har stött på varandra ett antal gånger de senaste åren, i rallycross och i Extreme E, där svensken för någon månad sedan var med och säkrade den första titeln någonsin. Nu ställs de alltså mot varandra igen.
- Jag hoppas han tycker det är jobbigare än jag gör, säger Johan med ett skratt.

En ny teamseger finns förstås i sikte, men kanske är det den individuella titeln som lockar allra mest för Kristoffersson den här gången, en triumf som saknas i prissamlingen. I debuten i Riyadh 2018 tog sig Johan till semifinal. För att ta sig hela vägen den här gången behöver han i söndagens tävling besegra rallycrossantagonisten Timmy Hansen i första omgången, en nog så svår uppgift.
- Alla förare är bra i den här tävlingen. Ska man kunna vinna måste man vara beredd att slå alla.

Racen kommer att fördelas på fem olika fordonstyper: RX Supercar Lites, RX2e, Porsche 718 Cayman, Polaris Pro XP samt elbilen FC1-X.
- Den är ju helt ny så det ska bli spännande att testa, säger Volkswagen Dealerteam BAUHAUS-föraren, som efter en lugnare period över jul och nyår går in i en intensiv period.
- Startskottet går för 2022 nu!

Och premiären blir alltså lite mer av det avslappnade slaget, även om hornen förstås kommer att växa ut när startsignalen går ute på Bottenviken.
- Självklart är det så, men det brukar vara en avspänd stämning på Race of Champions, ungefär som att köra gokart med polarna, avslutar Kristoffersson.
22-01-25 Framåtanda i Coronamotvind – Annas brev
Tillbaka. Efter lite härliga lovdagar över jul och nyår med för mig skön skidåkning i Sälenfjällen är vi nu tillbaka.

Vi har ett nytt spännande bilsportår framför oss. Ett år där bilsporten bryter ny mark inom miljösatsningen när både Rally-VM och Rallycross-VM kommer med nya bilar till årets säsong. Rally med hybrider och rallycrossens högsta klass går över till helt el-drivna bilar. Ska bli intressant att följa. Även vi på Svensk Bilsport tar ett större grepp om miljö- och hållbarhetsområdet då vår miljöansvarige, Mikael Norén från årsskiftet tillsätts som projektledare för arbetet med fossilfritt. Mer om den nya organisationen längre fram i brevet.

2021 är lagt till handlingarna. Och även om det var ett år präglat av pandemin så kan jag bara konstatera att vi inom bilsporten gjorde ett bra år. Fint arrangerade tävlingar, internationella framgångar och väldigt bra ekonomi i förbundet samt även tre nya partneravtal. Men framför allt pekade 2021 ut en positiv riktning i arbetet med samarbetspartners där vi verkligen vuxit. På fyra år har vi vuxit med 500! procent i intäkter från partners jämfört med perioden mellan åren 2012-2018. Det samtidigt som de två senaste åren befunnits sig i en pandemi. Jag måste säga att jag är riktigt stolt över vad marknad- och försäljningsteamet på Svensk Bilsport lyckats med. Och jag både tror, hoppas och vet att det kommer lite mer. Så kul och viktigt för oss att hitta fler intäktskällor för att kunna bli ännu bättre för våra medlemmar.

Under andra veckan av året genomfördes det första mötet för mig i min roll i internationella förbundet som vice President med ansvar för Europa. Ett intressant och givande första uppstartsmöte. Ska bli kul att se vad arbetet här kommer leda till för utvecklingen av bilsporten.

Men fortsatt är det lite som att livet bara pågår medan vi väntar på att det ska börja. Ännu en gång får vi vänta lite med att träffas med galakläderna på. Bilsportgalan som skulle genomförts 22 januari är framflyttat. Vi arbetar för att kunna genomföra den i mitten av mars om restriktionerna tillåter det. För oss i bilsporten som bedriver vår verksamhet utomhus ser vi inte att några stora åtgärder behöver göras just nu för tävlingar och träningar, mer än att följa de allmänna råden som Folkhälsomyndigheten fortsatt belyser för att minska smittspridningen.

Äntligen har vi vår nya organisation på plats. Det här är något jag arbetat för nästan sedan jag tillträdde min tjänst. Att vi som förbund ska ha centralt anställda personer som arbetar närmare våra sportgrenar och de utskott som finns. Nu. Äntligen är vi där och det känns jättebra. Vi kommer från årsskiftet ha tre avdelningar. Marknad och försäljning där även landslaget ingår. Teknik, säkerhet och miljö samt avdelningen Tävling och förening där även licens och utbildning ingår. Utöver det blir det en stabsfunktion med IT och kommunikation.

Det är inga stora förändringar, men vi formerar oss lite mer verksamhetsnära i de nya avdelningarna där Pär Karlsson blir chef för avdelningen Teknik, säkerhet och miljö, Kurre Jönsson för avdelningen Tävling och förening. Jörgen Ekwall blir chef för Marknad och försäljning och kommer även bli ett mer operativt stöd till mig och Generalsekreterarrollen. IT med digitaliseringen och kommunikation flyttas till en stabsfunktion och rapporterar direkt till mig som Generalsekreterare, liksom Ekonomi. Detta gör vi då dessa två områden är bland annat fokusområden styrelsen fastställt inför kommande verksamhetsår. Ledningsgruppen består av personal från avdelningarna Teknik/säkerhet, Tävling/förening Marknad samt kommunikation.

Med den nya organisationen och de nyanställda kommer vi bli mer tillgängliga för våra medlemmar. Vi kommer fortsätta mer intensivt med det vi påbörjat under senaste året, att styra frågan dit där den hör hemma. Rätt funktioner ska hantera rätt typ av frågor. Vi har dessutom nya delegationer på plats som förenklar för idrotten, tydliga ansvarsområden och roller med fokus på att bli verksamhetsstyrda i stället för en administrativ enhet.

Mikael Norén, Miljöansvarig, blir, som jag nämnt tidigare, även projektledare för Fossilfri Bilsport på avdelningen Teknik, säkerhet och miljö. En avdelning som kommer förstärkas ytterligare med en ny person när Janina Strömqvist slutar till våren. Rekryteringen till de fyra sportgenskoordinatorerna är nu avslutat och samtliga fyra tjänster är tillsatta. Dessa är Niklas Falk, Lars Jonsson, Christer Jönsson och Magnus Krokström.

Rollen som sportgrenskoordinator är till för att kunna hjälpa och stötta i vardagen för våra medlemmar och utskott samt driva utveckling i sporten. Men även att vara en länk in till den centrala verksamheten med övriga avdelningar som snurrar alla dagar i veckan och hitta synergieffekter mellan våra sportgrenar. De kommer kunna agera projektledare inom olika projekt som kan finnas inom sportgrenarna. Målet med dessa roller är att det centrala arbetet som bedrivs ska komma än mer närmare verksamheten och det kommer vi göra med de nya sportgrenskoordinatorerna. Vi sätter inte den här nya organisationen på en dag, men redan nu efter bara några veckor ser jag effekter. Det kommer bli riktigt bra.

Till nästa gång, Flat Out!

Hälsningar
Anna Nordkvist
Svensk Bilsports Generalsekreterare
22-01-12 Bilsportgalan 2022 flyttas framåt i tiden
Bilsportgalan 2022 som skulle genomföras nu i januari kommer att flyttas fram till ett senare datum. Detta på grund av de senaste restriktionerna som regeringen kom med under måndagen.Lördagen den 22 januari var planerad som en fest i bilsportens tecken med den årliga Bilsportgalan. Men med de restriktioner som kom under måndagen från den svenska regeringen har vi beslutat efter samråd med vår medarrangör Förlags AB Albinsson & Sjöberg om att flytta fram Bilsportgalan 2022.
- Det är naturligtvis jättetråkigt, jag hade verkligen sett fram mot en helg för att hylla våra framgångar. Men med de restriktioner som nu gäller för större inomhusaktiviteter och den smittspridning som pågår i samhället nu kan vi inte genomföra en Bilsportgala. Men galan är inte inställd utan framflyttad och vi hoppas kunna genomföra den till våren så att vi kan premiera våra framgångsrika förare och ledare från 2021, säger Anna Nordkvist, Svensk Bilsports Generalsekreterare.

Exakt när den nu framflyttade Bilsportgalan kommer att genomföras är ännu inte klart, men det arbetas för att få till ett datum i mars.
- Det är vår målbild att vi ska kunna ha den i mars, men allt är ännu inte bekräftat. Det är fortsatt Norrköping som gäller och vi måste säkerställa att det finns tillgång till lokaler och boende under de dagar som vi nu tittar på att flytta fram galan till, säger Jörgen Ekwall, marknadschef på Svensk Bilsport och projektledare för Bilsportgalan.

Med anledning av beslutet att flytta fram Bilsportgalan kommer det till de som redan köpt biljetter ges ett val om att behålla dessa till den flyttade galan, eller om återköp med pengarna tillbaka önskas. Mer information kommer till anmälda deltagare så snart som möjligt.


22-01-02 Mailen fungerar igen!
Nu är mailen tillbaka och du kan åter maila in på maria@motorsportivarmland.nu.

Trevlig start på 2022!
22-01-01 Mailen ligger nere - maila maria@mariasmotorsport.com
Just nu är det driftstörning på mailen för maria@mariasmotorsport.com och har du något du vill maila gör det på maria@mariasmotorsport.com

Tillbaka till startsidan